Iran na het overleg van Trump en Poetin in Helsinki

Rol Teheran in Midden-Oosten steeds marginaler

Donald Trump en Vladimir Poetin tijdens hun topoverleg in Helsinki (16 juli 2018)

Titelfoto: Donald Trump en Vladimir Poetin tijdens hun topoverleg in Helsinki (16 juli 2018). Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Latest World News Updates

De situatie in het Midden-Oosten verschilt aanzienlijk van een tijdje terug. Er waren tijden dat Iran probeerde de leidende macht in de regio te worden. Met het einde van de wittebroodsweken van Teheran na acht jaar Obama aan het roer in Washington, wordt het regime ernstig gemarginaliseerd.

Er zijn ook analisten die zeggen dat de dagen geteld zijn van de geestelijken die in Iran aan de macht zijn, vooral omdat protesten zich over het hele land verspreiden.

Sancties

Op maandag ontmoette de Amerikaanse president Donald Trump zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin in Helsinki om een ​​verscheidenheid aan kwesties te bespreken, waaronder handel, militairen, raketten, kernwapens en China. Een ander onderwerp waarop door velen veel is geanticipeerd, was het Midden-Oosten en met name de destructieve rol van Iran in de regio. Trump is van cruciaal belang geweest voor Teheran, omdat hij zich heeft teruggetrokken uit een gebrekkige nucleaire deal en een reeks nieuwe sancties heeft ingesteld tegen het regime. Dat levert nu al een lange lijst op van internationale bedrijven die uit Iran vertrekken.

Ellende

De veelbesproken top in Helsinki belooft nog meer toe te voegen aan de ellende van het regime. Er zal hoogstwaarschijnlijk een proces op gang worden gebracht dat de strijdig is met belangen van het Iraanse regime, vooral in Syrië. Trump en Poetin spreken de hoop uit dat hun strijdkrachten in Syrië goed zullen samenwerken. Dit betekent geen inbreng van Iran in toekomstige beslissingen voor wat er nog over is van dit door oorlog verwoeste land.

Wanneer Trump zijn toevlucht neemt tot begrippen als “de plaag van het islamitische terrorisme”, is het zeker dat het Iraanse regime de boodschap krijgt. Teheran is de grootste sponsor van extremisten in allerlei kleuren die een ravage aanrichtten in het Midden-Oosten; van Pakistan en Afghanistan helemaal tot aan de oevers van de Middellandse Zee. Heeft iemand ooit de vraag gesteld hoe Iran zelf zo veilig heeft kunnen blijven terwijl het zich midden in al deze chaos bevond?

Samenwerking VS-Rusland

Trump benadrukte de noodzaak om de druk op het Iraanse regime verder op te voeren. Dit om te voorkomen dat Iran’s ambities en activiteiten zich richten op het steunen van geweld in de hele regio. De VS staat niet toe ​​dat Teheran profiteert van de succesvolle oorlog van de internationale coalitie tegen ISIS in Syrië.

Terwijl de hoop van Iran gevestigd was op Poetin, prees de Russische president zijn overleg met Trump en benadrukte hij dat de voorwaarden vervuld zijn voor effectieve samenwerking in Syrië. Nogmaals, geen woord over een rol voor Iran. Hoewel de rol van Rusland in Syrië een zeer controversieel onderwerp is, vooral wanneer de Russische luchtmacht massale bombardementen op burgers uitvoert, betekenen Poetin’s woorden problemen vanuit het perspectief van Teheran.

“We zullen samenwerken met de VS over de oorlog tegen het terrorisme en het brengen van vrede,” zei Poetin. Iran gedijt op chaos en elk woord over het bestrijden van terrorisme en het brengen van vrede betekent op zijn zachtst gezegd een nachtmerrie voor dit regime.

https://twitter.com/jetpack/status/1019103782880374790
Zware tijden

De ellende voor Iran begon al vóór Helsinki, doordat de VS de ene na de andere sanctie oplegde. Het is bekend dat Teheran enorme budgetten uitgeeft aan Syrië, Jemen, Irak, Libanon en Palestijnse extremisten. En met de zware sancties die op 6 augustus en 4 november van kracht worden, heeft Iran nu het meest behoefte aan buitenlandse investeringen.

De Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei had zijn senior adviseur, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Velayati, naar Moskou gestuurd. Gezien de omstandigheden van vandaag en het Iraanse regime dat de hitte van Washington voelde, was de boodschap van Velayati duidelijk een noodsignaal aan Poetin om af te zien van het sluiten van een deal met Trump.

Pijnlijk

Een pijnlijke situatie ontstond toen Velayati beweerde dat Moskou bereid is om maar liefst $ 50 miljard in Iran te investeren. Poetin bleek er echter anders over te denken. De woordvoerder van het Kremlin benadrukte dat hij zo’n bewering niet kon bevestigen en dat Rusland alleen bereid is om de mogelijkheid te bekijken Russische goederen te leveren in ruil voor Iraanse olie.

Het Iraanse parlementslid Hedyatollah Khademi zei sarcastisch: “Wij danken Rusland voor het leveren van goederen in ruil voor olie, zodat we tenminste niet van de honger hoeven te sterven!”

Einde ambitie

Nu Teheran zijn greep op Jemen verliest terwijl de Houthi’s nederlagen lijden, beschouwen de heersers van Iran elke stap terug uit Syrië als het begin van het einde van al hun slinkse regionale ambities om Al Quds (Jeruzalem) via Karbala (Irak) te bereiken. Dit was het devies van de stichter van het Iraanse regime Ruhollah Khomeini, die zijn toevlucht zocht in de verwoestende Iran-Irak-oorlog in de jaren tachtig. Die dagen zijn voorbij. Het Iraanse regime vecht voor zijn eigen voortbestaan, wetende dat Washington van hun proxies in de hele regio zal eisen dat ze hun wapens neerleggen, hun koffers pakken en naar huis gaan.

De Top van Helsinki bewijst ook dat Moskou niet langer geïnteresseerd is in alles wat Teheran te bieden heeft. Poetin probeert zijn eigen toekomstige belangen in het Midden-Oosten veilig te stellen en de naarmate sancties tegen Iran toenemen, zullen de heersers van Teheran het geld niet hebben om de politieke en militaire steun van het Kremlin in stand te houden.

Bolton

Als nagel voor de doodskist van het Iraanse regime van Iran, zei Trump dat Amerikaanse en Russische vertegenwoordigers van de nationale veiligheidsdiensten de details van de aanvankelijke afspraken van maandag zullen bezegelen. Dit betekent dat National Security Advisor John Bolton de belangen van Washington vertegenwoordigt. Hij is zeker een Amerikaanse figuur waarmee het Iraanse regime bekend is.

Na zeven jaar lang miljarden in Syrië te hebben gestort, deed Helsinki Khamenei in paniek toekijken terwijl de wereldmachten de toekomst van Iran in de regio bepalen. Voeg dit toe aan de escalerende protesten en stakingen in Iran en je hebt precies de ingrediënten die nodig zijn voor het recept voor een ramp. Bezien vanuit het standpunt van Teheran natuurlijk.


Oorspronkelijk verschenen op 17 juli 2018 als Iran after the Trump-Putin summit in Helsinki op english.alarabiya.net. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher.


Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
5 jaren geleden

Gek ,dat je zoiets nooit op de NPO hoort ,terwijl ze zelf alles overnemen en verknippen . Goed stuk ,en ik maak reclame voor jullie opinie .

Anton
Anton
5 jaren geleden

Nederland heeft een militair atache in Iran en vergeet niet dat mevrouw Kaag daar is geweest voor gesprekken met Rohani.

trackback

[…] gaat langzaam op de knieën door de aankomende sancties waardoor veel terreurnesten ernstig in de problemen komen. Rusland […]

rob dekker
rob dekker
5 jaren geleden

bedankt voor deze openbaring,van een iranees ,welteverstaan! ben benieuwd hoe dit wordt verwerkt in israel en trump hatend gutland [ lees , door linkse mindterroristen gedomineerd en censureerd nederland] excuses voor de taalfouten, nederlands was never my cup of tea! it,s the idea that counts

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x