Joodse staat staat als een huis

Palestijnen hebben zichzelf buiten spel gezet

vergadering Knesset (parlement Israël).

Titelfoto: vergadering Knesset (parlement Israël). CC0

Het nieuws over de in Israël bijna aangenomen wet die bepaalt dat Israël een Joodse staat is dringt opmerkelijk genoeg wel door tot de Nederlandse media. De Knesset, waarin ook Arabische partijen zitting hebben, ging na een rumoerige zitting akkoord.

Wettelijke verankering

Israël is een multiculturele democratische samenleving waarin geen onderscheid wordt gemaakt naar ras, religie of geaardheid. Deze Zionistische wet, zo vrezen Israëlische Arabieren, zou hen tweederangs burgers maken. Ook al omdat de wet in artikel 10 – waarin nu een amendement is opgenomen – repte van een verplichte sjabbat. Door het amendement zijn ook de andere godsdiensten vrij om hun eigen ‘rustdag’ te eren en hun eigen feestdagen te vieren. Het Arabisch is naar een tweede plan getild, Hebreeuws is de officiële voertaal.

Apartheidroepers buiten Israël wisten waarschijnlijk niet dat het Arabisch al die tijd een gelijkwaardige status had. Veel controversiëler is het artikel 7 uit de wet dat de jure Judea en Samaria – het Joodse hartland – tot Israëlisch grondgebied bestempelt en daar wonende Israëlische staatsburgers dezelfde rechten verleent als burgers in andere delen van het land. Het is de Nederlandse pers ontgaan. De ‘nederzettingenpolitiek’ – EU-taal voor bevordering van economische bedrijvigheid in minder bevolkte gebieden – is daarmee wettelijk verankerd.

Jeruzalem

Precies één jaar geleden passeerde een wet die Jeruzalem verankerde als ondeelbare hoofdstad. Dat nieuws haalde evenmin de Nederlandse pers. Deze ‘annexaties’ zijn een logisch gevolg van de ontwikkelingen sinds het Volkerenbondmandaat uit 1923 en de opeenvolgende oorlogen die tegen Israël zijn gevoerd. De storm is gaan liggen, de rook opgetrokken en daar is nu de Joodse staat als een Phoenix uit haar as herrezen.

Het Israëlische Hooggerechtshof is er nog en de Arabieren in Israël hebben dus net zomin iets te vrezen als voorheen. Israël is het enige land in het Midden-Oosten dat gelijke rechten van alle bevolkingsgroepen respecteert. De moskeeën staan er nog in tegenstelling tot de synagogen in de talrijke islamitische landen op de wereld.

Rechtsstaat

De koudwatervrees voor een Zionistische staat zoals in door sommige artikelen daarover naar voren komt, is merkwaardig. Israël legt gewoon vast wat het is: een Joodse staat. Het is veel belangrijker dat het een democratische rechtsstaat blijft met een nietsontziend rechtssysteem en een moreel leger. De ex-premiers en militairen in detentie kunnen daarover meepraten.

Deze wet is een logisch gevolg van de versnelde ontwikkelingen die er sinds het aantreden van een nieuwe wereldleider plaatshebben. De persbureaus zien er een drama in, maar falen in hun argumenten die meestal zelfs geheel ontbreken. De maandenlang aanhoudende terreur vanuit Gaza die een ecologisch drama heeft veroorzaakt – en waardoor we straks meer gaan betalen voor hummus – is hier geen nieuws.

Helsinki-akkoord

Het Helsinki-akkoord tussen Israël, Rusland en de VS, dat de rust waarborgt aan de grenzen van Israël en Jordanië en de invloed van Iran inperkt wordt nauwelijks door de pers opgepikt. Vreemd, want het is een doorbraak voor de vrede, niet alleen daar maar zeker ook hier. De Iraanse terreur kwam onlangs nog eminent aan het licht in Wenen en we hebben vele jihadistische volgelingen binnengehaald via ons immigratiebeleid. Iraanse marionetten die als sleeping cell over de gehele EU verspreid zitten.

Ook hier blijft de Nederlandse pers steken in een onhandige persconferentie met Trump en Poetin in plaats van te onderzoeken wat er achter gesloten deuren is afgesproken en wie daarbij aanwezig waren. Een nieuwe ontmoeting staat al op het programma. Wereldleiders die met elkaar spreken, dat is wel eens anders geweest. Hoe betrouwbaar Ruslands toezeggingen zijn om de grensbewaking voor haar rekening te zullen nemen moet natuurlijk nog blijken, maar kennelijk was het VS-aanbod lucratiever dan dat wat Iran de Russen had te bieden.

Isolement Iran

Iran gaat langzaam op de knieën door de aankomende sancties waardoor veel terreurnesten ernstig in de problemen komen. Rusland biedt goederenhulp in plaats van dollars voor olie, maar Iran weigert. Iran heeft alle aanvragen om met de VS te spreken resoluut afgeslagen. Poetin heeft ondertussen naast Israël, Iran en de PLO nu ook Trump ontvangen. Abbas kreeg een knuffel van oud-voetballer Maradonna, die daar was om zijn land te zien verliezen op het WK, maar vertrok met lege handen. De facts on the ground beginnen de oude Palestijnse garde lelijk op te breken, terwijl de Iraanse bevolking zich ook luidruchtig tegen hen keert. De Iraniërs lijden honger door de terreurgelden die het regime onder andere aan Hamas betaalt.

Het zwijgen van de Nederlandse pers over de terreur vanuit Gaza had ook te maken met het knappe inlichtingenwerk van de Israëliërs. Een kind dat zou zijn gedood door de IDF zorgde aanvankelijk voor enorme internationale ophef. Toen uitkwam dat de ouders betaald hebben gekregen om het terminaal zieke kind te offeren ‘voor de goede zaak’ bleef het verder stil. De door onze pers aanvankelijk als ‘vreedzame demonstraties’ aangeduide acties bleken toch niet zo vreedzaam. Hoewel dat al na de eerste dag duidelijk was.

Doodlopende weg

Journaals wisten te melden dat de Palestijnen terug wilden keren naar hun land. De hele operatie kostte Hamas $55 miljoen en leverde niks op. Onder druk van Egypte, dat wacht op bergen geld uit de VS als ze haar regionale vredesplan implementeert, staakt Hamas nu haar acties. Maar omdat het wemelt van de jihadisten in Gaza blijven de brandstokers doorgaan.

De Al-Zawari-Unit – ook in Gaza – trekt zich niks aan van Hamas. De eerdere Egyptische afspraak dat Hamas en de PLO moeten fuseren wordt nu nieuw leven ingeblazen. Hamas moet dan ontwapenen wat ze niet zal doen. Uiteraard – zeker na de ‘nationaliteitswet’ – is de eis Israël te erkennen als Joodse staat verder weg dan ooit. Een aanbod van de VS voor onmiddellijke financiële steun aan Gaza hebben de Palestijnen afgewezen. Nu ze de strijd om Israël definitief hebben verloren willen ze niks meer met de VS te maken hebben. Daarin zijn ze consequent. De bevolking in de enclaves begint te morren tegen de doodlopende weg van hun heersers.

Gestuntel Mogherini

Terwijl de EU zich verder belachelijk maakt met haar Federica Mogherini, wordt allengs duidelijk dat de kaarten zijn geschud. Maar precies zoals de grammofoonplaat Mogherini met de vingers in haar oren en de ogen stijf dicht ‘tweestatenoplossing‘ blijft scanderen, laat de Nederlandse pers het afweten te berichten over alle op handen zijnde veranderingen, akkoorden en plannen in de regio. De allianties die door Trump zijn gesmeed in relatief korte tijd (waar haalt die man de energie vandaan?) stoppen de invloed van Iran, brengen rust terug in Syrië in ruil voor het aanblijven van Assad en hebben de gematigde Arabische landen op één lijn gekregen met Israël.

Hamas hoeft niet te worden opgerold door de IDF omdat Egypte het onder controle houdt en zal op termijn waarschijnlijk afbrokkelen en verspreiden, net als IS. De alliantie zal middels het MO-Vredesplan de herbouw en economie van Gaza ter hand nemen. Gaza kan op den duur dezelfde soevereiniteit verdienen als de PLO-enclaves in Judea en Samaria.

Maar al deze ontwikkelingen zijn, hoewel voorhanden, geen reden voor de Nederlandse pers om er eens in te duiken. Het lijkt erop dat ze de kopij over Palestijns leed binnenkort gaan missen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet van Linden
Piet van Linden
5 jaren geleden

Een uitstekende analyse die direct duidelijk maakt dat de bekritiseerde activiteiten van Trump wel degelijk een coherent plan zijn. In Azië is Noord Korea de boosdoener, in het Midden Oosten de door Rusland gesteunde Arabische regimes. Zijn ambassade in Jerusalem en opzegging van het atoomakkoord met Iran, dienen duidelijk hetzelfde doel.
In Irak heeft hij geleerd dat het opruimen van de dictator Saddam Hussein, meer ellende dan voordeel heeft gebracht. De redding van Assad in Syria dus.
In Nederland mag die blijde boodschap dus niet doordringen van de linkse persrestanten. Ze staan steeds meer voor schut met hun gedram.

ni28
ni28
5 jaren geleden

Israël is net zo een Joodse staat zoals Nederland een van de Nederlanders zou moeten zijn i.p.v. een internationale grabbelton voor iedereen. Minister Blok heeft met zijn stelling over multiculturele samenlevingen de waarheid gesproken en dat mag niet in Nederland en West Europa.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Geweldig stuk. En wat een lol gaan we nog beleven bij de herverkiezing van Trump. Dan heeft de NPO geen kijkers meer over. Wanneer krijgt ie de Nobelprijs voor de Vrede?

Jay
Jay
5 jaren geleden

Ik ben blij om te lezen dat zaken de goede kant op gaan voor Israel en de regio.
De overwinning van Trump bij de verkiezingen was, gezien het alternatief, al een gelukkig moment, maar sinds die tijd blijkt hij echt een president van aanpakken en resultaat boeken. Wat een goede president zeg.

rob dekker
rob dekker
5 jaren geleden

nederlandse pers?? bestaat die nog? gedrukte partij propaganda , altijd weer volkskrant, en nrc, , hebben deze lieden niet in de gaten dat ze alleen in eigen kringen heilig verklaart worden? m.i. weten ze dat, ze zien met dedain neer op dit rare volkje[ waar ze zelf van afstammen], wij zijn de nieuwe regenten, en zoals altijd moet het volk stil zijn, gehoorzamen, en bang zijn voor de komende jaren, zonder EU geen vrede, zonder windmolens klimaatproblemen,zonder Afrikaanse immigranten geen pensioen, en zonder viskom geen goudvis,, need i say more? ik heb de de hoop opgegeven dat ons volk in opstand komt, gaat niet gebeuren!! antisemitisme? in nederland? interesseert niemand wat! ouderen 24,7 in strontluiers? zorg compleet verhoert , medicijnen niet verkrijg-onbetaalbaar? we zeiken wat, but that,s it. vakantie ; dat is belangrijk! liefst 4x per jaar,anders dreigt de burn-out! we zijn een in mijn ogen zielig volk geworden,

likudnl
5 jaren geleden

Zie voor een weergave wat de media de afgelopen maand ‘gemist’ hebben:
https://likud.nl/2018/07/ellende-rond-de-gazastrook-die-u-niet-heeft-vernomen/

Cool Pete
Cool Pete
5 jaren geleden

Belangrijk artikel.

Heel goed, dat Israel eindelijk Grondwettelijk vastgelegd heet, wat zij is.

President Donald Trump blijkt, keer op keer, een geweldig goede wereld-leider te zijn.

Het Westen moet Israel steunen.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x