Waarom Iran met lege handen terugkwam uit Wenen

EU kan voortzetting Iran-deal niet garanderen

Aankomst president Rouhani van Iran in Wenen voor het overleg met EU over Iran-deal (4 juli 2018).

Titelfoto: Aankomst president Rouhani van Iran in Wenen voor het overleg met EU over Iran-deal (4 juli 2018). Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal AFP News Agency

Het overleg over de herziening van de nucleaire deal met Iran eindigde vrijdag zonder tastbare resultaten, Europa verschafte een afgezwakt pakket maatregelen aan Teheran en de delegatie van het regime keerde teleurgesteld huiswaarts.

De achteraf afgegeven gezamenlijke verklaring bevat bijna niets nieuws over de nucleaire deal – formeel bekend als de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif verscheen niet op de afsluitende persconferentie.

Dit zijn signalen dat de spelregels veranderen, waardoor het Iraanse regime een ongelijke strijd voert om het onvermijdelijke uit te stellen.

De vergadering

Voorafgaand aan zijn vertrek naar Wenen waarschuwde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean Yves Le Drian in het bijzonder dat Teheran niet meer zou moeten dreigen met het niet nakomen van zijn JCPOA-verplichtingen. “Iran moet een einde maken aan deze opmerkingen die tot doel hebben ons te verhinderen een oplossing te vinden”, voegde hij eraan toe, en ging verder met te zeggen dat hij eraan twijfelt of er voor november een economisch pakket aan Teheran kan worden toegezegd.

Mogherini

De vergadering in Wenen werd voorgezeten door Frederica Mogherini, Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse.    Zaken en Veiligheidsbeleid. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland namen deel aan gesprekken met Zarif.

Gezien het feit dat details over de onderwerpen besproken op de vergadering uiteraard niet beschikbaar zijn, zijn de signalen van de deelnemers aan de vergadering buiten hun gesprekken vrij veelzeggend.

Zinloos

Alles wat Mogherini kon leveren op de afsluitende persconferentie waren beloften van verdere gesprekken om economische kwesties te behandelen en dat alle partijen methoden moeten zoeken om de deal te redden. Verdere overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken zal plaatsvinden als dat nodig wordt geacht, voegde ze eraan toe, wat nogal zinloos klonk.

Daar bij opgeteld het feit dat Zarif deze persconferentie niet bijwoonde, viel op dat Mogherini alleen een schriftelijke verklaring voorlas en weigerde om vragen van verslaggevers te beantwoorden.

De ellende voor Iran werd nog groter toen de gesprekken in Wenen werden overschaduwd door de arrestatie van een Iraans-Belgisch echtpaar dat naar verluidt door Teheran op pad was gestuurd om een bomaanslag te plegen op de Iraanse oppositieconferentie van 30 juni bij Parijs.

De klachten van Iran

Toen de JCPOA-vergadering ten einde liep, werd duidelijk dat Zarif een bekende tactiek van het Iraanse regime hanteerde.

“Tot nu toe heeft niemand het probleem kunnen oplossen dat de VS de JCPOA heeft verlaten en dit probleem blijft dus zonder besluit. Daarom hebben we het recht om actie te ondernemen”, zei hij.

Dit lijkt op het eerste gezicht een serieus dreigement voor degenen die niet bekend zijn met het draaiboek van Teheran. Om nog meer inzicht te geven, zijn zijn daarna gedane uitspraken van belang. Ze betekenen een ommezwaai vergeleken met de eerdere positie van Teheran, waarbij de Europese voorstellen niet in overeenstemming werden geacht met de eisen van Iran.

“Het Europese pakket lijkt praktisch. We hebben onze maatregelen op verzoek van andere JCPOA-leden uitgesteld om er zeker van te zijn dat onze belangen worden veiliggesteld. We zijn altijd loyaal gebleven aan onze verplichtingen en dat zijn we nu ook”, voegde hij eraan toe.

Draai

In Iran publiceerde het persbureau Tasnim, waarvan bekend is dat het gelieerd is aan de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), Zarif’s opmerkingen en gaf een interessante draai aan het scenario.

“Zarif heeft voorafgaand aan de gezamenlijke commissievergadering specifiek gezegd dat we van de Europese landen verwachten dat ze verifieerbare en relevante toezeggingen doen, in plaats van verwarrende en misleidende beloften”, aldus het stuk.

Wake-up call

Het is begrijpelijk dat alle partijen gesprekken beginnen om hun eigen belangen te dienen. De slotverklaringen en wat hoge ambtenaren zeiden geven aanleiding tot aanvullende discussie en analyse.

Tijdens de onderhandelingen beschreef de Iraanse president Hassan Rouhani het Europese pakket als “teleurstellend”. Dit is een zeer veelzeggend predikaat dat laat zien dat Teheran begrijpt dat de tijden compleet zijn veranderd.

In tegenstelling tot de acht jaar van Obama’s volledige appeasement, waardoor alle partijen hun voordeel konden doen en het Iraanse volk konden laten lijden, zet de stevige blauwdruk die nu door Washington is aangenomen, Europa aan het denken en staat het Iraanse regime in de kou.

Rouhani

De woorden van Rouhani zelf spreken voor zich “Helaas ontbrak het voorgestelde pakket aan een operationele oplossing en een specifieke methode om onze samenwerking voort te zetten. Dit betrof slechts een reeks algemene toezeggingen in het licht van eerdere uitspraken van de Europese Unie … Na het vertrek van de VS uit de JCPOA hebben we economische -, bancaire – en olieproblemen ondervonden, waarbij verschillende bedrijven aan het twijfelen zijn gegaan over hun investeringen in Iran en hun activiteiten in ons land”, zei hij.

Amerikaanse sancties

Van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is ook bekend dat haar regering de gevolgen van Amerikaanse sancties niet volledig zal kunnen compenseren.

En wanneer de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zegt: “We staan voor moeilijke omstandigheden”, hoe kunnen we dan aannemen dat een land in een dergelijke situatie zijn economische banden met de Verenigde Staten zal riskeren omwille van Iran? De Europeanen begrijpen hoe serieus Washington voornemens is om deze economische oorlog tegen het Iraanse regime te laten escaleren, vooral met het doel om de olie-export van Teheran tot nul terug te brengen.

Boodschap

Bovendien zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die de nadruk legt op sancties tegen Noord-Korea, doorgaan totdat de denuclearisatie van Pyongyang volledig is geverifieerd. Wees er van verzekerd dat Iran en al zijn bondgenoten de boodschap hebben ontvangen.

Het vervolg zal alleen moeilijker worden voor Teheran en in eigen land zal het Iraanse volk zeker zijn eisen en nationale protesten voor democratische regime change intensiveren.


Oorspronkelijk verschenen op 10 juli 2018 als ANALYSIS: Why Iran returned empty-handed from Vienna op english.alarabiya.net. Met toestemming van de auteur vertaald door Asher.


Over de auteur

Heshmat Alavi
Heshmat Alavi
I am an Iranian activist with a passion for equal rights, pinpointing my work on Iran and the Middle East. In addition to Forbes, I have contributed writing to The Hill, The Federalist, The Daily Caller, Al Arabiya English, Raddington Report, American Thinker, The Gatestone Institute, Algemeiner and The Diplomat. My work covers a wide variety of issues concerning Iran’s state sponsorship of global terrorism, controversial ballistic missile drive, atrocious human rights violations and the contentious nuclear program. I also provide a unique perspective on subjects the media unfortunately does not, including Iran’s domestic politics and social crises Iranians are facing. I am in contact with sources that provide credible information about the mullahs’ regime in Tehran, their crackdown inside the country and warmongering abroad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Carthago
Carthago
5 jaren geleden

Heel goed en duidelijk artikel.De nazi’s in Iran lopen hopelijk op hun laatste bruine laarzen.

Anton
Anton
5 jaren geleden

Dit vergat ik in mijn vorige reactie.
Si vis pacem, para bellum

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden

Alles draait om non-proliferatie. Niemand weet hoe gek die Ayatollahs zijn, denk bijv aan de Iraq-Iran oorlog met tussen de 500,000 en 1 miljoen dode militairen, 1 miljoen gewonde militairen en 200,000 burgerdoden. Trump gaat met Poetin praten. Dan staat non-proliferatie hoog op de agenda. Of het nu om Noord-Korea of om Iran gaat. De JCPOA heeft een beperkte looptijd. Beloftes van Noord-Korea en Iran zijn niets waard. Dus het enige wat werkt is permanente hoge druk. Op dat punt scoort JCPOA ook niet erg goed. Op volksopstanden kun je ook niet rekenen bij dit soort totalitaire regimes die door en door vergeven zijn van stalinistische of nazistische veiligheidsdiensten. Dus permanente hoge druk tot er onomkeerbare veranderingen plaats vinden waardoor er een einde komt aan de atoomdromen van deze gekken. De EU en de JCPOA passen niet in zo’n plaatje.Trump en Poetin kunnen misschien China over de streep trekken, ook al stelt dat land zich voortdurend onverantwoordelijk op met het doel om weer wat handelsvoordelen binnen te harken. Zonder de EU maar met China zou het wat kunnen worden. Het lijkt erop dat men vergeten is op welke schaal nucleaire wapens totale vernietiging kunnen brengen. Dat moet Xi Jinping toch aan zijn verstand te peuteren zijn.

Cool Pete
Cool Pete
5 jaren geleden

Geweldig belangrijk artikel, van deze Iraanse auteur.

– JCPOA is slechts uitgesteld. En, de mede-deelnemers hadden al jaren beloofd, het
aanzienlijk aan te scherpen; niet gedaan.
Het is nooit door enig Parlement geratificeerd.
– Juf Mogherini is niet eens een legaal deelnemer aan die “onderhandelingen” geweest.
– Die hele “Iran deal” is een opzet geweest van “obama”, om de ayatollah’s
op te hitsen tegen Israel.

Het is een onvergeeflijke schande, dat veel landen, met dat “EU”-konstrukt voorop,
de tweede nationale opstand VERRAADT :
er is sinds december, een volks-opstand in Iran / Persia,
tegen armoede, islam, militaristische ayatollah-diktatuur.

Zie : IranProtests, NCRI-Iran, FreeIran, IranUprising, e.v.a.

Anton
Anton
5 jaren geleden

De wereld zal er niet vreedzamer door worden.

trackback

[…] niet alleen daar maar zeker ook hier. De Iraanse terreur kwam onlangs nog eminent aan het licht in Wenen en we hebben vele jihadistische volgelingen binnengehaald via ons immigratiebeleid. Iraanse […]

Cool Pete
Cool Pete
5 jaren geleden

reactie op ‘Begrens Europa!’ : helemaal met u eens.

Maar : de communistische diktator Xi Jing Pin heeft hele andere plannen :
= wereldmacht no.1 worden.
– expansionistische politiek; eerst de regio, daarna verder.
– onovertroffen snelle militaire opbouw
– opkopen grondstoffen en strategische goederen en -locaties, wereldwijd.
– samenwerken met No-Ko, Pakistan, Iran, wie/ wat maar goed uitkomt.

Serge.
Serge.
5 jaren geleden

@ redactie,
ik zou het toch wel erg waarderen als de redactie Europa en de mandaatloze eu eens wat minder met elkaar zou verwarren.
Vooral daar waar het over de ec of het ep gaat.

Wel heel goed geobserveerd door Alavi.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x