Twee staten geen oplossing

Over de Hamas-propagandaoorlog, Gaza-clickbaits en feitenvrije politici

Satellietfoto Gaza met locatie terreurtunnels

Titelfoto: Satellietfoto Gaza met locatie terreurtunnels. Screenshot CNN

Op de kamer van destijds CDA-Kamerlid Raimond Knops is zes weken onderhandeld over het MO-beleid ten aanzien van Israël. De VVD bemiddelde tussen de ChristenUnie en D66. Het regeerakkoord bevat nu een summier tekstje over het Israëlisch-Palestijns probleem.

“Gewenste oplossing”

Dat tekstje wordt steevast herhaald door de ministers van Buitenlandse Zaken, want we zijn aan de tweede minister toe. Vandaar dat minister Stef Blok afgelopen week nog als een onverstoorbare robot de ‘gewenste tweestatenoplossing’ in het hoenderhok gooide, waar een de haren uit haar hoofd trekkende, schuimbekkende Sadet Karabulut (SP) een feitenvrije opsomming gaf van de wandaden gepleegd door Israël ten opzichte van Hamas. Eerder op de dag had het ministerie van Buitenlandse zaken, net als de meeste landen, de raketbeschietingen op burgerdoelen in Israël door Hamas en Islamitische Jihad veroordeeld. De opgeschreven zinnen wensen twee staten die levensvatbaar zijn en elkaar erkennen. Die slimmigheid is een garantie voor een status quo, want een Palestijnse staat die levensvatbaar is en de Joodse staat erkent komt er natuurlijk nooit. Dat wisten de ChristenUnie en de VVD en het CDA vond het best. D66 had een Palestijnse staat willen erkennen, hoewel die er niet is. Zij kregen als pleister Sigrid Kaag die onder curatele van Stef Blok is gesteld, nu de vorige minister niet voldeed.

Onenigheid

Uiteindelijk bepaalt natuurlijk alleen de VS wat er daadwerkelijk gebeurt, maar we hebben wat dit betreft een gezamenlijk EU- en een apart regeringsbeleid nodig. Ook al staat de EU aan de zijlijn, ze wil de lidstaten een gezamenlijke buitenlandstrategie aansmeren. Dat dit niet werkt, blijkt uit de onenigheid met de Visegrádgroep, Italië en Oostenrijk. Maar ook bestaan er EU-landen die botweg een Palestijnse staat willen erkennen en landen, zoals Nederland, die dat niet willen. Met Cuba-adept Federica Mogherini aan het roer is er internationaal diplomatiek geen enkel ontzag meer voor de grillige en door een Brexit geteisterde EU.

Propaganda-oorlog

Komende week staat Netanyahu op de stoepen van Merkel, Macron en May om te wijzen op de geopolitieke gevaren die het MO en Europa bedreigen vanuit Iran. Het Iran waar de EU liefst zaken mee blijft doen ongeacht de intenties Israël van de kaart te vegen en een corridor naar de Middellandse Zee te bewerkstelligen om samen met Turkije Europa onder de voet te lopen. Tussen dit geopolitieke steekspel, waarbij men Noord-Korea als leverancier van hightech raketten aan Iran niet mag vergeten, fietsen de Palestijnen door met hun propaganda-oorlog aan de Israëlische grens. Veel te ingewikkeld allemaal voor Federica, vandaar dat Netanyahu nu gaat proberen de drie leiders bij te praten, in de hoop daar het verstand van de EU te vinden.

Anti-Israël bias

Afgelopen week was er na maanden van dagelijkse berichtgeving over de Hamas-grensaanvallen tegen Israël een dag van luwte. Niet omdat de redacties er zelf doodmoe van werden, maar omdat Islamitische Jihad – de andere terreurorganisatie die Gaza bestiert – een barrage Iraanse mortiergranaten op Israël afvuurde. Het is al lang duidelijk dat de pers en de meeste politieke partijen blindelings de jihadgroeperingen steunen in hun Jodenjacht. In navolging van de VN en haar commissies geleid door schurkenstaten en een aantoonbare anti-Israël bias volgt men liever deze kanalen. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft afgelopen week een onderzoek naar de gebeurtenissen afgerond, maar Han ten Broeke kreeg daar bij de opgewonden tegenstanders de handen niet voor op elkaar. De onverstoorbare Stef Blok pareerde de ophef door te wijzen op de rechtsstaat Israël met een onafhankelijke rechtsspraak.

Rechtbank

Onderwijl lopen er nieuwe zaken tegen individuele IDF-soldaten bij twijfel over rechtmatigheid van hun ingrijpen. Het vergt het uiterste van het leger om de tussen de burgerbevolking opererende strijders eruit te pikken als ze zich verkleden als pers, burger of ambulancepersoneel. Bovendien wil de ene kant zoveel mogelijk doden en streeft de andere ernaar zoveel mogelijk levens te sparen. Dat gaat ook af en toe mis en dan moet een IDF-soldaat zich verantwoorden voor de militaire rechtbank. Het stoort de anti-Israëlische partijen dat het IDF tot nu toe Israëlische slachtoffers heeft weten te voorkomen. Wel is veel hectare landbouwgrond van boeren vernietigd door brandstichting met molotovcocktails die vanuit Gaza met vliegers over de grens worden gestuurd. De lukraak afgeschoten mortiergranaten beschadigde een kleuterschool, maar maakte ook geen Israëlische slachtoffers tot woede van de SP.

VN

Tussen die praktijk en de echte problemen, waarvoor Netanyahu dus naar Europa reist, presteert Nederland het – bij monde van VN-ambassadeur Karel van Oosterom – te pleiten voor een tweestatenoplossing en stemde blanco bij een motie die de oorlogsmisdaden van terreurbeweging Hamas veroordeelt. Even eerder kakelde Federica van de EU nog over een ‘Palestijnse hoofdstad Jeruzalem’. In dezelfde week werd openbaar dat de EU onfrisse boycot-bewegingen als BDS financiert en het verhaal is rond. 

Verongelijktheid

De opgewonden verongelijktheid over het Egyptische Gaza met haar door Israël onderdrukte Palestijnen duidt op gebrek aan kennis en vooringenomen Jodenhaat. Gaza wordt niet bezet en de Palestijnen worden uit humanitaire overwegingen bevoorraad en voorzien van levensbehoeften vanuit Israël. De grens met Egypte zit potdicht. Israël slooft zich bij haar bondgenoot de VS uit om te voorkomen dat die de geldkraan naar de Palestijnen dichtdraait via de corrupte, maar helaas nodige UNRWA.

Niet alleen Syrische oorlogsslachtoffers belanden via Israëlische smokkelroutes in Noord-Israëlische ziekenhuizen om kosteloos te worden behandeld, ook uit Gaza worden gewonden en zieken gratis opgevangen en behandeld. Operation Good Neighbor heet die actie en de behandelde patiënten worden in het geheim weer terug gesmokkeld zodat ze geen repercussies ondergaan omdat ze door Joodse en Arabische artsen in Israël zijn geholpen. Vorige maand werd het Syrisch-Palestijnse vluchtelingenkamp (waarom zijn hun broeders daar nog steeds ‘vluchteling?’) Yarmouk platgebombardeerd door Assad. Geen ophef.

Gaza-clickbait

Terwijl het wemelt van de videobewijzen voor de stelling dat Hamas een propaganda-oorlog voert en de eigen bevolking dwingt of betaalt om als kanonnenvlees te dienen, wil het maar niet doordringen dat een onfris deel van ons deze barbarij en terreur blijft steunen. Natuurlijk is dat deel niet of nauwelijks op de hoogte van de feiten, want die worden niet meer onderwezen. Daarnaast is de pers ook niet meer geïnteresseerd in de feiten, maar verslaafd geraakt aan het infuus van de clickbait. En die levert Gaza gratis en in HD-kwaliteit, zo heb ik zelf mogen ervaren.

Dan nog is gezond verstand en een blik op de realiteit die via andere mediabronnen binnenstroomt voldoende om het werkelijke probleem hier te onderkennen: de weer alom aanwezige Jodenhaat. Helaas valt de steun aan totalitaire regimes die kinderen vergiftigt met Jodenhaat en Israël bedreigt met uitroeiing niet anders te verklaren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
4 jaren geleden

Ik geloof dat het alleen een echte oplossing is als alles wat in Gaza leeft (zonder daar in feite recht op tehebben want het zijn arabieren uit Jordanie) er uit wordt gezet en het land weer zoals het hoort bij Israel wordt gevoegd dan moet de hele Hamas uitgeroeid worden dat zijn en blijven terroristen en vergeet het commentaar van de idioten uit de EU die kunnen nieteens zichzelf regeren.

Piet Karbiet.
Piet Karbiet.
4 jaren geleden

Hebben ze ook 6 weken onderhandeld over de illegale bezetting van Cyprus door Turkije, die illegale muur in de Spaanse Sahara van Marokko of over de situatie in Tibet? Oh nee natuurlijk niet, dat zijn geen Joden. Hypocriet links tuig.

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden

Twee staten is geen oplossing.
De Palestijnen moeten weg!
Zodra de Palestijnen weg zijn is het vrede.
Waarom gaan ze niet naar de islamitische heilstaten die willen dit terroristentuig vast graag hebben.

Arie
Arie
4 jaren geleden

@Tamer Aslantas,

Het zijn de “Palestijnen” zelf die niet in het bestaan van de Palestijnen geloven.

Onder de op Hitler geïnspireerde PLO bijvoorbeeld, streefden deze Arabieren naar een groot Arabisch rijk, bestaande uit alle Arabische landen. Google maar eens op pan-Arabisme.
PLO-strijders hielpen destijds met het uitroeien van Koerden in Irak (want geen Arabieren), en lieten zich gebruiken bij onderlinge vetes tussen bijvoorbeeld de dictators van Syrië en Jordanië, of tussen die van Irak en Koeweit.
Dat draaide allemaal om de macht in het te stichten groot-Arabische reich.

Maar ook hamas riep onlangs nog “wij zijn allemaal Arabieren en Egyptenaren” tijdens een toespraak gericht aan Egyptische extremisten. En dat klopt wel een beetje;
– de PLO werd opgericht door de Egyptische dictator Nasser;
– hamas begon als onderdeel van de Egyptische moslimbroederschap;
– symbool van de “Palestijnse strijd” is nog steeds de in Caïro geboren Egyptenaar Yasser Arafat.

Allemaal feiten waar je gewoon op kunt googelen.
Ook jij kunt jezelf informeren; durf je het aan?

Liesbeth
Liesbeth
4 jaren geleden

Bah;

http://keesjemaduraatje.blogspot.com/2018/05/van-marx-tot-allah-op-de-gazaboot.html

De combinatie van extreem-links (SP, Die Linken, Venstreparti) met moslimbroederschap en Hamas is dodelijk. Door de contacten van afgevaardigden van extreem-links met de moslimbroeders, krijgen de acties een legalisatie. In Nederland is dat goed zichtbaar door het onderonsje van Sadet Karabulut (SP) met Hamas-leider Amin Abou Rashed, afgelopen weekend.

P. Puk
P. Puk
4 jaren geleden

Cornelia heeft gelijk. Alle Gazanen naar de Sinai (liever nog naar Egypte over het Suez-kanaal) en Palestijnen van de Westbank naar Jordanië.

Tamer Aslantas
4 jaren geleden

Sommige mensen hier geloven ook alles wat ze lezen. Palestijnen bestaan niet? Nou ze bestaan wel degelijk. Dat ze verwant zijn aan Arabieren of Jordanen bewijst helemaal niet dat het Jordanen zijn. De mensen in Israël zijn ook zeker geen joden wat dat betreft. Een groot gedeelte komt uit de Kaukasus en/of oost-Europa.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x