Diversiteitsdisclaimers en positieve discriminatie

De strijd om de perfecte Deugprofilering

Studenten

Titelfoto: Studenten – Pixabay CC0

 

Pamela Pinas

Onze samenleving probeert prestaties en kennis te vervangen door geslacht, identiteit en emoties. Progressief Nederland bestempelt diversiteit en inclusiviteit als melk en honing van onze maatschappij. Deze twee modewoorden zijn voor overheden, bedrijven en universiteiten het ultieme wapen in de strijd om de perfecte deugprofilering uit te stralen.

Rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit van Leiden zei tijdens de 443e dies natalis dat diversiteit in opvattingen en het open debat ook belangrijk zijn voor universiteiten. Deze uitspraak werd bekritiseerd. Enkel omdat hij over “mannen” zou spreken. Maar diversiteit is meer dan geslacht en etniciteit, het betreft ook opvattingen en kennis. Draait het tegenwoordig om kwantiteit (hoeveel waarvan) of kwaliteit (prestaties en kwalificaties)?

Diversiteitdisclaimer

Overheden en bedrijven spreken in vacatures vaak over diversiteit als hetgeen dat “de organisatie hoog in het vaandel heeft”. Zij willen personeel dat de samenleving beter weerspiegelt. Maar mij dunkt: vanwaar deze disclaimer? De Millennial generatie is qua achtergrond diverser dan alle voorgangers en gaat nu de arbeidsmarkt op. Met als logisch gevolg dat overheden en bedrijven meer etnisch divers personeel krijgen en vanzelf de samenleving weerspiegelen.

Dwang vs. keuze

Toch is de drang voor meer etnische diversiteit zo groot dat men “positieve discriminatie” in het leven heeft geroepen. In personeelsadvertenties staat soms expliciet vermeld dat men naar (etnische) vrouwen zoekt. Om gendergelijkheid af te dwingen in alle sectoren van de samenleving. Zoals in de technische sector of in de vastgoed en makelarij waar gendergelijkheid belangrijker lijken te worden dan innovatie of verkoop.

Wetenschap kan door iedereen met een goed
theoretisch inzicht bedreven worden,
ongeacht geslacht of afkomst

Volgens de Canadese psycholoog Jordan B. Peterson functioneren samenlevingen waar studies, posities en functies worden vervuld door middel van keuze, beter dan een samenleving waar ze worden vervuld door middel van dwang of “extra stimulans”.

Wit mannenbolwerk

Voor universiteiten zijn diversiteit en inclusiviteit eveneens belangrijk geworden. Zowel het personeel als de studenten moeten zo etnisch divers mogelijk zijn. Niet verwonderlijk dat er steeds vaker aandacht wordt geschonken aan Engelstalige studies. Internationale studenten leveren bovendien veel geld op omdat zij vaak meer betalen voor hun studies. Het personeel moet het liefst binair linguïstisch (vloeiend in Nederlands en Engels) zijn, bij voorkeur een vrouw behorend tot een etnische minderheid.

Hoogleraren zouden vaker vrouw moeten zijn of tot een niet blanke bevolkingsgroep moeten behoren. Wetenschappelijke onderwerpen zouden zo “beter en breder” onderzocht kunnen worden. Universiteiten doen vandaag de dag heel erg hun best zich niet te profileren als “wit mannenbolwerk”. Met wetenschap bedrijven heeft dat niets te maken. Wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd op een methode die toegepast wordt op een onderzoeksvraag en de bijbehorende materie waar vervolgens antwoorden uit zullen ontstaan. Wetenschap kan door iedereen met een goed theoretisch inzicht bedreven worden, ongeacht geslacht of afkomst.

Kosmopolitische meningenfabriek

Uiteindelijk zijn universiteiten zo intens bezig met hun deugprofiel dat ze geen safe haven meer zijn voor het open debat, terwijl ze die wel moeten zijn. Als student die net opgedroogd uit de schoolbanken rolt heb ik helaas vaak meegemaakt dat medestudenten niet tegen de docent in de collegezaal durven in te gaan en pas in de pauzes of tijdens borrels hun echte meningen en stellingen durven te geven. Als jouw mening afwijkt van de mening van de docent moet je voorzichtig zijn, omdat docenten je hierop kunnen afrekenen of je voor schut kunnen zetten voor de hele collegezaal.

Poster child

Universiteiten doen zo hard hun best geen “wit mannenbolwerk” te zijn dat zij trots hun vrouwelijke en etnische diverse hoogleraren gebruiken als poster child voor hun deugprofilering. De hoogleraren mogen dan wel divers zijn op gebied van geslacht en etniciteit, maar qua opvattingen, politieke voorkeuren en meningen zijn ze allemaal  homogeen en dragen ze niets bij aan het “open debat”. Misschien dat rector Stolker dan toch gelijk heeft?

mensen selecteren op basis van kwaliteit
en niet omdat zij tot een bepaald geslacht
of een etnische minderheid behoren

Hoogleraren moeten mij feitelijk informeren. Tegenwoordig komt het echter steeds vaker voor dat colleges worden gebruikt om “deugende” meningen en opvattingen te promoten. “Open discussies” blijven uit. Hierdoor zijn universiteiten net kosmopolitische meningenfabrieken geworden die studenten enkel zien als kneedbaar materiaal dat binnen een bepaalde tijd in een mal gevormd moet worden zodat universiteiten hun financiële beloning kunnen krijgen van de overheid. Universiteiten zouden hun studenten juist moeten zien als ruwe diamanten die na zorgvuldig slijpen in staat zullen zijn onze maatschappij te verrijken.

Het blijft discriminatie

Diversiteit en inclusiviteit zijn begrippen die door overheden, bedrijven en universiteiten als deugprofilering worden gebruikt om openheid en tolerantie uit te stralen. Iedereen moet meegaan in de diversiteitdisclaimers en “positieve discriminatie”. Dat laatste druist in tegen Artikel 1 van de grondwet. Men mag mensen niet op basis van geslacht of afkomst selecteren, ook niet wanneer de redenatie de andere kant uit gaat. Positieve discriminatie is nog steeds discriminatie!

Het zou interessant zijn om te onderzoeken of kwantitatieve selecties zoals “positieve discriminatie” en diversiteitdisclaimers bedrijven en universiteiten op de langere termijn ook beter laten functioneren. Er is uiteraard niets mis met het aannemen van vrouwen of etnische minderheden, maar niet specifiek omdat zij dit zijn. Dan doe je deze groepen in de samenleving echt te kort.

Nederland is gebaseerd op een sterke meritocratische kenniseconomie. En die kan alleen standhouden als wij mensen selecteren op basis van kwaliteit en niet omdat zij tot een bepaald geslacht of een etnische minderheid behoren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Signa Vianen
Signa Vianen
5 jaren geleden

Woon hier amper vier jaar en voor het allereerst en blijf me verbazen. Als veertiger word ik verondersteld haaruitval, slappe billetjes, droge vagina, rimpels en knikkende knietjes bij het traplopen te hebben, niet in het minst omdat ik word verondersteld slecht te kunnen zien.

Het rare is dat niets van dit alles voor mij geldt. Ik heb die symptomen gewoon niet. Word tijd om te onderzoeken of witte aftakeling gelijke tred houdt met zwarte aftakeling.

Want de arbeidsmarkt maakt hierin geen onderscheid en dat schaadt mij. Kan er fysiek als jonge dertiger mee door maar afgaande op geboortejaar op papier zweert men dat ik…

…haaruitval, slappe billetjes, droge vagina, rimpels en knikkende knietjes bij het traplopen te hebben, leesbril, juist ja…. Is ook discriminatoir toch, dit alles? Of niet.

Arie
Arie
5 jaren geleden

Overigens leuk om dit interview weer eens te zien.
De principiële domheid van Cathy Newman leidde tot veel hilariteit.
https://medium.com/@stianchrister/24-memes-that-sum-up-jordan-peterson-vs-cathy-newman-7c7b9229f2f

Arie
Arie
5 jaren geleden

Inderdaad; positieve discriminatie is ook gewoon discriminatie.

En dat is niet alleen maar dom en immoreel naar de op onterechte gronden afgewezen persoon. Stel dat ik als blanke gitarist in een reggaebandje mag spelen want “we hebben nog geen enkele blanke in onze band”. Ik weet niet of ik daar dan wel zo trots op zou zijn; kennelijk gaf mijn gitaarspel niet de doorslag. Als nota bene de overheid meer “diversiteit” gaat eisen in de reggae scene, dan leidt dat niet alleen tot kwalitatief mindere reggae. Het zet ook de goede muzikanten voor schut; “je dankt je baan aan positieve discriminatie”.

Dat principe geldt voor elk denkbaar beroep, en voor elke andere denkbare bezigheid (opleiding, scouting, toneel, etc). Kwaliteit moet de norm zijn, altijd en overal. Een overheid die om ideologische redenen kwaliteit afwijst is puur socialistisch; en we weten allemaal hoe het met socialistische landen afloopt. Nog veel kwalijker is het als de overheid haar falende beleid ook wettelijk oplegt aan derden. In Zweden bijvoorbeeld voldoen bedrijven aan “vrouwenquota” door goedbetaalde nep-topfuncties te creëren. Zo faalt uiteindelijk iedereen, en het is niet waarschijnlijk dat onze extreem dure verzorgingsstaat overeind kan blijven als alle ondernemers flinke verliezen draaien.

Als er nu al blanke werkgevers zouden zijn die discrimineren, dan kunnen kleurlingen bij zat andere bedrijven terecht. Echt talent komt altijd bovendrijven. Maar als de overheid discriminatie oplegt, gaat dat principe niet meer op.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
5 jaren geleden

Het is gewoon Newspeak; positieve discriminatie, illegale vluchtelingen, compenserende neutraliteit, lone wolves, verwarde mannen, young asians, relationele ruzie, plofkraak, vergrijzing, recognitie bedrag, multiculturele samenleving, participatiemaatschappij, maatwerkprotocol (Huh?), besparingsverlies, publieke omroep. kwaliteitscouranten, schone energie, Europese samenwerking, burgeroorlog, gematigde moslims etc .Bij instellingen wordt het nog bonter: Frontex, Europol, Cepol, Eurojust, Interpol, Cedefop, Eiopa … Diversity is Strenght. Me hoela!

Petrossa
5 jaren geleden

Wat me opvalt is dat niemand wil inzien dat diversiteit de antithese van cohesie is. Des te meer men de gemeenschap opdeelt in steeds kleinere splintergroepen neemt de kans op controverse tussen die splintergroepen toe. Empirisch bewijs is nu al makkelijk te vinden in de volksoproeren om intrinsiek oninhoudelijke zaken maar kan ook in de geschiedenis vinden. De meeste onlusten/oorlogen zijn uitgebroken tussen in principe gelijkwaardige groepen/sekten/religies. Het midden-oosten en afrika met hun tribale grondslag zijn en blijven een bron van de gruwelijke wandaden. Maar ook in Europa gedurende middeleeuwen vonden ook vele veldslagen plaats tussen andersdenken vaak dezelfde ideologie/religie aanhangend maar net even anders.

Wil je echt zo groot mogelijke sociale cohesie? Zet dan gelijkdenkenden bij elkaar en tracht diversiteit zoveel mogelijk tegen te gaan.

Henny Keur
Henny Keur
5 jaren geleden

Als ouders verlenen wij al bijna 40 jaar lang 24/7 zorgbeschikbaarheid aan onze zoon met een zeer complexe geestelijke achterstand.
Omdat het voor ons niet vol te houden was namen professionals het over, maar kwamen met hangende pootjes bij ons terug. Het werk ging niet meer, hij versmeerde, zat diep in de schulden enz. Mijn vrouw zegde haar baan op op voorwaarde dat zij de zorg in het vervolg betaald zou krijgen.
We hebben 100% succes. Onze zoon werkt als enige met zijn zware indicatie volgens de Sociale Werkplaats 40 uur per week, al 20 jaar lang. Ook de noodzakelijke GGD hulp, financiële zaken, alle administratie, contacten ja alles zonder enige bijkomende kosten en nogmaals met 100% succes.
Sinds 2015 beheert de gemeente de vergoeding. Resultaat: omdat ik gepensioneerd ben en mijn echtnote jonger is, moet ik daarvoor €100.000,00 boete betalen waarvan direct bojna €17.000,00.
Het heet geen boete, maar korting, want anders betaalden we het dubbele terug. Wij konden immers niet weten, dat de PvdA nieuwe wetten had bedacht.
Wij moeten nu zelfs verantwoorden, waar we ons eigen ondergoed aanschaffen en de gemeente heeft uitgezocht, dat wij ‘kerkelijk’ zijn, dus worden we doorverwezen naar de diaconie voor een voedselpakket, want alle vergoeding is stopgezet, omdat we niet opnieuw alle puinhopen van de professionals wensen op te lossen. Overigens was premier Rutte er diep van overtuigd, dat deze gemeente fantastisch maatwerk levert, gezien zijn reactie op Facebook na een werkbezoek.
En o ja, wij zijn Nederlanders van geboorte…

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x