Tijd voor innovatie: COA 2.0

We besteden in Nederland meer tijd aan klagen en demonstreren dan aan het oplossen van problemen, lijkt het. Incidenten worden door veel mensen aangegrepen om hun gelijk (en daarmee invloed, soms zelfs verdienste) te halen.

Met betrekking tot de vluchtelingencrisis verbaas ik me erover hoeveel tijd we met z’n allen besteden aan discussies of het vluchtelingen of illegale migranten zijn en hoe weinig we zorgen dat de dingen waar we het grotendeels over eens zijn goed worden geregeld.

Hoe kan het bijvoorbeeld dat we nog steeds maanden en soms jaren, nodig hebben om te definiëren of iemand hier mag blijven? Ik denk dat een groot deel van Nederland het eens is dat “vluchtelingen” uit Marokko, Albanië or Eritrea hier niet op asiel hoeven te rekenen. Zelfs als mensen met Marokkaans paspoort en al het land in komen is het gek genoeg nog mogelijk om hier een half jaar rond te lopen.

vluchtelingen met hard copy documenten van de ene naar de andere locatie

Hoe kan het, dat we niet in een week kunnen bepalen wat voor status iemand krijgt? En hoe kan het dat we een zeecontainer van Rotterdam naar Shanghai varen voor 500 euro, maar een cruiseschip met mensen die teruggaan naar het land van herkomst niet te organiseren is?

Inmiddels kan DNA voor een paar honderd euro gesequenced worden, maar lukt het niet om te bepalen of mensen familie van elkaar zijn. Ook laten we vluchtelingen met hard copy documenten van de ene naar de andere locatie gaan. Knettergek in het tijdperk van Cloud-computing en biometrische identificatie. Niemand in dit land is tegen een ordentelijke administratie lijkt me.

Fascinerend is ook de enorme discussie of mensen al dan niet gekwalificeerd zijn. Hoe moeilijk kan het zijn om een aantal basistestjes online te laten invullen om op basiskennis te toetsen? Lijkt me in 15 minuten geregeld. En als we dat slim doen, is het een kleine moeite om ook een indruk van hun IQ te krijgen. Dat laatste is behoorlijk relevant, want de grootste gemene deler van criminelen is, naast hun mannelijkheid, hun gebrekkige IQ.

Ter illustratie: van de Top 600 jongeren in Amsterdam heeft het grootste deel een IQ van onder de 85 (= verstandelijk beperkt). Dat is het niveau waarop je nog wel kunt doen alsof je het allemaal snapt, maar in de praktijk je heel veel ontgaat.

Het zal mij niet verbazen als groepen asielzoekers een vergelijkbaar IQ hebben. Groepen mensen die heel gevoelig zijn voor criminelen, die hen in hun eigen taal veel gratis geld en welvaart beloven. Zie hier georganiseerde criminaliteit.

de opvang en het proces van asielzoekers opnieuw ontwerpen

Volgens mij kan er niemand tegen zijn om mensen snel te kunnen inschatten en – als ze mogen blijven – direct informatie en begeleiding te geven op een manier die ze ook daadwerkelijk begrijpen.

Misschien is de snelste manier wel om de opvang en het proces van asielzoekers opnieuw te ontwerpen. Een COA 2.0. Het zal me niet verbazen dat we daarmee het draagvlak verhogen onder de Nederlanders en de aantallen fraudeurs aanzienlijk verlagen.

Maar Ger, zo simpel is het toch niet?
Vast niet.
Maar het is een stuk eenvoudiger te maken dan de huidige situatie. Alleen moeten we dan onze energie wel inzetten voor de goede dingen.

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
7 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Renee Hefferman
Renee Hefferman
7 jaren geleden

Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst? Een keurige reactie, geen scheldwoorden of andere krachttermen o.i.d.
Wellicht was mijn reactie iets te kritisch t.a.v. het artikel; namelijk een reactie waardoor het volledige artikel onderuit wordt gehaald. En waaruit blijkt dat de schrijver werkelijk geen enkel benul heeft van het onderwerp.
Het niet plaatsen noem ik censuur…

Maja Mischke
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Renee Hefferman

Uw reactie is niet geplaatst, omdat hij veel te lang was. Zie onze voorwaarden op de site. Met censuur heeft het niks te maken.

Christiaan Norde
7 jaren geleden

Ha Ger,
In hoeverre is de situatie in Nederland uniek? Zijn er landen die op een aantal van je vragen al een betere aanpak hebben en is daarbij ook te achterhalen op welke wijze die aanpak tot stand is gekomen? Juist een thema waar we nog veel van andere (Europese) landen zouden kunnen leren lijkt me.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Hert COA is een Staat in de Staat, gerund door [ aanhangers van ] de Internationale Socialisten.
Elke controle door Minister, Tweede Kamer, wet- en regelgeving ontbreekt.
Het COA wil de hele wereld hier naar toe halen, want ” dat is rechtvaardig”.
Dat hierdoor zowel ons land, als de binnenkomers naar de kloten gaan, snappen ze niet.
Dat je hier niets mee opbouwt, maar iedereen – zowel hier als daar – ARMER maakt, snappen ze niet.
Maar het is wel HUN baantje en ze bedoelen het toch zo goed en ze doen toch zo hun best …..

Wat verwachten jullie eigenlijk ???????

Guardiacivil
7 jaren geleden

Ik ga helemaal niets bedenken wat er moet gebeuren. Ik wacht op een of meerdere grote klappen, paniek en grote chaos en dan kunnen we het Binnenhof gaan ruimen.

Mathis
Mathis
7 jaren geleden

Beste Ger,

zou het handig zijn als de COA 2.0 bepaalde problemen in de markt zet, en deze veilt voor de bedragen die ze nu kwijt zijn voor hun eigen oplossingen?

Zo kan de definitie van het probleem en de voorwaarden voor de oplossing bepaald worden door de politiek/ambtenarij, echter de reële oplossing door de markt.

een versimpeld voorbeeld:

COA benoemt het probleem: “daadwerkelijk land herkomst asielzoeker achterhalen” .

Vervolgens debatteert de politiek over de voorwaarden met als uitkomst “We eisen een nauwkeurigheid van 98% en gegevens onderzoek moeten openbaar”

bedrijf x uit Antwerpen biedt het volgende: “wij garanderen 96% nauwkeurigheid voor onderzoek herkomst asielzoekers, met een snelheid van 400 per week voor €1000,- de neus. Gegevens komen op website http://www.xxx.nl

transparantie en uitleg door politiek aan burger en bedrijf is 1, hun laten participeren in oplossingen zorgt voor daadwerkelijke betrokkenheid en innovatie.

@DonBasco
@DonBasco
7 jaren geleden

Het antwoord op bijna al je vragen is dat we dan misschien mensen moeten gaan terug sturen. Onze bestuurders laten liever de voltallige inheemse bevolking in de stront zakken dan ook maar één asieleiser terug te sturen. Slappe knieën beleid dus.
En verder moeten we een grote streep trekken door een permanent verblijf in Nederland en het recht op een woning.
We zorgen voor bed bad brood en scholing, en zodra het veilig is ga je terug. Al is het na 10 jaar en heb je hier een dozijn kinderen verwekt.
Maar beter is helemaal geen islamitische asieleisers toelaten. Opvangen in de eigen regio. De afgelopen 40 jaar hebben aangetoond dat Islam en de westerse samenleving onverenigbaar zijn.

7
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen