Shitposting on the internet is now illegal

Ik heb een haat-liefde verhouding met de website GeenStijl. Aan de ene kant doet zij haar naam eer aan en -nog erger- zijn er mensen die Pownews en GeenStijl accepteren als een altijd volledig serieus te nemen nieuwsbron (ja, serieus!). Aan de andere kant kom je dankzij GeenStijl soms dingen te weten die anders ongezien de revu passeren. Op 30 juni jongstleden werd er melding gemaakt van een gebeurtenis die mij deed sidderen.

Het ging hier om een vordering waarin de website (vallend onder de Telegraaf Media Groep: TMG), gesommeerd werd om de IP-gegevens van enkele gebruikers prijs te geven aan Justitie. Dit in verband met “strafbare uitlatingen” die gedaan waren in de reacties onder artikelen uit 2013 en 2014. Reacties die kennelijk zo ver gingen dat Justitie noodzaak zag om respectievelijk één en twee jaar na dato actie te ondernemen. De gewraakte reacties hier onder:
Geenstijlreacties
De reacties overschrijden in mijn ogen zonder enige twijfel de fatsoensnormen, maar strafbaar? Het blijven reacties op een internetwebsite, deze wellicht té gewaagde grapjes. Moeten we het plaatsen van onfatsoenlijke reacties (in internetjargon beter bekend als “shitposting”) wel zo serieus nemen?

Als het aan de gedachtenpolitie anno 2015 ligt in ieder geval wel. Eigenaren van websites met verzamelingen van moppen gebaseerd op raciale stereotypen doen er dus goed aan om hun website uit voorzorg uit de lucht te halen en onder te duiken, voordat de gedachtenpolitie ze in het vizier krijgt. Wie weet worden de uitingen op hun websites ook wel geclassificeerd als “strafbaar”.

Op deze manier kunnen er bij Justitie wereldwijd wel duizenden banen gecreëerd worden. Ik zie het al helemaal voor me, ambtenaren die van negen tot vijf YouTube-comments doorspitten op zoek naar onfatsoenlijke reacties. Als dit de maatstaf is, verzeker ik u dat er dagelijks ontelbare vorderingen naar YouTube kunnen worden gestuurd. Rechtszalen zullen zich vullen met 12-jarigen die op Xbox-live onverhoopt het N-woord hebben gebezigd.

Ik raad iedereen dan ook aan om alle reacties die hij of zij ooit geplaatst heeft nog eens grondig na te gaan en zo nodig te verwijderen. Wie weet heb je wel eens iets gepost (vanuit je ochtendhumeur) dat volgens de gedachtenpolitie ècht niet door de beugel kan. Het spreekwoordelijke einde is weer eens zoek. En we zijn weer een stapje dichter bij de gevreesde Orwelliaanse samenleving.

Nog even voor de goede orde. Het lijdt geen enkele twijfel dat deze reacties niet door de beugel kunnen en onwenselijk zijn. Het sociaal onmogelijk maken hiervan is zeker op zijn plaats. Vervolging van alles dat de fatsoensnormen te buiten gaat, leidt echter tot een zekere mate van willekeur en dat lijkt mij nog veel onwenselijker.

We moeten het internet en de dingen die er gepost worden niet tè serieus nemen. Het meest beruchte internetforum ter wereld, 4chan, slaat wat dit betreft de spijker op zijn kop met zijn disclaimer. Wat mij betreft is deze van toepassing op het internet als geheel:

The stories and information posted here are artistic works of fiction and falsehood. Only a fool would take anything posted here as fact.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.