In Venezuela is de waarheid landverraad

Socialistische heilstaat gaat critici wegzuiveren

Toen ik over de ‘Waarheidscommissie’ in Venezuela hoorde, bedacht ik me, zoals wel vaker, dat ik maar wat blij ben dat ik in het vrije Westen woon. De Venezolaanse regering is namelijk van plan om deze ‘Waarheidscommissies’ te gebruiken om ‘haatzaaiers en opruiers’ te vervolgen en tot 25 jaar op te sluiten.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal BBC News

Landverraad
Mensen die er bijvoorbeeld van worden beschuldigd de door de Verenigde Staten opgelegde economische sancties te steunen, zullen worden vervolgd wegens landverraad. De zogenaamde haatzaaiers en opruiers zijn natuurlijk weinig meer dan mensen die inzien en betogen dat het socialisme in hun land grandioos gefaald heeft.

Gefaald ja. Het is niet echt te verdedigen dat een land waarin het gehele jaar door gewassen kunnen worden verbouwd en tevens de grootste bewezen oliereserve ter wereld aanwezig is, logischerwijs moeite zou moeten hebben met het voeden van zijn bevolking. Zie ook eerdere artikelen (hier, hier en hier) op OpinieZ. De wrange ironie van de zogenaamde Waarheidscommissie is dat deze commissie mensen gaat vervolgen die juist de waarheid durven te spreken.

Dood paard
Het socialistische project dat wijlen Hugo Chavez ooit begon – daarin gesteund door vrijwel de gehele linkse wereld – is, zoals gebruikelijk, ontaard in een situatie waarin met revolutionaire slogans aan een dood paard wordt getrokken. Is de geimplodeerde socialistische heilstaat de schuld van datzelfde socialisme? Natuurlijk niet, aldus Grote Broer Maduro.

Vanzelfsprekend krijgen volgens Maduro externe oorzaken de volledige schuld. Factoren waar het regime nauwelijks tot geen invloed op heeft. Denk hierbij aan westerse imperialisten, buitenlandse ‘fascistische regimes’ – zoals die van Colombia – maar ook aan dissidenten en socialisten die naar de smaak van Maduro niet socialistisch genoeg zouden zijn.

Oppositie
Voor het uitschakelen van de oppositie en zogenaamde nep-socialisten zijn de Waarheidscommissies bedoeld. De door het regime ingestelde commissies zijn niet in overeenstemming met de wens van het parlement, dat voor twee derde bestaat uit oppositie. Het zal geen verrassing zijn dat datzelfde parlement al lang buitenspel is gezet door Maduro&friends. Het bestaat alleen nog voor de vorm. Sterker nog: het regime van Maduro voert grondwetswijzigingen door waarmee de oppositie (de democratisch verkozen meerderheid dus!) de mond kan worden gesnoerd.

Jacht op critici
En dat zal ook gebeuren. Al degenen die het lef hebben om te constateren dat het een grote puinhoop is in Venezuela en zich bovendien realiseren dat de linkse regering daarvoor toch echt eindverantwoordelijk is, moeten vrezen voor de Venezolaanse variant van de KGB. Ze zullen worden geframed als fascisten en vervolgd. Aangezien Maduro te kennen heeft gegeven dat zaken sinds het begin van Chavez’ revolutie onder de loep zullen worden genomen, is het bestand van mogelijke verdachten zo breed dat de jacht op critici en dissidenten onvermijdelijk zal ontaarden in willekeur. En dat allemaal terwijl de bevolking betaalt met fopgeld dat zo weinig waard is dat winkeliers stapels bankbiljetten moeten wegen om te bepalen hoeveel ze rekenen voor hun producten.

Gedachtenpolitie
Ik was maar wat blij dat ik in het Vrije Westen woon toen ik vernam van de Venezolaanse Waarheidscommissies, maar ook hier kan het tij keren. Daar moeten we voor waken. Hier komt het gevaar echter niet zozeer van totalitaire overheden, maar van andere groepen en organisaties die de macht claimen over welke meningen wel en niet door de beugel kunnen. Ook in het Westen begint de gedachten- en meningenpolitie op internet al vorm te krijgen, getuige recente initiatieven van Facebook, Twitter en Youtube.

Het huidige Venezuela is het afschrikwekkend voorbeeld van een land dat zo is verziekt door een destructieve, extreemlinkse ideologie dat het spreken van “de waarheid” alleen nog is voorbehouden aan de socialistische elite. Ik vermoed dat Maduro het boek “1984” uit zijn hoofd kent.

Victor Weerensteijn – Twitter: @V1ctorW

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen