De Turks-Nederlandse rel samengevat

Nederland fascistisch? Mocht Erdogan willen. Als Nederland echt fascistisch was, dan zou hem door Nederland juist alle ruimte zijn gegeven om campagne te voeren voor zijn nepreferendum. De dictator die een staatsgreep in scène zette om meer macht te verwerven noemt Nederland fascistisch.

Dictator
Dezelfde dictator die een nep-referendumpje opzette om meer macht naar zich toe te trekken. Dezelfde dictator die tienduizenden dissidenten opsluit wegens een onwelgevallige mening. Dezelfde dictator die in zijn land openbare manifestaties ter zelfverheerlijking laat organiseren. Juist die dictator heeft het lef om welk ander land dan ook fascistisch te noemen. Misschien moet-ie de definitie van fascistisch effe googlen. Nederland valt in ieder geval niet onder de definitie.

Nederland had het beter kunnen oplossen, maar wie de tijdlijn van gisteren in acht neemt snapt hoe gestoord de situatie was. Hieronder een korte samenvatting van de gebeurtenissen.

Campagne
Turkije: “Hey Nederland, mogen we campagne voeren voor nóg meer macht voor onze dictator, die inmiddels meer dan 100.000 dissidenten heeft opgesloten? We zullen dan net doen of we campagne voeren voor een ja-stem in een democratisch referendum. In werkelijkheid was natuurlijk al meteen duidelijk dat ‘Ja’ overweldigend zou gaan winnen, maar wij willen jullie graag ook meesleuren in onze binnenlandse problemen.”

Nederland: “Nee, dat willen we liever niet. Laten we echter kijken naar wat er wel kan. Jullie mogen namelijk doen wat jullie willen in jullie ambassade, en in mindere mate in jullie consulaat. We zijn vooral bezorgd over de openbare orde”

Sancties
Turkije: “Als jullie niet meewerken dan wachten er sancties! En dat van die openbare orde is natuurlijk zwaar opgeblazen. Denken jullie dat er opeens honderden Turken met vlag en al de straat opgaan in Nederland? Dat ze met stenen naar oproerpolitie gaan gooien en in koor “God is groot” in Anatolisch dialect gaan scanderen? Welnee, die ‘veiligheidszorgen’ zijn een farce.”

Nederland: “Als jullie zo beginnen dan hoeft het van ons helemaal niet. Dat vliegtuig met de minister mag rechtsomkeert maken, het is hem niet toegestaan om hier een campagnebijeenkomst te houden.”

Provincie
Turkije: “Wat?! Zijn jullie soms vergeten dat Nederland een provincie van Turkije is? Als jullie niet naar onze pijpen dansen zijn jullie fascistisch, en kunnen jullie sancties verwachten. Bovendien sturen we nog een andere vrouwelijke minister met de auto jullie land in, ondanks dat jullie duidelijk aangeven dat niet te willen. Als jullie dan voet bij stuk houden en haar de toegang ontzeggen, dan kunnen we mooi in de slachtofferrol kruipen. Dat werkt nog beter als de geweigerde minister een vrouw is. Jullie zijn ondemocratisch en fascistisch.”

Nederland: “Ik denk niet dat de buitenlandse mogendheid die een democratisch gekozen regering in eigen land probeert te overrulen veel recht van spreken heeft als het op democratie aankomt. Leuk, die minister van familiezaken die per auto hierheen komt. Die kan ook weer rechtsomkeert maken.”.

Wijkagenten
En Nederland hield, voor de verandering, ook écht voet bij stuk. En zo gebeurde het dat Nederland de Turkse minister van Familiezaken uitzette naar Duitsland. Als ongewenste vreemdeling. En niet door een of andere speciale ultra coole eenheid met flitsende wapens. Welnee joh, gewoon door een team wijkagenten. Toen ze niet wilde gaan? Dreigden we gewoon dat we haar weg zouden slepen. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

Stijlloos
De conclusie is dat beide landen beter hadden kunnen handelen. Ja, ook Nederland moet de hand in eigen boezem steken. Dit had echt wel met veel minder heisa kunnen worden opgelost. Het verschil is dat de één stijlloos handelde op een rechtmatige manier en de andere niet. Het is fijn om te weten dat Nederland hoogstens een zekere mate van stijlloosheid te verwijten valt.

Dat is in ieder geval beter dan een aspirant-Adolf als leider hebben, die ook nog eens niet snapt dat regeringen over het algemeen zélf beslissen over wat er in hun eigen land gebeurt. Succes met je referendum, meneer Erdogan. Ik denk niet dat er ook maar iemand is de illusie heeft dat het resultaat negatief voor jou zal zijn.

Bevalt dit artikel u – of juist niet – , deelt u het dan op
twitter-icon Facebook, twitter-icon Twitter of andere sociale media.
Zie de buttons onder de advertenties.

===============================================================
Titelfoto: Screenshot NOS-Journaal 11 maart 2017 door redactie OpinieZ
===============================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.