Hoe zit het met grensoverschrijdend gedrag NPO tegenover Ongehoord Nederland?

Niets gedaan met kritiek Commissie Van Rijn

Titelfoto bij artikel Hoe zit het met grensoverschrijdend gedrag NPO tegenover Ongehoord Nederland? Bauke geersing opiniez

Foto: Public domain via Wikimedia Commons

De Commissie Van Rijn heeft onlangs haar rapport over de sociale veiligheid bij de publieke omroep en de NPO gepubliceerd. In de media gaat het vooral over grensoverschrijdend gedrag van personen, maar de grensoverschrijdende acties van de leiding van de NPO tegenover omroep Ongehoord Nederland blijven onderbelicht. De terechtwijzing van de staatssecretaris voor Cultuur en Media heeft bij de NPO evenmin tot een beleidswijziging geleid. Als de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht NPO niet in staat zijn hun wettelijke taken naar behoren te vervullen, resteert slechts aftreden, schrijft Bauke Geersing, voormalig directeur NOS.

Het rapport van de Commissie Van Rijn over de sociale veiligheid bij de publieke omroep en de NPO is bewust eenzijdig opgezet. In het voorwoord staat dat, gezien de opdracht van de Raad van Bestuur NPO, de Commissie zich vooral op zaken richt die niet goed zijn gegaan. Ook staat in het rapport: “Daarbij moet niet uit het oog worden verloren dat heel veel zaken wel goed gaan. Een gezonde organisatie kenmerkt zich niet door de afwezigheid van conflicten, maar door de wijze waarop daarmee wordt omgegaan.”

 

Grensoverschrijdend gedrag

In de media is vooral aandacht voor het grensoverschrijdend gedrag van personen bij de NPO zoals Matthijs van Nieuwkerk (DWDD) en Bert Huisjes (directeur WNL). Er ontbreekt echter aandacht voor het grensoverschrijdend gedrag van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht NPO gedurende de afgelopen jaren tegenover Ongehoord Nederland! (ON). Er is binnen het omroepbestel maar één loket dat moet worden gepasseerd om programma’s geplaatst te krijgen: de NPO. De commissie stelt vast dat de NPO zich als een verantwoord opdrachtgever moet gedragen in haar relatie tot de verschillende omroeporganisaties. Maar de Raad van Bestuur NPO heeft in de relatie tot ON juist blijk gegeven van structureel en ernstig grensoverschrijdend gedrag.

 

Ongehoord Nederland!

Onder leiding van de Raad van Bestuur NPO werd ON ervan beschuldigd onvoldoende bereidheid tot samenwerking te hebben getoond. De Raad van Bestuur NPO ging steeds voorbij aan de uitleg van ON en legde tot drie keer een financiële sanctie op. Vervolgens werd door de Raad van Bestuur NPO een verzoek ingediend bij de staatssecretaris Cultuur om ON uit het omroepbestel te verwijderen. De Raad van Bestuur NPO werkte zelfs samen met de onafhankelijke Omroepombudsman NPO om adviezen uit te brengen, waaruit moest blijken dat ON stelselmatig de Journalistieke Code NPO niet in acht nam. Dat optreden van de Raad van Bestuur NPO is in strijd met een van de grondslagen van de publieke omroep en gaat voorbij aan de onafhankelijkheid van de Omroepombudsman NPO.

 

Beslissing staatssecretaris

De staatssecretaris voor Cultuur en Media heeft inmiddels besloten ON niet uit het omroepbestel te verwijderen. Uit de beslissing van de staatssecretaris voor Cultuur en Media blijkt het volgende. Er blijkt geen sprake te zijn van een zeer manifest en structureel gebrek van samenwerkingsbereidheid van ON. Daaruit blijkt dat de verwijten van de Raad van Toezicht en Raad van Bestuur NPO, dat sprake zou zijn van een vertrouwensbreuk en zwaarwegende integriteitsschending en grensoverschrijdend gedrag bij deze omroep, geen enkele grond hebben. De staatssecretaris verwijst die verwijten regelrecht naar de prullenbak.

De staatssecretaris wijst er bovendien op dat het argument van de Raad van Bestuur NPO dat het niet naleven van de Journalistieke Code NPO geen valide argument is om te stellen dat er gebrek aan bereidheid tot samenwerking van ON zou zijn. Het is het Commissariaat voor de Media dat volgens de Mediawet bevoegd is vast te stellen of een omroeporganisatie voldoet aan de journalistieke normen die gebruikelijk zijn bij de publieke omroep. De Raad van Bestuur NPO ging dus op de stoel van het Commissariaat voor de Media zitten. Dat is misbruik maken van bevoegdheid.

De Raad van Bestuur NPO heeft in de verdediging van het eigen standpunt gesteld, dat hij niet meer in staat zou zijn om zijn wettelijke taak te vervullen als hij niet gelijk zou krijgen. Nu de Raad van Bestuur NPO zo fundamenteel ongelijk kreeg van de staatssecretaris voor Cultuur, zou je verwachten dat de Raad van Bestuur NPO zou zijn afgetreden. Daar is tot nu toe nog niets van gebleken.

 

Geen actie

Je zou verwachten dat de Raad van Bestuur NPO direct na het definitieve standpunt van de staatssecretaris voor Cultuur de drie boetes zou terugstorten op de rekening van ON. Dat is nog steeds niet gebeurd. Je zou verwachten dat de Raad van Bestuur NPO ON nu een plaats zou geven in de programmering die overeenstemt met het belang en de omvang van deze omroeporganisatie, zeker na de verkiezingsuitslag van 22 november 2023. Ook daarvan is geen sprake. ON heeft nog steeds geen plek in de radioprogrammering, noch in de tv-programmering in de avond.

De voorzitter van de Raad van Bestuur NPO beweert dat door het overleg dat zij met de top van ON heeft gevoerd, die zich zou hebben aangepast. Volgens de voorzitter van die omroep, Arnold Karskens is van een dergelijk overleg geen sprake geweest.

Het blijkt dan ook dat de Raad van Bestuur NPO grensoverschrijdend gedrag vertoont, niet alleen in juridische zin, maar ook in feitelijke zin door de ontwikkeling van ON te frustreren en te blokkeren. Er is sprake van misbruik maken van een monopoliepositie bij de coördinatie en indeling van de programma’s van ON. Ook de Raad van Toezicht NPO doet niets. Op 22 september 2023 en 22 december 2023 heb ik de voorzitter van de Raad van Toezicht NPO op de hoogte gebracht van deze inzichten. Hij bevestigde de ontvangst ervan, maar tot nu toe is niet gebleken van enige actie om deze onjuiste situatie te corrigeren.

 

NPO erkent eigen falen

Uit het rapport van de commissie Van Rijn blijkt, dat de Raad van Bestuur NPO erkent dat het proces van toewijzing van programma’s onvoldoende transparant was en nog steeds is en dat er in het verleden sprake was van privileges. Ook wordt erkend dat met de functie van directeur video in het verleden te veel macht bij één persoon berustte. De Raad van Bestuur NPO erkent dat er nog werk te verrichten valt en dat het onderwerp hoog op de agenda staat (pag. 81, 82). Ook erkent de Raad van Bestuur NPO dat de verdeling van rollen en verantwoordelijkheden in het omroepbestel diffuus is. “Mede daardoor, maar vooral ook door het feit dat dertien omroepen met elkaar en met productiehuizen in concurrentie zijn, kan teleurstelling ontstaan over de programmering. Het bestuur erkent daarbij wel dat onzekerheid als gevolg van de af- of toewijzing programma’s ook zijn neerslag heeft op de werkvloer.” (pag.82)

De voorzitter van ON laat op 6 maart 2024 weten dat de Raad van Bestuur NPO ON nog steeds dwars zit. Deze omroep wordt benadeeld en aan het lijntje gehouden. ON krijgt geen nieuwe programma’s, krijgt geen zendtijd in de avond, krijgt geen radioprogramma’s en krijgt het geld van de onterechte boetes niet terug.

 

Zorgplicht

De Raad van Bestuur NPO had de commissie Van Rijn gevraagd een onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag en de mogelijk onderliggende systematische oorzaken daarvan in brede zin. Uit het rapport van de commisie Van Rijn blijkt nu dat de Raad van Bestuur NPO zich zelf ook heeft schuldig gemaakt aan dergelijk gedrag. In de conclusies 6.10 wordt de Raad van Bestuur NPO erop gewezen dat hij zijn zorgplicht als derde jegens andere omroeporganisaties moet verbeteren. Een dergelijke nalatigheid is van invloed op het gevoel van veiligheid van medewerkers werkzaam bij de omroepen, in dit geval bij ON (pag. 91).

Het blijkt dat de Raad van Bestuur NPO vooralsnog volhardt in zijn vooringenomen en eenzijdige houding jegens ON. Hij overtreedt daarmee de beide ankerpunten van grensoverschrijdend gedrag zoals de Commissie van Rijn die vaststelt: het eerste ankerpunt, het wettelijke kader en het tweede ankerpunt, de publieke taak en centrale missie van de NPO (pag. 12 en 13). Deze gang van zaken is onaanvaardbaar en ondergraaft de geloofwaardigheid van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht NPO fundamenteel. Als de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht NPO niet in staat zijn hun wettelijke taken naar behoren te vervullen, resteert slechts aftreden. Dat is in het belang van de NPO.

Over de auteur

Bauke Geersing
Bauke Geersing
Jurist. Auteur van ‘Kapitein Raymond Westerling en de Zuid-Celebes-Affaire (1946 – 1947) – Mythe en Werkelijkheid’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal. Zeker nadat duidelijk is geworden dat bestuur van de NPO probeert een omroep met medewerkers monddood te maken op foute gronden, is het een schande dat ze inderdaad dat boete geld niet terug hebben gekregen plus dat ze inderdaad een volwaardige plaats in het bestel krijgen. NPO deugt niet.

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De NPO heeft nooit gedeugd, hun dadendrang wordt gevoed door de Linkse gesubsidieerde media.
Het is een pot linkse natte drab.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Vandaag op het NPO nieuws: Er zijn per schip voorraden onderweg naar Gaza, want aan de grens laat Israël niet genoeg vrachten door!!
Wat er dan niet bij gezegd wordt, is dat begrijpelijkerwijs alle ladingen eerst terdege gecontroleerd moeten worden omdat bekend is dat hamas op die manier van alles binnen smokkelt. En dat hamas telkens weer met geweld tegen de eigen bevolking die ladingen plundert.
Het is dus niet aan Israël te wijten dat het een traag en ontoereikend proces is.
Weer zo’n voorbeeld van slechte en eenzijdige informatievoorziening.

Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

ON heeft met enkele uurtjrs uitzendtijd en veel tegenwerking goed gescoord bij de verkiezingen.
Dat laat NPO66 niet zomaar toe.
De mars door de instituties @work.

Henri
Henri
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

NOS-NPO is een D66 bolwerk. De alombekende Van Drimmelen (Publyon) heeft er 15 jaar of meer over gedaan om sluipenderwijs alle sleutelposities binnen die organisaties te bezetten met D66-aanhangers. De macht over de NOS-NPO en de daarvan afgeleide MSM lag dus bij D66 politici, en dát hebben we gemerkt (en nog steeds) in de volcontinue propaganda over klimaat, stikstof, windmolens etc.

NOS-NPO zit nu blijkbaar op haar handen af te wachten op de effecten van de recente verkiezingsuitslag, zoals een konijn dat verblind is door de koplampen van een aanstormend voertuig.

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Inderdaad kijk maar wat er gisteravond bij Helen Hendriks aan tafel zat een compleet voorgeprogrammeerde D’66 kliek.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het is niet alleen bij de NPO zo dat er interne keizerrijkjes zijn opgetuigd met gelijkgestemden. Waardoor die clubs ongehinderd en ongecontroleerd hun gang konden en kunnen gaan.
Ook in het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs, de politie… noem maar op.
Bij een publieke omroep is het echter voor miljoenen overduidelijk zichtbaar, dat men slechts 1 narratief aanhangt en al de andere geluiden moeten worden onderdrukt, liefst totaal geëlimineerd.
Dank voor uw uiteenzetting.
Een publieke omroep moet er voor élk publiek zijn.

Jos
Jos
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Of…GEEN publieke omroep voor alle belasting betalers.

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Jos
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Zou inderdaad nóg beter zijn.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Uit de opsomming van wanbeleid van de Raad van Bestuur van de NPO ten aanzien van ON kun je alleen maar de conclusie trekken die de artikelschrijver trekt, namelijk dat deze mensen moeten opstappen.
De opmerking in het rapport van de Commissie Van Rijn dat ‘een gezonde organisatie zich kenmerkt door de manier waarop ze met conflicten omgaat’ is wat mij betreft dan ook dolkomisch. De Raad van Bestuur van de NPO is dus geen gezonde organisatie. Dat wisten we al heel lang en het is goed dat het een keer duidelijk wordt opgeschreven en omschreven.

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Onder deze bewind zal er niet veranderen want links zit aan alle draaiknoppen en zal elkaar altijd dekken. Een rechtse regering kan daar verandering in brengen maar dan moeten de instanties eerst schoongeveegd worden.

IvdWerf
IvdWerf
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De heer Geersing toont in dit stuk duidelijk, dat de NPO nog altijd een machtspositie heeft en die ook volop uitbaat.
Het is zorgwekkend dat er geen effectief corrigerend mechanisme kon worden opgetuigd. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de toestand bij de NPO.

IvdWerf
IvdWerf
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  IvdWerf

… toont in dit stuk duidelijk aan…

Peter
Peter
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Met de NPO, de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht én de NOS met de huidige constructie en leden gaat Nederland naar de Gallemiezen. Opheffen en opnieuw beginnen:

Het opnieuw oprichten van de (door Rutte I gesloopte) ‘Wereldomroep’ in een samenwerkingsverband van alle Nederlandse regionale én publieke omroepen volgens het model van de ARD.
“ARD (Vereniging van Publieke Omroepen van de Bondsrepubliek Duitsland) is een samenwerkingsverband van de Duitse openbare regionale omroepen en de Duitse wereldomroep Deutsche Welle”
Bijvoorbeeld: Samenwerkingsverband Omroepen Nederland.

Toevallig het omgekeerde van NOS

Josef
Josef
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De npo hangt aan het infuus van de overheid daarom alleen al wordt er weergegeven wat dat regingsschorem(EU, WEF, WHO, VN schoothondjes) beveelt ook uit gevoerd wordt.
Alle tegen geluiden moeten de kop ingedrukt worden met het logo complottheorie en grensoverschrijdend gedrag verweten,dat de meeste nederlandse zombies klakkeloos de leugens geloven die de npo/d666 ons op de mauw probeerd te spelden!

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Josef
Bulldog
Bulldog
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De pogingen van onze Staatsomroep om ON om zeep te helpen hebben tot nu toe gelukkig gefaald.
Schandalig dat bij alles van de NPO de berichtgeving eenzijdig en politiek gestuurd wordt.
De berichtgeving is eenzijdig en verre van neutraal, een schande dat hieraan ons belasting geld verkwist wordt.
Hoor en wederhoor zou men toe moeten juichen echter men is gewoon verstard in een gesubsidieerde tunnelvisie.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x