Nederland mag nooit akkoord gaan met een Europese schuldenunie

De scenario's geschetst

De Europese Commissie werkt aan aanpassing van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP), de begrotingsregels van de EU. Hierop werd in het eerste deel van dit tweeluik ingegaan. Als de aanpassing niet op een verstandige manier gebeurt en het Noorden moet meebetalen aan de schulden van het Zuiden, ontstaat er een voor Nederland peperdure transferunie. Johannes Vervloed schetst enkele mogelijke scenario’s. 

Afgelopen maandag zei de oud-president van de Nederlandse Bank Nout Wellink in De Telegraaf dat de Europese Unie voor een existentieel moment staat. De schuldenproblematiek moet linksom of rechtsom tot een oplossing worden gebracht. Het kunnen financieren van hoge staatsschulden – zoals bijvoorbeeld in ItaIië speelt – wordt problematisch met de stijgende rente.

Een op verstandige wijze aangepast SGP, bijvoorbeeld zoals professor Lex Hoogduin voorstelt, kan de oplossing brengen. Mits althans de betrokken hoge schuldenlidstaten zich in de praktijk ook aan de nieuwe afspraken houden. Dit is verreweg het gunstigste scenario. De schulden worden dan geleidelijk afgebouwd, de prijsstabiliteit keert terug en de Zuid-Europese lidstaten worden concurrerend. Als geheel komt de Europese Unie er sterker uit dan voorheen en kan er eindelijk werk worden gemaakt van de hervormingsagenda en de strategische doelstellingen van het Verdrag van Lissabon (2000): de EU ontwikkelen tot de meest innovatieve en concurrerende economie ter wereld.

 

Gebrek aan hervormingen

Of dit scenario realistisch is valt te betwijfelen. Tot nu toe slagen de lidstaten met hoge schulden er niet in om hun economieën te hervormen, verbetert hun concurrentiepositie niet en lopen hun schulden om die reden alleen maar verder op. Niet kunnen of niet willen hervormen of zelfs terugdraaien van hervormingen (denk aan de acties van de Gele Hesjes in Frankrijk): dat was de situatie vóór Corona en de huidige energiecrisis door de oorlog in Oekraïne. Door het gebrek aan hervormingen in met name de Mediterrane lidstaten is er al jaren een structurele vraag om steun van de EU. Steun die door de rijkere noordelijke lidstaten moet worden geleverd.

 

Eurobonds

Het Corona Herstelfonds heeft zijn intrede gedaan en een Energie-/Klimaatfonds is in de maak. De betrokken lidstaten zijn in een dergelijke situatie niet bepaald bereid om de broekriem aan te halen en weer begrotingsdiscipline te betrachten. Zelfs als een verstandig aangepast SGP het licht ziet, is het ook nog maar de vraag of men zich aan de nieuwe regels zal willen of kunnen houden. Ik ben daar zelf niet optimistisch over en zie ook al voortekenen dat een verkeerde weg wordt ingeslagen: structureel afwentelen van de eigen problemen op ‘Brussel’. Wat er op neerkomt dat de Europese Commissie gaat lenen op de internationale kapitaalmarkt door de uitgifte van eurobonds. Kortom, er ontstaat een transfer- of schuldenunie.

Wat staat Nederland in dat geval te doen? Ik zie drie scenario’s.

 

Scenario 1: Akkoord gaan met transferunie

Zeker als het aan eurofiele partijen als D66, GroenLinks, PvdA en VOLT ligt gaat Nederland mee in de creatie van een transferunie. Het ideaal van deze partijen is een centraal geleide, federale Europese Unie die een geopolitieke macht wordt die ons tegen al het kwaad uit de rest van de wereld gaat beschermen. En dat mag best wat kosten. De ‘Verenigde Staten van Europa’ moeten de lusten en lasten ook eerlijk verdelen: het rijke Noorden moet solidair zijn met het armere Zuiden. Wat in deze hoogdravende visie onderbelicht blijft is dat met grotere schulden en herverdeling van de welvaart van noord naar zuid de EU als geheel armer wordt. Bovendien ontbreken dan de prikkels om welvaart te creëren.

Het Zuiden gaat nog meer achteroverleunen en het Noorden ziet de vruchten van zijn inspanningen wegvloeien naar het Zuiden. Het resultaat zal hetzelfde zijn als wat we op nationaal niveau zien: nivellering en goedkoop geld zorgen ervoor dat werken niet meer loont. Dus waarom zou je je nog inspannen? Vadertje EU zorgt wel voor je.

 

Scenario 2: Opt-out voor Nederland

In plaats van wederom (net zoals bij het Herstelfonds) de portemonnee te trekken doet Nederland er verstandiger aan nou eindelijk eens ‘nee’ te zeggen. Nee tegen kostbare energie-, klimaat-, defensie- of welke solidariteitsfondsen dan ook. Dat Nederland zich een dergelijke houding niet zou kunnen veroorloven – een boodschap die graag door Rutte en Kaag uitgedragen wordt –  is onzin. Let wel, Nederland heeft een sterke positie als nettobetaler aan de EU en als vijfde economie van de unie.

‘Brussel’ en andere lidstaten zullen ongetwijfeld klagen bij een Nederlands Nee, maar men zal zich wel twee keer bedenken om Nederland te straffen voor een dergelijke opt-out. Met een assertieve opstelling heeft Denemarken in het verleden immers ook diverse opt-outs bedongen, bijvoorbeeld ten aanzien van het asiel- en immigratiebeleid, Europees burgerschap en het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid. Dus waarom zou Nederland dat niet kunnen?

 

Scenario 3: Uit de eurozone bij breken spelregels

Als lidstaten met hoge schulden niet meer aan hun aflossings- en rentebetalingsverplichtingen kunnen voldoen, dient zich een nieuwe eurocrisis aan. Dan loopt het renteverschil tussen obligaties van die landen en obligaties van Duitsland en Nederland op en gaan de financiële markten tegen de euro speculeren. In die situatie zal de ECB geneigd zijn om “whatever it takes” (de woorden van voormalig ECB-president Mario Draghi) te doen om de euro te redden. Dan is het tijd voor Nederland om afscheid van de euro te nemen.

Het vervelende is wel dat alleen uit de eurozone stappen volgens de huidige EU-verdragen niet mogelijk is. Uittreden kan alleen onder het (Brexit-)artikel 50 en betekent het opzeggen van het volledige EU-lidmaatschap. Het is daarom eigenlijk nodig om bij de komende aanpassing van het SGP het lidmaatschap van de eurozone vrijwillig te maken. Nog beter zou het zijn om een clausule op te nemen dat als lidstaten zich systematisch niet aan de regels van het nieuwe SGP houden, zij de eurozone moeten verlaten. Dat is het idee van een euroholiday, waarvoor eerder in een drieluik op OpinieZ werd gepleit door Lex Hoogduin, Jan Gajentaan en ondergetekende.

Maar dat zal waarschijnlijk een brug te ver zijn. Van dergelijke experimenten is men wars in Brussel. Hetzelfde geldt voor de invoering van parallelle munten in lidstaten – de Matheo Solution en dergelijke – recentelijk nog eens beschreven en bepleit door Harry Geels.

 

Illusie

Dat Nederland in z’n eentje de EU kan hervormen is een illusie. Hopelijk lukt het samen met andere lidstaten, waarbij Duitsland een hoofdrol dient te spelen om het SGP op een verstandige wijze aan te passen. En hopelijk houden de lidstaten zich vervolgens aan het aangepaste SGP. Mocht het anders lopen – en de voortekenen wijzen helaas in die richting – dan resteert Nederland niets anders dan zichzelf te beschermen en de scenario’s 2 en 3 in beschouwing te nemen. Het alternatief is een kostbare federale transferunie met opgave van de Nederlandse soevereiniteit (scenario 1) of radicaal kiezen voor een Nexit.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
J-P
J-P
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Toetreden tot de Europese unie was het stomste wat de regering toen had kunnen doen. Wij waren een zelfstandige goed opererende natie. Door de zuidelijke landen er bij te nemen was de grootste fout ooit. De Benelux werkte fantastisch, nu moeten we de schulden van de zuidelijke landen oplossen. In de burger maatschappij moet ieder ook zijn eigen schulden betalen. Dit Europa van nu is gedoemd om te mislukken. Een appel kan je niet met een ei vergelijken

Andre
Andre
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Leuk die 3 scenario’s, maar de werkelijkheid is dat Nederland al in het verleden de facto akkoord is gegaan met een transferunie door toe te treden tot de Eurozone. De hele structuur van de EU bevat een fatale weeffout en ik denk dat we al in 2023 daarvan de zure vruchten zullen gaan plukken.
De fatale mix van stijgende brandstofkosten, toenemende sociale lasten door migranten die niets bijdragen maar wel onderhouden moeten worden en de toenemende schaarste door een waanidee dat ‘Green Deal’ genoemd wordt, zal de genadeklap voor de Europese economie betekenen.
Want tot dusver dreef het hele stelsel op de positieve handelsbalans van enkele noordelijke landen (Duitsland voornamelijk) en het rondpompen van geld, waarbij de regeringen telkens grotere inkomsten konden innen omdat elke activiteit belast is.
Zodra de lasten sneller toenemen dan de baten en bovendien de activiteiten afnemen, is het afgelopen met deze keynesiaanse spelletjes.

Andre
Andre
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Toelichting:
In elk gebied dat een gezamenlijke munt hanteert, vloeit alle spaargeld automatisch naar die gebieden waar het hoogste rendement wordt gehaald. Dus vloeit alle spaargeld uit Zuid-Europa naar Noord-Europa. Dat heeft als bij effect dat in Zuid-Europa het duurder wordt om te lenen en de concurrentiekracht moet worden gezocht in bijv. lagere lonen of langer werken of verdere automatisering om de productiviteit te verhogen. Vandaar de voortdurende eis om te hervormen.
De echte reden van de lage concurrentiekracht van deze gebieden ligt in de geografie: ze hebben geen goed bevaarbare rivieren zoals de Rijn, geen lange ervaring met industrie zoals in het Ruhrgebied, geen grote laagvlaktes die ideaal zijn voor landbouw en distributie. De zuidelijke landen staan vanwege het ontbreken van de basisvoorwaarden voor een onmogelijke opgave.

Vic
Vic
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

“De echte reden van de lage concurrentiekracht van deze gebieden ligt in de geografie”. – je verward geografie met cultuur.

Yvonne
Yvonne
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie Nexit als enige zinvolle optie.Wij zijn de boot in geluisd met die hele EU!Geld komt niet waar het voor bedoeld is ;voor ons veel meer lasten dan baten,op alle fronten.En Nl wil nog steeds het beste jongetje van de klas spelen dat tekent bij ieder kruisje,hoe slecht dat ook is voor land en volk!De enigen die daardoor binnen lopen zijn de dictators in het Europarlement!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Nexit is een optie, maar niet zinvol. We zijn zo verbonden dat als we uitstappen alles plat ligt.
Ons kabinet zal niks gaan presteren om onafhankelijk van de EU te opereren. Dat kunnen ze gewoon niet.
Nederland zal zijn eigen beslissingen moeten gaan nemen, vooral op monetair gebied.. Ik denk niet dat we dat kunnen. We hebben de mensen er niet voor. We zijn met handen en voeten gebonden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Waarom is een Nexit niet zinvol?
Wie durft te beweren dat de problemen opgelost zijn als we uitstappen?
Ik denk dat ze alleen nog maar ernstiger worden. We hebben alle infrastructuur om zelfstandig te zijn volledig uit handen gegeven.

Andre
Andre
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Los van de infrastructuur is er nog een andere praktische reden waarom een Nexit niet echt een wondermiddel is.
Ook de gulden had al tientallen jaren voor de komst van de Euro een bijna vaste wisselkoers met de Duitse mark. Dan is er dus eigenlijk een soort informele muntunie. Dat gaat natuurlijk niet veranderen na een Nexit. De Nederlandse economie blijft gewoon heel sterk verbonden met de Duitse.

Vin
Vin
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat was dus voor de euro ook al het geval en werkte prima. Waarom wordt er altij gedacht dat als je de eu verlaat je op een eiland komt te zitten (no pun intended UK).
We zijn dan in elk geval verlost van die hoge afdracht en we kunnen onze eigen regels t.a.v a.o immigratie, klimaat weer hanteren.
Turkije handeld ook gieddeels met euros dus die kunnen we gewoon (internationaal) blijven gebruiken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Alle mensen die op kritische posities zitten die essentieel zijn, zijn mensen uit een bepaalde politieke richting die nog nooit zelfstandig beslissingen hebben genomen, maar alleen maar beleid deden uitvoeren.
Bedenk maar wat er gebeurt bij een Nexit.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Kijk naar Vera. Zij traineert in haar eentje de tweede kamer. Op alle andere vlakken, zitten dezelfde mensen, politiek, economisch en noem maar op.

wil
wil
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nexit is de beste optie die je kan nemen, gaat wel veel geld kosten.
Vanuit den haag zal dit geen probleem zijn…immers men strooit nu al met veel geld aan onzinnige zaken…….denk aan de zgn. klimaat crisis of heet dit de frans timmerswans crisis die er niet eens is?
Dat alles “plat gaat” is nu al aan de gang, de euro is geen geld maar kost ons geld.
Weg uit de euro…..laat nederland zelf beginnen met de zgn “grote reset”.
Er is nu al zoveel kapot gemaakt door eu beleid…crisis na crisis door het eu beleid en den haag zit lekker te slapen….met pinokkio voorop, gestuurd door het demon66, die een bezem is kwijt geraakt.
Dat we met handen en voeten zijn gebonden….waar een wil is…is een weg, het globaal denken moet eruit.
We zijn een klein landje dat heel goed voor zichzelf kan zorgen…..

Roberto
Roberto
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wie durft te beweren dat de problemen opgelost zijn als we koste wat het kost in de schuldenunie blijven. Voor Nederland in elk geval niet. Klakkeloos in Nederland opgebracht belastinggeld weggooien naar Zuid Europa, alleen in de ogen van de Eurofielen is dat normaal. De netto betalende landen zijn altijd verantwoordelijk voor de economische cq politieke malaise van de Zuidelijke landen. Slaat natuurlijk helemaal nergens op, de landen zijn er zelf verantwoordelijk voor en ze lossen het dan maar eens een keer zelf op. Het is de krankzinnigheid ten top dat Noord altijd moet opdraaien voor de problemen van het Zuiden. Nederland heeft zelf al genoeg problemen. Het oplossen van die problemen met in Nederland opgebracht belastinggeld is natuurlijk veel belangrijker dan dat je het weggooit naar Zuid Europese landen die permanent aan het EU infuus liggen. En aangezien Nederland de hoogste netto betaler is zal een NEXIT als een dreun aankomen bij de EU en worden de problemen in de EU alleen maar groter maar dat gun ik ze van harte. De EU was niks en zal ook nooit wat worden. Het zal eens en voor altijd een instabiele sekte blijven. Nederland moet zo snel mogelijk uit deze instabiele schuldenunie. Het heeft ons al veel te veel geld gekost deze globalistische onzin. Op termijn naar de echte vrijheid en naar een Zwitserse samenleving.

Rob
Rob
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Roberto

Helemaal mee eens, en mooi verwoord.!!!

Ni28
Ni28
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland had van begin aan voor meerdere opt outs moeten zorgen zoals Denemarken het deed. Vele landen sloten zich aan alleen om het geld te kunnen ontvangen. Landen die netto betalers zijn hebben zelf geen bescherming en moeten blijven dokken. De regels zijn regelmatig geschonden door Frankrijk die in de euro eigen redding zocht en jammer genoeg zijn de Duitsers er toen ingetrapt. Zuidelijke landen en de voormalige Oostblok zijn een blijvende patiënt aan de euro infuus. En dat blijft zo omdat zij nooit gestraft zijn geweest. De euro is de Achilles hiel van de EU en wordt alleen door politiek in stand gehouden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij is u een scenario vergeten. Een totale instorting van de monetaire unie.

Theo Prinse
Theo Prinse
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldige uiteenzetting van Vervloed ! De Europese Unie (Parijs-Berlijn) wordt uiteen gereten door de VS en de UK (NL) aan de ene kant en Rusland en China (Brics) aan de andere kant. Nederland moet de UK volgen en met Belgie, NRW en de UK een Noord-Europese handelsgemeenschap vormen en Nederland moet net als de UK uit de Europese Unie en de Euro munt stappen. Daarmee stapt of blijft Nederland ook militair wel in de US-UK Atlantische relatie.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De situatie wordt met de dag slechter. De energiecrisis, de inflatie, de rente. De economische vooruitzichten worden ook niet florissanter. De EU is zich ook op mondiaal vlak aan het isoleren. We worden uitgelachen door de Arabieren, en ik vraag me echt af hoe onze relatie met de VS op dit ogenblik is.
Krijgen we al LNG uit de VS?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wat betreft LNG in de EU vond ik nog dit item. Is een dag oud.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Vergeetb ik nog de link

Piltdown
Piltdown
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Over illusie gesproken: ik zie geen enkele reden waarom de lidstaten zich aan het aangepaste SGP zouden houden. De geschiedenis laat zien dat EU afspraken en regels niets waard zijn. Scenario 3 valt dus af.
Scenario 2 valt ook af omdat Nederland geen Nee kan zeggen.
Blijven scenario 1 over, en Scenario 4: een Nexit. Een Nexit is een krachtiger versie van scenario 2 en valt daarom ook af.
Het wordt dus scenario 1.

Frank
Frank
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Inderdaad, zoals altijd wordt er bij het kruisje getekend door de zittende macht, waarschijnlijk zelfs duo Rutte/Kaag. Alleen zal de wal het schip keren. De existentiele crisis waarin NL zich bevindt zal versnellen. Een zeer snelle verarming van de bevolking zal een feit zijn, door zowel inflatie die nog jaren zal aanhouden als ook dat alle verdiencapaciteit van NL snel zal afnemen. Dit zal de komende 5 tot 10 jaar een feit worden. NL zal een soort Libanon aan de Noordzee worden, met alle conflicten en instabiliteit van dien.

Frank
Frank
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Als aanvullling: De motor van de EU, Duitsland, is al hard op weg om hetzelfde te overkomen. De-industrialisatie is daar nog een groter gevaar vanwege ‘oude’ industrie die zeer gevoelig is voor energieproblematiek, zowel beschikbaarheid, continuiteit als prijs. Duitsland zal waarschijnlijk nog eerder een Libanon worden dan NL. De oorzaken zullen echter hetzelfde zijn: een snel vergrijzende autochtone bevolking, teveel import van niets producerende gelukszoekers, en vooral een kneiterlinkse regering die ziende blind is en de ontwikkelingen zal doen versnellen.

Ronald Sevenster
Ronald Sevenster
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Eppink heeft groot gelijk.

Marco Vermeij
Marco Vermeij
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In de huidige vorm is de EU tot een ponzi scheme geworden. Een handelsblok is wat het had moeten blijven, de politieke “eenheid” gaat ons collectief de kop kosten, zeker niet in de laatste plaats vanwege de expansiedrift die één van de oorzaken achter de situatie in Oekraïne is. De corruptie aan de top is flagrant en blijft onbestraft, het systematisch willen uitwissen van nationale en culturele identiteiten heeft mijns insziens tot doel de cohesie in de samenleving(en) te doen verdwijnen. Zo worden we met zijn allen manipuleerbare en gehoorzame onderdanen van het grote Europese rijk. Ik zie dat niet zitten!

H.J.
H.J.
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse bevolking heeft nog nooit JA tegen de EU in deze vorm gezegd.
De Nederlandse overheid (regering) heeft nog NEE tegen deze EU gezegd.
Draagvlak is er dus niet.
Maar dat interesseert de regeringen niet.

Jos
Jos
11 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rien ne va plus / het geld is niet meer van u.

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x