Donald Trump: een onconventionele vredestichter (1)

Geen diplomatiek getrouwtrek, maar directe aanpak

Foto:

Ook al heeft Deugend Nederland geen goed woord over voor Trump, toch is de wereld onder Trump veiliger geworden. Bovendien heeft deze ‘onbeschaafde’ president inmiddels heel wat wapenfeiten op zijn naam staan. Hij houdt niet van ellenlang diplomatiek getouwtrek in morsige VN-burelen, maar kiest voor een pragmatische aanpak waarmee hij successen behaalt. En hij is zeker geen angsthaas, betoogt Rob Kern in dit eerste artikel van een drieluik. Dit artikel is geschreven samen met Arjan Hebly.

Halve despoot

Verreweg het grootste deel van de “weldenkende” mensen in Nederland heeft de vaste overtuiging dat de afgelopen vier jaar een vreselijke zot aan het hoofd heeft gestaan van ’s werelds machtigste mogendheid, de VS. Dat laatste willen deze lieden ook nog wel eens betwijfelen, maar alla, daar gaat het hier nu even niet om. Er is vrijwel geen BN’er die zich schaamt om zijn walging over deze halve despoot – in hun ogen dan – te ventileren in welk medium dan ook.

Hier en daar zijn er in de media nog wat Laatsten der Mohikanen, zoals Leon de Winter, die een lans breken voor de Amerikaanse president Donald Trump. Maar die kunnen eenvoudig weggezet worden omdat dit soort geluiden alleen in populistische (lees ‘domme’) media de ruimte krijgen. Nee, alles welbeschouwd is Trump een gevaarlijk, oud, boos en wit heerschap, zonder enige manieren en beschaving, een man om op te kotsen, volgens deze heel weldenkende mensen welteverstaan. Onlangs zei een van hen in een vraaggesprek: “We mogen blij zijn dat er geen echte wereldcrisis in deze vier jaar is uitgebroken”. Om daarna de atoomknop te memoreren die Trump daarbij vast en zeker zou hebben ingedrukt.

 

Veiliger wereld

De beoordeling van de man Trump heeft veel met de vorm te maken, zo lijkt het. Daar komen we later nog op terug, maar nu eerst een paar opmerkingen over de inhoud: datgene wat Trump in deze vier jaar heeft bereikt. Over het algemeen kan worden verdedigd dat de wereld onder Trump veiliger is geworden. Het lijkt erop dat juist zijn blik naar binnen, naar Amerika zelf, ook de orde naar buiten toe ten goede is gekomen. Een mooiere paradox is bijna niet denkbaar. Het is als in een gezin. De primaire zorg van de ouders moet liggen bij de gezinsleden zelf en daarna bij die van de cirkels daarbuiten, niet andersom. En die zorg voor je eigen kring is daarna een afspiegeling van de zorg voor de kringen om je heen.

 

ISIS  en Iran

Aan het begin van zijn ambtstermijn boekte Trump op buitenlands politiek terrein direct een aantal wapenfeiten. Hij beëindigde de oorlog in Syrië en het Kalifaat van ISIS, op dat moment zo groot als Duitsland, werd vermorzeld. Hij wist in zijn eerste buitenlandse reis in mei 2017 naar Saoedi-Arabië de denkrichting van de soennitisch-islamitische wereld te veranderen naar het niet langer ondersteunen van terroristische activiteiten in het buitenland en het met realisme tegemoet treden van de staat Israël.

Bovendien vinden de soennitische landen Trump aan hun kant in hun strijd tegen Iran. Deze sjiitische mogendheid heeft zich niet alleen in een voor het buitenland met rookgordijnen omgeven atoomprogramma weten te sjoemelen, maar zich er ook op toegelegd overal in de regio onrust te veroorzaken. Denk daarbij aan Syrië, Irak, Jemen, en Libanon met zijn Hezbollah. De Amerikaanse sancties voor Iran hebben de vorm van een wurggreep.

 

Historisch akkoord

De Amerikanen weten door hun economische macht ook bedrijven uit andere landen het zakendoen onmogelijk te maken. De Europese ‘bondgenoten’ staan er beteuterd naar te kijken. Zij hadden in het kielzog van Obama in 2015 juist hun kaarten gezet op Iran. En wat doet Trump? Juist het tegenovergestelde: hij treedt terug uit de Iran-deal en stekt zware sancties in.

Het effect van Trumps keuzen is echter diepgaand. Er gloort iets van een nieuwe vreedzame orde in het Midden-Oosten. Dit proces is nu na vier jaren Trump nog in volle gang. Zelfs genuanceerde criticasters van Trump, zoals buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, betitelen de half september gesloten vrede tussen de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Israël als ‘historisch’. Ook is hard gewerkt aan een onorthodoxe oplossing voor het Palestijnse vraagstuk en het bereiken van vrede tussen Palestijnen en Israëli’s.

 

Aanpak Palestijnen

Trump zette in het begin van zijn ambtstermijn de toon door de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen naar Jeruzalem. Hij stopte de Amerikaanse bijdrage aan de dubieuze VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. En op dit moment zijn de Palestijnen welkom om mee te werken aan de nieuwe grenzen. Gebieden van Israël komen toe aan de Palestijnen en vice versa. Voor de opbouw van de nieuwe staat van de Palestijnen wordt een groot bedrag beschikbaar gesteld, maar de Palestijnen blijven weigeren aan dit alles deel te nemen.

De Arabische steun voor de Palestijnen, zo die ooit al erg innig was, lijkt nu ook publiekelijk af te brokkelen. Deze Arabische bondgenoten zien ook dat de eisen van de Palestijnen elk raakvlak met de realiteit missen. Maar het vredesplan lijkt zich, onder aanvoering van Trumps schoonzoon Jared Kushner, ondanks de opstelling van de Palestijnen als een niet te stoppen machine voort te bewegen richting een nieuwe realiteit, een nieuwe vrede.

 

Koerden

Buiten dergelijke grote strategische bewegingen en plannen in het Midden-Oosten heeft Trump ook oog voor de dagelijkse gang van zaken op de grond. Zo leken de Koerden, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de overwinning op ISIS, ten prooi te vallen aan hun aartsvijanden, de Turken. Donald Trump regelde in een persoonlijk contact met Erdogan dat dat niet ging gebeuren. Een per direct ingestelde gedemilitariseerde zone houdt de twee partijen uit elkaar.

Geen ellenlang diplomatiek getouwtrek in morsige VN-burelen, maar direct de koe bij de horens gevat en de zaak oplossen. Dat lijkt het devies van deze president.

Servië en Kosovo

Voor Europa bereikte Trump een ongekend resultaat door de bemiddeling in de vrede tussen Servië en Kosovo, beide geen EU-lidstaten. Dit lijkt mogelijk een speldenprik, maar de betekenis hiervan is belangrijk. Kosovo is, als resultaat van de voormalige Ottomaanse expansiedrift, overwegend door moslims bewoond (overigens pas na de etnische zuiveringen door de Kosovaren van de Serviërs in de negentiger jaren). Servië daarentegen staat, samen met Hongarije en Polen, juist symbool voor de teweerstelling van Europa en de christelijke wereld tegen het Ottomaanse rijk.

In 1999 hebben Europa, waaronder Nederland, en de toenmalige VS onder leiding van Bill Clinton, het nodig gevonden Belgrado en diverse andere Servische steden drie maanden lang te bombarderen. Is het Europa niet gelukt om deze open wond te helen, Donald Trump wel. En beide landen, Kosovo als eerste moslimland ter wereld, zullen hun ambassade verplaatsen naar Jeruzalem.

 

Noord-Korea

Een van de moeilijkste buitenlandse dossiers is Noord-Korea, zelfs Obama heeft dat bij zijn aftreden erkend. Afgezien van het feit dat nu lastig valt vast te stellen hoe de vlag er in de relatie met dit land bijhangt, feit is dat Trump dit dossier met beide handen heeft aangegrepen. De tactiek van Trump is er een van erkenning van het land en zijn leider, en niet van negatie. Het meest krenkende wat mensen en staten elkaar kunnen aandoen, is elkaar negeren. Daarvoor heeft Trump duidelijk niet gekozen. Hij heeft ingeschat dat dit regime en deze leider kennelijk bij de historische fase van dit land horen, en dat zij zelf zullen moeten kiezen voor een andere weg.

 

China

In het stokken van de relatie tussen de VS en Noord-Korea speelt hoogstwaarschijnlijk China een voorname rol. Want China voelt zich door de VS tekortgedaan. De redenatie van Trump ten aanzien van alle goedkope arbeidslanden, dus niet alleen China maar ook Mexico en Canada, is echter glashelder. Het moet afgelopen zijn met de eenzijdige bevoordeling van deze landen in handel, productie en internationale verdragen (waaronder het Klimaatakkoord van Parijs) ten opzichte van de Verenigde Staten. Dat levert voor de (Democratische) middenklasse wel goedkope mobieltjes op, maar kost duizenden banen in de hele VS.

Al deze koeien en nog vele andere internationale vraagstukken heeft Trump bij de horens durven pakken, want één ding kunnen we hem niet aanwrijven en dat is dat hij een angsthaas is.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
50 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed artikel van de heer Kern. De feiten spreken inderdaad voor zich; wat een geweldige president is Trump.
Buiten dat is hij ook Mister America zelf. Rijk, succesvol en patriottisch.

Maar wat mij steeds meer begint op te vallen is dat hij in de kern een “gewone” man is, die meer lijkt op te hebben met een gemiddelde mijnwerker of politieagent dan met elitaire types.
En dat is nu precies wat de gemiddelde Amerikaan haarfijn aanvoelt.
Die voelt haarfijn aan dat deze man, ondanks zijn miljarden, zijn trophy wife, en zijn vliegtuig, diep van binnen een van hun is.
Dat verklaart ook de enorme passie die hij losmaakt.
Toen hij met COVID in het ziekenhuis lag stonden er in een aantal straten rond het ziekenhuis rond de klok mensen die hem steun kwamen betuigen.

Verder heb ik ook sterk het gevoel dat dit presidentschap ook veel met Trump gedaan heeft. Waar hij vroeger een ego had dat de kamer vulde en steeds de behoefte had zich sterk te laten gelden, lijkt hij nu steeds meer volwassen te worden.
Hoe ik het interpreteer is dat hij zich steeds meer bewust is van de enorme verantwoordelijkheid die op zijn schouders rust. Want wie anders dan hij had dit gevecht met de kwade krachten van het corrupte establishment aan kunnen gaan? Wie heeft daarvoor de kracht, het uithoudingsvermogen, de eigengereidheid?
En het kan ook niet anders dan dat zijn nieuwe relatie met het Amerikaanse volk, en de enorme liefde en passie die hij daarin moet voelen, veel met hem gedaan heeft.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Geheel eens Bart. Maar, laat me je nog iets ‘wijzer’ maken. Je reactie suggereert dat Trump pas tijdens en dankzij zijn presidentschap zich is gaan realiseren welke verantwoordelijkheid hij had.
De werkelijkheid is dat hij dit vóor zijn presidentschap al wist, getuige onderstaande speech uit 2016. Ikzelf ben er vrijwel zeker van dat hij al decennialang zag dat zijn land, Amerika, ten onder ging aan een corrupte, zichzelf in standhoudende en daarom machtsbeluste elite van politici en andere machtigen (uit bedrijfsleven en de wetenschap). Getuige trouwens ook wat hij afgelopen donderdag nacht tegen Joe Biden zei: ‘Jíj bent de reden dat ik voor het presidentschap ging Joe! Omdat jíj je zo slecht gedroeg heb ik me kandidaat gesteld!‘
Zie de link hieronder, en ik zou deze speech bijna een profetie willen noemen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door p.
Bart
Bart
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Dank voor het filmpje, dit is waar het in essentie over gaat.

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Zeer goed geschreven. Ik zal je beschrijving mogelijk.gebruiken in Trump deel 3.Dank!!!

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Ter volledigheid. Het artikel is geschreven samen met mijn vriend Arjan Hebli. Dus mijn dank is ook namens Arjan. Trouwens hij is De schrijver .

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, ik kan me wel vinden in de analyse van dhr Kern.
Ik hoop niet dat Biden gekozen wordt. Dan wordt de wereld een stuk onveiliger. OOK voor ons in Europa.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“De beoordeling van de man Trump heeft veel met de vorm te maken, zo lijkt het”
Precies – want als je alleen naar de inhoud, de resultaten kijkt, dan heeft Trump in 4 jaar veel meer bereikt dan Obama in 8 jaar.
1. Trump bewijst dat Obama en de EU niets hebben bereikt in internationale politiek, vooral de Balkan en het Midden-Oosten
2. Trump bewijst dat linkse politiek geen resultaten boekt, maar alleen maar leidt tot armoede, verdeeldheid en chaos.
Bij links gaat het altijd alleen maar om de vorm, want het sociale staat centraal, dus de beleving van anderen, niet de resultaten in de werkelijkheid. Het gevolg hiervan is dat iedereen elkaar gaat napraten, de conformist gaat spelen (zoals in media). Als je dat niet doet begint het moddersmijten, wat ook weer alleen verbaal, uiterlijk vertoon is, zonder invloed op de werkelijkheid.

Bart
Bart
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja scherp opgemerkt en omschreven idd; links gaat over de wereld van de vorm en rechts veel meer over de inhoud en de werkelijkheid.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik zou nog graag een aanvulling willen geven, specifiek op de opmerking ‘…bij links gaat het altijd alleen maar om de vorm’.
Het is mij in mijn leven op deze aarde opgevallen dat het bij vrouwen ook vaak hoofdzakelijk om de vorm gaat en niet om de inhoud. De vorm doet er zéker toe, maar de vorm is daadwerkelijk ZINloos zonder inhoud – en andersom is dat niet het geval.
De reden dat een inhoudsloze man als Obama (Yes we can… What???) gekozen werd, is mijns inziens voor een wezenlijk deel te danken aan het vrouwenkiesrecht.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door p.
Bart
Bart
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Tja, je snijdt hiermee natuurlijk een gevoelig onderwerp aan. Maar het is idd een feit dat de meeste vrouwen links stemmen.
Doordat de toon, de vorm, het uiterlijk zo belangrijk voor ze is.
Terwijl mannen natuurlijk veel meer gefocust zijn op de inhoud, de resultaten.

De vrouwelijke energie in dit leven is net zo belangrijk als de mannelijke energie, beide hebben unieke kwaliteiten en zijn broodnodig voor een evenwicht.

Je zou je alleen idd wel af kunnen vragen of de vrouwelijke energie (en daarmee een groot deel van de vrouwen), wel helemaal gelukkig uitpakt bij verkiezingen.
Zonder de vrouwelijke stem zou er over de hele linie veel rechtser gestemd worden, waarvan ik denk dat dit onze landen ten goede zou komen.

Waarmee ik niet suggereer dat vrouwenkiesrecht ingetrokken zou moeten worden, natuurlijk niet.
Maar het is wel een feit dat sinds het vrouwenkiesrecht bestaat er politiek een ruk naar links gemaakt is.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eerder hadden wij al een in begin verguisde Republikeinse president, de tweederangs acteur die een eerste klasse president geworden is met zijn zachtaardige maar harde kijk op de wereld en zijn onvergetelijke humor. Bij de nieuwe verguisde versie in persoon van Trumpmoeten wij de zachtaardigheid en humor missen die verruild is door veel hogere geluidsniveau en een dosis grofheid. Het is zijn manier om de onophoudelijke aanvallen op zijn persoon te pareren. Waar neemt hij de kracht om zijn functie te vervullen? En dat doet hij ondanks de boze tongen want zijn beloftes heeft hij voor zover mogelijk ingevuld. Dat vinden politici die doorgaans de beloftes na de verkiezing meteen laten vallen niet zo leuk en is dus de hele EU niet gecharmeerd. De waarheid doet zeer. Dat zijn vredesplan in het Midden Oosten begint te werken wordt in Europa nauwelijks opgemerkt alleen als afgunst. Dat hij China en Iran hard heeft aangepakt en doorgang tot Noord Korea heeft ingezet doet hier ook zeer omdat Europese politici liever door knievallen en zakken geld opereren. Het is te hopen dat Trump zijn tweede termijn doorgaat want die lijn moet doorgezet worden. Doen zonder veel worden is zijn credo. Bouwen in plaats van oorlogen voeren is beter tactiek en de ondankbare rol van de wereldpolitie mag een ander overnemen. De EU zou beter zijn voorbeeld nemen dan onproductieve kritiek leveren. Maar wat moet je
anders als je zelf niets te bieden hebt?

Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wij hebben ontzettend veel geleerd van Trump. O.A. Fakenews, pro israel, globalisme, pedofielennetwerken, Who leugens, china en communisme, coronahoax, palestijnse terrorisme w.o. hamas en pa.
Allemaal onderwerpen die hij ontleedt heeft.
Daarom bid ik dat hij herkozen wordt.

Uilke Hoekstra
Uilke Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Hesa helemaal mee eens we bidden samen. En als je God niet kent. Verzin iets om te doen voor Trump.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor deze opsomming van feiten heer Kern.
Het is interessant om te zien hoe de MSM het brein van burgers beïnvloedt. Bijvoorbeeld vergelijkend met de Nobelprijswinnaar voor de vrede Obama. Deze laatste bombardeerde in 2016 maar liefst 26.000 bommen in 7 landen. Amerika werd de grootste wapenleverancier onder zijn bewind (info: Bernard Hammelburg)
De MSM zwijgt over elk positief resultaat dat door het beleid Trump wordt bereikt. Krankzinnig.

Verduin
Verduin
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Het erge is dat hij na het krijgen van de Nobelprijs van de vrede, Libië binnenviel.

Robert de Gruiter
Robert de Gruiter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

First, I live on the Gulf Coast in the South of the US and my wife and I voted for Donald Trump. We voted for him as we saw the transformation of America to Socialism in particular under the corrupt Presidency of Barack Obama and Joe Biden with the support of the Media, Hollywood, Big Tech, Pharma and even our Sports entities. I called Obama corrupt as I realized American politicians were all multi millionaires, a mathematically impossibility based on their federal pay. Obama took it a step further, he weaponized the powerful Agencies of the US against civilian entities who opposed their ideology., to include spying on political opponents and the openly support of treasonous activities. We choose Donald Trump, as we heard his message of making America great again, getting our jobs back from China, increasing our GDP, closing our borders, strengthen our Military, stop Isis, control immigration, hold our Allies accountable, better trade deals, no more everlasting wars, Energy independence…and drained the Washington swamp. In a little more than 3 years President Trump has accomplished more than any President in 8 years! He kept his promises and the de Gruiter family will vote for President Trump again. When America does well, the World does well. Thank you!

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert de Gruiter

Hallo Robert, does your name show Dutch roots?
Glad to read your support for Trump. Dutch people that support Trump are seen as racists and are called all sorts of names, when you openly support Trump. In the Netherlands there is no TV station that shows positive actions of the Trump administration. Not one! Myself, I select information from the internet abroad and blogs like Opinie Z..
Hope that Trump will win. Best regards.

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Love you

Uilke Hoekstra
Uilke Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert de Gruiter

Bless you. And your family. Not all Europe hates Trump. I pray for him.

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uilke Hoekstra

God bless our Potus

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Robert de Gruiter

Thank you for voting for Trump. I think he even may become the president that saved the western (and christian) world.

Uilke Hoekstra
Uilke Hoekstra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hadden wij maar zo’n regering als de VS.
En vergeet niet er zijn nog nooit zoveel wedergeboren christenen in de regering van de USA geweest de laatste 60 jaar.
Dit zal wel weer verwijderd worden overigens van As houd ook niet van christenen.
Trump is een groot vraagteken voor christenen maar voor als nog doet hij het fantastisch en wordt ook de USA gezegend omdat zij Israël steunen
Hij is ook de meest vreedzame president van de USA na WO2.
Ook zijn aanpak van China is geweldig.
De regering daar is simpelweg een dictatuur. Wie is de eerste leider van Europa die hier iets van zegt?
Rutte zeker niet.
Beste mensen let op.
Ook de vredesverdragen van Israël met de Arabische landen zijn beschreven.

Uri van As
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uilke Hoekstra

Op welke tekst van mijn hand is uw aanname gebaseerd? Dat er reacties van u zijn verwijderd speelt zich ook al af in uw fantasie. In werkelijkheid heeft zo’n verwijdering nooit plaats gevonden.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uri van As

ik denk ook dat deze reageerder zich vergist. Ik heb zeer grote waardering voor uw artikelen, die zeer zéker een pro-Israel insteek laten zien, maar juist dáarom ook niet bepaald anti-christelijk kunnen worden gelabeld. In elk geval niet door mij. Hoewel ik uw persoonlijke standpunt jegens ‘christenen’ niet ken, lijkt het mij zeer onwaarschijnlijk dat u hen ‘kwaad’ gezind bent.
Laten we ons toch verheugen in een mogelijk keerpunt van het tij, en de rijen gesloten houden waar dat maar enigzins mogelijk is. Het is hard nodig!

Eurohater
Eurohater
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump mag dan overkomen als een horrik, wat mij betreft mag hij geplaatst worden in het rijtje van de 3 grootste presidenten die de VS heeft voortgebracht. Zijn optreden in het Arabisch/Israëlisch conflict is fenomenaal. Hier presteert de NOS/NPO het om het in het journaal te hebben over “een klein succesje voor Trump’…….. Ik ben bang dat de ramp niet te overzien is als Biden president wordt, die laat met zich lopen.

Verduin
Verduin
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eurohater

Het AD maakte het nog bonter. Het bericht over het vredesakkoord tussen de VS en de Taliban stond op pagina 5. Dat is een linker pagina en u moet weten dat onbewust de linker pagina minder gelezen wordt dan de rechter. Het lijkt erop dat het AD dit met opzet gedaan heeft.
Als dit vredesakkoord uit de koker van Obama was gekomen, dan had het met koeienletters op de voorpagina gestaan.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eurohater

Biden is ’toast’. Gezien de laptop van zijn zoon, gezien zijn uiterst zwakke optreden in het laatste debat, maar bovenal: zoek maar eens op filmpjes over Trump rally’s. Zelfs in de meest ‘blauwe’ (= Democrats gezinde) staat van de hele VS, Californie, staan de mensen in kilometerslange rijen te wachten om erbij te kunnen zijn.
Het gaat een ‘landslide’ overwinning worden voor Trump.

Bart
Bart
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Het wordt zeker een landslide. In 2016 was een stem op Trump nog een beetje een gok, een “wildcard”.
(Natuurlijk mede door het schandalige optreden van de MSM media)

Nu de afgelopen jaren is gebleken dat we geen gekke dingen van hem hoeven te verwachten, integendeel, en hij ook nog eens met een enorme toewijding zijn agenda heeft uitgevoerd, zullen naar mijn idee dezelfde mensen weer op hem stemmen.

Maar ook veel Republikeinen die het in 2016 nog te onzeker vonden om dit te doen, zullen nu wel hun stem op Trump uitbrengen..

Als laatste is er dan nog een (grote) groep Democraten die gezien hebben tot welk een stelletje waanzinnigen hun partij verworden is en nu ook Trump zullen kiezen.

Dus het kan gewoon echt niet anders dan dat hij met een landslide zal winnen.

En ik hoop dat we dan eens en voor altijd ophouden om ook maar enige aandacht te geven aan die onzinnige peilingen, waarin Biden geloof ik nog steeds op kop loopt.

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Amen

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eurohater

Don is geen hork doch een straatvechter. Ik dank God elke dag dat hij Potus wilde zijn

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op internationaal gebied heeft Trump meer successen behaald dan veel zijn voorgangers. Trumps binnenlandse beleid was zelfs nog veel beter; voor corona uitbarstte had hij de werkloosheid historisch laten dalen, en minimumlonen laten stijgen. Met name minderheden zoals Zwarten en Latino’s hadden daar veel baat bij.

Toch een kanttekening. Trumps snelle terugtrekking uit Syrië heeft onze Koerdische bondgenoten wel degelijk flink in de problemen gebracht. Met behulp van Turkije wist de opvolger van isis, SNA (Syrian National Army), tienduizenden Koerden te verdrijven. Koerdische politici werden vermoord, en gevangenkampen vol isis-strijders werden bevrijd.

Niet alleen Koerden, ook christenen in Syrië worden bedreigd door de bloedhonden van Erdogan, het SNA. Deze Turkse opvolger van het destijds door Turkije gesteunde isis, is inmiddels ook ingezet in Libië en Armenië. De foto’s van afgehakte hoofden van Armenen circuleren op het internet.
Met de terugtrekking uit Syrië heeft Trump echt een steek laten vallen.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Zo kun je dat zien.
Maar het toont ook haarfijn aan waartoe Erdogan in staat is.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

@Ben,

Ik weet al ongeveer 10 jaar waartoe Erdogan in staat is. Mijn reactie was uitsluitend op de column, waarin deze misser als een succes werd uitgelegd.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Dit is een zeer complexe situatie. Zelfs in en rond Europa zijn de meningen hierover behoorlijk verdeeld. Ik denk dat Trump een route gekozen heeft om in elk geval éen goed ding te bereiken. Dat heeft nadelige gevolgen gehad aan een andere kant van de zaak. Voor mij is het de grote vraag of in deze kwestie een route te vinden was die tot een resultaat zou leiden dat géén nadelen had. In een wespennest als het Midden-Oosten lijkt me dat heel, heel moeilijk zo niet onmogelijk.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Juist in een wespennest moeten we vrienden van vijanden leren onderscheiden. Zowel Turkije als Saoedi Arabië laten in alles blijken dat ze stiekem onze vijand zijn. Vooral Erdogan is daar heel duidelijk over; hij scheldt ons regelmatig uit; riep meermaals op tot segregatie in Europa; en zelfs tot geweld tegen Europeanen.

De afgelopen dagen stookte Erdogan ook het vuurtje flink op in de zaak rond die vermoorde leraar. Volgens Erdogan is niet die gruwelijke moord op een schoolplein het probleem, maar het feit dat Frankrijk de daders aanpakt; een populaire boodschap in de islamitische wereld.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ik vermoed dat u het optreden van Trump inzake de Koerden als een ‘misser’ beschouwt, omdat ze niet langer door de VS beschermd worden tegen Turkije.
Dat is inderdaad een onwenselijke situatie. Maar vanuit het perspectief van Trump – en dat is waar het artikel over gaat – is het een consequente stap. Hij heeft namelijk vanaf dag 1 beloofd dat er geen Amerikanen zullen sneuvelen voor belangen overzee die voortvloeien uit het ‘politieagent van de wereld’ willen spelen.
Koerden zijn ook niet echt bondgenoten van de VS, de samenwerking was vooral een uitkomst van de zwakte van Assad. Toen Assad de situatie in zijn land weer onder controle begon te krijgen, was het tijd voor de VS om te vertrekken, want ze bevonden zich ongevraagd op het territorium van een andere staat.
Vanuit VS/Trump zou ik deze hele episode dan ook eerder een gematigd succes willen noemen, omdat hij én zijn eigen politieke voornemens trouw is gebleven én de Koerden een tijd lang heeft bijgestaan, zodat hun positie versterkt is in de toekomst.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

@Andre,

Dat Trump de VS niet als politiemacht wil zien snap ik. Maar zoals gezegd stuurde hij een paar maanden na de val van de Koerden wèl honderden soldaten en raketinstallaties naar Saoedi Arabië. Dat rijmt dan niet.
Vooral omdat Saoedi Arabië al heel lang onze vijanden subsidieert, terwijl de Koerden al vaker bondgenoot waren (oa in de golfoorlog).

Bovendien is Trump machtig genoeg om Erdogan vooraf te waarschuwen; blijf aan de Turkse kant van de grens of anders. Daar is geeneens militair ingrijpen voor nodig; ook economisch kan Trump Erdogan zwaar treffen. Dat bewees Trump toen hij Turkije aanpakte voor het gijzelen van Amerikaanse dominee Andew Brunson. Fantastische actie.

Maar waarom deed Trump dat niet ter bescherming van de Koerden?
Of recentelijk, ter bescherming van de Armenen?

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Trump denkt op niveau van staten, niet van groepen. En op basis van feiten, niet van wensen.
1. Saoedi-Arabië is een bondgenoot, er zijn gedeelde belangen. Aramco is 50 % Amerikaans bezit. KSA is een staat, de Koerden niet.
2. Turkije is nog steeds NAVO partner, Trump zal een gewapend conflict met een NAVO partner altijd uit de weg gaan, zeker als er voor de VS niets valt te halen.
3. Armenië is onderdeel van de Russische invloedssfeer.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

@Andre,

Allemaal feiten:

1. Saoedi Arabië is een “bondgenoot” die al decennialang wereldwijd aanzet tot haat en geweld tegen het Westen. De belangrijkste sponsor van het salafisme is door oa de VS en GB op de vingers getikt vanwege radicaal lesmateriaal voor islamitische scholen in de VS en GB.
De Koerden hebben vanaf het begin actief gevochten tegen isis.
Saoedi Arabië en Turkije hebben isis juist in het zadel geholpen.

2. Turkije is een “bondgenoot” waarvan de dictator ons voortdurend voor oa varkens, kannibalen en fascisten uitscheldt. NAVO partner Turkije zoekt regelmatig het conflict met andere NAVO partners. Vooral Griekenland maar afgelopen dagen ook Frankrijk, en vandaag wordt opgeroepen Wilders aan te pakken.

3. Agressor Turkije is onderdeel van de NAVO invloedssfeer. Dus eigenlijk zou de NAVO deze dolle hond een muilkorf om moeten doen, maar Europa durft niet. Trump durft dit wel, dus het is jammer dat hij die kans liet liggen.

En natuurlijk is Trump 10.000 keer beter dan Biden, en ik hoop dat er in Europa binnenkort ook een paar Trumps op gaan staan. Maar niemand staat boven alle kritiek, dus ook Trump niet.
De komende jaren gaat de wereld er heel anders uitzien. Als het Vrije Westen niet heel snel leert vrienden van vijanden te onderscheiden, wordt het weggevaagd. Mensen die ons openlijk bedreigen zijn geen vrienden.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Arie
Uilke Hoekstra
Uilke Hoekstra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Klopt. Hij is niet perfect.
Maar wat doet Europa?

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uilke Hoekstra

Europa doet niks, maar de column gaat niet over Europa.

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Zo kun je het zien. Echter Trumps politiek is VS is geen politie om volkeren uit elkaar te houden.Nu is het rust in Syrië en met Koerden aan de Turkse grens was het steeds een levende conflict geweest. Hij trok zich terug maar kreeg Erdogan zover dat hij genocide pleegde. Daar waren er bang voor.nDus wie heeft gelijk

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Kern

Reactie behoeft een edit…

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Kern

Behoeft een correctie.
1. Er zou nog steeds een conflict zijn tussen de Koerden en Turkije.
2.Trump zorgde ervoor dat Erdogan Geen genocide pleegde.

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Kern

Dit volstaat ook als correctie, maar u kunt uw oorspronkelijke tekst editten middels dat teken van een tandwieltje rechts onderaan uw tekst 😉

Rob Kern
Rob Kern
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Zo zie je maar. Een beetje digibeet. Dank

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Kern

@Rob,

VS is inderdaad geen politie, maar Trump stuurde wel Amerikaanse troepen naar Saoedi Arabië. Een land dat stiekem onze vijand is, en al decennialang de wereldwijde radicalisering van de islam subsidieert.

De Koerden hebben ons geholpen isis te verslaan, en hebben daarbij de zwaarste klappen opgevangen. En na de terugtrekking van Trump hebben ze weer een flink pak slaag gehad. Van Turkije en van het NSA.

De koppensnellers van het NSA zijn letterlijk de opvolgers van isis.
Turkije dat destijds isis steunde en nu de NSA, gebruikt die jihadisten ook als frontsoldaten in Armenië. Waar ze trots met Armeense hoofden poseren. Dus;
1. Erdogans agressie kan Koerden en Armenen niet verweten worden.
2. Dat Turkije de etnische zuiveringen aan derden overlaat maakt ze niet ongedaan.

Carlo
Carlo
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De feiten spreken voor zich, mooi en helder artikel. Trump is doelgericht en resultaatgericht en niet van loze, zalvende woorden.
De ‘weldenkenden’ in ons land vallen wat mij betreft qua intellect hard door de mand. Wat dat betreft is er een parallel met het Nederlandse bedrijfsleven: afkomst en presentatie bepalen blijkbaar iemands beeld en prestaties en intellect nauwelijks.

Anna
Anna
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump heeft al heel lang doorzien welk een corrupte troep er in Amerika aan de macht is.
Veel congresleden verrijken zichzelf.
Biden en zijn hele familie blijken nu grof geld verdient te hebben aan de periode dat hij Vice President was.
Vooraanstaande senaat leden zijn corrupt. Schumer, Schiff Nadler Pelosi Comey Brennan Obama Clinton enz. . Clapper en noem ze maar op.
Kort geleden ( 2 dagen ) blijkt dat ook de CIA als organisatie ook diep corrupt is.

TRUMP WIST DIT VOORDAT HIJ EEN GOOI DEED NAAR HET PRESIDENTSCHAP.
Nu moet “ deze corrupte kliek “ de verkiezingen wel winnen om vervolging te ontlopen.
Met de Puppet Biden kan dat.
Trump zegt al vanaf het begin “ drain the swamp” hij kon dit niet omdat de tegenpartij hem “ te lijf “ ging met the Russia gate en een impeachment nu enz.
Nu met een 2 e termijn zullen deze ROTTE APPELS onderzocht en gedagvaard gaan worden.
Ik gun hem van harte een tweede termijn.
En dat HET RECHT ZAL ZEGEVIEREN

Hans van de Mortel
Hans van de Mortel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jezus! Zelden zo’n goed stuk gelezen. Het verandert niks aan mijn mening over Trump. Ik heb zelf een hekel aan oeverloos heen en weer gelul in plaats van oplossingen te bedenken. Daarbij komt dat Trump de eerste is die het moslimvraagstuk heeft benoemd, waar laffe hypocriete honden het lieten afweten in de politiek.

50
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x