Failliet door Groene Stroom

Nederland volgt Duits dwaalspoor

Titelfoto artikel Alma van Hees Opiniez.com “Failliet door Groene Stroom”

Foto:

‘Groene’ stroom, gewonnen uit wind- en zonne-energie, is hele dure stroom. In de landen die voorop lopen in het gebruik van wind- en zonnestroom, zijn de elektriciteitsprijzen veel hoger dan in landen die fossiele energie of nucleair gebruiken. Hoe groener het land, hoe hoger de prijs van stroom.

Waarom is die ‘groene’ wind- en zonnestroom zo duur? Omdat je er eigenlijk vier keer voor betaalt in plaats van één keer, zoals voor ‘zwarte’ stroom, gewonnen uit fossielen.

Rekening 1

Als eerste betaal je voor de plaatsing van windmolens en zonneparken en voor de kabels daar naartoe, die vervolgens op het bestaande netwerk worden aangesloten. Zou de wind altijd waaien en de zon altijd schijnen, dan zouden wind- en zonneparken in Duitsland toereikend zijn. Maar dat is niet zo, de elektriciteitsproductie uit deze bronnen is maar 27% van wat er nodig is. Wind-, water- en zonne-energie; de niet duurzame en vervuilende 8% uit biomassa-centrales is niet meegeteld.

Rekening 2

Omdat de wind niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt, moet er een back-up blijven bestaan: gas- en kolencentrales. Voor deze ‘zwarte’ energie moet je ook betalen, dus dat is twee.

Rekening 3

Op hoogtijdagen van zon en wind wordt er te veel stroom geproduceerd, en omdat die niet kan worden opgeslagen moet deze stroom worden geloosd. Dat kost ook geld want wie zit op zo’n overload te wachten? Als het in Duitsland hard waait is dat bij de buren meestal ook het geval.

In 2017 werd in Duitsland de helft van de windproductie tegen betaling aan de buurlanden overgeheveld en dat betekent voor de derde keer een rekening.

Rekening 4

Tenslotte moeten wind- en zonneboeren kunnen leven van hun handel, ook als ze wegens overproductie worden afgekoppeld van het netwerk. Bij zo’n afkoppeling krijgen de wind- en zonneboeren 90% van de geschatte productie betaald, ook al leveren ze niets.

En dat is rekening nummer vier.

Wiebelstroom

Daarmee zijn we er nog niet. Want de bestaande netwerken zijn helemaal niet ingesteld op die wiebelstroom van zon- en windenergie. Onze netwerken zijn bedaarde netwerken die gewoon stroom leveren al naar gelang de vraag. Maar nu komt er opeens een groot aanbod op dat netwerk als de wind waait en de zon schijnt en de kabels kreunen. Eigenlijk moet de hele boel vervangen worden en daarmee het halve land op de schop.

Energiewende

Het gerenommeerde internationale onderzoeksbureau McKinsey waarschuwde onlangs Duitsland voor de gevolgen van haar energiepolitiek. De Energiewende naar duurzame stroom betekent een bedreiging voor de economie en de energievoorziening, zo stellen zij. “Zelfs een bescheiden stijging van een paar euro’s per megawattuur kan de concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie in Duitsland al aantasten.” Niet zo gek als je bedenkt dat BASF in Ludwigshafen al meer stroom gebruikt dan heel Denemarken.

De onzekere energievoorziening, veroorzaakt door de sterke afhankelijkheid van de onbetrouwbare stroom uit zon en wind, is een enorm probleem. In de afgelopen maand juni dreigde in Duitsland op drie dagen een black-out. Die kon alleen maar worden afgewend door acute import uit buurlanden, die het netwerk weer stabiliseerde, aldus McKinsey.

Black-out

Zij verwachten dat deze problemen in de toekomst alleen maar zullen toenemen: ‘We maken ons zorgen: Duitsland kan binnenkort de vraag naar stroom niet meer oplossen met import. Kunnen Nederland en België straks nog leveren als zij kolen- en kerncentrales sluiten? Het risico bestaat dat er niet genoeg aanbod is in het héle Europese netwerk.’

Ja, en wat dan? In alle westerse landen waar wiebelstroom is ingevoerd kampt men met deze problemen. Australië voert zelfs een proces tegen vier windmolenparken vanwege grootschalige stroomuitval drie jaar geleden. En Londen maakte begin augustus de eerste black-out mee, die een miljoen mensen trof, nadat de bliksem een windmolenpark had uitgeschakeld.

VN-klimaattop

Je zou zomaar kunnen denken dat op de afgelopen VN-klimaattop dit onderwerp bovenaan de agenda stond. Want het is niet niks: het risico op grootschalige black-outs in alle westerse landen. Het is ook niet niks als de stroom zo duur wordt dat je jezelf de markt uit prijst en je economie wordt weggeconcurreerd: dag verzorgingsstaat en nog veel meer. Om maar te zwijgen over de burgers die hun steeds maar hogere rekening niet meer kunnen betalen. De elektriciteitsprijzen zullen blijven stijgen, voorspelt McKinsey, ondanks beloftes van Duitse politici dat ze gaan dalen.

Verkeerd gedacht.

Alle aandacht ging uit naar de emotionele en boze Gretha, de kindermascotte van de klimaatbeweging. En naar het IPCC met wéér verontrustende voorspellingen over de enorme stijging van de zeespiegel, identiek aan hun waarschuwingen in 1990. Die zorgwekkende stijging heeft zich nog steeds niet voorgedaan. Hadden ze met al dat royaal gefinancierde klimaat-alarmonderzoek niet een nieuwe bedreiging kunnen bedenken?

Duits dwaalspoor

Maar de Duitse regering móet hun energiebeleid toch heroverwegen, denk je als gewoon mens. Want of je je nu, al of niet terecht, zorgen maakt over de klimaatverandering die door ons mensen zou zijn veroorzaakt: als de gekozen oplossing tot energietekorten leidt, black-outs, torenhoge rekeningen voor de bevolking en grote economische schade, dan ben je toch verkeerd bezig?

Weer verkeerd gedacht. Duitsland gaat onverdroten verder op de ingeslagen weg.

Ondertussen volgt ons land het Duitse dwaalspoor en wil het onze oosterburen nog overtreffen. Ook ‘van het gas af’, plus nog het opeens opgedoken stikstofprobleem. Terwijl de regio Amsterdam al lijdt aan energietekorten en er noodsystemen zijn ingeschakeld om aan de vraag te kunnen voldoen.

Wanneer maken wij kennis met onze eerste black-out?

Is er een beter bewijs dat ‘het klimaatbeleid’ alle ratio schuwt en blind gaat voor de ideologie van de groene klimaatkerk?

Het worden spannende tijden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het kan mij eerlijk gezegd niet zo snel mogelijk gaan,ben helemaal klaar met groen,en klimaat,het zal mijn tijd wel duren ,en kan me goed redden ,maar dat er straks heel wat zullen jammeren en op de blaren moeten zitten voor d’r oliedomme stemgedrag ,staat voor mij als een paal boven water.

Piet van Linden
Piet van Linden
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En we hebben het nog niet gehad over de verwijderingsbijdrage, die voor deze stompzinnige energievormen even stompzinnig worden verzwegen. Maar eenmaal komt de tijd.
Over onderhoud en extra slijtage van de windparken op zee ,wordt ook nauwelijks gepubliceerd.
Probeer windenergie zoveel mogelijk te vermijden, want je zal financiële storm oogsten.
Geld voor kerncentrales is dan verkwanseld , tenminste in Nederland.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uit de reportage van Roderick Veloo begreep ik dat bij dit Duitse experiment 90% van de gesloten kerncentrales is vervangen door vervuilende bruin- en steenkolencentrales. Ten koste van oeroude bossen. Er schijnt ook te weinig zon in Duitsland. Die compleet mislukte Energiewende heeft wel 590 miljard gekost. En veel natuur. Kijktip: https://www.rtlz.nl/opinie/video/4462896/hoe-minder-kernenergie-hoe-groter-de-opwarming
Die klimaatfantasten zijn uiteindelijk zeer schadelijk voor het milieu.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Energie-prijzen………onbetaalbaar;
Economie…………….staat stil/holt achteruit;
Bedrijven……………failliet:
Werkloosheid…………stijgt;
Jeugd……………….loopt te demonstreren want “klimaat”;

Wereld……………… GERED !!!!!!!!
hahahahaha , wéér worden we bedonderd door de z.g. “elite” !!!!

Peter
Peter
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton,helemaal goed,en als je bijv kijkt in het uitgaansleven hoeveel kinderen ,jeugd aan de drugs en drank zitten,zou je toch denken dat ze wel andere problemen
mogen aanpakken ,gek dat zich daar de jeugd en politiek niet druk overmaakt,of gaat staken,alles wordt van bovenaf gedirigeerd ,en de meerderheid loopt er als een dom schaap achteraan,alles moet kapot .

Karton
Karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

@ Peter. De jongelui, 17 tot 25-26 jaar, die je ieder weekend in een kroeg, dancing of bar ziet zitten, teren veelal nog op de beurs van hun ouders of genieten een uitkering. In de jaren ‘60 t/m 90 waren de jongelui van die leeftijd druk met hun werk en/of carriëre , hadden geen tijd of geld om zich zulke weekenden te
kunnen permitteren ! De jongelui van heden klagen de jongeren van toen aan !

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kan allemaal kloppen, maar de energietransitie dient een aantal doelen, die er ook mee gehaald worden:
– politici kunnen er carriere op maken
– lobbyisten en de bedrijven erachter maken er goede winsten op
– de bevolking wordt gesust in hun aangepraatte klimaatfobie, omdat men nu iets aan het klimaat doet

Dus ondanks dat je er als weldenkend mens met je handen van in het haar gaat zitten, om zoveel stomheid bij mensen, worden er doelen gehaald die voor de betrokkenen belangrijk zijn.
Daar doen ze het voor. Niet omdat het effectief moet zijn, dat is secundair.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In het rijtje van stroomprijzen zit Nederland in de top van de middenmoot: 22 eurocent/kWh. Maar elektriciteit is ‘goed’ en gas is ‘fout’, dus moet gas de elektriciteit subsidieren. In China zitten ze te lachen. Daar is een politiek om alle grondstofprijzen, dus ook die voor elektriciteit (en arbeid, ook de hoogwaardige), zo laag mogelijk te houden. Om de concurrentiepositie zo sterk mogelijk te maken. Via globalisering komt die klap naar ons toe. En er lijkt geen politicus in de buurt om de boel in balans te houden. In Nederland sluiten we ons blindelings aan bij Duitsland. Helaas hoeven we van dat land op het gebied van stabilisering bevolkingsomvang (ofwel immigratiebeperking), kernenergie (thorium, nog te ontwikkelen), en herstel democratie en soevereiniteit (binnen EEG 2.0) niet veel te verwachten. Toevallig wel heel belangrijke punten.

ruud beijer
ruud beijer
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang veel Nederlanders in de klimaatonzin geloven wordt de energie onbetaalbaar. Dus vooral niet stemmen op de PVV of het FvD.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is erg moeilijk om zonder gezichtsverlies deze in gang gebrachte proces van vergroenen te stoppen. Doorgaan op deze wijze zal de samenleving uiteindelijk ontwrichten want de burger die voor de kosten opdraait kan dit nooit dragen. Wij gaan op deze aarde richting 7 tot 8 miljard mensen en nu al moet de veestapel gehalveerd worden. Niet echt logisch. Dat is ook de echte probleem die een taboe geworden is omdat juist de landen die aan overbevolking doen een te hoge stem in de VN hebben gekregen. Niet zo lang geleden, toen de bevolking 3,5 miljard telde was de wereld al te klein en nu is men ineens opvallend stil maar worden intussen onzinnige maatregelen genomen om de productie te beperken. Honger is de stap tot oorlog en men werkt hierdoor naar toe. Een grote oorlog zal de populatie ook minstens halveren, gaat men soms van deze scenario uit? Zijn wij de volgende verdwenen civilisatie? Terwijl het klimaat gewoon zijn ding doet? Wat als binnen vijftig jaar een nieuwe ijstijd aanbreekt? Dat wordt koud zodat men weer kolen en gas gaat delven of zal de kernenergie niet meer zo gevaarlijk vinden. Je moet uiteindelijk wat. Wij zijn slachtoffers van een niet doordachte collectieve hysterie. Het einde is nabij!!!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Áls binnen 50 jaar een nieuwe ijstijd aanbreekt heeft de dán levende generatie zwaar pech gehad. Maar als er dan een “regering” zou zijn van eenzelfde kaliber als de huidige, dan zouden zij, de “regering”, de bevolking proberen wijs te maken dat dát ónze schuld is, maar als de bevolking maar flink diep in hun buidel tast dan zal de “regering” zorgen dat de ijstijd voorkomen zal worden. Ik probeer het hele “klimaat-gebeuren” naast mij neer te leggen, wij kunnen het klimaat niet veranderen, met ál die windmolens, zonnepanelen warmtepompen e.d. staan ons andere problemen te wachten. Door de warmtepompen wordt de aarde minder warm, wat zal er alsdan gebeuren met de gewassen, bossen enz. ? Windmolens en zonnepanelen zullen óóit vervangen moeten worden; ziet u ’t al gebeuren ?
Ik trek me er niks van aan en kan er ook niks tegen doen. Steek straks m’n houtkachel weer aan en zit lekker warm.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton@ ik ben ook van mening dat je het klimaat niet kan veranderen. Men wil de industrialisering de schuld van alles geven(daarom is de periode waarmee wordt vergeleken aangewezen op de vijftig jaar voor de industrialisatie) maar typisch is dat de eerste vijftig jaar van industrialisatie die het meest vies genoemd mogen worden het klimaat nog niet aannemelijk opgewarmd is. De periode voor de industrialisatie is ook toevallig een koudere periode in de geschiedenis van het klimaat en niet representatief(en wat is eigenlijk representatief, de tijd van druiventeelt in Engeland tot de vijftiende eeuw wanneer het warmer was dan nu? Nu pas wanneer men zo schoon mogelijk werkt is enige stijging van temperatuur zichtbaar maar klimaatverandering is dan ook een heel langzame proces. De hoeveelheid nodige energie stijgt door groeiende aantal mensen op aarde.Toch wordt de krankzinnig groeiende populatie in vooral arme en meestal moslimlanden nooit genoemd. Erdogan vroeg zelf de moslims om zoveel mogelijk kinderen te hebben om de wereld te kunnen overheersen en hij is niet alleen. En het Westen kijkt er naar en zwijgt. En neemt deze mensen in eigen landen nog op ook zodat de kosten op ons komen. De uit de hand gelopen groei van de populatie op aarde is onze grootste vijand. Daarmee kan een beschaving zichzelf vernietigen.En dat is nu gaande.Alleen het klimaat overleeft zoals ie al zo lang doet.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Ik zie nu dat Syp Wynia dezelfde denkbeelden uit op zijn site. Zijn verhaal is uitgebreid en goed om te lezen.

Benedict Broere
Benedict Broere
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

NUON is tegenwoordig Vattenfall. Die willen naar 100% fossielvrije energieopwekking. Antropogene CO2 klimaatverandering? Op internet zie ik vele tientallen professoren, klimatologen, fysici en ingenieurs (zoek bijvoorbeeld op trefwoorden ‘klimaschwindel’ en ‘climatehoax’) omstandig uitleggen dat voor antropogene CO2 klimaatverandering nauwelijks wetenschappelijke onderbouwing te vinden is. Maar ondertussen is het een enorme business aan het worden. Miljarden euro’s worden ermee verdiend. Miljarden en Miljarden. En we betalen dat met z’n allen. Want anders vergaat de wereld.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat de auteur nog vergeet te vermelden is dat die wiebelstroom een enorm rendementsverlies veroorzaakt in de conventionele energie centrales.
De standaard hoog rendement energie centrales zijn namelijk in essentie stoommachines, om het even of ze nu met kolen, olie, gas, of uranium gestookt worden.
Die stoom machines hebben vervolgens, als de wind wegvalt, of er een wolk voor de zon komt, tijd nodig om “op stoom” te komen, en het ontstane stroom gat moet dan worden opgevuld door middels dieselmotoren of gasturbines aangedreven stroomgeneratoren, die een aanzienlijk lager rendement hebben dan die hoogrendement stoommachines.
Het gevolg hiervan is dat het totale rendement van de “conventionele” energie voorziening zover inzakt dat alle “milieu winst” van de “alternatieve” energiebronnen hier compleet in verdwijnt.
De enige “alternatieve” energie voorziening die werkt is de biocentrale, omdat dit feitelijk ook gewoon een stoommachine is, waarbij het enige verschil is dat deze met hout gestookt wordt in plaats van met kolen/olie/gas/uranium.
En terwijl de invloed van het verstoken van fossiele brandstoffen op het klimaat zeer discussieerbaar is kun je enkel vast stellen dat het verstoken van hout dit niet is, dat richt gewoon gigantische milieuschade aan.
Als je dingen vernielt om het vernielen dan noemen we dat vandalisme…

Rien van den Hoek
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben het met uw artikel absoluut eens, echter een kanttekening. In de tabel staat dat de kosten in Spanje per kilowattuur 0.25 bedragen. Heb net de laatste afrekening 2019 van Iberdrola (grootste Spaanse leverancier) ontvangen en volgens mijn berekening kom ik uit op 0,171 cent per kwu. Dit is inclusief alle kosten zoals verbruik, contract, meterhuur, energiebelasting en BTW. voor alle duidelijkheid, ik heb zowel dag- als nachtstroom.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x