ECB-president Draghi kiest voor geldpers en negatieve rente

Geen prikkel tot hervorming zwakke EU-lidstaten

Titelfoto artikel Johannes Vervloed op OpinieZ.com “ECB-president Draghi kiest voor geldpers en negatieve rente”

ECB-president Mario Draghi (r).by European Central Bank is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Onlangs kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen aan om de inflatie op te krikken door het opnieuw opkopen van schuldpapier (geldpers aan!) en het verder verlagen van de rente, nu zelfs van positief naar negatief. Dit beleid kan desastreuze gevolgen hebben. Het is immers een signaal aan EU-lidstaten dat ze door kunnen gaan met het voeren van een onverantwoord financieel beleid, onrendabele bedrijven worden overeind gehouden en onze eigen pensioenen komen in gevaar.

Negatieve rente

De recente uitspraken van ECB-president Mario Draghi op de ECB-conferentie in het Portugese Sintra hebben veel stof doen opwaaien. Met name zijn pleidooi voor een negatieve rente baarde evenveel opzien als in 2012 toen hij in zijn geruchtmakende Whatever it takes-speech zei dat de ECB alles zou doen om de euro te redden. Draghi wil nu de huidige negatieve rente voor banken verder verlagen, waarschijnlijk van -0,4% naar -0,7%.

Of de rente ook negatief gaat worden voor spaarders is nog de vraag; een dergelijke ingreep zou ongekende onrust veroorzaken. Het zou een kleine revolutie betekenen, vergelijkbaar met de hyperinflatie van de jaren ‘80 in Brazilië. Geld werd toen ‘s nachts op overnight-deposito’s met een beetje rente weggezet om te voorkomen dat het de volgende dag minder waard was. Winkeliers pasten hun prijzen meerdere keren per dag aan.

Hetzelfde kan gebeuren als er een negatieve rente voor spaarders komt. Wellicht wat minder dramatisch, maar toch. Al met al een ongekend gevaarlijk experiment.

Stimuleringsbeleid

De financiële markten reageerden niettemin positief op de door Draghi aangekondigde maatregelen. De economie koelt af en de hoop is dat een nieuwe ECB-ronde met nog meer gratis geld voor de banken een crisis kan voorkomen. Het is ijdele hoop. Tot nu toe slaagt het ECB-beleid er niet in om de inflatie te verhogen. En al zou het ECB-beleid gaan werken, dan nog betekent het uitstel van executie. Door onrendabele firma’s met goedkoop ECB-geld op kunstmatige wijze in leven te houden, creëer je ‘zombie-bedrijven’ en ‘zombie banken’. Die marktverstoring draagt niet bij aan een gezonde economie.

Gevolgen voor pensioenen

De meeste EU-lidstaten hanteren het omslagstelsel, waarbij pensioenen rechtstreeks door de beroepsbevolking worden betaald. Deze landen hebben, wat hun pensioenen betreft, geen last van het goedkoop-geld-beleid van de ECB.

Doordat de Nederlandse pensioenen echter via het kapitaaldekkingsstelsel worden gefinancierd, worden deze wel hard geraakt door de plannen van Draghi. De Nederlandse pensioenfondsen dreigen de vereiste dekkingsgraden niet te halen en zullen moeten korten op de uitkeringen. De hoop op verbetering (indexatie van de pensioenen), gewekt door het onlangs gesloten principe-akkoord tussen de sociale partners en het kabinet, wordt door het beleid van Draghi de grond in geboord.

Zachte heelmeester

Een nog negatiever gevolg van dit ECB-beleid is dat de zwakke EU-lidstaten, die hun begroting niet op orde hebben en een uit de hand gelopen staatsschuld hebben opgebouwd, worden ontzien. Zij hoeven geen harde saneringsmaatregelen te nemen om hun economie weer gezond te maken. Door het goedkoop-geld-beleid van Draghi betalen ze bijna geen rente meer op de staatsschuld. Dat komt vooral de Italiaanse regering, met een hoge 130% BNP overheidsschuld, bijzonder goed uit. Elke aansporing om de economie te hervormen en het concurrentievermogen te verbeteren, wordt door het beleid van de Italiaanse president van de ECB weggenomen. Je zou bijna gaan denken dat …

Ontzien zwakke lidstaten

Het resultaat van dit alles is dat de ‘divergentie’ (het verschil in concurrentiekracht) tussen de economieën van de eurolanden eerder zal toenemen dan afnemen. Terwijl het de bedoeling was dat de euro tot ‘convergentie’ zou leiden. De economieën van de zuidelijke lidstaten zullen steeds verder wegzakken totdat de situatie onhoudbaar wordt. De ECB kan immers niet eindeloos doorgaan met het uit de wind houden van de zwakke lidstaten.

Op een gegeven moment zullen de financiële markten het risico op het aanhouden van schuldpapier van die landen te hoog inschatten. De rente op dat papier zal in relatie tot het schuldpapier van sterke eurolanden als Duitsland en Nederland zodanig oplopen dat de euro zelf in gevaar komt. Bij een massale verkoop van bijvoorbeeld Italiaanse overheidsobligaties zal de ECB de handdoek in de ring moeten gooien. Duitsland zal als belangrijkste financier de ECB verbieden om Italiaanse obligaties uit de markt te nemen. Italië is gewoon ‘too big to bail-out’. Het zal mogelijk het einde van de euro betekenen.

Alternatief

Een beter begaanbare weg is te stoppen met dit opkoopbeleid en met het steeds verder verlagen van de rente. Laat de markt weer gewoon z’n werk doen. Met gericht begrotings- en monetair beleid kunnen de ergste toppen en dalen van de economische cyclus worden afgevlakt. Wat Draghi wil, is de economische cyclus zélf uitschakelen. Dat is bijzonder gevaarlijk en vergroot uiteindelijk de ellende.

Verstandiger is het om de reële economie te volgen, in plaats van die te willen leiden. Want de maakbare economie is net als de maakbare samenleving een illusie.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is als lidstaat van de EU reeds zó diep gezonken dat het niet meer de volledige zeggenschap heeft over de alhier, door werknemers en werkgevers, gespaarde pensioenpotten.
O.a. Italië en Frankrijk profiteren van ons pensioengeld !
Het onlangs afgesloten z.g. Pensioenakkoord heeft geen enkele zin, in Brussel c.q. Straatsburg wordt beslist over óns pensioen !
Een kereltje als Koolmees kan dan wel heel kwiek en vrolijk roepen dat hij een akkoord heeft bereikt met de sociale partners, maar hij weet natuurlijk ook wel dat hij, Koolmees dus, niet eens door Brussel wordt opgemerkt.
Zag een tweet van Hoogervorst ; dat is toch de vent die , enige jaren geleden, tijdens het debat in de 2de Kamer betreffende de ziektekostenverzekering , kotsbewegingen zat te maken ? Vieze man ……..zal wel een VVD’er zijn.
Vervolgens is óns die verzekering door de strot geduwd.
Nederland is een fijn landje geworden !!!!!

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je zou bijna gaan denken dat …

Netjes hoor. Dat dacht ik al sinds die Draghi die post heeft. En 1x raden waarom zijn opvolger een Fransman zal zijn. Niet voor niks dat ik een kamer in de Filipijnen zoek om mijn gepensioeneerde bestaan te kunnen overleven.

H.Visser
H.Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kortom, het begint al sterk te lijken op een centraal plangeleide marxistische economie.
De rekenregels rondom pensioenen zijn kunstmatig. Je zou keiharde leugens kunnen vertellen, maar dat valt teveel op, en je hebt statistiek. Dat strooit zand in de ogen van gewone man. De inkomsten van de pensioenfondsen zijn gebaseerd op rendementen van bedrijven, niet op rentes van banken. Er wordt al jaren gesjoemeld met pensioenen.
https://www.solidariteit.nl/ingezonden/2019/pensioengate.html

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Gulden werd een Euro,en van de Euro maakt deze Italiaan weer een Lire . we moeten gewoon verlies nemen ,en deze bende vliegensvlug verlaten .

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

@ Peter.
Helemaal mee eens.
Maar zo lang wij, Nederlanders, blijven stemmen zoals de laatste keer, dan zal er niet veel veranderen.
Bovendien zitten wij opgescheept met nietsnutten als Pinokkio Rutte, die niet weet hoe kruiperig hij zich moet gedragen in bijzijn van EU-“figuurtjes”. Mensonwaardig “humble humble-gedrag”.
Nexit z.s.m. !!!!!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Grazie, Signor Draghi und Frau Merkel. Jetzt mussen sie aber die holländische Pensionskassen unterstutzen mit Milliarden Euros. Das gibt gar nichts, weil die Europressen sehr effizient sind.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weet je wat ze moeten gaan doen in de leer gaan bij Trump. De EU kan er absoluut niets van. Voor mij is en blijft het NEXIT!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

@ Rob Esveldt.
In de leer gaan bij Trump ?
De EU-“leiding” doet niks anders als Trump beschimpen en beledigen; de reden daarvan is duidelijk……….hij doet het tè goed, hij toont keer-op-keer aan hoe foutief de EU bezig is; als je bij zo’n échte leider in de leer zou gaan, zou dat betekenen dat je hem gelijk geeft met z’n politiek.
Laat de EU-“leiding” nog een poosje doormodderen en het hele circus dondert vanzelf in elkaar.
Één groot circus met alleen maar clowns in de piste.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Wat een tegenstrijdig commentaar. De ene keer geef je aan dat de politiek van Trump de juiste is en vervolgens geef je aan dat, dat het een teken is voor de EU dat hun politiek de juiste is. Terwijl naar jou eigen zeggen dat Trump zegt dat de EU verkeerd bezig is.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

@ Rob Esveldt.
U hebt mijn reactie niet goed gelezen, of ik heb ’t onduidelijk gedaan.
De EU gaat natúúrlijk niet in de leer bij Trump omdat Trump door hen beschimpt en beledigd wordt. Verder vindt Trump het gehele EU-gebeuren én hun handelen NIET goed, dus …….waarom bij zo’n man in de leer gaan ? De EU is een groot circus, terwijl Trump een figuur is van “recht door zee” hoewel dát af en toe niet goed overkomt.
Geeft u mij ff aan waar ik heb gezegd wat u suggereert.
De EU vindt haar eigen “politiek”juist, ik vind dat niet; omdat Trump hun politiek ook niet fraai vindt ben ik dat met Trump eens.
De gehele EU kan voor mij “gestolen” worden.
Maar ik begrijp uw reactie niet helemaal.
Ik vermoed dat u e.e.a. niet goed gelezen hebt.

franciscusantonius
franciscusantonius
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tijd voor de goud standaard; dan kan de overheid niet eindeloos meer geld bijprinten.
Ik vind de video’s van Lynette Zang altijd bijzonder informatief.

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x