Klaagzang van de verongelijkte Medelanders

Over onderscheiden, herdenken en 4 mei

Oorlogsmonument te Harderwijk

Foto: Oorlogsmonument te Harderwijk –

 

Daar gaan we weer, dacht ik. Alweer een verongelijkte Medelander. Naar aanleiding van de lintjesregen signaleerde een twitteraar van Marokkaanse origine een groot onrecht: de toekenning van de koninklijke onderscheidingen toonde maar weer eens duidelijk de achterstelling aan van niet-westerse Nederlanders.

 

Haar Marokkaanse landgenoten kwamen er weer bekaaid af, mopperde ze, kennelijk niet op de hoogte van de zorgvuldige procedure bij de voordracht voor en de toekenning van onderscheidingen. Die Lintjesregen daalt nog steeds op ‘witte Nederlanders‘ neer, moest haast wel de gevolgtrekking zijn.

 

Witgewassen

Het Parool kwam op maandag 29 april ook al een nieuwe misstand op het spoor. In een column met de veelzeggende titel Een witgewassen herinnering schrijft Reza Kartosen-Wong dat bijna 75 jaar na dato de verbeelding van de Tweede Wereldoorlog in Nederlandse geschiedenisboeken, media en populaire cultuur en tijdens herdenkingen en vieringen nog steeds een overwegend witte, westerse en Europese aangelegenheid is. “Het gaat vooral over Nederlanders die leden onder de Duitse bezetting, de Holocaust, Nederlandse verzetsstrijders en (witte) Canadese, Amerikaanse en Britse bevrijders”, klaagt hij, alsof hij een groot onrecht op het spoor is..

 

Marokkanen

Ik moest meteen denken aan het gesol de afgelopen jaren in de Utrechtse wijk Hoograven , waar op 4 en 5 mei al een aantal jaren de Marokkaanse vlag wappert, naast die van o.a. Canada, alsof Nederland ook door Marokkanen werd bevrijd. Die mythe is echter al door Kees van Oosten in HP/De Tijd op 5 mei 2010 grondig onderzocht en doorgeprikt.

De NRC van 5 mei 2015 haalde een onderzoek aan van het NIOD in 2004 over onder meer de rol van Marokkaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog: zij speelden geen rol bij de bevrijding van Nederland, maar waren wel betrokken bij de bevrijding elders in Europa – als soldaat in het Franse leger. In Kapelle zijn weliswaar negentien Marokkaanse soldaten begraven, maar van hen zijn er twaalf in 1940 omgekomen bij gevechten om de haven van Antwerpen. De zeven anderen kwamen om bij de evacuatie van Duinkerken en spoelden aan in Nederland.

Tot zover onze Marokkaanse bevrijders. In dat opzicht zou de Israelische vlag nog meer op z’n plaats zijn, omdat de zgn. Joodse Brigade (een onderdeel van de Britse strijdkrachten, met vrijwilligers uit het toenmalige Britse Mandaatsgebied Palestina en voorloper van het latere Israelische leger) wel degelijk een – bescheiden – rol speelde bij de bevrijding van o.a. Nederland. Maar dit ter zijde…

 

Niet-Westerse komaf

Terug naar Reza Kartosen-Wong: “Wanneer we de Tweede Wereldoorlog waardig, waarheidsgetrouw en inclusief willen verbeelden en herdenken, moeten we meer ruimte maken voor de ervaringen en bijdragen van mensen van niet-Westerse komaf. Dat zijn wij verplicht aan de miljoenen Indiërs en andere niet-witte militairen en verzetsstrijders die zich onbaatzuchtig hebben ingezet voor de vrijheid van Nederlanders in Azië én Europa.” Met permissie: ik vind dit onzin: ik neem tenminste maar aan dat hij met ‘wij’ niet alleen zichzelf op het oog heeft…

Een blik in de officiele bronnen leert immers dat op 4 mei :“ de Nederlandse oorlogsslachtoffers, allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties” worden herdacht. Vijf mei is in 1990 uitgeroepen tot een nationale feestdag, de dag waarop jaarlijks de bevrijding van Nederland in 1945 van de Duitse bezetting wordt herdacht en gevierd. We herdenken ook niet de miljoenen Russen die voor onze vrijheid hebben gevochten.

Nu gun ik iedereen, ook Reza Kartosen – Wong zijn of haar niche in het koor van der verongelijkten, maar hier heeft iemand kennelijk iets gemist. Op de Parool-redactie dacht men kennelijk: “mooi, weer eens een misstand aan de kaak gesteld”, maar deze column geeft precies aan wat er mis is, of dreigt mis te gaan met de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

 

Potsierlijk

In zijn recente OpinieZ-column schrijft Simon Hammelburg “(…….) ons wacht weer die potsierlijke herdenking op de Dam in Amsterdam. Daar worden gemakshalve de slachtoffers herdacht van alle gewapende conflicten. De Tweede Wereldoorlog in Europa, de Japanse bezetting, de politionele acties en slachtoffers van alle politieke blunders waardoor militairen terecht zijn gekomen in landen waar we niets te zoeken hebben.”

Ik beschreef op OpinieZ ook eerder mijn ongemakkelijke gevoel bij 4 en 5 mei.

In zijn column citeert Simon Hammelburg Professor Smelik: “Wie iedereen tegelijk herdenkt, herdenkt in feite niemand. “De spijker op de kop”, schrijft Hammelburg terecht.

Dat hadden ze op de redactie van Het Parool ook mogen bedenken, alvorens mee te gaan in de zoveelste klaagzang van de verongelijkte medelanders.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De lintjes gaan naar mensen die zich ingespannen hebben voor de Nederlandse samenleving. Wie zich niet of onvoldoende inspant komt niet in aanmerking.
De lintjes zijn niet aan afkomst, kleur of ras gebonden, je moet door mensen voorgedragen worden.
Ik denk dat die minderheden gewoon wat beter hun best moeten doen.
Een bekend Nederlands spreekwoord; “Niet klagen maar dragen”.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

Iet alleen klagen maar zijn ook altijd slachtoffer.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

Enerzijds vertonen zij een macho gedrag en anderzijds huilen zij erg snel. Wat zielig!

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien kan mevr. El Banani mij aangeven waarvoor, welke Marokkaan dan ook, een medaille zou hebben moeten ontvangen ? Mogelijk vanwege hun over-vertegenwoordiging in het tv-programma “Opsporing verzocht” ?

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Alle gastarbeiders die dit land hebben opgebouwd”, laat mij niet lachen, al die gastarbeiders en hun nazaten die al een halve eeuw aan het uitkeringsinfuus hangen zal ze bedoelen.
En “alles wat wij bijdragen aan de cultuur”, het enige waar de Marokkaanse gemeenschap een grote bijdrage aan geleverd heeft is het afbreken van onze cultuur en het vergroten van de criminaliteit.
Misschien moet het eens doordringen dat lintjes uitgedeeld worden aan mensen die iets gepresteerd hebben, en niet uitgedeeld worden naar ratio van geloof en kleur.
Misschien moet ze zichzelf eens gaan afvragen of Arabieren misschien niet gewoon erg ondermaats presteren.
En dan die Marokkaanse bijdrage aan de bevrijding van Europa…
Dan heb je het over de beruchte “Goumier” troepen, die een spoor van oorlogsmisdrijven door bevrijd Europa getrokken hebben.
In het Italiaans hadden ze na de tweede wereldoorlog een nieuw woord, “Marocchinate”, dat betekend vrij vertaald “gemarokkanizeerd”, en was een synoniem voor “verkracht”.
De Marokkaanse bijdrage aan de bevrijding, voorwaar iets om trots op te wezen.
De enige niet westerlingen die een serieuze bijdrage aan de bevrijding geleverd hebben zijn de Indiërs, en dan met name de Gurkha’s.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
“Laat me niet lachen”, zegt u.
Mag ik ff met u mee lachen ?
Dat buitenlandse volk heeft een ongebreidelde fantasie !
Zum kotzen !!!

Henri
Henri
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Frans,
Goed dat u die Goumier troepen vermeldt. Marokkanen hebben in Italië nog steeds een uiterst kwalijke reputatie hierdoor.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

In Freudenstadt hebben Marokkaanse militairen in Franse dienst na de bevrijding ook een stevige bijdrage geleverd aan de bevrijding van Europa. Door ca. 1000 vrouwen in Freudenstadt te verkrachten.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De kerngedachte achter de lintjes is die van koninklijke erkenning voor buitengewone verdienstelijkheid. Het staat Selena Souhaila El Benani vrij om een Arabisch iemand uit haar kennissenkring voor te dragen, uiteraard met uitleg waarin de buitengewone verdienstelijkheid van enig handelen van die persoon bestaat. Ik durf te beweren, want bewijzen lijkt me niet noodzakelijk, dat bij voldoende aangetoonde verdienstelijkheid deze Arabische persoon ongetwijfeld met veel omhaal van woorden de versierselen opgespeld zal krijgen. Een bijdrage aan de opbouw van dit land is onvoldoende reden, anders zou elke Nederlander boven de 75 of 80 wel een lintje gekregen hebben. Immers de (weder)opbouw was voltooid in 1965, 20 jaar na De oorlog. Ik kan me uit de tijd voor 1965 geen arabier herinneren, of het moet Ramses Shaffy geweest zijn, ook al was hij half-Russisch en weet ik niet of Egyptenaren wel echte Arabieren zijn, gezien hun oorspronkelijk Koptische achtergrond ook al wordt dat niet door iedereen erkend. Shaffy is geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij was als meest gepassioneerde zanger van de prachtigste Nederlandse liederen ooit een ware geweldenaar. Dus het wordt nog goed zoeken voor Selena om een Arabisch iemand te vinden die daar ook maar enigszins bij in de buurt komt. Ik wens haar alle succes.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wie iedereen tegelijk herdenkt, herdenkt in feite niemand”.
Wat een geweldige uitspraak, goed om te onthouden. En de klaagzang van gekleurde minderheden verliest met de stijgende aantal ook aan kracht.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schoolkinderen hebben voorkeur voor een uitgebreide viering met betrekking van nieuwe oorlogen, volgens een enquête. De klassen zitten natuurlijk vol met Turken en Marokkanen. De kinderen van vandaag zouden eerst goed moeten beseffen dat dankzij de bevrijding op 4 mei en al die slachtoffers zij aan deze enquête mochten deelnemen. Op 4 mei vier je de teruggewonnen vrijheid en niets anders. Dat doe je maar op een andere datum.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Schoolkinderen én enquête ?
Hoe zijn de vragen geformuleerd ?
Schoolkinderen zijn zéér eenvoudig te manipuleren;
als ze voor ’t positief invullen van zo’n enquête een vrije schooldag krijgen zullen ze álles invullen wat maar gewenst wordt.
Kijk naar die z.g. “Klimaat-marsjes” van die kinderen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ik las het vanochtend in Google Nieuws maar het is helaas inmiddels verdwenen. Het was de aanleiding tot mijn reactie.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

@ Freek van Beetz.
Ik heb ’t niet gelezen maar hoorde het van een vriend/kennis.
Dus…….op 1 school met buitenlandse scholieren ?
Dan kan men zónder enquête de uitslag ook wel geven !
Wat is Nederland ziek geworden, dood- en doodziek.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

Producten op bestelling zoals gebruikelijk.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zou het tot deze klaag-arabier zijn doorgedrongen, dat Arabieren in Nederland ook zo bitter weinig bijdragen aan deze samenleving, dat zij daardoor ook niet in aanmerking komen voor een lintje?

Het leeuwendeel van de Arabieren profiteert graag van de welvaart, de verzorgingsstaat en de faciliteiten die wij hun hier te bieden hebben.
Maar haat tegelijk de Nederlandse bevolking.

Beetje jammer, dat het begrip “zelfreflectie” in de Arabische taal kennelijk niet voorkomt.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de landing van de Geallieerde troepen in Noord Afrika werden de eerste schoten gelost door Marokkaanse en Algerijnse soldaten. Operatie Torch 1942. Hoewel die soldaten in dienst waren van het Franse Vichy-regime. Die Marokkanen werden snel verslagen en kwamen in dienst van de Vrije Fransen en zijn daarna verkrachtend door Europa getrokken.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet.
Marokkanen die verkrachtend door Europa trokken ?
De geschiedenis herhaalt zich kennelijk.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen