Schaf de Dodenherdenking op 4 mei maar af

Mulder en Van Liempt maken showvertoning van Kamp Westerbork

Nationaal monument Westerbork (CC0)

Titelfoto: Nationaal monument Westerbork (CC0)

 

Het is zover. 74 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen duidelijk werd gemaakt dat de schaarse overlevenden niet meer welkom waren en hun bezittingen voorgoed verdwenen, is het herdenken van de grootste industriële genocide in de geschiedenis afgepakt van het handjevol resterende Nederlandse Joden.

 

Westerbork

Directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft er een kermis van gemaakt. Van het doorgangskamp waar meer dan 100.000 mensen richting de dood werden getransporteerd. ANWB-wandelaars eten daar nu een boterhammetje in plompverloren, brandschone Duitse goederenwagons waaruit de namen klinken van de gedeporteerden. Mulder kocht die wagons ter decoratie in Duitsland.

Komende zomer wordt het voormalige kamp als vertrekpunt gebruikt voor een mars van De Nacht van de Vluchteling. Actievoerders in gele hesjes (alle sympathie voor die arme vluchtelingen in Syrië en elders) vertrappen dan de grond, betalen, ontvangen badges, daar waar eens de Boulevard des Misères de opstap naar Auschwitz en Sobibor vormde. Dit, aldus directeur Mulder, omdat het dan 80 jaar geleden is dat Joodse vluchtelingen de nazi’s dachten te ontsnappen en in het door Joden bekostigde Kamp Westerbork terecht kwamen.

 

Onbegrip

De stormen van protest legde hij genoegzaam terzijde: de Joodse Gemeente, mensen die hun donaties opzegden, docenten die via Westerbork lessen gaven op scholen. ‘Men begrijpt hem niet’, evenmin als men zijn kompaan Ad van Liempt begrijpt, veelvuldig beticht van plagiaat en jatwerk en prominent lid van de raad van advies van het Herinneringscentrum. De wereld begrijpt hen niet.

Als “oorlogsdeskundige” prees Van Liempt het leugenachtige boek Oorlogsouders de hemel in en organiseerde een promotietour voor de auteur, baronesse Isabel van Boetzelaer. Haar vader en grootvader bevonden zich niet – zoals in het boek werd gesteld – jammer genoeg op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, maar bleken gevreesde nazi’s.

 

Gekleineerd

Van Boetzelaer werd een boekpromotie aangeboden uitgerekend in…Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit evenement werd na stevige protesten en verbaasde krantenartikelen op het nippertje geannuleerd. Maar, niet dan nadat Chaja Polak (auteur van de kritische reactie De man die geen hekel had aan Joden) en Maarten van Voorst, die de fouten in Oorlogsouders aan het licht bracht, door Dirk Mulder stevig waren beledigd en gekleineerd.

Van Liempt werd gedwongen toe te geven dat hij een boek had gepromoot dat hij niet had gelezen. Nadat Chaja Polak een lezing hield over het nivelleren – het gelijkstellen van goed en kwaad – vond Mulder het nodig om tegen haar te zeggen het nog steeds oneens te zijn. Over wat? De ouders van Polak werden opgepakt door een eenheid waarvan vader van Boetzelaer de baas zou worden.

 

Daders

Van Liempt verklaarde in de NRC daders interessanter te vinden dan slachtoffers. Op 4 mei 2019, in het kader van Theater na de Dam praat hij over de vroegere kampbaas van Westerbork Gemmeker, gelardeerd met fragmenten uit een documentaire waarin overlevenden van de Sjoa aan het woord komen. Heeft Van Liempt hiervoor aan alle slachtoffers toestemming gevraagd? Een futiliteit natuurlijk, als hij zichzelf maar kan profileren.

 

Disneyland

De komende jaren wordt nog eens 10 miljoen extra subsidie weggegooid om het herinneringscentrum verder tot Disneyland uit te breiden met nog meer schone spoorwegwagons en een fraai wandelpad. Daar waar gearresteerde Joden destijds door de modder naar het kamp moesten sjouwen om later in tegengestelde richting te worden gedeporteerd naar de vernietigingskampen.

Het vijf kilometer lange traject werd pas later met een spoorlijn doorgetrokken naar het kamp waar Gemmeker de baas was. Zijn villa staat nu in een glazen huis (weer een ludiek ideetje van Dirk Mulder, ten koste van 1 miljoen subsidie/gemeenschapsgeld ) waar dansvoorstellingen worden gegeven, omdat ze in “Dierenpark Emmen ook zo succesvol waren”.

 

Besmet

Voor die tien miljoen euro wordt ook een aparte opvang voor bezoekende kinderen gerealiseerd, alsof de bussen met geïnteresseerde jeugd in de file staan bij het Drentse Hooghalen. Kinderen van volwassenen scheiden … is dat nou wel zo’n goed idee in een voormalig concentratiekamp? In het toeristenwinkeltje ligt naast de plagiaatvolle ‘meesterwerken’ van Van Liempt, het boek Mein Kampf.

Westerbork is besmet en geen plaats meer voor gedenken, zelfreflectie en herdenken. Dat is ons afgepakt.

 

Gerdi Verbeet

Gedurende de afgelopen Kristallnachtherdenking maande Gerdi Verbeet als voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei terecht om alert te blijven op antisemitisme. Zelf is Verbeet niet zo alert. Post van mij aan haar blijft consequent onbeantwoord. Zij heeft wel tijd om lollig te doen (streng, maar ik kan tegen een grapje) in de babbelprogramma’s die ’s avonds de televisie vervuilen. Het Comité zou eens wat kritischer naar zijn eigen activiteiten mogen kijken.

Een paar voorbeelden: in 2012 trok het Comité pas na woedende protesten een gedicht over een gesneuvelde SS’er terug. Oorspronkelijk zou een kind dit gedicht op 4 mei op de Dam voorlezen. In datzelfde jaar moest ook het plan om Duitse soldaten in Vorden te herdenken worden geschrapt. In een mail schreef de toenmalige burgemeester van het Gelderse dorp aan mij dat “het tijd was voor verzoening”.

 

Potsierlijk

De oproep “alert te blijven” mag dus ook het Comité zelf ter harte nemen. Of zichzelf opheffen, want ons wacht weer die potsierlijke herdenking op de Dam in Amsterdam. Daar worden gemakshalve de slachtoffers herdacht van alle gewapende conflicten. De Tweede Wereldoorlog in Europa, de Japanse bezetting, de politionele acties en slachtoffers van alle politieke blunders waardoor militairen terecht zijn gekomen in landen waar we niets te zoeken hebben.

“Wie iedereen tegelijk herdenkt, herdenkt in feite niemand”, stelt Professor Smelik, directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum. De spijker op de kop.

 

Showvertoning

Ook die Nationale Dodenherdenking is een showvertoning geworden. De kern is van ons afgepakt.

Schaf dan die hele 4 mei-herdenking maar af en houd op met huichelen. Mijn boek Van binnen is alles stuk – Herinneringen van Holocaustoverlevenden, een samenvatting van 1200 getuigen in verhaalvorm en Chaja Polak’s De man die geen hekel had aan Joden, zijn dan nog voor de schaarse geïnteresseerden voorhanden, nakomelingen van de meesterwerken van Philip Mechanicus, Gerhard Durlacher, Primo Levi en Elie Wiesel.

Over de auteur

Simon Hammelburg
Auteur, journalist, componist

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De 4 mei herdenking wordt steeds meer misbruikt door de huidige problematiek met moslimmigratie te integreren om zo de sympathieën voor moslims af te dwingen. De gedeporteerde Joden worden met moslim vluchtelingen vergeleken die voor een grootste deel uit economische immigranten bestaan. De twee tongen van de regering zijn ook ongepast. De geïmporteerde moslims zijn de natuurlijke vijanden van de Joden en door bij conflicten deze de hand boven de hoofd te houden geef je aan dat je niet om de Joden geeft maar wel om de moslims die de Joden haten. In deze anti joodse opstelling is deze herdenking een farce.
Kamp Westerbork wordt langzaam omgezet in een amusement park waar goed toeven is terwijl het een plaats is die je met afschuw moet bezoeken als je de waarde ervan wil behouden. De herdenking is ook twijfelachtig nu de moslim bevolking in Nederland groeit en vele Joden het land verlaten. Nederlandse politiek speelt een onfrisse dubbelspel.

Rob
Rob
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

De huidige politiek verkwanseld zoveel,de identiteit van Nederland, eigen bevolking is ondergeschikt geworden, de roots van Nederland, het grote verdriet van de tweede wereldoorlog, kan ook niet anders met wat nu in Den Haag zit,hypocrisie ten top,kijk maar naar Sigrid Kaag, voorstander van….inderdaad

Maarten Sebastiaan Hol
Maarten Sebastiaan Hol
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

Helaas, die ‘noodkreet’ van “(…) de identiteit van Nederland wordt verkwanseld, de eigen bevolking is ondergeschikt geworden,” dat was juist de retoriek van o.a. Fascistengroep ‘De Bezem’ en de Nationaal-Socialistische Beweging. Van de mensen die het antisemitisme preekten, omdat ‘De Jood’ (zie o.a. wat er beweerd werd door Spengler, Van den Bruck en Hitler) het wezensvreemde binnen de Arische volkeren zou zijn. Daarom is die roep om reinheid, het promoten van ‘het Boreale’ wat onder andere ‘Forum’ doet (laat die Democratie maar achterweg) zo griezelig. Die terminologie is rechtstreeks gekopieerd uit de bronnen van het nationaal-socialisme. Juist daarom moeten we waakzaam zijn voor onze democratie en onze vrijheid…

Frank C
Frank C
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Uitstekende reactie. Spijker op z’n kop. Ik onderschrijf het bovenstaande artikel helemaal. Het gaat met dit land de verkeerde kant op. Ik maak mij ernstig zorgen om de toekomst van Nederland en andere Europese landen en de joodse bevolking in diverse landen. Ik maak mij serieus ook zorgen voor de toekomst van mijn kinderen en ev. kleinkinderen…

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb ook niks met dodenherdenking. Sowieso zijn zo’n beetje alle herdenkingen gekaapt door linksextremisten die intensief samenwerken met aanhangers van isis, hamas en hezbollah. Ook de Kristallnacht herdenking wordt aangegrepen om joden te schofferen. Journalist Carel Brendel schrijft daar al jaren over.
http://www.carelbrendel.nl/?s=antisemieten+herdenking

Links houdt alleen maar van dode joden. Die kunnen ze namelijk misbruiken om te waarschuwen tegen iedereen die geweld afwijst; “Hitler was ook een democraat die geweld afwees, net als Bolkestein, Wilders en Baudet”.
Maar links haat de levende joden zo intens, dat er sinds de tweede wereldoorlog tientallen clubjes actief waren die pogroms en aanslagen tegen joden organiseerden. Daders kwamen uit Venezuela, Japan, Libanon, Duitsland, Italië, noem maar op. De Britse Labourpartij heeft geen moeite met een partijvoorzitter Corbyn die hamas als “zijn vrienden” beschouwt, en een krans legde op het graf van een terrorist die in München joodse atleten liet castreren en doodmartelen.

Het is mooi dat sommige linksmensen bereid zijn om te erkennen dat zij de holocaust bijna half zo kwalijk vinden als islamkritiek. Maar het is te laat en te weinig. Bovendien is links ongeloofwaardig geworden. Er is sinds 1969 geen enkele discussie geweest waarbij links het niet gepresteerd heeft om alle democratische opponenten als nazi’s weg te zetten. Als ik mij vergis hoor ik graag de uitzondering op de regel.
Tegelijkertijd werkt links al 50 jaar graag samen met èchte genocideplegers, van destijds Mao en Pol Pot tot tegenwoordig hezbollah en de moslimbroederschap.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Linkse tranen zijn krokodillentranen.

Ruud
Ruud
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig is er nog één dodenherdenking puur en respectvol, die op de Waalsdorpervlakte! Een herdenking zonder opsmuk, zonder deug en politiek correct gebral!
Een herdenking zoals een herdenking behoort te zijn!
Een pure herdenking ter herinnering aan de gevallen in WO II, hier en in Nederlands Indie!

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

nou gaan ze dus marsen lopen voor mensen die Joden haten. Want zo is het wel. Veel moslims moeten niks van Joden hebben. Die vent die daar Westerbork verprutst heeft, weet kennelijk niet wat anti semitisme is. Moslims zijn bijna per definitie anti semitisch. Dat kun je toch niet maken zo?

Maarten Sebastiaan Hol
Maarten Sebastiaan Hol
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Leestip voor Marien: de briefwisseling tussen rabbijn Lody van de Kamp en studente Oumaima al Abdellaoui: ‘Over de muren heen’. En als U die uit heeft, pak dan ‘God is groot’ door Mounir Samuel ter hand om te lezen.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als een rasechte, maar uit de kerk gestapte, protestant met een grote bewondering voor het Joodse volk, en vooral dankbaar voor zijn religie, en de inspanningen waarmee de de Joodse Nederlanders zich vanaf de 16e eeuw voor ons land hebben ingezet, kan ik mij alleen maar plaatsvervangend schamen voor de wijze waarop het volk van God zowel hier te lande als overal in de wereld en vooral Israël en de individuele Joodse Nederlanders zijn en worden behandeld door staat en bevolking! Het is een pure schande!!!
Toch ben ik niet van mening dat de nationale herdenking om die reden maar zou moeten worden afgeschaft, omdat zij niet alleen gaat over het Jodendom in Nederland, maar over alle Nederlanders die het leven lieten, hetzij als slachtoffer, hetzij als strijders.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Ik snap Uw standpunt, maar ik kan niks met de hypocrisie rond die herdenkingen. Extremisten zoals Khomeiny-aanhanger Rabbae die toespraakjes houden vóór islamitische censuur, en tégen democratische politici. Uiteraard toegejuicht door jongeren die met hamas- en Che Guevara vlaggen zwaaien.
En niemand die zegt “verrek, dit is absurd”.
Integendeel.

Met bevrijdingsdag heb ik hetzelfde. Elk jaar weer zalvende woorden over het belang van “onze vrijheid”. Ondertussen worden joden en homo’s bepaalde wijken uitgejaagd; worden hulpdiensten in die wijken belaagd; blijft de overheid alle problemen negeren; doet ook de journalistiek aan zelfcensuur; en wordt iedereen die de censuur doorbreekt beledigd, belasterd en bedreigd.
Of erger.
Fortuyn en van Gogh werden vermoord en Hirsi Ali het land uit gejaagd. Alleen de hetzes zijn gebleven; nu tegen Wilders en Baudet.

En niemand in die organisaties van herdenkingen en bevrijdingen ziet dat als een probleem. Niemand komt op voor Wilders, die al 14 jaar moet onderduiken. Die regelmatig in schijnprocessen wordt aangeklaagd, terwijl politici die meelopen met antifa, isis en hamas vrijuit gaan. Een van de schijnprocessen was gebaseerd op duizenden voorgedrukte valse aangiftes; nota bene verspreid door de overheid.

Maar lang leve de vrijheid.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het “fascisten”geroep is een teken van zwakte van de fans van de huidige politiek die voor het mengen van culturen staat. Als de Europese regeringen hier mee doorgaan zullen ooit de echte fascisten wel opstaan. Met andere worden, de huidige politiek wakkert fascisme aan. En dat wil niemand en zeker iemand als Baudet niet. Die vecht voor zijn cultuur die in vergelijking met andere culturen het meest ontwikkeld is doordat deze o.a. democratie promoveert. Baudet prefereert in mijn ogen een echte democratie boven de schijndemocratie die op moment overheerst. Is dat slecht? Ja, voor mensen die eigen cultuur verkwanselen en terug in de tijd van dictatoriale heersers willen. Want dat beseffen zij in hun progressiviteit niet.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is het meest walgelijke onderdeel van het lopende linkse geschiedenis herschrijvingsproject.
De door een linkse dictatuur gepleegde genocide op de Joden misbruiken om antisemieten op te hemelen, en om de tegenstanders van deze antisemieten als Nazi’s weg te zetten.
En al dat linkse volk is er dan vervolgens ook nog van overtuigd dat ze “aan de goede kant” van de geschiedenis staan.
Ik vraag mij regelmatig af hoe ver je wel niet geestelijk gedegenereerd moet wezen om er dit soort overtuigingen op na te kunnen houden.

Maarten Sebastiaan Hol
Maarten Sebastiaan Hol
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

“(…) En al dat linkse volk is er dan vervolgens ook nog van overtuigd dat ze “aan de goede kant” van de geschiedenis staan.”

Deze begrijp ik niet. Hoe zit het dan met Rosa Luxemburg, Hannah Arendt, Walter Benjamin, Simon Wiesenthal. Of in Nederland: Henry Polak, Salomon de Miranda, Eduard Polak, Emanuel Boekman, Sam de Wolff, Jacques de Kadt, en na-oorlogs o.a. Ed van Thijn, Joop van Tijn, Evelien Gans, en Anet Bleich en Max van Weezel? En dan is dit nog maar een onvolledige lijst van Joodse, ‘linkse’ mensen. Die overigens door mensen uit de extreem-nationalistische kringen (bijvoorbeeld Nederlandse VolksUnie, Erkenbrand en belangrijke activisten van Forum), die de overtuiging huldigen dat “de Jood, als uitheems organisme, zich vijandig opstelt en zich in het openbaar, dan wel in het geniep, inspant voor het verzwakken van het gastvolk”, en juist daarom geneigd is tot links activisme…

Helaas, we hebben te weinig geleerd van de geschiedenis, waardoor teveel mensen geneigd zijn om er dit soort overtuigingen op na te houden.

Jeshuaist
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe kan men iets promoten als men het niet kent en niet doorgenomen heeft?

Men moet herdenkingen blijven organiseren voor al de slachtoffers die de vele oorlogen hebben gemaakt. Hierbij komt het dan ook op aan om een bepaalde datum daarvoor te kiezen, en deze past best in het kader waar er een referentie is naar iets ellendig dat in het geheugen moet gegrift blijven.

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x