May strijdt door met de moed der wanhoop
Aanval uit eigen Conservatieve gelederen
Titelfoto: Theresa May tijdens haar persverklaring over het vertrouwensvotum (12 december 2018). Screenshot YouTube-video, kanaal The SUN
Vriend en vijand waren het dáár in elk geval wel over eens. Met haar korte persconferentie, vanochtend 11 december, dwong ze respect af. Zoals ze ook met haar bijna onverstoorbare houding te midden van een tumultueus Lagerhuis, zelfs politieke tegenstanders tot waarderende woorden wist te bewegen. “Ik had allang het bijltje erbij neergegooid”, zei mijn vrouw, maar die is gelukkig ook nooit de politiek in gegaan.
Stedentrip
Na dat vermoeiende debat afgelopen maandag over het onverwachte uitstel van de stemming over de Brexit-deal, maakte ze op dinsdag, de dag waarop die stemming eigenlijk had moeten plaatsvinden, een korte stedentrip: naar Den Haag om te ontbijten met Rutte, naar Berlijn om te lunchen met Merkel en naar Brussel om te dineren met Juncker, tussen de hapjes door naarstig op zoek naar een geringe aanpassing van het onderhandelingsresultaat over de Ierse grens ( zie onder) om weifelende partijgenoten in het Lagerhuis over de streep te trekken. Dat zat er niet in.
Noord-Ierland
Alhoewel we niet zeker weten of de Europese leiders haar ook maar één strohalmpje hebben aangereikt, blijft vooral het onderhandelingsresultaat tussen de EU en de Britse regering over de grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland voor veel parlementariers een moeilijk te slikken pil. Noord-Ierland zou na de Brexit een aparte status krijgen om te voorkomen dat er een harde grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland ontstaat. Dat compromis: de achtervang (“Backstop”), is voor de Europese Commissie echter niet onderhandelbaar.
I have decided to call #EUCO on #Brexit (Art. 50) on Thursday. We will not renegotiate the deal, including the backstop, but we are ready to discuss how to facilitate UK ratification. As time is running out, we will also discuss our preparedness for a no-deal scenario.
— Donald Tusk (@eucopresident) December 10, 2018
In Brussel beseft men maar al te goed dat, na twee jaar intensief onderhandelen, het toegeven aan de Britse wensen de fundamenten van het EU-bouwwerk aan het wankelen zou brengen. Het zou immers wel eens meer lidstaten op verkeerde gedachten kunnen brengen. Dus hield men krampachtig de gelederen gesloten. Voor hoe lang nog, nu in het Oosten (Visegrad) en in het Zuiden (Italië) dissidente inzichten en opvattingen de veronderstelde eenheid behoorlijk afbreuk doen? En dan heb ik het maar niet over de budgettaire gevolgen van de toezeggingen van Macron om de sociale onrust in Frankrijk te beteugelen.
Onverteerbaar
Maar het is juist die bijna halsstarrig te noemen inzet van de Brusselse onderhandelaars die het resultaat voor de ‘echte’ Brexit-aanhangers zo onverteerbaar maakt. Deze Brexit-deal, een compromis, komt in hun ogen onvoldoende tegemoet aan de wens om echt de knellende banden met de EU door te klieven. Als je de media leest en beluistert, zijn bijna alle deskundigen van oordeel dat Theresa May maar beter kan opstappen. Het einde van het kortstondige tijdperk May zou zijn aangebroken.
Maar zal ze dat ook doen?
Ik moet dat nog zien.
BREAKING: Here is the letter from Sir Graham Brady MP triggering the Conservative party leadership contest ⬇️ pic.twitter.com/YR1XaoQN6x
— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) December 12, 2018
Vote of No Confidence
Vanavond, woensdag 11 december, stemmen de conservatieve volksvertegenwoordigers over de vertrouwensvraag. Voor zo’n “Vote of No Confidence” is meer dan de helft van het aantal Tory-Lagerhuisleden nodig. Het is nog maar de vraag of dat lukt. Volgens berichten – op het moment dat ik deze column schrijf – is het aantal van 158 stemmen, nodig voor May om aan te kunnen blijven, binnen handbereik.
Chaos
Dat zou me niet eens verbazen: want stel je de chaos maar voor als de conservatieven een nieuwe leider en tevens premier moeten kiezen. Is er een kandidaat die voldoende vertrouwen weet in te boezemen? Ik moet dat nog zien.
Die nieuwe kandidaat moet vervolgens ook nog op voldoende steun in het hele Lagerhuis kunnen rekenen. En ondertussen tikt de klok: eind maart moet de Brexit-deal ingaan: er is geen tijd voor een regeringscrisis; de val van het kabinet (en nieuwe verkiezingen) kun je ook nauwelijks een wenkend perspectief noemen.
No-deal
En een no-deal: een harde Brexit? Ik weet dat velen daar zelfs de voorkeur aan geven: de banden met de EU rigoureus verbreken en een eigen koers varen, de Britten echt weer baas in eigen huis, baas over de eigen grenzen en over de eigen wetten. Ik vraag me af of ze als puntje bij paaltje komt dit scenario, waarvan de gevolgen zeer ongewis zijn, voor hun rekening willen nemen.
Dus waag ik een gok: de Tory-afgevaardigden zullen hun knopen tellen: Theresa May blijft aan.
Over de auteur

- Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).
Recent gepubliceerd
Antisemitisme6 november 2023Huiveringwekkend: antisemitisme is weer volop aanwezig
Islam/Moslims13 oktober 2023Moreel kompas is afwezig bij verslaggeving over Israël
Media9 september 2023Media meer dan ooit doorgeefluik van activisten en belangengroepen
Politiek Nederland8 augustus 2023Verkiezingen 2023: een haast onvoorspelbare omwenteling
Logisch verhaal, ik kan me voorstellen dat de Conservatieven geen baat hebben bij een verdeelde partij. Aan de andere kant hebben ze ook geen baat bij een Brexit deal die de EU buitensporig beloont.
De EU gedraagt zich als een jaloerse en agressieve ex in een vechtscheiding, en May geeft daar veel te veel aan toe.
De Britten hebben niet voor de Brexit gestemd om zich alsnog door de EU te laten bedriegen, bedreigen en bestelen. Als May daar teveel aan toegeeft dan kan UKIP nog heel groot worden; en dat zal de Tories meer pijn doen dan Labour.
ja, de EU is de hoofdschuldige van het probleem. Als altijd, uiteraard. en uw omschrijving van een jaloerse agressieve ex past haarfijn op het gedrag van de EU Heel goed omschreven.
Ik wist het wel. De EU is rancuneus bezig. Ze willen mw May en Groot Brittannie straffen. Door niet mee te werken aan die backstop clausule.
Geeft dus haarfijn aan dat de Britten goed bezig zijn om UIT die dictatioriale tang van Brussel door al die incompetenten die daar werken en het voor het zeggen hebben te willen ontsnappen. Dat zouden meer landen moeten doen en dan zelfstandig nieuwe contacten aanknopen op dossiers waar je ook op samen KUNT en MOET werken. Maar wel met deskundigen van de diverse velden waarop je wilt samenwerken. De autonomie van de landen is weg en de islam invasie heeft vrij spel omdat WIJ als Europa elkaar steeds beschuldigen en Brussel ons wil opdringen wat we met die invasie moeten doen. Brussel is HET grote probleem van de EU.
@Marien,
Precies. De EU-spambots doen vaak alsof we zonder EU niet kunnen handelen of samenwerken. Maar dat doen we al eeuwen, duizenden jaren zelfs. Net zoals we nu handel drijven met de hele wereld, en op talloze gebieden samenwerken met landen uit de hele wereld.
Je bent lid van de Unie of je bent het niet. Alles daar tussen is winst voor de EU die alleen maar wenst dat de Brexit geen succes wordt.
Voorstanders van de harde Brexit schijnen te denken dat men met een No Deal van die vermaledijde EU af is, maar dat is niet zo. Tenminste; als men handel wil drijven niet. Een No Deal betekent niets anders dan No Deal. Dan zou het VK opnieuw handelsverdragen moeten sluiten (honderden, zo niet duizenden) en heb je dus steeds opnieuw te maken met diezelfde EU als economisch machtsblok. Via WTO kan ook, maar dan prijs je jezelf wel uit de Europese markt (want duurder, minder snel).
Wat VK wil is toegang tot de Single Market maar dan zonder de vier fundamentele vrijheden, waaronder vrijheid van personen. Dat zal de EU nooit toestaan, want dat is zo’n beetje hét bestaansrecht van de EU. In zekere zin lijkt het onderhandelingsresultaat van May (soort eeuwigdurende status quo) het minst slechte resultaat voor dit moment. Alleen voelt dat onbevredigend.
@Roelofje,
Maar dat ligt dus puur aan de EU:
– Waarom krijgt nog-nooit-EU-lid-geweest Oekraïne naast miljarden subsidies allerlei handelsvoordeeltjes, maar krijgt voormalig nettobetaler GB die niet?
– Waarom kan die EU wel handel drijven met een vijandige dictatuur als Turkije (Erdogan dreigde met geweld tegen Europeanen), maar wordt onze eeuwenoude bondgenoot GB keihard afgestraft?
Het sluiten van “nieuwe” handelsverdragen met een land dat decennialang EU-lid was is niet noodzakelijk. Handelsverdragen gaan vaak over lokale wetgeving en die is in GB vrijwel hetzelfde als hier. Ook overeenkomsten over het belasten van exportartikelen over en weer, of het vergemakkelijken van grenscontroles hoeven niet ingewikkelder te zijn dan in 2015, of zelfs 1990 (voor de huidige EU). Hetzelfde geldt voor het toelaten van elkaars onderdanen.
Dat de EU daar nu wel een punt van maakt zegt alles over de EU; een rancuneuze en agressieve ex.
Respect voor de standvastigheid van deze Iron Lady.
Wat hebben die Britten, sorry, Engelsen, want de Schotten zijn helemaal niet zo anti-EU, hier nou helemaal mee bereikt? Die hele Brexit leidt alleen maar tot problemen. De realiteit is gekker dan een Monty Python sketch. En in deze geglobaliseerde wereld is niemand ooit echt baas in eigen huis. Dat is een illusie. Maar helaas een waar veel mensen in willen geloven.
Maar de huidige EU is op weg naar een catastrofe
Uitleg alstublieft.
Zou wensen dat wij burgers van Europa mochten stemmen of we de EU nog wel langer willen, dan hoeft misschien geen land meer eruit te stappen, en in de greep worden gehouden door dat monster uit Brussel,en kunnen we dat malloten clubje wat niet meer als potverteerders zijn voor de Europese burgers de woestijn in sturen, en dat gelijk met alle ellende wat ze geimporteerd hebben al die jaren dat ze daar zitten in Brussel.
Groot Brittannië is een netto betaler, maar de Schotten zijn netto ontvangers, daarom zijn ze tegen een Brexit. Dat is, voorzichtig uitgedrukt, een nogal egoïstische instelling. Maar het past wel helemaal in de “heb ik na een Brexit meer of minder centen in de beurs” evaluatie die voor een hoop Britten bepalend was en is in hun keuze.
Ik heb ten tijde van het referendum een bejaarde Britse dame horen zeggen dat elke Brit die in ruil voor een paar pond meer in de beurs bereid was vrijheid en zelfbeschikkingsrecht bij het vuil te zetten zich de ogen uit de kop moest schamen, dat een dergelijke keuze verraad was aan al hun voorvaderen die in het verleden voor vrijheid en zelfbeschikkingsrecht gesneuveld zijn.
Beter had ze het niet kunnen zeggen.
Dat is nou precies het soort taal waar we geen enkele behoefte aan hebben: de Slag om Engeland hoeft niet nog een keer te worden uitgevochten omdat Engeland niet wordt aangevallen. Benieuwd hoeveel ponden die Engelse dame nog overhoudt bij een no deal…
Overigens heeft Freek gelijk gekregen: May mag aanblijven.
@ Frans B
Volgens mij heeft u niet helemaal in de gaten waar Juncker en Verhofstadt mee bezig zijn.
En van de in Calais en Duinkerken al jaren klaarstaande donker getinte invasiemacht heeft u blijkbaar ook nog nooit gehoord.
Met die ponden in de beurs gaat het overigens wel meevallen, de Britten kunnen buiten de EU meer geld verdienen als binnen de EU.
Maar dat gaat de pro-EU club niet van de daken schreeuwen natuurlijk.
ja Frans, hier ben ik het wel mee eens. Je geeft een goede reactie op Frans B.
Ik snap ook niet dat je als individueel EU land geen handelsrelatie zou mogen hebben met de Britten als ze er uit zijn. Als dat zo is, leven we dus zeker in de dictatuur van Brussel.
Ik denk ook dat Juncker, Verhofstad, Mogherini, Timmermans ECHT bezig zijn met TOTAAL verkeerd beleid en visie en dat wij dat nog HEEL lang de nadelen van gaan hebben. Wat mij betreft wordt de EU vandaag nog opgeheven, gaan we terug naar EEG en naar zelfstandige beslissingen. Evt eigen grensbewaking weer instellen en migranten de deur wijzen. Zeker als ze niks kunnen en geen papieren hebben en als ze maar blijven procederen. DAT moet allemaal gebeuren.
De EU is van begin af aan een desastreuze organisatie gebleken. Wat hebben we er nou aan?
Een ondergewaardeerde Euro er door gedrukt waardoor wij er allemaal op achteruit gingen omdat alles een stuk duurder werd.
Dictatoriaal gedrag van slechte leiders.
Totaal er overheen stappen dat de voormalige Oostblokkers NET onder dictatoriaal bewind zijn uit gekropen maar ze vervolgens vanuit Brussel dictatoriaal bejegenen op dossier als immigratie die zij niet wensen omdat ze zien welke problemen dat al geeft in de oude EU landen en geef ze eens ongelijk. Ik vind het verstandig beleid van de Visegrad landen. DAN landen op de been houden met ons belastinggeld die door leugens en bedrog bij de Euro zijn gekomen.
Vervolgens de open grenzen zonder bewaking van de buitengrenzen.
Arbeidsmigratie en giga misbruik van sociale voorzieningen dus er wordt niet gecontroleerd en ons belastinggeld wordt niet goed bewaakt en wordt misbruikt. Ik kan zo nog wel even doorgaan.
In Nederland afschaffen referendum en referenda die we wel hadden zijn genegeerd. Ik bestel vast een geel hesje.
@Frans B,
Tja; wat er mis is met de EU?
Behalve de falende euro, het falende ECB-beleid, de islamitische censuur, het officiële nepnieuws over “Russisch nepnieuws”, de opzettelijk opengegooide buitengrenzen, het subsidiëren van terroristen als isis en hamas, het bejubelen van dictators in Iran en SA, terwijl Putin (wiens aanhang hier GEEN bloedige aanslagen pleegt) als grootste gevaar wordt weggezet, etc?
Nou ja, ik kan nog wel duizend dingetjes noemen.
Maar misschien is het zinniger dat jij één voorbeeld geeft van een voordeel van deze ongekozen en ongecontroleerde kleptocratie. Dan weerleg ik dat ene voorbeeld gewoon.
En natuurlijk kun je handel drijven èn baas in eigen huis zijn. Dat we olie van de Saoedies kopen betekent niet dat we *dus* de sharia moeten invoeren. De Saoedies kopen ook van alles van ons, zonder mensenrechten in te voeren. We drijven handel met de hele wereld, zonder dat we China, de VS, India of Rusland of wie dan ook hier de regels laten opstellen.