Krampachtige knieval Macron voor de Gele Hesjes

Paniekerige poging tot afkopen onvrede

President Macron tijdens zijn toespraak op 10 december

Titelfoto: President Macron tijdens zijn toespraak op 10 december. Screenshot YouTube-video, kanaal France 24 English

 

Na vier onrustige zaterdagen van grootschalige Gele Hesjes-demonstraties in Frankrijk is Macron gisteren overstag gegaan. Hij kondigde een ‘afkooppakket’ van ruim 15 miljard euro aan. Op wiens bord wordt deze ongedekte cheque gelegd? Bij de belastingbetaler in de rest van de eurozone? En wat doen de Gele Hesjes, laten zij zich afkopen of gaan zij door met de strijd?

Geen revolutie, maar restauratie

In tegenstelling tot wat de mainstream media ons willen doen geloven willen de Gele Hesjes geen revolutie, maar het omgekeerde daarvan. Het is een restauratie, een hang naar het verleden, toen alles beter was. Men verzet zich juist tegen de revolutie van bovenaf, van de elite, die de rest van het land opzadelt met de kosten van hun dure hobbies:
peperduur klimaatbeleid, globalisme met als consequentie vele délocations (vertrek van de industrie naar andere landen), de dure euro, Schengen, te dure woningen in de steden en last but not least de immigration musulmane.

De Gele Hesjes komen niet uit de lucht vallen. De gewone Fransman protesteert al jaren tegen de globalisering, tegen het verlies van zijn baan, tegen de Brusselse bureaucraten en tegen de open grenzen. Daarbij is de belasting- en premiedruk opgelopen tot de één na hoogste in het hele OESO-gebied, te weten 45 %.

Falende regering-Hollande

De vorige socialistische regering-Hollande kreeg niets voor elkaar. Elke poging om het land te hervormen faalde. Telkens als de machtige communistische vakbond CGT de straat op ging om te protesteren tegen verhoging van de pensioenleeftijd, aantasting van de secundaire arbeidsvoorwaarden van de ambtenaren, liberalisering van de arbeidsmarkt of welke hervorming dan ook, trok de de regering de betreffende maatregel weer in.

De consequentie was dat er niet bezuinigd werd en dat de concurrentiekracht van de industrie niet werd hersteld. Begrotingstekort en nationale schuld liepen op en de belastingen en sociale premies schoten door het dak. De bevolking als geheel betaalde het gelag. Netto-inkomens stagneerden of gingen achteruit. Het verbaasde dan ook niemand dat Hollande voor het falen van zijn socialistische beleid betaalde met een grote verkiezingsnederlaag.

Beloftes Macron

De centrumpoliticus Macron beloofde aan dit alles een einde te maken. Hij zou Fankrijk eindelijk hervormen en niet buigen voor de CGT, hij ging het omvangrijke ambtenarenapparaat reduceren en hun gepriviligeerde positie beëindigen. Men geloofde zijn verhaal en Macron werd in mei 2017 met overweldigende meerderheid gekozen tot de 25ste president van Frankrijk.

Het liep anders. Op een paar kleine succesjes na hervormde Frankrijk niet. Van de opleving van de wereldeconomie profiteerde het land amper. De werkloosheid bleef hoog en de salarissen gingen bij gebrek aan indexatie in koopkracht zelfs achteruit. De sociale premies gingen omhoog en de reiskosten namen toe, omdat vele ‘gewone’ Fransen zich niet langer een huis in de stad konden veroorloven en moesten verhuizen naar de voorsteden.

Verhoging accijnzen

De druppel die de emmer deed overlopen was de aangekondigde verhoging (met 11 eurocent per liter) van de brandstofaccijnzen. De Gele Hesjes-beweging was geboren. Massaal ging de gewone man de straat op, zonder leiders, zonder betrokkenheid van de vakbonden en zonder hulp van politieke partijen. Macron had gefaald en Macron moest weg. De slogan van de beweging werd: Macron Démission (“ontslag voor Macron”).

Tijdens de demonstraties van afgelopen zaterdag werd er ook nog een andere slogan gehoord: We want Trump!. De Amerikaanse president reageerde onmiddellijk. Zijn recept voor Frankrijk is simpel: een kleinere overheid en lagere belastingen. Trump noemde het niet, maar ook het sluiten van de grenzen voor illegale migranten behoort tot zijn policy mix.

 

Omvangrijke overheid

Frankrijk heeft een omvangrijk ambtenarenapparaat en vier bestuurslagen: nationaal, regionaal, departementaal en gemeentelijk. Op alle niveaus beschikt het hoofd van de bestuurslaag – tot en met de burgemeester van een gehucht – over een prachtig paleis. Het is de bekende Franse grandeur. Eén of twee bestuurslagen minder zou veel geld besparen. Tegelijkertijd zou het aantal ambtenaren daarmee drastisch worden gereduceerd. Een belastingverlichting zou voorts een stimulans voor de economie betekenen.

Sussen van de gemoederen

In een poging de gemoederen te sussen verscheen president Macron maandagavond op de TV-zender France 2. Hij zei dat gebruik van geweld geen pas geeft en dat er in een democratie andere middelen zijn om je mening te laten horen. Maar hij kwam snel ter zake met een uitgebreid pakket van maatregelen en vroeg begrip voor het feit dat hij niet in anderhalf jaar 40 jaar wanbeleid kon herstellen.

 

Macron vroeg meer tijd om zijn France de mérite tot stand te brengen, een Frankrijk waar werken loont en waar je wordt afgerekend op je verdienste en niet op je afkomst of de erfenis van je vader. Concreet zei hij dat de accijnsverhoging op diesel al van tafel was. Om de mensen met een bescheiden inkomen verder tegemoet te komen wordt het minimumloon verhoogd. Extra arbeidsuren worden niet belast en de sociale premie verdwijnt voor de laagste inkomens. En er komt een Trumpiaans breed pakket belastingverlaging.

Wel gaat het klimaatbeleid gewoon door.

Wie gaat dat betalen?

Wat dit pakket gaat kosten kreeg de kijker niet te horen. Het zal echter een enorm bedrag zijn (wordt al op 15 miljard euro geschat), een reusachtig bedrag dat bovenop het reeds bestaande begrotingstekort komt. Waar gaat de president dit geld vinden?

 

Het wordt nog interessanter. Zal de Europese Commissie een dergelijke overschrijding accepteren, nadat tegen de begrotingsoverschrijding van Italië een Njet werd uitgevaardigd? Frankrijk is eerder ook al weggekomen met een tekort hoger dan 3% BBP. Het zou best eens kunnen dat Junker c.s. straks gewoon akkoord gaan met de Franse begrotingsoverschrijding met als argument dat maatschappelijke rust in Frankrijk in het belang van de hele EU is. Frankrijk is per slot in de ogen van Brussel toch net even een wat ander geval dan andere EU-lidstaten.

Vervolg

De militanten onder de Gele Hesjes vinden dat Macron niet ver genoeg hun kant is opgekomen, roepen op tot nieuwe demonstaties a.s. zaterdag. Ook wordt zijn ontslag geëist.

 

De meer gematigden lijken de president het voordeel van de twijfel te gunnen. 

Het gedrag van de Franse Gele Hesjes op straat zal ongetwijfeld van invloed zijn op het verloop van gelijksoortige protesten in de rest van de EU. De burgerlijke onvrede in Frankrijk is natuurlijk niet uniek, we zien ook onrust in andere landen. En ook daar worden eisen gesteld: dat werk moet lonen, dat de lastendruk omlaag moet, dat duur klimaatbeleid van tafel moet en dat er een einde moet komen aan het open grenzen-beleid.

Macron probeert de onrust in Frankrijk af te kopen – net als vele presidenten vóór hem – maar de fundamentele onvrede onder de burgerij is daarmee bij lange na nog niet verdwenen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Arrogante leugenaar!
Ik hoop dat de Fransen door hebben wat voor manneke Macron is.
Net als in de voormalige DDR zal de EUSSR mooie praatjes in de media verkopen. (Media die allemaal in handen van de EU-elite zijn)
Probleem is dat er net als in de DDR, niemand wat aan die mooie praatjes heeft.
Geheel naar marxistisch voorbeeld, zeggen met veel bombarie dat je er wat aan gaat doen, elke dag weer nieuwe mensen op de TV die er van zogenaamd van “profiteren”, en merkt de gewone Fransman er niets van. Die wordt bij klagen weggezet als een boze blanke man compleet met statistieken om hoeveel % van de mensen het gaat.
Macron is een leugenaar, het is een door de Europese Unie aangestelde trekpop net zo een als onze eigen Rutte. De EU zuigt alle landen leeg en creëert een mega schuldenberg.
De Fransen zijn beter af met minder EU en zeker met minder Macron.
De gele hesjes kunnen daarom nog niet opgeborgen worden.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed gezien heer Vervloed, de gele hesjes zijn de opstand van gewone volk tegen de revolutie van de elite die het volk opzadelt met hoge kosten van hun hysterie in zake van klimaat en massamigratie. Hopelijk trappen de Gele Hesjes niet in Macrons afkooppoging en hopelijk komt er protest tegen bevoordeling van Frankrijk binnen de EU. De Franse grandeur met de enorme bureaucratie kost te veel net als binnen de EU de maandelijkse verhuizing van ambtenaren naar Strasbourg. En ook Nederland moet de enorme bureaucratie afbouwen dan blijft er meer geld over voor zinnige dingen. Trump wordt niet voor niets door Europese leiders gehaat hij laat zien hoe het moet. Geen financiering van elitaire hysterie zoals globalisering, massamigratie en klimaat.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Macron is een charlatan. In mijn ogen een hol vat. Ik vond zijn praatjes in de verkiezingscampagne al klinken als niet geloofwaardig. De arrogantie straalt van de man af.
zo’n links liberaal type a la D66 kan ook nooit iets goeds betekenen.
De EU is een foute constructie en volkomen ongelijkwaardig. TE veel macht aan die arrogante Macron en te veel macht voor die Merkel die het allemaal niet meer zo goed ziet.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Macron is gewoon de grootste luchtfietser van Europa, en nu blijkt dat het volk niet van zins is het aan deze luchtfietserij hangende prijskaartje op te hoesten begint hij zoete broodjes te bakken. Wie dan vervolgens de bakkersrekening moet gaan betalen is niet bekend, uit de lege beurs van de Franse staat gaat het in ieder geval niet betaald worden. En de luchtfiets wordt ook al niet in de schuur gezet, dus die rekening gaat er ook gewoon nog komen, en ook die rekening gaat niet uit de lege beurs van de Franse staat betaald kunnen worden. Ik ga er dus maar vanuit dat Macron verwacht dat suikeroompje Juncker de portemonnee wel trekt, met instemming van tante Merkel natuurlijk. Het drijvend houden van de grootse EU dromen mag tenslotte wel wat kosten. En dan gaat de werkende West Europese burger uiteraard weer de Sjaak wezen, die mag dan met lede ogen toezien hoe het zeer terechte gele hesjes protest met zijn zuur verdiende centen afgekocht wordt. In welk geval het toch echt tijd wordt om zelf ook maar eens zo’n geel hesje aan te trekken.

JHAGM Sneuf van Toetellaere
JHAGM Sneuf van Toetellaere
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Heer Frans, Niet de Europese burger is de sjaak, Hollanders gaan vanaf nu al tot € 20 miljard meer betalen aan de EU, per jaar wel te verstaan.1/3 rekening Italie, 1/3 Rekening Frankrijk,rekening Portugal is voldaan !!, Griekeneland € 6 miljard, Brexit € 5 miljard en Marrakechpact 8% van € 100 miljard dus spaar de lege flessen maar als je nog niet gerekend hebt op de accijns verhoging van Ds Blokhuis & Co, € 360,= /jaar gasrekening extra, € 500,= medicijnbijdrage per gezin extra, wegenbelasting plus 50%, BTW verhoging met 50% op voeding, medicijnen, verbandmiddelen, huishoudelijke hulp, kapper (per gezin minimaal € 400,=). We spreken elkaar nog aan heteind van dit jaar tenzij je voordien met het hogere btwtarief begraven word.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  JHAGM Sneuf van Toetellaere

Volgens mij gaat ook de rest van Nederland moeten dokken, en niet enkel de Hollanders…
En dit gaat dus nog eens extra bovenop de toch al bezopen belastingverhogingen komen.
Laten we het maar de “hou Macron in het zadel” tax noemen.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoorde vanmiddag dat de Franse “Gele Hesjes” hebben aangekondigd dat hun acties zullen worden uitgebreid.
Macron is én blijft een leugenaar van de ergste soort; nét als Pinokkio blèrt deze man ongeveer dagelijks, dat de EU héél erg goed is voor de bevolking. In Frankrijk blijkt de EU zelfs zó goed te voldoen dat duizenden Fransen de straat op gaan én een groot gedeelte van hun land ontregelen.
Macron, die een hoge positie bekleedde bij bankier Rothschild zal toch wel iets van geld afweten neem ik aan, maar van een land besturen heeft deze figuur geen kaas gegeten. Hij heeft zijn huidige positie “veroverd” door leugens over de toekomst van Frankrijk én de Fransen te verkondigen.
Een toekomst, die zoals nu blijkt, achter hen ligt !
Een reaguurder noemde Macron de grootste luchtfietser van de EU, ik weet zeker dat Pinokkio op z’n bagagedrager zit !
Wát een vertoning, die twee ballenhappers !

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Frankrijk heeft een te grote broek aan. Dat is al decennia zo. De buitenlandse politiek gaat ten koste van Nederland. Dat is al eeuwen zo. Frankrijk probeert diplomatiek flink mee te toeteren in de wereld en dan vooral rond de Middellandse Zee en in West Afrika. Het levert niemand iets op, behalve wat kortetermijn voordeeltjes voor Frankrijk. De langverwachte hervorming die maar niet komt zal in eerste instantie tot een geringere economische groei leiden. En daarna is de vraag of Frankrijk werkelijk de veerkracht heeft om een inhaalslag te maken. De fransen zijn verwend en lijken te geloven in magie. Ook nu de magie van Macron onvoldoende krachtig is gebleken. Ik vraag me af waar het idee vandaan komt om het aantal kernreactoren te verminderen. Een efficiency slag zonder dat de productie van atoomenergie verminderd wordt? Misschien moesten een aantal reactoren sowieso dicht? Of is het alleen om Duitsland te paaien en zo de as Berlijn-Parijs weer wat nieuw leven in te blazen. Het is allemaal weinig consistent of hoopgevend. Het enige wat zoden aan de dijk zet is stoppen met massaimmigratie. Maar Frankrijk neemt toch weinig migranten op, dus daar ligt waarschijnlijk geen prioriteit. De publieke opinie in Belgie en Nederland zou het wel waarderen, maar daar worden geen presidentsverkiezingen mee gewonnen. Zo hebben we weinig of niets aan de EU. Maar dat was al eerder bekend. De begrotingsregels zijn van het grootste belang. Tijd om dat Macron even goed duidelijk te maken. Met zijn grote broek.

Ben
Ben
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Macron is nu afgeserveerd, Deze investment banker is door de genereuze steun van de media aan de macht gekomen. Marine le Pen mocht het Elysee van de elite niet betrekken en Macron de wonderdoener werd geboren, zie hier het resultaat.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben niet gek op Macroni. Ik gebruik de tomaten liever voor iets anders dan voor saus.

hendrikush
hendrikush
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een prachtig beeld was de aankomst van Macron bij de laatste G20.
Voorafgegaan door zijn vrouw/moeder werd hij aan haar hand met duidelijke verbazing de vliegtuigtrap afgeleid. Het ontbreken van een gepast ontvangstcomité moet zijn grandeur een fikse deuk hebben opgeleverd. Tot overmaat van ellende gaf hij onder aan de trap een hand aan een luchtvaartmedewerker in een geel vest.
Quel horreur.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hendrikush

@ Hendrikush.
Ik heb de betreffende beelden niet gezien dus kan er niks over zeggen.
Wat ik wél steeds zie als deze gerontofiel in beeld komt, samen met z’n grootmoeder, is dat zij hem háár kant opduwt.
En deze volslagen nietsnut laat zich dat welgevallen, uiteraard.
Deze tuinkabouter is niet in staat om geheel zelfstandig te leven, hij probeert het doorlopend, dénkt dat hij ’t prima doet en wordt dan weer door z’n grootmoeder op ’t “rechte paadje” geholpen.
Hij maakt op mij altijd de indruk van een vogeltje dat maar één vleugeltje heeft en derhalve niet zelfstandig kan overleven.
Beetje zielig kereltje.

trackback

[…] eenheid behoorlijk afbreuk doen? En dan heb ik het maar niet over de budgettaire gevolgen van de toezeggingen van Macron om de sociale onrust in Frankrijk te […]

Der Ganzumsonst
Der Ganzumsonst
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zie deze Gele Hesjes beweging meer als een Brood- en Poll Tax (personele belasting)oproer.
Die is in potentie revolutionair, het wachten is op een slimmerik die met een pakkende boodschap komt.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Interessante zin: geen revolutie, maar een restauratie. Maar de klok is niet terug te draaien. Problemen worden niet opgelost door terug te verlangen naar het verleden. President en gilets jaunes zullen moeten samenwerken. Diesel is vervuilend, maar op het platteland rijdt weinig tot geen openbaar vervoer, dus mensen hebben hun vervuilende auto’s toch nodig. Schone brandstof goedkoper maken zou een oplossing zijn waar beide partijen baat bij hebben.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@ Frans B.
Volgens mij zijn de energie-prijzen in Frankrijk slechts een heel klein deel van de ontevredenheid bij de Fransen.
Het zal wel ongeveer zijn zoals in NL : óók voor hen is het steeds moeilijker geworden om een “normaal” leven te leiden terwijl de graaiers, die zich “elite” durven te noemen, zich verrijken over de ruggen van de werkenden.
Een algeheel gevoel van machteloosheid t.o. de “machthebbers” en
de wetenschap dat men, de burgers dus, niet gehoord worden door diezelfde “machthebbers” c.q. “elite”.
Ook in NL heersen die gevoelens onder de bevolking; ik vrees, dat ook in NL niet heel veel meer hoeft te gebeuren of “de vlam slaat in de pan”.
Ik hoop dat het zal meevallen, maar ik hoor en zie slechts om mij heen !

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Ooit ben ik in Frankrijk met pech gestrand. Wat mijn toen opgevallen was dat een benzine auto repareren een echt probleem was en op de vraag hoe ik van A naar B kom was de enige antwoord, een taxi.

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x