Binnenkort zijn we allemaal god in ons eigen paradijs

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is vermoedelijk verworden tot het grootste marketingevenement ter wereld. Bijna alle grote merken laten hier zien wat ze al kunnen of op korte termijn denken te gaan kunnen op het gebied van technologie.

Op vele blogs worden de trends beschreven: sneller, dunner en sneller voor TV’s en laptop, virtual reality (VR) wordt voor iedereen toegankelijk, auto’s zijn inmiddels rijdende computers en ongeveer elk ander product ter wereld wordt de komende jaren ook software.

Het is geweldig om te zien hoeveel miljarden mensen enthousiast worden van de vindingen die worden gedaan of worden beloofd. De bezitters van de nieuwste technologie zijn bijna alwetend (informatie overal en altijd), kunnen hun eigen wereld creëren (VR) en hebben steeds minder reistijd nodig om van A naar B te gaan.

Ideaal
In combinatie met de ontwikkelingen in Life Sciences, waar onsterfelijkheid wordt nagestreefd, lijkt het erop dat we steeds dichterbij het hoogste haalbare komen: iedereen bereikt het goddelijke. Het is natuurlijk geen nieuwe gedachte (lees vooral “Homo Deus” van Harari), maar het lijkt er nu toch echt op dat we erg ver gaan komen met onze nieuwe realiteit. Of in hoe goed we worden om een virtuele werkelijkheid te maken van het ideale leven. Althans: het ideale leven zoals het ons wordt voorgehouden.

De afgelopen millennia hebben we als mensheid prachtige beelden gecreëerd over ideale werelden. Platgezegd: het paradijs. Of je nu christen, jood of moslim bent, het paradijs is vol met vrede, liefde en voedsel. Zelden met volle inbox-en, files, ziekte of verveling. In Hollywood-films is dat eigenlijk niet anders, maar dan vooral voor mensen die wat minder gelovig zijn: sterven is verdriet, een (monogame) liefdesrelatie is het hoogst haalbare en niemand wil in armoede leven.

Individuen
Het paradijs lijkt steeds meer binnen bereik te komen. Maar er zijn toch een paar kleine verschillen met de paradijselijke omgevingen die we op de schilderwerken in de grote musea zien. Allereerst: het wordt straks realiteit. Anders dan bij de sprookjesboeken die onze cultuur zo prachtig hebben vormgegeven. Daarnaast zullen er in ieder geval drie dingen zijn die ik nog niet kan bevatten, maar door innovaties zoals op CES getoond toch dichtbij komen:

  1. Individuen gaan bepalen hoe hun wereld er uitziet. Mijn gecreëerde wereld zal anders zijn dan die van de gemiddelde salafist of globaliseringsontkenner. Praktisch: we gaan straks terwijl we op straat lopen een ander beeld krijgen. Dat scheelt een hoop gedoe met welstandscommissies en irritante reclame wellicht, maar dat interpretatie van een object niet meer over hetzelfde object gaat, is nieuw. Het paradijselijke schilderij zal voor iedereen anders zijn. Solipsisme op straat in VR. Toeval en serendipiteit zal bovendien moeten worden geprogrammeerd.
  2.  

  3. Turn off bestaat niet. Althans dat zal moeilijk worden. Er komt vast een Mitch Altman (TV B-Gone), maar de afhankelijkheid van technologie wordt (vaak gelukkig) enorm. Een echte zelfrijdende auto zal geen plaats hebben voor “manual”. En indien wel dan zal de chauffeur geen rijbewijs hebben.
  4.  

  5. Darth Vader of Prinses Leia? Het christendom bood ons duizenden jaren houvast. Er stond iemand op de kansel die de duiding voor ons deed. Heel prettig. Ministers wisten ook wat het beste voor het land was. En koningen al helemaal. Verschillende “kasten” in de samenleving boden ook de mogelijkheid tot mimesis: de arbeiders kleedden zich op zondag als bourgeoisie, bourgeoisie als adel, adel als de koning. En de koning dacht dat hij dicht bij god stond. Goddank zijn er daar nu van af, maar ik ben er van overtuigd dat mensen rolmodellen blijven hebben. Wie zal dit worden? Darth Vader of Prinses Leia.

De Consumer Electronics Show is het perfecte event voor theologen en filosofen. Jammer dat die werelden nog niet zo met elkaar verbonden zijn, maar het is een kwestie van tijd tot op de kansel een sales engineer van Google staat: wij beloven u onsterfelijkheid, een eigen wereld en geen reistijd.

================================
Foto: Free Publicity Material Ces.tech
================================

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.