Nieuwe energie vergt investeren in nieuwe technologie

De eerste industriële revolutie kwam in Nederland om verschillende redenen pas laat op gang. De belangrijkste reden was misschien wel de sterke aanwezigheid van water- en windmolens en de daarbij horende lobby van industrie en deskundigen die gespecialiseerd waren in diezelfde molens. Het bestaande is vaak de rem op vernieuwing.

Kees Le Pair
Vorige maand bij het lezen van de opzegbrief van energiedeskundige en inmiddels oud-VVD-lid Kees le Pair moest ik ineens denken aan die transitie bij de eerste industriële revolutie. De heer Le Pair was het niet eens met het energiebeleid van de huidige regering – in het bijzonder de aanpak van Minister Kamp – en had daar allerhande zwaarwegende argumenten voor.

In essentie zegt mijnheer Le Pair: Wind, Zon en Biomassa zijn niet efficiënt genoeg om onze welvaart op peil te houden. Aanvullend gebruikt mijnheer Le Pair een “Kees de Lange”-siaans argument om zijn gelijk te halen: iedereen die geen ingenieur is die begrijpt het niet. Overigens is de mening van ingenieurs in het economische of sociale debat wel relevant, want ingenieurs van deze generatie (dat is relevant) zijn de slimmeriken van de wereld.

Elon Musk
Een paar weken voor het afmelden van de heer Le Pair bij de VVD lanceerde een andere natuurkundige een project dat een wat ander beeld op de wereld laat zien: Elon Musk gaat de dakpannenindustrie in. Op zich is het goede nieuws dat Elon Musk ook een natuurkundige is, alhoewel hij wel al na twee dagen zijn PhD aan Stanford heeft stopgezet, omdat hij dacht dat hij met ondernemen meer impact zou hebben.

Nieuwe technologie
Kees le Pair en Elon Musk zijn het over één ding denk ik snel eens en dat is dat de huidige technologie beperkingen kent. De aanpak van Le Pair is verdergaan met het bestaande, de aanpak van Elon Musk is om te investeren in nieuwe technologie, maar door ook vooral daarmee te beginnen. Omdat het niet alleen om de technologie gaat maar ook om nieuwe verdienmodellen en processen. Dat vergt enorme aanpassingen.

Geothermie
Met de huidige technologie kan daar prima een begin mee worden gemaakt: dus eerst zon, wind en opslag op schaal implementeren. In geothermie wat mij betreft, warmte is een grotere uitdaging dan elektriciteit. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van nieuwe veelbelovende bronnen van energie (Thorium voorop), maar dat zal de komende jaren juist wél nog wetenschappelijk moeten worden onderzocht.

Daardoor kan er geïnvesteerd worden en de eerste stap in de benodigde transitie worden gezet. De overgang van het industriële naar het digitale tijdperk vergt investeringen, juist van de overheid, wat traditionele partijen zullen de omslag in verdienmodellen niet snel genoeg kunnen maken.

Mastodonten
De parallel met de eerste industriele revolutie dringt zich enorm op: de lobby van een aantal industriële en wetenchappelijke mastodonten vertraagt vernieuwing door uit te gaan van de huidige technologie en mogelijkheden en niet van de technologie die op korte termijn mogelijk is als er geinvesteerd wordt. De huidige wetenschappers bij het FOM-instituut AMOLF maken prachtige stappen door nano-wetenschap te gebruiken voor het omzetten van zonne-energie.

Investeren
Als we willen dat dit naar de praktijk gaat, zal het niet in laboratoria moeten blijven. Laten we beginnen met de transitie naar zon (en wind) en in dit land vooral investeren in toekomstige technologie en beginnen te investeren in wat er al mogelijk is. Dat levert niet allen banen op in Nederland (ipv het Midden-Oosten), maar zal er ook voor zorgen dat energie in Nederland op midden-lange termijn goedkoper en betrouwbaarder wordt.

Tandje bij
Dat betekent voor een nieuw energieakkoord dat er een tandje bij moet. Laten we denken als Elon Musk en gewoon zeggen dat we in 2050 geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Juist ook niet meer in de industrie. De huidige focus is veel te veel op huishoudens, die slechts 15% van de energie verbruiken.

Dat betekent dat we vaart moeten gaan maken. En de combinatie van urgentie en ambitie brengt innovatie. Laten we dus niet naar de maan, maar naar Mars reizen. Oh. Wacht.

===============================================================
Foto: Warmteopslag Diemen in gebruik genomen by NUON is licensed under CC BY-NC 2.0
===============================================================

Over de auteur

Ger Baron
Ger Baron
Vraagt zich vooral dingen af en verwondert zich over technologie, innovatie en samenleving. Werkt bij een overheid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.