De kiezer heeft gesproken. En nu?

Geen business as usual meer voor de coalitie

Titelfoto bij artikel De kiezer heeft gesproken. En nu? Johannes vervloed opiniez

Foto: Verkiezingsavond BBB (15 maart 2023). ©️Rutger van den Noort


 
De uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en indirect voor de Eerste Kamer laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Rutte IV heeft van de kiezer een dikke onvoldoende gekregen, met een dramatisch verlies voor alle vier coalitiepartijen. De vraag is wel, wat nu? Wat is het effect van de monsterzege van BBB? Trekken de coalitiepartners hun conclusie en valt het kabinet of probeert men de levensduur te rekken met gekunstelde meerderheden in de Eerste Kamer, omdat men bang is voor een electorale nederlaag, vraagt Johannes Vervloed zich af.

Dat was de eigenlijke inzet van deze verkiezingen: een referendum over het gevoerde kabinetsbeleid. Het verklaart ook de hoge opkomst. De meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft het helemaal gehad met het stikstofbeleid dat het land op slot zet, boeren en vissers wegpest, ondernemen onmogelijk maakt met hoge lasten- en regeldruk, ongebreidelde immigratie toestaat en een hoge energierekening veroorzaakt met rigoureus klimaatbeleid. De Nederlandse kiezer wil een ander beleid en een ander kabinet.

 

Genadeloze afstraffing

Met een voor Provinciale Statenverkiezingen relatief hoge opkomst van 60% heeft de kiezer het beleid van Rutte IV genadeloos afgestraft. Hoewel het formeel over de verkiezing van Statenleden voor de Provincies ging, was goed- of afkeuring van het kabinetsbeleid voor vele kiezers de belangrijkste reden om hun stem wel of niet op de vier coalitiepartijen uit te brengen. Een vergelijking met de midterm verkiezingen in de VS drong zich bij me op. Een weging van het kabinetsbeleid speelde temeer een hoofdrol, daar de samenstelling van de Eerste Kamer rechtstreeks voortvloeit uit de stemverhoudingen in de provincies. Op het spel stond of de huidige coalitieregering met gedoogpartners PvdA en GroenLinks een meerderheid in de Eerste Kamer zou behouden of niet. In het laatste geval zou de coalitie te biecht moeten bij de centrumrechtse oppositie van met name BBB en JA21.

 

Gewoon doorregeren

Dat laatste is niet helemaal gelukt. De coalitie verliest weliswaar fors, maar houdt samen met de ‘linkse wolk’ een meerderheid in de Eerste Kamer. Ondanks de monsterzege van BBB kan Rutte IV gewoon doorregeren. Het beleid kan zelfs verder naar links opschuiven. PvdA/GL zal wel het een en ander terugeisen voor het helpen van de coalitie aan een meerderheid in de Eerste Kamer, maar dat is niet nieuw. Dat hebben we in het recente verleden al vaker gezien.

 

Hooghartig

Ook uit de reacties van Rutte en Kaag op de uitslag valt dit te destilleren. Zo zei Rutte desgevraagd dat hij geen val van het kabinet voor zich ziet. “Het zijn allemaal verantwoordelijke mensen”, zei hij stoïcijns. Kaag was nog hooghartiger. D66 staat voor haar principes en ziet geen reden haar koers bij te stellen. Minister van der Wal was nog cynischer: “Partijen doen wel alsof het zo is, maar dit (lees: het stikstof)beleid is geen partijpolitieke keuze. Hoe groot ze ook worden, BBB zal wel mee moeten in het beleid.” Zij bagatelliseert de monsteroverwinning van BBB verder met de opmerking: “Die (een meerderheid van de coalitie in de Eerste Kamer) hadden we daar tot vandaag ook niet.” Rutte weet: Dat betekent nog meer telefoontjes plegen.” Hij heeft vaker met dit bijltje gehakt, en ze voegt dus toe: “Het is te doen.”

 

Kabinet krijgt het moeilijk

Ondanks deze stoïcijnse reacties van de coalitie – de enige uitzondering is het CDA, dat bij monde van haar partijleider Wopke Hoekstra spreekt van een “buitengewoon bittere pil” zal het kabinet het denk ik toch moeilijk krijgen. De VVD-achterban, die de laatste tijd al herhaaldelijk met de politieke top in aanvaring kwam, zal het niet zomaar accepteren dat het beleid nog verder naar links wordt getrokken. Mogelijke concessies aan PvdA en GL zullen met argusogen worden gevolgd. Een opstand bij nog rigoureuzer klimaat- en stikstofbeleid, voortdurende ongebreidelde immigratie en verdere lastenverhoging, bijvoorbeeld het eigen huis belasten in box 3, ligt in het verschiet. Ook het CDA zal niet voetstoots akkoord gaan met dergelijke concessies aan de linkse combinatie in de Eerste Kamer.

En met de toegenomen politieke rol van de Eerste Kamer zal de coalitie met andere partijen zaken moeten doen. Als het niet lukt met links, omdat de VVD-achterban en/of het CDA dat niet ‘trekt’, kan en zal de coalitie zaken moeten doen met BBB. Samen met BBB heeft de coalitie in de Eerste Kamer ook een meerderheid. Maar zaken doen met de centrumrechtse oppositie zou weer op bezwaren van D66 en in mindere mate CU kunnen stuiten.

 

Opstelling BBB

Ondanks de ‘flinke’ reacties van Rutte en Kaag lijkt de komende tijd voor de coalitie derhalve geen business as usual. Behalve de interne tegenstellingen in de coalitie zal ook een rol spelen hoe BBB zich opstelt. Is de nieuwe partij bereid compromissen te sluiten of gaat zij hard oppositie voeren? In de Eerste Kamer, maar ook in de Provincies. Met de positie die BBB in de Provinciale Staten veroverd heeft, kan zij bijvoorbeeld het stikstofbeleid van de coalitie volledig lam leggen. Dat zou de verhoudingen binnen de coalitie op scherp zetten met mogelijk een kabinetscrisis als gevolg.

Voortzetting van het huidige kabinetsbeleid lijkt niet vanzelfsprekend. De kiezer heeft een duidelijk signaal afgegeven. Als het kabinet dat niet oppikt of zelfs negeert, zet het z’n eigen voortbestaan op het spel. Het uitzitten van de rit tot 2025 wordt dan een hele toer.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
61 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we dit even logisch benaderen.
1) Is zetelverlies in de Eerste Kamer op zich voldoende om het kabinet te laten vallen?
JA > nieuwe verkiezingen
NEE > vraag 2)
2) Kan de coalitie het zetelverlies in de EK aanvullen met andere partijen?
NEE > nieuwe verkiezingen
JA > vraag 3)
3) Zijn er partijen die het zetelverlies genoemd onder 2) zonder veel gemekker willen aanvullen?
NEE > nieuwe verkiezingen
JA > vraag 4)
4) Willen de kartelsteuners GL-PvdA voor 99 % hetzelfde als de coalitie?
NEE > nieuwe verkiezingen
JA > vraag 5
5) Kunnen we uit de lichaamstaal van de partijleiders van coalitie en kartelsteuners op verkiezingsavond aflezen dat ze heel tevreden zijn over de uitslag?
NEE > nieuwe verkiezingen
JA > het beleid gaat gewoon door.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Precies.
Rutte moet vooral zo door blijven gaan.
Wanneer waren de tweede kamer verkiezingen ook al weer?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dan krijgt hij een nog groter pak slaag.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Maar Rutte is dus niet gek en hij zal zich zeker aan de nieuwe situatie aanpassen. Hij kan niet anders.
Mogelijk zal hij contact zoeken met Caroline, zoals ook met Kaag gebeurt is.
Caroline heeft een uitgebreid pakket aan partijen die vast wel wat met haar willen.
Hoe dan ook, het is geen kat in het bakkie voor Rutte meer.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

“aan de nieuwe situatie aanpassen. ”
Nieuwe situatie? Welke nieuwe situatie?
De coalitie regeerde met steun van GL+PvdA en gaat dat gewoon voortzetten. Er is voor Rutte helemaal geen nieuwe situatie. Vanuit het perspectief van Rutte zijn zetels van PVV, Forum en CDA bij een andere partij terechtgekomen. Dat waren grotendeels al proteststemmen en het verlies van het CDA kan makkelijk gecompenseerd worden door de combi GL-PvdA. En anders Volt, het verlengstuk van D66.

Gussel
Gussel
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Volt is de jongere uitgave van D66 en zal zeker steun geven aan deze coalitie.

Realist1966
Realist1966
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

PvDD is vast wel te paaien met een flinke vleestaks.

Realist1966
Realist1966
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat maakt hem niks uit, tegen die tijd is hij wel naar een mooie Europese topfunctie, de vvd en Nederland als rokende puinhopen achterlatend.

MrPercussionPete
MrPercussionPete
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals Thierry Baudet al heeft aangegeven zal er niet veel veranderen, het zal hooguit in een wat langzamer tempo gaan. Maar van de koers zoals uitgezet door Brussel en uitgevoerd door Rutte & Kaag zal niet worden afgeweken. En BBB is geen partij die is geworteld, met geschiedenis en traditie… Het is een hype, een opgeblazen ballon die ook ieder moment weer kan leeglopen. Een typisch voorbeeld van “de waan van de dag”. Alsof ene mevr. van der Plas opeens het verschil zou kunnen gaan maken… Ze heeft geen visie, geen intellectuele bagage, geen kennis en geen ervaring. Een sympathieke volkse vrouw, maar meer ook niet. Ze zal ongetwijfeld meegaan in het linkse verhaal, met als enige verschil dat ze ervoor zal zorgen dat er wat kleine en irrelevante “aanpassingen” zullen worden aangebracht. En ze zal uiteindelijk ook worden opgeslokt door het kartel, een gewaardeerd “member of the club” zijn, een lid van het establishment, met alle daarbij behorende voordelen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Ze heeft zelf al gezegd geen minister president te willen worden, maar misschien moeten we toch maar aan het idee gaan wennen.

Youp
Youp
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Het is waarschijnlijk niet mogelijk om het systeem van binnenuit te veranderen. Beter is het een paralel systeem op te zetten met je eigen scholen, banken, voedsel, geld en communicatiekanalen. Vroeger had je mensen die het leger ingingen om datzelfde leger van binnenuit te veranderen. Ik geloof niet dat ze dat gelukt is, ofschoon de mars door de instituties wel succesvol geweest is. Helaas zal een institutionele reconquista snel doorzien worden en daarmee onsuccesvol zijn.

Realist1966
Realist1966
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

U bent wel erg snel in het afschrijven van Mw. Van der Plas. Zullen we haar eerst maar even de tijd en de kans geven?
Ze krijgt van mij het voordeel van de twijfel en ondanks uw opsomming van haar gebreken, heeft ze het toch maar geflikt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Oef. Nou, ik heb toch een wat andere mening hoor. Ofschoon ik ook bang ben dat het kartel gewoon verder gaat met hun contraproductieve Kaagbeleid, denk ik dat Mw. v.d. Plas toch echt wel de nodige intellectuele bagage heeft. Uiteraard is de monsterzege voornamelijk gekomen door de ‘stikstofhype’. Dát is de echte hype. Ze heeft wel degelijk een visie in mijn ogen, nl. beleid voor héél NL, niet alleen voor de grachtengordel en enkele Biggies. Kennis en kunde heeft ze m.i. meer dan enkele ‘ministers’ van het rariteitenkabinet. Ervaring heeft ze inmiddels ook in de slangenkuil en is daar goed overeind gebleven, beter dan veel partijdieren die louter als klapvee dienen.
Uiteraard is een nieuwe partij vanuit het niets altijd gedoemd wat problemen te krijgen. Ervaring opdoen was echter voor alle partijen eens een begin.
Laten we haar nu maar eens het voordeel van de twijfel geven en de rust om de posities te bepalen. Vanaf het begin afschrijven riekt mij te veel naar kartel.

Jos
Jos
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

BBB wil geen gedwongen uitkoop van Boeren.
Mooi zal Kaag zeggen, we verstrengen de regeltjes, verhogen de controles en verstrekken geen vergunningen meer aan de sector. Banken krijgen de opdracht om niet meer te financieren. De fuik waar de boeren inzitten sluit zich langzaam maar zeker. Kill die Boer, netjes democratisch en bureaucratisch. We leven in een beschaafd land.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Als we toestaan dat Kaag c.s. nog langer de facto het land dicteert, dan is uw scenario heel wel mogelijk.

Jos
Jos
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

23-maart:
Reden voor D66’er De Groot om een motie in te dienen waarin hij het kabinet vraagt de wet fors aan te scherpen. Volgens de democraat ’dreigen mensen structureel in de stank’ te zitten als komende jaren gebouwd gaat worden in gebieden waar de geurnormen structureel worden overschreden. Het Kamerlid oppert om zeer strenge geurnormen te hanteren, waar slechts enkele dagen per jaar vanaf mag worden geweken, bijvoorbeeld als mest door boeren uitgereden wordt.

Bethje
Bethje
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ja de kiezer heeft gesproken.
Maar het dedain van D66 en Rutte VVD,
trekken zich totaal niets aan van heel de uitslag en blijven gewoon zitten, of het CDA moet ballen tonen en de stekker eruit willen trekken. Nederland wil ook nieuwe 2de kamer verkiezingen.

Chris
Chris
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bethje

Welk voordeel heeft CDA bij een gevallen kabinet? Dat mensen dankbaar zijn en massaal op CDA gaan stemmen? Ik dacht het niet… Het CDA kan nu nog meespelen maar is na volgende verkiezingen gereduceerd tot een gristelijk bejaardenclubje zonder enige rol van betekenis. Eigenlijk zou het CDA zich nu moeten opheffen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Chris

De coalitie zal een een bepaalde strategie hebben om met deze problemen om te gaan.
Rutte is erg goed in het vasthouden aan de macht.

AAA
AAA
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Chris

Jouw naam is ‘Gris’?

Jos
Jos
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Chris

Als het CDA ballen toont en de stekker eruit trekt dan is dat het enige positie dat het CDA in laaaaange tijd gedaan heeft. Dat werkt misschien in hun voordeel. Ze doen dan alsof ze de kiezer nog serieus nemen. Doorgaan werkt nog meer in hun nadeel. Op naar 0 zetels.
Maar ultimo zal er zonder Nexit helemaal niets veranderen.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Jos
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Chris

In mijn ogen verliezen ze zeker elke kredietwaardigheid als ze blijven meegaan in de fundamentalistische linkse droghypes en blijven buigen onder de Kaag dictatuur.
Buiten het kabinet kunnen ze de troepen hergroeperen en een nieuwe strategische koers uitzetten, eentje die meer aansluit bij waar ze ooit voor stonden.

Nico Silver
Nico Silver
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

de kern van de zaak

du moment dat je aan tafel gaat zitten accepteer je het probleem dat feitelijk nooit heeft bestaan, maar gebruikt wordt voor het hogere doel

en werk je mee aan de afbreking van de samenleving ten faveure van een elitaire arrogante minderheid

Rob Esveldt
Rob Esveldt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals het dictators betaamt kunnen ze, maar moeilijk afstand doen van hun macht. En zo gedragen Rutte, Kaag, Klaver en Kuik zich dan ook. Ze beschuldigen anderen op subtiele wijze op TV van fascisme of nazisme, bijvoorbeeld door aan te geven dat ze bruine schoenen dragen. Ze doen alle vier aan projectie, dat is dan ook denk ik een eigenschap van dictatoriaal gedrag. Anderen van iets beschuldigen dat ze zelf in de praktijk uitvoeren.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan echt maar één ding zeggen en dat is: “We kunnen de rest van 2023 gaan genieten van ongelofelijk mooi politiek vuurwerk dat zijn weerga niet kent.” Pim Fortuyn werd helaas vermoord voordat hij eenzelfde soort vuurwerk kon gaan leveren. Ik hoop echt dat Caroline van der Plas haar dikke zetelwinst perfect gaat uitspelen en Mark Rutte gigantisch op zijn nummer zet waar nodig.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Oppositie heeft gewonnen maar het kartel pus links marginaal verloren. Dus gaat alles door als vanouds en zal iedereen zich bij neerleggen. Dat is de verwachting tenzij de winnaars echte oppositie gaan voeren in de uitvoering van taken. En anders zijn de verkiezingen echt alleen voor de bühne.

Cornelia
Cornelia
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vermoedelijk worden alle pijlen gericht op die belachelijke stikstofcrisis, maar de werkelijke speerpunten van dit WEF-Schwabinet zijn de uitrol van de digitale munt CBDC en het “EU paspoort” een digitale identiteit, een Q-code van de EU waar al uw gegevens van vaccin tot diploma’s en natuurlijk uw bankrekeningen aangekoppeld zullen worden.
Dikke stikstof stofwolken zullen opgeworpen worden en onder de radar zal BBB lekker meestemmen met de Eurofiele agenda. Zo haalt BBB haar “belofte” voor het volk.
Als die digitale munt en het digitale identificatiemiddel rond is knijpen ze gewoon iedereen af die niet meedoet met deze New Green Deal, dan hoeven boeren niet te minderen of te stoppen, het wordt ze gewoon onmogelijk gemaakt.
Volgens mij is dit gewoon al opgezet, deze lieden lopen jaren voor op “het volk” dat altijd (door de eeuwen heen) het nakijken had.
De “ophef” over moeilijk is niets meer dan een onderdeel van de dagelijkse politieke show die ze al jarenlang in de tweede kamer voor ons opvoeren.
Wij zien alleen de clowns in het kabinet, maar de VN en het WEF delen al jaren de lakens uit.

Hkr
Hkr
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik acht de kans dat het CDA de stekker eruit trekt behoorlijk groot. Dan krijgen ze in de oppositie mogelijkheden om te herstellen. Vervolgens komt dan voor nieuwe verkiezingen Pieter Omzigt weer in beeld, die uiteraard veel BBB stemmen zal krijgen, maar die wel een goed beeld heeft van wat onder de bevolking leeft en de kar wel kan trekken. Met steun van JA21, van BBB en wellicht ook Wilders, die zich zeker een stuk realistischer zal opstellen konden we nog wel eens heel aardig de aan de wensen van het volk tegemoet komen. De idiote klimaatplannen van nu kunnen dan in de kast. Uiteraard moeten we naar minder verspilling, minder vervuiling en minder subsidie aan onrealistische doelen van Europa.

Peter109
Peter109
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In vrijwel alle media wordt de overwinning van BBB terecht breed uitgemeten en gekwalificeerd als een sterke afkeuring van Rutte IV, dan wel van de kiezer een dikke onvoldoende gekregen met een dramatisch verlies voor alle vier coalitiepartijen zoals Johannes Vervloed beschrijft

Aan de glans van de overwinning van BBB valt niets af te dingen, een formidabele prestatie. Of het nu echt een afstraffing van Rutte IV was? Als je nuchter naar de cijfers kijkt zijn alleen het CDA en de CU gehalveerd en de bepalende spelers D66 min één zetel en VVD min twee komen er met weinig zetel verlies mee weg. De twee grootste coalitiepartners staan samen op 16 zetels. Mensen blijven kennelijk op VVD en D66/stemmen, ongeacht de steeds groeiende hoeveelheid crisissituaties in ons land.

Je ziet het feitelijk nu al gebeuren, Premier Rutte en mevrouw Kaag zullen voor de bühne nog wel wat terughoudendheid en misschien nederigheid tonen, maar ze gaan gewoon door met hun beleid getuige bijvoorbeeld de uitspraken van stikstof minister van der Walle. Misschien komt er zelfs een vlucht voorwaarts in ‘reaal politics’ om bijvoorbeeld de stikstof wetgeving samen met GL PvdA door te drukken.

Mevrouw Caroline van der Plas is standvastig en laat zich niet makkelijk aan de kant drukken, ze al die vaardigheden hard nodig hebben de komende tijd.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

Beste Peter,

Dat het verlies van VVD en D66 feitelijk heel beperkt bleef, viel mij ook op. Er zijn dus in dit land een hele bups mensen die het prima lekker in dit land vinden gaan. Wellicht dat er nog wat puntjes op i gezet mogen worden, maar toch wel best wel dikke prima.

De winst van BBB was het verdampen van FvD en afscheidingen (JA21 komt op eigen kracht op 3 uit), dus de deplorables hebben een nieuw clubhuis gevonden (voor zolang het duurt).

Los van de doorzichtige spelletjes die daarbij gespeeld gaan worden – inclusief de schijnoppositie van PvdA/GL, feitelijk de andere kant van de blobberige ‘uniparty’ – is het meer dan realistisch te verwachten dat het gas op de lolly gaat vanwege gevoelde noodzakelijkheden qua klimaat, stikstof, woningbouw en welke andere crisis we er in de tussentijd nog bij kunnen hypen.

Mevr. Van der Wal is niet het scherpste mesje in de keukenla – dat weet ze zelf ook wel – maar ze is een true blue partijsoldaat. Het is dat ze niet in uniform rond stapt, maar anders zou er wel eens pakkende spreuk op haar koppel gestaan kunnen hebben.

De spin die nu gaande is, is dat het hele stikstofverhaal qua wetten en verplichtingen in de hardste steen gebeiteld staat, maar wetten kun je veranderen en er is geen 1-op-1 verband met wat vanuit Brussel voorgeschreven wordt. Dat is de ongelukkige sauce Hollandaise waar iedereen dik onder zit.

Net zoals trouwens die idiote oude Pfas norm (gewoon niks) terwijl Dupont de Nemours jarenlang in Dordt gedoogd heeft mogen lozen en 3M een winkel had die net over de grens in België behoorlijk beetje boel op de Schelde loosde.

Ergens moet je willen en de gebrekkigheid van je eigen eerdere optreden onder ogen willen zien … en daar zijn we nog lang niet

Peter109
Peter109
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Wat me ook verbaasd zijn de reacties uit de Woke hoek of liever gezegd het ontbreken ervan.

Caroline vd Plas heeft een ongeëvenaarde prestatie neergezet en van uit de immer publiciteit zoekende Woke gelederen blijft het stil.

Oorverdovend stil.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter109

Ze heeft niet de goede huidskleur en is niet ultralinks. Dan ben je automatisch af.

rico
rico
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als ze het hard speelt en zorgt dat de regering valt wordt ze ook grootste partij in de 2e kamer. Ga ze met Rutte mee dan zal ze bij de volgende verkiezingen weer een groot deel in moeten leveren.
ik zou zeggen ‘ga er voor’ !!

Snappie
Snappie
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vd plas wordt als baken van hoop verheven, zij staat voor de boeren en de burgers die aangeven dat ze als tegenwicht er vol in moet. Er heerst onrust bij de boeren en de burgers. Als zij voet bij stuk houdt komt ze er voor op.
.toch zal ze water bij de wijn doen en boeren die vrijwillig willen stoppen uitkopen en een deel zal omvormer tot bioboer. Maar de kern van de agrariërs blijft door boeren hopelijk met de mogelijkheid te innoveren. Ook zal zij voor de burgers een duit in het zakje moeten doen. Wie weet voegt omtzigt bij de volgende verkiezingen bij haar aan om dan de grootste partij te worden en met de vuist op de tafel te slaan bij de EU

Jos
Jos
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zonder NEXIT word het NIKS.

Jos
Jos
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

M.I. kan KAAG / Markje gewoon verder. PvdD, Volt. Pvda, GL tekenen graag bij het kruisje uit angst dat er anders over ‘rechts’ een wet door komt in de 1ste kamer.
De provincies kunnen sputteren, maar moeten gewoon uitvoeren wat Den Haag voorlegt. Zie de dwangwet voor gemeentes.
Als er 2de kamer verkiezingen komen en VVD en BBB vormen een de nieuwe coalitie dan is het zeer de vraag of BBB voldoende sterke ministers en kamerleden kan leveren. Ik denk van niet. Zullen er ambtenaren zijn die een VVD/BBB coalitie van harte steunen?
Daarnaast is het maar de vraag of BBB wel of niet een kat in de zak is voor Boeren, Vissers, MKB, werkend Nederland, Nederlanders enz…
We hebben Nexit nodig om ons los te koppelen van de ongekozen macht in de EU en elders.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Jos
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zo lang je niet toegeeft dat je verloren hebt is dat je realiteit. Volgens mij zijn ze al langer bezig met een B. Ze hebben nog steeds de media in de hand en hoe stevig staat Caroline in haar schoenen?
DE toekomst zal het leren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overigens heeft Caroline wel harde uitspraken gedaan, geen onteigeningen en 2030 zijn van de baan voor haar.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Voor zover ik weet heeft Caroline geen zetel in de TK en heeft het 4+2 coalitie er in de EK 38. Dus ik ben benieuwd hoe ze die uitspraak kracht wil bijzetten.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dit geeft een goede indicatie voor de tweede kamer verkiezingen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Caroline zit in de provinciale staten, die gaan over de onteigeningen van de boeren en het beleid over hun gebied.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Een provincie wordt niet bestuurd door provinciale staten, maar door Gedeputeerden. In bijna elke provincie zal de bestuurlijke elite zijn uiterste best doen om BBB uit de Gedeputeerden te houden. Ik geef BBB alleen in Overijssel een kans om in de Gedeputeerden te komen, verder nergens. Over 1 jaar zullen we zien of het BBB beter zal vergaan dan Forum 4 jaar geleden. Tip van de dag: zet er geen geld op, want dat ben je kwijt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

“Volgens mij zijn ze al langer bezig met een plan B.”

Secura
Secura
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zeker, en ze laten zich door BBB niet van de wijs brengen! Ze gaan door met Jesse en dat viswijf, dan hebben ze de meerderheid.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is wachten op de eerste vvd-trol a la Otten die be boel van binnenuit gaat mollen. Nu bij 1vandaag al ophef over belangenverstrengeling bij lokale BBB-ers. Alsof dat niet al tijden zo is bij de kartelpartijen. Voorbeelden te over.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Is natuurlijk altijd mogelijk. Ook bij andere partijen. Ik heb de uitleg van een persoon met verstand van regelgeving op het gebied van belangenverstrengeling gezien en gehoord. Is helemaal niet van toepassing. Maar het vitriool moet natuurlijk eerst gespoten worden.
Helaas wordt over het algemeen de negatieve ‘spin’ zo breed mogelijk uitgemolken, de rectificatie daarna ergens weggemoffeld of doodgezwegen. Het kwaad is dan al geschied.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ben er zeker van datnu op dit ogenblik al zeer slimme en slechte mensen zijn, die betaald worden om een scenario te verzinnen, om BBB te laten struikelen.

Er staan belangen op het spel.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Reken maar dat ze geleerd hebben van LPF en FvD.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag me af wat de mogelijkheden voor Rutte zijn in dit nieuwe scenario. De provincies zullen zich wat minder volgzaam gaan opstellen.
Ik denk dat hij dus de macht wat dieper zal gaan centraliseren. Zijn ambtenaren zullen er vast al druk mee bezig zijn en vermoedelijk zal hij niet meer zo aardig zijn voor Caroline.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hoewel het lastig zal zijn om van Caroline een tweede Fortuyn te maken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Voorlopig is Caroline wel populair in de media.
Hoewel ik wel wat dieper ben gaan nadenken over de bedreigingen aan haar adres.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

” Minister van der Wal was nog cynischer: “Partijen doen wel alsof het zo is, maar dit (lees: het stikstof)beleid is geen partijpolitieke keuze. Hoe groot ze ook worden, BBB zal wel mee moeten in het beleid.” Zij bagatelliseert de monsteroverwinning van BBB verder met de opmerking: “Die (een meerderheid van de coalitie in de Eerste Kamer) hadden we daar tot vandaag ook niet.””
Van der Wal is hier ondertussen al op teruggekomen na felle kritiek uit de coalitie.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1880433446/felle-kritiek-op-reactie-van-der-wal-over-stikstofkoers-hou-gewoon-even-je-bek

Dat geeft wel aan hoe groot de druk is.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi artikel. Dank.
Dat de NPO, toch altijd hét doorgeefluik van het kartel, een lijstje toont waarop een peiling laat zien dat het volk de onbekwaamheid van ministers op de hoogste plek zet,
laat mijn wantrouwen nog wat punten stijgen.
Hebben zij met links het snode plan, de ultieme bedoeling, dat Rutte opstapt, het rariteitenkabinet gewoon blijft zitten, en Kaag dan automatisch opvolgt?

Jos
Jos
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De 5 belangrijkste redenen voor de proteststem waren, aldus NOS;
1 onbekwaamheid ministers.
2.stikstof.
3.gezondheidszorg.
4 immigratie/integratie.
5.klimaat.
Als het CDA de hardste klappen heeft gekregen met de redenen “onbekwaamheid ministers”, wat moet het CDA dan nog vergaderen.
De CDA ministers zouden de eer aan zichzelf moeten houden.
Maar dan moet je om te beginnen wel eer hebben.

Theo Prinse
Theo Prinse
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nou niks aan toe te voegen. Prima analyse. Helaas begrijpt gewaardeerde Joost Niemoller, Raisa Blommestijn e.a niet veel van de provinciale verkiezingen in relatie tot de EK. Het wordt geen 5 minuten BBB vuist op tafel maar een 3 maanden wurgende BBB nek klem voor PvdA/GL

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

U heeft liever de wurgende nekklem aan de andere kant, want die hebben daar ervaring mee?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Hoe weet je wanneer je iets begrijpt dat een waarheid is? Hoe weet je wat een waarheid is en wat niet. Hoe moet je daarnaar handelen?
Voor die mensen die daar moeite mee hebben, is het geloven uitgevonden. Iedereen mag alles geloven en denken dat het de waarheid is en daarnaar handelen.
Volgens mij heeft iedereen daar recht op.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Tuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen geloof. Alleen heeft m.i. niet iedereen de plicht daar in mee te gaan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat is precies mijn punt. Maar een geloof is geen wetenschap en hoort daarom continu bijgesteld te worden tot het een onbetwistbare wetenschap is.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

“Hoe weet je wanneer je iets begrijpt dat een waarheid is? Hoe weet je wat een waarheid is en wat niet.”
Empirische toetsing.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Nee, je kunt dingen begrijpen zonder empirische toetsing.
Eureka is niet zo maar een uitroep.
” Ik heb het! “.
Dat is het verschil tussen geloven en begrijpen.

61
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x