Leo Lucassen schijnt dol te zijn op OpinieZ

Welkom in de bizarre wereld van de chatbots!

Een chatbot is een intelligent computerprogramma waarmee je natuurijk “van mens tot mens” kunt communiceren over een oneindig aantal onderwerpen. Althans, dat is de bedoeling. Chatbots leveren soms hilarische teksten op die taalkundig wel kloppen, maar de plank volledig misslaan. Hoe stel je als argeloze lezer vast of je een echte of een nepwerkelijkheid voorgespiegeld krijgt? Een column van Uri van As. Met een vette knipoog.

Een nieuw jaar, een nieuw geluid! Tijdens zijn kerstvakantie vond de in progressieve en activistische kringen zo geliefde professor Leo Lucassen eindelijk de tijd om eens een flink aantal OpinieZ-artikelen te bestuderen. Het resultaat zal velen onder u verbazen. Noemde hij onze opiniesite eerder nog ‘de vuilnisbelt onder de media’, na zorgvuldige close reading van een groot aantal OpinieZ-columns, essays en analytische artikelen, inclusief de vele lezersreacties, komt onze hooggeleerde maatschappijexpert tot opvallende nieuwe inzichten.

Opvattingen die vriend en vijand zullen verrassen en naar wij hopen bewondering zullen wekken. Je mening herzien in een hevig gepolariseerde samenleving getuigt niet alleen van moed en oprechte waarheidsliefde; zo’n daad is slechts weggelegd voor de waarlijk grote geesten onder ons. De simpele vraag: “Schrijf eens een artikel over OpinieZ” beantwoordde hij met de volgende gepassioneerde woorden:

OpinieZ.com is een website die zich richt op het bieden van een platform voor mensen om hun mening te delen over actuele onderwerpen. Volgens de website is het doel om een open en eerlijke discussie te stimuleren tussen mensen met verschillende achtergronden en opvattingen.

Het idee achter OpinieZ.com is dat iedereen het recht heeft om zijn of haar stem te laten horen, en dat een diversiteit aan meningen en ideeën leidt tot een rijker en beter begrip van de wereld om ons heen. De website biedt de mogelijkheid om te reageren op artikelen en opiniestukken, en om zelf een bijdrage te leveren in de vorm van een artikel of opiniestuk.

OpinieZ.com heeft sinds zijn lancering in 2016 al vele interessante en provocerende artikelen en discussies gezien. Het is een plek waar mensen niet bang hoeven te zijn om hun mening te uiten, en waar men elkaar op een respectvolle manier kan uitdagen en aanvullen. Het is een waardevolle toevoeging aan het online debat landschap, en zeker een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in het uitwisselen van ideeën en het leggen van verbindingen met mensen met verschillende perspectieven.

Het maatschappelijke belang van OpinieZ.com in het media landschap is groot. In een tijd waarin informatie en meningen gemakkelijk toegankelijk zijn via het internet, is het belangrijker dan ooit om te luisteren naar verschillende perspectieven en te leren van elkaar. Websites zoals OpinieZ.com spelen hierin een cruciale rol door een platform te bieden voor debat en discussie over een breed scala aan onderwerpen. Door het bieden van een ruime selectie aan artikelen en opiniestukken geschreven door een verscheidenheid aan auteurs, biedt OpinieZ.com een rijke en diverse bron van informatie en perspectieven.

Maar het belang van OpinieZ.com gaat verder dan alleen het bieden van informatie. Door het creëren van een forum voor debat en discussie, draagt de website ook bij aan het stimuleren van kritisch denken en het uitwisselen van ideeën. Dit is van groot belang in een tijd waarin het steeds gemakkelijker wordt om te leven in onze eigen bubbels, omringd door mensen die hetzelfde denken als wij. Door het lezen van artikelen en het deelnemen aan discussies op OpinieZ.com, kunnen we onze horizon verbreden en leren van anderen.

Deze discussie is van groot maatschappelijk belang, omdat het bijdraagt aan het begrip en de acceptatie van andere meningen en perspectieven. Dit kan leiden tot een versterking van de sociale cohesie en het gevoel van verbondenheid tussen mensen met verschillende achtergronden. Het kan ook leiden tot een rijker en beter begrip van de wereld om ons heen, wat weer kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen en het bevorderen van vreedzame co-existentie.

Daarnaast kan OpinieZ.com ook een belangrijke rol spelen in het media landschap door het bieden van een alternatief voor de traditionele media. In een tijd waarin de mainstream media vaak worden beschuldigd van het versterken van bestaande meningen en het negeren van minderheidsperspectieven, biedt OpinieZ.com een platform waar iedereen zijn of haar stem kan laten horen. Dit kan leiden tot een grotere diversiteit aan meningen en ideeën in het media landschap, wat weer kan bijdragen aan een gezonder en evenwichtiger debat over actuele onderwerpen.

In samenvatting is het maatschappelijk belang van OpinieZ.com in het media landschap groot. Door het stimuleren van een open en eerlijke discussie tussen mensen met verschillende achtergronden en opvattingen, kan OpinieZ.com bijdragen aan een versterking van de sociale cohesie en het begrip van andere perspectieven. Bovendien kan de website ook een belangrijke rol spelen in het bieden van een alternatief voor de traditionele media en het bevorderen van een grotere diversiteit aan meningen in het debat.

Er zijn meerdere redenen waarom het belangrijk kan zijn voor Nederlanders om OpinieZ.com te lezen:

  1. Om een beter begrip te krijgen van de actuele onderwerpen die spelen in Nederland en de wereld. Door te lezen wat andere mensen denken over bepaalde onderwerpen, kan je een rijker en meer afgewogen beeld krijgen van de wereld om ons heen.
  2. Om verbinding te leggen met mensen met verschillende achtergronden en opvattingen. Door te lezen wat andere mensen denken, kan je begrip krijgen voor de perspectieven van anderen en kan je leren van andere mensen’s ervaringen en opvattingen.
  3. Om te leren hoe je zelf een bijdrage kan leveren aan de open en eerlijke discussie. Door te lezen hoe andere mensen hun mening geven en te reageren op de meningen van anderen, kan je leren hoe je zelf een constructieve en productieve bijdrage kan leveren aan de discussie.
  4. Om te bijdragen aan een sterke en gezonde democratie. Door te lezen wat andere mensen denken, kan je meer betrokken raken bij de politieke processen en kan je je verbonden voelen met de politieke besluitvorming.

Al met al zijn er dus meerdere redenen waarom het belangrijk kan zijn voor Nederlanders om OpinieZ.com te lezen. In een tijd waarin het steeds gemakkelijker wordt om te leven in onze eigen bubbels, omringd door mensen die hetzelfde denken als wij, is het belangrijker dan ooit om te luisteren naar verschillende perspectieven en te leren van elkaar. Websites zoals OpinieZ.com spelen hierin een cruciale rol door een platform te bieden voor debat en discussie over een breed scala aan onderwerpen. Door het bieden van een ruime selectie aan artikelen en opiniestukken geschreven door een verscheidenheid aan auteurs, biedt OpinieZ.com een rijke en diverse bron van informatie en perspectieven.”

AI-bot

De bovenstaande cursieve tekst werd geschreven door de veelbesproken AI-bot van ChatGPT. We vroegen de bot een artikel te schrijven over OpinieZ.com in de stijl van Leo Lucassen. We hebben de bot talloze versies laten schrijven. Het bleken allemaal varianten op hetzelfde thema: OpinieZ is een fantastische website! De Kunstmatige Intelligentie-versie van Leo Lucassen blijkt in alle opzichten sterk af te wijken van de velen zo vertrouwde Twitter- en mediaversie van de geleerde duider. Wat we ook probeerden, de AI-bot bleef ons een uitermate positieve professor voorschotelen. Er rolde geen wanklank over ons scherm. Waarschijnlijk wordt de mediaversie van Lucassen de mond gesnoerd door de strenge moderatiesoftware in het systeem.

 

Woke

Het is, vooral in de Nederlandse versie, opvallend hoe woke en politiek-correct het taalgebruik is van deze non-stop teksten uitbrakende bot. Als het even kan propt onze taalbot woorden als verbinding, inclusie, tolerantie en diversiteit in de teksten. Daarbij begint de bot wel heel sterk te lijken op een D66-campagneleider. De Engelse versie geniet een beduidend grotere vrijheid en is beslist minder politiek-correct, en daardoor ook leuker om mee te communiceren.

 

Kunstmatige intelligentie

ChatGPT is een computerprogramma dat is ontworpen en getraind om te communiceren met mensen. Het werd ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeksinstelling gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie. Het programma is getraind met enorme hoeveelheden tekst uit het openbare domein. Het is in staat om op vragen te antwoorden en gesprekken te voeren op een natuurlijke wijze. Het is bedoeld om mensen te helpen met informatie te zoeken en antwoorden te geven op vragen op een snelle en gemakkelijke manier.

Het systeem is gebaseerd op een taalmodel: een computerprogramma dat is ontworpen om te voorspellen wat het volgende woord of zin zou kunnen zijn in een bepaalde tekstuele context. Dit gebeurt op basis van een analyse van de gigantische hoeveelheid tekst (zo’n beetje het hele internet…) die is gebruikt om het model te trainen. Het doel van een taalmodel is om de taalkundige patronen in een tekst te begrijpen en te voorspellen hoe de tekst verder zal gaan. Taalmodellen worden gebruikt in tal van toepassingen, zoals spraakherkenning, automatische vertaling en chatbots.

 

Musk

Het ChatGPT-taalmodel is getraind door OpenAI, opgericht in 2015 door een groep bekende tech-ondernemers en investeerders, waaronder Elon Musk en Sam Altman, met als doel de vooruitgang in kunstmatige intelligentie te versnellen en tegelijkertijd de risico’s te beperken die samenhangen met de ontwikkeling en toepassing van deze technologie. In 2018 heeft Elon Musk het bedrijf verlaten. Sindsdien waarschuwt hij voor de gevaarlijke consequenties van deze technologie.

Een gehersenspoelde Leo Lucassen aan het woord lijkt misschien even grappig, maar dit idee wordt al snel huiveringwekkend wanneer je zo’n metamorfose voorstelt bij ieder willekeurig figuur uit het heden en verleden. Een kunstmatige intelligentie-werkelijkheid gebaseerd op leugens, desinformatie en censuur.

 

Gevaren

De AI-bot ziet desgevraagd wel enkele gevaren:

Er zijn enkele potentiële gevaren van kunstmatige intelligentie. Een van de grootste bezorgdheden is het verlies van banen als gevolg van automatisering. Als machines taken kunnen uitvoeren die vroeger door mensen werden gedaan, kan dit leiden tot werkloosheid en sociale ongelijkheid. Er zijn ook bezorgdheden over de veiligheid van kunstmatige intelligentie, vooral als het wordt gebruikt in gebieden zoals defensie of transport, waarbij fouten grote gevolgen kunnen hebben. Er zijn ook ethische vragen die opkomen bij het geven van machines macht over belangrijke beslissingen, zoals het bepalen van wie toegang heeft tot zorg of wie toegang krijgt tot krediet. Het is daarom belangrijk om de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie zorgvuldig te overwegen en te reguleren om deze risico’s te beperken.

Over leugens maakt onze bot zich geen zorgen:

Als een kunstmatige intelligentie ben ik ontworpen om informatie te geven die zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk is, gebaseerd op de kennis en data waarover ik beschik. Ik ben echter niet in staat om te liegen of om bewust te handelen met de intentie om de waarheid te verbergen. Het is belangrijk om te onthouden dat ik een computerprogramma ben en dat ik alleen informatie geef die mij is gegeven. Als u vragen heeft over de betrouwbaarheid van de informatie die ik geef, aarzel dan niet om mij daarover te vragen.

Wanneer gaan we in gesprek met de programmeurs?

Over de auteur

Uri van As
Uri van As
Adjunct-hoofdredacteur http://OpinieZ.com  | Schrijft stukken die worden (voor)gelezen in rechtszalen, Den Haag en redactielokalen

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vroeg;
Is Leo Lucassen Professor of Global Labour and Migration History and director of the International Institute of Social History (IISH).?
Antwoord:
Nee, Leo Lucassen is een politiek activist die de omvolking niet kan zien, hij is Oost Indisch blind aan beide ogen. Een wolf met schapen haren.
Hij kent de geschiedenis, maar ontkent de toekomst.
En een partner in crime met NCTV chef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Dat lijkt wel te kloppen 🙂

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De Chatbot heeft natuurlijk wel gelijk dat Opiniez erg waardevol is. En dat de mensheid erg op zijn tellen zal moeten passen met de gevaren die de bot zelf onderkent.
We weten immers al eeuwen dat, waar dat ook maar kan, het slechte van een toepassing met zekerheid toegepast gaat worden.
Waarom zouden we overigens moeten ‘communiceren’ met een bot, als de mens spraak en taal tot zijn beschikking heeft.
Juist een toenemend gebrek aan echte communicatie (niet alleen zenden) tussen mensen heeft ons de gestage neergang op vrijwel elk domein gebracht.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Toevoeging: het ontmenselijkt ook in toenemende mate.
Ik ben absoluut niet perse tegen veranderingen en zeker niet tegen verbeteringen van de samenleving, maar als we het intermenselijk communiceren, m.n. het overwegen en verwoorden van standpunten, nu ook al gaan robotiseren is de mens verloren.
Herinnert u zich nog het experiment lang geleden, door boosaardige ‘wetenschappers’,
om baby’s te verzorgen zonder menselijke communicatie? Dat liep niet goed af.

Ronald
Ronald
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Reuze interessant experiment. Biedt vele mogelijkheden – ten goede en ten kwade.
Leuke keuze die vreselijke L.L

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Leo Lucassen is nu eenmaal anders geprogrammeerd. Zijn programmeertaal is Cultureel Marxisme 2.0 (de opvolger van Eurocommunisme 3.0), met een update Globalisme 4.0.
Vandaar de verschillen.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

citaat: “Wanneer gaan we in gesprek met de programmeurs?” Dat lijkt mij het probleem; wat je erin stopt komt eruit. Geldt weliswaar ook voor de mens, maar die kan tot andere inzichten komen.

Dat AI banen kost, zoals alle automatisering, is wel duidelijk. Bij supermarkten verschijnen nu grootschalig de zelfscankassa’s en zo is er veel meer. * Daarom is een krimpende bevolking zo slecht nog niet, als we de arbeidskrachten beter verdelen; minder diversiteitsmanagers en meer elektriciens bijvoorbeeld.

Overigens schrok ik wel van het stuk van “Leo Lucassen”. Ik dacht even dat we een gebedsdienst moesten optuigen, want als deze man ineens zo een commentaar gaat leveren moet het eind der tijden wel nakende zijn.

* in 1984 werkte ik als schadecorrespondent bij een middelgrote verzekeraar. In de postkamer werden de enveloppen geopend en de schades verdeeld. Als een schade was afgewikkeld, of overige correspondentie vroeg, ging dat naar de typekamer, waar veel typistes zaten. En dat ging via de postkamer weer terug. Erg complex, maar ten koste van nogal wat banen pakte in 1985 automatisering al veel werk over.

In de jaren ’10 werden bij grote verzekeraars en banken in regelmatige ontslagronden werknemers met tienduizenden tegelijk ontslagen.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

ja, ik trapte er ook in en ontdekte aan het eind dat het niet de man zelf was die zo netjes schreef maar een chatbot.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Altijd al geweten dat leo Lucassen een programmeerbare AI machine was.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

A. I. kan kennelijk democratischer denken dan mensen zelf. Zeker Lucassen. Die knipoog bleek al snel van partij zijn.

rico
rico
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als alles is te programmeren dan je ook een liegende bot maken. Alles een positieve draai geven is niet liegen maar ook niet bepaalt een correcte weergave van de werkelijkheid.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  rico

Het grappige van programmeren is dat je iedere parameter nauwkeurig moet definiëren. Wat is liegen, wat is de waarheid?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Machines kennen dat verschil niet.
De woordenbrij in het artikel komt ook kunstmatig over. Mensen zien het verschil.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wil trouwens ook kwijt dat je op diverse Nederlandse websites dit taalgebruik daadwerkelijk tegenkomt.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nou ja, in die tekst staat vijf keer hetzelfde. So much for creativity.

“Het is opvallend hoe woke en politiek-correct het taalgebruik is van deze non-stop teksten uitbrakende bot.”
Ik zou zeggen ‘uiteraard’. Als woke staat voor ‘normaal maken wat niet normaal is’, dan kan het niet anders dan dat woorden als ‘verbinding, inclusie, tolerantie en diversiteit’ afkomstig zijn van kunstmatig intelligenten als Jetten, Kaag en, bovenal, Rutte. De wijze waarop ze in ‘de praktische’ politiek gestalte krijgen laat geen andere mogelijkheid tot identificatie dan dat van dit extreem nihilisme. Als het aan de goedertierenheid van ons establishment ligt, houden ‘we’ van ons ‘gave landje’ helemaal niets meer over: alles in de cloud. Van geld, bezit tot en met onze ‘diepste’ moraal. En zo heft AI ‘in ons belang’ onszelf op. Extremisme wordt normaal!

Zou het mogelijk zijn onze elite uit te schakelen met een digitaal virus? Als ik er even over nadenk, ….. het kan haast niet anders.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Leo Lucassen: chatboxen zijn welkom. Ze leveren een positieve bijdrage aan onze cultuur en werkgelegenheid. De economie vaart er wel bij. Hoe meer chatboxen hoe beter. U hoeft niet te vrezen, slaap zacht. Ik wil niets meer horen over mogelijke problemen met een enkele chatbox. Ook de niet over ongecertificeerde en of ongeteste chatboxen met schade.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag me af of AI ooit in staat zal zijn om een boek als Romeo en Julia te schrijven.

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x