Sneeuw in Jeruzalem

Het allerbelangrijkste nieuws in Israël

Titelfoto artikel Sneeuw in Jeruzalem simon soesan opiniez

Titelfoto: Screenshot Straatgezicht Jeruzalem

We zijn heel wat gewend in Israël: elk heel en half uur hebben we nieuws, er is altijd wel wat aan de hand. Behalve dat we nog enkele onaangename buren hebben – die ons niet in de regio willen hebben – hebben we corrupte ambtenaren, we hebben Corona, we hebben aardig wat verkiezingen (met schandalen) gehad – kortom: nieuws in Israël is net zo populair als de Falafel. Maar het allerbelangrijkste is nieuws over het weer, schrijft Simon Soesan.

Niets in de wereld – geen spanning in Oekraïne, geen burgeroorlog in de VS en zelfs geen liegende en corrupte ex-premier – niets in de wereld is belangrijker dan het weer in Israël. De lezer is zich ervan bewust dat wij negen maanden lang zon, blauwe lucht en heerlijke temperaturen hebben. We krijgen verslag over hoe hoog het water van het Meer van Tiberias staat, want onze Nationale Badkuip is ook onze indicatie voor hoeveel water we nog hebben. Maar juist die drie andere maanden… beste lezers, die drie maanden, dát is pas nieuws!

Zo ook deze week, toen we gewaarschuwd werden dat er een koufront op komst was. Niet alleen kou en regen: nee! Sneeuw komt eraan! Beelden uit Turkije en Griekenland lieten zien hoe wit het kan worden en gedurende een week werden ons voorspellingen gegeven over waar en hoeveel sneeuw er zou vallen.

De lezer die bekend is met ons wonderbaarlijke landje weet, dat we in de winter dagelijks meten hoeveel regen er is gevallen, want het jaarlijkse gemiddelde aan regen valt bij ons meestal in drie dagen tijd. Wat weer genoeg reden tot journalistieke verslagen geeft met onderwerpen zoals “hoeveel riolen zijn er vandaag weer verstopt”, of “in welke straten kunt u vandaag vrij varen”. Daarom hoorden wij een week lang dat er sneeuw zou vallen – en niet alleen op de geliefde Golan Hoogten, waar de berg Hermon elk jaar wit is.

Maar woensdagavond was het zover: het kon elk moment beginnen! Onze drie hoofdnetten (11, 12, 13…) stuurden verslaggevers naar alle hoeken van het land: op de Golan, op de Hermon, op de ene berg en op de andere berg (zolang u maar begrijpt dat het woord ‘berg’ bij ons met Jiddische overdrijving wordt gebruikt) en zelfs op het hoogste puntje van Jeruzalem, waar diverse internationale verslaggevers verslag deden over onze verslaggevers, die de boel gek aan het maken waren: “Het sneeuwt nog niet, maar ik voel al druppels!!”, “Jeruzalem gaat elk moment ten onder aan zeker een halve meter sneeuw”, “Ik voel al wat wind, maar nog geen vlokjes”. Mensen zaten thuis met warme jassen aan en met mutsen op, om in de sfeer te komen.

Eindelijk, even na zevenen ’s avonds, kwam de scoop! Het begon te regenen… eh nee… eh natte sneeuw…. eh nee…. echte sneeuw in Jeruzalem. Eerste beelden lieten voornamelijk verkleumde journalisten zien, die met kracht opgewonden een verslag gaven van de hoeveelheid sneeuw die aan het vallen was. Uit de speciale sneeuw-studio kregen we ook beelden uit de Golan, waar alles al wit was en de mededeling dat het waterpeil van het Meer van Tiberias aan het stijgen was.

De volgende morgen opgewonden verslagen vanaf de Golan – waar het nog steeds sneeuwt – en prachtige beelden van een wit Jeruzalem. Diverse verslaggevers die vanuit alle hoeken de sneeuw aan het meten waren. De politie heeft de snelweg naar Jeruzalem (uiteraard snelweg nummer 1…) afgezet, want het Volk Israëls wil de sneeuw beleven – en snel.

De sneeuw zal misschien een dag, hooguit twee dagen blijven liggen. Maar ik geniet van het nieuws: geen verkeersongelukken, geen antisemieten die weer ergens een Jood in elkaar slaan, geen terroristen, niks. Slap gelul over het weer waar je bij kunt relaxen en glimlachen.

Ik beëindig dit verslag, want er is nu weer nieuws met beelden uit een ondergesneeuwd Jeruzalem.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een heleboel over het weer en geen woord over het klimaat. Wat verfrissend!

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hihi, nog even en we kunnen intekenen voor het 8-plaatsen schaatsen! Rondje Kinnereth, helemaal leuk.

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x