Marijn Poels brengt ons terug naar de natuur
Film toont radicaal nieuwe benadering klimaatprobleem

Titelfoto: Screenshot YouTube-video, kanaal Ongehoord Nederland. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.
Marijn Poels brengt in zijn nieuwste documentaire Return to Eden verrassende en vernieuwende projecten in beeld. Het doel: aanpakken van klimaatverandering, droogte en uitputting van de aarde. Minder grazers? Nee, juist meer. De woestijn wordt vergroend en de bodem onder onze voeten vernieuwd. We moeten ons weer leren in te passen in de natuur in plaats van die te willen overheersen, is de boodschap. Ines van Bokhoven doet verslag.
Soms kom je een oplossing voor een probleem tegen die zo eenvoudig is, en tegelijkertijd zo krachtig in z’n logica, dat je er gewoon door verbluft bent. De oplossing die de ecoloog Allan Savory heeft voor het wereldwijde klimaatprobleem is er zo eentje. Niemand in de klimaatwereld wil ‘m horen, maar gelukkig geeft Marijn Poels hem in z’n nieuwste film, Return to Eden, ruim baan.
Grazende poepers
Het duizelt ons op dit moment van de klimaatpreken, doemscenario’s, plannen die onze wereld op z’n kop zetten en voornemens die de meeste mensen met groot wantrouwen bekijken. Want de wereld moet gered! We gaan er aan met z’n allen! CO2 en stikstof! En de grootste boosdoener, naast de mens uiteraard, is de koe. De grazer. De graseter. De methaanpoeper. Dus dat vee moet minder, we moeten allemaal vegetariër worden, en er is al gesuggereerd dat insecten ook lekker en voedzaam zijn, en dat het zelfs een winstgevende industrie kan worden, als vleesvervanger. Maar we moeten hoe dan ook van al die grazende poepers af.
En toch, toont Marijn Poels in zijn documentaire, is dat nou precies wat we niet moeten doen. Hij laat Allan Savory, een ecoloog, aan het woord, en de oplossing van die man is niet alleen hilarisch simpel, maar in Zimbabwe kunnen we zien dat het ook echt werkt. En wat zegt Savory? We moeten niet minder grazers in de wereld, niet minder vee – we moeten juist meer. Overal. In het wild. Lekker laten grazen en poepen. Het klinkt idioot, gezien de strijd tegen stikstof en methaan, maar dat is het beslist niet.
Permacultuur
Poels laat in zijn film helder zien waarom de theorie van Savory wel eens zou kunnen kloppen. We beginnen in Duitsland waar een boerin, Vivianne Theby, het systeem van ‘permacultuur’ toepast in haar moestuinen. Permacultuur is een ecologisch systeem dat zoekt naar duurzame oplossingen voor onze grootschalige bodemproblemen en verwoestijning. Een methode die pleit voor zo weinig mogelijk menselijk ingrijpen in grondbewerking, en die de natuur ziet als een geheel, in plaats van als delen die elk hun eigen aanpak nodig hebben. Zo legt de boerin uit dat in de natuur onkruid gewoon overal groeit, en daarmee bijvoorbeeld bijdraagt aan het minder snel uitdrogen van de bodem. Maar wij verwijderen juist onkruid uit onze aangelegde ‘natuur’ – alleen heeft het met ‘natuur’ nog maar weinig te maken, doorgaans. Door ons grootschalig ingrijpen in de natuur is de ecologie op en in de aardbodem danig verstoord. En zitten we met steeds groter wordende droogteproblemen, om maar eens wat te noemen.
Terug naar de natuur
Savory en zijn medestanders begrijpen een ding heel erg goed: we denken teveel in ‘wij’ en ‘het andere’. We zien onszelf als ‘wij’, en de natuur, dat is iets buiten ons, dat is iets ‘anders’ dan wij zijn. En daarin schuilt helaas de oorzaak van ons probleem. Wij zijn een onlosmakelijk deel van de natuur op deze planeet, al dachten we dat we ons er mooi aan onttrokken hadden en konden heersen over die natuur. Dat blijkt een grove misvatting te zijn geweest.
Willen wij de problemen oplossen die we hebben met milieu en klimaat, dan zullen we eerst moeten beseffen dat we deel zijn van een ecologisch systeem dat we amper begrijpen. Dat we nooit hebben bestudeerd op ‘hoe passen wij erin’, maar vrijwel altijd op ‘hoe gebruiken we het’. We zullen terug naar de natuur moeten. Terug naar het paradijs.
Met journalist @wierdduk praat ik over "Return To Eden" in 'Het land van Wierd Duk' pic.twitter.com/pYxmxRUMdE
— Marijn Poels (@marijn_poels) September 17, 2020
Innovatief
Poels neemt ons mee naar Amsterdam, naar het bedrijf PlantLab, waar Leon van Duyn ons rondleidt. Een innovatieve kwekerij is het; door hun manier van kweken op water, voedingsstoffen en met kunstlicht is hun productie veel groter dan in een normale kas. En omdat men het binnen doet, in een afgesloten gebouw, komt er geen ongedierte bij waardoor er geen giffen nodig zijn om de planten te beschermen. De term food miles valt: door in de stad zelf te kweken kan men de producten vlot bij de klanten krijgen. Geen verre, vervuilende transporten dus. Het klinkt heel erg positief. Maar ondanks het hightech-gehalte van de onderneming, of misschien juist wel daarom, voelt het toch aan als een soort vreemde omweg.
Groene woestijn
We gaan naar de Habiba Organic Farms in de Sinaïwoestijn in Egypte. Een project van Maged el Said, een ondernemer uit Caïro die besloot het heel anders aan te gaan pakken. Hij opende een organische boerderij, en heeft een stukje woestijn veranderd in een groen stukje hemel, waar gezond voedsel groeit en, zoals Maged zelf ook benadrukt, iets wordt gebouwd voor de toekomst en het nageslacht. Aan de reactie van Poels te oordelen zijn de tomaten er in elk geval heerlijk. Tomaten uit de gortdroge Sinaï: Maged bewijst dat de woestijn kan bloeien.
Want de schade die we hebben aangericht is groot, na al die honderden, duizenden jaren. We ontmoeten Maddie Akkermans van het bedrijf The Weather Makers, die zich tot taak heeft gesteld de hele Sinaï tot bloei te brengen. Een ambitieus project, dat is gebaseerd op de theorie dat de woestijn zo’n 7000 jaar geleden florerend groen was. Want de Sinaï is rijk aan rivierbeddingen die nu droog staan en heeft een aantal meren, zoals het Bardawilmeer, die ooit stukken dieper waren, legt ze uit. Door menselijk ingrijpen is de toplaag uitgedroogd en losgekomen, en door regenval die meren ingestroomd. En nu is de Sinaï een woestijn, een dorre, droge vlakte waar amper regen valt en niets wil groeien.
Het plan is de toplaag opnieuw aan te brengen, de Sinaï te vergroenen en zo regen te genereren. En die toplaag, die wil men – het klinkt zo eenvoudig – uit dat meer omhoog gaan baggeren. De droom is zelfs om heel Noord-Afrika te laten bloeien. “Het is een hart dat ooit geklopt heeft,” zegt Maddie, “en dat willen we weer aan zetten.” Kunt u zich voorstellen wat dat zou betekenen voor het wereldwijde klimaat, maar ook voor de voedselproductie in Afrika?
Return To Eden – "Filmmaker Marijn Poels draait met het laatste deel van zijn trilogie eventjes een masterclass ‘mens en natuur’ in elkaar" – @TheFireOnlinehttps://t.co/4NpMgQvzEM
— Marijn Poels (@marijn_poels) September 6, 2020
Regen
We zijn geneigd te denken dat er eerst regen moet vallen voordat er iets wil groeien. Ties van der Hoeven, medeoprichter van The Weather Makers, legt uit dat dat niet zo is. Dat je regen een kickstart kunt geven met begroeiing. En dat is de kern van de theorie van Allan Savory, waar we – we maken even een sprong – aan het eind van de film weer bij terugkomen. En die theorie verdient veel meer aandacht dan hij nu krijgt.
Savory neemt Poels mee naar Zimbabwe, en laat hem de ravage zien van jarenlang natuurbeleid: een droog gebied, overal dode planten, hier en daar nog iets dat staat te worstelen om te overleven op de keiharde, uitgedroogde grond. De zebra’s en andere beesten die er leven, hebben amper nog iets te eten: er groeit geen sprietje gras. Savory klopt op de grond: alsof hij op een doosje klopt, zo hard en hol. Die grond, legt hij uit, moet eerst worden gebroken voordat het zin heeft om er regen te laten vallen en iets te laten groeien – alles dat nu valt spoelt weg, of verdampt uit de aarde. Er is niets dat een circulair regensysteem op gang kan brengen en houden. En het beleid van de westerse natuurorganisaties heeft de zaak alleen maar verergerd door de grote grazers, zoals olifanten en buffels, met hekken buiten het gebied te houden.
En juist grazende dieren, toont Savory aan in Zimbabwe, breken de grond waar de kudde op loopt. De grazers maken de aarde rul en bemesten het tegelijkertijd. Binnen de kortste keren keert in die gebieden het gras weer terug – en dat is de kickstart waar The Weather Makers het over heeft. Het proces zorgt ervoor dat water en koolstof weer door de bodem opgenomen kunnen worden, waardoor verdere plantgroei weer meer kans heeft en er een gezond regensysteem kan ontstaan.
Gezonde bodem
En nu denkt u: ja, maar het methaan van al die poepers dan? Stikstof? En dat, zegt Savory, zal zichzelf oplossen als we de bodem eenmaal hebben hersteld in z’n natuurlijke staat. Een gezonde bodem zal dat soort gassen opnemen en verwerken. Maar omdat de mens zoveel grazende diersoorten heeft uitgeroeid, is de balans verstoord, en daarmee dus ook de bodem.
Zijn verwijt aan de wetenschap is groot: hoe het een ondoordringbaar bolwerk is geworden van peer reviews en mensen die niet echt meer bereid zijn fris en eenvoudig naar dingen te kijken. Hij wijst er terecht op dat veel grote doorbraken vaak juist van de mensen kwamen die aan de rand van die wereld zaten, niet noodzakelijk in het centrum, en maakt een prachtig vergelijk: kaarsenmakers zouden nooit het elektrische licht hebben bedacht.
Verkeerde kant
Een boer in Duitsland klaagt in de film over hoe het, dankzij toenemende droogte in Europa, steeds meer lijkt alsof hij groenten moet verbouwen in de woestijn. Misschien heeft hij geen ongelijk. Misschien is wat wij nu meemaken het begin van wat er 7000 jaar geleden in de Sahara ook zo fout ging. En vast en zeker heeft Vivianne Theby, de boerin uit Duitsland, een punt als ze in de film zegt dat er niet voor niets in de Bijbel staat dat als we van de boom der kennis eten, we het paradijs uit gegooid worden.
Ik raad iedereen dringend aan deze film te bekijken. Ik ben er in dit verhaal met zevenmijlslaarzen doorheen gegaan, want er worden nog zoveel andere leerzame en interessante dingen verteld. Maar een ding is me na het kijken duidelijk: we beginnen absoluut aan de verkeerde kant in onze benadering van het klimaatprobleem. Het is niet de lucht waar we aan moeten werken, het is de grond onder onze voeten.
Over de auteur

Recent gepubliceerd
Politiek Nederland23 september 2023De koning werd uitgefloten op Prinsjesdag. Wat zegt dat?
Klimaat en Milieu10 september 2023Wonen in een hel vanwege Windpark N33
Diversiteit5 september 2023De ontbrekende meerwaarde van voorlezende drag queens
Cultuur30 augustus 2023Disney haalt Sneeuwwitje door de activistische Woke-molen
Het oorspronkelijke permacultuur wordt gevormd door een goede karaktereigenschap in combinatie met een goede zienswijze. Ze zijn aardslui en zijn de mening toegedaan dat als je goed voor de natuur zorgt, de natuur veel teruggeeft. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over het laten verhongeren van de grote grazers. Voor mij hoeven de dieren niet dood geknuffeld te worden, maar laten verhongeren was gewoon misdadig. De pseudowetenschappers hadden zichzelf buiten de natuur geplaatst. Ik ga de documentaire kijken.
Ik heb het vanuit Canada gekeken en met mijn mannetje erover gehad. Hij werkt in de agricultuur. We zijn hiermee eens dat dit een hele goede manier is. Het enigste bezwaar van onze zijde is; Dat er op dit moment te veel mensen wonen op deze aardbol. Om dit te verwezenlijk heb je heel veel grond nodig. Verder een heel goed dokumantaire over dit onderwerp. Sorry mijn Nederlands is niet meer wat het was. Te lang uit Nederland.
Timmermans wil meer bomen planten maar daar is het plek niet voor omdat de grond nodig is om mensen te voeden. Steeds meer mensen. U merkt terecht op dat er te veel mensen op de aardbol zijn en er worden tegelijk bossen gekapt om windturbines te plaatsen. Hypocrisie waar je u tegen zegt.
Ach, die Timmerman is een narcistische opportunist pur sang, onmogelijk dat dergelijk individu ooit een zinvol c.q. constructief voorstel zal produceren.
Brusselse planning gaat altijd over de portemonnee van een ander maar nooit over inhoudelijke oplossingen.
timmerfrans schept elke maand 25.000 euro voor eigen gewin uit de maatschappelijke ruif. Moet je zo een trol nu serieus nemen ?
Ik heb het niet zo op mensen die denken dat ze de natuur kunnen maken. De natuur gaat volledig zijn eigen weg. Kijk naar Tjernobyl alwaar planten en dieren verblijven die eigenlijk niet meer voorkomen in Europa. Het enige waar ik het mee eens kan zijn is dat er veel te veel volk op dat kleine stukje aarde wandelt
Kijk het is zo simpel.
Zolang er bevolkingsgroepen zijn, die het konijnen ritueel blijven volgen, is elke andere maatregel, zonde van de tijd en van het geld.
Neem Nederland als voorbeeld, men roept al jaren dat Nederland vol is en wat gebeurt er, een stad als Schiedam komt ieder jaar via de open grenzen naar Nederland en veelal met de insteek van het konijnen ritueel.
Mijn hoop op een oplossing voor al die problemen is laag.
Zit net te kijken naar het 8 uur journaal, er komt weer een nieuw migratie pact en de grenzen blijven gewoon open.
Heel Nederland is volgebouwd met windmolens en zonneparken en de overheid schrikt nu wakker, kernenergie dat is de oplossing.
Laten we over Corona maar zwijgen.
Naar de film ga ik zeker kijken.
Sterkte allemaal.
Erger dan de pact van Dublin nog ook.
Het is een hele mooie en indrukwekkende documentaire geworden. Wel bizar dat Marijn in principe al gecanceld is door de MSM. Wat heeft die jongen in hemelsnaam misdaan?
Fantastisch. Zijn vorige film is ook zo goed. Jammer dat er weinig aandacht voor is.
Erg interressant, waar kan ik de documentaire zien?…..
De film kunt u afspelen in het artikel. U kunt ook op de Youtube link klikken.
The uncertainty has settled. Is ook heel interessant. Gewoon via YouTube te zien.
Als je marijn poels googled.
Marijn Poels laat zien hoe we die mensen daadwerkelijk kunnen helpen om dergelijke gebieden weer leefbaar te maken. Het grote probleem is echter dat als het eenmaal werkt geen geld zal opleveren voor NGO’s.
Er is een Chinees spreekwoord dat luidt: Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven. en hij hoeft niet elke dag meer vis te eten.
Tot nu geeft de NGO’s iets dat technisch onderhoud en gaat weg na een tijdje werkt het niet meer omdat de mensen het niet kunnen onderhouden of niet bij hun levensstijl hoort.
Ook het klimaat is geld gedreven en de linkse politiek samen met de VVD zal daar niet vanaf willen. Nu roept de VVD dat er kerncentrales geplaatst moeten worden, het is haast 100% zeker dat als de VVD de verkiezingen wint het niet gaat gebeuren.
Door een oplossing voor het klimaat zeer complex te maken denken ze daarmee tot in het oneindige mee door te kunnen gaan. Er zijn nu twee oplossingen dat wat Marijn Poels laat zien en kerncentrales. Beide gaan niet gebeuren.
Die Chinese spreekwoord is juist. Maar waarom zou je iets leren als je het gratis kan krijgen?
Dan heb je het over mensen die naar de EU zijn gekomen. Vele regeringen daar zeggen hou op met geld sturen, daar worden mensen hier lui van. Het zijn dan ook de NGO’s en regeringen in EU-landen die tegen het advies in met geld strooien. NGO’s en deze regeringen willen dan ook geen echte oplossing. Zij willen zich alleen goed voelen en daarmee geld verdienen.
Ik verwacht toch wel, dat we over enige tijd te horen zullen krijgen vanaf welke datum wij ons, slechts gekleed in een berenvel ( in koude regio’s) of gehuld in een vijgenblaadje (in warme regio’s) weer buitenshuis mogen begeven.
Zolang de mensen die ons zeggen hoe WIJ de “klimaatverandering” kunnen tegenhouden, zélf als bezetenen de gehele aarde rondvliegen, om het toch maar vooral tegen iedereen te kunnen zeggen, zolang DIE mensen dát blijven doen, voel ik mij niet geroepen om daaraan hartstochtelijk te gaan meewerken.
Dure mensen verwachten dat arme mensen hun verzinsels opvolgen zodat zij zelf nergens last van krijgen.
“We moeten ons weer leren in te passen in de natuur in plaats van die te willen overheersen, is de boodschap”.
Helemaal mee eens, de enige goede uitgaanspunt. Maar hoe doen wij het in praktijk? Met een overbevolkte aarde waar steeds meer mensen met hun dagelijkse behoeftes gevoed moeten worden en waar de Afrikaan blijft zeggen dat weinig kinderen iets voor de blanken is en niet voor hun. En dan komen zij allemaal naar Europa omdat zij echt honger lijden en ook vaak de honger naar leuke spullen. Dan moet de economie steeds blijven doorgroeien met alle gevolgen van dien. En in plaats van om met minder naar de kleinschaligheid over te gaan komt men met onzinnige maatregelen om de steeds grotere afvalberg te beperken. Je moet zorgen dat er minder afval is en niet dweilen met de kraan open. De grootschaligheid is een belangrijke oorzaak maar tegelijk nodig met zoveel mensen op aarde. De VN waar juist de landen met dit probleem sterk vertegenwoordigd zijn en kennelijk grote invloed hebben doet dan ook niets maar zet liever de aarde vol met windmolens e.d..
Als er initiatieven worden genomen om iets aan ons klimaat te veranderen hoe goed bedoeld ook het blijft een vorm van geo-engineering.
Dat gaat uit van veronderstelde kennis van zaken en die kennis is er gewoon niet. Enige dat duidelijk moet zijn is dat we als mens onze planeet overvragen.
Het volgende citaat uit artikel wijst daar ook op.
“Willen wij de problemen oplossen die we hebben met milieu en klimaat, dan zullen we eerst moeten beseffen dat we deel zijn van een ecologisch systeem dat we amper begrijpen.”
Dan geldt dus eerst begrijpen en dan pas handelen. Geo-engineering toepassen in huidige staat van kennis is een misdaad tegen de natuur inclusief dus de mens.
Common sense. Het is zo logisch. Wij proberen steeds oplossingen te vinden door alle problemen in stukjes te knippen en dan te meten hoe we verder moeten. Het is veel slimmere wetenschap om vanuit de messy realiteit te starten en dan terug te redeneren. De natuur is overvloedig. Wij leven in schaarste omdat we maar één product willen hebben en de rest als onkruid doodmaken. Als we overvloed willen, moeten we ecosystemen herstellen en onze menselijke economie slim vormgeven zodat we alle producten gebruiken die de natuur ons geeft. En teruggeven aan die bodem om gezond te blijven. Ben zo blij met deze film van Marijn. Hij laat de twee golven zien die de wereld overspoelen. Mens tegenover de natuur, volle controle, voeten in angst en schaarste. En de golf van nieuw economisch denken, systemisch, alles verbonden, regeneratief, mens als onderdeel van de natuur. Gegrond in overvloed en diversiteit. Ik surf op die laatste golf en zie gelukkig steeds meer waterdruppels de golf versterken. Het kan. Maar we moeten het gaan zien. En willen. En in actie komen.
Ik denk dat het allemaal best klopt. Spanje bijv is tijdens de islamitische overheersing, vruchtbaar gemaakt door bevloeing. Dus kan dat overal.
Maar wat ik alweer mis, is dat geboortebeperking alweer niet genoemd wordt, terwijl dat toch een groot probleem voor moeder aarde is, zo niet het grootste probleem.
NB ik heb de docu nog niet gezien.
Als je alle mensen op de wereld één vierkante meter geeft dan kun je ze in twee Nederlandse provincies kwijt. Om het even in perspectief te plaatsen.
@ Jan.
Alle mensen op de wereld één vierkante meter geven ? Zou mogelijk een “goede oplossing” zijn, echter………..waar stallen zij dan hun brommert/fiets en/of auto ? In de lege provincies ? Kan zijn, maar hoe komen zij daar dan zónder bus/trein verbinding ?
(e.e.a. niet serieus bedoeld) Maar ik word zó moe én moedeloos van al dat geleuter over het klimaat ; een paar honderd jaar geleden was hier een zg. “kleine ijstijd”, wat had de bevolking toen verkeerd gedaan ?
Duizenden jaren geleden hadden we in dit werelddeel een tropisch klimaat , wat had de bevolking toen verkeerd gedaan; of uhh……..was er nog geen échte bevolking ?
Ik stelde deze vrag al jaren geleden maar kreeg als antwoord : “Dat kwam door het verschuiven der aardplaten”. Dat zg. verschuiven der aardplaten is mogelijk thans ook wel het geval. De mens heeft véél zelf in de hand, maar………………….maar lang niet ;alles !!!!
“Spanje bijv is tijdens de islamitische overheersing, vruchtbaar gemaakt door bevloeing. ”
Beste Netty, dit is weer een voorbeeld van de verdraaiing van de geschiedenis. Als je reist door Spanje, kun je nog steeds op diverse plaatsen aquaducten zien die de Romeinen bouwden. De grootste staat nog steeds in het centrum van Segovia. Deze aquaducten hadden tot doel het water te transporteren van een bron in de bergen naar een bevolkingscentrum. Een lichte helling in het aquaduct zorgde ervoor dat het water vanzelf bleef stromen. Dit water was zoet water.
De Arabieren bouwden geen aquaducten, maar introduceerden de noria, een apparaat dat bestaat uit een reeks bakken die over twee wielen lopen en zo water uit een put naar boven hevelt. In Spanje is de geologische structuur zodanig, dat er veel zout in de bodem zit. Oost-Spanje, met name de omgeving van Granada en Zaragoza, lag 20 miljoen jaar geleden nog in zee. Er zijn daar dikke zoutlagen. Het zout kwam mee met het opgehevelde water. Na enkele eeuwen is de grond verzilt en ongeschikt voor landbouw. Dit is de reden dat met name het gebied rond Zaragoza een steppe is geworden, naast natuurlijk het kappen van brandhout en overbeweiding.
Kijk die film en je zult zien dat verzilting ook geen probleem hoeft te zijn.
Het opgepompte water op de Habiba farm in de Sinaï is ook ziltig.
Oplossing plant planten die dat fijn vinden en het zout opnemen.
Die blaadjes drogen en vermalen ze om als “zout” aan hun maaltijden toe te voegen. Maar ook de tomaten groeien gewoon met dat ziltige water.
Het wordt pas een probleem bij mono cultuur, altijd maar dezelfde planten/gewassen die het zout niet opnemen, tja dan wordt de bodem zo zout dat er inderdaad niets meer groeit.
Ook in Nederland worden planten op zilte grond gekweekt voor consumptie, bijvoorbeeld lamsoor in de wadden. Toch is dat voor de meeste planten niet aantrekkelijk. Het zal een oplossing blijven voor een betrekkelijk kleine markt.
Ik ben bekend met lamsoor en ben het met je eens dat de afzetmarkt klein is.
Ik denk dat als het gepromoot wordt er wel animo voor is, maar nu is het wat de boer niet kent, de boer niet eet
De propaganda boodschap over klimaat verandering door ons veroorzaakt is zo destructief. We moeten af van de NWO en hun agenda. Dan kunnen we als vrije mensen onze connectie met de natuur en elkaar weer herstellen.
Kimbal Musk (de broer van Alon Musk) helpt mee aan het ontwikkelen van high tech farms waar groentes in violette licht groeien, in het kader van duurzaamheid en efficiëntie. Geen natuurlijk zonlicht komt er aan te pas. De Ted talk van Dan Barber: “How I fell in love with a fish” vind ik daartegen erg aansprekend hoe om te gaan met onze natuur en voedsel voorziening. Het gaat daarbij om een holistische benadering die weer balans en kwaliteit brengt.
Wat een prachtig artikel over de documentaire Ines.
Ik heb ervan genoten.
Probleem is dat deze aanpak niet past in de agenda van…… Dus zullen ze Marijn Poels links laten liggen of framen.
We kunnen misschien zelf, waar mogelijk, deze aanpak wel toepassen. Sterker nog, ik heb sterk het gevoel dat de markt in eerlijke producten toeneemt. En dan denk ik iet aan het biologische voedsel in de supermarkt, maar aan de eerlijke verkoop van de boeren om ons heen. Eerlijk voedsel dat zonlicht heeft gezien. Tomaten uit een kas zijn smakeloos omdat ze nooit zonlicht hebben opgenomen. Proef het verschil maar!
Marijn Poels is geweldig. Hij laat zoveel kanten zien van een probleem en zet je aan het denken. Intensief veeteeld beleid wordt gestimuleerd door de overheid. De boeren zijn niet de schuld. We zien geen koeien meer in de weilanden omdat het economisch beter is om ze in stallen te laten. Dus kunnen de weilanden vol gezet worden met zonnepanelen en windmolens. Waar blijft het gezonde verstand? Die tomaten uit die fabriek lijk mij niet lekker smaken. De beste zijn van het land met zon.
Vergeet niet Marijn Poels een donatie te doen voor deze prachtige film!
Het is mooi dat deze documentaire gratis te zien is op Internet, maar bedenk dat nu in deze Corona-tijden de film niet in bioscopen draait er geen opbrengsten zijn!
Als we willen dat Marijn prachtige documentaires blijft uitbrengen, dan zullen we deze idealist met z’n allen moeten steunen!
We zijn NIET met teveel mensen op deze aarde. Als je 7 miljard mensen bij elkaar zet, beslaat dat enkele provincies van nederland. Wat het probleem is, is de wijze van gebruik van de natuur en de verdeling van mensen. Bomenkap, zwerfafval, windturbines. Pak dat aan. Onze Timmermanskabouter, zou duizenden bomen planten, waar blijft dat nou?
“We zijn NIET met teveel mensen op deze aarde. Als je 7 miljard mensen bij elkaar zet, beslaat dat enkele provincies van nederland.”
Sterker nog schouder aan schouder lukt dat al in provincie Noord Brabant. Vraag is hoe onzinnig is deze voorstelling van zaken?
Om bomen te planten moet je de ruimte voor hebben. Juist de groeiende aantal mensen heeft voor gezorgd dat er bossen werden gekapt om plaats te maken voor velden en woningen. Het is hypocriet om te zeggen dat er duizenden bomen komen als je weet dat het niet kan. Het is ook hypocriet om hele bossen te kappen voor windmolenparken om schone energie te maken. Zorg liever voor dat er minder energie nodig is. Afrikanen komen met steeds meer naar Europa maar hun reproductiegetal verminderd niet. Daar zijn heel wat provincies voor nodig met uiteraard steeds minder natuur.