DNB-president Klaas Knot wil nog meer EU

Heilloze vlucht naar voren

Titelfoto: Klaas Knot door European Central Bank, gepubliceerd onder CC BY-NC-ND.

Onze nationale schatbewaarder Klaas Knot, die zich in het verleden nog wel eens kritisch uitliet over het voor Nederlandse spaarders vernietigende gratis geld-beleid van de ECB, mocht dit jaar de Schoolezing uitspreken. Helaas werd het een vlucht naar voren. Méér integratie in de EU, hogere lonen in Nederland en meer soevereiniteit naar Brussel, zo luiden Knot’s zalvende woorden.

Spreekbuis van Christine Lagarde

Het lijkt er sterk op dat Knot de spreekbuis is geworden van Christine Lagarde, de Franse juriste die (niet gehinderd door veel kennis van monetaire zaken) al als baas van het IMF en nu ook als ECB-president onvermoeibaar predikt dat Nederland en de andere noordelijke eurolanden de lonen moeten verhogen om de onevenwichtigheid in de eurozone op te heffen. Meer bestedingen in het Noorden leidt tot meer werk in het Zuiden, volgens deze nogal wankele theorie.

 

Hogere lonen in Nederland?

Nu zou Lagarde als voormalig hoofd van het IMF moeten weten dat er maar één recept echt werkt bij een land dat in een economische crisis zit en de schulden te hoog heeft laten oplopen, zoals Italië momenteel. Dat recept luidt: deel van de schuld afschrijven en de munt devalueren, en dat wordt al sinds WO2 succesvol toegepast. Maar aangezien de Europese elite (waar ook Lagarde toe behoort) haar lot heeft verbonden met de one-size-fits-non euro, wordt het recept hier niet toegepast. En roept Lagarde (Knot volgt haar na) dat de lonen in Nederland verhoogd moeten worden. Maar is dat de oplossing?

Natuurlijk, het klinkt leuk. Wij hogere lonen en meer geld om te besteden en de Italiaanse industrie kan meer exporteren naar Nederland. Maar in hoeverre is dit bedenksel houdbaar? Op de eerste plaats: begin dit jaar was er wel ruimte voor bedrijven om de lonen te verhogen, maar door de vernietigende effecten van de overheidsreactie op het coronavirus is deze ruimte weggesmolten en staan veel bedrijven op omvallen. Ten tweede gaat de overheid en ook de DNB van Knot helemaal niet over het verhogen van de lonen in het bedrijfsleven.

 

Luchtfietserij

Knot probeert dit op te lossen met het voorstel de belasting op arbeid drastisch te verminderen zodat de werkenden netto veel meer overhouden. Klinkt ook leuk, maar we kennen allemaal onze overheid als een Rupsje Nooitgenoeg, die elk jaar een hoger budget indient. Verlies aan inkomsten door minder belasting op arbeid zal dus gecompenseerd worden. Dat kan door de belastingen voor bedrijven te verhogen, maar die zullen dan hun producten duurder maken en/of vertrekken naar oorden met een lagere belasting. Of door bijvoorbeeld de BTW enorm te verhogen. Waardoor de hogere netto-inkomens weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Kortom, dit idee van Knot (eigenlijk van Lagarde) om de lonen in Nederland te verhogen, bestaat vooral uit luchtfietserij. Bovendien, al zou het al lukken, niemand kan garanderen dat de burgers van dat geld niet spullen uit het Verre Oosten kopen in plaats van uit Zuid-Europa. Wij worden dan alsnog omver getrokken doordat we opdraaien voor de te hoge schulden van het Zuiden. Waar nog eens de 750 miljard euro van het Corona Recovery Fund aan worden toegevoegd. En een begin wordt gemaakt met EU-belastingen…

 

Kleuterklas

Wat mij ook onaangenaam trof was de toon van Knot, die ons toespreekt alsof de Nederlandse burgerij een kleuterklas is. “Hoe soeverein waren we eigenlijk zonder de euro? Om onze spulletjes in het buitenland te kunnen verkopen, moesten we toch altijd al rekening houden met de wensen van de klant? Dat wisten onze voorouders eeuwen geleden al”, meldt kleuterjuf Knot. Die denkt zo de grote nadelen van het op hol geslagen ECB-beleid (lees dit bankblog van Alex Sassen van Elsloo, ECB print zich naar de hemel er nog maar eens op na) aan de burgers te verkopen en het laatste restje Nederlandse soevereiniteit eruit te persen.

 

Assetbubbel

Ik heb nieuws voor Klaas Knot: ja, in de tijd van de EEG, de EG en ook daarvoor moesten we inderdaad ook “onze spulletjes verkopen in het buitenland”. Maar we stonden niet borg voor honderden miljarden schuld van regeringen, die hun zaken niet op orde hadden. We werden niet meegesleurd in een levensgevaarlijke asset-bubbel, waardoor een huis nu onbetaalbaar is voor jongeren, tenzij ze zich levenslang in de schulden steken. En zombiebedrijven overeind worden gehouden. De euro is misschien goed geweest voor ons exporterende bedrijfsleven, maar als je kijkt naar de binnenlandse economie, véél belangrijker voor onze welvaart, is het een ander verhaal.

 

Oproep aan de Tweede Kamer

Net als OpinieZ-collega Johannes Vervloed roep ik de Tweede Kamer op om Klaas Knot tot de orde te roepen. De overdrachten binnen de EU-transferunie zijn al veel te ver uit de hand gelopen en we hebben minder daarvan nodig, in plaats van meer. Het oorspronkelijke euro-pact is al te veel geschonden, naar de letter én naar de geest. Soevereiniteit moeten we terughalen, in plaats van in de uitverkoop doen!

 

Illusie

Het is een illusie gebleken dat Zuid-Europese landen door meer integratie gaan lijken op noordelijke landen. Beter (ook voor hen!) is de zuidelijke landen meer vrijheid te gunnen door de eurozone monetair flexibel te maken en landen in problemen de mogelijkheid te bieden tijdelijk uit de eurozone te stappen zodat ze kunnen devalueren, zoals prof. Lex Hoogduin, Johannes Vervloed en ik betoogd hebben in ons drieluik en vervolgartikel voor OpinieZ.

Christine Lagarde zou dat beter moeten weten dan wie dan ook. Zij heeft dit recept (schuld deels afschrijven en munt devalueren) als baas van het IMF overal succesvol toegepast waar landen in problemen raakten. Met uitzondering van de eurozone.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klaas knot is ,net zoals onze regering, alleen maar bezig met geld vergaren voor grote bedrijven, banken, en een elitair clubje. Het gaat helemaal niet om de nederlandse samenleving en hun economie. Dat intersseert ze helemaal niets.
En volgens mij heeft hij al met het Imf een koers uitgestippeld: waarvoor wij mogen dokken.

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Meer macht naar Brussel en daardoor de scheefgroei in de eurozone aanpakken gaat Nederland dus twee maal treffen. We verliezen meer soevereiniteit (lees eigen cultuur en regie daarop) en we gaan met minder economische vrijheid en mogelijkheden meer betalen. Hoe dan?
Er is maar een antwoord voor deze uitzichtloze situatie en dat is NEXIT.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Terecht merkt Gajentaan op dat het recept van Lagarde, zoals dat door Knot wordt gepropageerd, op drijfzand is gebaseerd. Monetair beleid is per definitie overheidsbeleid. Overheden moeten niet aan te veel knoppen moeten draaien om dit monetaire beleid tot stand te brengen. Het recept Knot/Lagarde vereist draaien aan twee belastingknoppen, de loonknop, en de knoppen van het koopgedrag van de burger. Onder die laatste knop zitten nog een paar knoppen verstopt: namelijk die van het verhogen van de belasting op chinese import en het subsidieren van zuid-europese (lees franse) producten, en last but not least, het subsidieren van zuid-europese staatsschuld vanuit nederlandse pensioenpotten en enorme opwaartse druk op de nederlandse huizenprijzen terwijl de nederlandse huizenmarkt door europese (im-)migratie toch al onder absurd hoge druk staat. De enige oplossing is een monetaire IMF-achtige oplossing voor zuid-europese landen. Die kan mogelijk gemaakt worden door The Matheo Solution (TMS). Daar is inmiddels de tijd wel rijp voor. En voor het ontslag van Knot, Lagarde en andere luchtfietsers. Het (voorspelbare en voorspelde) drama is inmiddels wel groot genoeg geworden.

pankonthemove
pankonthemove
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dus, als ik het goed begrijp, moeten we weer een paar Fyra treinen bestellen? Nou ja, heeft één voordeel; een paar Italianen zullen er wel voor moeten werken en zijn tijdelijk van de straat.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pankonthemove

Waarom niet?

Er is toch maar mooi een oplossing gevonden voor die eerder aangeschafte Fyra’s… daar gaan ze namelijk bloembakken van maken.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klaas Knot is een van “hunnie”, komt uit voor hetzelfde cluppie en draait rond in die cirkel… een soort van “never-ending polonaise”.

Kijk en luister maar wie wat roept… Lagarde, Verhofstadt, Juncker (toen der tijd), Timmermans, Mutti Merkel, Macron, kabinetten Rutte, D66/GL en vele, vele anderen…

Dan weten we eigenlijk toch al genoeg?

Knot c.s. wil duidelijk veel meer, meer, meer… nou,… en ik wil veel minder, minder, minder.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zuinige Noorden moet zich aanpassen aan de geldverslindende Zuiden. Want de slechte methode moet het winnen van de goede. Laten we allemaal schulden maken want geld is gratis en als je spaart mag je het inleveren bij degene die niet spaart. Laten we ook allemaal corrupt worden want corrupt worden is makkelijker dan corruptie bestrijden. En met de open grenzen kunnen wij openlijk en overal parasiteren tot het koek op is. Als maar de euro blijft bestaan want daar hebben wij alles voor over.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klaas Knot; “als ECB-beleid faalt, moet je de ECB gewoon meer macht en meer geld geven”. Oftewel; “om obesitas te genezen, moet je de patiënt meer vetten en meer suikers geven”.

Totale waanzin. Ik snap niet dat iedereen met een gat in zijn hand zich zo maar “econoom” mag noemen. Zonet lees ik op teletekst dat topeconomen vinden dat onze overheid meer geld uit moet geven. Onze staatsschuld zal boven de 60% van ons Bruto Binnenlands Product komen, maar dat maakt volgens hen niet uit.
Onzin natuurlijk; want geld lenen kost geld. Ook voor overheden.

En bij onvoorstelbaar grote bedragen als overheidsuitgaven zijn de kosten dus ook onvoorstelbaar groot. Tel daarbij op dat de overheidsinkomsten de komende jaren flink zullen dalen door vergrijzing, en door het afstoten van winstgevende sectoren zoals gaswinning en landbouw. Tegelijkertijd wil het partijkartel honderden miljarden uitgeven aan sterk milieuvervuilend “klimaatbeleid”, en nog eens honderden miljarden aan ongecontroleerde massa-immigratie.

De komende decennia zullen we dus steeds lagere inkomsten en steeds hogere vaste lasten hebben. Maar een gigantisch schuldenpakket kan er best nog wel bij?

Tot slot, alles dat de EU aanraakt verandert in poep. Dat geldt onder andere voor de corona-aanpak, bescherming van EU buitengrenzen, de euro; dat geldt dus ook voor het ECB-beleid. Onze pensioenen en spaargelden verdampen, omdat de ECB een hoge inflatie en een extreem lage rente voorschrijft.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ja, u toont met uw bijdrage goed aan welk een inferieure overheid wij hebben. In de EU overigens ook.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De munt devalueren is natuurlijk hetzelfde als de lonen verlagen alleen valt het minder op in de algehele herprijzing van salaris en goederen na een devaluatie. En dat is precies waarom het gedaan wordt. Wanneer je te veel schulden hebt gemaakt ben je failliet. Er zijn geen monetaire trucs die daar tegen helpen. Verder doet de gedachte, hoop dat je een economie centraal kunt managen nogal marxistisch aan. Het mag dan ook geen verassing zijn dat daar nimmer nooit iets van terecht komt. Gevolgmatig kan niet alleen de centrale bank opgeheven worden, het complete Ministerie van Economische zaken mag wegbezuinigd worden. Moet je eens zien hoeveel Afrikanen je daarin kunt huisvesten.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ehhm Youp,
Munt devalueren helpt om de import te beperken en de export te stimuleren. Daarom bleef Italië in de jaren ’70 en ’80 zoveel Fiats verkopen. Leuke autootjes, tegen een lage prijs maar zwaar inferieur aan een dure Duitse auto.
Frankrijk idem dito. Elk jaar in mei -/- 10% Zo kon Renault kwalitatief mindere auto’s verkopen, maar voor de prijs van een kale VW Golf (en die waren zo kaal, dat bij wijze van spreken zelfs het stuurwiel als extra optie werd verkocht) had je een luxe Renault 18. Gold ook voor de Franse fles wijn en de caming municipale, waar je als Nederlander zo goedkoop je vakantie doorbracht.

Doordat men niet meer kan devalueren blazen we binnen de EU de Franse en Italiaanse economie op.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Nee, helaas. Dat is allemaal keynesiaanse kletskoek. Wat je doet als je de munt goedkoper maakt is dat je de export stimuleert van enkel die producten die al in de showroom staan. Je neemt aan dat er wat meer van verkocht gaan worden omdat de prijs daalt voor niet-Franse francs houders in dit geval. Vervolgens moet de Franse producent met de zwakkere munt opnieuw grondstoffen gaan kopen om een nieuwe auto te kunnen maken en daar moet hij meer francs voor neertellen. Kosten die vanzelfsprekend in de prijs doorberekend moeten worden. Als je een scenario van permanente devaluatie voorstelt, zeg je in wezen dat je een land rijker gaat maken door het eerst armer te maken. Wat vanzelfsprekend niets anders dan onzin kan zijn. Eerst devalueer je de munt: iedereen wordt armer. Waarna je zegt: maar dat is goed voor je. Daar wordt je rijker van. Alleen een keynesiaanse econoom kan dergelijke nonsens uitkramen. Tegenvoorbeelden: Duitsland groeide van volledig platgebombardeerd naar de grootste exporteur ter wereld in 1 generatie, op de rug van de hardste na-oorlogse munt ter wereld: de Duitse mark. Ook Nederland en Japan zijn exportlanden en doen dat op een vrij harde munt. De VS, toen ze nog spullen maakten, deden dat met een behoorlijk harde USD.

Wat de Zuid-Europese economieën moeten doen is hervormen. Dat is minder overheid, minder belastingen en een meer ondernemersvriendelijk klimaat scheppen. Tijdens de Thatcher revolutie uit de jaren 70 en 80 zijn er privatiseringsgolven geweest in o.a. NL omdat de overheidskosten te hoog waren. Dat moet nu ook in Zuid-Europa gebeuren. Er zijn geen geheimzinnige monetaire trucjes om landen rijker te maken.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Voor wat betreft die auto maakt het uit, hoe zwaar de grondstofprijzen in het product doorwegen en hoe zwaar arbeid. Vwb toerisme en agrarische producten gaat uw betoog niet op.

Japan groeide hard door een enorme efficiëntie in de productie, waardoor men veel waar voor weinig kon leveren met een hoge kwaliteit.
Duitsland is een voorbeeld van een enorm hoge arbeidsproductiviteit, waardoor Duitse producten al voor die oorlog een uitstekende reputatie hadden. Dure producten, die door hun imago goed verkochten. Waarbij statusmerken als BMW en Mercedes sowieso gewild waren.

Het verhaal ligt nogal genuanceerder dan u dat afdoet.

De USA verkochten in Europa vooral veel auto’s als de dollar laag stond. Kreeg je voor weinig geld veel auto. Van matige kwaliteit overigens.
Met een sterke dollar zakte de verkoop van die auto’s direct in.

Dat de Zuid-Europese economieën moeten hervormen is een uitstekend idee. Maar net zomin als onze kat van niet gaat blaffen, apporteren en pootjes geven zullen die economieën gaan hervormen. Hun wereld zit nou eenmaal anders in elkaar dan de onze.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

“De USA verkochten in Europa vooral veel auto’s als de dollar laag stond. Kreeg je voor weinig geld veel auto. Van matige kwaliteit overigens.
Met een sterke dollar zakte de verkoop van die auto’s direct in.”

Nee, Henry Ford was de uitvinder van de lopende band waardoor auto’s (T Ford) plotseling goedkoop geproduceerd konden worden en bijna iedereen, niet alleen de happy few, een auto kon kopen. Daarvoor was een auto, net als vele andere luxe-producten, onbetaalbaar.

“Dat de Zuid-Europese economieën moeten hervormen is een uitstekend idee. Maar net zomin als onze kat van niet gaat blaffen, apporteren en pootjes geven zullen die economieën gaan hervormen. Hun wereld zit nou eenmaal anders in elkaar dan de onze.”

Dat de Zuid-Europese economieën, net als bv Turkije, een korte termijn geschiedenis hebben van monetaire devaluatie, dat is sinds het loslaten van de goudstandaard toen dat plotseling mogelijk werd, wil niet zeggen dat dit zo dient te blijven. Waarom wilt u zo graag vele tientallen miljoenen mensen arm houden? U moet echt ophouden te denken dat mensen arm maken middels monetaire devaluatie een deugd is. En anders stel ik voor dat we ermee beginnen uw bankrekening eens flink te devalueren. Dat is goed voor u.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Youp
Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Uw argumenten worden zwakker en door het naar mij persoonlijk, in dit geval mijn bankrekening door te trekken, lijkt u minder zeker van uw zaak te zijn. Anders had u dat niet nodig.

Dat mijnheer Ford auto’s goedkoper ging produceren staat los van mijn argument dat de USA auto’s hier alleen goed verkocht werden bij een lage dollarkoers.
U tipt hiermee wel aan, dat de prijs voor de consument een rol speelt. De Franse autoindustrie heeft haar productie massaal naar Oost Europa en Turkije verplaatst. Omdat productie in Frankrijk te duur is. Dan worden Franse auto’s te duur en koopt men wel Duitse auto’s. Of Aziatische.
Het is prachtig dat die Franse werknemers geen koopkracht verliezen door devaluatie. Maar als dat hun massaal hun banen kost, dan worden ze toch evengoed arm?

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Het spijt me te horen dat u mijn argument uw bankrekening te devalueren persoonlijk opneemt. Maar als u blijft argumenteren hoe voordelig het wel niet is om mensen armer te maken, lijkt het mij zinvol om dat wat dichterbij u te brengen. Mogelijk dat u dan wat spullen kunt verkopen omdat die zo leuk goedkoop geworden zijn. Daarna zit u toch snel in de problemen. Ik heb mijn argumenten gegeven. Als ze aan u niet besteed zijn; het zij zo.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Het standpunt van Ernie is volgens mij niet dat we alle geld overal ter wereld elke dag moeten devalueren. Natuurlijk moet geldontwaarding an sich geen streven zijn van een land.

Maar als er iets mis is met de economie van een land dan kan de klap deels worden opgevangen door te devalueren. Want dat leidt inderdaad tot minder import en meer export, meer toerisme. En als de economie mede daardoor aantrekt stijgt de munt vanzelf weer in waarde.
Devaluatie kan een vangnet zijn, en de euro haalde dat vangnet weg. De schulden van Griekenland en Italië zijn sinds en dankzij de euro historisch gestegen.

De economie van een land maakt of breekt de werkelijke waarde van een munt. Zowel euro als ECB-beleid verstoren dat proces. Elke economie in elk land fluctueert, altijd, en hoe minder overheid hoe beter.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

De economie fluctueert zegt u, alsof het een natuurlijk fenomeen is. Nee, het probleem met de zuidelijke economieën is dat de overheden teveel geld hebben uitgegeven en daarvoor te veel geleend hebben om die gelden te kunnen uitgeven. Daarnaast dienen de zuidelijke landen hun economieën te hervormen, meer competitief te maken. Er was, voor de euro, een IMF recept om dergelijke, failliete landen er weer bovenop te helpen. Je kunt dan een lening lrijgen van het IMF – niemand anders wil je nog geld lenen tegen een redelijke rente – vooropgesteld dat je de economie hervormd, de munt flink devalueert zodat het prijsniveau daalt van zowel goederen en diensten als salarissen en waarmee met name de mensen en organisaties die zich misdragen hebben, dat is: te veel geleend hebben, gered worden. Zolang je in de euro zit kan dat recept niet meer omdat devaluatie niet meer mogelijk is. Wat zijn de alternatieven? Als een overheid failliet is, failliet laten gaan. De banken die zo stom zijn geweest grote bedragen te lenen aan dergelijke overheden zitten dan op de blaren. Of hebben deze banken soms gespeculeerd op de hoop dat de betreffende landen gered zouden worden en hun investering succesvol is? Misschien betekent dit dat de betreffende landen uit de euro moeten. So be it. Alternatief twee is dat de gemaakt schulden worden terugbetaald via een afbetalingsplan gelijk Ierland. Dan zal de overheid alsnog moeten bezuinigen (maar dat moet sowieso want ze hebben te veel geld uitgegeven). Ook dan zal het prijsniveau moeten dalen, alleen nu niet via een devaluatie, maar via reguliere loon- en prijsverlagingen. Is verder hetzelfde, maar nu worden die prijsverlagingen minder gecamoufleerd dan bij een devaluatie, wat weinig anders is dan een monetair trucje om hetzelfde effect te verbergen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

citaat: “het probleem met de zuidelijke economieën is dat de overheden teveel geld hebben uitgegeven en daarvoor te veel geleend hebben om die gelden te kunnen uitgeven.”

Zomaar een stomme suggestie hoor. Maar zou dit iets te maken kunnen hebben met de cultuur en belevingswijze van de mensen in deze landen?

Waarom denkt u dan, dat die landen nu ineens hun economieën zullen hervormen?

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

@Youp,

Economieën fluctueren inderdaad. Zie bijvoorbeeld de wet van de remmende voorsprong, en die van de stimulerende achterstand. Of de vondst van een enorme gasbel; versus het stoppen met gaswinning.
En dat neemt uiteraard niet weg dat de Zuidelijke EU-landen er een puinhoop van hebben gemaakt. Maar zij niet alleen, vergis je niet. Het begint er al mee dat die landen helemaal niet in de euro hadden mogen zitten. Tegen alle adviezen in zijn ze toch in dingflopbips beland. Griekenland bouwde daarmee een schuld op die hoger was dan ooit te voren. En de honderden miljarden “hulp” voor Griekenland werden direct doorgesluisd naar op omvallen staande Duitse banken.

En nogmaals; zonder euro zouden zowel Griekenland als de Duitse banken er veel beter voorgestaan hebben. De EU en de EU-lobby hebben dus een hele grote fout gemaakt door die euro er overal doorheen te drukken. En de ECB kan niks anders doen dan die systeemfout in stand houden met maatregelen die sterke economieën zoals Nederland veel, erg veel geld kosten. Wij betalen letterlijk honderden miljarden, deels direct via EU-fondsen en noodsubsidies; en deels middels het ECB-rente- en inflatiebeleid. Mede door dat ECB-beleid heeft NL relatief weinig koopkracht, en verdampen onze spaargelden en pensioenen waar we naast staan.

De euro, de EU, de EU-lobby en de ECB zijn dus een veel groter probleem dan de Zuidelijke economieën. Die staan er heel beroerd voor, maar dankzij de EU-lobby staan wij er net zo slecht voor. Alleen beseffen we dat nu nog niet; de meesten zullen dat pas zien als het te laat is.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik vat -wat u geestig als argument benoemt- uw opmerking over mijn bankrekening niet persoonlijk op. Ik vind zulke bijdragen enkel weinig professioneel.
Uw argumenten komt erop neer dat de economieën van die zwakke landen moeten hervormen en dat devaluatie mensen armer maakt.
Noch het een, noch het ander spreek ik tegen.

Mijn argumenten zijn dat je die economieën niet kùnt hervormen. En dat een te sterke munt de export van een land zoveel schade toebrengt dat daardoor de werkgelegenheid sterk terugloopt.

Beide zienswijzen leiden tot inleveren van welvaart.

Met uw model, wat nu de norm is worden we in een transferunie gerommeld waarin wij alimentatie gaan betalen voor de mensen in die zuidelijke landen, die economisch niet meer kunnen concurreren.
In zoverre wordt uw opmerking wel waarheid dat mijn bankrekening zal “devalueren”. En dat zal voor de meeste lezertjes hier wel gelden.

Zodra die € knalt -en dat gaat hij vroeg of (naar ik vrees) laat gaan gebeurden zullen Frankrijk en Italië beginnen met hun munt te devalueren. Anders gebeurt er niets meer in die landen.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

“Mijn argumenten zijn dat je die economieën niet kùnt hervormen.”

Aha, de Zuid-Europese landen zijn bij deze tot de permanente armoede veroordeeld. Daar zullen ze blij mee zijn. Ik voeg daar maar even aan toe: en de enige manier om het enigszins dragelijk voor hen te maken is voortdurend hun ruilmiddel ontwaarden zodat anderen er leuk goedkoop op vakantie kunnen gaan.

“En dat een te sterke munt de export van een land zoveel schade toebrengt dat daardoor de werkgelegenheid sterk terugloopt.”

Het spijt me zeer, maar hier klopt helemaal niets van. Ik heb al eerder aangegeven dat exportlanden als Duitsland en Nederland dit doen op de rug van een harde munt. Om dat wat beter te kunnen begrijpen moet je wel wat van Oostenrijkse School economie begrijpen en de keynesiaanse dogma’s doorprikken, zoals daar zijn: een zwakke munt is goed voor de export. Dat heeft enkel betrekking op een korte termijn effect.

“Met uw model, wat nu de norm is worden we in een transferunie gerommeld…”

U heeft er echt helemaal niets van begrepen. Natuurlijk pleit ik niet voor een transferunie. Goedendag zeg. U lijkt enkel twee varianten te kennen: transferunie of terug naar de eigen munt en devalueren.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Heel lief, uw betrokkenheid bij de Zuid Europese landen. Maar zij leven volgens hùn (economische) mores en weigeren dat te veranderen. Als dit leidt tot permanente armoede is dat nog altijd hùn keuze. Devaluatie of faillissement, die armoede komt er na de € toch wel.

Wie zijn u en ik, dat wij hen onze mores kunnen opleggen omdat het beter voor hen is? Het zijn hun landen en hun economieën. Dan mogen ze toch zelf wel weten hoe ze willen leven? Dat u liever een maakbare situatie ziet is mijns inziens de kern van het probleem; het werkt niet.

Overigens curieus om op te merken dat exportlanden als Nederland en Duitsland succesvol zijn op de rug van een harde munt. Wij hebben exact dezelfde munt als Frankrijk en Italië.
Die is voor hun te hard en voor ons te zacht, zodat onze landen de export onder een reële prijs verkopen. Daarom lopen onze economieën ook als een tierelier.

Een zwakke munt is op zich niet perse goed voor de export. Het gaat om een groter geheel, waarin o.a. efficiëntie van de productie, de kwaliteit en het imago van de producten een rol spelen. Een Fiat of een Renault hebben een minder goed imago dan een Audi. Als tussen die merken geen prijsverschil zit, raak je de eerstgenoemde merken aan de straatstenen niet kwijt. Dat is waar Fiat op dit moment nogal last van heeft.

Compliment overigens voor uw afsluiting. Met uw laatste zin verwoordt u de realiteit exact. Aanvullend: devalueren voor de zwakkere broeders. Voor Nederlandse en Duitse producten zou dat precies omgekeerd moeten zijn.

Daniel Rose
Daniel Rose
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Knot is een prutser die snel wil opstomen naar een nog betere baan bij geld verslindende moloch EU en liefst bij sprinkhaanorganisatie IMF onder de vleugels van pot Lagarde. Walgelijke lui.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik las de kop in de Telegraaf. Om de Euro te redden; huidige muntunie onhoudbaar. Sinds de kredietcrisis, inmiddels 12 jaar geleden zijn de onderliggende problemen niet of nauwelijks aangepakt en is er geen vooruitgang geboekt. Erger nog, 12 jaar na dato mekkert Knot nog/weer over het redden van de Euro en huidige muntunie onhoudbaar.
En dan zou overdracht van soevereiniteit de problemen zomaar ineens als sneeuw voor de zon doen verdwijnen?
De beste man kan ons nog beter oproepen om te gaan geloven in de tandenfee en de paashaas.

De enig logische reactie is de vaststelling van Klaas Knot, dat de huidige muntunie als domweg mislukt moet worden beschouwd.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Knot, is een graag geziene gast, bij de club van Opa Bernhard.
En deze club van Opa Bernhard, heeft zich nog nooit ingezet voor de Nederlandse samenleving.
Kijk alles wat stiekem gaat en achter gesloten deuren, riekt onfris.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stoppen met redden van banken, laat ze het lekker zelf uitzoeken,alle heren met een mooi pak aan ,ze kunnen het mooi vertellen ,maar de tijd dat we banken konden vertrouwen ligt ver achter ons .
Ze geven u een paraplu ,maar als het gaat regenen willen ze hem gelijk terug .

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er lijken nergens meer fatsoenlijke bestuurders te zitten met kennis van zaken.
Dat vind ik een heel zorgelijke ontwikkeling.
Ik heb geen idee waar dit eindigt. Hopelijk loopt het pas na mijn leven dan uit de hand, want ik wil dat niet meer meemaken. Waarom stemmen er toch mensen op de huidige incapabelel kartel partijen. D66 zou HEEL gauw moeten verdwijnen van het toneel.

peter klein
peter klein
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Klinkt plat, maar de EU is zo corrupt als maar zijn kan.
Hoe kan je denken aan een herstel van zd europa als bv Italië al een kwart van de industrie is kwijtgeraakt? Veelal naar o-EU , maar erger nog: naar China.
(Net als die van hier trouwens: industrie arbeiders moet je met een lampje zoeken)

En dat omdat de EU tot nu toe geWEIGERD heeft een handelsverdrag met China af te sluiten, waardoor dat land ongelimiteerd kan profiteren van de verschillen in o.m. regelgeving en sociale lasten.
Dat is moedwil van de EU-bestuurders. Daar schuilt een verborgen agenda.

Tel daar nog bij dat de Chinese overheid productmarkten gewoon opkoopt door subsidie te geven op producten/randvoorwaarden die zij voor de eigen ontwikkeling belangrijk vindt. En dan krijg je de gevolgen als waarover van der Leegte klaagde mbt de aanschaf van honderden elektrische bussen door NL gemeentes in China.

In EU kopen grote bedrijven kleinere op om concurrentie uit te schakelen, China drukt concurrenten uit de markt met kunstmatig lagere kosten
En dat staatsgeleide kapitalisme wordt in EU gigantisch onderschat, in tegenstelling tot Trump’s Amerika

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

als we van de EU landen één groot land maken dan ontstaan zelfs in de NL polders gouden bergen , ja lezers dat is de economische boodschap van Knot.
Mijn stelling is dat economie geen vak is en het moet hebben van lange verhalen

Youp
Youp
3 jaren geleden

Dat is helemaal juist natuurlijk. Ze noemen het zelf: the big reset. Je moet jezelf beschermen door je huis te verkopen, misschien verhuizen naar Oost-Europa of Azie, als dat kan. als je in NL blijft wapens kopen plus in alle gevallen goud en bitcoin inslaan. Better safe than sorry.

logisch_denken
logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit onderwerp kunnen we heel makkelijk analyseren.

De islam is een totalitaire ideologie. De islam kent zijn eigen wetten , eigen financiële systeem en eigen strafrecht. De islam erkent geen andere rechtstaten en of democratieën.

Praten over groepen binnen de islam of de gematigde islam of gematigde salafisten is derhalve complete onzin. Elke aanhanger van de islam leert hetzelfde.

Een beeltenis van de profeet is verboden. Een cynische tekst is verboden. Kritiek op de ideologie is verboden.

Wat mij het meeste zorgen baart is dat nagenoeg de gehele migratiestroom bestaat uit islamieten die vluchten voor zogenaamd een beter leven maar aangekomen in het beloofde land van gratis geld de mensen aldaar hun ideologie opleggen. Iedereen moet zich aanpassen aan de ideologie en de gasten worden heersers in hun gastland

Dat de politiek het zover heeft laten komen is mij een raadsel en je zou verwachten dat clubjes zoals GL, PVDA , CDA en VVD zich zouden doodschamen maar ze gaan schaamteloos door met de omvolking.

N oexman
N oexman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die knot is tegen de kluis deur aan gelopen .
Daar heeft hij deze tik van over gehouden .
Ik stel voor om deze man in een gesloten inrichting te plaatsen.
En de sleutel weg te gooien .
En gelijk een nexit graag

dedingenbijdenaamnoemen
dedingenbijdenaamnoemen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het geneesmiddel voor een overdosis EU is volgens dokter Knot nog meer EU.
Niet moeilijk te raden hoe het de patiënt uiteindelijk zal vergaan.
Was de nietsontziende weg naar een federaal Europa maar slechts geplaveid met goede voornemens.

34
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x