Opportunistisch crisismanagement zonder toekomstvisie

Je komt er niet met alleen de portemonnee te trekken

Foto:

 

Eén van de dingen waar ik me de laatste weken het meest over verbaas, is de ruimhartigheid waarmee het kabinet de portemonnee trekt tijdens de corona-crisis. Of het nou het Zuiden van de EU is, de KLM of de zzp’er, iedereen wordt geholpen en geen bedrag lijkt te hoog. Daarmee probeert men te ontkennen dat deze crisis negatieve gevolgen mag hebben voor bepaalde groepen.

Het is natuurlijk prachtig dat we – vooralsnog – een enorme welvaart hebben en dat de kapitaalmarkten groot vertrouwen hebben in onze manier van opereren uit het verleden. Het is een prettige gedachte dat er een vangnet is voor bedrijven en mensen die getroffen worden door deze onverwachte crisis. Het is logisch dat we onszelf niet in diepe ellende willen storten, waarbij er maatschappelijke onrust ontstaat.

Maar toch vind ik de aanpak verkeerd.

 

KLM

De corona-crisis legt immers een aantal diepere en langer aanwezige gebreken van onze maatschappelijke inrichting bloot. Maar in plaats van deze problemen op te lossen, rollen we ze door naar de toekomst. Hoewel het lastig is om als KLM een omzetdaling van 90% op te vangen, zou de huidige toestand van de KLM vele malen gezonder zijn geweest als zij een jaar aan ‘cash‘ had aangehouden voor rampen zoals deze.

Dat deze tegoeden alleen maar opgebouwd kunnen worden door een vele malen hogere ticketprijs (de kosten zijn immers wat ze zijn) legt exact mijn punt bloot: de moordende concurrentie in de luchtvaart heeft geleid tot marge-erosie en daarmee tot weinig liquide bedrijven. Zo’n crisis is dan slechts een duwtje dat een slecht presterend bedrijf om doet vallen. Economisch gezien logisch. Wat in mijn beleving had moeten gebeuren is dus het faillissement van KLM.

 

Italië

Daarmee is er één speler minder in de luchtvaart, waardoor ticketprijzen kunnen stijgen en andere bedrijven wel liquiditeit kunnen opbouwen. Dezelfde redenering kan je ook volgen voor Zuid-Europa. Als Italië zijn rekeningen niet kan betalen, dan moet Italië zijn beleid aanpassen of leningen proberen af te stempelen. Door Italië te helpen, gaan we eigenlijk akkoord met het weinig solide financiële beleid van dat land de afgelopen decennia.

Dit geldt op een ander niveau ook voor de zzp’er, hoe tragisch het ook is. Veel zzp’ers hebben bewust de keuze gemaakt om onafhankelijk te zijn en een flexibel en soms beter betaald leven in te stappen. Dat dit alleen maar kan door het aangaan van een hoger risico, was bekend. Nu we in een diepe crisis raken en de omzetstroom stokt, blijkt dat er ook een keerzijde aan het ondernemen zit.

 

Continuïteit

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het prima dat de overheid personen en bedrijven helpt, maar wat ontbreekt is een toekomstvisie achter deze reddingsacties. Juist nu kan de overheid sturend optreden en Nederland inrichten zoals we met zijn allen eigenlijk willen. Op onderdelen gebeurt dit ook wel, zoals de voorwaarden die men stelt aan het redden van de KLM, maar een uitgesproken en wenkend toekomstperspectief ontbreekt. De meeste regelingen zijn one size fits all, iedereen kan er gebruik van maken en de inzet is de continuïteit van het huidige landschap.

 

Vooruitzien

Ik vind dat fout. Regeren vanuit het heden en vanuit de huidige realiteit is geen regeren. Regeren is vooruitzien. Regeren is regie voeren en piketpaaltjes slaan waarbinnen de vrije markt kan floreren. Regeren is voorwaarden scheppen voor de toekomst. Laat me een viertal denklijnen noemen.

1. Leren van de crisis: een groot voordeel van deze crisis was de afname van zakelijke mobiliteit. Hierdoor waren er minder files, een betere luchtkwaliteit en in verschillende sectoren ontstond er een versnelling in innovatie (bijvoorbeeld de digitalisering van het onderwijs). Bij het verzorgen van overheidssupport kan prima een voorwaarde tot grotendeels thuiswerken worden ingebouwd om niet als vanouds in september 2020 weer in de file te staan.

2. Vooruitdenken: zoals het er nu naar uitziet ontstaat er een enorm begrotingstekort in 2020 en wellicht ook 2021. Om dit op te vangen zullen er bezuinigingen moeten volgen of er ontstaat een lastenverzwaring. Zonder bijsturing van beleid weten we allemaal dat deze lastenverzwaring normaal gesproken op de schouders van de middenklasse terecht zal komen.Een knop waaraan gedraaid zou moeten worden is de knop van de vennootschapsbelasting. Op het moment dat een bedrijf gebruik maakt van staatssteun, is het legitiem om een hogere vennootschapsbelasting te betalen: de overheid heeft je immers gered. Stel dat je als bedrijf gebruik maakt van overheidssteun. Dan  zou je eigenlijk een dubbele vennootschapsbelasting moeten betalen voor een periode van twintig jaar. Hier zou even een slimme rekenaar aan moeten rekenen zodat bedrijven zelf een hogere dekking kunnen aanhouden om gewapend te zijn tegen een toekomstige crisis.

3. Fair beleid: gezien de verwachting dat we in de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog belanden en de theorie dat door een crisis de ongelijkheid alleen maar verder toeneemt, ligt het voor de hand om nu al na te denken over een zogenaamde superrijken-crisisbelasting. Hoewel het risico van Venezolaanse kapitaalvlucht moet worden beperkt, is er best een punt te maken van het invoeren van een marginaal belastingtarief van 70% voor inkomens van boven de miljoen euro. Rijken hebben er immers baat bij dat de infrastructuur en het consumentisme van Jan Modaal in stand blijven, dus de elite mag ook best een extra steentje bijdragen.

4. Deglobaliseren: We hebben jarenlang kunnen genieten van de voordelen van globale supply chains. Onze kosten werden laag gehouden door het verplaatsen van arbeid uit Nederland naar China. We hebben daar nu de prijs voor betaald. De wereld is een dorp geworden en de pandemie kon zodoende razendsnel om zich heen grijpen. Minder mobiele gebieden zoals Oost-Groningen blijven nu gespaard, maar zijn decennialang als krimpregio’s armer geworden door deze globalisering.Het is overduidelijk dat we op wereldschaal een schadevergoeding moeten afdwingen van China voor het verspreiden van desinformatie over het Wuhan-virus.
Daarnaast moet de overheid steun aan bedrijven die zaken doen met China van extra voorwaarden voorzien. Het echte geopolitieke gevaar komt niet uit Rusland, maar uit China. In woord en daad is dit kwartje nog steeds niet in Den Haag gevallen. Dat moet snel veranderen. Nationale supply chains moeten gestimuleerd worden.

 

 

Het is begrijpelijk dat het kabinet door deze crisis is overvallen. Het is ook best logisch om – als je geen visie hebt – impulsief en opportunistisch ieder probleem dat voorbijkomt zo goed mogelijk op te lossen.

En daarmee hebben we gelijk de kern te pakken. Het kabinet Rutte loopt van case naar case en probeer ieder gat zo goed mogelijk te dichten, maar er lijkt geen enkel economisch of geopolitiek beleid achter te zitten. Vandaar dat misschien dáárom de persconferenties van Rutte alleen maar medisch van karakter zijn.

Wat wil je, als je geen visie hebt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Erst gemacht und dan gedacht,de politieke voorkeur van Merkel,die doet alles op de Honecker manier ,en Rutte loopt er gewillig achteraan ,zo snel mogelijk naar de realiteit,en als er plots zoveel geld is,gebruik het voor je eigen volk ,pas in welstand kan je goed doen,zo snel mogelijk uit de EU,dat is een bodemloze put,Rutte, als je dat nu nog niet inziet,hoor je in de tweede kamer niet thuis, en al zeker niet aan het roer .

H.J.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Rutger.

Persoonlijk geloof ik, dat Rutte van je hele stuk geen bal snapt.
Die plaat voor zijn kop is van Cortenstaal.

Prachtige slotzin: Wat wil je, als je geen visie hebt.

A Swart
A Swart
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

reactie verplaatst, kan iemand dit weghalen?

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben het met de hele column eens behalve dat de ZZP ers dat pad gekozen hebben omdat het lucratiever zou zijn. Velen zouden anders wellicht geen werk hebben gevonden…..EN…. veel mensen weten van zichzelf dat ze niet jaren lang in dezelfde groep kunnen functioneren en hebben steeds verandering nodig, dan functioneren ze op hun best. Dat zijn vaak de kleine zelfstandigen die zelf hun werkindeling en werktempo willen bepalen. Die zouden ongelukkig zijn in een dictatoriale werkkkring met soms vervelende collega’s of leidinggevenden. Om dat te voorkomen worden ze ZZP er of kleine zelfstandige. Voor de rest ben ik het wel eens met Rutger.
Zaniken over overlast vna Schiphol, maar het dan wel in deze vorm overeind houden klopt ergens niet.
Net zoals zaniken over stikstof of andere problemen met bevolkingsdichtheid, maar dan wel steeds een inwonertal als de stad Eindhoven of Enschede binnen laten komen ongecontroleerd is OOK een mega fout.

Netty
Netty
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is een pure casemanager. Beleid maken voor nu en de toekomst op dat wat hij al kent, heeft geleerd en wat passeert, vindt hij niet nodig.
Dat zegt dus precies wie hij is. Gewoon een casemanager, meer niet.
Managers, daar zijn er duizenden van in dit land en Rutte is er een van.
Dit artikel is mij uit het hart en het verstand gegrepen Rutger van der Noord!

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Zelfs een casemanager is ie niet. Opportunist die kansen voor zichzelf grijpt ten koste van Nederland. Ook in de zgn. Coronacrisis is hij geen manager. Het volgen van 1 op 1 de ´experts´ is geen management. Is afschuiven van verantwoordelijkheid.

Hesa
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ze hebben wel een visie: meer macht, aanzien en geld naar zichzelf toehalen. En andermans geld uitgeven zodat ze volgend jaar herkozen worden.
TJa, en dat de bevolking armer wordt, zal hun een rotzorg zijn.
Die korte termijn visie hebben ze altijd al gehad. Daarom is onze economie nu zo fragiel.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natúúrlijk ontvangt de KLM de grootste hap uit het ter beschikking gestelde geld, óns geld, om te overleven, de reden is heel eenvoudig : de NL-staat is groot-aandeelhouder van KLM, dus zal álles gaan doen om die vervuiler overeind te houden. En als je dan (gisteren) hoort dat er twee centrales in NL een vergunning hebben gekregen van Carooltje Schouten om mega-tonnen aan stikstof en Co2 de lucht in te blazen, dan vraag ik mij af : “Hoeveel hersenen hebben de z.g. “machthebbers” in ons landje ?” De uitstoot van die centrales is -tig malen hoger als op de vorige vergunning !!
Dezelfde Schouten is het die de boeren bijna van álles de schuld geeft, zij weet niet eens waarover zij ’t heeft, maar ach, een beetje “geleerd” gaan kijken helpt in ons landje al veel om een “boven-ons-gestelde” te worden.
Kennis en kunde speelt geen enkele rol. Een persoon met een “geleerde” blik in z’n ogen, die bovendien kan liegen en bedriegen zonder met z’n ogen te knipperen, dát is dè persoon die in “Den Haag” z’n weg zal vinden.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om te kunnen deglobaliseren moet je begrijpen dat je niet op een eiland zit. Als de Nederlandse werknemer de hoofdprijs moet verdienen omdat die daarmee ook een enorme collectieve lastendruk moet betalen, wordt het lastig om met welk buitenland dan ook te concurreren.
Zeker wanneer de € valt en wij daarvoor een sterke munt terugkrijgen.

En niet alleen met het buitenland, minder in de schijnwerpers, maar des te ingrijpender is de vergaande automatisering. Op dit moment wordt hard gewerkt om grote magazijnen compleet te automatiseren. Waarmee straks distributieland Nederland duizenden werknemers op straat zet.

Ofwel, de grens waarin de modale werknemer maar meer en verder belast kan worden is inmiddels ruimschoots overschreden. We zullen dus naar lastenverlichting moeten toewerken, om arbeid rendabel te maken.

De overheid zal dus moeten kiezen voor vergaande bezuinigingen in plaats van lastenverzwaringen. Te denken valt aan het afschaffen van het publieke omroepstelsel, migratie en de advocatuur die daar enorme bakken geld opsoupeert, milieuverdwazing (niet te verwarren met milieumaatregelen die aantoonbaar zin hebben) etc.

Als we dat niet doen, dan gaan we heel lang in een zware economische crisis belanden. Waarvan corona niet de oorzaak is, maar net dat laatste duwtje.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind het helemaal niet begrijpelijk dat de regering door deze crisis is overvallen. Een serieus bestuur heeft draaiboeken klaarliggen voor rampen. Voor een onverwachte oorlog, een watersnood of een virus. Verder was de regering al meerdere malen gewaarschuwd. Dit land kent een ik weet niet hoeveelheid aan ambtelijke overleggen en structuren. Het fatsoenlijk regelen van beschermende kleding voor het zorgpersoneel lukt ze niet eens.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

´Het is begrijpelijk dat het kabinet door deze crisis is overvallen´. Had niet gehoeven als je het verstand zou hebben wat je als regering toch zou mogen verwachten te hebben. Als je afgaat op ´experts´ die ervan uitgaan dat virussen bij de virtuele grens van Nederland stoppen, alsmede beweren dat het virus niet zo besmettelijk is, enkel blijkbaar in China, en je als regering je verstand dus op nul zet, dan wordt je overvallen.

PVV/FvD eind januari grenzen potdicht en er waren veel minder doden gevallen. Maar ja, voorstellen vanuit die hoek zijn per definitie fout.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wat wil je, als je geen visie hebt.”
? Nederland laten opgaan in een communistische Europese superstaat is toch een heel duidelijke visie?

Netty
Netty
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het is nog maar de vraag of zij dat bewust willen. Als je geen visie heb, heb je meestal ook geen bewust doel. Je houdt de zaak slechts draaiende, althans dat probeer je, maat dat heef niks met visie te maken.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Met een overweldigende meerderheid aan linkse mensen in VN, WHO, de regeringen van de meeste West-Europese landen en uiteraard ook in Brussel, lijkt het mij erg duidelijk dat al deze mensen dezelfde visie in hun hoofd hebben.
Dat dit door burgers wordt opgevat als ‘de zaak slechts draaiende houden’ komt deze linkse mensen ongetwijfeld goed uit. Ze hebben liever niet dat ze doorzien worden, dat kan de verdere uitwerking van hun plannen bemoeilijken.

Youp
Youp
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima stuk. Het is niet alleen Rutte waar het aan visie ontbreekt. Hetzelfde kan gezegd worden voor de meeste Europese leiders. In de UK hadden we mevrouw Theresa May, kleurlozer zijn ze niet te vinden. Eveneens geen ideeën. Kon of wilde Brexit niet uitvoeren. Macron durft wel eens wat te zeggen maar is uiteindelijk weinig anders dan een Franse D66’er. Salvini in Italië is natuurlijk een ander verhaal, maar die hebben ze uit het politieke zadel gewipt. Dat kunnen ze dan weer wel, de ratjes, tegenstanders uitschakelen. Lijkt in NL ook hun voornaamste bezigheid te zijn.

Terwijl de West-Europese politieke elite geen visie lijkt te hebben, wordt er natuurlijk wel een visie uitgevoerd en wel de globalistische agenda. Net zoals het RIVM en OMT het beleid aan Rutte dicteren, zo krijgt hij zijn marsorders uit de globalistische hoek. Met democratie heeft dat natuurlijk al lang niets meer te maken.

Alex Delarge
Alex Delarge
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is dus het momentum om wrakhout op te ruimen.

Carthago
Carthago
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

KLM heeft best wel een flinke reserve overigens.Indien KLM echter zou moeten omvallen zijn er genoeg investeerders die voor een appel en een ei de boel opkopen en gewoon lekker verder gaan op Schiphol in dezelfde bezetting .Zie daarvoor ook het huidige Virgin rampscenario . .Synergie in de luchtvaart zou veel beter moeten en zwaardere
kapitaaleisen ,wel mee eens.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Op het moment dat een bedrijf gebruik maakt van staatssteun, is het legitiem om een hogere vennootschapsbelasting te betalen: de overheid heeft je immers gered.”
Dit lijkt mij geen goed idee.
1. Van wie een bedrijf geld leent om te overleven -particulier, bank of staat – maakt niet uit. Elke lening is bedoeld om terug te betalen.
2. VPB wordt alleen betaald over winst. Elk bedrijf is goed in staat om er voor te zorgen dat die winst minimaal is, door het kopen van auto’s, toevoegen aan reserve, enzovoort. Het instellen van dubbele VPB zal dus nauwelijks geld opleveren voor de staatskas. Dan beter rente heffen over de geleende som, dan weet je tenminste zeker dat en hoeveel er binnen komt.

Realist1966
Realist1966
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik denk dat het probleem van zo snel omvallende bedrijven onder andere komt omdat het voordeliger was de winst te spenderen (geen belastingen over betalen) dan te bufferen (wel belasting over betalen). Hoe meer kosten, hoe minder winst en dus werd er zoveel mogelijk uitgegeven aan allerlei – niet noodzakelijke – dingen. Dat is dus bij veel kleine bedrijven en zzp-ers gebeurd, met alle gevolgen die we nu zien.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Guterres (VN baas) heeft ook een duidelijke visie: corona en climate hebben iets met elkaar te maken. Op 28 april nog ontvouwde hij zijn visie:
https://www.youtube.com/watch?v=UHoJP6a5218 (video van 2 min)
Rond 0m25: long term strategy en natuurlijk heel veel investeren in “green jobs”.

Arthur
Arthur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ZZP-er moet je inderdaad meer risico’s kunnen dragen, maar Covid-19 gaat de draagkracht te boven. Force majeur en je kunt je er ook niet tegen verzekeren.

Marcel Heilig
Marcel Heilig
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal duidelijk. De spil zieke regering voorgelicht ‘hoe’ om te gaan met de aangereikte beschikbare mogelijkheden. Hoe ‘onkunde’ en fantasie moeten veranderen in kunde, wijsheid en kwaliteit. Dat is waar de Minister President zich beter mee kan bezig houden. Dan krijgen een Min. President waar we ‘ooit’ trots op kunnen zijn.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x