Waar zijn onze Westerse waarden tijdens de crisis?

Verregaand ingrijpen in de persoonlijke vrijheid

Foto: verlaten straat in Amsterdam.

In noodsituaties leer je mensen pas echt kennen. Wanneer de druk oploopt verdwijnen alle saus, opsmuk en politieke correctheid. De ware aard van mensen wordt zichtbaar. Door deze Coronacrisis leren we ook de ware aard van het Westen kennen. En dat is allerminst hoopgevend. Ik loop een aantal Westerse waarden langs en schets wat ik observeer.

Vrijheid

Eén van de belangrijkste westerse waarden is vrijheid. Vrijheid om te doen en te laten wat je wilt, te zeggen wat je wilt en om mobiel te zijn. Een groot deel van de bevolking roept om een lockdown en strenge maatregelen, zaken die haaks staan op de westerse vrijheid. Natuurlijk begrijp ik dat maatregelen nodig zijn, zoals afstand houden, handen wassen, geen grote evenementen organiseren, maar zelf vind ik het best ver gaan dat er een dringend advies wordt gegeven om privé-samenkomsten met meer dan drie personen niet te houden.

Als je het mij vraagt is het totaal onverantwoord om dit wél te doen, maar het punt dat ik wil maken is dat de overheid niet zover in de persoonlijke vrijheid van mensen mag ingrijpen. Ook niet in een crisis.

 

Economie

Eén van de hoekstenen van de Westerse wereld is het kapitalisme. Door alle opgelegde beperkingen van de overheid is er geen normale marktwerking meer. Daarnaast worden overal in het Westen bedrijven genationaliseerd (ziekenhuizen in Spanje, openbaar vervoer in de UK) en wordt er medisch materiaal geconfisceerd door overheden. Normaal handelsverkeer staat onder druk door grenssluitingen.

De eerste kritiek op dit beleid begint nu aan te zwellen, onder andere van Kees de Kort op BNR. “We zetten de wereld op z’n kop en dwingen de economie op de knieën om te zorgen dat van een hele kleine groep mensen het leven verlengd wordt. Ik vind het een krankzinnige prijs.”

 

Democratie

Een nog veel gevaarlijker trend die ik observeer, is het gemak waarmee onze democratische rechtsstaat wordt gerelativeerd. Waar ik had verwacht en gehoopt dat we juist méér afstemming tussen het kabinet en de Kamer zouden gaan zien, zien we in steeds meer landen noodwetten ingaan. Het parlement van Hongarije staat buitenspel en ook hier in Nederland betogen liberale opiniemakers, zoals Rob de Wijk, dat de Tweede Kamer zich maar “achter de leider moeten scharen ook al delen zij zijn politieke mening of zijn aanpak niet“.

Kritische leden van het parlement worden ‘verstoorders’ genoemd. Juist in een crisis verwacht ik méér democratie, niet minder. Geen marathonsessies, maar bijvoorbeeld dagelijks even een uurtje een uitwisseling van de laatste updates.

 

Ratio en perspectief

Een vierde waarde die ik heel erg mis, is de rationele aanpak. Er zijn nogal wat besluiten die bijna vanuit de onderbuik en de emotie worden genomen, zonder ratio en perspectief. Een goed voorbeeld vind ik het afschaffen van de eindexamens. Het is natuurlijk het meest veilige om deze niet door te laten gaan, maar je confronteert daarmee ook ouders en leerlingen met een nieuw probleem: wat is nou de einduitslag?

Veel belangrijker zijn de ratio en het perspectief in dit voorbeeld: de scholen zijn leeg, er is ruimte genoeg en bij een examen zit je sowieso al ver van elkaar. Er zijn genoeg surveillanten – want geen enkele leraar heeft lessen – en er zijn juist in deze laatste weken genoeg mogelijkheden om toch nog een-op-een begeleiding te doen via online-lessen. Tot slot zou het nooit van de laatste weken voorbereiding moeten afhangen of iemand slaagt of niet. De algemene lijn moet dan toch duidelijk zijn.

Ik ben voorstander van het laten doorgaan van de examens en dan bij de berekening van de cijfers een algemene corona-uitzondering toepassen, bijvoorbeeld alle cijfers met 0,5 ophogen. Waar zijn de ratio, de rust en de ambitie in onderwijsland gebleven?

 

Optimisme

Dit laatste punt sluit aan bij mijn vijfde observatie: we zitten veel te veel in de put! Natuurlijk wil ik deze grote en diepe crisis niet bagatelliseren, integendeel, maar laten we ook proberen de positieve kanten van deze nieuwe situatie te ervaren en de lichtpuntjes te zien. Meer dan ooit geniet ik zelf van de ontluikende natuur in deze lente, de rust en de tijd met de kinderen. Het is ook goed dat er een soort algemene reflectie lijkt in de dalen in de samenleving.

We focussen veel te veel op het nieuwe aantal besmettingen en veel te weinig op de mensen die genezen zijn verklaard. We focussen te veel op de doden en zien dit niet in perspectief tot het aantal ouderen dat normaal ook zou zijn overleden. Het glas lijkt voor het overgrote deel van de bevolking echt half leeg te zijn, terwijl optimisme, lichtheid en relativeringsvermogen veel meer passen bij onze waarden.

Wel wil ik nadrukkelijk onderstrepen dat er op het persoonlijke vlak veel leed en spanning bestaan en groot verdriet bij nabestaanden; daar wil ik niets aan af doen.

 

Waarheid en wetenschap

De laatste waarde waarbij ik overduidelijk erosie zie, is op het gebied van het delen van de waarheid op basis van de wetenschap. Ik ga geen kritiek leveren op de keuzen die kabinet Rutte maakt, want ik ga ervan uit dat zij dit te goeder trouw doen en met meer informatie dan waarover ik beschik. Wel moet ik vaststellen dat de manier van communiceren en de mate waarin belangrijke informatie wordt gedeeld met de bevolking, op mij de indruk maken zó gedoseerd te worden om vooral geen paniek te veroorzaken.

Maar door de sociale media is de Nederlandse bevolking allang gewend aan harde waarheden en er is geen enkele reden om getallen niet te delen of verwachtingen te managen. Juist tijdens een crisis verwacht je méér openheid, duidelijkheid en getallen, zodat iedereen in Nederland ook daadwerkelijk als één blok achter de overheid kan staan.

 

Openheid

De veel bediscussieerde groepsimmuniteit, die pas na enige tijd genoemd werd in de rede van Rutte, had veel eerder bekend moeten worden gemaakt. Daarnaast vraag ik mij oprecht af met welke getallen het kabinet rekent op het gebied van de economische klap, en hoe men dit in relatie ziet tot het aantal verwachte slachtoffers. De afweging daarvan ligt bij het kabinet, maar juist omdat het een crisis is, had ik verwacht deze scenario’s, inclusief de afwegingen, te lezen of te horen. Een groot deel van de Nederlandse bevolking geeft veel vrijheid op, waardoor er een grote verantwoordelijkheid ontstaat om de burger mee te nemen in het besluitvormingsproces.

Het is nog te vroeg om te duiden wat er nu aan de hand is, maar de inperking van de vrijheid, het kapitalisme en de democratie baren me zorgen. Dit alles in combinatie met een verminderd optimisme, ratio en het beperkt delen van de feiten geven een vreemd gevoel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
55 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat de laatste tijd zo duidelijk naar boven komt is, dat europese leiders een eigen agenda hebben.
Ze vinden onze mening helemaal niet relevant. We mogen wat zeggen, onder het mom van “democratie” maar ondertussen voeren ze uit wat ze willen.
Stiekem oost europese landen toegevoegd/stikstofregels doorgedrukt/kolencentrales gesloten.
Wist iedereen dat al? Zo zullen er wel meer dingen zijn die pas later geopenbaard worden.

H.J.
H.J.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk van Rutger.
Knap zoals hij de Linkse koe, bij de horens weet te vatten.
Mijn mening als oudere Nederlander is niet zo belangrijk, maar ik ernaar steeds meer, dat de machthebbers in ons land de moeite niet meer nemen, om naar een andere mening dan die van hun te luisteren en er wat mee te doen.
Leugens en bedrog bij de machthebbers, zijn eerder regelmaat als uitzondering.
Rutte bv heeft het over, ik ben de MP voor alle Nederlanders, terwijl de Gele Hesjes het zo treffend benoemde, Rutte praat niet MET ons, maar Rutte praat OVER ons.

Alex Delarge
Alex Delarge
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Juist als oudere Nederlander is uw mening belangrijk omdat u andere tijden heeft meegemaakt.

Netty
Netty
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Waarom zou uw mening als oudere Nederlander minder belangrijk zijn! Juist ouderen heben door hun levenservaring een breder beeld van situaties.

Kees Tummers
Kees Tummers
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

u heeft zichzelf als ‘oudere Nederlander’ al braaf ingedeeld in de categorie tweederangs burgers; vanwege uw leeftijd is uw mening niet zo belangrijk. Daar zal Rutger blij mee zijn! Hopelijk levert u nog ergens een positieve bijdrage aan ons zo geliefde kapitalistische systeem, in dat geval is er -mocht u door het virus worden getroffen- nog een plekje op de IC vrij.

Alex Delarge
Alex Delarge
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Conclusie. Er moet beleid worden gemaakt om de zogenaamde maakindustrie in Nederland weer levensvatbaar te maken/terug te halen.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alex Delarge

@ Alex Delarge.
Het “maken van beleid” is nu juist iets waar Rutte c.s. absoluut geen kaas van hebben gegeten. Wat zij doen is “hap-snap-politiek”, ze hollen van het ene probleem naar ’t volgende, verschuilen zich achter “deskundigen” (zoals het door hen zelf, overheid, ingestelde RIVM) roepen zo hier en daar iets onduidelijks en trekken zich grijnzend weer terug achter hun burelen, de bevolking met de problemen opzadelend. Hún credo is : “géén beleid is óók beleid” !

Martine
Martine
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Blind belief in authority is the greatest enemy of truth.” Albert Einstein.

Een virus is iets om serieus te nemen maar de maatregelen die worden genomen en de angst die wordt aangewakkerd is absurd. Jaarlijks gaan er in Nederland duizenden mensen (boven de 65) dood aan een virus. Daar wordt niet zo heftig over bericht. Je weet dat als je ziek bent je niet naar kwetsbare mensen moet gaan. Een feit is dat de meeste mensen hier niet van dood gaan! Het percentage dat overlijdt in contrast met de wereld bevolking is minuscuul. Zonder daarmee het verlies van dierbare te bagatelliseren maar dood hoort bij het leven. De maatregelen zijn buiten proporties en zoals Trump terecht zegt: We cannot let the cure be worse than the problem’.

Marcel Heilig
Marcel Heilig
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martine

Blind geloven in de ‘waarheid’ van onze huidige Minister President is niet verantwoordt.Hij heeft al -te veel van onze burgerrechten geannexeerd om vertrouwen te hebben in zijn goede bedoelingen. Onze democratische rechten worden worden steeds meer beperkt. Verkiezingsbeloften worden niet waar gemaakt. Referenda worden niet toegestaan en de oppositie wordt gevat in een ‘cordon sanitair’. Met de stem van de voorzitter Tweede Kamer heeft de regering de minimale meerderheid welke streng wordt bewaakt. Fractie voorzitters van coalitie zijn verplicht alle voorstellen van de regering positief accorderen. Oppositie is daarmee uitgeschakeld. Kamerleden zijn gekozen om de burgerbelangen te waarborgen, helaas is dat beleidsmatig onmogelijk gemaakt. Zij voldoen niet aan de wettelijke regelgeving. Niemand doet er wat aan. De Hooge Raad, wettelijk toezichthouder, ziet het gebeuren, heeft daar kennelijk geen aandacht voor; het is hen nog niet opgevallen.

Alvar
Alvar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mis twee punten die ik belangrijk vind;
1. De vrijheid van de een houdt op waar die van de ander begint. Of, door vrijheden van de een in te perken bescherm je mogelijk die van de ander. Denk aan criminelen, maar ook ’the infected’.
2. Kapitalisme doet een hoop goed, maar we zijn daarbij zelfvoorziening uit het oog verloren. Zorg eerst goed voor jezelf juist zodat je goed voor anderen kan zorgen. Een principe dat geldt voor ouders, reddingswerkers en toch eigenlijk ook voor landen. Hopelijk daalt dat inzicht in na deze mondiale crisis.

Marianne Gevers
Marianne Gevers
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alvar

Zoiets als America First!

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Alvar

Door het steeds zoeken naar de goedkoopste werkkrachten is de globalisering in leven geroepen. Men laat alles in China en elders produceren en zelf worden wij daar steeds meer afhankelijk van. Nu gaat China ons “redden” met mondkapjes voor woekerprijzen. Globalisering is dodelijker dan de virus zelf.

C.m
C.m
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel van Rutger,
De regering helpt wel de banken, maar laat de ziekenhuizen sluiten het gaat allemaal om geld en niet om de mens!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.m

@ C.m.
Inderdaad, de ziekenhuizen werden gesloten i.v.m. bezuinigingen, ingesteld door Martin van Rijn (PvdA); deze man liet z’n eigen ouders in hun uitwerpselen liggen in een verpleeghuis dat óók door bezuinigingen was getroffen. En juist déze man, deze Martin van Rijn, is wéér aangesteld als minister van Medische Zaken.
De beste man bezit niet eens het EHBO-diploma.
Dát is Nederland, bestuurd door volkomen incompetente mensen.

DPmar
DPmar
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Het is daarom Van Rijn die werd benoemd! Van hem hoeft Rutte geen kritiek te verwachten over het gevoerde beleid in de afgelopen jaren!

Realist1966
Realist1966
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

En hij heeft gelijk de pvda mee.

Kees Tummers
Kees Tummers
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

zogenaamd vanwege z’n enorme kennis, maar ik neem aan dat z’n vermogen om de meest asociale maatregelen te kunnen nemen, zonder daarbij last te hebben van zoiets lastigs als een geweten bij zijn keuze ook een rol heeft gespeeld

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi overzicht, dank. Ik wil even ingaan op de kritiek van Kees de Kort, dat we de economie op de knieeen dwingen om een paar levens te redden. Dat is niet het enige probleem. Door alle aandacht te richten op het redden van levens blijft de discussie over de economie buiten beeld. Terwijl het goed mogelijk is dat een totale lockdown (in ieder geval 1 of 2 weken geleden) in combinatie met testen, testen, testen zowel economisch als in aantallen slachtoffers een beter resultaat zou hebben opgeleverd. Door eendimensionaal uitsluitend over slachtoffers te spreken, laat men na de consequenties van het beleid in bredere zin in de discussie te betrekken. Het advies van Rob de Wijk dat Wilders en Baudet zich achter Rutte 3 moeten scharen raakt kant noch wal. Laat Rutte 3 maar eens de discussie aangaan in plaats van de gebruikelijke mantra’s te debiteren en te leunen op een kamermeerderheid en een oud SARS draaiboek van het RIVM.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze manier van crisisbehandeling is voor de Nederlandse overheid (en een aantal andere Europese overheden) niets minder dan een oefening in volksmanipulatie. Eerst werd immers gezegd (eind jan, en ook nog tot half februari) dat er niets aan de hand was (“geringe kans dat het virus in Nederland komt”). Ongelooflijk.
Vervolgens gaat het beleid precies de andere kant op. Tot op zekere hoogte begrijpelijk omdat we met een relatief nieuw virus te maken hebben.
De laatste weken is de vergelijking met ‘gewone’ griep vaak gemaakt. In 2017-2018 gingen er gemiddeld 500 mensen per week dood aan griep, 20 weken lang. Voor zover ik weet is er toen geen sociale afstand voorgeschreven. Gaat misschien volgende keer wel gebeuren.
Maar de feiten zijn 1. dat dit virus ongeveer hetzelfde doet als een ‘gewoon’ griepvirus, alleen in kortere tijd omdat de genetische code ervan anders is dan van de vorige griepvirussen en dus onbekend voor het afweersysteem; 2. uit de aantallen en groei van de mensen met ernstige symptomen blijkt dat de besmettelijkheid meevalt zolang men de normale voorzichtigheid in acht neemt.
Aangezien een speciaal crisisteam het verloop bijhoudt, weet de regering dit ook. Ik krijg steeds meer de indruk dat de gelegenheid te baat wordt genomen om te oefenen voor een volgende gelegenheid en om boetes op te leggen. Het onderwerp van de ‘oefening’ luidt: onderwerp u aan het algemeen belang zoals de regering dat formuleert.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zou mij niet verbazen als de maatschappij zoals wij nu kennen na de Corona crisis zou verdwijnen. Het ligt puur aan de afloop hoe zich dat ontwikkeld. Als de sleutelindustrie de crisis gaat misbruiken voor eigen gewin zal de roep om nationalisering toenemen. En dat is de eerste stap naar het socialisme. Het nieuwe socialisme zal niet anders zijn dan de oude. Namelijk gebaseerd op het beperken van vrijheden van de individu ten gunste van de groep. Dat kan alleen door het steeds verder verbieden van alle rechten die het kapitalisme ons biedt. Eigenlijk hebben wij al in het Westen al socialistische trekjes zoals de hedendaagse propaganda eenheidskoek van de media die de burger maar een mening laat uitdragen en daardoor zijn meningsuiting beperkt. Een afwijkende stem wordt min of meer verbannen uit de maatschappij. Dat komt bekend voor bij klimaatsceptici, praktisch allemaal zijn ze hun zelfstandige carrière begonnen of zijn veilig met pensioen.
Mijn optimisme zit in een feit dat het misschien niet zover komt want er zijn vele verstandige mensen ook. En laten we de humor en satire niet verdwijnen die ook zware tijden beleven maar die het vast zullen redden zoals ze altijd al deden.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het enige van de Corona virus niet kan stoppen is de expansie van de EU. Nu iedereen plat ligt door de bestrijding van de virus neemt Brussel een versnelde initiatief om twee door en door corrupte Balkanlanden snel in de EU te integreren, Albanië en Noord-Macedonië. Voordat de rest wakker Wordt is het gebeurd en zitten wij met de gebakken peren. De economie gaat door de crisis kapot maar wij krijgen nog twee landen op onze infuus. Logica ontbreekt als je niet imperialistisch denkt zoals Brussel. Elke crisis is ergens goed voor, toch?

HPax
HPax
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Westerse mens wordt ‘met de jaar’ ouder. Onder Rutte en consorten hebben we er hier weer zo’n tien jaar bijgekregen, en wat doen we ermee? De Aarde nog meer ‘ontginnen’.

De maat is vol, Gaia houdt schoonmaak, ze probeert het nu met corona. Een bevolkingspolitiek als door horrible dictu China gevoerd is laatste redmiddel: minder mensen, meer distantie, maar misschien al te laat.

Aan waarschuwingen heeft het niet ontbroken: Malthus. Religieuze krachten en bakerpraatjes hebben het van hem gewonnen. Het is dus onze eigen schuld.
Te midden van een historisch ongekende algemene welvaart en als passagiers aan boord van luxueuze Oceaanschepen van alle comfort voorzien, staren we in een onverwachte, peilloze afgrond die niet meer te omzeilen lijkt. We zitten op de Titanic.

C.m
C.m
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De regering help wel de banken, maar laat de ziekenhuizen sluiten!
Gaat alleen maar om geld en niet om de mens!

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als iedereen nu verplicht beschermingsmiddelen had zoals mondkapjes en eventueel beschermingsbril als ook wegwerphandschoenen en daarbij ook de juiste handleiding hoe hiermee om te gaan dan zijn er ook minder draconische maatregelen nodig. Hoeveel mondkapjes heb je nodig per dag of per week, hoelang kan je dragen voordat het stof van de mondkap verzadigd is, hoe zijn ze te hergebruiken, hoelang kan je een mondkapje bewaren, etc. etc. En de voorraad moet er natuurlijk wel zijn, daar heeft de overheid een rol in om een eerste basisvoorraad te hebben voor alle bewoners waarmee je 2 weken kan overbruggen. FFP3 kost per 10st € 75,- ex BTW. Daar doe je waarschijnlijk 2 weken mee. 17 miljoen mensen de basisvoorraad kost dan € 1.275 miljoen bij dergelijke aantal krijgt de overheid 50% korting dat komt dan op zo een 600 miljoen. Dat is denk niets wat het met de huidige maatregelen gaat kosten.

Waar zijn de westerse waarden van de regering dat zoveel mogelijk garant hoort te staan voor onze gezondheid en veiligheid maar zich daar niet op heeft voorbereidt.

Sterker nog op beide vlakken heeft de regering onverantwoord op bezuinigd.
Gezondheidszorg achteruit, Defensie, Politie en Brandweer geminimaliseerd.

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op zich goed dat je hierover nadenkt. In dit soort situatie moet je goed uitkijken dat je de overheid niet te veel blijvende macht geeft ivm de toekomst.

Maar is het niet zo dat wanneer een groot deel van de bevolking smeekt om hardere maatregelen, dit ook een uiting is van democratie? Dit doet men niet omdat men het zo leuk vind opgesloten te zitten, maar omdat men ziet dat een deel van de bevolking de situatie verergerd door het niet serieus te nemen en zich bewust als vector voor het virus openstelt.

Daarnaast is het zo met een pandemie of epidemie, dat je mensen wel vrij kunt laten in hun keuzes, maar slechts tot het punt waar men anderen schaadt. Ook dat is liberalisme.

Maar goed, simpel is het niet, omgaan met macht en vrijheid, zeker in tijden van crisis of oorlog. We moeten waakzaam zijn op onze rechten wanneer deze crisis weer voorbij is. Zorgen dat we er dan niet een aantal kwijt raken. Zoals de Amerikanen na 9/11..

Overigens, als je je beseft hoe schadelijk dit virus huishoudt in een mens, dan praat je niet meer zo nonchalant over “dat dood nou eenmaal bij het leven hoort”. Tuurlijk Ebola is heftiger, maar ook Covid19 wens ik mn ergste vijand nog niet toe.

Eugeen
Eugeen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Normaal wordt een epidemie/pandemie aangepakt door de zieke en besmette mensen in quarantaine te plaatsen, niet de gezonde. Ik vraag mij af welke agenda er achter deze omgekeerde aanpak zit! In ‘hellhole’ Zweden slagen ze er wel in om het dodental te beperken zonder lockdown en mensen zoveel mogelijk vrijheid te geven als mogelijk en werken is daar nooit stilgelegd. Trouwens al de Scandinavische landen + Oostenrijk slagen erin om het aantal doden te beperken tegenover het drama dat we zien in Nederland en België…welk nu al wereldkampioen aantal doden/mln inwoner is. In de middeleeuwen heerste de pest en toch hebben de Europeanen dit overwonnen, een combinatie van WOI en de Spaanse griep hebben we ook overwonnen en tegenwoordig vragen..wat eisen we om opgesloten te worden voor een wat zwaardere griep. De westerlingen zijn zo zwak geworden dat we al een collectieve depressie krijgen als iemand wat te weinig suiker in de rijstpap heeft gekregen…wat een soja-mensen zijn wij toch geworden.

C.m
C.m
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn zwager is zondag overleden aan Carona , me zuster en de gezin hebben gevraagd om getest te worden op Carona
Maar dat doen ze niet! Dat is Nederland !!!

adrianus Krijnen
adrianus Krijnen
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gaat in dit stuk niet over Westerse waarden maar over Angelsaksische waarden. Dat is erg eenzijdig.
Waar blijven de Rijnlandse waarden??

Vee
Vee
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nou waardeer ik de artikelen op opiniez doorgaans zeer maar Rutgers slaat hier de plank flink mis. Zijn opinie past overigens goed bij zijn (geschatte) leeftijd. Er is crisis en dus vind ik dat een regering de noodzakelijke stappen dient te nemen. Bijvoorbeeld beslag leggen op medische hulpmiddelen lijkt mij gerechtvaardigd om te voorkomen dat het vanwege woekerwinsten verkeerd terecht komt. Zolang de genomen maatregelen direct verband houden met de crisis en er geen zijsprongen worden gemaakt lijkt het me de juiste procedure. Geen tijd voor gepolder en politiek. Overigens is die 3 bezoekers ‘regel’ alleen maar een advies dus geen beperking van jouw vrijheid.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vee

Dit ben ik toch niet helemaal met jou eens, De regering zelf heeft bij deze ramp de plank flink mis geslagen. Een maand geleden was het al bekent dat het coronavirus Europa had bereikt. Volgens Rutte was er toen niets aan de hand, achteraf is gebleken dat Nederland helemaal niet voorbereid was op zo n ramp. Dit krijg je als je jarenlang de gezondheid zorg de grond in boord en kapot bezuinigd. Geen mondkapjes geen testen om het virus op te sporen bij mensen. Misschien loopt de helft van Nederland al met het virus rond en weet het niet eens. Ik krijg meer het gevoel alsof het een opruimactie va de regering is deze ramp. Wat voor gevoel kan Rutte nou hebben voor de burgers, zeg het mij dan maar zodat men het nog kan geloven. Deze regering blijft achter de feiten aan lopen en is niet eens in staat een beslissing te nemen die mensenlevens kan redden. Ze laten in ieder geval zien dat Nederland helemaal niet zo goed is in de gezondheidzorg als hun de burgers steeds laten geloven. Als je als welvarend land niet eens de nodige middelen hebt om je burgers op dit virus te kunnen testen, en overal medische hulpmiddelen te korten op hebt kan je niet zeggen dat het allemaal zo goed geregeld is toch. Men ziet nu wel hoe het werkelijk is bij een ramp als deze in dit land.

Vee
Vee
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

100% met je eens. Heb al een aantal maal hier geponeerd dat de regering keer op keer faalt en ook dat ze dat volgens mij coen om Wilders en Baudet maar geen gelijk te hoeven geven. Oftewel het kartel maakt het politiek (wat ze Wilders en Baudet verwijten). Maar dit heeft allemaal niets met het artikel te maken. Dat gaat over het wel of niet rechtmatig toe-eigenen van de autoriteit. Nogmaals, in mijn ogen mag een regering in een crisissituatie zonder overleg handelen zolang het beperkt blijft tot maatregelen ter bestrijding van die crisis en natuurlijk tijdelijk. Een regering is een bestuur die binnen de wet mag handelen. Nog daargelaten dat het door de egoisten en asocialen komt dat maatregels moeten worden aangescherpt. Als Rutger één groep had moeten aanspreken dan is het wel de egocentrische lui die vinden dat zij ‘doen wat zij zelf willen’. Daar mankeert de westerse mentaliteit.

Kees Tummers
Kees Tummers
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

FvD wide eind Jan. al een debat, kreeg toen geen steun. Vreemd genoeg wordt die partij -net als de PVV- nu verweten niet voldoende solidair te zijn met andere partijen en politiek te bedrijven over de rug van de coronapatiënten.

H.J.
H.J.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Inderdaad Kees Tummers.

Het Cordon-Sanitair richting anders denkenden, ( PVV / FvD ) komt vanuit het Linkse Rutte Kartel.

C.m
C.m
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Kees, 28 januari wilde de FVD debat! !!

C.m
C.m
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Beste Marjo012,
Je bent helemaal gelijk, Rutte heeft op T.V. een keer gezegd dat Nederland het rijkste land van Europa is.
Wat heb Den Haag met het geld gedaan?
Niet voor de gezondheid zorg!
1-1-2021 zal de verzekering en eigen bedragen wel flink omhoog gaan! Om weer de schatkist te vullen en niet voor de gezondheidszorg.

Kees Tummers
Kees Tummers
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

opvallend dat het FvD al eind Jan een debat over het coronagevaar voor Nederland wilde, toen geen steun van andere partijen kreeg, en nu in de media wordt neergezet als de partij die zich -samen met de PVV- tijdens het Kamerdebat van enkele dagen geleden onvoldoende solidair toonde: ‘We moeten nu eensgezindheid tonen’, en meer van dat soort onzin.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vee

Is er wel een crisis?

Inmiddels is wel duidelijk dat vooral oudere mensen overlijden, met -doorgaans- als tweede voorwaarde dat deze al verzwakt zijn door onderliggend lijden.
Jaarlijks overlijden duizenden van deze mensen aan de griep en dat vinden we doodnormaal. Dit jaar worden dat er duidelijk meer en daardoor de komende jaren merkbaar minder.

Je kunt allerhande draconische maatregelen afkondigen, waarmee op dit moment het land compleet plat wordt gelegd.
Uiteindelijk storten we onze economie met deze maatregelen in een depressie. Dan is er daarna zelfs geen geld meer voor adequate ouderenzorg. Wij geven jaarlijks ca. 100 miljard uit aan medische zorg. Waarbij we door de vergrijzing het leeuwendeel aan ouderenzorg betalen.
Met een economie in een depressie kunnen we ons dat niet meer veroorloven.
Alle politieke partijen steggelen al jaren over deze zorguitgaven, waarbij ze het er wel over eens zijn, dat deze zorg in een hoogconjunctuur al onbetaalbaar is.

Als we de boel maar lang genoeg platleggen wordt het middel erger dan de kwaal.

Wij hebben ons behoorlijk gek laten maken door wat we in China zagen. Het wordt tijd, dat we ons nu op richten de kern van het probleem en op grond daarvan een pragmatisch beleid gaan voeren.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Was dat wat we zagen wat er in China gebeurd dan voor jou geen reden om in te grijpen voor dat het helemaal te laat is? Een rare gewaarwording vind ik wat je hier schrijft. Zag vanmorgen een premier uit Braziele ook zo ongeveer reageren, en die was alleen bezig met zijn eigen goede conditie te vermelden, alsof dat bij zou dragen aan het bestrijden van dit virus.De meeste mensen hebben zich zeker niet gek laten maken,maar waarschuwden al vanaf het begin dat we dit niet moeten onderschatten.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Toen zich de taferelen in China openbaarden wisten we niet wat ons te wachten stond. Nadeel is, dat de Chinese overheid -voorzichtig uitgedrukt- geen betrouwbare informatie verstrekt.
Dan krijg je visioenen van een Tsjernobyl 2.0.

Inmiddels weten we wel wat er gaande is en nu wordt het tijd om afscheid te nemen van alle dogma’s en over te stappen op pragmatisch beleid.

Als voornamelijk ouderen, mèt een slechte gezondheid overlijden aan dit virus is het toch volkomen van de pot gerukt om schoolexamens te cancelen?
Om maar iets te noemen.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Jongeren zijn net zo vatbaar voor het virus als ouderen, maar hebben nog een alert afweersysteem dat snel reageert. De ouderen die overlijden hebben meestal meerdere kwalen en overlijden aan het virus omdat het die extra complicatie is die hun afweersysteem gewoon niet aankan.
Maar jongeren kunnen ook verspreider zijn, ook zonder zelf ziek te worden en een infectie op te lopen. Vandaar dat het cancelen van examens wel extra zekerheid geeft op een verlaagde verspreiding van het virus. Uit de statistieken die ik van Italië heb gezien, blijkt dat ongeveer 15 % van de overledenen tussen 50 en 70 jaar oud is.

Philippine
Philippine
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Het is helemaal niet zo duidelijk dat alleen oudere mensen het coronavirus hebben. Dat er ook jonge mensen in ziekenhuizen zijn opgenomen en aan beademingsapparatuur liggen wordt bijna niet gedeeld op de tv.
Dat zij meer kans hebben om te overleven is waarschijnlijk.
Maar hoe overleven ze?
Met kans op blijvende longklachten.
Zij zullen dus degenen zijn die bij een volgende pandemie als “ouderen met onderliggend lijden” het loodje zullen leggen. En zoals ik uit dit artikel begrijp
moet hun toekomstige leefomgeving dan óók zeggen: dat valt niet te verhinderen.
De schofterigheid van deze bewering in dit artikel kan dus gewoon naar de toekomst verplaatst worden.
Moet ik dit intelligent vinden?

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Philippine

Met de opmerking “–voornamelijk–” ouderen geef ik te kennen dat er ook jongeren ernstig ziek zijn geworden. Met daarbij wel de opmerking dat ook hier al sprake is van een verzwakte gezondheid. Daar kunnen zelfs schoolkinderen tussen hebben gezeten.
Alleen moet je jezelf wel de vraag stellen of je voor -laten we het nou eens heel zwaar naar boven afronden- 100 leerlingen in het hele schoolwezen alle examens moeten schrappen.

Je zou zaken eens binnen een redelijke verhouding kunnen zien.
Ofwel, wat is proportioneel.

Uw reactie is heel erg typisch Nederlands: Voor elke uitzondering bedenken we dan weer een extra regel waarmee de massa verder beperkt wordt.
Dat is geen realistisch uitgangspunt

C.m
C.m
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Hoi Ernie,
Ik weet niet hoe oud je bent? Ik hoop dat je gezond oud wordt. Misschien een oplossing als we 65 of 68 jaar worden een pil te geven en plaats van AOW en PENSIOEN.
Goed idee he Ernie.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.m

Hoi C.m.
Als ik uitkijk met oversteken, geen gekke dingen doe en niet iets spontaans oploop als een fatale hartaanval word ik dit jaar 60. Ik lijd sinds mijn 19e aan een niet al te zware vorm van COPD en ik ben in februari van dit jaar serieus ziek geweest van dat coronavirus. Hoge koorts, vermoeidheid, lusteloos, geen smaakbeleving en benauwdheid op de luchtwegen.

Mijn halve familie zit in de medische wereld. Dan hoor je verhalen over een man, wiens leven met 3 maanden wordt verlengd. Kosten: € 80.0000 ,= voor de behandeling. Exclusief de kosten van 3 maanden langer dat ziekenhuisbed bezet houden.
Mijn schoonzus, hoofd OK van een ziekenhuis in het zuiden van het land was er niet over te spreken.

Van mijn dochter in de thuiszorg hoor ik verhalen over demente ouderen bij wie op enig moment kanker wordt vastgesteld.
En dan willen de “kinderen” van die ouderen dus serieus dat die kanker behandeld wordt.

We zijn compleet doorgeslagen op individueel niveau en dat kost ons jaarlijks 100 miljard €.
€ 5.700 ,= per Nederlander. Naast je nominale premie betaal je nog een paar inkomensafhankelijke premies.
Iemand met een modaal inkomen geeft meer dan 20% van zijn bruto inkomen uit aan zorg.

Bij corona leggen we het hele land plat. Met gigantische gevolgen voor ons bestaan daarna.
Maar het aantal ziektegevallen en de aard daarvan rechtvaardigen dat domweg niet; 6.412 geconstateerde zieken en 356 doden. (bron GS 25/03/2020)
Een beetje griepepidemie kost een veelvoud van dat aantal doden. Dat accepteren we wel.

Op individueel niveau heb je het over menselijke drama’s.
Maar voor beleid in een totale samenleving gaat het slechts om het grote geheel.
En daarin is men het verstand verloren.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Men reageert nu irrationeel omdat het beeld is ontstaan dat het virus grote aantallen mensen op alle leeftijden kan doden. De drang tot overleven dicteert dan dat de tegenmaatregelen tot het uiterste worden ondernomen.
Stel dat over een jaar blijkt dat corona inderdaad niet erger is dan een griep, en de economie vele miljarden schade heeft opgelopen die ook voelbaar is in gezinnen en bedrijven, dan zal de reflectie alsnog inzetten en het perspectief vermoedelijk veranderen.
Ik ben ook heel benieuwd welke gevolgen dit voor de regering kan hebben.

Veluweman
Veluweman
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Er is geen toename te zien in de aantallen mensen die overlijden in de EU. Mogelijk is het pas over 2 weken zichtbaar als de data verwerkt is : comment image

C.m
C.m
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vee

Beste Vee,
De regering heeft erg bezuinig op de zorg, terwijl er meljarden in de schatkist ( ons geld ) zit !
Geld gaat voor gezondheid van mensen.

C.m
C.m
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.m

Beste Ernie ,
Ik hoop dat je verjaardag goed kan vieren ! Me patner is ook dement en is heel waardevol voor mij en familie en dat zal ook wel voor andere mensen gelden ! Mijn schoonzus specialist in Trecin Slowakije en werkt op de O.k.En neef is specialist in het Radbaud (Nijmegen )

Een groet ,C.m

Kees Tummers
Kees Tummers
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het aantal coronadoden wereldwijd is de grens van 10.000 overschreden, je moet toch wel van de ratten besnuffeld zijn als je dan instemmend lieden gaat citeren die met teksten komen als: ‘We zetten de wereld op z’n kop en dwingen de economie op de knieën om te zorgen dat van een hele kleine groep mensen het leven verlengd wordt.’ Vergeleken bij landen als Frankrijk en België waar mensen bijna letterlijk huisarrest hebben kan ik niet anders dan concluderen dat hier tot nu toe de goede maatregelen zijn genomen. Ben blij dat ‘de Westerse waarden’ van van den Noort niet dienen als leidraad bij het beleid om de coronacrisis te bestrijden, tussen de regels door lees ik (bijna) dat we bij corona te maken hebben met een natuurlijke zuivering van de bevolking.

HuibvdM
HuibvdM
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Een zuivering is ook wat Van den Noort en gelijkgestemden impliceren en suggereren, alleen (nog) niet hardop durven zeggen. De kwaliteit van een beschaving wordt nog steeds afgemeten aan hoe er met ouderen en kwetsbaren wordt omgegaan. Ook al was indertijd de doelgroep een andere, het is duidelijk dat de “beschaving” die Van den Noort c.s. voorstaat feitelijk weinig onderdoet voor die van nazi-Duitsland

Kees Tummers
Kees Tummers
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HuibvdM

het verhaal van van der Noort gaat inderdaad gevaarlijk die kant op, nog even en de inzet van Zyklon B om ieder die ‘ons’ alleen maar geld kost op te ruimen moeten we niet uitsluiten, kan z’n geliefde kapitalisme fijn vol gas door.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Zo zou je het ook kunnen zien, dus hier geld de uitspraak de een zijn dood is de ander zijn brood voor een groot deel dan toch wel.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Naar mijn stellige overtuiging (en ik geef eerlijk toe niets van medische wereld te weten) is corona een heel hevig griep-virus. Dit virus bevat een groep bacterien die een dodelijke uitwerking hebben op iedereen die niet puntgaaf gezond is, of een heel sterk gestel heeft.
Aangezien in de westerse wereld een grote minderheid van de burgers bij ieder kouwtje naar de arts holt voor anti-biotica, zijn wij gevoelig geworden voor vormen van zeer zware griep, zoals het corona.
De maatregelen die rutte aankondigt werken niet of nauwelijks, tenzij je zo naief bent te geloven dat het virus niet door de lucht overdraagbaar is.
Vanaf de eerste berichten uit China, heeft rutte uitsluitend het politieke spel gespeeld alles wat FvD en PVV melden in kwaad daglicht te stellen. rutte en zijn hele clan (incl Groen Links) zijn kwaadaardig.
Ik ben het met Rutger eens om reden dat rutte maar 1 doel heeft, de Groen Links en D66 propaganda goed door te laten gaan. Bovendien is het verschil in sterfgevallen tussen lock-down-landen en bv Nederland tot nu toe klein.

Edelweis
Edelweis
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

“Dit virus bevat een groep bacterien die een dodelijke uitwerking hebben op iedereen die niet puntgaaf gezond is, of een heel sterk gestel heeft.”
Bacterie: ééncellig micro-organisme. Virus: geen cellen, nestelt zich in cellen.
Er zijn ook doden gemeld bij mensen die puntgaaf gezond waren.

“De maatregelen die rutte aankondigt werken niet of nauwelijks, tenzij je zo naief bent te geloven dat het virus niet door de lucht overdraagbaar is.”
Wel eens gehoord van social-distancing? 1,5meter?

“Bovendien is het verschil in sterfgevallen tussen lock-down-landen en bv Nederland tot nu toe klein.”
Heb je het nieuws bijgehouden? Italië, Spanje? Aantal doden i.v.m. Nederland?

C.m
C.m
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edelweis

Beste Edelweis,
In Slowakije dragen ze mondkapjes, handschoenen en grensen afgesloten.
De winkel in eerst je handen ontsmetten. In hebben ze de minste mensen met Carona! Kijk op Internet.
Ik denk niet dat het virus door lucht gaat.

55
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x