De Corona-pandemie: een Wake-Up Call

De globalisering is te ver doorgevoerd

Foto:

De experts zijn het niet eens over de impact van de corona-pandemie. Maar volgens sommige virologen bestaat de kans dat veertig tot zeventig procent van de mensheid wordt besmet. Met het door de Amerikaanse immunoloog Fauci geschatte sterftecijfer van 1% betekent dit wereldwijd mogelijk tussen de dertig en vijftig miljoen slachtoffers. In ieder geval is duidelijk dat de internationale impact van het virus zwaar is onderschat.

De vraag is hoe we onze samenleving kunnen beschermen tegen deze en een volgende pandemie. Moet Nederland niet weer baas in eigen huis worden en de grenzen kunnen sluiten als dat nodig is? En is het wel verstandig volledig afhankelijk te blijven van globale productieketens? Zijn sommige producten en diensten zo vitaal dat deze in ieder geval als back-up in eigen land geproduceerd en geleverd moeten kunnen worden? Herbezinning is geboden en een proces van (gedeeltelijke) nationale zelfvoorzienendheid en deglobalisering is de aangewezen weg.

 

Nationale maatregelen

Al het verbale geweld van de EU, VN en andere internationale organisaties ten spijt, Nederland is weer teruggeworpen op zichzelf. Alleen samen, als zeventien miljoen mensen, kunnen wij deze crisis oplossen, aldus minister-president Rutte.

 

Een gevolg van de snel om zich heengrijpende maatschappelijke crisis is dat het nationale gevoel weer terug is. Het besef dat we als Nederlanders meer gemeenschappelijk hebben dan het nationale voetbalteam en het volkslied. Dat er één verbindend element is: namelijk de bescherming van onze gezondheid. En dat geldt niet alleen voor Nederland. Ook Italië, Denemarken, België, Singapore, de VS: alle landen nemen nationale maatregelen om het coronavirus in te dammen.

 

Crisisfonds

De EU roept een crisisfonds van 25 miljard euro in het leven, een druppel op de gloeiende plaat. De ECB scherpt het goedkoop-geld-beleid wat aan, hoewel dat gezien de al extreem lage rente weinig effect zal hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft adviezen, maar in vergelijking met de nationale besluiten zet dat amper zoden aan de dijk. Nederland kan volgens minister Hoekstra negentig miljard euro in de economie pompen om de economische schade van de Corona-crisis te verzachten.

 

Stilstand

De wereld lijkt langzaam tot stilstand te komen. De grenzen worden overal geheel of gedeeltelijk gesloten, de luchtvaart ‘staat stil’, de internationale aanvoerlijnen stokken, de beurzen zijn gecrasht en het hamsteren is begonnen. Er wordt nu al gesproken over de noodzaak van deglobalisering. Landen worden nu teruggeworpen op zichzelf en hoeven weinig te verwachten van internationale saamhorigheid.

Over klimaatbeleid, stikstofcrisis en PFAS – tot voor kort de hot items van de publieke discussie – hoor je nauwelijks iemand meer. De bescherming van de volksgezondheid in de meest letterlijke zin van het woord staat opeens bovenaan de politieke agenda. Iedere regering is momenteel nog maar met één ding bezig: het coronavirus zo veel mogelijk buiten de eigen deur houden. President Trump verwoordde het op de van hem bekende blatante wijze.

 

Niet meer business as usual

Het is de vraag of de hernieuwde aandacht voor het nationale belang en de eigen bevolking een tijdelijk fenomeen is of dat de Corona-crisis de functie heeft van een politieke wake-up call. Een voorbode van meer nationaal gericht beleid, ten koste van het multilateralisme en de globalisering van de wereldeconomie.

Wordt het na een paar maanden maatschappelijke lockdown voor politici en beleidsmakers weer business as usual? Of is de angst voor pandemieën nu zo diep doorgedrongen dat landen weer hun eigen grenzen en de gezondheid en veiligheid van hun eigen bevolking willen beschermen? Het is duidelijk dat er een grote afhankelijkheid is ontstaan van wereldwijde productieketens en internationale aanvoerlijnen.

Kanteling

Het is verstandig dat het denken over nationaal belang versus globalisering kantelt. Want niet alles kan op een globalistische wijze worden georganiseerd. Sommige producten en diensten zijn zo vitaal dat je je niet volledig van buitenlandse toevoer afhankelijk moet willen maken. Voedselvoorziening is cruciaal voor ieder land. De Nederlandse boer zal dan ook weer in ere moeten worden hersteld en gepraat over halvering van de veestapel en verkoop van landbouwbedrijven moet ophouden.

 

De eigen maakindustrie zal weer meer aandacht en ruimte moeten krijgen. We mogen het sprookje van Nederland als pure diensteneconomie die de meeste levensbehoeften uit het buitenland invoert niet meer blijven vertellen. We moeten onze eigen staal-, chemische en andere basisindustrie koesteren en voor lief nemen dat de CO2-uitstoot dan maar weer oploopt. Wat de energievoorziening betreft houden we kerncentrale Borsele voor de zekerheid maar langer open. Megalomane en geldverslindende klimaat- en energieplannen zoals de Green Deal van EU-commissaris Timmermans moeten in de la verdwijnen.

Baas in eigen huis

Het is nu het moment om de relatie met de Europese Unie grondig te herzien. Als doordringt dat we in tijden van een crisis als de huidige van de EU geen antwoord hoeven te verwachten en de lidstaten op zichzelf worden teruggeworpen, verdient nationaal beleid een herwaardering. Waarom geld stoppen in EU-beleid dat niet werkt? Beter besteden we de miljarden die jaarlijks naar Brussel gaan aan nationaal beleid. Naast alle andere argumenten moet Nederland ook om deze reden weer baas in eigen huis worden. Wat mij betreft beperkt de EU zich tot de interne markt en de douane-unie, nodig voor een handelsland als Nederland.

 

Risicobeperking

Een fundamentele discussie is geboden over hoe Nederland verder wil als de Corona-epidemie voorbij is. Globalisering heeft veel welvaart gebracht, maar kent ook risico’s. Het is verstandig om deze risico’s in kaart te brengen en maatregelen te nemen om deze risico’s te beperken. We zouden meer zelfvoorzienend moeten worden waar het essentiële producten en diensten betreft.

De Corona-crisis is een wake-up call. Nederland is zich weer bewust van de kwetsbaarheid van een open economie en open grenzen. Nationale soevereiniteit is van wezenlijk belang en mag niet zo maar worden verkwanseld. Niet aan de EU, de VN of welk internationaal samenwerkingsverband dan ook.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Caranzan
Caranzan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad, dit virus en de snelle verspreiding ervan is de kroon op de vernietigende werking van het globalisme.
Globalisme is te vergelijke met een ziekte, een ziekte die uitgeroeid dient te worden, het is alleen goed voor de elite en haar multinationals.
Geen enkel inwoner van onze natiestaten hebben er voordeel bij.
Onze natiestaten worden door het globalisme opgezadeld met miljoenen ongewenste vreemdelingen die plotsklaps door het globalisme dezelfde rechten krijgen waar onze voorouders en wij zo hard voor gevochten hebben. Laten we weer eens trotst zijn op ons land en het globalisme afzweren, het is een sudden death.
Weg dus met het globalisme, Nederland weer voor de Nederlanders en weg met de Europese Unie!

Netty
Netty
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een prima artikel. Dergelijke gedachten dwarrelen al weken lang, sinds Corona, door mijn hoofd.
“Waar blijven we nu met dat zwaar geidealiseerde globalisme.”
“EU veel geschreeuw maar nu heb je er niks aan” Had al lang een plan van aanpak moeten klaar liggen.
“VN blijft ook maar bij loos geroep”.
Nederland: Terug naar nationale zelfvoorziening. Een prima idee en moment om weer eigen baas in eigen land te worden. Alleen het financiele bebakel wat zal volgen, zal ons daartoe nopen.
Dit is HET start moment.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Je kunt dit ook zien als een reden om de EU, VN, WGO, etc. juist meer macht te geven zodat ze in het vervolg wèl adequaat op dergelijke dreigingen kunnen reageren. Een globaal probleem vraagt immers om een globale respons…
Never let a good crisis go to waste.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat is precies wat ook ik in gedachte heb. De slogan Nederland kennisland daar kan je niet van leven. Helaas wil deze regering alles dat in onze eigen onderhoud kan voorzien naar het buitenland verplaatsen. Zo worden we volledig afhankelijk van anderen. Maar dat is ook wat de EU wil en daar slagen ze dan ook aardig in. Nederland wordt nu bij het handje gehouden door de EU en kan op deze wijze op termijn niet meer op eigen benen staan. Nederlanders worden door de EU dan ook bang voor gemaakt, want zonder EU gaat het licht uit volgens Frans Timmermans. Het tegenovergestelde is echter waar.

H.J.
H.J.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Johannes.

Inderdaad de clustering van al die landen, moet zo snel mogelijk weer ongedaan worden gemaakt.
Het blijkt namelijk, dat al die grote soms wereldwijde organisaties, tot niets in staat zijn.
Nederland moet zich onmiddellijk los koppelen, van het overgrote deel van al die Miljarden Euro’s kostende organisatie’s.
Gewoon weer zelfstandig worden, met eigen verantwoordelijkheid en eigen zeggenschap.
Je moet pas iets met meerdere personen / landen gaan doen, als je het alleen niet af ken.

Begin bij het begin, stop Schengen, stop de EU in de huidige vorm.
Stop met het Linkse demoniseren, stop met het Cordon-Sanitair, behandel elkaar weer als gelijken.

Hesa
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoezo, bestrijding corona. Doe je dat met geld? Het zal mij niets verbazen dat de miljarden naar failliete duitse banken gaan. Immers de miljoenen die zg naar het milieu gaan, gaat niet naar het milieu, maar wordt rondgepompt en eindigt bij bedrijven, organisaties, rijke ambtenaren, enz.

Dries Bovenkamp
Dries Bovenkamp
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is niet onderschat, men stak de kop in het zand. Wilde het niet weten.
Want, als je er nuchter over denkt en de berekeningen ziet dan wordt je bang. Dat wil je niet, dus, kop in het zand. Ondertussen zien we ook dat de EU, als er iets langs komt als dit virus, gelijk ophoudt met functioneren.
Italië heeft het moeilijk, vroeg hulp en die kwam uit CHINA. Niet vanuit de EU. In tijden van crises heb je dus niets aan Brussel.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel landen hebben hun grenzen gesloten voor buitenlandse reizigers………geldt dat ook voor “vluchtelingen” ?

Elly
Elly
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Volgens mij zijn er zo’ n week of 2 in een asielzoekers centrum in Groningen zo,n 300 binnen gekomen ik dacht dat er een inreis verbod was van buiten de EU

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Handel met het buitenland is goed.
Afhankelijkheid van het buitenland niet.
Als we die les nou even in onze oren knopen.

Als het aan de globalisten ligt wordt komt ons voedsel straks uit Oekraïne en Zuid Amerika, en onze energie uit Poolse kolencentrales. Alle productie van goederen wordt uitbesteed aan landen als China, want zelf gaan wij allemaal ons geld verdienen als hoogleraar vrijetijdskunde, theaterwetenschappen, popmuziek of genderwetenschappen. Want daar zal altijd behoefte aan zijn, schijnt.

Ik vrees dat dat in tijden van crisis flink tegen zal vallen.
De Corona-pandemie zal waarschijnlijk niet zo gevaarlijk blijken als gevreesd. In ontstaansgebied China lijkt het inmiddels onder controle, en er worden nu ook al medicijnen tegen ontwikkeld. Maar dat sluit andere, gevaarlijker ziekten in de toekomst niet uit. Ook internationale conflicten of natuurrampen kunnen bepaalde handelsroutes (gedeeltelijk) stilleggen.

Totale afhankelijkheid heeft bovendien invloed op de prijs, en niet in ons voordeel. Hopelijk is dit inderdaad een wake up call.

Richard
Richard
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De echte wake up call is dat we van geluk mogen spreken dat deze virus super besmettelijk is maar minder dodelijk. Eenzelfde besmettelijke virus maar dan net zo dodelijk als bijvoorbeeld ebola, de pest in de middeleeuwen, iets langere incubatietijd en de natuur had het klimaat zelf wel opgelost.

Hesa
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De reactie van onze regering op dit virus is een lachertje. Want grenzen sluiten, ho maar.
Daarom gaat het niet om bestrijding maar om geld te innen, ons geld.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

nou, saamhorigheid……. een deel van de burgers rooft de schappen in de winkels leeg en als je werkt voor de kost en aan het eind van de dag brood wilt halen, hebben je medelanders meer meegenomen dan ze kunnen vreten.
Hoezo saamhorig.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Leuke gedachte, maar vergeet het maar. Zodra de epidemie over is gaan alle politici weer lekker globaliseren. Want globaliseren levert contacten en geld op en nationalisme niet. Hoe moeilijk kan de keuze zijn?
Bovendien de meeste Nederlanders zijn zo zeer gefixeerd op het dagelijkse leven, dat ze elke overweging op een ander niveau maar ballast vinden. Politici beseffen dat maar al te goed spelen er op in. Beide partijen kiezen altijd de weg van de minste weerstand. Nederland is het aanhangwagentje van Duitsland en het voelt lekkerder om gereden te worden dan zelf te moeten sturen. Nederlanders zijn dit zo zeer gewend dat ze niet meer out of the box kunnen denken. Er zal echt veel meer nodig zijn om ze wakker te schudden.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een virus houdt van globalisering nog veel meer dan de gemiddelde mens. Slechte tijden brengen mensen sneller geestelijk dichter bij elkaar dan de door diverse organisaties opgestelde plannen.
De nationaal gevoel is zo slecht nog niet dan want van buiten hoef je geen hulp te verwachten want iedereen is met eigen probleem bezig.
Het nut van om op eigen benen te kunnen staan en niet op een ander te moeten vertrouwen laat wordt nu voelbaar. Of dit allemaal bij de politici doordringt is de vraag. Zo pandemie lost misschien wel de vergrijzingsprobleem op maar dat gaat uiteraard niemand hardop roepen. Dat het de thema van globalisering opnieuw moet
worden overwogen maakt van de dodelijke virus een positieve boodschapper in nood al is het een uiterst ongewenste optie voor dit doel.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het nut van om op eigen benen te kunnen staan en niet op een ander te moeten vertrouwen wordt nu voelbaar.

Er zat een woordje,”laat”, teveel in de zin die ik eerst anders heb geschreven. Vandaar het minpuntje, denk ik.

Veluweman
Veluweman
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump is de spelbreker voor de globalisten / democraten. Het eerste wat hij heeft gedaan is het TTP-verdrag verscheuren : dé kans voor GMO-bedrijven uit de US ons hun producten ‘door-de-strot-te-duwen’. We mochten het niet weigeren, niet als ongezond aanmerken, zelfs dat het GMO was hoefde niet op de labels. Als een regering toch weigerde, kreeg het bedrijf bijna automatisch een schadevergoeding die tot in de miljarden kon lopen ! De grote angst voor de globalisten / democraten is de herverkiezing van Trump.
Precies toen de – zielige – poging om Trump af te zetten [impeachment] duidelijk het putje inging [ november 2019 ], was daar plots COVID-19…
Dé reden om contant geld [ permanent !] af te schaffen en vele vrijheden blijvend in te perken in naam van de ‘veiligheid’. Het zal mij niet verbazen als er een verplichte enting komt tegen “ziektes” in het algemeen. Kunnen ze die legaal direct inspuiten bij de groepen die ze kwijt willen. Toevallig bestaat niet : dit virus is ook geen toeval.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nexit Nu!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is niet mogelijk in te gaan op alle ins en outs van de coronacrisis en de mogelijke impact ervan op globalisering of andersom van de globalisering op onze bestaanszekerheid. Wat opvalt is dat met enige regelmaat dit soort ziektes vooral uit China (Spaanse Griep, SARS en nu Corona) maar ook wel elders in Azie (MERS) komen. Corona lijkt kwa ernst tussen Spaanse Griep en SARS in te zitten. De verspreiding van Corona ging ook snel. Dit heeft o.a. te maken met de verbeterde transportinfrastructuur in China. Het zou goed zijn om China te verplichten betere monitoring van dit soort ziektes te garanderen. Kan dat niet, dan is globalisering simpelweg veel te gevaarlijk. Het probleem is vooral dat door de snelle verspreiding het niet mogelijk is tijdig te reageren met medicijnen of vaccins. Andere problemen zijn onduidelijkheden over de onderliggende statistiek. Dat moet ook vele malen beter. Maar ja, economische groei. Een volgend probleem is dat er sprake is van enorme economische schade en bedrijven die failliet gaan. Daardoor wordt het mogelijk voor China om voor een habbekrats westerse bedrijven en kennis over te nemen. Ik ben geen complotdenker, maar vanuit Chinees perspectief zou men wel eens kunnen denken, vrij naar Johan Cruijff dat elk nadeel een voordelige kant heeft. En er gaan toch al veel te veel bedrijven en bijbehorende kennis naar China. Het wordt tijd voor een stevige respons. De vraag is alleen hoe het vrije Westen dat moet doen. Het is immers vrij. Dus een dergelijke respons laat zich niet zomaar even ‘afdwingen’.

Vee
Vee
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik snap niet hoe de regering(en) een oaary weken geleden hebben kunnen roepen dat het niet naar europa zal komen. Elk jaar komt er 2 of 3 keer griep vanuit het verre oosten hierheen. Volgens mij is zoiets nooit tegen te houden. Maar als je dat als beleidsmaker dan gelooft waarom hebben ze dan de hele eu niet onmiddellijk hermetisch afgesloten. Dan hadden we gewoon de gehele interne eu markt staande gehouden. Maar ja, eu hè.

Els
Els
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Nederland is zich weer bewust van de kwetsbaarheid van een open economie en open grenzen.”
De búrgers van Nederland in ieder geval wel. De globalisering en lidmaatschap van de EU levert echter voor de elite macht en teveel geldelijke voordelen op om zomaar te kiezen voor de veiligheid van de burgers. Neem bijvoorbeeld het besluit om alle scholen gewoon open te houden terwijl de landen om ons heen wel tot sluiting hebben besloten. Alsof alle kinderen in Nederland ouders hebben die in de zorg werken.
Gelukkig is er vandaag een bespreking met echte professionele medici, die er op aan zullen dringen de scholen alsnog te sluiten. Ik kijk uit naar de uiteindelijke beslissing.

Piltdown
Piltdown
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na de lock-down verwacht ik geen business as usual. Nu is het elk land voor zich. We hebben Europa niet nodig, want we kunnen het met z’n 17-miljoenen aan, zegt Rutte.
Uiteindelijk laat de elite zich niet opzij zetten. Ze zullen pleiten voor meer Europa, meer EU. En met de macht die ze zichzelf intussen hebben toegeëigend en toegeworpen hebben gekregen, zal dat gaan gebeuren ook.
De bevolking van de landen, die zich meer met elkaar verbonden voelt door de crisis, zal dat niet pikken. Als de eigen politici dit inzien kan het met een sisser aflopen. Zoniet, dan is het pek en veren: revolutie en burgeroorlog.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Uw reactie is begrijpelijk. Toch geef ik graag 1 detail-voorbeeld. Zelfs in Zweden worden steeds meer burgers wakker, de rechtse Sweden Democrats zijn inmiddels in de peilingen zelfs de al vele, vele jaren automatisch zeer populaire socialisten gepasseerd. In Nederland? 8 jaar geleden stond de PvdA op 38 zetels, nu op 17. 8 jaar geleden stond de VVD op 41 zetels, nu op 20. 3 jaar geleden stond FvD op 2 zetels, nu rond 16, 17, 18.

Rienus
Rienus
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel begint met de vraag hoe we ons als mens kunnen beschermen.
Als mens dienen we te beseffen dat ultieme bescherming gewoon niet mogelijk is. We worden geboren en dienen te aanvaarden dat we ook sterfelijk zijn. Alles wat zich richt op het willen beïnvloeden van dit principe is gedoemd. Dus of het nu Corona of iets anders is, het is goed.
Alle leefvormen op de aarde zijn eindig. Alleen de mens denkt dat hij daarin iets kan beïnvloeden. De mensheid is een grote grap omdat er niks is om te beïnvloeden.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Ik denk niet dat het effect zo zal uitwerken als de schrijver suggereert maar de schrijver suggereert, hij ‘stelt’ niet. In volstrekte tegenstelling tot enkele reacties ben ik ervan overtuigd dat juist door de gebruikte paniek woorden, alle linkse projecten (klimaat hysterie, meer immigratie) vertraging zullen oplopen en rechtse nationalistische partijen versterkt eruit zullen komen.
Er zit 1 voordeel aan het corona virus. De EU kan met geen mogelijkheid beweren dat de grenzen open moeten blijven, gezien het feit dat diverse EU landen (nb Duitsland) hun grenzen hebben gesloten.
De protesten tegen dat grenzen sluiten zijn zeer beperkt, weinig links denkenden denken dat nu aan te kunnen kaarten. Tevens zit er een stevige economische deuk in de doorgedraaide EU klimaat hysterie. Over een maand zullen meerdere EU landen aangeven dat het herstel na corona veel geld gaat kosten.
Diverse partijen zullen corona als referentie kader kunnen blijven gebruiken.
De enige uitzondering die ik zie is de huidige nieuwe DDR van merkel. Geen van de woorden waarmee ik haar beschrijf mag ik op OpinieZ gebruiken, behalve extreem kwaadaardig.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dus met nationale soevereiniteit kunnen we ziekten buiten de deur houden? Wat een onzin. Virussen trekken zich niks aan van landsgrenzen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

nou, dat heen en weer gereis over de wereld helpt het wel verspreiden, dus enigszins in je eigen land blijven lijkt wel een goede aanpak. migratie OOK geen goed idee. Wat DAAR meekomt…..ik had een patient die open tb meebracht, maar men had het eerst niet in de gaten, maar ja, dan ben je al binnen geweest, he.
Moet je weer bloed laten prikken en zo.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Zoveel te kleiner je het te controleren ziektegebied maakt, zoveel te groter is de kans op tijdige inperking. Wat Juist en specifiek in Europa zwaar telt, is het Feit dat de cultuur en hygiene standaarden binnen Europa al excessief verschillen. Voeg daarbij de oproep van d66 om afrikanen en MO’ers zonder inperking te blijven verwelkomen, dan is het feest compleet. De kans dat de afrikaanse indringers een indrukwekkende uitbreiding van het virus meebrengen is ongelooflijk groot aangezien hun hygiene-standaarden een fractie zijn van die in Europa. Uw ‘kreet’ slaat de plank ongelooflijk mis.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Toch vervelend als mede-lezers met feiten een grote misser corrigeren? En dan vooral niet zo eerlijk zijn, te erkennen dat de ‘linkse’ kreet reactie de plank behoorlijk missloeg.
Ik wacht al vanaf uw eerste links populistische reactie op dit forum op een eerlijk en inhoudelijk correcte reactie, typisch voor een groen links en d66 denker, Nooit je eigen fouten erkennen.

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x