Nederland moet met Afrikaanse migratielanden terugname-akkoorden sluiten

Oplossing voor uitzetten uitgeprocedeerde asielzoekers

Foto: straatbeeld Marrakech.

Het was een aaneenschakeling van communicatiestoornissen. Onze staatssecretaris Broekers-Knol was niet welkom in Marokko om te praten over terugname van in Nederland afgewezen asielzoekende Marokkanen. De Marokkaanse ambassadeur in Nederland was evenmin bereid tot een gesprek over terugname van zijn afgewezen landgenoten.

Alsof de diplomatieke kanalen tussen Nederland en Marokko verstopt waren geraakt. De werkelijkheid is anders. Marokko heeft totaal geen zin om lastige jongens uit het Rif-gebergte terug te nemen. En dus geeft het land niet thuis.

Mist

Temidden van alle politieke mist over de toedracht gaan de media los: “De Nederlandse regering laat zich schofferen en blijkt niet in staat een afspraak te maken over terugkeer van Marokkanen naar hun eigen land.” Op diplomatiek niveau wil minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok er weinig over kwijt. Hij wil een dialoog met Marokko over de kwestie. Ook premier Rutte laat weten dat het niet helpt als hij publiekelijk iets over de zaak zegt. En staatssecretaris Broekers-Knol zegt in een door de Tweede Kamer aangevraagd debat nog minder: “We werken hard aan een oplossing ….”.

Kortom, de Marokkaanse autoriteiten mogen vooral niet in het beklaagdenbankje worden gezet. Wij ‘zetten in’ op een verstandig gesprek. Lees: we maken ons afhankelijk van de ‘goodwill’ van Marokko om z’n eigen onderdanen terug te nemen.

Terug- en overname-akkoorden

Hoe anders ging het er tot voor kort aan toe in Spanje, meldt collega OpinieZ-columnist George van Bergen. In tegenstelling tot de huidige Spaanse socialistische ‘kom-maar-binnen‘ regering, hield de vorige premier Rajoy de grenzen voor illegale migranten uit Afrika stevig gesloten. Hij maakte goed gebruik van de terug- en overnameprotocollen tussen enerzijds Spanje, en anderzijds landen als Marokko en de sub-Saharalanden. Spanje stelde bij ieder verdrag als eis dat er een terug- en overname-protocol moest worden opgenomen. Terugname is dan geen vrijwilligheid meer, maar een verdragsrechtelijke verplichting met sancties.

Als een verdragsland terugname van zijn inwoners weigert, komen andere onderdelen van het verdrag in het geding. Zaken als studiebeurzen, ontwikkelingsprojecten of andere overeengekomen vormen van samenwerking. Met zulke verdragen kan ook een land als Marokko te verstaan worden gegeven dat de kosten – politiek en economisch – van weigering groter zijn dan van medewerking.

Zo kan het ook, mevrouw de staatssecretaris. Maak terug- en overnameprotocollen (ook de terugname van zogeheten ‘derdelanders’ die via het verdragsland zijn doorgereisd) onderdeel van het Nederlandse buitenlandbeleid. Integreer deze eis in alle akkoorden over ontwikkelingssamenwerking, overdracht van sociale uitkeringen of welke samenwerking met derdelanden dan ook.

EU-akkoorden

De situatie is overigens dat Nederland al partner is in de diverse terug- en overname-overeenkomsten van de EU met de 77 ACP-landen (Afrika, Caribisch gebied en Pacific). In de tekst staat letterlijk:

Iedere ACP-staat verbindt zich ertoe eigen onderdanen die illegaal op het grondgebied van een lidstaat van de Europese Unie verblijven op verzoek van die lidstaat zonder verdere formaliteiten over te nemen.
Voor dergelijke doeleinden verstrekken de lidstaten en de ACP-staten hun onderdanen passende identiteitsdocumenten.

In de praktijk blijkt dit toch een dode letter. Uitvoering van het protocol is slechts afdwingbaar als ‘Brussel’ zich daarvoor inspant. En daartoe ontbreekt in vrijwel alle gevallen de politieke wil.

Meeliften

Het meeliften van Nederland met EU-verdragen levert dus weinig op. Effectiever is het afsluiten van eigen, bilaterale akkoorden. We komen daarmee echter op het terrein van de nationale versus de EU-aanpak. Telkens weer laat Nederland zich stukjes soevereiniteit afsnoepen door de EU. Actueel is bijvoorbeeld een recent voorstel van de Europese Commissie om verplichte opnamequota van asielzoekers voor de lidstaten van de EU in te stellen.

Het is dat Polen, Hongarije en Tsjechië dwarsliggen en een dergelijk nieuw instrument daardoor op losse schroeven staat, anders zou Nederland ongetwijfeld weer bij het kruisje tekenen.

Heft in eigen hand

De slecht functionerende EU-overeenkomst met de ACP-landen biedt ons land de mogelijkheid om het heft in eigen hand te nemen. In die overeenkomst staat namelijk: “Op verzoek van een partij [bijv. Nederland – JV] wordt overleg geopend met de ACP-staten teneinde bilaterale overeenkomsten te sluiten inzake overname en terugkeer van hun onderdanen.“

In het geval van Marokko zal Nederland niet veel moeite hebben om een terug- en overname-akkoord te sluiten. Naar Marokko vloeien jaarlijks vele tientallen miljoenen Nederlandse euro’s aan ontwikkelingsgelden, kinderbijslag en andere sociale uitkeringen. Marokko zal deze geldstroom niet in de waagschaal willen stellen.

Zo kunnen op legale wijze uitgeprocedeerde asielzoekers naar hun land van herkomst worden teruggestuurd.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alleen met hard optreden tegen landen als Marokko en de ongewenste migranten afschrikken met het feit dat er niets te halen valt kan de migratie golf stopgezet worden. Zolang mensen weten dat er veel te halen valt wat later nog bekroond wordt met een generaal pardon blijven zij komen. Zo simpel is het maar er ontbreekt aan durf bij onze politici. Slapjanussen, stuk voor stuk. Intussen wordt het land onleefbaar door overbevolking.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom zou je in godsnaam toestemming van Marokko moeten hebben om in ons land ongewenste Marokkaanse burgers op het vliegtuig terug naar Marokko te zetten?
Zoveelste non-issue dat door de overheid aangegrepen wordt om ongewenste immigratie te faciliteren.

Realist1966
Realist1966
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is toch een verdrag getekend in marrakesh? Is ons niet voorgehouden dat daarmee het terugkeren van uitgeprocedeerden etc. vergemakkelijkt zou worden?
Op papier wordt het allemaal zo mooi voorgesteld, maar de praktijk… We worden gewoon besodemieterd.

Stef
Stef
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Je zegt het goed, het is ons voorgehouden. Wat ze het beste kunnen in DenHaag is liegen en dan doen ze maar al te graag. En als ik Rutte weer met een ‘inlegvelletje’ zie aankomen, gaan mijn tenen weer krom staan.
Kan me niet heugen een slechtere premier te hebben gezien in dit land.
Ondertussen is het gewoon slikken slaaf, en doorwerken.

Anja
Anja
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

PVV en FVD zeiden voor het ondertekenen al dat het een eenrichtingsverplichting zou worden.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump ,die heeft zoiets binnen 24 uur geregeld,en wel zo dat alles wat besproken is binnenskamer blijft ,maar ze gelijk accoord gaan met de afspraak ,en aan alle wensen die Amerika doet voldoen.
Trump heeft in zijn pink meer uitstraling ,als het hele Kabinet hier bij elkaar .Hij is namelijk geen lulhannes .

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoezo “een terugname-akkoord” sluiten met Afrikaanse landen ?
Maarr “den Haag” schijt in z’n broek als er één Marokkaanse “diplomaat” met een boze blik naar Ankie Broekers of Blok kijkt.
Géén terugname ? Ogenblikkelijk álle uitkeringen aan teruggekeerde Marokkaanse parasieten stop zetten ; dan zal je dat gajes horen piepen !
Maar ach, wij zitten met een Rubberen Rutte dus wij, échte Nederlanders blijven met de rotzooi zitten; en tegen de tijd dat het in Europa écht uit de hand gaat lopen ( en die tijd is niet erg ver meer weg !) zijn Rutte en meer van dat geteisem al lang verdwenen.

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland heeft zicht door de achterbakse niet capabele regeringen in deze nieuwe eeuw,
laten piepelen door de Bilderberg beweging.

De EU is de doodsteek geweest voor onze democratie.

Niets is meer wat vroeger zo gewoon leek en was.

De onvrede onder de bevolking, gaat een gevaarlijke kant heen.

Wie gaat Nederland nog redden.

Noordman
Noordman
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

Deze landen en bevolking weten dat zij zo goed als alles kunnen zeggen en doen, deze regering is doodsbang om hen ook maar iets in de weg te leggen.
Dat doen zij veel liever en met veel bravoure met ons, zoals bekend
In deze regering zit niemand behalve FVD en PVV die het lef heeft om (effectief) tegengas te geven.
Ze weten niet meer wat flink zijn (Durven) en goed regeren is.
Toch hoor en lees ik steeds meer dat meer mensen wakker worden, Onder hun eigen kiezers zijn toch mensen wie het gegeven is om realistisch te kunnen denken.
Dat straks het ijsselmeer gedempt moet worden en het wat om huizen te bouwen, en vaak zijn het toch natuur liefhebbers enz die groen stemmen, maar als het (dan) te dicht bij hun andere liefde komt, ja dan gaan ze wel nadenken…..

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is geen discussiepunt. Terugkeer had allang geregeld moeten zijn.

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als Trump hier president was zou hij het wel regelen. Sterker nog, dan was het al geregeld. Wij gaan over wie er hier mag komen en blijven, niet andersom. Marokko mag dan een hekel hebben aan Rif-ers, maar dat is hun probleem, niet dat van ons.
Zet iedereen die hier niet thuishoort op het vliegtuig naar huis. Hebben ze geen paspoort meer, dan kiezen we willekeurig uit de landen waar ze mogelijk vandaan komen. Hoe ze het daar verder afhandelen is hun probleem.
Gaan ze dan alsnog moeilijk doen, dan volgen er sancties.

Is dat allemaal te moeilijk, dan zullen we een tijdje 0% immigratie gaan toestaan. Dat ontlast het COA en kunnen ze hun achterstanden wegwerken. En iedereen die dan nog hier naar toe komt is per definitie ongewenst en kan zonder verder onderzoek onmiddellijk terug met het vliegtuig.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Jay
De landen waar ze mogelijk vandaan komen,heb er nog niet een meegemaakt die geen Handy heeft,paspoort ligt in Zee,maar telefoon is heilig ,even uitlezen,en je weet gelijk het land van herkomst ,veilig ,gelijk terug .Hoe moeilijk kan je het maken .

TCM
TCM
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Iedereen op het vliegtuig naar huis? Hmm… Dan worden dan heel wat vliegtuigen? Wie gaat dat betalen? Jij? Ik niet in ieder geval. Die lui zijn binnen de kortste keren weer terug. De europese grenzen zijn zo poreus als de pest. En Trump zoals het nu gaat in de VS president in Nederland: iets zegt me dat Trump hier niet zo super heel veel stemmen zou krijgen. Trump hadden we hier allang opgesloten in Vught samen met Taghi.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  TCM

@TCM,

De kosten van hun verblijf hier zijn een veelvoud van een vliegticket.

Bovendien is er maar één ding nog belangrijker dan illegalen uitzetten; en dat is illegale immigratie ontmoedigen. Het is omdat wij illegaliteit gedogen, belonen en zelfs aanmoedigen dat miljoenen illegalen de oversteek maken.

Mensen betalen nu duizenden euro’s voor een oversteek in een lekke boot. Dat doen ze echt niet meer als de hoogste prijs een vliegreis terug is. Dat scheelt gelijk duizenden verdrinkingen per jaar, en kan een eind maken aan de recente opleving van de slavernij in Noord Afrika.

C. Cicek
C. Cicek
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dreigen met inkorten ontwikkelingshulp klinkt als omkoping, moeten we niet willen. Ontwikkelingshulp moeten we uberhaupt niet willen, want dat zorgt ook juist ervoor dat mensen zich een reis naar het rijke Europa kunnen veroorloven. Verder geen visa meer verstrekken aan Marokkanen totdat de problemen in NL zijn opgelost. Ongewenste vreemdelingen ondertussen vastzetten, dan werken ook zijzelf meer mee aan hun uitzetting.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De NL overheid moet per direct de naar Marokko stromende geldstromen bevriezen. Je moet ze DWINGEN. Je zegt alle verdragen op die voor Marokko gunstig waren. Reden? Onwil om hun deel van de deal na te komen en frusteren van ons ‘asiel’ beleid. Al die economische migranten die misbruik maken van ons moeten per direct worden uitgezet. Gewoon vliegtuigen volladen en hup, naar Marrakesh of zo. Uitladen en ’toedeloe’. Desnoods met militaire begeleiding.

TCM
TCM
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Gewoon vliegtuigen volladen? Met militaire begeleiding? Nou, die Marokkanen zijn een week later weer terug in NL. Dit heeft totaal geen zin en is symboolpolitiek.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  TCM

Wat wil je dan?
Allemaal een gratis huis, uitkering en wat aanvullende subsidies geven?
En gelijk maar “verlaat de gevangenis zonder betalen” kaartjes voor degenen die deelnemen aan de golf van criminaliteit en (seksueel) geweld?

Juist het belonen van illegaliteit en criminaliteit is symboolpolitiek gebleken; die steeds meer illegale criminelen lokte. Stelselmatig uitzetten verkleint de kans dat ze terugkomen, en vooral dat anderen dat ook proberen.

Edelweis
Edelweis
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@Arie. Je zegt het zelf al. Geen socialistische, linkse vertroeteling meer zoals gratis huis, uitkering en subsidies. Afschaffen die rotzooi. En veel strenger straffen. Drugscriminelen lachen zich rot om ons drugsbeleid. Straffen zoals in Singapore invoeren. Dan zijn ze zo vertrokken.

Dries Bovenkamp
Dries Bovenkamp
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit gaat natuurlijk niet lukken. Als een land niet wil, dan wil het niet.
Er is toch het Marrakesh verdrag roept men? Nou, daar staat niets in over terugnemen. Dit is ons wijsgemaakt, leugens dus en dat zijn we gewend van dit kabinet. Lees dit artikel dat in Trouw stond.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-is-het-pact-van-marrakech~b4be55c7/

TCM
TCM
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Overname /terugname akkoorden zijn totale windowdressing. Hoe had je dat voorgesteld? Een vlucht vol Marokkanen naar Rabat? Leuk voor Rutte’s herverkiezing maar het stelt natuurlijk niets voor.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x