Spanje faciliteert illegale immigratie in de EU

Socialistische regering zet grenzen open voor bootvluchtelingen

Illegale Afrikaanse migranten in Spanje

Titelfoto: Illegale Afrikaanse migranten in Spanje (CC0)

 

Het open grenzenbeleid van de EU blijft illegale migranten welkom heten. De toegangspoorten zijn alleen verschoven van het oostelijke naar het westelijke bekken van de Middellandse Zee. De stroom illegale migranten houdt aan. Nu de Balkanroute vrijwel dichtzit en Italië geen migrantenboten meer toelaat, is Spanje het belangrijkste land van aankomst geworden.

De migranten reizen veelal via Marokko. Ze worden na aankomst in Spanje kortstondig opgevangen en vervolgens in bussen vervoerd naar een locatie van hun keuze. De meesten kiezen voor een bestemming zo dicht mogelijk bij de grens met Frankrijk en grijpen vervolgens elke gelegenheid aan om door te reizen naar landen in Noord-Europa.

 

Ontwikkelingen sinds 2015

Na de migratiecrisis van 2015, toen 1,2 miljoen migranten asiel aanvroegen in de EU – m.n. in Duitsland, wir schaffen das – leek het er even op dat de massa-immigratie een halt was toegeroepen. Een kostbare deal van de EU met Turkije reduceerde het aantal migranten aanzienlijk. Het duurde echter niet lang voordat een andere route was gevonden: van Libië naar Italië. De oversteek werd gefaciliteerd door een flotilla van NGO-schepen die de migranten vlak voor de kust bij Libië oppikten en naar Italiaanse havens brachten. Aan deze route kwam vorig jaar een einde. De nieuwe Italiaanse regering met Lega-voorman Salvini als vice-premier en Minister van binnenlandse Zaken aan het roer sloot de havens. De NGO-schepen waren niet langer welkom.

 

Spanje zet grenzen open

Inmiddels was er ook in Spanje een regeringswisseling geweest. De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging werd de centrumrechtse premier Rajoy, die de Spaanse grens hermetisch gesloten had gehouden voor illegale migranten, noodlottig. Hij verloor de steun van de regionale partijen en werd met een motie van afkeuring in het parlement weggestemd. Zijn opvolger werd de socialist Sanchez. Geïnspireerd door zijn echtgenote, die nauwe banden onderhoudt met de NGO-veerdiensten, maakte Sanchez een einde aan het restrictieve immigratiebeleid van Rajoy. Sinds zijn aantreden arriveerden in Spanje vele illegale migranten. In 2018 alleen al 49.684, 136 per dag en 154% meer dan in 2017 toen Rajoy nog premier was.

Pateras

De meeste illegale migranten komen overigens niet met de NGO-veerdiensten aan, maar in kleine bootjes, pateras. De autoriteiten in de Spaanse regio Andalusie, waar het overgrote deel van deze migranten aankomt, tonen weinig belangstelling voor hen. Formeel dienen ze te worden geregistreerd en attent te worden gemaakt op de mogelijkheid om in Spanje asiel aan te vragen. Dit gebeurt echter zelden. Opvang is er evenmin. Behalve voor minderjarigen zijn er geen opvangcentra van de overheid in Andalusie.

Busvervoer

Het Rode Kruis ontfernt zich over de pateras-migranten. Deze organisatie stelt bussen beschikbaar en vervoert de migranten naar bestemmingen in het binnenland. De migranten mogen zelf de bestemming opgeven, bijvoorbeeld naar familie of vrienden elders in Spanje. De meesten hebben echter geen contacten en worden naar plaatsen gebracht waar opvang is. Particuliere instellingen nemen het leeuwendeel van de opvang voor hun rekening. Na op adem te zijn gekomen, in één of twee weken, reist het merendeel door naar het Noorden van Europa.

Omstreden

In Spanje zelf is het welkomstbeleid van de nieuwe regering omstreden. Een recente enquête laat zelfs zien dat 60% van de bevolking het afwijst.

 

Het gevoelen van de bevolking verklaart ook de opkomst van de nieuwe Spaanse nationalistische partij VOX. Deze haalde onlangs bij de regionale verkiezingen in Andalusië 11% van de stemmen. Als er thans landelijke verkiezingen gehouden zouden worden, zou VOX volgens dezelfde peiling 43 zetels van de 350 zetels in de Cortes Generales – het Spaanse parlement – krijgen.

Franse grens

De Franse douane laat overigens niet alle migranten uit Spanje door. Een bilateraal verdrag van 2002 met Spanje maakt het mogelijk de migranten die de Spaans-Franse grens over willen steken zonder vorm van proces terug te sturen. Dat gebeurt met zo’n 1000 mensen per maand. De Spaans-Franse grens is echter grotendeels niet bewaakt. De meeste auto’s rijden de grens over zonder gecontroleerd te worden. Spanje en Frankrijk zijn tenslotte allebei lidstaten van het Schengen-verdrag.

Illegaal in EU

Vele migranten kunnen zo doorreizen naar andere Europese landen. Cijfers over deze stroom miganten zijn er uiteraard niet. Geschat wordt niettemin dat meer dan de helft van de ca. 50.000 illegale migranten die in Spanje jaarlijks arriveren op deze wijze hun favoriete bestemming in bijv. Duitsland of Zweden bereiken. Deze migratiestroom is natuurlijk illegaal, want in strijd met de afspraken gemaakt in het verdrag van Dublin en de Dublin-verordening. Op basis daarvan moeten migranten asiel aanvragen in het land van aankomst in de EU, i.c. Spanje. Maar het Verdrag van Dublin is dood. Geen enkele lidstaat houdt zich er nog aan.

Zo gaat de massa-immigratie in de EU onverkort door. De EU-buitengrens wordt op enkele plaatsen provisorisch dichtgeplakt, maar is op andere plaatsen – zoals momenteel in Spanje – zo lek als een mandje. Het is dweilen met de kraan open. De Spaanse socialistische regering lapt de EU-regels aan de laars en stuurt de illegale migranten gewoon verder Europa in.

Consensus in de EU over het te voeren migratiebeleid is vooralsnog ook ver te zoeken. De standpunten van de lidstaten lopen uiteen van de buitengrens volledig dicht tot volledig open voor illegale migranten, met allerlei variaties daar tussenin als opvangcentra binnen of buiten de EU.

Zicht op een spoedige oplossing is er niet. Daarvoor zal er eerst een andere politieke wind in de EU moeten gaan waaien.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een zin is merkwaardig: “De standpunten van de lidstaten lopen uiteen van de buitengrens volledig dicht tot volledig open voor illegale migranten.” Welke landen hebben baat bij een volledig open buitengrens? Ik ken er niet een, op Duitsland en misschien Zweden na, waar men een soort bevolkingspolitiek aan het bedrijven is. Dan zou de meerderheid dus tegen een open buitengrens zijn. Daar zou de EU dan toch aan tegemoet moeten kunnen komen. Spanje moet hier toch op aangesproken worden? Nederland is wel bereid om mensen een veilig heenkomen te bieden naar Duitsland. De keuzevrijheid van asielzoekers moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. En het vrije verkeer voor asielzoekers in de EU moet ook aan banden gelegd worden. Hop, allemaal naar Duitsland om nooit meer terug te komen. Het gebrek aan voortvarendheid waarmee de EU de hele problematiek aanpakt doet vermoeden dat diegenen die beweren dat er een dubbele agenda gehanteerd wordt door invloedrijke, hooggeplaatste lieden gelijk hebben. Het blijft verbazing wekken dat dit allemaal zomaar kan. En dat de hele Europese Raad niet inmiddels ruzieend over straat ligt te rollen. Dat laatste zou me dunkt de geloofwaardigheid van de EU wel ten goede komen. Maar het enige wat naar buiten komt zijn foto’s van regeringsleiders met uitgestreken gezichten, de een nog iets meer dan de ander. Uiterst bizar en bevreemdend.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

U gaat er van uit dat de Europese nationale regeringen het landsbelang voorop stellen.
Het mag echter duidelijk wezen dit in de meeste West Europese landen al lang niet meer het geval is.
Het belang dat daar gediend wordt is dat van de EU, en de EU benodigd het verdwijnen van federalisering hinderende nationaliteiten en culturen binnen de grenzen van die EU.
Het gekozen wapen daartoe is omvolking, en omvolking benodigd wijd open grenzen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Het is misschien raar, maar ik blijf dat een ongeloofwaardig verhaal vinden. Echter “aan hun vruchten zult gij hen kennen. Leest men ook een druif van doornen, of vijgen van distelen? Alzo een ieder goede boom brengt voort goede vruchten, en een kwade boom brengt voort kwade vruchten.” De EU heeft zowel goede als kwade vruchten. Om bij de metafoor te blijven zal er wel een kwade EU ent op de goede EEG onderstam gezet zijn. Op het eigen belang gerichte federalisten en profiteurs hebben gebruik gemaakt van het momentum aan het einde van de Koude Oorlog. Verder zijn er de belangen van de Duitse maakindustrie en de last van het oorlogsverleden gezien door de lens van het lutheranisme en vormgegeven via het Franse centralisme. Nederland heeft niet goed op zijn zaak gelet, en hop, 5 jaar later, dus nu alweer ruim een kwart eeuw: een soepzootje, waarin linkse omvolkers hun electorale belang denken te vinden. Ik zou zeggen, alles goed en wel, maar het Nederlandse belang is ondergesneeuwd geraakt, dus dat moet hersteld worden. En op termijn moet de Euro gesplitst worden. Maar bovenal moet de massaimmigratie stoppen, in ieder geval naar Nederland en alle andere EU landen, behalve misschien Duitsland en Zweden, ook al vraag ik mij dat ernstig af.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Het is ooit begonnen met de EGKS, waar later de EEG uit is voortgekomen, organisaties die in basis goed waren voor de economische ontwikkeling van Europa.
Maar degenen die achter het opzetten van deze organisaties zaten zijn vanaf het begin kwaadwillend geweest.
Het is vanaf de eerste dag de bedoeling geweest om de Europese landen op achterbakse wijze onder valse voorwendselen een federale EU heilstaat in te rommelen.
“De naties van Europa moeten naar de superstaat geleid worden zonder dat hun bevolkingen begrijpen wat er aan het gebeuren is.
Dit kan bereikt worden middels opeenvolgende stappen, elk vermomd als een economisch doel hebbende, maar die uiteindelijk, en onomkeerbaar, tot federatie leiden.”
Uitspraak van Jean Monnet, een van de “founding fathers” van de EU.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@Frans: Hartelijk dank voor uw reactie. Ik heb de tekst van Monnet even gegoogeld en vond zo een online artikel uit 2017 van Jelte Wiersma dat mij betrouwbaar voorkwam: https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/opinie/2017/06/wil-nederland-bondsland-worden-van-eu-superstaat-510153/ . De beginzin was: “Berlijn, Parijs en Brussel hebben de afgelopen anderhalve week de turbo aangezet om van continentaal Europa een superstaat te maken. In Den Haag blijft het evenwel stil.” Dat is nu juist wat mij zo verbaast. Die stilte. In hetzelfde artikel wordt gesproken over een staatsgreep, immers de grondwet wordt geleidelijk uitgehold, zonder dat de Tweede Kamer daar iets over kan zeggen. Zo worden we geleidelijk een superstaat ingerommeld. De situatie is ernstiger dan ik dacht. Het wordt tijd voor noodremprocedures en de SGP wet die eist dat de Tweede Kamer in 2/3 voor moet zijn voordat van verdere soevereiniteitsoverdracht sprake kan zijn. Het zou allemaal bekend zijn, maar hoe ligt het dan precies verankerd dat het zo moet. En waarom gaat men er mee door. En hoe zit het met die massa-immigratie? Heeft dat er ook mee te maken? En dan de islam? Daar zit voor zover ik kan zien niemand op te wachten. Hebben meneer Monnet en zijn opvolgers daar wel bij stil gestaan? Daar is mij niets van bekend. Waar blijven de antwoorden? Zo gaat dat niet.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ik voeg nog iets toe. Het hele EGKS/EEG verhaal begon een kleine 70 jaar geleden. Dus er is wel een en ander veranderd. Europa is wederopgebouwd. De Koude Oorlog is voorbij. De VS zijn niet langer de enige grootmacht. Frankrijk en Duitsland staan elkaar niet langer naar het leven (dat was iets waar vooral Frankrijk last van had, denk ik), ook al hebben we nog wel het probleem van economische dominantie, ook naar kleinere landen (de grote meerderheid). Monnet kan in 1950 wel iets bedacht hebben, maar de vraag is of dat nog wel steeds een goed idee is. Deze bezinning is noodzakelijk en moet in de openbaarheid plaats vinden. Nogmaals, zo gaat dat niet. We kunnen dit Macron en Merkel niet toevertrouwen. Het lijkt mij tijd om stevig op de rem te trappen. Er gaat teveel fout. En iedereen weet het. Dus waar wachten we op.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

@BegrensEuropa!
Duitsland is in 1867 ontstaan, onder druk van eeuwenlange Franse agressie, maar men heeft besloten dat die geschiedenis in 1914 moet beginnen, en niet in 1870, om de zwarte piet daar neer te kunnen leggen waar dit de overwinnaars het beste uitkwam.
Het begint, en eindigt, allemaal in Parijs, niet in Berlijn.
En wat Monnet in 1950 bedacht heeft is helemaal nooit een goed idee geweest, EGKS/EEG waren namelijk slechts een onderdeel van dat bedenksel, het “lokkertje” om de bedachte lange termijn strategie in gang te zetten.
Jean Monnet is op 16 jarige leeftijd in dienst getreden bij het familiebedrijf.
De in 1838 opgerichte firma Monnet maakt Cognac, een bedrijfstak waarin je leert processen in werking te zetten waar niet jijzelf maar je kinderen de vruchten van plukken.
Het lange termijn denken was hem dus met de paplepel ingegeven.
En de huidige machtshebbers hebben gewoon persoonlijk belang bij het voltooien van het ooit door Monnet gestarte proces, zij zijn namelijk de kinderen die de vruchten gaan plukken.
Dat dit alles gerealiseerd gaat worden op het graf van de Europese beschaving deert hen daarbij niet.
Voor hen is namelijk een plekje gereserveerd bij de nieuwe aristocratisch-socialistische elite.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Geheel juist; u verwoordt tevens mijn mening.
Niemand heeft ooit om een EU gevraagd, óók niet om de euro.
Het werd ons allemaal door de strot gedouwd door lieden die voor zichzelf een buitengewoon zonnige én zorgeloze financieële toekomst hadden bedacht, te betalen door alle domme burgers.
Daarom zitten wij opgescheept met nietsnutten als Zuipschuit Juncker, Timmermans, van Baalen, Tusk en meer van dat soort.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En opnieuw worden alle Europese regels met voeten getreden, tegen de wil van de meerderheid van zowel de Spaanse als de Europese bevolking in.
Is het OM al aan het onderzoeken of er een proces tegen Spanje aangespannen kan worden?
Of zijn ze nog te druk bezig met het voorbereiden van een proces tegen “Wir schaffen das” Merkel/Duitsland?
Het gaat hier tenslotte om misdaden tegen de mensheid, om het aanzetten tot genocide.
Realiteit is natuurlijk dat het OM enkel geïnteresseerd is in het aanspannen van rechtszaken tegen de vrijheid van meningsuiting, en in het faciliteren van GL/D66 gerelateerde activisten clubjes.
En de huidige coalitie had natuurlijk, zodra duidelijk werd dat het Schengen akkoord met voeten getreden werd, en welzijn en veiligheid van de bevolking in gevaar was, de nationale grenzen behoren te sluiten.
Ook dit is op zijn minst grove nalatigheid en mogelijk, in bepaalde gevallen zelfs waarschijnlijk, kwade opzet.
Ik hoop ten zeerste het hele zooitje ooit nog eens voor een mensenrechten tribunaal verantwoording te zien afleggen.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met de socialisten succesvol naar een ellendige einde, dat zou iedereen moeten beseffen. Wel is het zo dat andere partijen dit mogelijk maken en vaak de oorzaak zelf zijn. Zie onze regering alleen al, die maken de weg naar socialisme breed open door hun onmacht en domheid.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik betwijfel eerlijk gezegd of het onmacht en domheid betreft.
Volgens mij wordt er gewoon aan een agenda gewerkt.
Een keer is toeval, twee keer is opmerkelijk, en drie keer is een patroon.
Die agenda is overigens geschreven door von Coudenhove-Kalergi.
Van domheid is enkel sprake waar het het deugvolk betreft, en onmacht is de oppositie toebedeeld.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Ik zie de agenda als de zwakheid van rechts om links tegen te gaan. Maar je kunt best gelijk hebben, Rutte is tenslotte ook om.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als je de Nederlandse politieke partijen afmeet aan het beleid dat ze voeren/ondersteunen dan moet ik helaas vaststellen dat dit land nog maar twee partijen rijk is die enigszins aan het predicaat “rechts” voldoen; PVV en FvD.
Het probleem is dat partijen als VVD en CDA er steeds maar weer in slagen om zichzelf als “rechts” te verkopen terwijl ze feitelijk al minstens twee kabinetsperioden lang links beleid voeren/ondersteunen.
En dat komt omdat VVD en CDA stemmers voornamelijk uit dom deugvolk bestaat dat zich telkens opnieuw, middels wat stoere/verstandige praat voor de verkiezingen, laat paaien.
Ook nu zie je weer dat, in de aanloop naar verkiezingen, de gewoonlijke verdachten opeens weer geheel onkarakteristiek uit de hoek komen.
Zo verkondigt Rutte opeens raddraaiers persoonlijk (met zijn handtasje) in elkaar te willen slaan, en diverse VVD/CDA trekpoppen uiten opeens hun twijfels over de haalbaarheid van klimaat akkoorden en dergelijke.
Allemaal toneelspel, zodra de stemmen geteld zijn gaan ze gewoon door met, zoals gewoonlijk, dat te doen wat hun kiezers niet willen, en die kiezers zijn te dom om dat in de gaten te hebben.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Klopt, de FVD en PVV zijn de enige politiek gezien rechtse partijen in Nederland.

Ron
Ron
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De enigen die hierbij gebaat zijn, zijn mensensmokkelaars.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien kan Peter R. de Vries die lui voor eigen kosten opnemen en huisvesten. Hij vindt immigratie immers zo goed? Kijken of hij NOG zo voor is, dan.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Nog niet eens zo héél lang geleden verkondigden diverse z.g. “bekende Nederlanders” dat zij dolgraag één of meerdere “vluchtelingen” in hun riante woning zouden gaan opnemen.
Toen na een langere periode eens werd geïnformeerd hoeveel “vluchtelingen” door welke z.g. “bekende Nederlander” dan wel waren opgenomen, zoals zij eerder “en public” en op de tv hadden geblèrd, bleek dat één persoon een “vluchteling” had opgenomen gedurende een paar weken.
Dhr. de Vries is van hetzelfde kaliber : veel geschreeuw, weinig wol.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Peter is voornamelijk geïntereseerd in het onderdak verlenen aan jonge vrouwen, gezien die nogal schaars zijn onder de floegtelingen zal de animo tot onderdakverlening bij Peter dus wel minimaal zijn.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die lieden op die foto zijn avonturiers zonder kennis. Dat zie je zo. Voetbalhooligans of lui die zich zo’n rijk leven als die over het paard getilde voetballertjes willen aanmeten met snelle auto’s en blonde vrouwen of zoiets. Spanje is ook de weg kwijt. Zou straf moeten krijgen.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De figuren op de bovenstaande foto maken op mij nou niet meteen de indruk van :
we gaan eens ff goed onze armen uit de mouwen steken onder het motto van : niet lullen maar poetsen !!!
Jammer voor die “vluchtelingen” maar óók voor de nationale bevolking.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk openen de liberalen de poorten voor de socialisten en die beiden vervolgens voor de populisten. En de populisten worden door beiden weggehoond.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is van een ongekende schande dat regeringen en de EU gewoon geldende verdragen negeren en niet handhaven. Dat is gewoon anarchie. De Staat beschermt en handhaaft niet meer, criminaliteit en terreur regeren en alleen de brave burger wordt geplukt en moet zijn mul houden. Dat heet een anarcho-dictatuur.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Spanje moeten ze niets van die import hebben,omdat deze meestal islamiet zijn dit heeft nog met de Moren te maken in de geschiedenis van Spanje.Dat Spanje ze gelijk doorsluist naar de andere Europese landen vind ik niet oke. Sluit dan de grenzen en zorg dat ze Spanje niet in komen net als Italy heeft gedaan. Als het eenmaal duidelijk is dat roeien naar Europa geen zin meer heeft houd het hopelijk eindelijk eens op die ongewenste criminele import vanuit Afrika en andere islam landen.

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x