Brexit-soap nadert de zoveelste ontknoping

EU stemt in met nieuwe deadlines

Brexit-soap nadert de zoveelste ontknoping Jan gajentaan opiniez

Titelfoto: unsplash.com (CC0)

 

De al drie jaar durende Brexit-soap neemt maar geen einde. Afgelopen donderdag was Theresa May weer op bezoek in Brussel. Jeremy Corbyn ook trouwens, om zijn – mildere – variant van de Brexit te bespreken. Uiteindelijk besloten de EU-regeringsleiders gisteravond het Verenigd Koninkrijk een kort uitstel te verlenen. Tot 22 mei als de deal van May met de EU door de Commons goedgekeurd wordt, tot 12 april als dat niet het geval is.

Daarmee lijkt de EU zich rechtstreeks te mengen in de interne politiek van het VK. Hoewel enerzijds begrijpelijk – alle betrokken staten en ook de EU zijn inmiddels wel toe aan duidelijkheid – kan dit ook weer averechts werken op de Britse geesten. Net zoals zoveel, momenteel.

 

Meaningful vote nummer 3

Wat staat ons komende week te wachten? Vermoedelijk zal volgende week of de week erna weer een Meaningful Vote plaatsvinden over de Withdrawal Agreement. Hoewel speaker John Bercow dwarsligt met zijn besluit dat voortaan niet meer dan één keer over hetzelfde mag worden gestemd, is het de verwachting dat deze stemming toch plaats zal vinden. Het zal dan vermoedelijk wel de allerlaatste keer zijn dat May’s deal in stemming wordt gebracht in het parlement.

 

Gaat May het alsnog redden?

Kan Theresa May haar deal op het laatste moment toch redden, met de hakken over de sloot? Helemaal kunnen we het niet uitsluiten, maar May moet dan enerzijds de Tory Brexiteers overtuigen die vinden dat zij een veel te slappe deal heeft gesloten, en anderzijds de Noord-Ierse DUP mee zien te krijgen. Al dan niet met behulp van een miljardeninjectie in Noord-Ierland. Ook worden er regionale kassen gespekt in Engeland, in de hoop nog een paar Labour-parlementariërs mee te krijgen.

 

Kwaad bloed

Of het May zal lukken dit huzarenstukje te verrichten is uiterst twijfelachtig. Er zijn te veel verschillende belangen, dwars door de partijen heen. Theresa May is geen krachtige leider gebleken. Bovendien heeft een televisiespeech van May eerder deze week, waarin zij de parlementariërs de schuld gaf van de ontstane chaos en weigerde haar eigen rol ter discussie te stellen, veel kwaad bloed gezet in het Britse parlement. De zoveelse onhandige move van May.

 

Als de deal van May het niet haalt

Wat gebeurt er als May’s deal wederom wordt afgestemd, in de derde en waarschijnlijk laatste meaningful vote? Het Britse parlement zal dan willen stemmen over een aangepaste deal, een Soft Brexit op basis van bijvoorbeeld het Common Market 2.0 model (“Norway Plus”).

Het is maar zeer de vraag of May bereid is in die richting te bewegen, ook al zou er voor deze milde Brexit-variant een parlementaire meerderheid zijn. Het VK stapt dan uit alle politieke en juridische instituties van de EU, maar blijft net als Noorwegen, IJsland en Zwitserland nauw verbonden met de interne markt. Tot nu toe wil May daar helemaal niets van weten.

Dat laatste is ook wel begrijpelijk: als May de Soft Brexit-variant op basis van cross-party parlementaire meerderheid gaat steunen, raakt zij haar rechtervleugel van Tory-Brexiteers kwijt. Mogelijk is het dan een kwestie van dagen voordat haar regering ten val wordt gebracht door Jacob Rees-Mogg c.s..

 

Psychologisch aspect: de mens Theresa May

Er speelt ook een ander, meer psychologisch aspect. De sympathieke Theresa May is kinderloos gebleven en zelf jong ouderloos geworden. Haar hele sociale leven – inclusief huwelijk en vriendschappen – heeft zich afgespeeld binnen de Conservative Party. Die partij onder haar bewind te zien splijten, is May een gruwel. “She puts party before country”, is een veel gehoord verwijt aan May.

 

Theresa’s choice

Het is dus de vraag of Theresa May bereid (en in staat) is om een dergelijke Soft Brexit-variant door te voeren, ook al heeft de EU meermaals verklaard ervoor open te staan. Vandaar ook de gesprekken in Brussel van de EU met Jeremy Corbyn, deze week.

Eerder lijkt voor de hand te liggen dat May, als haar deal weer wordt weggestemd, de eer aan zichzelf houdt en vertrekt. Het parlement zal dan moeten besluiten of zij nieuwe verkiezingen houden, of een interim premier aanstellen die met cross-party ondersteuning een Soft Brexit gaat realiseren. Als deze optie de steun krijgt van de meerderheid van het parlement (ook dat is niet zeker!) zal de EU misschien nog wat extra uitstel willen verlenen.

 

Hoe het ook zij, het worden nog spannende weken, waarbij we eigenlijk niets kunnen uitsluiten. Mijn gok blijft dat het Britse parlement uiteindelijk kiest voor de Soft Brexit, mogelijk door Theresa May af te zetten. Maar ook de deal van May, een tweede referendum, nieuwe verkiezingen en zelfs een harde No Deal Brexit, behoren nog steeds tot de mogelijkheden. We gaan het zien!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het probleem is dat de twee grootste partijen in de Britse politiek, Labour en Tories, allebei in meerderheid pro-EU zijn. Engeland is mede door het districtenstelsel een tweepartijen democratie, en anti-EU partij UKIP haalde in 2015 met ruim 12% van de stemmen slechts 1 zetel. Inmiddels is UKIP uiteengevallen.

Ook May was een Remainer, die tegen haar zin de Brexit moest gaan leiden na het referendum. Het plebs stemde dus “verkeerd”, en de Britse elite, MSM en politiek hebben alles gedaan om dat uit te stralen. Dat maakt GB tot een makkelijke prooi voor de EU, zoals een verdwaald kalf dat is voor een troep wolven.
En de op corruptie, nepotisme en wanbeleid gebaseerde EU heeft goede redenen om democratische beslissingen af te straffen. Vooral omdat GB een nettobetaler was, en andere nettobetalers (zoals NL) afgeschrikt moeten worden.

De EU is niet Het grootste probleem in West Europa. Dat is enerzijds de EUrofiele elite die belang heeft bij de EU-baantjesmachine. En anderzijds is dat het cultuurmarxisme dat alle Westerse samenlevingen ondermijnt, onder andere door bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. Onbelangrijke non-issues als een kinderfeest worden op de spits gedreven, en elk afwijkend geluid wordt met Auschwitz in verband gebracht. Zie ook de hetzes tegen Baudet in MSM, en zelfs op universiteiten (“Volkert, waar ben je”).

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@ Arie.
lk sluit me geheel bij u aan; met als aanvulling op uw laatste regel : “Zie ook de hetzes tegen Baudet in MSM enz. enz.”
Gisteravond een stukje van een “feestje” op het z.g. Boekenbal gezien. Tijdens de openingsrede van een mevrouw, waarin zij het drama van Utrecht aanhaalde, stond ene “heer” Freek de Jonge op en begon, staande in een volle zaal en tussen het overige publiek, een retirade af te steken over de heer Baudet.
Omdat de “heer” de Jonge duidelijk niet meer 100 % bij zinnen is, zou men hem dit niet kwalijk mogen/moeten nemen.
Deze schertsfiguur is een karikatuur van zichzelf geworden; maar maakt inmiddels wél zeer duidelijk dat het linkse gepeupel álles zal aangrijpen om de “macht” in handen te houden.
Ná de heer Fortuyn wordt door dat soort minne mensjes nú gewezen naar de heer Baudet.
Dit kan niet goed blijven gaan !!

Frans
Frans
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Freek de Jonge heeft, onder de noemer “humor”, van het demoniseren van “rechts” zijn carrière gemaakt, en ziet nu zijn “levenswerk” door Baudet bedreigd.
Nu gaat het “humor” masker dus af en toont hij heel Nederland zijn ware aard, zet hij zichzelf te kijk als het zielige rechtse mensen hatende mannetje dat hij werkelijk is.
Valt me mee dat hij nog niet om een Volkertje geroepen heeft, de vieze Marxist.

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Het roepen om een Volkertje laat hij over aan universitair geschoolden.

Frans
Frans
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ Karton
Op universitair niveau geïndoctrineerden zal je bedoelen… 😉

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Ik hoorde deze week dat een docent op een universiteit of één of andere medewerker in zo’n “opleidings-instituut”, de vraag had gesteld op twitter of facebook : “Volkert, waar blijf je ?”
De man werd hierop geschorst, dat wérd gezegd tenminste, maar je weet het maar nooit met die NL-universiteiten.

Frans
Frans
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ Karton
Dat klopt, en die hufter is inderdaad geschorst blijkbaar.
Maar je voelt natuurlijk op je klompen aan dat deze schorsing enkel voor de bühne is.
En wat denk je dat er gebeurd zou zijn als de plaatser van zo’n tweetje Geert of Thierry had geheten, en het doelwit van deze oproep tot een niet nader te benoemen religie had behoord.
Dan was het land te klein geweest, en was het OM nu overuren aan het draaien.
Zowel de hypocrisie als de mate van discriminatie is onderhand waarlijk stuitend in dit land.

Carthago
Carthago
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, reeds 3 jaar zwalkt May naar de afgrond en is voor Engeland een hoop verloren geraakt.Bij een keiharde opstelling toen had een brexit allang zonder verder gemarchandeer tot een succes geworden.De eussr hyena’s hadden een ander plan en laten een gewezen prooi nooit onbeschadigd achter.

ni28
ni28
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt net of VK helemaal niet voorbereid is geweest op de Brexit door interne onenigheden binnen de partij zelf en in het parlement. De referendum was krap gewonnen en dan zijn problemen niet ver weg. De pro-EU kamp had beter hun best moeten doen en niet achteraf op achterpootjes gaan staan. Het is net of overal de uitkomst van verkiezingen of referenda niet meer geaccepteerd wordt. Dat zagen wij in de VS met Trump, na de referendum in VK en nu bij de Statenverkiezingen bij ons. Het gaat zover dat zelfs een universitaire docent om Volkert roept. De samenleving is ver gedaald. De zelfbenoemde progressieven blijken hun dictatoriale trekken steeds harder te uiten. Wij gaan roerige tijden tegemoet. De uil van Minerva zal nog vaak uit moeten vliegen voordat mensen van geleerd hebben.

Jan de Jong
Jan de Jong
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je een onderhandelingspositie wilt hebben dan moet je eerst een harde exit tot in de puntjes voorbeiden. Daarna – niet te lang – onderhandelen.
Ik verbaas me steeds meer over de totale onbeholpenheid van de UK regering. Die van Nederland is niet beter.

Arie
Arie
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

De enige partij die volledig achter de Brexit stond had en heeft geen enkele politieke invloed. Daarom was de Brexit niet voorbereid; zowel Labour als Tories hadden nooit verwacht dat die Brexit er zou komen. De kloof tussen burger en politiek is ook in GB nogal een probleem.

De Remainers organiseren de Brexit. Dat is alsof je fietsendieven je fietsenstalling laat bewaken.

marjo012
marjo012
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar je niemand over hoort is dat de Engelsen 2keuzes hadden, in de EU blijven of eruit. De burgers hebben niet voor een deal gestemd en dat vergeten de partijen maar even snel net als de EU dit doet. Aan dit hele Brexis verhaal is geen greintje democratie meer te bespeuren.Dit is niet meer als opzet van de EU om de burgers totaal monddood te maken en dat iedereen verder binnen de EU dit als een waarschuwing ziet van het geldverslinderende Elite clubje in Brussel,wat in heel Europa de burgers murw maken met hun leugens verhalen hoe erg een Brexit wel niet is voor een land. Wat ze werkelijk bedoelen is hoe erg het toch wel niet van de burgers in de EU is dat ze hun pot verterende baantjes over de rug van de burgers in Europa dan niet behouden en zelf een baan zouden moeten gaan zoeken zonder dat de belastingbetalers hun onderhouden. Eigenlijk zijn al die gasten die in Brussel zitten niet meer als uitkering trekkers die te lui zijn om fatsoendelijk werk te zoeken, en liever teren op de centen van de belastingbetaler zodat ze lekker achteruit kunnen blijven zitten met de pluch onder hun kont. Laat aan dat hele EU circus een einde komen en stuur al deze lamballen die Europese burgers tot op het bot uitknijpen naar huis. Ze hebben al genoeg ellende over heel Europa gebracht en de burgers tot aan de armoede grens gebracht. Beter is laat ze hier maar eens verantwoording over afleggen tegenover de burgers, dan kan men zeggen dat de EU democratisch is nu is het een bijeengeraapt elitair communistisch clubje.

Frans
Frans
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een “softe Brexit” zou de EU wel lekker uitkomen, dan staan de Britten politiek buiten spel, maar moeten wel betalen en zich aan alle EU regeltjes houden.
Dat is dus effectief gewoon geen Brexit.
Verder is het natuurlijk weer het zoveelste voorbeeld van een elitaire politiek die, achter een rookgordijn, de wil van het “plebs” naast zich neerlegt.
Het mag duidelijk wezen dat de in West Europa geïnstalleerde democratische systemen dringend aan een revisie toe zijn.

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Democratische systemen bestaan niet meer in West Europa.
Één van de laatste democratische voorbeelden was het referendum, het “oogappeltje” van D66, maar dat werd snel afgeschaft toen óók D66 in de gaten kreeg dat ze er wel eens last van zouden kunnen krijgen; dús……wég referendum. Referendum betr. Oekraïne werd achteraf aangepast en Pinokkio leverde de benodigde inlegvelletjes. De EU maakt inmiddels uit wat in een EU lidstaat gaat gebeuren, zo niet………torenhoge boetes.
West Europa is verworden tot een armzalige dictatuur met een stelletje licht geestelijk gehandicapten a.h. roer, maar ach…..dát was Adolf H. te D. immers ook ?

Frans
Frans
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ Karton
Ondertussen is, zoals al wel te verwachten viel natuurlijk, ook bekend geworden dat aan “Marrakesh” wat geheime inlegvelletjes vast zaten die tot gevolg hebben dat de inhoud gewoon via het Europese hof afgedwongen kan worden:
http://xandernieuws.punt.nl/content/2019/03/Europese-Commissie-verklaart-Marrakesh-immigratiepact-toch-voor-bindend
De EU is er niet enkel op uit de autochtone Europese bevolking te knechten, ze is er op uit de autochtone Europese bevolking, en haar cultuur, te vernietigen.

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x