Common Market 2.0: plan B voor Theresa May?

Laatste stand van zaken in het slepende Brexit-dossier

Theresa May en Jean-Claude Juncker in Brussel (7 februari 2019)

Titelfoto: Theresa May en Jean-Claude Juncker in Brussel (7 februari 2019). Screenshot YouTube-video, kanaal Euronews

 

Terwijl in de media de meeste aandacht uitgaat naar de schermutselingen tussen Theresa May en de Europese Commissie – met als voorlopig dieptepunt de “Special place in hell for unprepared Brexiteers”-uitspraak van Donald Tusk – is op de achtergrond al een tijd een groepje crossparty parlementariërs aan de slag met een plan B: Common Market 2.0 (ook wel “Norway Plus” genoemd).

 

Wat is Common Market 2.0?

Common Market 2.0 is een initiatief van o.a. Labour-parlementariërs Stephen Kinnock (zoon van Neil) en Lucy Powell en Tory-parlementariër Nick Boles, die hiervoor zwaar onder vuur ligt in zijn eigen partij. Nu Labour-leider Jeremy Corbyn, weliswaar onder voorwaarden, publiekelijk zijn steun heeft uitgesproken voor dit plan en ook het gesprek is aangegaan met Theresa May, wordt het tijd dit plan nader te beschouwen.

Het plan voorziet erin dat het Verenigd Koninkrijk (VK) na de Brexit net als Noorwegen deel gaat uitmaken van de European Free Trade Association (EFTA) en de European Economic Area (EEA). Daarmee zou het VK net als Noorwegen toegang houden tot de interne markt van de EU, maar zal daarvoor contributie moeten betalen, free movement of people binnen de EU moeten accepteren (hoewel daarop een noodrem gezet kan worden) en de belangrijkste regelgeving voor het goederenverkeer van de EU moeten volgen. Wel komt het VK los te staan van het European Court of Justice (ECJ).

 

Met Common Market 2.0 zal het VK zich vrijmaken van de politieke EU en allerlei daarmee samenhangende idiotie, zoals migratiequota of internetcensuur. Ook komen de Britten te staan buiten het landbouw- en visserijbeleid van de EU. Al met al een constructie die doet denken aan de oude EEG en zelfs nog iets vrijer is, aangezien de EEG wel een gemeenschappelijk landbouwbeleid had.

Douane-unie

Tot zover het Norwaydeel van Norway Plus. Komen we bij het Plus-deel.

Dit houdt in dat het VK (in tegenstelling tot Noorwegen) voorlopig lid zal blijven van de EU-douane-unie. Hierin zit een groot nadeel, want het VK kan dan niet of nauwelijks eigen handelsakkoorden sluiten. Vandaar de felle tegenstand tegen dit plan van Tory Brexiteers zoals Boris Johnson en Nigel Farage, maar ook van May. Tegelijk zit er een voordeel aan een langer verblijf in de EU-douane-unie: de grensproblematiek met Ierland kan opgelost worden, Noord-Ierland (VK) en Ierland blijven immers lid van dezelfde douane-unie. Ook gunstig voor het Nederlandse bedrijfsleven dat zaken doet met het VK.

Labour beschikt over 252 van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis. Als de Schotse SNP (35 zetels) en de Noord-Ierse DUP (10 zetels) ook achter Common Market 2.0 gaan staan – zij hebben al aangegeven er positief tegenover te staan – komen we al op zo’n 300 zetels. Er is dan nog maar een klein deel van de Tories nodig om de meerderheid te behalen in het Britse parlement.

 

May bevreesd voor splitsing Tories

Het grote probleem voor May zit hem erin dat haar eigen Conservative Party dan zal splijten, omdat Common Market 2.0 onbespreekbaar is voor de Hard Brexiteers in haar eigen partij, zoals Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg. Het plan druist ook in tegen twee belangrijke randvoorwaarden van Theresa May zelf, namelijk controle op immigratie na de Brexit en de vrijheid van het VK om straks zelfstandig handelsakkoorden te sluiten.

Vandaar dat May vooralsnog vasthoudt aan haar eigen plan en wanhopig probeert daarvoor een meerderheid bij elkaar te sprokkelen in het Britse parlement. Om daarin te slagen, zal zij wezenlijke concessies moeten verkrijgen van de EU op het lastige punt van de backstop. Vandaag in Brussel is dat in ieder geval niet gelukt. Partijen praten wel verder, maar de EU heeft duidelijk aangegeven dat de backstop niet onderhandelbaar is. May is voor de zoveelste keer met lege handen uit Brussel teruggekeerd.

 

Partijstrijd

Uit een documentaire is gebleken dat het hele Brexit-referendum van 2016 voortkwam uit partijstrijd binnen de Tories. Cameron wilde de eurosceptics in zijn partij rustig houden met de belofte van een referendum, er geen rekening mee houdende dat hij de absolute meerderheid zou behalen waarna hij zijn belofte werkelijk gestand moest doen en ook niet dat hij het referendum zou verliezen.

 

Theresa May’s Brexit-deal met de EU is een middenweg die niemand echt tevreden stelt: niet de Brexiteers, niet de Remainers, niet de Common Market 2.0 supporters en ook niet de Ieren en Schotten. Daarmee wordt het risico op een economische recessie en desintegratie van het VK met de dag groter.

 

Vage deal van May

Hoewel de arrogantie van de EU stuitend is, vind ik het optreden van de regering May ook weinig verheffend. Theresa May is nu 2,5 jaar premier en behalve deze vage deal met de EU is er niets. Geen handelsakkoord met de EU, geen oplossing voor de backstop, geen oplossing voor de ingewikkelde douane-problematiek. Het VK zal na de Brexit nog een tijdje in de douane-unie mogen bivakkeren en daarna is het god zegene de greep.

Banaal spel

Om splitsing van haar eigen partij te voorkomen, zal Theresa May de komende twee tot drie weken vermoedelijk blijven inzetten op haar eigen plan. Wellicht zal de EU haar helpen met enkele kleine, cosmetische concessies over de backstop. May zal proberen de Brexiteers in haar eigen fractie te paaien. Zij zal met de moed der wanhoop proberen haar Noord-Ierse coalitiepartner DUP gerust te stellen over de grensproblematiek. Ook zal May mogelijk steun krijgen van enkele Labour-parlementariërs in ruil voor financiering van hun regio. Zo banaal wordt het spel gespeeld.

 

Brexit-moe

Misschien zal Theresa May op het nippertje haar vage deal met de EU toch nog door het Britse parlement loodsen, wellicht met behulp van enig uitstel.

Zo niet, dan resten haar nog twee opties: óf het avontuur aangaan van een No Deal Brexit, óf serieus zaken doen met Labour en Common Market 2.0 uitwerken. Zelf verwacht ik dat het Britse parlement als puntje bij paaltje komt een No Deal Brexit zal verhinderen. En op een tweede referendum zit, behoudens een kleine groep voorstanders daarvan in Labour, helemaal niemand te wachten. Het VK is na drie jaar polarisatie Brexit-moe.

Lege handen

Mij lijkt daarom het meest waarschijnlijk dat zowel Hard Brexiteers als Remainers met lege handen achterblijven en er op het laatste moment een oplossing in het midden wordt gevonden. Dat zal zijn: tóch nog de deal van Theresa May en de EU met kleine aanpassingen, of een Soft Brexit met Common Market 2.0  gesteund door Labour. De vraag is wel of Theresa May dit laatste politiek kan overleven in haar eigen partij. Ook binnen Labour is overigens niet iedereen enthousiast over dit idee.

Theresa May zal daarom eerst tot het gaatje gaan om haar eigen plan te redden. Pas op het allerlaatste moment komt Plan B in beeld.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
5 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor mij is ’t één grote pesterij én poppenkast vanuit de EU.
Een 50-tal in Engeland geproduceerde medicijnen zijn ná een brexit niet meer verkrijgbaar in de EU.
Bedoelde medicijnen zijn goedgekeurd voor gebruik in de EU, als Engeland eruit treedt mogen ze plots niet meer ingevoerd/gebruikt worden omdat de keuring “dan niet meer geldig”zou zijn.
Ik vraag me af, of een EU-keuringscertificaat voor medicijnen, wel betrouwbaar is. Een voor de EU goedgekeurd medicijn is plots niet goed meer terwijl de medicijnen dezelfde zijn als vóór de uittreding van Engeland.
Dat EU-gespuis doet er écht álles aan om de Engelsen dwars te zitten en te pesten.

marjo012
marjo012
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Helemaal mee eens, om dan nog de woorden te gebruiken dat de voorstanders leven in een hel of komen te leven in een hel slaat alles. Als Tusk de waarheid zou spreken zou hij toe moeten geven dat juist die burgers in de landen die in de EU zitten nu in een hel zitten bezorgd door de EU.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De twee problemen zijn 1. de vrije toegang tot de EU van producten die het best via wegtransport van Ierland naar de rest van de EU gebracht warden en vice versa (vooral vanuit Ierse perspectief); 2. de vrije handel tussen Ierland en Noord-Ierland (vooral vanuit Noordiers perspectief). Dat laatste kan niet worden opgelost want het VK kan niet met alleen Ierland een overeenkomst treffen, alleen met de EU. Een harde grens is onacceptabel voor de Noord-Ieren. Het eerste is vooral een controleprobleem. De technologische oplossing daarvoor is wel denkbaar, maar overtuigt niet. Norway-Plus lost beide problemen op, maar het is niet gratis en er blijft vrij verkeer van personen, zij het met een noodrem. En het VK kan maar beperkt handelsverdragen met anderen sluiten. De vraag is ook wat huidige EFTA leden van de toevoeging van het VK vinden. En of de harde Brexiteers een beetje willen inbinden.Toegang tot de interne markt is niet gratis, dus daar moet een lager bedrag uit te onderhandelen zijn dan dat wat nu met het lidmaatschap gepaard gaat. Daar is dan weer weinig tijd voor. Ik ben benieuwd of Gajentaan gelijk krijgt. Zou zo maar kunnen. De MSM kletsen er in ieder geval flink op los.

Teunis
Teunis
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na een referendum dat nagenoeg 50/50 uitviel en verdeeldheid binnen beide grote partijen is de gulden middenweg van een compromis de beste oplossing. Gelukkig zijn er ook Britten die bereid zijn verder te kijken dan hun eigen stokpaardjes of (partij)belangen.

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Teunis

@ Teunis.
Een meerderheid van de Britten heeft vóór de brexit gestemd, weliswaar een kleine meerderheid, maar in ieder geval méér dan 50 %.
De Britse regering is niet zó laag gezonken als de ónze, door bijv. met inlegvelletjes te gaan werken of het referendum af te schaffen.
De meerderheid van Britse vóórstemmers was klein, maar ach, wij worden geregeerd door een “regering” met één (1 !!!!) stem meerderheid in de twee Kamer !
Las ik bovendien vanmorgen in een krant dat de “Brexit een goudmijn” zou zijn; voor wie is mij niet duidelijk geworden (ik was n.l. erg druk met werken, in ’t weekend, anders houdt een gepensioneerde in dit “rijke” landje z’n hoofd niet boven water !!).
De Britten hebben groot gelijk om hún stekker uit de EU te trekken, zij hebben er geen trek meer in om een maffia-organisatie te steunen met miljarden ponden.

5
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x