Gaat Trump de Midterm-verkiezingen winnen?

Over-all goede kansen voor de Republikeinen

President Trump op een campagnebijeenkomst voor de Midterms

Titelfoto: President Trump op een campagnebijeenkomst voor de Midterms. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal CBS News

Op 6 november is het dan zover: de Midterms in de VS. Deze tussentijdse verkiezingen voor diverse functies op federaal-, staats- en lokaal niveau worden breed gezien als een referendum over Trump. Maar werkt het wel zo? En wat is de echte situatie op dit moment en wat gaat er gebeuren? Mijn beschrijving van de situatie zonder deugfilter.

Verdeling van macht

In de Verenigde Staten bestaat de bestuurlijke macht op federaal niveau uit meerdere delen: de executive branch (de president) en de legislative branch (het Congres, bestaande uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat). Op dit moment hebben Trump en zijn Republikeinse partij de meerderheid van de zetels in beide Kamers van het Congres in handen. Wat mij betreft is het van cruciaal belang voor de soepele doorstroming van wetgeving dat deze macht in handen blijft van de Republikeinen. Mocht er een Democratische meerderheid in het Congres komen, dan zal er obstructie van beleid volgen, waardoor het uitvoeren van de agenda die door Trump beloofd is aan het Amerikaanse volk gevaar loopt.

De Midterms zijn vooral belangrijk omdat er dan verkiezingen gehouden voor twee verschillende democratische organen: de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Daarnaast zijn er nog veel andere verkiezingen, maar deze laat ik even voor wat ze zijn, hoewel de verkiezing van gouverneurs van de staten ook belangrijk is voor de uitvoering van federaal beleid.

 

Senaatsverkiezingen

Voor de Senaat zijn iedere twee jaar verkiezingen voor ongeveer een derde van de zetels; er zijn 100 leden en de leden krijgen een termijn van zes jaar. Iedere staat heeft 2 zetels in de Senaat, dus kleine staten krijgen relatief meer macht toegewezen. Deze keer zijn er 35 leden (33 normale en 2 vacatures) aan vervanging toe. Op dit moment hebben de Republikeinen 51 zetels en de Democraten 49 zetels in de Senaat. Om te kunnen vast stellen wat er gaat gebeuren moet je eerst weten welke 35 leden nu gewisseld worden en tot welke partij deze horen. En dit is goed nieuws voor Trump. Van de 35 zetels verdedigen de Democraten er 26 en de Republikeinen er slechts 9.

 

Peiling Senaatsverkiezingen Midterms 6 november 2018.

Titelfoto: Peiling Senaatsverkiezingen Midterms 6 november 2018 (peildatum 28 oktober 2018). Bron: realclearpolitics.com

 

Spannend in zes staten

Van deze 26 Democratische zetels liggen er tien in staten die tijdens de verkiezingen van 2016 voor Trump stemden en niet voor Clinton. Als je de recente peilingen moet geloven, dan lijkt de situatie voor de Senaat dat de Republikeinen zeker zijn van 50 zetels en de Democraten van 44 en dat er 6 zetels erom spannen (een Toss up). Het draait daarbij om zetels in de staten: Arizona, Florida, Indiana, Missouri, Montana en Nevada.

Het lijkt in de Senaat een gelopen race: de Republikeinen gaan deze positie niet weggeven. Zelfs als zou het 50-50 eindigen, dan nog heeft de vice-president (Mike Pence) als voorzitter van de Senaat de doorslaggevende stem. We kunnen wel raden wat hij stemt. Toch is een resultaat van meer dan 50 zetels voor Trump beter, omdat anders sommige Republikeinse senatoren te veel macht krijgen als ze bij bepaalde wetgeving dreigen niet mee te stemmen.

Huis van Afgevaardigden

In het Huis van Afgevaardigden zijn 235 zetels (een meerderheid van 54%) voor de Republikeinen en 193 voor de Democraten. De zetels in het Huis worden pro rato verdeeld op basis van de bevolkingsomvang. Ongeveer 600.000 stemmen zijn nodig voor een zetel. Om een meerderheid te halen zijn er 218 zetels nodig. Deze verkiezingen zijn iedere twee jaar en in de recente peilingen liggen de Democraten marginaal voor met 205 zetels versus 199 zetels voor de Republikeinen. Er zijn echter nog 31 zetels die onzeker zijn, 29 Republikeinse en 2 Democratische. De meeste Amerikaanse commentatoren denken dat de Democraten de grootste kans hebben om de meerderheid te pakken in het Huis.

Peiling verkiezingen Huis van Afgevaardigden Midterms 6 november 2018 (peildatum 28 oktober 2018).

Titelfoto: Peiling verkiezingen Huis van Afgevaardigden Midterms 6 november 2018 (peildatum 28 oktober 2018). Bron: realclearpolitics.com

 

Kansen voor de Republikeinen

Maar er zijn ook een vijftal redenen waarom dit volgens mij toch niet gaat gebeuren:

  1. De approval rates van Trump nemen de laatste tijd toe. Dat is een signaal dat steeds meer Amerikanen het beleid van Trump steunen. Toen hij verkozen werd had hij een (persoonlijke) approval rate van slechts 32%, op dit moment ligt dat meer dan tien punten hoger.
  2. De Trump-movement lijkt sterker dan bij de presidentsverkiezingen. Zijn zalen zitten voller, hij doet nog 8 rallies tot aan 6 november, dus het momentum is zeker opnieuw aanwezig, ondanks alle Democratische protesten.
  3. In Swing States bepalen de onafhankelijke kandidaten de uitslag. Trump was in 2016 enorm sterk in deze staten, dus grote kans dat hij dat opnieuw is.
  4. Afgelopen vrijdag zijn de economische cijfers over het derde kwartaal naar buiten gekomen en deze waren beter dan de verwachting met een economische groei van 3.5%. Trump zal dit gaan gebruiken en money talks in de VS.
  5. Normaal gesproken is er meer motivatie bij de kiezers van de partij die de president op dat moment niet levert om te gaan stemmen (de resistance votes). Deze keer is dat duidelijk aanwezig, toch wordt door de goeddraaiende economie, de unfaire berichtgeving in de Democratisch gezinde media en de backlash op het Kavanaugh-debacle verwacht dat Republikeinse stemmers massaal komen opdagen.
Signaal

Op 6 november wordt duidelijk of het Amerikaanse volk vindt dat Trump een goed beleid aan het uitvoeren is. Deze Midterms zijn een signaal aan Trump vanuit de Amerikaanse bevolking. Doorgaan op de ingezette route en worden herkozen in 2020 of toch het bijstellen van beleid op delen om meer draagvlak te verwerven. Zoals ik op 9 november 2016 al schreef toen Trump verkozen was: “Het volk heeft gewonnen van de elite. Het volk heeft gewonnen van het establishment. Globalisme wordt vervangen door protectionisme. Een nieuwe vorm van westers leiderschap is opgestaan.” In de afgelopen twee jaar hebben we kunnen zien wat dit nieuwe Westerse leiderschap inhoudt. We zien het terugkomen in Italië, in delen van Oost-Europa en waarschijnlijk binnenkort ook in Brazilië.

Verwachting

Mijn verwachting is dat de Republikeinen de meerderheid behouden over de breedte. De peilingen zullen opnieuw te negatief blijken te zijn voor Trump en de Republikeinen. En de Democraten zullen opnieuw geconfronteerd worden met de realiteit: ze zitten zonder duidelijke leider en zijn intern sterk verdeeld: de gevestigde oude garde versus linkse Sociale Justice Warriors en identiteitspolitici. Ze kunnen natuurlijk vliegen laten afvangen door celebrities, dat werkt prima als entertainment, maar niet in het stemhokje. De Democraten zullen eerst een gemeenschappelijke visie moeten ontwikkelen, stoppen met het aanroeren van non-issues en het heilloze narratief van de identiteitspolitiek door de wc spoelen.

Op The Donald is van alles af te dingen qua gedrag en persoonlijkheid, maar uiteindelijk gaat het niet om de woorden, maar om de daden. En dan heb ik liever een clown met werkend beleid, dan een wijs persoon met een falend beleid.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
VarAway
VarAway
5 jaren geleden

Chapeau RvdN, 👍.
Beknopt, duidelijk en veel details.
95% der NL lezertjes snapt die hele Amerikaanse politiek ook niet.
Zij denken dat de ” Democratische ” partij werkelijk iets met democratie te maken heeft.
Het is dan ook de DEMOCRAT Party en niet Democratic Party.
Zij waren o.a. ook de slavenhouders in het zuiden, mind you….

Ik voorspel al maanden in mijn verschillende comments op sites, dat er geen blue wave
is, noch zal komen. In tegendeel.
Ook dat de GOP de meerderheid in de Senate zal behouden en zelfs 2 tot 4 Senatoren
plaatsen zal winnen.
Congress: ook daar behouden zij de meerderheid, maar zullen enkele zetels inleveren.

En voor 2020 de General Elections? Absolute winnaar is wederom DJT.
MAGA.
Get used to it.

Gedenk de Obama uitdrukking: ” elections have consequences ”
Dat is dus iets wat de Democrats maar niet kunnen begrijpen noch acceptéren!
Zoals dat eindeloze gedram en geneuzel ” impeach ” en over de popular vote ( in het
voordeel van Hillary ). Terwijl de regels simpel zijn: De President wordt gekozen door
de kiesmannen/Electoral College. De Founding Fathers hadden een ver vooruitkijkende
blik…mbt de toekomst der VS.
Dààr had Trump een enorme overmacht aan stemmen. ( iets van DJT 306 vs HRC 220?)
Punt uit.
Anders zouden alleen de machtige stemmers in NY, CA, TX, FL werkelijk bepalen wie
de nieuwe POTUS gaat worden..
Nu hebben tenminste de stemmers in bevolkte staten óók het gevoel dat hun stem invloed
heeft. ( dat hèbben ze nu dus ook )
Zoals u schrijft, deze Mid Terms zijn een rehearsal voor de aanloop der 2020 herverkiezing
van DJT.
Piece of cake voor Trump.

Ik schrijf u mijn visie vanuit de Mid West ” fly over country ” en als ” deplorable “, volgens
Hillary. ( daar komt ze dus nooit meer vanaf )

Aangename zondag nog!

ni28
ni28
5 jaren geleden

Om over een clown te spreken lijkt mij misplaatst en doet mij denken aan al die linkse hatende tegenstanders van Trump al prefereer ik zelf een persoon zoals Reagan was boven Trump zelf. Minder luid en met geestelijk en humoristisch. Ik zou liever spreken over het clowneske gedrag van de Democraten die hun haat niet in staat zijn te beteugelen en niet in staat zijn om enige zelfreflectie op te brengen. Mijn sympathie hebben zij al zeker verloren al ben ik nooit en nog niet een pure antidemocraat geweest. Het gaat om het beleid en de overwinning van Trump was een verademing alleen al om het feit dat er een verandering op komst was. Nog vier tot acht jaar van hetzelfde zag ik niet zitten. Nu moet nog Europa stoppen met bashen van Trump en inzien dat veranderingen nodig zijn. Maar het Europese gedrag zal daar zeker in de weg staan. Europa geeft liever haar cultuur weg om een beetje schijnbare rust te kopen en maakt zichzelf liever kapot met de utopische globaliseringsidee. Je kunt met elkaar zaken doen en tot elkaar komen ook zonder globalisering en met behoud van eigen gezicht. Zeker de andere culturen zullen je meer respecteren als je je eigen gezicht behoudt. Dat doen zij namelijk ook en veel fanatieker.

Frans
Frans
5 jaren geleden

@ Gerard
Trump is een clown, Bush was een imbeciel, en Reagan een demente acteur (bron NOS).
Presidenten van democratic origine zijn daarentegen altijd messiassen (bron NOS), de laatste kreeg zelfs al zo’n beetje bij zijn aanstelling de Nobelprijs van de vrede uitgereikt (linkse kerk variant van de klassieke katholieke heiligverklaring), als een soortement voorschot op alle grootse zaken die hij, als gekleurde linkse goedmensch, ongetwijfeld nog zou gaan verwezenlijken. En als het dan bijna twee jaar na het afsluiten van Obama’s nogal rampzalige acht jarige regeer periode eindelijk beter gaat met de wereld in het algemeen en de VS in het bijzonder dan moet dat uiteraard op het conto van Sint Obama bijgeschreven worden, aan de “clown” die inmiddels al bijna twee jaar daadwerkelijk in de VS aan de touwtjes trekt kan het niet gelegen hebben tenslotte. Persoonlijk verkies ik feiten boven Washington Post gerelateerde propaganda beste Gerard, en de feiten laten zien dat Trump het, ondanks continue tegengewerkt te worden, zowel nationaal als internationaal heel aardig doet.

Henk v. T.
Henk v. T.
5 jaren geleden

“Toch is een resultaat van meer dan 50 zetels voor Trump beter, omdat anders sommige Republikeinse senatoren te veel macht krijgen als ze bij bepaalde wetgeving dreigen niet mee te stemmen.”

Laten we blij zijn dat er aan beide kanten nog min of meer onafhankelijke Senatoren zijn i.p.v. de partij boven individueel gekozen(!) functionarissen te plaatsen! Dit is nu juist wat het getrapte systeem in VS nog enige democratische waarde geeft voor de burger ipv de partijbonzen.

Maar goed, wishful thinking druipt van dit stuk af, en dat mag ook, de schrijver heeft zijn voorkeur geuit. Wens is de vader van de gedachte.

Gerard
Gerard
5 jaren geleden

Wat een volslagen bevooroordeeld verhaal. De schrijver suggereert dat de Democraten het patent hebben op de obstructie van beleid en negeert het feit dat de Republikeinen dit tijdens het presidentschap van Obama zo ongeveer hebben uitgevonden.
En het is bepaald geen zegen als door de huidige clown geïnitieerde wetgeving soepel zou worden doorgevoerd, getuige de vele domme streken die hij al geleverd heeft.
De goed draaiende economie is goeddeels te danken aan beleid van zijn voorganger.
En over unfaire berichtgeving: het is ronduit kwalijk om die zwarte Piet naar de Democraten-gezinde media toe te schuiven. De Trump-gezinde media spannen op dit punt de kroon.
Het is droevig dat een zo groot deel van het Amerikaanse electoraat het oor heeft laten hangen naar – men leze er Woodwards ‘Fear’ op na – een gevaarlijke idioot, die absoluut ongeschikt is voor het ambt dat hij bekleedt.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x