La La Land-Televisie bubbelt maar door

Grachtengordelwereldje domineert programmering

Titelfoto: Humberto Tan.: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal RTL Late night

Opschudding in Televisieland! Humberto Tan moet na 4,5 jaar stoppen als presentator van RTL Late Night. Mijn voorspelling was dat dit discussies zou starten over diversiteit in de Nederlandse televisiewereld. En zie, voormalig TV-presentator Carlo Strijk zegt in NRC dat met de verdwijning van Tan diversiteit op de Nederlandse televisie ‘weer terug is bij af’.

Praattafel

Maar hebben presentatoren wel zoveel invloed als wordt gedacht? En wat is diversiteit? En hoe authentiek is het journalistieke praattafel-concept eigenlijk in Nederland? Of kijken we, denkend aan de Phil Donahue showof Late Night with David Letterman, naar een slap aftreksel van het Amerikaanse origineel. Zoals de film La La Land die niet veel meer is dan een saaie en slechte imitatie van de kleurrijke filmmusicals van Jacques Demy.

Kijkcijfers

RTL Late Night werd 4,5 jaar geleden in het leven geroepen door commerciële omroepzender RTL 4. Het moest de Nederlandse versie worden van Amerikaanse Late Night programma’s zoals die van David Letterman en Jimmy Kimmel. Het antwoord van RTL op Jinek, Pauw en De Wereld Draait Door. In de beginjaren leek Late Night een succesformule, maar langzaamaan blijken de kijkcijfers van veel programma’s bij zowel de commerciële zenders als bij de publieke omroep te dalen. Ook die van RTL Late Night. Door de aanhoudende lage(ere) kijkcijfers moet Umberto Tan – de enige TV-presentator die mensen zijn gasten laat uitspreken, vertrekken. Net als zijn omroepbaas Erland Galjaard.

Vernieuwing

Volgens de topman van RTL-Nederland Sven Sauvé, probeert RTL naar vernieuwing te zoeken en zullen er nieuwe mensen aan het roer komen. Tan’s opvolger is Nieuwsuur-anker Twan Huys. Een presentator die niet opgewassen is tegen het PR-geweld van bekende Nederlanders, selectief kritisch is en het niet zo nauw neemt met de feiten. Ik kan alvast een spoiler geven dat hij het zinkende RTL Late Night niet zal gaan redden, ondanks het vorstelijke salaris wat hem te wachten staat.

Dalende kijkcijfers

Omdat presentatoren het gezicht zijn van een programma worden ze verantwoordelijk gehouden voor het succes of falen achter een programma. Wellicht kijken er minder mensen naar RTL Late Night omdat Tan een scheve schaats heeft gereden. Maar op het privé-vlak hebben zoveel presentatoren niet alles op orde. Is het dan eerlijk om Umberto Tan de laan uit te sturen? Nee, maar zo werkt het. Presentatoren moeten de klappen opvangen als een programma te maken krijgt met dalende kijkcijfers.

Autocue

In werkelijkheid zijn presentatoren slechts de dames en heren zijn die de onderwerpen goed kunnen brengen. Ze zijn doorgaans nauwelijks verantwoordelijk voor het op de agenda plaatsen van onderwerpen of de invulling van een programma. Dit gebeurt allemaal achter de schermen. Programma’s worden gemaakt door afdelingen vol aan redacties en televisieproducenten. Zwaaiend met hun machtige scepters bepalen zij de onderwerpen. Producenten van De Wereld Draait Door vinden het prima dat het programma wordt gepresenteerd door een ADHDer die als een ratelslang de autocue voorleest. Een kunstje waarop hij de hele dag heeft zitten oefenen. Hij volgt braaf de instructies.

Censuurtsarina

Dit geldt ook voor de ogenschijnlijke ‘kritisch humoristische’ Zondag met Lubach (ZML) waarin de presentator iedereen uit de Nederlandse politiek van A tot Z op de hak neemt. Iedereen behalve Ollongren.

De vrouw van Ollongren is namelijk Irene van den Brekel, de televisieproducent voor ZML en dus levert Lubach op iedereen kritiek behalve op onze censuurtsarina.

En zo zijn het ook de belangen en voorkeuren van de redactie die Pauw laten theekransen met Alexander Pechtold terwijl er explosieve gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan en zijn politieke handel en wandel schreeuwt om uitleg.

Diversiteit

Het is duidelijk dat journalistieke televisie gemaakt wordt door een klein clubje mensen dat belang heeft bij het uitnodigen van dezelfde mensen en het behandelen van dezelfde politiek-correcte thema’s. Er is met of zonder Humberto Tan geen echte diversiteit op televisie. En dat is jammer. Diversiteit heeft niet alleen te maken met de etniciteit van de presentator, maar ook met de keuze van onderwerpen en de gasten aan tafel. Gasten die meer divers zijn qua afkomst, opleiding, werk, woonplaats, geslacht en standpunten. Daar valt nog veel meer te halen.

Knipoog

Het verklaart de dalende kijkcijfers; mensen raken uitgekeken op hetzelfde groepje gasten met dezelfde boodschappen en meningen. Dit clubje mensen, ook wel het grachtengordelwereldje genoemd, heeft nauwe banden met televisieproducenten en redactieleden. En dus komen ze geregeld op televisie om over dezelfde onderwerpen te zeuren of te theekransen. Dit groepje is etnisch gezien enigszins divers, maar op alle andere punten van diversiteit homogeen.

Klapvee

Presentatoren moeten weer zelf onderzoek doen naar onderwerpen en gasten, in plaats van hun immense redacties. Televisieproducenten moeten hun programma’s weer in goede banen leiden en niet al hun vriendjes en vriendinnetjes uit het zakenleven en de politiek blijven uitnodigen. Het wordt tijd voor een (her)intrede van de stem buiten het grachtengordelwereldje. Gasten waarin gewone Nederlanders zich kunnen herkennen. En doe iets origineels. Laat het publiek dat naar een uitzending komt meepraten en niet louter dienen als klapvee zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is

Op televisie mag je heus wel iedereen de maat nemen, maar doet dit met een soort knipoog zoals de heren bij Voetbal Inside. Televisie blijft immers entertainment. La La Land-Televisie, gecreëerd door en voor de grachtengordel, heeft zichzelf iets te serieus genomen.

De ‘succesformule’ is een parodie geworden.

© OpinieZ.com 2018. U kunt hieronder reageren op dit artikel. Ook kunt u het artikel delen met anderen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Pamela Pinas (volg twitter-icon @drsphenomenal) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Pinas[i] verwoordt op opinieZ.com voortreffelijk de gevoelens van de doorsnee Nederlander over de kwaliteit van de beelden die via de […]

Sem in het Veld
Sem in het Veld
6 jaren geleden

Waarom wordt hier in een keer zo slecht gepraat over La La Land?

Henny Keur
Henny Keur
6 jaren geleden

Hoewel ik mijn ogen zeker niet sluit voor de dagelijkse nieuwsontwikkeling, kijk ik vrijwel nooit naar deze talkshows, die in het algemeen weinig toevoegen aan het nieuws, dat meer van hetzelfde soort subjectiviteit. Omdat ik ook niet het gevoel heb, dat ik iets wezenlijks mis, als ik niet gekeken heb, wordt ik bevestigd in mijn kijkgedrag.
Daarom acht ik sites zoals OpinieZ van groot belang, vanwege de veel bredere kijk op de actualiteit.
Nee, ik ben het zeker niet met alles eens, dat hoeft ook niet, het zal wederzijds zo zijn, maar het scherpt de geest en spoort blijvend aan tot zelf nadenken. Daarom hebben we toch zelf verstand gekregen, zodat we het denken niet alleen aan anderen hoeven over te laten.

Guardiacivil
Guardiacivil
6 jaren geleden

Ze moeten stoppen met “bagger” te tonen op tv, het is niets meer van waarde en een afleiding tactiek van de overheid voor echte problemen in dit land.

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x