OpinieZtv: interview met Jonathan Spyer

Volg OpinieZ

Voorafgaand aan de DAM-lezing in De Rode Hoed op 4 juni j.l. sprak OpinieZtv met Jonathan Spyer over de oorlog in Irak en Syrië en de positie van Israël. Spyer is bekend vanwege zijn verschillende bezoeken aan de Syrische gebieden in handen van de opstandelingen. Bepaald geen ongevaarlijke onderneming, zeker niet voor een Israëliër!

In het interview vertelt hij waarom Israël haar aanvankelijk neutrale positie ten aanzien van de Syrische burgeroorlog heeft laten varen, waarom Hizbollah en Iran een groter gevaar voor Israël zijn dan ISIS en waarom wij niet gerust moeten zijn op een overeenkomst met Iran.

“Natuurlijk zijn de Iraniërs een stuk beschaafder en geavanceerder dan Abu Bakr al Baghdadi en die sunni jihadi’s, maar tegelijkertijd nemen zij hun islamitische revolutie nog altijd serieus en zijn zij vastbesloten om de Amerikaanse hegemonie in de regio te vervangen door hun eigen hegemonie.”

Tot slot heeft Spyer het over de ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, die hij tijdens zijn bezoek sprak. Nog steeds lijken vele gericht te zijn op het Middle East Peace Process, daarmee doelend op Israël en Palestina, terwijl het hele Midden Oosten rondom Israël letterlijk in brand staat.

In het tweede gedeelte vertelt Spyer over zijn contacten in Syrië en de uitzichtsloze ellende waarin het land sinds zijn bezoek in terecht is gekomen. De Westerse betrokkenheid in Syrië en Turkije alsmede de relatie van Israël met de Koerden komen ook aan bod.

interview: Ruben Gischler
camera: Roelfjan Wetholt
geluid: Amir Bar

Over de auteur

Ruben Gischler
Documentaire en programmamaker.
Arabisch gestudeerd en afgestudeerd op de "moderne" geschiedenis van het Midden Oosten

Reacties worden gemodereerd. De spelregels staan vermeld in het blauwe vak onderaan de pagina. Reacties die niet voldoen aan de spelregels worden verwijderd. Herhaalde overtredingen kunnen leiden tot een ban.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
2 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] 14 JUNI 2015#SPYER #ISRAEL #ISIS #SYRIA #IRAN #BUZA #PEACEPROCESS […]

Frank Berkemeier
5 jaren geleden

Top interview. Kort, maar zeer duidelijk

2
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x