Advertenties

OpinieZtv: interview met Jonathan Spyer

Voorafgaand aan de DAM-lezing in De Rode Hoed op 4 juni j.l. sprak OpinieZtv met Jonathan Spyer over de oorlog in Irak en Syrië en de positie van Israël. Spyer is bekend vanwege zijn verschillende bezoeken aan de Syrische gebieden in handen van de opstandelingen. Bepaald geen ongevaarlijke onderneming, zeker niet voor een Israëliër!

In het interview vertelt hij waarom Israël haar aanvankelijk neutrale positie ten aanzien van de Syrische burgeroorlog heeft laten varen, waarom Hizbollah en Iran een groter gevaar voor Israël zijn dan ISIS en waarom wij niet gerust moeten zijn op een overeenkomst met Iran.

“Natuurlijk zijn de Iraniërs een stuk beschaafder en geavanceerder dan Abu Bakr al Baghdadi en die sunni jihadi’s, maar tegelijkertijd nemen zij hun islamitische revolutie nog altijd serieus en zijn zij vastbesloten om de Amerikaanse hegemonie in de regio te vervangen door hun eigen hegemonie.”

Tot slot heeft Spyer het over de ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, die hij tijdens zijn bezoek sprak. Nog steeds lijken vele gericht te zijn op het Middle East Peace Process, daarmee doelend op Israël en Palestina, terwijl het hele Midden Oosten rondom Israël letterlijk in brand staat.

In het tweede gedeelte vertelt Spyer over zijn contacten in Syrië en de uitzichtsloze ellende waarin het land sinds zijn bezoek in terecht is gekomen. De Westerse betrokkenheid in Syrië en Turkije alsmede de relatie van Israël met de Koerden komen ook aan bod.

interview: Ruben Gischler
camera: Roelfjan Wetholt
geluid: Amir Bar

Advertenties
About Ruben Gischler (32 Articles)
Documentaire en programmamaker. Arabisch gestudeerd en afgestudeerd op de "moderne" geschiedenis van het Midden Oosten

1 Comment on OpinieZtv: interview met Jonathan Spyer

  1. Top interview. Kort, maar zeer duidelijk

1 Trackback / Pingback

  1. Dutch OpinieZtv Interview with Jonathan Spyer

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: