Neo-moslim Joram van Klaveren kent illustere voorgangers

De wondere wereld der herkeerlingen

Joram van Klaveren

Titelfoto: Joram van Klaveren. Screenshot YouTube-video, kanaal https://youtu.be/KsQm6002uMI

 

Zoals de lezer ongetwijfeld weet – na dag in dag uit overladen te worden met ongevraagde islaminfo – wordt hij of zij net als ieder ander geboren als moslim. Alleen heeft niet iedereen het geluk gelovige ouders te treffen. Voor hetzelfde geld kan je als babymoslim zomaar terecht komen bij ongelovigen, dolenden of verdoemden en dat zijn de verdraaiers en vervalsers van de eeuwige boodschap van Allah.

Herkeerling

Is het kindje eenmaal drie, dan is hij voor de Oemah (de gemeenschap van moslims) verloren. Tenzij hij of zij zich goedschiks of kwaadschiks weer komt aanmelden bij de islam. Daarom noemen bekeerlingen tot de islam in de Engelstalige wereld zich graag “reverts” in plaats van converts. In Nederland is om dezelfde reden bij bepaalde kringen moslims de term herkeerling in zwang.

Snouck Hurgronje
Christiaan Snouck Hurgronje

Foto: Christiaan Snouck Hurgronje

Nederlands beroemdste herkeerling is zonder enige twijfel de wereldvermaarde Christiaan Snouck Hurgronje (Arabist en Indisch bestuursambtenaar rond 1900), maar hij vormt een eenzame buitencategorie van het soort dat maar zelden het levenslicht ziet in de moerasdelta. Of hij nu moslim werd om ongestoord in Mekka te vertoeven en ongestraft van de geneugten te genieten waar Houellebecq ook graag over schrijft, blijft de vraag. Tot grote steun voor de Islam en Jihad is hij in ieder geval nooit geweest.

Atjeh

Hij adviseerde de koloniale regering in Nederlands-Indië destijds hoe zij de islamitische opstand in Atjeh de kop in kon drukken. In een van zijn brieven aan het thuisfront schreef hij ooit eens dat de enige denkbare manier om moslims een beetje respect bij te brengen was Mekka te bezetten en naast de Kaaba een grote kathedraal op te laten trekken. Dat had natuurlijk enorm bij gedragen aan de inclusiviteit en diversiteit in de Hedjaz, de streek in westelijk Saoedi-Arabië rond Mekka en Medina. Maar bescheiden als de Westerse overheersers op het toppunt van hun macht waren, hebben zij dat advies nooit ter harte genomen. Wie weet hadden wij dan ruim een eeuw later de soepele herkering van Joram van Klaveren moeten missen.

Opportunisten
Muhammad Sven Kalisch - WDR

Foto: Muhammad Sven Kalisch – WDR

Het geval van Snouck Hurgronje toont aan dat zo’n herkering alles behalve een gelopen race is. Moslims van het eerste uur hadden het soms zwaar te stellen met de toestroom van calculerende opportunisten die een graantje kwamen mee pikken en eenmaal herkeerd, de boel op stelten zetten en zich ontpopten tot ware paarden van Troje. Recentelijk nog was er de geleerde islamoloog en Duitse herkeerling Muhammad Sven Kalisch die in 2008 notabene verkondigde dat de profeet Mohammed niet eens had bestaan.

Joram van Klaveren

Zover is Joram van Klaveren nog niet. Hij is juist zeer te spreken over de menslievende emancipatoire kanten van de profeet. Maar ja, hij kent ook nog maar twee soera’s uit zijn hoofd. Ondertussen heeft hij wel allerlei gewichtige praatjes over de bronnen van de islam en de sira, de levensloop van de Profeet. De aardige dingen zijn volgens Joram historisch waar. En zaken die zeg maar indruisen tegen het gedachtegoed van Martin Luther King, zoals de massamoord op de Joodse stam in Medina, zijn volgens Joram bewezen onwaar en laster bovendien. Waarom moslims van het eerste uur die verhalen juist als aanbeveling in hun traditie hebben opgenomen vertelt hij er niet bij.

Knuffelimam

Natuurlijk is Joram geen titaan zoals Snouck Hurgronje. Maar in de bescheiden middencategorie herkeerlingen waarbij hij zich onlangs heeft aangesloten, bevinden en bevonden zich kleurrijke types zoals de flessende flopimam Abdallah Haselhoef. In zijn exotische gewaden en indrukwekkende tulband was hij voor korte tijd de knuffelimam van de Nederlandse elite. In de nasleep van 9/11 was hij een van de weinige islamitisch geestelijk voormannen, die in staat waren een samenhangend verhaal in begrijpelijk Nederlands te houden. Ik geloof dat er zelfs een boekje van Pim Fortuyn is verschenen waar hij samen met Haselhoef op de voorkant prijkt.

Maar ook bij het koningshuis kwam Haselhoef graag op de thee. Hij was dan ook een volgeling van de illustere wondersjeik Nazim, spiritueel leider van de Haqqani Naqshbandi orde.

Sjeik Nazim

De Naqshbandi’s zijn een van de grootste soefi-ordes en over het algemeen nogal behoudend. Maar bij sjeik Nazim op Noord-Cyprus was het altijd een dolle boel. Wereldwijd had hij een bonte stoet volgelingen die reikte tot in de hoogste regionen van de Westerse wereld. Boze tongen beweren zelfs dat onder zijn bezielende leiding Prins Charles en de Clintons zijn herkeerd tot de islam.

Hoewel islamkenner en crypto-herkeerling professor Martin van Bruinessen mij ooit eens toe vertrouwde dat je in de beleving van Sheigh Nazim al herkeerd was als je door de deur zijn Tekke binnen kwam wandelen. Zijn rechterhand Hisham al-Kabbani was in aanloop van de Golfoorlog in 2003 nog de lieveling van neocon-Amerika vanwege zijn enthousiasme voor de Amerikaanse inval in Irak. Want die zou weer de realisering van het visioen van Sheikh Nazim bespoedigen; een islamitisch wereldrijk onder leiding van Sultan Charles. Maar zover is het nog niet en Sheigh Nazim zal het niet meer meemaken.

Doodstraf

Haselhoef had in zijn gloriedagen net zo’ n mooie tulband in Haqqani-stijl als Hisham al Kabbani, maar op vergelijkbare geostrategische vergezichten heb ik hem nooit kunnen betrappen. Wel liet hij zich publiekelijk op een onbewaakt ogenblik, in alle eerlijkheid ontvallen dat homo’s volgens de islam de doodstraf verdienden, mits er vier getuigen van de schanddaad voorhanden zijn. Sindsdien hielden het koningshuis en de rest van keurig Nederland de deuren voor hem gesloten. Maar ook bij de Nederlandse moslims maakte hij in zijn 1001-nacht uitdossing weinig kans.

Misselijk

Tot overmaat van ramp bleek hij volgens zijn minder beschaafd Nederlands sprekende collega’s ook nog een nepimam, wat dat in die dagen ook mocht betekenen. Zijn tulband en Haqqanituniek verdwenen stilletjes van het toneel en zijn bidplek werd telkens iets groter. Haselhoef die graag prat ging op zijn Joods-Surinaamse vader, kon het niet laten bij tijd en wijlen misselijke dingen over Israël te verkondigen. Desondanks had ik toch ergens wel een zwak voor hem. Vorige jaar kwam hij ongelukkig om het leven in een verkeersongeluk. Een spookrijder naar verluidt.

Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Tot mijn grote verbijstering kreeg ik van gene zijde postuum een vriendschapsverzoek van hem dat ik natuurlijk terstond heb geaccepteerd.

Nog gekker

Het kan altijd nog gekker. Een van mijn favoriete herkeerlingen is ongetwijfeld de Italiaanse sjeik Maulana Abdel Hadi Palazzi voormalig directeur van L’ Associazione Musulmani Italiani. Behept met een indrukwekkende lijst functies en religieuze graden verkregen in Cairo en Saoedi Arabië waarvan de status niet helemaal duidelijk is. Een gedetailleerde kennis van de koran kan hem hoe dan ook niet ontzegd worden. De voormalige mormoon die ook nog een beetje met Italiaanse neofascisten had geflirt en de Bhagwan besnuffeld, maakte zich als herkeerde moslimgeleerde sterk voor beperkte genitale inkerving bij meisjes volgens het voorbeeld van de profeet.

Allah als zionist

Desondanks zullen zijn vroegere Saoedische en Egyptische leermeesters zich wel de haren uit hun hoofd hebben getrokken want sjeik Mauwlana Abdel Hadi Palazzi kwam na een tuchtige bestudering van de Koran tot de conclusie dat Allah eigenlijk een zionist was. Ook volgens de Koran was het kleine beloofde landje overduidelijk bestemd voor het “volk Israels”. Jeruzalem daarentegen wordt helemaal niet in de Koran genoemd. Diverse moslims met wie Palazzi in geprek was, verklaarden hem voor gek met als verbazingwekkend tegenargument dat de Koran niet van toepassing is op de huidige situatie en realiteit. Gold dat maar voor meer zaken.

Islamofobische internationale

Palazzi bezocht Israel verschillende malen en liet zich blij fotograferen met “kolonisten” op de Westbank. In de Verenigde Staten werd hij als curiosum binnen gehaald bij de voorhoede van de islamofobische internationale. Her en der doken er in de islamitische wereld buitenbeetjes op die de dezelfde interpretatie van de desbetreffende Koranverzen deelden.

Maar voordat het kans had uit te groeien tot een heuse islamitische variant op de Christenen voor Israel, ging tot ieders stomme verbazing Abd alHadi Palazzi in de Arya Samai tempel in Den Haag, over op het Hindoeïsme. Volgens sommige bronnen gaat hij sindsdien door het leven als Satya Prakash Shankar, hoewel anderen juist menen dat hij Shankar Nath Baba heet. Veel is er niet meer over hem vernomen.

Mohammed-ontkennende moslim

Ook Muhammad Sven Kalish is inmiddels weer moslim-af, nadat de moslimgemeenschap zich niet bereid toonde hem te accepteren als Mohammed-ontkennende moslim. Dus het kan verkeren.  Het moge duidelijk zijn dat een herkeerling in de Islamitische wereld zoals wanhopige Pakistaanse en Egyptische christenen die geen andere uitweg meer zien dan zich te herkeren, zich dit soort fratsen echt niet kan permitteren zonder voor zijn of haar leven te vrezen. Dat kan alleen in wingebieden van de Islam zoals Europa waar de meerderheid nog niet moslim is. Wat dat betreft is de islam uitermate pragmatisch en flexibel.

Of Joram er zo’n dolle boel van zal maken is maar de vraag. Gisteren liet hij in de Volkskrant weten dat er sinds zijn herkering rust is en dat hij geen vragen meer heeft. Met zulke antwoorden heb je geen vragen meer nodig, alleen misschien: Wie volgt?.

Over de auteur

Ruben Gischler
Ruben Gischler
Documentaire- en programmamaker.
Arabist. Afgestudeerd op de "moderne" geschiedenis van het Midden Oosten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn wel meer opportunistische bekeerlingen, zoals drugshandelaar Arnaud van Doorn, en de Nederlandse zeerovers Suleyman en Murad Reis.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Barbarijse_zeerovers#Europeanen_en_Barbarije
Maar in het grote plaatje zijn al die individuele personages eigenlijk niet interessant. Waar gaat het werkelijk om?
Simpel; er is geen enkele invloedrijke islamitische korankenner, rechtsgeleerde of geestelijk leider die de sharia en de jihad afwijst. Daar gaat het om.

De sharia is de “wetgeving” die doodstraffen zet op onder andere atheïsme, polytheïsme, ketterij, hekserij, afvalligheid, homofilie en overspel. Terwijl diezelfde sharia slavernij, moord,(kinder-) verkrachting, eerwraak, besnijdenissen en andere gruwelijkheden aanbeveelt. Zij het aan regels gebonden.
En dan de jihad, waartoe in theorie iedere moslim verplicht is. Die benadrukt nog eens de waarde van plundertochten, slavenjachten en genocides op de ongelovigen. Net zo lang tot overal de op ongelijkheid, onrecht, wreedheid en bloeddorst gebaseerde sharia heerst.

Wie zich daar vrijwillig bij aansluit deugt niet. Punt.

Geboren moslims zijn vaak goede mensen, zoals mensenrechtenactivist Raif Badawi, veroordeeld tot 1.000 zweepslagen vanwege menselijke gedachtegangen. Of Mohammed Taha, de Soedanese theoloog die ter dood werd veroordeeld (en gebracht) omdat hij de islam een menselijker gezicht wou geven. Mensen die als moslim geboren zijn verwijt ik dus niks, religie krijg je nou eenmaal van je ouders.
Maar wie zelf kiest voor de “religie van minstens 10 moordpartijen per dag” zit op alle denkbare manieren fout.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Daarom zou men ook aan deze gast geen aandacht mogen schenken in de media vind ik, wie zich aansluit bij zo n moordzuchtige ideologie heeft vast zijn werkelijke aard al die jaren goed verborgen weten te houden. Hij is vast wel een figuur die men nu in de gaten dient te houden. Vind hij zelf van niet dan zit het helemaal niet goed in het hoofd van die gast en dat is nog veel gevaarlijker vind ik. Een normaal mens zou zich nooit vrijwillig bij zo n ideologie aansluiten. Voor mensen die het nog steeds niet begrijpen Islam is geen religie, maar al jaren een rottend kadaver gezien de moordsporen die ze in ieder land op de wereld achterlaten.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Ik denk niet dat iemand de media voor zou moeten schrijven aan wie ze wel of geen aandacht schenken. De MSM staan vol verhalen over talentloze idioten.

Wat mij wel stoort is de islamofiele houding van de MSM. Heeft iemand Joram durven vragen naar hoe hij denkt over sharia en jihad?
Of een islam zonder sharia en jihad mogelijk is?
Ik heb die onbenul niet gevolgd, maar ik durf er een goede fles wijn om te verwedden dat dat niet gebeurd is. Het is overal altijd allemaal jubel-jubel-blij-blij-hiep-hoi als de islam ter sprake komt. Misselijkmakend.

Terwijl een paar serieuze vragen aan een islamapolegeet de islam meer schade toebrengen dan honderd islamcritici ooit kunnen doen. Vandaar dus dat die vragen uitblijven.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Arie had er ook bij moeten vermelden geloofwaardige en serieuze media die niet alleen totaal links zijn ingesteld. Helaas hebben we in Nederland geen geloofwaardige media meer, ook die zijn al totaal gehersenspoeld en krijgen voorgekauwd dat ze de berichten allemaal politiek correct dienen te brengen.

Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Stel een politicus van bv D66 zou zich bekeren tot het christendom, zou dan ook die partij daarop worden aangesproken? En wat te denken over de zeer uitgebreide berichtgeving van de NOS over halal keurmerken. Halal slachten moet door een gelovige moslim, die dit tot eer van Allah doet, uitgevoerd worden, zo staat in het bericht en de keurmerken moeten dus betrouwbaar zijn. Ook ministerie VWS vindt dat. Terecht uiteraard, maar mag ik als Christen dan misschien ook een betrouwbare etiketvermelding dat door mij gekochte producten halal-vrij zijn, omdat ik niet besmet wens te worden. Bijvoorbeeld: dit product is bereid in een bedrijf, waar ook halal wordt geslacht, indien dat van toepassing is. Op allerlei producten, die allergische reacties oproepen, is dat vrij normaal, dus de vraag lijkt me zeer billijk. De besmettingskans is zeer realistisch en nu AH Jumbo het commercieel interessant vinden om deze specifieke producten ook in de schappen te leggen, heeft dat dus merkbare gevolgen en dient de overheid niet-moslims te beschermen tegen eventueel toegevoegde of aanwezige religieuze ingrediënten, zonder dat we dat als consument kunnen controleren.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De islam is een intolerant historisch verschijnsel van politieke, militaire, theologische en juridische aard. De god ervan eist gewetenloos gedrag in navolging van een profeet die volgens de overlevering de al dan niet gewelddadige onderwerping van de gehele wereld nastreeft. Het ontgaat mij ten enen male wat daar aantrekkelijk aan is. De moordzuchtige geschiedenis van de islam spreekt boekdelen. Mattheus 7:15-20 lijkt van toepassing: “Pas op voor valse profeten, die in schaapskleren op jullie afkomen maar eigenlijk roofzuchtige wolven zijn. Aan hun vruchten zul je hen herkennen. Men plukt toch geen druiven van doornstruiken of vijgen van distels?” Het bijzondere aan de media is dat alle ruimte wordt gegeven aan figuren als Van Klaveren om de lof van de islam te zingen, terwijl diegenen die met uiterst gerechtvaardigde kritiek komen zoals Hans Jansen (ghzz) veelal geweerd worden uit de MSM of zwaar beveiligd moeten worden als zij het leven er niet bij in willen schieten. Op deze manier wordt intolerantie niet slechts getolereerd, maar zelfs bevorderd. De open samenleving wordt ernstig bedreigd. Karl Popper draait zich om in zijn graf.

Frank C
Frank C
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

In wezen is de islam een heidense religie. Dat stelde Frans Rosenzweig aan het begin van de vorige eeuw al. Hij stelde dat de islam een monistisch paganisme is. Het heeft inhoudelijk niets te maken met het Christendom, laat staan het Jodendom, ook al zijn er oppervlakkige overeenkomsten. De islam is eerder een karikatuur, een parodie van de twee andere monotheïstische godsdiensten.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gelukkig is het niet zover gekomen dat ik VNL stemde…

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x