Hoe binnen enkele maanden een ter zake kundig kabinet te formeren

Geen gepolder of geneuzel over definities, maar oplossingen

We gaan toch niet een maand lang neuzelen over de definitie van een extraparlementair kabinet? Die tijd hebben we helemaal niet! Kom, kom, dames en heren politici, met alle lessen die we nu geleerd hebben zou er toch binnen enkele maanden een nieuw landsbestuur moeten zijn? Emeritus professor Guus Berkhout doet aan informateur Kim Putters een voorstel voor formeren nieuwe stijl, dat op korte termijn tot een ter zake kundig kabinet kan leiden. 

Bestuurlijk zit ons land in een diep dal. Terwijl we te maken hebben met een lange rij grote problemen die met spoed moeten worden opgelost, is het de vier fractievoorzitters – Wilders, Omtzigt, Yeşilgöz, Van der Plas – zelfs bij benadering niet gelukt om gezamenlijk tot een goed regeerprogramma te komen. De gewenste ‘coalitie van het volk’ is daarmee verworden tot een illusie. Burgers zijn er doodziek van en ondernemers hebben de hoop op een beter ondernemingsklimaat opgegeven. Hoe nu verder?

 

Formeren nieuwe stijl

Het is evident dat in de huidige tijd de klassieke manier van formeren niet meer werkt. We kunnen toch niet blijven vergaderen? Waarom er dan toch mee doorgaan? Het moet duidelijk anders! Hierbij een pleidooi voor een ‘kabinetsformatie nieuwe stijl’ die past bij de situatie waarin we nu zitten. Het is bedoeld als een dringend advies aan zowel de Tweede Kamer als de nieuwe informateur.

Woensdag jl. werd SER-voorzitter Kim Putters benoemd als nieuwe informateur.

Als hij op de klassieke manier de formatie gaat aanpakken – polderen en nog eens polderen – dan wordt het een hele lange zit. Echter, als Putters het lef heeft de hier bepleite nieuwe werkwijze te volgen, dan mag verwacht worden dat hij al binnen enkele maanden een nieuw kabinet kan presenteren dat voortvarend orde op zaken kan gaan stellen. Deze nieuwe werkwijze is glashelder en omvat drie overzichtelijke rondes. Hierbij een korte uiteenzetting.

 

Ronde 1: Regeeragenda van het nieuwe kabinet

De informateur start met zichtbaar te maken wát de grote problemen zijn, die in de komende kabinetsperiode moeten worden opgelost. Daarmee wordt de agenda van het nieuwe kabinet opgesteld. Als Putters de juist gekozen informateur is, dan heeft hij goed inzicht in wat er in de afgelopen jaren allemaal is misgegaan:
– langere wachtlijsten in de zorg,
– afnemende kwaliteit van ons onderwijs,
– toenemende woningnood,
– gigantische verspillingen voor een zinloos klimaatbeleid,
– afnemende betrouwbaarheid van het stroomnet,
– energiekosten die onbetaalbaar zijn geworden,
– dreigend drinkwatertekort,
– files op onze wegen die gestaag langer worden,
– werken dat steeds minder loont,
– toestroom van asielzoekers die almaar blijft toenemen,
– georganiseerde misdaad die steeds meer macht naar zich toetrekt.

Met die informatie is het niet moeilijk om een ijzersterke regeeragenda op te stellen, die massaal door de bevolking wordt omarmd. Die agenda wordt in een plenaire vergadering met de Tweede Kamer gedeeld en suggesties vanuit de Kamer worden door de informateur meegenomen. Na akkoord van een Kamermeerderheid kan de informateur met de tweede ronde beginnen.

 

Ronde 2: Waardepropositie van het nieuwe kabinet

In de tweede ronde gaat de informateur op hoofdlijnen aangeven op welke manier het nieuwe kabinet elk probleemdossier van de regeeragenda gaat aanpakken. Met andere woorden: er wordt in grote lijnen aangegeven hóe elk probleem gaat worden opgelost en vooral ook wáárom. Dat laatste wordt de waardepropositie van het nieuwe kabinet aan de bevolking.

Als Putters de juiste informateur is, zal hij zich als een vis in het water voelen om zo’n voorstel te concipiëren. Ook dit tweede resultaat wordt in een plenaire vergadering met de Tweede Kamer gedeeld en suggesties vanuit de Kamer worden wederom door de informateur meegenomen. Na akkoord van een Kamermeerderheid mag de informateur als formateur met de derde en laatste ronde beginnen.

 

Ronde 3: Bewindslieden in het nieuwe kabinet

Na het vastleggen van wát het nieuwe kabinet gaat doen en hóe ze dat gaan aanpakken – ik noem dat het ‘Kamerakkoord’ – kan de formateur in de derde en laatste ronde competente bewindslieden gaan benaderen. Immers, pas nadat duidelijk is wat de Kameropdracht aan het nieuwe kabinet is, kan zinvol gekozen worden voor personen die de kennis en ervaring hebben om die opdracht succesvol te kunnen uitvoeren. We moeten ons daarbij realiseren dat technologie aan de basis staat van een welvarende samenleving, maar de afgelopen kabinetten hadden geen benul van techniek. Ze kwamen technisch gezien met de meest onzinnige oplossingen. Burgers en ondernemers betaalden de rekening.

 

Zakenkabinet

Kortom, we hebben een kennis-van-zaken kabinet of kortweg ‘zakenkabinet’ nodig, dat met werkende oplossingen komt die ook de lange termijn dienen. Immers, het wordt hoog tijd dat het landsbestuur gaat nadenken over waarmee Nederland in de toekomst zijn geld gaat verdienen. Of we zo’n zakenkabinet nu extraparlementair noemen of niet, waar het écht om draait is dat de bewindslieden in het nieuwe kabinet kennis van zaken hebben om de lange rij aan problemen professioneel op te lossen. Uiteraard is binding met een politieke partij is niet nodig. Wél liefde voor het land!

Een waarschuwing. In de praktijk kan het toch nog misgaan als kundige bewindslieden zich laten inkapselen door de machtige ambtenarij (‘vierde macht’). Een succesvolle methode van ministeries om lastposten in het gareel te krijgen, is om ze elke avond naar huis te sturen met koffers vol dossiers. Welk type kabinet er ook komt, als de nieuwe ministers daar intrappen, is hun lot bezegeld.

 

Overheidsfinanciën

Tot slot nog iets over de overheidsfinanciën. Het beleid van vorige kabinetten zat boordevol met zinloze uitgaven, die helemaal niets hebben opgeleverd en zullen opleveren. Stoppen ermee! Hun ‘oplossingen’ zijn alleen maar met eeuwigdurende staatssubsidies uitvoerbaar. Denk bijvoorbeeld aan de armoedebestrijding. Dat wordt uitgevoerd met een superingewikkeld rondpompcircus, waarin eindeloos belastingen worden geïnd om die vervolgens weer eindeloos als uitkeringen en toeslagen uit te delen. Daarmee wordt een almaar omhooggaande spiraal gecreëerd.

Maar denk ook aan het doolhof aan overheidsregels, waardoor ondernemen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. Niet voor niets zien veel ondernemers het in ons land niet meer zitten.

We hebben uitgerekend dat als we aan de verstikkende staatsbureaucratie een einde maken, er honderden miljarden (!) vrijkomen om alle urgente problemen op te lossen!

 

Geen geneuzel

Ik vat samen. Waarde heer Putters, u staat bekend als een kundig polderaar, maar daar zitten we nu écht niet op te wachten. En we willen al helemaal geen geneuzel over definities. Begin dus gelijk met wat de bevolking opgelost wil zien. Kom met een waardepropositie voor burgers en ondernemers, en kies competente bewindslieden voor de uitvoering. Simpel en direct! Met een ‘formatieproces nieuwe stijl’ kunt u al binnen enkele maanden een zakenkabinet aan de Kamer presenteren. Heel Nederland snakt ernaar. Oh ja, nog een advies. Veel zaken over ‘brede welvaart’ hebben in de moderne samenleving een hoog technologiegehalte. Kies daarom een rechterhand, liefst een nuchtere ingenieur, die u daarbij kan helpen.

Tot slot. Gebeurt dat allemaal niet, dan zullen er helaas nieuwe verkiezingen nodig zijn om de politieke leiders nóg duidelijker te maken dat burgers en ondernemers een totaal andere koers willen!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
53 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gaat niet gebeuren omdat men het niet eens is over de analyse van de problemen.

Het gross van die ‘problemen’ zijn namelijk willens en wetens gemaakt, volgens een proces wat al decennia aan de gang is. En het kartel wil meer daarvan. Meer oorlog in de Oekraïne, meer geld naar het klimaat, meer immigranten, minder midden- en kleinbedrijf, minder deugdelijk onderwijs, minder reizen (ook woon-werk verkeer), minder vlees en meer insecten eten. We kennen het rijtje wel inmiddels.

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Te veel politieke partijen hebben meerdere agenda’s.
Met leugens, bedrog, demoniseren en het zaaien van angst komt men niet verder.
Kijk om je heen naar het aantal wegvluchtend bewindslieden.
Zij creëeren voor zich zelf, een goed betaalde baan buiten Nederland.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

ja, nu weer een of andere toespraak van Timmermans waarin hij Wilders wenst af te schilderen als ‘Putin liefhebber’. Dat is heel gemeen. Hij had ook dan horen te zeggen dat Maxima en W.A ook op staatsbezoek zijn geweest bij die man en dat ze in Sotchi een biertje met hem gedronken hebben bij de winterspelen.
Want ik denk niet dat Wilders de huidige acties van Putin goedkeurt.
Je kan hooguit zeggen dat Putin ook is getriggerd door een slappe Amerikaanse president en door de opstelling van Europa om te proberen Oekraine in de westerse invloedssfeer te trekken tegen de afspraken in die daarover met Putin waren gemaakt. (o.a Verhofstad en van Balen)

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Het probleem is, dat een kabinet zonder PVV een totale faal gaat worden.
Het druipt niet echt van Timmermans af dat hij MP wil worden. Ik zie dit dus nog heel lang duren.
Dat speelt het demissionaire kabinet in de kaart. Voor hun een goede reden om met de formatie geen haast te maken. Omtzigt heeft ze de mogelijkheden daartoe gegeven.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nee, Timmermans heeft geen zin in puin ruimen, want hij weet dat hij dat niet kan.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Inderdaad draait alles om de analyse van de problemen.
De oplossingen van de PVV zijn voor de hogere machten en voor links juist problemen.
Alle hogere machten, VN, WEF, EU, vakbonden, kerken, NAVO, hebben zich verplicht tot de SDG’s. Deze doelen leiden automatisch tot: massale immigratie, energietransitie, minder vlees, de-industrialisering. Deze mensen handelen willens en wetens tegen het belang van de gewone mensen in en dat kan uiteraard alleen door de gewone mensen voor te houden dat de problemen eigenlijk oplossingen zijn. Er zijn helaas veel gehersenspoelde kuddedieren die er in meegaan, deels ook omdat vanwege het korte termijn belang: het baantje, het vermijden van sociale afkeuring.

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik zie de PVV ook niet als de oplossing. Ze zullen de massa-immigratie wel stoppen en een boel herrieschoppers terugsturen, maar de PVV stond ook te klappen voor Zelensky en heeft zich gewillig laten vaccineren. Net als de BBB lijkt het een one-issue partij te zijn. Hun belangrijkste punt zien ze goed, maar wat ze niet zien is dat al die onderwerpen met elkaar te maken hebben. En dan zie je ook niet de onzichtbare hand achter al die gebeurtenissen die op vrijwel identieke manier in de hele westerse wereld plaatsvinden. Het kan dus niet een kwestie zijn van ‘eventjes niet hebben opgelet’ zoals sommigen lijken te denken. Ze kunnen immers niet allemaal (in alle westerse landen) even niet hebben opgelet. Zo dom zijn ze echt niet. Nee, hier zit beleid achter. Dat beleid komt tot ons via supranationale organisaties en als je daar geen zin meer in hebt zul je uit die organisaties moeten stappen, of gelijk Denemarken je er weinig van aantrekken; ofschoon je mag verwachten dat daar consequenties aan verbonden zullen zijn. Het is ook geen links/rechts dingetje. Daar zijn ze veel te slim voor. Kan ook niet als sommige van de grootste bedrijven ter wereld er bij betrokken zijn. Bovendien zijn de meeste westerse regeringsleiders niet bepaald hard links, dat hebben ze wel afgeleerd.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Ziet u dan een partij die de kar trekken?

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik heb sympathie voor het FvD en BVNL, maar die slaan geen deuk in de politieke boter. Misschien kan er geen politieke oplossing zijn als diezelfde politiek het probleem is. Hoe het dan wel verder moet weet ik ook niet. We staan aan de vooravond van grote sociale veranderingen. Waarom willen we eigenlijk bestuurd worden?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Ik geloof in de democratie. De partij waarop de meeste kiezers gestemd hebben, zou de kar moeten trekken.
In de huidige situatie zien we echter dat die partij bewust dwars wordt gezeten. Er wordt alles aan gedaan om Wilders van het premierschap af te houden. Dat is niet erg democratisch.
De partijen die dit doen zijn de vertegenwoordigers van de demissionaire regering, waarvan ondertussen al een aantal mensen vertrokken zijn om nogal vage redenen.
Waarom doen ze dit? Ik kan niet anders bedenken dan dat er geen ander beleid mag komen.
Met al dit gekonkel is Wilders alleen maar groter geworden. Hij blijft duidelijk het vertrouwen van de burger houden.
Mijn conclusie is dat Nederland geen democratie meer is.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, vooral dat laatste is voor veel linkse mensen DE grote reden om te doen als of ze links zijn. Maar de Henk en Ingrid’s zitten met steeds vollere wegen en files en hoge belasting druk en een deel van hen wat nog huurde of vlak bij die pauperwijken woont, ziet dat met rasse schreden achteruit gaan door criminaliteit onder asielzoekers en uitleven van de huizen die ze op onze kosten krijgen. Smerige gewoontes, hebben ze ook.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Wat zou DAAR nou de reden van kunnen zijn, vragen wij ons al jaren af. Wat heeft een NLe elite er aan als dit land naar de kelder gaat?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Iedereen (behalve zij zelf natuurlijk, als ‘elite’) even arm en afhankelijk. Als volkeren weer moeten kruipen voor de kruimels die hen worden toegeworpen, zullen ze niet meer durven opstaan tegen hen die hen onderdrukken.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, maar met ontwrichtende immigratie uit enge landen met nare regimes, komen er toch ook problemen voor HUN veiligheid? Want als er maar genoeg van die groeperingen binnengehaald zijn, komen de opstanden en burger oorlogen. Uit die landen met die rare regimes zijn de mensen militanter en minder dociel dan de gemiddelde nederlander.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ook dat klopt, alleen heeft de ‘elite’ de mogelijkheden van bv gated communities, schuilkelders, bewaking e.d. En als het hier dan toch uiteindelijk ook voor hen onleefbaar gaat worden, dan gaan ze gewoon naar hun spaarpot in verre landen, waar ze jarenlang voor de fiscus verborgen schaapjes op het droge hebben (panama papers ed) en in veel gevallen ook huizen.
Die ontsnappingsmogelijkheid heeft de gewone burger niet. En dat interesseert hen helemaal niets.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Rutte maakt demissionair nog even snel misbruik van zijn macht en wil een verdrag tekenen dat voorziet in de komende 10 jaar steun aan Joekreen!! Kosten maken niet uit en oorlogsduur ook niet (aldus Ollongren).
We worden nog snel even verder uitgekleed.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Mag dat demissionair eigenlijk wel?

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In deze nieuwe eeuw, is bijna alles wat de overheid heeft gedaan mis gegaan.
Nederland is geen baas meer in eigen land.
De Nederlander kiest maar verliest.
De VN, EU, Bilderberg, WEF, NAVO dit soort organisatie waar de Nederlandse kiezer geen grip op heeft, bepalen het beleid in Nederland.
De macht van de NGO’s is onbeperkt en wordt door de rechterlijke macht beschermt.
Ik heb er geen enkel vertrouwen in, dat de Linkse afbraak van Nederland wordt gestopt.
Nederland als natie heeft geen toekomst meer.

Jane Zonneveld
Jane Zonneveld
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het meest cynische van de macht van de NGO vind ik het volgende: Ze pretenderen te spreken namens het volk, maar ze zijn niet gekozen door het volk. Bij de laatste formatie werden ze zelfs in “het torentje” uitgenodigd door Rutte. Als het moet gaan ze over lijken, (kijk maar naar Greenpeace met het dumpen van rotsblokken in de Noordzee, of het niets willen doen aan de verdrinkende migrant in de Middellandse Zee) en het aller cynische vind ik dat ze worden gefinancieerd door Brussel in het algemeen en Den Haag in het bijzonder, dus van onze belastingcenten. Ja u heeft gelijk, ons rechtssysteem is zeer activistisch geworden en niet meer onafhankelijk.

2de
2de
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Sinds wanneer is de NAVO een NGO?

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Waar staat dat ?

2de
2de
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

U schreef dat niet letterlijk maar noemde de NAVO een organisatie waar de Nederlandse kiezer geen grip op heeft, en ging in een adem door over NGO’s.
Vandaar.

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Ouderdom.?
De tijd van een tien met een griffel en een zoen van de juffrouw was net voorbij.
De inktpot + kroontjespen was het schrijfmiddel.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Met alle respect voor de artikelschrijver, die een ingenieuze oplossing voorstelt, moet ik vaststellen dat het voorbij gaat aan de werkelijkheid.
Even terug naar het grote plaatje.
Feit 1: Alle problemen in dit land zijn gerelateerd aan de massale immigratie.
Feit 2: Voor links is massale immigratie de oplossing – en NIET het probleem. Want Nederlanders zijn nationalistisch, kapitalistisch, blank en deugen voor geen meter.
Feit 3: Uit 1 en 2 volgt dat het links stemmende electoraat nooit zal meewerken aan iets waarbij hun oplossing als probleem wordt behandeld. Want aan hun oplossing danken ze hun moreel superieure positie in de samenleving. Hun elite status. Zonder dat zijn ze brodeloos, vernederd, kansloos, uitschot.
Het voorstel van de artikelschrijver zou kans hebben in een land waar links een minder grote dominantie had in politiek, media en wetenschap. Maar Nederland is NIET dat land. Er zijn in dit land miljoenen mensen die op allerlei manieren belang hebben bij het voortzetten van de oude politiek en die situatie is zodanig uit de hand gelopen, dat het voorstel in het artikel kansloos is.

Jve
Jve
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik vrees en weet eigenlijk zeker dat je gelijk hebt….

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ik denk ook dat massa immigratie HET grote probleem is onder alle andere. Zeker op de huizen druk en gezondheidszorgkosten en problemen in het onderwijs.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat het meeste steekt op links is dat Wilders uitgerekend een lieveling uit linkse kringen neemt als formateur, Plasterk was ook niet verwacht en die had allen goed aan tafel tot Omtzigt wegliep, waar kennen we dat toch van? Dat het niet mogelijk is om een rechtse formateur te benoemen is toch wel diep triest. Ik zeg niet die of die is en rechts maar bijvoorbeeld neem een Richard de Mos. Ik dicht de Mos het niet toe een formatie te kunnen leiden, maar stel dat je zoiets vraagt en hij zegt het toe. Maar je kunt ook op rechts heus wel iemand vinden anders dan Johan Remkes. Dan ben je en rechts, en je hebt iemand die niet partij gebonden is. We zijn al tijden bezig en ik kan het niet, maar ik zou wel aantal keren sneller wat kunnen bedenken wat mogelijk is, maar op rechts is gekift en geneuzel, terwijl er nu juist de wereld aan mogelijkheden ligt want het Nederlandse volk sprak in Noverber al uit, ga over rechts!

Jve
Jve
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Wat nu als dit strategie is?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Laat Kees vd Staaij de volgende informateur worden en daarna direct MP.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Putters is informateur, maar geen formateur. Kees vd Staaij is rechts en daar kan ik me nog in vinden. Dat Wilders daar niet voor kiest moet wel een strategie zijn, want op links barst het van verzet om maar geen Wilders1 of andere meerderheid kabinet op rechts te krijgen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Klopt, ik weet uiteraard ook niet waarom (nog?) niet voor hem gekozen is. Mijn vermoeden: hij wordt gespaard voor de echte informatieronde, of formatieronde (Putters doet toch alleen onderzoek naar een ‘vorm’?), Kees wil zelf niet, men denkt dat het religiesausje te dik is.

2de
2de
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Ik zat te denken aan Han ten Broeke als (in)formateur.

Peter
Peter
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De formatie

Wat te denken om het formatie- gekonkel acuut te beëindigen, dat hoeft geen maanden te duren.
Er is geen tijd meer!

Wat dan?

Na de verkiezing de drie tot maximaal 4 winnende grootste partijen bij elkaar zetten in een afgesloten locatie. Niet alleen de lijsttrekkers maar ook de personen met de meeste stemmen van deze partijen.
Met hun eventuele adviseurs, met B & B, zonder telefoon en totaal afgescheiden van de buitenwereld. Onder elkaar uitzoeken hoe ze punt voor punt van het genoemde wensenlijstje gezamenlijk willen oplossen:

– wachtlijsten zorg, kosten zorg;
– kosten energie, stop import schaliegas VS, afschaffen energiebelasting
– droevige kwaliteit onderwijs;
– klimaat: stoppen met stikstof, CO2- hoax en ZES (Zero Emissie Stadslogistiek);
– woningnood autochtonen;
– stoppen subsidies EV’s, laadpalen, windmolens, zonnepanelen en parken;
– drinkwater- reserves aanleggen;
– files terugdringen, spreiding werk over Nederland;
– werken moet lonen, terugdringen arbeidsmigratie;
– asiel- toestroom stoppen, uitzet- procedures toepassen, Dublin!;
– belasting en subsidiestelsel herzien;
– aanpakken misdaad, legaliseren softdrugs.
(Duurt langer dan 4 jaar!)
Geen 2 rondes 2e Kamer! Daar worden oeverloos debacles gehouden hoe het toch weer anders zou moeten.

Ministers en staatssecretarissen, onafhankelijke specialisten met verstand van zaken waar ze over gaan op hun ministeries.

Noem deze procedure ‘FORMATIE’ tot de witte rook uit de schoorsteen komt.
Onder deze omstandigheden kan het nooit langer duren dan 4 weken.

Ambtenaren in alle rangen die de afgesproken beleidsvoornemens niet willen uitvoeren of menen daar een ander invulling aan te kunnen geven of zelfs staken:
Op staande voet “Functie elders’!

Henk de Verschrikkeliijke
Henk de Verschrikkeliijke
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Beste Peter,

Indrukwekkend rijtje, alleen:

– wachtlijsten zorg, kosten zorg;
Toch lastig als het je eigen moeder is en dat nieuwe, helaas zeer dure medicijn precies de oplossing gaat zijn. Met minder dure behandelingen, medicijnen e.d. kun je meer personeel betalen. Wat wil je?
– kosten energie, stop import schaliegas VS, afschaffen energiebelasting
Minder belastinginkomsten is minder geld voor noodzakelijke dingen. Groningen zit nog vol genoeg, maar we kunnen niet een beperkt aantal huissies versterken.
– droevige kwaliteit onderwijs;
Prima idee, alleen dan zou duidelijk worden dat minimaal 40 % van de leidinggevenden/onderwijsvernieuwers etc incompetent is. Als ouders nou eens verantwoordelijkheid voor hun kroost zouden pakken.
– klimaat: stoppen met stikstof, CO2- hoax en ZES (Zero Emissie Stadslogistiek);
Internationale hoon en schande, wordt vriend van Orban.
– woningnood autochtonen;
Na 5 jaar rechtmatig verblijf – en 3 jaar voor de importpartner – is elke allochtoon vrij snel een echte – paspoort en al – autochtoon. Wordt lastig.
– stoppen subsidies EV’s, laadpalen, windmolens, zonnepanelen en parken;
Afschaffen renewable subsidies zou een dingetje zijn. Geen alternatieve energie meer toestaan zonder off grid storage.
– drinkwater- reserves aanleggen;
Geen probleem, waterzuivering wel, met name van de medicijnen, zie hiervoor.
– files terugdringen, spreiding werk over Nederland;
Minder auto’s veel makkelijker, alleen wie zijn waggie? Spreiding rijksdiensten was ook al zo’n goed idee. Maakindustrie in Born? Kapitaalintensief en scheef t.o.v. beschikbare arbeid.

Henk de Verschrikkeliijke
Henk de Verschrikkeliijke
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Vervolgje:

– werken moet lonen, terugdringen arbeidsmigratie;
Minder belasting en ook toeslagen, all for it! Alleen dan wordt het voor Pavel, Roman en Boris ook weer interessanter, want die maakten al geen gebruik van de toeslagen met hun 10 man in een huisje toestanden.

Er zijn meer dan genoeg NL mensen met een krasje en werkgevers die nog steeds alleen maar rechte bananen willen hebben. Kunnen we vanaf.

– asiel- toestroom stoppen, uitzet- procedures toepassen, Dublin!;
Niet moeilijk binnen de bestaande wettelijke kaders, alleen je moet wel willen. En laten nou heel veel ‘ketenpartners’ heel veel zin hebben in heel veel andere dingen. 100 agenten in de 3 ploegen volcontinu, 2 OvJ’s en een tamme RC en een aantal praktische zaken worden moeilijker voor de reisbureautjes ‘Naar het land van melk en honing’.

Overigens is het Dublin-stelsel nooit bedoeld om te werken. Bij wel meer Europese ‘oplossingen’ moet je je afvragen wat het probleem is dat opgelost zou worden.

– belasting en subsidiestelsel herzien;
Heel erg goed idee, wordt al decennia over geprakkezeerd maar in de tussentijd is de fiscus van adequate club na iets te veel breinaalden in de voorhoofdsholte verworden tot een underfunded zombieclub.

Waarom?

– aanpakken misdaad, legaliseren softdrugs.
Succes, loopt al 50 jaar + op rolletjes, Excercitie in rechtpraterij van wat krom, underfunded en inmiddels compleet uit de klauw gelopen is. Maar geen nood, de banken hebben een belangrijke gatekeeper functie overgenomen. Uw contante geldje is hoogst verdacht.

Legaliseren van wat dan ook gaat niet de oplossing zijn.

Meer dan 4 jaar? Zeker en vast!

Kortom, we zijn iets meer dan medium in de aap gelogeerd met vooruitzichten op minder.

Peter
Peter
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkeliijke

Beste Henk,

Het rijtje was bedoeld om aan te geven welke oplossingen gevonden moeten worden.

Niet om voor de zoveelste keer aan te geven dat het niet kan, soms onderbouwd met voorbeelden waardoor het aldoor misgaat en mis zal blijven gaan of het zelf onmogelijk maakt of in ieder geval lijkt.

Wat dat aangaat heb je helmaal gelijk, maar wees gerust, er zijn waarschijnlijk nog veel meer hete hangijzers.

Een lang rijtje van oude en nieuwe beren op de weg helpt niet verder.
De media staan de afgelopen decennia vol met voorbeelden hoe het mis gaat, met oude en nieuwe beren op de weg, allen zonder oplossingen, behalve als het om miljarden gaat om de toekomst te willen beïnvloeden.

Terwijl we de uitgangspunten voor de oplossingen al lang hebben.

DENK IN OPLOSSINGEN, NIET IN PROBLEMEN

Met ministers en staatssecretarissen, specialisten met verstand van zaken waar ze over gaan op hun ministeries.

“Ambtenaren in alle rangen die de afgesproken beleidsvoornemens niet willen uitvoeren of menen daar een ander invulling aan te kunnen geven of zelfs staken”
Hiervoor moet eerst een oplossing voor komen.

Nog een belangrijke vergeten oplossing in de ‘regeeragenda’ van de auteur en mijn rijtje:

De sanering van alle media.

“Het is niet aan ons om de toekomst te voorspellen, maar om die vorm te geven.” (Antoine de Saint-Exupery

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Peter
Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Beste Peter,

Nieuwe bezems (en een fascistisch blaadje van voor de oorlog heette -geloof ik – ‘De Bezem’) vegen het schoonst.

Maar dan los gaan op de media en de wellicht inhoudelijk wat minder sterke (ex)bewindslieden met fijngevoelige politieke hoorntjes?

Feitelijk kan welke coalitie dan ook binnen de maximaal gegeven tijd van 4 jaar minus – inmiddels – 4 maanden op zijn best maar een paar punten aanpakken in de bange hoop dat er dan geen ontsporingen zijn op andere vlakken.

En dat bezemwerk, hebben we daar dan overeenstemming over? Het ouwe zooitje eruit is niet zo moeilijk, maar de tweede helft wordt lastig als er maar een soortement van vagelijk idee is wat het wel zou moeten zijn.

In het onderwijs zouden we kunnen beginnen met het terugpakken van oude methodes, die bewezen beter werken dan de huidige vernieuwingen, maar waarvan de vernieuwers wat schroom hebben om daar de learnings van tot zich te nemen.

Onderwijs blijft dan wel vol zitten met legacy costs die weinig goeds voorspellen voor de loonontwikkeling van beginnend docenten en/of de door hen ervaren werkdruk (i.c.m. een opleidingscurriculum dat bol staat van moeizaam werkende nieuwlichterij).

Meer dadendrang wekt alleen maar circular firing squads op.

Zie die boy onderwijsstaatssecretaris, die gebijld is op zijn temperament (en wellicht wat gevoerd is op Zonnekoning neigingen om daarna achter op het tuinpad een ruw elftal Brutussen om zich heen te voelen).

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Gepolder vind ik een van de slechtste politieke aandoeningen want wat na vreselijk lange geneuzel overblijft is alleen het slechtste van elke politieke partij. De partijbelangen moeten niet boven de wil van het volk staan. De vreselijke voor en naspel van de verkiezingen die de ware uitslagen doet verdwijnen maakt van de representatieve democratie een partij gerichte dictatuur. Daarom is de Zwitserse model de meest democratische die zich weet te houden aan de stemming en tegelijk partijen verplicht tot samenwerking zonder uitsluitingen. Natuurlijk is dit systeem het resultaat van lange geschiedenis waardoor verschillende partijen toch met elkaar kunnen want elke partij luistert naar de volk die via referenda wensen kenbaar maakt. Jammer genoeg kun je zo systeem niet even snel invoeren want het vereist ontwikkeling. Referenda zijn constructief gereedschap en geen protestmiddel zoals het hier al gauw gezien wordt.

Het is een goed advies van de heer Berkhout om in ieder geval niet te gaan polderen door deze ‘ervaren polderaar.’

Guus Berkhout
Guus Berkhout
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik de eerste reacties lees, ziet het er niet goed uit voor onze toekomst. We waren vroeger een land van ‘niet zeuren maar er tegenaan’! Maar als ik naar al die defaitistische opmerkingen kijk met de strekking ‘dat gaat toch niet lukken’, dan denk ik: “Waar is het ondernemerschap in ons land gebleven?” Zijn we niet een land van zeurpieten geworden?

Wat er nu allemaal in Den Haag gebeurt, gaat niet alleen heel lang duren, maar zal verzanden in gepolder met bloedeloze compromissen waar we niets mee oplossen. Arm Nederland!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Guus Berkhout

Het is geen kwestie van zeurpieten, het wordt gewoon gesaboteerd.
Omtzigt wist van het begin af dat hij niet mee ging doen, toch ging hij in gesprek. Naar mijn idee alleen maar om tijd te rekken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Een oplossing zou een nieuwe verkiezing kunnen zijn. Staat Wilders momenteel niet op 57 stemmen?
Denkt u echt dat er nieuwe verkiezingen komen?

2de
2de
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

In dezen overschat u Omtzigt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Misschien. Toch denk ik dat de oppermanipulator Rutte achter de schermen aan de touwtjes trekt (zie ook weer zijn uitspraak over Wilders-Joekreen).
NSC heeft veel ‘kartel’ in de gelederen.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Guus Berkhout

1) defaitistisch opmerkingen: ik begrijp de typering, maar het zijn toch echt niet meer dan constateringen van de werkelijkheid. Het idee dat een verkiezingsuitslag echt iets kan veranderen, is niet meer van deze tijd.
2) En dat is omdat tussen Nederland, EU, VN en andere organen zoals WHO een zodanig verstikkend net van regelgeving is ontstaan, dat alleen een heel grote verschuiving van het electoraat daar nog iets aan kan veranderen. Want het ambtenarenapparaat, de adviesorganen, de vakbonden, ze zijn allemaal gelijkgeschakeld. Ze houden zich aan de regeltjes omdat hun baan er van af hangt.
3) Maar die grote verschuiving van het electoraat die kan heel moeilijk tot stand komen, omdat het electoraat dagelijks wordt gehersenspoeld door gelijkgeschakelde media, die zichzelf typeren als ‘objectief’, ‘neutraal’, ‘kwaliteitskrant’.
4) De uitkomst van deze situatie is dat er alleen nog verandering mogelijk is door een heel ernstige, algemene crisis, zoals een economische depressie van lange duur of een militaire nederlaag zoals in 1918 of in 1945.
5) In ons geval lijkt het me niet uitgesloten dat beide tegelijk ons zullen overkomen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik vrees hetzelfde als u. Toch blijft de vredelievende burger op dit moment niets anders over dan gaan stemmen om in ieder geval (deels) beleid meer naar realisme te duwen.
Het gewelddadige scenario boezemt me angst in.

loekie
loekie
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

de overheid moet geminimaliseerd worden en de geldstromen moeten anders.

de inkomende geldstromen moeten kleiner, veel kleiner: belasting voor wat nodig is en niet voor elk idee van elke nitwit, miljoenen belasting heffen bij voorbaat.

de uitgaande geldstromen moeten bijna verschrompelen zo klein; de hele wereld krijgt Nederlands belastinggeld en de nederlanders die het ophoesten kunnen doodvallen

politici moeten met terugwerkende kracht tot 1990 persoonlijk verantwoordelijk zijn

enkele hoofdpunten naar mijn mening

Guus Berkhout
Guus Berkhout
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ja, alle politici hebben een kopie gekregen. Immers, ik spreek in het artikel niet één partij aan, maar de gehele Tweede Kamer. Als de MEERDERHEID akkoord gaat kan de informateur naar de volgend ronde.

Ik heb ook veel personen gevraagd een reactie naar politici in de Tweede Kamer te sturen om druk uit te oefenen op Putters: Stop met het gepolder!

We hebben in ons land weer lef en eigenwaarde nodig. Niet meepraten of nuanceren, maar gewoon tegen Brussel en linkse extremisten zeggen: Dat gaan we niet doen!!! Waarom zeggen we zo vaak, dat gaat toch niet lukken. Waarom laten we toe dat dit mooie land stap voor stap kapot wordt gemaakt?

Er zijn zoveel mensen die snakken naar een andere koers. Als we de rijen sluiten, gaat dat ook gebeuren. Let wel, als Den Haag blijft polderen, dan gaat er niets veranderen en komt er een kabinet van dommerds en lafaards. Dan maar liever nieuwe verkiezingen!

audio1958
audio1958
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn gedachte, een regering met Wilders zal er nooit komen. Men zal er alles aan doen om dat tegen te gaan. Kijk eens op Joop.nl. De haat bij links tegen Wilders zit zo diep, het is bijna angstaanjagend. Ik lees reacties die je kunt vertalen als een oproep om hem uit de weg te werken. Een grote vertegenwoordiging daarvan zit in de 2e Kamer. Woke, immigratie en de oorlog in het oosten zullen in stand gehouden moeten worden. En als Rutte Navobaas wordt zal dat laatste zeker doorgaan. Maar misschien ben ik een zwartkijker.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goede adviezen. Ik zou u willen vragen om deze column ook door te sturen aan dhr Putters zelf, want het is niet zeker dat hij op Opiniez.com is ingeschreven. ( en dat zou voor elke politicus een aanrader zijn, net als ze een abo zouden horen te hebben op EW magazine en Wynia’s week.

Henk de Verschrikkeliijke
Henk de Verschrikkeliijke
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Guus,

Prima advies – en wellicht ook een effectieve, realistische oplossing, alleen tezamen met de andere negen respondenten meen ik dat de kans op succes over deze band toch behoorlijk dicht bij nul uit gaat komen.

Ten eerste, het puinruimen over vele onderwerpen, het afknijpen van lekkend geld, nastreven van onhaalbare doelen gaat een slecht nieuws momentje zijn voor een hele bups aan parasitair geadviseer, geconsult, gewerkgroep geïnspireerd volk. Gaat niet gebeuren.

Ten tweede, we zouden dan keuzes moeten maken inclusief ‘Nee meneer Jansen, met uw geschiedenis van hoeren, snoeren, drank en drugs naast die hartaanval gaat u – 50- of niet – geen dure zorg meer krijgen. ‘ Wat trouwens ook geldt voor de pappa en mamma, alsmede de grootouders van meneer Jansen. Brrrrr.

Idemdito het autobezit: Minder files is minder auto’s.

Dat wordt inleveren over de volle breedte.

En dan hebben we kans op een overheid die wellicht met minder toekan, minder maar slimmer beleid heeft, minder mensen nodig heeft en – doe eens gek – ook nog eens minder geld opeist. Maar ja, de Rus en de noden van onze uitgewoonde defensie. De vergrijzing en met minimale zorg toch steeds grotere vraag.

Dus ten derde: minimale kans op structureel minder centjes via de overheid en omgekeerd evenredig meer kans op een stukje verantwoordelijkheid voor John Q Nukubu om zijn M/V/X boontjes te doppen.

Tot slot, de wenscoalitie over rechts is gekozen op leuke dingen voor de eigen achterban – Henk en Ingrid, Bobjanjoris, boer Henk en de verantwoordelijke vrienden van Pieter – maar er gaan op deze manier helemaal geen leuke dingen zijn. Alleen veel zuur gemengd met gruis en viezigheid voordat ergens – ver buiten de horizon van het huidig parlement – iets zou kunnen gaan gloren.

Winnie
Winnie
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Door wederzijds respect in willen samenwerken! Ophouden met zeuren!!. Bahhh!! Ga landers lekker in de zandbak spelen. Het is toch duidelijk waar het volk voor gestemd heeft!! Of wees eerlijk en vertel welke andere belangen meespelen, die wij niet mogen weten!!

Else Verwoerd
Else Verwoerd
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi idee hoor, en mijn waardering voor het benoemen van de grote problemen waar Nederland mee kampt. Maar laten we ook even vaststellen dat de meeste problemen het gevolg zijn van dertien jaar rechts regeringsbeleid met de VVD als grootste regeringspartij en premierleverancier, geflankeerd door andere hoofdzakelijk conservatieve partijen die sociaal-economisch VVD-beleid steunden.

Een generatie geleden beloofde de VVD door privatisering van de publieke sector ‘meer kwaliteit voor minder geld’. Het tegendeel is gebleken. Onderwijs kost ons intussen een godsvermogen (van 15 naar 55 miljard), maar de kwaliteit is verkwanseld, ziekenhuisbesturen plaatsen omzet boven patiëntbelangen, de woningnood is gigantisch en huizenprijzen zijn onaanvaardbaar gestegen doordat marktpartijen kapitaliseren op schaarste, publieke voorzieningen zoals leverantie van energie en drinkwater zijn in een risicozone beland, het openbaar vervoer buiten de Randstad kalft af, de overheid toonde zich structureel onbetrouwbaar naar burgers inzake ‘Groningen’ en de toeslagenaffaire, en de massa-immigratie was nog nooit zo groot als onder Rutte 1-2-3-4, mede omdat de VVD sinds jaar en dag een groot voorstander is van arbeidsimmigratie en onze grenzen ruimhartig openzette.

Kortom, fijn om al die problemen te willen aanpakken – maar dat vereist dan een rigoureus afscheid van het rechts-liberale VVD-beleid zoals Nederland dat de afgelopen 30 jaar heeft ondergaan.

Mooi als PVV-NSC-BBB en het hoopje-Yesilgöz deze problemen willen ‘aanpakken’, maar meer rechts beleid lijkt me *niet vanzelfsprekend* dé oplossing voor problemen die rechts zelf creëerde, verblind door hun eigen privatiseringsideologie. Die laatste lijkt mij een flinke schaduw om overheen te springen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Else Verwoerd

Een heleboel waarheid, maar. .’problemen die rechts zelf creëerde’… zou kloppen als de VVD (in ieder geval in de kabinetten met D66) als rechts beschouwd wordt, terwijl zij natuurlijk gewoon ultralinks beleid hebben laten uitvoeren.

53
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x