Boodschap aan de hoofdrolspelers in de kabinetsformatie

Immense problemen in ons land kunnen niet wachten

Titelfoto artikel Boodschap aan de hoofdrolspelers in de kabinetsformatie Guus berkhout opiniez

Foto: Public domain


Begin juli viel kabinet Rutte IV. Het is nu ruim een half jaar later en we zijn nog niet veel verder. Na een langdurig traject van ‘kennismaken’ en ‘aftasten’ wordt er nu aan de formatietafel veel gepraat over hoogdravende thema’s, zoals rechtsstatelijk en grondwettelijk. Dat getreuzel en geneuzel is tenenkrommend. Alsof er geen immense problemen in ons land zijn, die om een bliksemsnelle aanpak vragen. Prof. em. Guus Berkhout geeft een aantal adviezen aan de hoofdrolspelers voor meer vaart in de formatie.

De kabinetsformatie kan alleen een succes worden als álle vier hoofdrolspelers – Geert Wilders, Pieter Omtzigt, Dilan Yeşilgöz, Caroline van der Plas – bereid zijn om hun partijpolitieke hobby’s en wensen in de ijskast te zetten. In plaats daarvan moeten zij onder leiding van formateur Plasterk het overleg helemaal richten op de grote knelpunten, die dringend om aandacht vragen. Lukt dat niet, dan zullen er nieuwe verkiezingen nodig zijn om de politieke leiders in Den Haag nóg duidelijker te maken dat de bevolking geen ellenlang gepraat maar daden wil zien. Ze willen snel een vakkundig kabinet dat aan de slag gaat. De oplossingen liggen klaar!

 

Advies aan allen

In de afgelopen tweehonderd jaar wist Nederland een ijzersterke energie-infrastructuur op te bouwen met behulp van excellente energie-ingenieurs. Dat was hét fundament van onze ruimhartige verzorgingsstaat en onze hoge welvaart. Er gaan nu honderden miljarden overheidssubsidies naar hout, wind en zon. Dit peperdure klimaat-gedreven energiebeleid is technisch-wetenschappelijk onzinnig, economisch maakt het ons straatarm, het vraagt veel te veel ruimte en het is verre van duurzaam. Bovendien, de samenleving hals over kop elektrificeren zonder een bijpassend stroomnet, hoe onnozel kan de politiek zijn!

Beste politici, focus in plaats van op al die onzinnigheid op de energiebron van de toekomst: kernenergie. Investeer in een mix van grote en kleine kerncentrales in combinatie met fabrieken, die een deel van de goedkope en betrouwbare elektriciteit van die centrales omzet in synthetische energiedragers, zoals waterstof. Die energiedrager is bij uitstek geschikt voor grootschalige opslag en transport.

 

Advies aan Geert Wilders

De bevolking heeft u de grootste politieke partij gemaakt, omdat u de urgente problemen met lef en gezond verstand wil aanpakken. Slik deze beloften aan de kiezer niet in! Wel adviseer ik u om uw harde kritiek op de islam te vervangen door harde kritiek op de politieke islam (‘islamisme’). Immers, de politieke islam streeft naar een nieuw Nederland, waarin onze grondwet vervangen wordt door de sharia. Dat is nu al aan de gang. Ook adviseer ik u om uw ongelukkige uitspraak over ‘minder Marokkanen’ te vervangen door ‘minder criminele Marokkanen’. Immers, het zijn de Marokkaanse bendes (denk aan de uiterst gewelddadige ‘mocro maffia’) die Nederland in een rap tempo onveilig hebben gemaakt.

Nog een laatste advies: blijf alstublieft zelf uw fractie leiden en kies in het nieuwe kabinet (‘zakenkabinet’) voor ministers die kennis van zaken hebben. Nederlanders zijn het geklungel van bewindslieden die inhoudelijk geen idee hebben van hun portefeuille spuugzat!

 

Advies aan Pieter Omtzigt

In plaats van bijdragen aan het formuleren van oplossingen voor de immense problemen in ons land, legt u in de onderhandelingen grote nadruk op de naleving van onze Grondwet en geeft u daarbij Geert Wilders onder uit de zak. Maar meneer Omtzigt, het is toch overduidelijk dat de politieke islam en criminele maffia’s steeds meer grip krijgen op onze samenleving? Die lachen om onze Grondwet. Zou u Geert Wilders – met de door mij genoemde nadere duidingen – juist niet moeten steunen?

Maar er is nog een ander groot gevaar voor het op de achtergrond raken van onze Grondwet. Nederland tekent voortdurend supranationale verdragen, meestal buiten de Tweede Kamer om! Daarmee draagt ons land steeds meer nationale bevoegdheden over aan supranationale organen. Maar supranationale verdragen zijn generiek en houden géén rekening met de specifieke (on)mogelijkheden van ons land. Daar hebben de bestuurders van deze organen geen idee van en het interesseert ze ook niet.

Het zou naïef zijn te verwachten dat personen als António Guterres (VN), Klaus Schwab (WEF), Christine Lagarde (ECB) en Ursula von der Leyen (EU) zich ook maar iets zullen aantrekken van wat zij de Nederlandse burger aandoen met hun drammerige top-down directieven. Het is toch te gek voor woorden dat deze ongekozen bestuurders zich aanmatigen ons te vertellen hoe wij in Nederland moeten leven? Al die supranationale directieven worden geacht boven onze Grondwet te staan.

Meneer Omtzigt, u hecht terecht grote waarde aan het respecteren van onze Grondwet. Zou u zich dan niet, sámen met uw collega Geert Wilders, moeten richten op de wildgroei aan al die dwingende supranationale verdragen die geen enkele, en dan ook geen enkele rekening houden met de grondrechten van de Nederlandse burger?

 

Advies aan Caroline van der Plas

U komt op voor onze boeren en volkomen terecht. Voedselzekerheid staat aan de basis van onze rechtsstaat. Daarin spelen onze boeren een hoofdrol, en dan ook nog eens op mondiale schaal. Immers, onze boeren spelen het klaar om de hoogste productie te halen uit een hectare landbouwgrond. Dat is vooral in ons bomvolle land belangrijk, omdat een hoge landbouwproductie per hectare samengaat met ruimte houden/maken voor de natuur. En er is meer. Nederlandse landbouwwetenschappers zijn ook nog eens bezig om de landbouw aan te passen aan de klimaatverandering. Ik citeer Louise Fresco: “Hoe je het ook meet, de Nederlandse landbouw is duurzamer dan waar ook ter wereld.” Hoe is het met deze harde cijfers dan mogelijk dat onze boeren door de politiek worden weggepest? Mevrouw van der Plas, doe geen water bij de wijn en blijf volop opkomen voor onze creatieve landbouwsector!

Ik wil u nóg een hart onder de riem steken. U bent tegen bureaucratische rompslomp en excelleert in het zoeken naar gezond-verstand oplossingen. Daarentegen zitten we al decennialang opgescheept met een uitdijende overheid, die zich óveral mee bemoeit vanuit de overtuiging dat álles maakbaar is. Die staatsbemoeienis heeft geleid tot een bureaucratisch doolhof aan verkokerde protocollen en gedragsregels. Door de superingewikkelde rondpompmachine van inkomensafhankelijke belastingen en inkomensafhankelijke uitkeringen en toeslagen, heeft de politiek de maatschappij zó complex gemaakt dat alle overzicht en inzicht is teloorgegaan. Bestuurders geven nu zélf ook toe dat zij het overzicht vollédig zijn kwijtgeraakt.

U wordt verweten dat uw plannen niet zijn doorgerekend door het CPB. Alstublieft, geef daar niet aan toe! Als een plan zo ingewikkeld is dat het CPB eraan te pas moet komen om met een onbegrijpelijk rekenmodel te gaan vertellen of het plan goed of slecht is, dan moet zo’n plan de prullenbak in! Dus mevrouw van der Plas, trek u niets aan van die kritiek. Blijf dicht bij de werkvloer en blijf, zonder ingewikkelde rekenmodellen, op hoofdlijnen aan burgers uitleggen waarom uw plannen goed zijn voor Nederland.

 

Advies aan Dilan Yeşilgöz

De lastendruk van de groeiende groep laagopgeleide immigranten op onze zorg- en zekerheidsverplichtingen, onderwijscapaciteit, woningruimte en justitiële ketens is buiten proporties. Als we niet bereid zijn om duidelijke keuzes te maken over wie we wél en wie we niét binnenlaten, dan zullen de problemen in onze basisvoorzieningen alleen maar verder oplopen. Daar komt nog bij dat het niet alleen de asielzoekers zijn die zich fysiek melden in ons land. Door het grote aantal na-reizigers (vader en moeder, broers en zussen, ooms en tantes, …..) raken we de controle echt helemaal kwijt. We hebben ook geen idee wie die mensen zijn! De discussie over immigratie naar ons land moet niet gaan over aantallen, maar het moet gaan over wat nieuwkomers kunnen bijdragen aan onze samenleving.

Let wel, de staatscommissie Demografie 2050 onder leiding van ex-topambtenaar Richard van Zwol slaat economisch de plank volledig mis door te beweren dat ‘krimp een slecht idee is’. Het gaat bij welvaart niet om aantallen mensen, maar om productiviteitsverbetering! En daarvoor zijn scherpe keuzes nodig, zowel in de soort bedrijvigheid die we willen hebben/houden als de soort immigranten die we willen toelaten. Dat is een effectieve manier om met vergrijzing om te gaan!

De spreidingswet lost dus helemaal niets op. Integendeel, het verspreidt de asielellende over het gehele land en draagt nauwelijks iets bij aan het oplossen van de vergrijzingsproblematiek. Het nieuws is ondertussen in landen als Syrië, Turkije, Jemen en Eritrea met volle instemming begroet. Het gevolg is een nog grotere aanzuigende werking van gelukszoekers, met alle gevolgen voor de lastendruk op onze basisvoorzieningen. Mevrouw Yeşilgöz, hoe kunnen u en uw partij nog gezien worden als een betrouwbare partner?

Mijn advies aan u is om als de wiedeweerga orde op zaken bij uw achterban te stellen. Lukt u dat niet, wat heeft u dan nog te zoeken aan de formatietafel?

 

Advies aan Plasterk

Tot slot nog een advies aan de informateur. Geachte heer Plasterk, als een of meer hoofdrolspelers blijven zeuren over hun partijwensen, dan bewijst u ons land geen dienst om de formatie te rekken met als resultaat een wankel akkoord. Dan is het beter de stekker eruit te trekken, zodat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen kunnen komen, waarin kiezers de politieke leiders nóg duidelijker zullen maken dat de bevolking een totaal andere koers wil!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Els
Els
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heer Berkhout, hartelijk dank voor deze column. Behalve dat u het hele, ons miljarden kostende, klimaatbeleid veroordeelt, het verkwanselen van Nederland door ons kabinet aan supranationale organisaties, waarbij een democratisch proces volledig ontbreekt. Met als gevolg dat er, vanuit deze organisaties, steeds meer ingegrepen wordt in de individuele levens van de bevolkingen van de lidstaten, ongeachte de culturele verschillen. En de soevereiniteit van de staten langzaam aan het verdwijnen is. (Lees: ‘De aanval op onze natiestaat van Thierry Baudet). Ben ik blij dat u ook de islamisering binnen Europa aanhaalt. Er was onlangs een documentaire op de Belgische televisie, Djihad Sur l’ Europe, waaruit blijkt dat al vanaf 1990 ímams verspreid werden in Europa om de daar al wonende moslims én de nieuwkomers op te leiden om de strijd aan te gaan met de westerse beschaving.
Hopelijk heeft Pieter Omtzigt deze documentaire ook gezien en krijgt hij een andere kijk op Artikel 1 van onze grondwet als het gaat om vrijheid van godsdienst. En zal hij wat ruimdenkender komen te staan tegenover het PVV- programma betreffende de islam.

H.J.
H.J.
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Els

Els ik geloof, dat Omtzigt niet echt een verandering van beleid voor staat.
Omtzigt is ten voeten uit CDA, welke pet hij nu dan ook probeert om op te zetten.
De club van Opa Bernhard heeft het pad geëffend, voor de club van Maxima en Mabel.
En dat gaan wij als Nederlanders in een schrikbarend tempo merken, ik merk het als oudere ras Nederlander aan den lijve, in deze nieuwe eeuw is niets meer normaal wat aan het eind van de vorige eeuw nog normaal was.
Leugens en bedrog hebben de plaats ingenomen, van kameraadschap en saamhorigheid.
Angst en tweedracht zaaien, zijn de speerpunten van het Linkse Rutte Kartel.
En de gesubsidieerde media staat volledig achter deze speerpunten het LRK.

Jos
Jos
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Leve de vrije, seculiere Republiek der Nederlanden…NEXIT.
Ja, ik val ik herhaling, maar ik zie dit als enige oplossing. Anders is het slechts een 1 stap naar voren en 2 reug.

Jos
Jos
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Reug = terug

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beter kun je het niet verwoorden. Mensen zonder kennis van zaken besturen ons land. Met de komst van de interimmanager is deze kwaad begonnen. Als maar de cijfers kloppen het werk hoeft niet leuk te zijn en mensen als machines benaderen normal is. ‘Het is nergens meer leuk’ , zei ooit Fortuyn op deze thema. En deze thema heeft sterk bijgedragen aan de val van het socialisme van het Sovjet rijk. En nu bouwen wij het hier als het aan onze politici ligt. En het zijn niet eens meer onze politici die onze leven bepalen van afstand en waarvoor werd blindelings getekend omdat ‘het hoort’. Wat er moet gebeuren is zo snel mogelijk de tijd terugdraaien. Alles kan als je het maar wil.

Cor
Cor
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlandse overheid is geen zelfstandige overheid, deze overheid wordt geleid door het WEF die weer geleid worden door de elite op deze aardkloot voor nog meer macht en geld.
Als je boven al dit wangedrag gaat hangen en je gebruikt enige helikopterview dan zie je dat de burgers (belanstingbetalers) langzaam worden leeggemolken en dat ze geen eigen bezit meer hebben en dat ze gereguleerd en gecontroleerd worden door de overheid. Daarnaast is polarisatie een goede tool om de mensen tegen elkaar op te zetten. Er was ooit een klein dictatortje die de slogan hanteerde “verdeel en heers” en dat klopte ook nog.
En de emotie angst is een goede tweede tool om de doelstellingen van het WEF te realiseren. Dit staat allemaal beschreven in het boek van Swabbie ‘ the Great Reset’ .

3 jaar terug was dit nog een complottheorie vooral voor de vele schapen onderons, de mensen die wel konden nadenken en naar de waarheid zochten en deze gevonden hebben waren geen aluminium hoedjes dragers of Wappies nee deze mensen waren veel slimmer dan de vele schapen en doorzien het groter geheel en het doel.

H.J.
H.J.
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Trek de stekker er uit, met dit soort geleuter wordt alleen Schwab gelukkig.
Wilders neem maatregelen anders gelooft niemand je meer.

Marc
Marc
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Of de Eerste Kamer moet worden afgeschaft, of verkiezingen voor de Tweede Kamer en Provinciale Staten moeten kort na elkaar of tegelijkertijd worden gehouden.

Voorkomen moet worden dat er twee Kamers zijn die elk een inhoudelijk tegengestelde politieke opdracht van de kiezer heeft meegekregen.

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door Marc
Marien
Marien
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een super goede column en precies de goede conclusies en adviezen.
Prof Berkhout, ik hoop dat u dit stuk ook aan de degenen heeft gestuurd tot wie u zich richt. Ze moeten uw adviezen zeker onder ogen krijgen,

Andre
Andre
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Allemaal wijze woorden. Maar het uitbrengen van een rapport Demografie 2050 en het aannemen van de Spreidingswet door de EK hebben de formatiebesprekingen eigenlijk al zinloos gemaakt.
Dit is een treurige constatering.
Naast een Advies aan Wilders en de anderen, zou er een Advies aan kiezers aan toegevoegd kunnen worden met de volgende overwegingen:
– wilt u echt uw kinderen laten leven in een propvol land met 20 of 21 miljoen inwoners?
– wilt u echt in elke gemeente en in elke wijk honderden asielzoekers (die eigenlijk illegale migranten zijn zonder geldige asielexcuus) in kwartieren?
– wilt u echt het hoogste acceptie-percentage van asielaanvragen in de hele EU handhaven?
– wilt u echt een energietransitie doorzetten die onvermijdelijk energie-armoede betekent in de winter en geen invloed heeft op klimaatverandering?
Of wilt u gewoon kwaliteit van leven behouden, zelf bepalen hoe en wanneer u energie verbruikt en wie uw land binnenkomt om levenslang een uitkering te trekken in een gratis huis? Aan u de keus.

Bernardo A.
Bernardo A.
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Over dat doordrukken van die spreidingswet las ik ergens, dat dit een streek van Rutte zou zijn. Dit moet een bom onder de formatie zijn en uitstel van een kabinet met de PVV. Rutte heeft daar baat bij, omdat een kabinet met de PVV zijn sollicitatie bij de NAVO kan schaden.
En zoals we inmiddels wel weten is deze maniakale gek niet te beroerd om een compleet land op te offeren voor zijn eigen gewin. Moge God verhoeden dat hij inderdaad een hoge functie bij de NAVO krijgt.

John
John
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Omtzigt presenteerde zich vóór de verkiezingen analytisch sterk, hij leek de problemen in onze maatschappij te begrijpen en ook aan te willen pakken, en is daarom gekozen door een grote groep mensen. Maar nu lijkt hij de formatie willens en wetens te torpederen. Ik betwijfel echter of dat überhaupt wel met de PVV te maken heeft. Ik vermoed dat hij zich heeft vergaloppeerd, en nu denk ik dat hij in de eerste plaats zichzelf saboteert (mogelijk nog steeds overspannen, kan het allemaal niet overzien, trekt zich uiteindelijk om die reden helemaal terug? Wie weet…). Yesilgöz leek voor de verkiezingen ook heel even the voice of reason voor de VVD, weg met Rutte, een frisse wind erdoor, maar ook dat bleek achteraf gezien niks meer dan een schijnvertoning. Ze blijkt nu een marionet van Rutte te zijn, of heeft ze meerdere meesters? Ze (b)lijkt in die rol in ieder geval uit te zijn op het destabiliseren van de formatie. En Caroline, tsja… Ik zag sterke woorden voor de verkiezingen. Ze leek een nuchter boegbeeld voor de boeren en buitenlui, laat het gezonde verstand weer regeren was de boodschap. Maar door de grote overwinning in de eerste kamer, lijkt de BBB nu helemaal overstretched en lopen ze zichtbaar op dun ijs tijdens de formatie van Wilders I. Ik denk dat nieuwe verkiezingen, nu we allemaal de ware aard van deze beestjes hebben gezien, wel het beste zou zijn. Laat de afvalligen maar lekker afvallen en laat de PVV het maar een tijdje op eigen kracht proberen. Want of dat nu gebeurt, of pas over 4 jaar, of anders over 8 jaar met dan misschien wel een echt extreemrechtse partij. Jihad en de invasie van Europa zijn een feit, en de politiek zal uiteindelijk geen andere keus hebben dan rechts te re(a)geren.

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door John
Josef
Josef
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang die buitenlandse praatclubjes het hier voor het zeggen hebben komt er geen rechtse regering want die zitten overal achter met gestook op “integere” media en van het kwaadaardige haagse kartel zooitje!

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door Josef
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Sympathiek artikel, en zeker, zo eenvoudig kan het zijn, moet het zijn.
Eén opmerking echter: dat we een halfjaar na het vallen van de Rutteclan nog niet veel verder zijn kan natuurlijk niet op het conto van de formerende partijen geschreven worden. Er moesten nl. eerst nog nwe verkiezingen plaats vinden. Die, zo kennen we de Rutteclan, zo laat mogelijk ingepland werden zodat dan, hoera, ook nog het langdurige kerstreces de boel zou traineren. Alles om de demissionaire kliek zo lang mogelijk tijd te geven hun linkse plannetjes alsnog uitgevoerd te krijgen.

Peter
Peter
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Elke week, zelfs elke dag worden door het demissionaire kabinet besluiten genomen die deels niet meer of alleen met grote inspanning en veel tijdverlies terug te draaien zijn. Besluiten, die nagenoeg allen buiten Nederland worden genomen.

Opzettelijk (?) geneuzel bij de formatie en een uiterst wankel kabinet als het er al, te laat, van komt. Dat is momenteel het scenario.
Nieuwe verkiezingen zouden duidelijkheid kunnen brengen, gezien de situatie in Europa, helaas ook te laat.
Ingezet wordt nu op de verkiezingen van het Europees Parlement in juni. Een groteske vertoning, zie hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Parlement en helaas ook te laat door vergaande ‘internationale besluiten’ die nog tot én mei door het zittende EU- parlement worden genomen.
Nederland is al eeuwen het land voor vluchtelingen: https://ongekendbijzonder.nl/co-creatie/tijdlijn-400-jaar-vluchtelingen-in-nederland/
Zonder Dublin akkoorden en andere “deals” regelde Nederland dat in het verleden zelf. Is dat de reden dat het een megalomaan probleem is geworden? Omdat Nederland het niet meer zelf mag regelen.

Wat je ook aan adviezen geeft aan de 5 hoofdrolspelers in de huidige formatie, welk resultaat het brengt, het komt te laat, is wankel en zorgt voor uitstel van executie.

Complex is niet hetzelfde als onmogelijk:

NEXIT

Roos
Roos
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldige column. Wordt deze ook naar de genoemde hoofdrolspelers gestuurd ter inspiratie? Want de column alleen hier plaatsen draagt niet voldoende bij aan het formatieproces.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Guus,

Geen woord Frans (of Chinees) aan, en toch …

Zou gezond verstand, kritisch realisme en/of boerenslimheid opgeld doen, dan houdt dat noodzakelijkerwijs in dat heel wat langer en veel langer aangehouden dogma’s, ideologisch gestuurde handelswijzen bij het grofvuil, of in ieder geval wat meer achterin de bezemkast komen te staan.

Fijne dingen – die misschien niet helemaal goed werkten, en waaraan nog wel een beleidsnotaatje gewijd kon worden (‘herijking’, ‘meer focus’ en vooral altijd ‘meer geld’) – waar een boel betrokken mensen, dan officieel moeten erkennen of moeten laten registreren, dat ze jarenlang met niet zulke slimme zaken bezig zijn geweest. En de beleden doelen en nagestreefde oplossingen eerder verderweg dan dichterbij gebracht hebben.

Pijnlijk, want dan ook verantwoordelijkheid en zelfreflectie, en daar hebben we ons allemaal in ons individuele bestaantje de afgelopen 20 / 30 jaar lekker ver van verwijderd. Brrrrr, want met verantwoordelijkheid kunnen we ook niet lekker beginselloos en opportunistisch doorpakken met de volgende modegril om hetzelfde 2.0 te doen. Dat zou de carrière en standing maar belemmeren. De gedachte alleen al …

Kortom, gelijk hebben betekent nog niet gelijk krijgen, want er staat dan niet één keizer in zijn blote niksie, maar een heel leger dik van grotere en kleinere bovenbaasjes (beleidsmedewerkers, activistische ambtenaren, interimmers, consultants, etc., etc.)

En die blob stapt niet zo maar opzij. Nog even los van het dingetje dat dit de mensen zijn die bij benadering weten hoe dingen werken en dus ergens onmisbaar zijn. Beetje zoals Adenauer en de wat uit de hand gelopen herimport van allerlei ex-nazi’s in beginjaren van de BRD, waar de kindertjes 15 jaar laten helemaal RAF op gingen.

Bernardo A.
Bernardo A.
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk, dat wij van het komende kabinet niet al teveel moeten verwachten. Omtzigt heeft een CDA 2.0 om zich verzameld dat liefst gewoon met de oude politiek verder wil. Met Omtzigt als dekentje over de club, zodat de maatschappelijke rottingslucht niet al te penetrant wordt.

Yesilgöz is aangeschoten wild. Ze heeft een grote mond, maar ze spreekt met gespleten tong. Of het e.k. VVD partijcongres moet heel duidelijke standpunten verwoorden, wat tot scheuring in die partij kan leiden. Of men laat ook na het aannemen van die spreidingswet de boel voortsudderen en dan blijft de VVD een uiterst onbetrouwbare partner in het kabinet.
In dat geval kan Wilders het best meteen de stekker uit de formatie trekken.

Wat wel een kentering zal vormen is de staat van de economie.
De Rotterdamse haven noteert al 2 jaren een daling in overslag van bulkgoederen en containers. De export is in 2023 met 7,4% gedaald en het aantal uitzendbanen is met 6% gedaald. Dat zijn indicatoren, dat het met onze economie heel hard de verkeerde kant uitgaat. En een flinke recessie, of erger, is doorgaans een goed moment om een samenleving zonder al teveel weerstand te hervormen.

robert van gemeren
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Leuk en goed geschreven. Er zit echter 1 hele grote fout in. U schakelt gelijk door naar nieuwe verkiezingen. Maar na het mislukken van VVD-NSC-BBB-PVV komen er helaas EERST nog gesprekken van PvdA/GL met CDA + NSC + VVD. Wel of niet evt met D66. En die konden wel eens gaan lukken. ‘zomaar nieuwe verkiezingen’… zó werkt dat niet… Denk even aan 1977… Geert kan maar 1 ding doen; probleemmaker Omtzigt juist laten zitten en Dilan VVD met een VVD lang gekoesterde wens naar binnen halen EN haar steunen in haar effort de linker D66-flank van het VVD kalt te stellen en de koers van de VVD terug naar Rechts te brengen. Laat hem tijd kopen daarmee; een minderheidskabinet, gedoogd door FvD, SGP en Ja21. 75 zetels, net maar 1 tekort. Maar als je NSC eruit zet dan komt er gedonder in die partij en dat kon wel eens goed zijn… Week Soepboer los en je hebt je 76e zetel. Wankel ja, maar laat een minderheidskabinet aub 1 jaar bestaan, en LEVER aan de NL bevolking, zodat eind 2025 bij nieuwe verkiezingen de PVV naar 50 gaat, BBB naar 10, VVD op 18, en FvD en SGP samen nog eens 6 zetels (JA21 valt weg). Zó moet het…

Bernardo A.
Bernardo A.
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  robert van gemeren

Zo’n links kabinet heeft gek genoeg ook zo zijn pluspunten. Nog 4 jaar de bevolking een beleid door de strot duwen dat de bevolking niet wenst, wordt de genadeslag voor alle deelnemende partijen.
Ik voorzie dat er 2 problemen ontstaan die onoverkomelijk worden voor zo’n links kabinet.

1. De VVD gaat dan scheuren en daarmee komt het kabinet in gevaar.

2. De economie begeeft zich nu al richting recessie. En dat kon dit keer wel eens heel groot gaan worden. Zou het kabinet het gedonder binnen de VVD nog overleven, dan kan zij haar wanbeleid niet langer voortzetten; het geld is er domweg niet meer voor al die linkse luchtfietserij. En je kunt het je ook niet meer veroorloven om nog meer bedrijven weg te pesten. Je hebt die werkgelegenheid veel te hard nodig.

Ik geef zo’n links kabinet geen 2 jaar. En daarna blijft er amper nog iets over van linkse,- en middenpartijen.

robert van gemeren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Ik snap uw gedachtegang, maar zie Venezuela en Argentinië, het kan altijd NOG slechter… En immigratie is gewoon onherstelbaar. En alle slimme hardwerkende nederlanders die het zinkende schip NL verlaten, die krijg je ook niet meer terug. Soms komen er dingen gewoon niet meer goed. NL heeft afgelopen 40 jaar kunnen zien waar Links toe leidt. Ik zou er niet op vertrouwen. PVV naar 50 is mooi en kan het best nu maar verzilvert worden. Maak desnoods een minderheidkabinet dat het 1 jaar volhoudt. De genadeslag voor VVD en Links komt tóch wel… 🙂

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x