Toch historische koerswijziging op Klimaatconferentie COP 28

Fossiele brandstoffen terug van (nooit) weggeweest

Ook al willen politiek en media ons doen geloven dat op de klimaattop COP 28 in Dubai historische vooruitgang is geboekt op weg naar een ‘fossielvrije’ wereld, het tegendeel is het geval. Er heeft namelijk een historische koerswijziging plaatsgevonden: fossiele brandstoffen zijn als ’transitie-brandstof’ weer in ere hersteld. Het ging op deze klimaatconferentie dan ook vooral over het veel urgentere energievraagstuk. Deze koerswijziging heeft eveneens grote gevolgen voor Nederland, schrijft Guus Berkhout.

In het schatrijke Dubai vond van 30 november – 13 december jl. de 28e klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats (COP28). Meer dan 100.000 bezoekers (70.000 officieel + ruim 30.000 onofficieel) bezochten dit indrukwekkende evenement. In de media werden vele lovende woorden geuit over de historische vooruitgang, die daar is geboekt. Maar wie bereid is om achter de boterzachte slotverklaring te kijken, ziet dat er in werkelijkheid een historische koerswijziging heeft plaatsgevonden. Zoals te verwachten, hielden de politiek en de media dat onder de pet.

 

Opvallende uitkomst

Ik vat het ware gebeuren aldaar kort samen:

  1. Voor het eerst in de lange reeks van 28 klimaatbijeenkomsten ging het niet meer primair over klimaat, maar vrijwel geheel over energie. Tijdens de bijeenkomst werd het gaandeweg duidelijk dat men het energievraagstuk vele malen urgenter vindt dan het klimaatvraagstuk. Alles wijst erop dat de afschrikwekkende angstverhalen over naderende klimaatrampen aan geloofwaardigheid hebben ingeboet.
  2. Een spectaculaire wending was ook dat fossiele brandstoffen van nu af aan mogen worden gekwalificeerd als een transition fuel. Over hoelang die transitie zou moeten duren werden geen harde uitspraken gedaan. Noch werd duidelijk gemaakt wat na de transitie de nieuwe energiebron zou moeten worden.
  3. Eveneens werd erkend dat arme landen alleen maar een reële kans hebben zich te ontwikkelen, als hun energiesysteem zich voornamelijk gaat richten op fossiele brandstoffen. Het opdringen van peperdure ideologische alternatieven, zoals wind en zon, lijkt hiermee voorgoed van de baan.

COP28 Dubai: begin van het einde van klimaatalarmisme

 

Koerswijziging

Het is duidelijk dat deze opzienbarende koerswijziging grote gevolgen zal hebben voor de mondiale energiesector. Fossiele brandstoffen zullen voorlopig alsnog gezien worden als onmisbaar in het functioneren van de wereldeconomie. Natuurlijk concludeerde men ook dat kolen, olie en gas ‘zo snel mogelijk’ moeten worden vervangen, maar men ziet nu in dat dit pas  dient te gebeuren als er deugdelijke alternatieven zijn.

Inderdaad zien we wereldwijd dat die verandering al in volle gang is ingezet. Mondiaal worden er steeds meer kolengestookte energiecentrales gepland. Dat zijn er nu al meer dan 1000 (!) en die groei zal na het gebeuren in COP28 alleen nog maar verder toenemen. Immers, fossiele brandstoffen worden nu door de VN getolereerd als een onmisbare transitiebrandstof. De volgende klimaattop, COP29, zal plaatsvinden in het rijke olie- en gasstaatje Azerbeidzjan. Verwacht mag worden dat aldaar deze nieuwe zienswijze verder zal worden doorgetrokken.

 

Renewables economisch onverantwoord

Bovendien, vergeet niet dat wereldwijd de harde werkelijkheid ons heeft geleerd dat energiesystemen, gebaseerd op de intermitterende energiebronnen wind en zon, economisch onverantwoord zijn. Windparken en zonneweiden kunnen in de praktijk slechts worden ingezet als we de bestaande fossiele infrastructuur blijven gebruiken. Deze harde les verklaart mogelijk dat, ondanks de duizenden miljarden subsidies in deze renewables, het wereldwijde aandeel van fossiele brandstoffen maar niet onder de grens van 80% wil zakken. De koerswijziging in Dubai komt in die zin niet uit de lucht vallen!

Energiebeleid Rutte IV was fysisch, technisch, economisch en moreel onverantwoord

 

Aardgas

De lezer zal zich nu waarschijnlijk afvragen: wat betekent dit allemaal voor óns land? Wel, heel veel. In deze nieuwe situatie zal er in de komende decennia van een snelle fossiele afbouw geen sprake meer zijn. Bovendien zullen vanuit milieuoogpunt gasgestookte centrales veruit te prefereren zijn boven kolengestookte centrales. Wereldwijd zal aardgas gekoesterd worden als de ideale transitiebrandstof en zullen gasvoorraden een nog grotere strategische waarde gaan vertegenwoordigen.

Dat geldt uiteraard ook voor de gasvelden in óns land. Zo bevat het Groninger gasveld zeker nog zo’n 300 miljard kuub winbaar aardgas. Geschat wordt dat er zich in andere gasvelden onder de Nederlandse bodem nog zo’n 200 miljard kuub bevindt. Als wereldwijd iedereen ten gevolge van de COP28-koerswijziging bezig is met het uit de kast halen van zijn fossiele brandstofplannen, kan de Nederlandse politiek het écht niet maken om gewoon door te gaan met het onklaar maken van zijn natuurlijke transitievoorraden.

 

Aardbevingen

En er is nóg een belangrijk feit. De Groningers zijn de afgelopen tien jaar bij het vergoeden van de aardbevingsschade door de Haagse politiek schandalig behandeld. Daar komt nog bij dat het stoppen van de gaswinning in Groningen geenszins betekent dat aardbevingen zullen wegblijven! De situatie is en blijft nog steeds onveilig en mag dus zo niet worden achtergelaten. Als de politiek dat tóch besluit te doen, dan zou dat voor de Groningers een trap na betekenen.

Gelukkig is er wel degelijk een oplossing die al heel veel jaren met succes elders wordt toegepast, namelijk grootschalige injectie van zeewater. Die injectie zorgt ervoor dat de druk in het reservoir wordt verhoogd. Dat proces is in de olie- en gasindustrie de gewoonste zaak van de wereld om de productie op peil te houden. In Groningen is het creëren van een hogere reservoirdruk dé oplossing om de kans op flinke naschokken te verkleinen. Echter, als de productieputten worden volgestort met cement, zoals de politiek dat nu wenst, is die mogelijkheid voorgoed verkeken. Nogmaals, na alles wat de Groningers is aangedaan kan de politiek dat écht niet maken!

 

Boodschap aan nieuw kabinet

Mijn boodschap aan het nieuwe kabinet is dat fossiele brandstoffen voorlopig worden gezien als onmisbaar. Aardgas wordt daarbij gekwalificeerd als de ideale transitiebrandstof. Dat blijkt niet alleen uit de veelzijdige discussies in Dubai (kijk niet naar de nietszeggende slotverklaring), maar ook uit de vele nieuwe kolen-, olie- en gasprojecten die er wereldwijd zijn en worden gestart. Als iedereen zijn energiebeleid aan het heroverwegen is, moet het gasrijke Nederland zich daarbij aansluiten.

Mijn boodschap aan het nieuwe kabinet is dan ook dat Groningse productieputten niet moeten worden volgestort met cement en dat de rijke gasvoorraden onder de Nederlandse bodem ten volle moeten worden benut. Bedenk wel, gooi nooit oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u wel voor het duiden van dit, ook nu weer, ‘ongehoord nieuws’ in de msm.
Het zou toch bij evenwichtige berichtgeving zo moeten zijn dat élk aspect van grote veranderingen/verschuivingen in de energievoorziening van alle kanten besproken kan worden. Voor- en nadelen, kosten en baten, voor- en tegenstanders, realistische en ruimhartige oplossingen voor gedupeerden.
In Groningen wordt weer het kind met het badwater weggegooid. Terwijl de forse inkomsten van verdere exploitatie, met technisch beheerste gevolgen, de regio enorm zouden kunnen helpen.
Dat men het niet wil is een politieke keuze, de subsidiebelangen van de wind- en zonne-industrie zijn ws belangrijker in den Haag

walter
walter
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ook maar meteen de aandeelhouders van onze gasvelden een flinke boete opleggen door het afsluiten ervan en zich te onttrekken van schadevergoeding maar ons wel met de schaliegas rommel voor 3x hogere kosten heeft opgezadeld.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  walter

Om nog maar niet te spreken van de pensioenfondsen, waar inmiddels door het dictaat om ‘fossiele’ beleggingen af te schaffen, al miljarden zijn verdampt. Geld van de pensioendeelnemers, he. Laat dat ook goed doordringen.
M.i. dient een pensioenfonds uitsluitend voor de aangeslotenen een zo goed mogelijk rendement te realiseren. Het is geen activistenclub, maar zo opereren ze wel momenteel.
En met de nieuwe ‘pensioenwet’ zal het nog vele malen erger worden.
Ordinaire onteigening op gigantische schaal.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit lijkt goed nieuws voor de wereld, maar is het ook goed nieuws voor EU burgers? In de Green Deal van Timmermans is 55 % CO2 reductie afgesproken voor 2030.
In “On the path to a climate-neutral Europe by 2050” wordt ons zonder omwegen medegedeeld dat:
1) dat de 55 % reductie nu echt wettelijk is vastgelegd;
2) dat het op een eerlijke en kosteneffectieve manier zal worden gerealiseerd;
3) en dat het een ‘kans is om een nieuw economisch model’ te realiseren.
Wat betreft punt 3): doet erg denken aan de WEF-propaganda en communistische idealen, die los staan van klimaat- en milieu-bescherming.
Ik vrees dat de Green Deal niet plotseling zal verdwijnen, ondanks de COP 28. De doelstelling van 55 % reductie is onmogelijk te halen. De Opperste Sovjet in Brussel zal naarmate het falen van deze politiek steeds duidelijker wordt, steeds harder proberen om de gewone man restricties op te leggen op het gebied van fossiele brandstoffen om de schijn op te houden. De ideologische starheid die de Opperste Sovjet in Brussel in het verleden getoond heeft, zal ook hier zijn funeste werk doen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Je zult ook de infrastructuur van de maatschappij in stand moeten houden. De economie zal moeten blijven draaien.
Zoals u weet begint dat allemaal al een beetje in te zakken.
Soms kun je wel dingen willen, maar zoals Mick Jagger al zei, You Can’t Always Get What You Want

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hoor net dat Kaag haar baan als minister van financiën opgegeven heeft.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Voor NL op zich goed nieuws, maar dat Jetten dat ministerie moet aansturen slaat nergens op. Hij kan nog niet eens 1 ministerie,. Kaag was m.i ook slechte minister.

Josef
Josef
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

heb ook gehoord dat zij een baantje bij de VN krijgt om de Gaza op orde te brengen.
Een palestijn en orde brengen?

J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Je vrees is terecht, eigenlijk gewoon bewaarheid. De strakkere Europese afspraken en de nog fanatiekere en dure nationale NL plannen blijven gewoon bestaan naast COP 28. Daar komen we alleen vanaf als de nieuwe (nog te vormen) regering gesteund door een kamermeerderheid daar expliciet toe besluit.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Net of het verstand terugkeert. Dat is waar het om altijd gaat zoals in de laatste zin staat. Gooi oude pantoffels niet weg voordat je nieuwe emaar ook betere hebt aangeschaft.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is idd waanzin de Groningse putten dicht te metselen. Het mooie van de voorraad resterend aardgas is dat we het als transitiebrandstof kunnen gebruiken in de jaren die nodig zijn om meer daken van zonnepanelen te voorzien en vooral om kerncentrales te bouwen. Die stamp je niet zomaar uit de grond, al duurt het niet zolang als Frans Timmermans beweert.
In alle varianten natuurlijk wel met ruimhartige en snelle compensatie voor Groningse aardbevingsslachtoffers.

Een goede kennis van mij is een werktuigbouwkundig ir met veel (buitenlandse) ervaring ohgv energiecentrales. Hij doet nu projecten voor RCN Petten. Zijn mening is: “Het bouwen van kerncentrales duurt tegenwoordig in landen als NL zo lang en is zo duur door zwaar overdreven te extreme veiligheidseisen en eindeloze onredelijke not-in-my-backyard procedures.”
En idd, die eisen zijn veel strenger dan bij chemische complexen en staalfabrieken, hoewel die veel vervuilender en gevaarlijker zijn. Tot 2006(!) reden er wekelijks chloortreinen dwars door Utrecht, over het oude Maliebaanlijntje. In mijn vroegere studentenkamertje hoorde ik ze ’s nachts op 60 m afstand langskomen.
In een scenario uit 2000 gingen autoriteiten bij een ernstig ongeval met een chloortrein in stedelijk gebied uit van 5.000 doden en 18.000 gewonden. Dat is vele malen hoger dan alle slachtoffers van kernongelukken ter wereld tot nu toe bij elkaar opgeteld, Tsjernobyl inbegrepen.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is dus een toneelstukje om het werkelijke scenario achter de schermen door te laten gaan. Dat is de verdere globlisering en bijbehorende economische belangen uitbeiden. En zelfs gaat het om macht en uiteindelijk om macht om de wereldorde. Ik wilde nooit geloven dat er mensen zijn die dat nastreven maar ik begin er aan te twijfelen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

Nou, ik twijfel niet meer.
Alles wijst er op dat de westerse welvaart de nek moet worden omgedraaid. Alle aardbewoners even arm en afhankelijk. Meegaand buigend en kruipend voor de kruimels die hun ‘weldoeners’, de machthebbers in een nwe wereldorde hen toewerpen.

Frans Galjee
Frans Galjee
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk verhaal Guus maar de vraag is in hoeverre die groene doordenderende trein richting stootblok nog op tijd gestopt kan worden. Ook vraag ik mij af of een nieuw kabinet hier die waanzin wel kan stoppen en op energietransitie een realistischer beleid zal of kan gaan voeren. Hoe sterk is de groene lobby en het groene verdienmodel?

H.J.
H.J.
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er is zoveel kapot gemaakt in Nederland door het Linkse Rutte Kartel dat de belangrijkste daders uit Nederland wegvluchten Hoekstra, Kaag en Rutte.
Laatstgenoemde heeft zijn vlucht verpakt met een smoes.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ben ook benieuwd wanneer Jetten zijn biezen gaat pakken.

H.J.
H.J.
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Kijk wat er nu weer voor shit naar boven komt uit de vriendjesclub van Rutte 3.
Van Nieuwenhuizen minister van oa Waterstaat (2017-2021) had op een gegeven moment zelfs 3 petten op.
Zij was zelfs als minister al corrupt.

Frank pouw
Frank pouw
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk van Berkhout inhoudelijk en wetenschappelijk. Laat de met goedgevulde zakken dhr. Gerrit Hiemstra het maar niet lezen want dan wordt ook Berkhout net als andere wetenschappers zoals Jaspers gewoon aan de kant gezet. Lees broddelwerk in FD.
Er moet toch een manier zijn om die idioten in Den Haag en de msm en de nos aan hun verstand,dat eigenlijk ontbreekt te zeggen dat er miljarden worden weggegooid alhoewel weggegooid is niet juist want verdwijnt in de zakken van de eco maffia.hoe zou het met Siemens gaan? Oh ja ik bel Vattenfall wel even want zij kunnen mij exact uitleggen hoe geld te verdienen aan een landje met lilliputters aan het roer die wel gekozen zijn door de bewoners van dat Efteling landje.
Wat windenergie betreft lees even over de koersverandering van Australiësch fanatieke energie en milieu minister. Over de sodemieter op naar ik meet Tasmanië.
Dan de rare metals,dan de verborgen kosten van onderhoud en aanleg en productie kabels uit zee,daar schijnt ook iets mis mee te zijn dan de verzekeringen,moet ik nog even doorgaan…nou als laatste blijft er nog iets over dat zijn de kosten die de consument moet betalen voor schandalig beleid. Oh ja volgen m. Bouwman u weet wel de huis econoom van nieuwsuur de inflatie is alweer onder controle. De terreur van sancties die die wijsneuzen in Brussel Putin opgelegd hebben hebben alleen maar schade aangebracht in hoe kan dat nou Europa want money makes the world go round alleen dat hebben die sufferds in Brussel en zeker in Den Haag niet door alleen de firma Rutte vooruit die wel en op weg naar Brussel gelijk financieel talent naast alle andere kwaliteiten Kaag.

Peter
Peter
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Als de meeuwen op een pootje staan, is het tijd om overstag te gaan”

Gezegde van schippers om niet vast te lopen op een ondiepte.

Het is opletten nu dat het demissionaire narrenschip definitief voor anker gaat.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Inderdaad!! Jetten neemt als inval-demissionair-minister financiën waar voor Kaag, die
voor de VN dingen gaat ‘regelen’ voor Gaza. Als de wiedeweerga nu een nw kabinet, voor hij de bodem van de schatkist ook nog leeg schraapt voor zijn vriendin bij D66.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Die koerswijziging is alleen ingezet omdat de westerse economieën zagen dat ze het op de ingeslagen weg niet zouden redden.
De vraag is of ze het na deze koerswijziging wel zullen redden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ondertussen lopen de spanningen in het Midden-Oosten flink op.
Het zou wel eens een moeilijk jaar kunnen gaan worden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Kaag gaat het wel regelen daar.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekende nuancering want de msm lieten dit achterwege en staken alleen maar de loptrompet over de EU en NL doelen, zoals gewoonlijk. Ze vielen vooral over Sultan Al Jaber’s opmerking dat we voorlopig nog fossiel nodig hebben, terwijl die man iets constateerde wat iedereen met enig gezond verstand ziet, alleen is het niet het gewenste narratief. Ik hoop echt op een kabinet wat hiermee korte metten maakt.

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x