Martin Bosma Kamervoorzitter: op het breukvlak van twee tijdperken

Er is werk aan de winkel

Titelfoto bij artikel Martin Bosma Kamervoorzitter: op het breukvlak van twee tijdperken Opiniez jan gajentaan

Foto:

Events, my dear boy, events, zei de Britse premier MacMillan ooit, toen hem gevraagd werd naar zijn grootste uitdagingen. Politiek is onvoorspelbaar door de invloed van onvoorziene gebeurtenissen. Drie maanden geleden leek het nog of Pieter Omtzigt de grote winnaar zou worden van de verkiezingen, maar het was Wilders die won, na een reeks van gebeurtenissen. Het eerste resulaat lijkt binnen te zijn met de verkiezing van PVV’er Martin Bosma tot Kamervoorzitter. Analyse van Jan Gajentaan.

Events

Hoe kon het gebeuren dat de PVV in een paar maanden groeide van ongeveer 17 zetels in de peilingen tot het eindresultaat van 37? Een combinatie van factoren. Het getreuzel van Omtzigt op een hoop kwesties ontnam hem een deel van de kiezersgunst. Het ‘redelijke rechtse alternatief’ voor de PVV, JA21, kwam niet van de grond door intern gedoe. De komst van Frans Timmermans als leider en premierkandidaat van GroenLinks-PvdA, riep veel aversie op. De verschrikkelijke pogrom van Hamas op 7 oktober in Israël en de agressieve manifestaties van de ‘vijfde colonne’ in Nederland riepen zo mogelijk nog meer weerstand op, vooral bij de rechtse kiezer. Dat was zo’n onvoorspelbaar event met een grote invloed.

De VVD heeft een probleem met geloofwaardigheid. Al decennia roept de partij dat zij de asielmigratie wil inperken, maar onder haar verantwoordelijkheid wordt het probleem alleen maar erger. Snoepreisjes van Van der Burg naar Egypte of Rutte naar Tunesië ten spijt.

 

Kantelmoment

Kantelmoment was het debat bij SBS6 onder leiding van Wilfred Genee. Waar Geert Wilders in eerdere jaren wel eens afwezig was bij dergelijke debatten, stond hij nu zijn mannetje. De PVV-leider was adrem en scherp, in tegenstelling tot de met zichzelf worstelende Timmermans. Wilders’ nieuwe, wat mildere optreden, deed veel gematigde rechtse kiezers, onder wie ook ondergetekende, besluiten dit keer toch voor de PVV te kiezen. Er was ook geen alternatief: JA21 en BVNL maakten amper kans op een zetel, de VVD is onbetrouwbaar, BBB en NSC te CDA-achtig. En Timmermans moest uit het Torentje worden gehouden! Dus stemden we PVV.

 

Gematigde rechtse kiezers gingen dit keer voor PVV

Zo kon Wilders uitgroeien tot de grote winnaar. Overigens, het gegeven dat hij ook de gematigde rechtse kiezers achter zich kreeg, zal Wilders dwingen tot een rustiger optreden dan voorheen. Die groep gematigden varieerde van degenen die een paar maanden geleden nog van plan waren JA21 of BVNL te kiezen, tot teleurgestelde VVD’ers of Omtzigt-adepten die het gedraal van de man uit Enschede over het recht op zelfverdediging van Israël tegenover Hamas niet konden waarderen. Mocht Wilders straks terugvallen tot de stijl die hij voorheen hanteerde, dan is hij die gematigden ook snel weer kwijt.

Het gaat daarbij niet zozeer om inhoudelijke islam-kritiek, daar mag Wilders wat mij betreft scherp in blijven. Dat is zijn vrijheid. Maar generaliserende uitspraken zoals “willen jullie meer, of minder Marokkanen?” passen niet bij zijn nieuwe rol. Ik denk dat Wilders zich dat ook wel realiseert.

 

Martin Bosma

Inmiddels is de verkenning afgerond en gaat de informatiefase in, hopelijk gevolgd door formatie. Na aanvankelijk een hoop gesteggel lijkt de altijd heldere Ronald Plasterk er toch de vaart in te hebben gekregen. Met als eerste resultaat van de verbeterde verhoudingen de verkiezing donderdagavond van PVV-oudgediende en intellectueel zwaargewicht Martin Bosma tot Kamervoorzitter.

Ik heb Martin Bosma enkele malen mogen ontmoeten. Hij is een rustige, vriendelijke man met veel gevoel voor humor. Hoewel ik meestal voor de meer gematigde varianten op rechts (VNL, FvD in de begintijd of JA21) koos, heb ik in 2017 al eens gestemd op Bosma en dit jaar weer. Dus bij deze: van harte gefeliciteerd Martin met je verkiezing tot Kamervoorzitter!

Zelf had ik Bosma liever gezien als minister of staatssecretaris, verantwoordelijk voor mediazaken – alleen al de verbijsterde gezichten van de linksdraaiende NPO-bonzen zouden dat rechtvaardigen – maar zijn verkiezing tot parlementsvoorzitter is een belangrijke symbolische doorbraak. Nu kunnen mensen uit de PVV, die steeds gediscrimineerd werden, ook burgemeester of minister worden. Overigens geheel in lijn met Artikel 1 van de Grondwet, waar Omtzigt zo op hamert.

 

Realorechts kabinet met ‘Deens’ beleid

Laten we hopen dat Wilders, Yeşilgöz, Omtzigt en Van der Plas vaart maken bij de vorming van een realorechts kabinet, met eventueel de VVD en/of NSC als gedoogpartner. Of dit kabinet nu zo ‘rechts’ zal zijn, is de vraag. PVV, NSC en BBB neigen sociaaleconomisch meer naar het midden of zelfs naar links.

De uitkomst zou wel eens ‘Deens’ beleid kunnen zijn: in Denemarken regeren sociaaldemocraten die streng zijn op immigratie en integratie. Een plaatje waar Ronald Plasterk goed bij past, natuurlijk. Als prominente PvdA’er was hij altijd al kritisch over EU-federalisme en de euro als dwangbuis. De Deense route: bevoegdheden op het vlak van immigratie en klimaatbeleid terughalen van de EU, uit de euro stappen als die te veel verwordt tot een transferunie, maar liefst wel in EU en interne markt blijven.

 

Nieuw politiek tijdperk

Het is goed dat er een nieuw politiek tijdperk aanbreekt. Het opportunistische en oppervlakkige neoliberalisme van Mark Rutte, gelardeerd met political correctness wanneer het hem uitkomt, is passé. Ik vrees wel dat er bij VVD en NSC dwarsliggers zullen zijn in de fracties, net zoals dat het geval was bij het CDA toen die tussen 2010 en 2012 regeerden met de PVV als gedoogpartner. Ook de senaat wordt nog een hoofdpijngeval, omdat de beoogde coalitie daar zetels tekort komt.

 

Werk aan de winkel

Desalniettemin is de hoop van velen dat er toch geregeerd zal kunnen worden door de combinatie PVV-VVD-NSC-BBB, met steun van JA21, SGP en FvD in de senaat. Er is verschrikkelijk veel te doen, maar heel ingewikkeld is het niet, inhoudelijk dan.

Asielstop gevolgd door Deens asielbeleid, desnoods met grenscontroles. En nu eens niet, als destijds de zwakke Gerd Leers, de oren laten hangen naar Brussel! Overige immigratie inperken. Realistisch en betaalbaar stikstofbeleid, met innovatie als kern in plaats van overheidsdwang. Moderne kerncentrales in plaats van de hele zee volplempen met vervuilende en niet-efficiënte windmolens. Lastenverlaging voor de werkende burger en vereenvoudiging van het belastingsysteem. Paal en perk stellen aan de activiteiten van radicale islamisten en andere extremisten. Saneren NPO. Enzovoorts.

Er is werk aan de winkel en geen tijd te verliezen!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
60 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De eerste overwinning is binnen. Maar het echte werk is nog niet begonnen afgaande van dat de rechtse kabinet er komt. Er komt namelijk ook een enorme tegenwerking niet alleen van de linkse partijen maar ook alle instituties in het land die door links bezet zijn, de media niet te vergeten. Een gigantisch werk om grote schoonmaak te houden want anders veranderd er niet veel. Ik wens ze veel sterkte en wijsheid om deze klus te klaren al kan dat niet eens in een kabinetsperiode.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Mee eens. Er wacht een lange mars door de instituties. Die zijn nog steeds bemand door bobo’s uit vooral PvdA, CDA, D’66 en een beetje VVD kringen.

Wees wat dat betreft niet te optimistisch. Ook omdat velen in PVV, maar ook in BBB en NSC kringen nog weinig ervaring hebben. Het zal lastig zijn, beginnersfouten liggen voor de hand.

Ik ben te oud voor een actieve rol, maar bied mijn kennis als technisch wetenschapper en ex-RWSer aan voor die mars. Ik ken mijn pappenheimers, ook de hotemetoten bij verkeer en waterstaat (ja, het heet nu anders, ik weet het).

De hoogste hotemetoten daar maken overigens deel uit van de Algemene Bestuursdienst. Google maar effe. De meest decadente club van superregenten ooit. D66 zal er zwaar in vertegenwoordigd zijn.

Technisch-wetenschappelijk steek ik hen allemaal in mijn zak, dat Nijenrode-zootje. Zeker weten.

Ni28
Ni28
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Zeker een hele klus. Moet van boven af zo strak geleid worden dat zij zelf aftreden. In praktijk zie ik het als een moeilijke zaak want het begrip democratie schenden zal zeker als verweer bij gebruikt worden. Het getuigd van geen zelfkritiek vermogen bij links natuurlijk.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Ik hoop van harte dat uw aanbod door de partijen aangenomen zal worden!

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

ha ha, ik ben er van overtuigd dat u ze allemaal in de hoek kan zetten.
Ja, die mars door de instituties zal heel zwaar zijn. Je ziet het nu constant al geëtaleerd in de media. welk een slechte verliezers die op links zijn en hoe vilein ze reageren en steken onder water uitdelen naar hun ‘vijanden’. De energie die linkse mensen steken in het proberen af te branden van wat conservatievere politici/mensen zou echt een eye opener moeten zijn voor de mensen die nog denken dat het links om de burgers en om het land gaat. Dat is echt niet zo. Linkse politici gaat het om de macht en de baantjes.
je zag het gisteren ook weer bij Op1 waar Sven Kockelman aan die mw Moorman pvda wethouder in A’dam belast met onderwijs vroeg , nadat zij had zitten klagen dat veel kinderen als analfabeten van school komen en dat er, och heden, geen leraren te vinden waren terwijl er 50 miljard euro naar onderwijs gaat, (hoorde ik haar zeggen) of zij ALS ze gebeld zou worden voor een functie als minister van onderwijs in een extraparlementair kabinet bereid zou zijn om daar over na te denken. Ze antwoordde met een intens valse, gluiperige dedain smile dat zij nooit aan een kabinet met de PVV zou willen deelnemen. Het gaat mw Moorman dus niet om de kwaliteit van het onderwijs, zoveel moge duidelijk zijn. Zij stopt haar energie liever in het zwart maken van politici die WEL van goede wil zijn. Overigens liet zij de oorzaken onbenoemd waarom het onderwijs zo slecht is. m.n in de grote steden. Daar zitten natuurlijk veel leerlingen met een taalachterstand en een andere culturele achtergrond, waar thuis geen Nederlands wordt gesproken en niet wordt gelezen, maar wel de hele dag op je mobieltje en druk met je vrienden. En dat in die zware omstandigheden geen leraar WIL werken.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Marien
Andre
Andre
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Staatssecretaris Adelmund (PvdA) had het erg taai met ‘zwarte’ scholen maar bracht haar eigen kinderen wel naar de roomblanke Asvo-school (Volkskrant, 22-6-2002). Het hemd is nu eenmaal nader dan de rok.
In 2011 schreef iemand in Binnenlands Bestuur:
” Een school is zwart wanneer meer dan 50 procent van de leerlingen ouders heeft die in het buitenland zijn geboren. Landelijk valt het aantal zwarte scholen verhoudingsgewijs nog mee: van de 7.000 basisscholen in Nederland bestaan zo’n 700 scholen voor meer dan de helft uit allochtone leerlingen. Maar in de grote steden is meer dan de helft van de basisscholen en middelbare scholen ‘zwart’. In Amsterdam heeft 35 procent van de scholen een leerlingenpopulatie waarvan meer dan 70 procent zwart is.”
In 2019 (4 april) schreef het Parool: Binnen enkele jaren zullen er in Amsterdam nauwelijks nog gemengde scholen zijn, alleen nog maar blanke en zwarte.
Heeft overigens niets te maken met omvolking, dat spreekt voor zich.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Recenter: Femke Halsema haalde haar kinderen van een “zwarte” school en stuurde ze naar een “blanke” school. Ermee geconfronteerd zei Femke dat haar kinderen geen sociaal experiment zijn! Hoe hypocriet wil je het hebben?!

Bert
Bert
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Inderdaad, welke leraar heeft er zin in door Turkse en Marokkaanse tieners te worden geschoffeerd en geïntimideerd als er beladen kwesties moeten worden behandeld?.

Nyong
Nyong
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert

Beste Bert.
De leraar of beter gezegd die onderwijzer is meester Roel.
Hij had altijd op een ouderavond wat goeds van hun kind te vertellen.
Zo ook op die avond – achterover leunend in zijn stoel – tegen twee tegenover hem zittende ouders. De moeder droeg een hoofddoekje en de vader had een petje op*)
Wat voor goeds had hij te melden?
Dit. “Dank zij jullie Achmet is de kwaliteit van onze detectiepoortjes aanzienlijk verbeterd.

*) met de hoed in de hand, komt men door het ganse land.
iemand die beleefd en vriendelijk is, komt overal
maar . . . . . met een pet op je test kom je er ook best

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Hetzelfde gevoel bij mij (WO bedrijfskunde – beta), al die “hoogopgeleide ambtenaren”. Ik noem ze altijd “lang-opgeleiden” want ze zijn vooral lang geindoctrineerd, opgeleid kun je dat nauwelijks nog noemen.

H.J.
H.J.
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad Ni28.
Ca 75% van de door de kroon benoemde Burgemeesters, kleurt het stembiljet met een rood potlood in de Linkerhand.
Er is geen een Burgemeester vanuit de PVV.
Nederland komt nooit meer op het democratische padje.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Het lijkt onwerkelijk maar soms kan een ommekeer snel zijn. In 1989 waren de komunisten ineens weg in mijn land bet of ze nooit bestonden. De post-communistische reparatie tijdperk duurde echter vrij lang. Situatie is hier echter anders want de hele Westen is geïnfecteerd door de linkse virus. Een afdoende vaccin wordt misschien moeilijker te vinden en toepassen. De linkse tweede kamer zal haar huid niet makkelijk verkopen en is tot alles in staat want zij zij woedend.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De communisten zijn hier opgegaan in Groen Links, he. Ik weet niet welk land u vandaan komt.
In Hongarije waar wij vaker zijn geweest, merkte je er op sommige plekken nog wel IETS van in de manier waarop je soms zonder prettige glimlach aan een balie te woord werd gestaan. Maar de meeste Hongaren zijn heel prettige mensen in de omgang.
Ook oudere Hongaren leggen uit waarom zij Orban respecteren (m.i terecht) Zij hebben zo lang geleden onder het juk van Rusland, dat ze nu niet onder het juk van Brussel willen zijn. Zeker niet dat zij hun grenzen moeten open stellen voor gelukzoekers. Ze zien ook de puinhopen en de risico’s hier. Ik begrijp dat heel goed. Ik zou willen dat wij zulke bestuurders hadden, die voor ONS belang opkomen. Het lijkt er op dat we die nu gekozen hebben, maar nu maar hopen dat ze niet gedwarsboomd worden door valse linksen.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Mijn toenmalige Tsjechoslowakije was net als Hongarije en anderen op dezelfde wijze te ervaren. Niet alleen geen glimlach in de winkel maar ronduit balen dat er weer een klant kwam. De geweldige gelijkheid zorgde ervoor dat niemand voor werk warm liep. Waarom meer doen als het niets opbrengt? Door de algehele situatie baalden mensen veel en dat was op straat te zien. Iedereen haast en zonde glimlach. Hier heb ik het anders ervaren maar die glimlach mocht je laatste jaren in de Metro ook zoeken. De post_communistische tijdperk heeft lang geduurd pas bij de laatste verkiezingen kwamen de communisten niet meer in de kamer. Uitgestorven en de jeugd loopt niet zo warm voor. Het voordeel met het Westen, de verhalen zijn nog steeds vers. Hier kent men het niet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

U schetst precies het probleem. Links en de EU willen (nog steeds) niet onder ogen zien dat hun beleid de volkeren in zijn algemeenheid angst aanjaagt. Daar zijn niet eens hun apocalyptische voorstellingen van het einde der tijden voor nodig. De eigen bestaanszekerheid ziet men terecht bedreigd. Men ziet welvaart verdampen, de crises stapelen, en het gevoel van vreemde te zijn in je eigen land razendsnel toenemen. Er tegen protesteren heeft vaak genadeloze consequenties. De volksvertegenwoordigers in de 2e kamer zijn totaal buitenspel gezet door rigide kabinetsdwang. Moties worden niet uitgevoerd, al stemmen de niet-kabinets leden in de 2e kamer met meerderheid tegen iets, gaat bv mw. van Huppelen gewoon toch een handtekening in BX zetten.
Uitgeleverd te zijn aan instituties waar door de burger geen controle meer op mogelijk is, is een dreigingsbeeld, wat niet alleen in oost-landen speelt.
Zij zijn er alleen al langer scherper op vanwege de geschiedenis.
En Orban, Netanyahu enz. zullen best autoritaire mannetjes zijn, maar kun je met droge ogen beweren dat het beleid van Rutte zo anders was en is?

Andre
Andre
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

In het Oostblok was er maar één partij die duidelijk alles beheerste, zodat het ook duidelijk was wie verantwoordelijk was. In West-Europa zijn er meerdere linkse partijen, die soms doen alsof ze rechts zijn, die doen alsof ze verschillend zijn, maar in werkelijkheid gewoon vleugels van één partij zijn. Dat maakt het voor veel mensen kennelijk moeilijk te doorzien dat er eigenlijk sprake is van dezelfde partij, de Globalistische Partij, waarvan de vleugels elkaar voortdurend de bal toespelen met een dubbelrol naar het publiek toe.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Andre
Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Mijn reaktie is verdwenen dus nogmaals kort.
Met de kennis van toen zijn alle linkse partijen voor mij een brok ellende. Zonder die kennis zoek je hier naar positieve details. De SP heeft vaak gelijk met hun kritiek maar het is een partij die eigen parlementariërs kort op hun inkomen. Dat doen ze straks met elke inkomen die zij te hoog vinden. Gelijkheid dus socialisme die het werkelan kapot maakt. Want waarom zou je werken als het niets opbrengt. De oude pijnpunt van de PvdA. Nu samen met de GL communisten mag je je zorgen maken. Neen, geen Deense soc. dem. maar keiharde communisten. Ik heb de twijfelachtige voordeel van practisch kennis van deze socialisme. Men hier niet en daarom lijken sommige zaken veel mooier dan ze in werkelijkheid zijn. Trap er niet in er is maar een socialisme en die wil je niet hebben.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Juist. Hard werken moet beloond worden en zonder reden nixen moet afgestraft. Sommige punten van SP zijn sympathiek, maar zullen meedogenloos contraproductief blijken.

Andre
Andre
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Denemarken waar sociaal-democraten regeren die streng zijn op het terrein van immigratie, is inderdaad het voorbeeld. De PVV is ook sociaal-democratisch maar wel streng op immigratie.
Tot dusver werd Nederland beheerst door de internationaal-socialistische stroming op links. Dit betekende in de praktijk dat links gewoon aan alles meedeed als het maar internationale contacten opleverde en de natie-staat verzwakte: klimaat, immigratie, EU, stikstof, Natura 2000, het Amazone gebied redden, niets was te dol. Alles werd uit de kast getrokken om internationale projecten op te starten op kosten van de belastingbetaler.
Het is heel belangrijk dat in zomer 2024 de EU verkiezingen een duidelijke verschuiving naar rechts vertonen, zodat ook de voortdurende dwangmaatregelen vanuit Brussel minder kunnen worden.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat zou goed kunnen meehelpen het tij te keren.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja, maar liever niet ã la Orban. Zijn gehielenlik met Putin en EU-gechanteer haat ik.
En dat is ook gelijk mijn bijna enige kritiek op Wilders. Zijn “ophouden met steun aan Oekraïne” vind ik een gevaarlijke visie.
Straks staan de Russen in Riga, Kiev en Warschau. Piepen we dan nog zo vrolijk?

Ik ben 75-plusser en heb de Koude Oorlog ten volle beleefd. Stond (en sta) genoteerd bij de Stasi én de AIVD, vanwege een bezoek aan christelijke dissidenten in de DDR in 1976. Kreeg daarna te maken met een partieel Berufsgebot in NL: geen defensie-gerelateerde baan meer!
IK, die nota bene zo vaderlandslievend is als de pest, en als dienstplichtige na mijn studie wis- en natuurkunde les bij de KMA gaf aan diverse latere generaals en commodores. Waar ik ook mijn officierseed aan de koningin (lees grondwet) zwoer, met 2 vingers in de lucht.

Minder immigratie? Ja zeker, geheel eens met de PVV, desnoods gedeeltelijke opt-outs bij internationale verdragen uit een andere tijd.
Meer voor onze eigen mensen? Ja zeker, leve Fleur Agema.

Andre
Andre
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Er zijn meerdere verschillen tussen Oekraïne en de andere landen waar u naar verwijst.
1) Oekraïne is altijd integraal onderdeel geweest van Rusland;
2) Oekraïne heeft een etnisch Russische minderheid van ca. 30 %.
3) Oekraïne is géén NATO-lid, de andere landen die u noemt wel. Dat betekent dat wij géén juridisch-politieke verplichting hebben ten aanzien van Oekraïne, maar wel ten aanzien van die andere landen indien die NATO-lid zijn.
Misschien verwijst u naar een morele verplichting of een idealistische verplichting. Daar kan iedereen anders over denken, maar er vloeit nooit een juridische of politieke verplichting uit voort. Onze grondwet bevat geen artikel waarin staat dat Nederlanders verplicht zijn om overal ter wereld idealen uit te dragen, desnoods met militaire middelen.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
5 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja, ik voel idd een morele verplichting. Ergens iets van basale ethiek.
Als de yankees en canadezen in de 40-er jaren niet met ons meegeleefd hadden was ik niet of onder een nazi-regime geboren.

We kunnen Putin en de zijnen niet hun ondemocratische, oorlogszuchtige, persvrijheid beperkende en vrije geesten gevangen zettende gang laten gaan.
Jij denkt als Chamberlain in 1938-39.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Als u de motieven van Hitler in het bijzonder en Duitsers in het algemeen in Europa van 1939 naast die van Putin en de Russen/Rusland legt, zult u ontdekken dat er een flink aantal verschillen zijn. En dat dus ook de conclusie anders uitkomt.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Als ik naar Chamberlain verwijs betekent dat niet dat ik de motieven van Putin gelijk schakel met die van Hitler. Sterker nog, tot 2024 en zelfs tot febr 2022 had ik enig begrip voor de standpunten van het Kremlin m.b.t. de veiligheidssituatie in Europa, dit met alle kritiek die ik verder op Putin heb.
Ik bedoel, na de toetreding van diverse Oost-Europese landen en de Baltische staten rukte de NATO ineens wel erg snel op. Dat had wat beheerster en wat minder triomfalistisch gekund.

Maar dat rechtvaardigt niet de Russische inval in Oekraïne, en zeker niet de voortdurende bombardementen op burgerdoelen en energie-installaties, of het zinloze opblazen van een stuwdam.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Correctie: … “tot 2024” moet natuurlijk “tot 2014” zijn.

Marc
Marc
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Je miskent de bijdragen van de Russen aan de vrijheid die je nu geniet. Als oorlog gaat om het doden van je tegenstanders, had Poetin natuurlijk groot gelijk toen hij stelde dat tijdens de Tweede Wereldoorlog 4 op 5 gedode Duitse militairen door Russen aan hun einde kwamen. Daar komt bij dat de Russen, zowel de militairen als de burgers, de zwaarste verliezen hebben geleden.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Marc
J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

De negatieve duimpjes vliegen me om de oren. Geeft niet, ik ben wel wat gewend, en van machtiger personen dan de gemiddelde meelezer hier.
Belangrijker is dit:
Ik geef commentaar vanuit een gematigde rechts-conservatieve en soms een beetje confessionele hoek.

Velen hier willen harde commentaren in de PVV of FvD sfeer, of nog harder. Dat mag, vrijheid blijheid.
Maar willen jullie nog discussie met andere genuanceerd-rechtse denkers, of willen jullie gezellig met elkaar blijven zwelgen in idioot alt-right denken of rare complot-theorieën?

Zo ja, ga je gang. Maar zonder mij, exacte wetenschapper die ik ben.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Nou nou, rustig maar.
Uiteraard mag u de morele plicht voelen en uitdragen om tegen Putin te waarschuwen. Terecht ook. Is geen lekker dier, ook niet voor het eigen volk, daar is men het in het algemeen wel over eens. Dat doet niets af aan het feit, dat de geopolitieke omstandigheden in het geval ‘Oekraïne’ liggen zoals ze liggen, m.i. voortreffelijk geduid door @Andre.
Dus voor wat betreft genuanceerd-rechts, daar reken ik mezelf en velen op dit forum ook toe, en als uw visie mij kan helpen tot meer inzicht in de verschillende standpunten te komen, graag.
Blijf dus vooral uw visie geven, maar ontsteek niet in verbale woede als de reacties niet zijn wat u wilde. Dan is elke discussie dood.

Marc
Marc
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik weet zo net nog niet of het vaatje waaruit Poetin tapt verzuurd is. Twintig jaar geleden viel op dat hij zijn herverkiezingen zeker stelde door de Russische grondwet, waarin een president maximaal twee termijnen mag dienen, omzeilde. Daar kan je allerlei negatieve conclusies aan verbinden. Maar wellicht was hij veel eerder in staat dan welke Rus dan ook (en zeker eerder dan welke westerling) om aan te voelen tot welke smerige politiek de westerse elite (juist toen al) in staat was.

Voorlopig houd ik het voor zeer wel mogelijk dat Poetin een lange termijn visie had waarin hij het gemarchandeer van de westerse (én oost-Europese anti-Russische) elite terecht aanzag als de grote schender van Russische belangen, zeker ook in een land als Oekraine.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

u krijgt van mij geen negatieve duimpjes hoor, wij praten graag met u over situaties. Geen probleem.
Ik vind Putin ook een engerd, maar ja die zijn er helaas wel meer met macht.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Marien
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Een negatief duimpje hoeft niet perse negatief bedoeld te zijn denk ik. Iemand kan er gewoon mee aangeven het niet met de zienswijze eens te zijn.
Voor de auteurs is het denk ik een hulpmiddel om te kijken hoe hun stuk valt en ‘gerecenseerd’ is, en hoe de lezer en reageerder in de materie staat.
Niet te veel belang aan hechten. Al blijft het natuurlijk leuk als je veel duimpjes omhoog krijgt.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Natuurlijk is het goed om andere samenlevingen te helpen maar dat kan volgens mij slechts met gelijkgestemde samenlevingen die toch al in dezelfde richting denken. Op individueel niveau is dat geen probleem. Maar een samenleving die ver van de onze af staatmoeten we niet forceren.

Marc
Marc
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Lachen met J. de Ruiter:

“… ik ben wel wat gewend, en van machtiger personen dan de gemiddelde meelezer hier.” Goh, wat bent u toch immens belangrijk!

en

“… ga je gang. Maar zonder mij, exacte wetenschapper die ik ben.” U bent erg exact.

U begrijpt, ik doe er onmiddellijk het zwijgen toe, dat spreekt!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Hihi, u heeft wel een punt. Dhr. de Ruiter was, denk ik, boos over reacties.
En dan doen de tikgrage vingertjes wel eens ietwat over the top.
Kan iedereen gebeuren.
Zand er over en doooorrrr….

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Ik denk dat Orban wel moet. Hij is economisch afhankelijk qua energie, begrijp ik van Rusland. Dus hij heeft weinig keuze. Zelf vind ik Brusselse uitspraken jegens Orban heel verwerpelijk. Europarlementariërs op links begrijpen NIET dat Hongarije lang heeft geleden onder het juk van Rusland. Zo gek zijn ze niet op de Russen hoor, maar ze zijn wel pragmatisch dat hun economie afhankelijk is van een redelijke relatie met Rusland. Hongaren willen nu zelf kunnen beslissen en niet dat de EU hen dwingt tot dingen wat hen benadeelt. Als b.v op immigratie. Ze zien daar natuurlijk de problemen die we hier hebben met anders cultureligen.
Ik hoorde dat een Poolse man een keer zeggen in een reportage ‘waarom moet ik iemand in mijn land verwelkomen die mijn religie niet respecteert. En als je b.v het boek dat Lale Gül schreef gaat lezen, hoor je van haar hoe in islamitische kringen veelal over ons wordt gedacht. Nou, diegenen die zo denken mogen van mij terug naar hun thuisland en alleen degenen die onze normen en waarde en vrijheid waarderen mogen van mij blijven.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Marien
Andre
Andre
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De politieke keuzes van Orbán hebben niet alleen te maken met Rusland. Hongarije, Servië, Bulgarije en Griekenland hebben eeuwen lang gevochten tegen de Osmaanse legers, die daar gruwelijk hebben huis gehouden. Deze landen weten historisch wat het betekent om met moslims te maken te hebben en het is dan ook niet moeilijk om te begrijpen waarom al deze landen hekken hebben langs de grens. Ik denk eigenlijk dat dit onderwerp belangrijker is voor Brussel dan de relatie met Rusland.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Bij deze door Marien genoemde zaken heb ik wel begrip voor de standpunten van Orban. Maar er kleven andere vervelend dingetjes aan de man: zijn (binnenlandse) corruptie en vriendjespolitiek, zijn bemoeienis met de rechterlijke macht. En zijn druk op de media, waardoor de persvrijheid in Hongarije in gevaar komt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

In die zin kleeft er ook van alles aan onze overheid en kartelpolitici. Want er kan toch niet zonder te knipperen beweerd worden dat hier alleen maar integere en door de gekozen volksvertegenwoordiging geaccordeerde besluiten genomen zijn, er geen vriendjespolitiek heerst( bv iemand nog een burgemeesterspost nodig?), en er geen bemoeienis met de rechterlijke macht of de media is…

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Orban is iemand die zijn voordeel wil pakken op welke wijze dan ook. Koketteren met Poetin brengt hem goedkope gas. Maar hij is de Hongaarse opstand ook niet vergeten. Tegelijk begint de EU steeds meer lijken op de Sovjet tijdperk dus dat speelt ook een rol. Maar de Brusselse geld heeft ie ook nodig. Hij laat zien dat er in Brussel meer valt te halen en hij hoeft niet geliefd te zijn. Als maar voordelen binnenstromen. En de Vusegrad groep stelt minder voor dan het lijkt.

Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Ik denk niet dat Poetin straks onze buurman wordt gezien het gesukkeld met Oekraïne. Hij zal Oekraïne nooit vrijwillig opgeven omdat deze andere status heeft dan de andere vroegere satellietlanden hadden. Met Oekraïne al zijn het twee verschillende volkeren hebben zij lange gezamenlijke geschiedenis al is het niet waar dat Oekraïne van oorsprong van hun was. Nogal ingewikkeld. De Donbas was wel eerder door Russen bevolkt tien de industrialusatie begon. Russen gingen er heen de Oekraïners bleven liever in de agrarische sector totdat zij ook van honger vielen en ook richting Donbas gingen. Poetin droomt uiteraard van de hernieuwde Sovjet unie maar dat blijft een droom. Al zijn mensen van het vroegere Oostblok niet gerust. Want wat stekken de garanties van de EU en de NAVO in praktijk voor? Dat kom je pas later te weten.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, zeker waar. PVV is bijna zelfde economische wensen gezien als de SP. Alleen de SP wil niks doen aan de immigratie problematiek. Daarom is het ook heel vals dat Geert en zijn collega’s extreem rechts genoemd worden. Ik erger me daar kapot aan.

Martha
Martha
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik word helemaal blij van dit stuk. En dat werd weleens tijd.
Als PVV stemmer van het eerste uur ben ik heel erg ingenomen met het succes van Geert Wilders met als kers op de taart Martin Bosma als parlementsvoorzitter.
Wie had dat ooit kunnen denken.

Overigens kan ik geen genoeg krijgen van dat leuke filmpje van Vandaag Inside.
Bedankt mijnheer Gajentaan, zo leuk!

Marien
Marien
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goede column. Dank hiervoor. Ik ben heel blij dat het tot nu toe zo loopt en dat links allerlei hatelijkheden rondspuit , vanavond ook weer zo’n arrogante mw Moorman van het PvdA/GL construct, over onderwijs. A’dam moet meer geld en zo voor meer leraren etc etc en ze moeten gratis opleiding en zo. Maar er gaan al miljarden naar onderwijs al jaren. Wat ze niet benoemt is, dat niemand op zo’n zwarte school wil werken met al die agressie en ongeinteresseerden en leerlingen die het taal niveau en zo naar beneden halen.
Toen er over extra parlementair kabinet werd gesproken vroeg Sven Kockelman aan haar of zij als onderwijs wethouder bereid zou zijn in zo’n kabinet die uitdaging aan te gaan, maar mw wil niet met de PVV in een kabinet. Het gaat haar net als Timmermans om de macht en NIET om de kwaliteit van het onderwijs. Ze zijn niet alleen kinderachtig op links, maar ronduit kwaadaardig en van het saboteren.

Laatste aanpassing 5 maanden geleden door Marien
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zo, die zit!
Hoe kun je mensen blijvend enthousiasmeren om voor de klas te staan, als op veel scholen en in veel klassen er een ratjetoe aan culturen en talen is. Om nog maar te zwijgen over desinteresse en agressie.
Pak éérst dat aan, want iets goed onderwijzen waar een aanzienlijk deel van de leerlingen niet weet waar je over praat door taalachterstand, is onmogelijk.
Dát is de grote olifant waarover in de GLPvdA/D66/Denk gelederen gezwegen wordt.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In de loop der jaren ben ik (WO bedrijfskunde) steeds meer de PVV gaan waarderen en het is van de zotte dat zo’n partij die al jaren bestaat, geen burgemeesters mag leveren en dat zelfs mensen die PVV-er zijn hun baan kunnen verliezen…..hoe is het mogelijk in een land wat zichzelf op de borst slaat vanwege rechtstaat en democratie.
Goed artikel!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Mieke Lubbers

Men kan zich in den Haag op de borst slaan over democratie zoveel als men wil, maar de facto heeft men demos uit het woord gehaald en daarmee de democratie zoals die is bedoeld opgeblazen.

Marc
Marc
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wellicht dat er nu eens aandacht komt over rechtsstatelijke problemen veroorzaakt door de inhoud van de koran. Dat strijd namelijk met zowel vrijwel elk artikel van de Grondwet als met alle fatsoen.

Jimbo
Jimbo
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Zeer juist gesteld! In deze zin zou je dus kunnen zeggen dat Geert Wilders al 20 jaar strijdt voor het behoud van onze Grondwet, gezien zijn niet aflatende waarschuwingen tegen de gevaren van de fundamentalistische islam! Hoezo problemen met rechtstatelijkheid? Degenen die de sharia aanhangen zijn het grootste gevaar voor de rechtstatelijkheid en onze vrijheid!

Marc
Marc
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jimbo

Dat is dan ook de reden dat ik Wilders al twintig jaar de enige antifascist in de Kamer noem. En dat is hij ook.

Theo Prinse
Theo Prinse
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nou dat is een helemaal goeie probleem analyse en oplossingen van meneer Jan
De VVD zal wel ook in de regering moeten plaatsnemen en ministers en staatssecretarissen leveren anders komt er weer een draai om de oren van hun achterban.
VVD staat nu al 2 weken op 16 zetels
Meneer Bosma nu TK VZ ipv media min. betekent dat er een ander gevonden moet worden bij de PVV om de linkse media na 78 jaar definitief de nek om te draaien.
Dat is een must want de linkse media houd links in de lucht. Linkse media weg, linkse partijen weg.
2. Het onderwijs is een gedeelde eerste plaats met de media want dat zijn de Madrassas van links.
Daar is sinds 68 nu 55 jaar voor 500+ mrd geïndoctrineerd.
a. Staatsonderwijs afschaffen en alleen particulier onderwijs toestaan
b. ministerie van onderwijs en Pabo’s zuiveren
c. het duurt 20-30 jaar voor er voldoende jongeren generaties van de rechtse band zijn afgerold om Nederland in zijn oude grandeur van de Republiek der Verenigde Nederlanden te herstellen

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Dat terugfluiten van m.n. de NPO moet m.i. niet zo heel erg moeilijk zijn. De 2e kamer in zijn geheel kan beslissen dat zij een financiële sanctie krijgen als ze zich niet aan de (eigen) richtlijn houden. Wat ze al decennia aantoonbaar niet doen. Koekje van eigen deeg als we kijken naar wat zij met ON deden. Er mag daar ook geen enkele bobo meer aan de roeren zitten met een link naar de politiek.
Het onderwijs zal totaal op de schop moeten. Voor de jonge generaties is het al te laat, die zijn al geestelijk overvolgestopt en verlaten de scholen met een giga achterstand en veel geestelijke problemen. Hoe moeten die kinderen en jongeren straks als volwassenen een gezin, een stad, een land op de benen houden?
Zelfs als er een stabiel rechts kabinet gevormd kan worden, en zelfs als die voortvarend aan de slag gaan met de enorme puinhoop op zowat elk domein, wat een bijna onoverkomelijke klus lijkt te gaan worden, zal het inderdaad nog lang gaan duren voor we weer wat normaliteit en realisme terug hebben gewonnen.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Toch is de ‘elite’ best wel vals.
Ik hoorde Jort Kelder net als een anekdote vertellen dat Meindert Fennema bij wie Martin Bosma zijn proefschrift en promotie onderzoek deed, desgevraagd waarom hij hem wilde begeleiden / opleiden daarmee gezegd zou hebben ‘ach, ook racisten hebben recht op een promotie/proefschrift. Kunnen jullie je de kakstem van Kelder voorstellen en het plezier dat hij er aan beleeft dit nog even te kunnen zeggen.
Zegt overigens ook iets over Meindert Fennema (Jort was er nogal gecharmeerd van uiteraard) want natuurlijk is Martin Bosma helemaal geen racist, dus die Fennema was niet zo slim als hij zou horen te zijn als hoogleraar (Jort zei dat deze man is overleden) Valt beetje in dezelfde categorie als afgelopen week de toon van die Marcel Levi over de verkiezing van Bosma, waar gelukkig Frits Wester zich ook aan stoorde. Levi deed net of hij ‘de dedain toon’ niet had gebruik, maar dat deed hij natuurlijk wel.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Marien
Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In de laatste opsomming mis ik betaalbare huizen. Dat is ook een Grondrecht. En hoe weten we wat de VVD-ers hebben gestemd. Dat is toch geheim?

Eveline
Eveline
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Er was ook geen alternatief: JA21 en BVNL maakten amper kans op een zetel, de VVD is onbetrouwbaar, BBB en NSC te CDA-achtig. En Timmermans moest uit het Torentje worden gehouden! Dus stemden we PVV.”

FVD was een alternatief, maar wordt hier weer niet genoemd.

J. de Ruiter
J. de Ruiter
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eveline

FvD is even onvoorspelbaar als de VVD.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En nu nog Kees v.d. Staaij als premier!

J. de Ruiter
J. de Ruiter
5 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Grotendeels mee eens, Jan.
Ik stemde NSC, mede omdat zij samen met de ‘mildere’ Wilders de immigratie fors willen beperken. Zonder zijn in mijn ogen laakbare en domme standpunt over Oekraïne over te nemen. Ik vind dat onbegrijpelijk, zo nodig je Putin bijna uit tot op onze drempel, en toon je geen enkele compassie met het dappere maar zo lijdende Oekrainse volk.

Ben overigens blij met Bosma als kamervoorzitter. Hij heeft al bewezen het aan te kunnen, is slim en rustig, en heeft humor.

Zeer eens met het ‘Deense beleid’. Je schrijft terecht:
“In Denemarken regeren sociaaldemocraten die streng zijn op immigratie en integratie. …. De Deense route: bevoegdheden op het vlak van immigratie en klimaatbeleid terughalen van de EU, uit de euro stappen als die te veel verwordt tot een transferunie, maar liefst wel in EU en interne markt blijven.”

Velen constateerden het al met mij: dit land ontbeert een in sociaal-ecomisch opzicht linkserige en sociaal bewogen partij die op het punt van veiligheid en ongewenste immigratie zeer terughoudend is. Dat verklaart m.i. de teruggang van de SP.

Wilders voorziet daarin, met zijn prima Fleur Agema. Maar eerst zien, dan geloven.
Wilders kan wispelturig zijn, en duldt geen fractie laat staan partij om hem bij de les te houden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Dat verhaal van uitnodigen van Putin op onze drempel dat kennen we nu wel en is m.i. onzin. Zie de reactie van @Andre op @ JdeRuiter, waar ik het volkomen mee eens ben. Het is weer zo’n voorbeeld dat als een narratief maar vaak genoeg herhaald wordt (door m.n. mensen die een belang hebben bij doorgaan met die proxy-oorlog) het volk dit automatisch op een gegeven moment gaat zien als waarheid. Het ligt wel wat complexer. De andere argumenten blijven vrijwel altijd onbesproken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. de Ruiter

Men zou in vak K en in de kamers eens moeten ophouden met voornamelijk elkáár te bestrijden. Zie ook de azijnzure reacties van links. Die niet hun eigen verlies analyseren maar de winnaar koeioneren (Syp Wynia). In plaats daarvan zou men intensief moeten gaan sámenwerken om de (vooral en met voorrang binnenlandse) crises aan te pakken. Partij overstijgend. Want dat is niet alleen gewoon je plicht als gekozen volksvertegenwoordiger, ook dat is éthos’. Voor wat betreft Wilders/PVV/FvD: hij/zij weten ook dat je in de oppositie zo hoog mogelijk in moet zetten, gewaagde dingen moet uitspreken, om überhaupt gehoord te worden. Ik persoonlijk til daar dus niet zwaar aan.

60
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x