Wie de PVV en FVD uitsluit, kan net zo goed D66 uitsluiten

Hypocriet en ondemocratisch gedrag

Titelfoto bij artikel Wie de PVV en FVD uitsluit, kan net zo goed D66 uitsluiten aaike van charante opiniez

Foto:

De verkiezingscampagnes zijn aan het opstarten en daar horen helaas ook de rituele dansen van het uitsluiten bij. Hijgerige journalisten – die het liever over de poppetjes dan de inhoud hebben – kunnen niet wachten tot politici laten weten wie zij uitsluiten. Wie de uitgeslotenen moeten zijn is ook al duidelijk. PVV en FvD natuurlijk! ‘Want die respecteren de democratische rechtsstaat niet.’ Maar deze houding is ongelooflijk hypocriet, vindt Maaike van Charante.

 

CDA staat voor fatsoen

Zoals de nieuwe ster van het CDA het zedig uitdrukt: “Mijn partij staat voor waarden, normen, fatsoen, en voor het behoud van de democratie.” Nou ja, nieuwe ster. Zo nieuw is dit geluid niet. Henri Bontenbal verkondigt exact hetzelfde als wat Wopke Hoekstra in maart dit jaar voor de Statenverkiezingen zei.

 

ChristenUnie staat ook voor fatsoen

En ook Mirjam Bikker van de ChristenUnie was er als de kippen bij om de rituele uitsluiting te voltrekken. In een interview in Trouw stelde ze ferm: “Als je de vrijheid van godsdienst voor bepaalde mensen beperkt en minderheden iets ontzegt wat je anderen wél toekent, zet je de bijl aan de wortel van de democratische rechtsstaat.”

Ook de ChristenUnie beroept zich dus op normen, waarden en fatsoen om die uitermate onfatsoenlijke PVV en FvD uit te sluiten. Bikker: “Het is niet aan de orde dat ik met zulke partijen in een coalitie ga zitten.” Dat zal ze leren.

 

D66 staat voor nog meer fatsoen

Nog bonter maakt Rob Jetten van D66 het. D66 sluit niet alleen heel deugdzaam PVV en FvD uit, maar wil zelfs aan andere partijen opleggen wie zij uit moeten sluiten. VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft het namelijk gewaagd om de PVV niet uit te sluiten, en dat nadat Wilders bij de start van haar ministerschap een behoorlijk dubieuze tweet over haar geplaatst had.

 

Respect voor de democratische rechtsstaat

Het is bijzonder interessant dat CDA, ChristenUnie en D66 zo’n diep respect hebben voor de democratische rechtsstaat dat zij zelfs partijen die bij de laatste verkiezingen samen nog anderhalf miljoen stemmen haalden – 24 zetels in de Tweede Kamer – op principiële gronden uit willen sluiten. De vraag is alleen waar dat diepe respect voor de democratische rechtsstaat was toen zij zelf het land regeerden.

Voor wie het vergeten is – ik weet dat ik dit tot vervelens toe herhaal – de bewindslieden van deze partijen hebben samengezworen (met de VVD) om de Kamer te bedriegen en Kamerleden te intimideren, om te zorgen dat niemand erachter zou komen dat tienduizenden gezinnen tot wanhoop werden gedreven door de Belastingdienst. Hiermee schonden zij niet alleen de Grondwet, maar zeer zeker ook de grondrechten van de slachtoffers van het toeslagenschandaal.

Getuigt dit van respect voor de democratische rechtsstaat?

 

Respect voor de Grondwet

En nog een recent staaltje, ook van deze coalitie. Nadat de Tweede Kamer – waarnaar de regering hoort te luisteren – tegen een Europese verordening had gestemd over een Europese Digitale Identiteit (eID), bestond D66-staatssecretaris Alexandra van Huffelen het om in Brussel ‘gewoon’ in te stemmen. Dit was een schoffering van zowel de Tweede Kamer als de Grondwet.

Waarden, normen en fatsoen, zullen we maar zeggen. Het fatsoen van deze partijen gaat niet dieper dan het domineesvingertje dat ze tegen anderen heffen. Als zij werkelijk respect zouden hebben voor de democratische rechtsstaat zouden ze vooral elkaar uit moeten sluiten. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de o zo fatsoenlijke linkse wolk.

 

De linkse wolk

Ook bij PvdA en GroenLinks is het een dierbare traditie om PVV en FvD uit te sluiten, en Frans Timmermans gaat daar niets aan veranderen. Al in 2012 suggereerde hij dat de Nederlandse wet zo zou moeten worden aangepast dat een partij als de PVV verboden zou worden. Dit alles natuurlijk ‘ter verdediging van de rechtsstaat’ en jawel: ‘het onderschrijven van de Grondwet’.

Vervolgens werd Timmermans minister van Buitenlandse Zaken in Rutte II. U weet wel, dat kabinet dat zo’n asociaal beleid voerde dat de PvdA daarna gedecimeerd achterbleef, al zat Frans toen al veilig in Brussel. De liefde voor de democratie ging in die kabinetsperiode ook niet zover dat de PvdA en GroenLinks zich gebonden voelden aan de uitslag van het referendum van 2016 over het associatieverdrag met Oekraïne.

Altijd leuk om kiezers naar hun mening te vragen, maar dan moeten ze wel met de juiste mening komen, nietwaar? En dus was er een geitenpaadje naar de gewenste uitkomst. Dit natuurlijk in broederlijke samenwerking met de zogenaamde tegenstanders die zich aan de andere kant van het toegestane politieke spectrum bevonden.

 

GroenLinks

GroenLinks zat niet in dat kabinet, want deze partij heeft tot nu toe altijd weten te vermijden om regeringsverantwoordelijkheid te krijgen, maar op veel liefde voor de democratische rechtsstaat zijn ook zij niet te betrappen. In deze partij zien we een eigenaardige combinatie van neiging tot geweld en aanleg voor achterkamertjespolitiek, wat dan weer verklaarbaar wordt vanuit de arrogantie van het onaantastbare gelijk.

De neiging tot geweld kwam onlangs weer naar boven bij het ‘moreel beraad’ dat gepland was in Pakhuis de Zwijger. Het werd pas afgelast toen er ophef ontstond, maar vooraanstaande leden van GroenLinks vonden het blijkbaar geen probleem om over geweld te filosoferen. Diezelfde lieden waarschuwen wel voor fascistische neigingen bij FvD en PVV.

Laten we ons geen illusies maken over de democratische gezindheid van GroenLinks als de partij deel van een regeringscoalitie zou worden. Zo ben ik nog niet vergeten hoe Jesse Klaver achterkamertjespolitiek stond te bedrijven na het stikstofrapport van Remkes. Vertel mij nog eens hoe empathisch GroenLinks is en hoe menslievend.

 

Provocaties

Wil dit alles zeggen dat PVV en FvD toonbeelden van fatsoen zijn? Absoluut niet. Ook ik erger me vaak aan de provocerende uitspraken van met name Wilders en Baudet. Naar mijn mening zouden ze hun kiezers heel wat beter van dienst zijn als ze dergelijke uitspraken niet zouden doen. Maar misschien willen ze graag buitengesloten worden…? Stof tot nadenken voor sommigen die het zo graag over controlled opposition hebben.

 

Hypocrisie

Dan nog is dat geen excuus voor de hierboven genoemde partijen om anderhalf miljoen kiezers buitenspel te zetten. Als we het over oude bestuurscultuur hebben, is deze hypocrisie daar naar mijn mening een kenmerkend onderdeel van. Niet alleen CDA en ChristenUnie zouden deze tekst mogen overdenken: Huichelaar, doe eerst de balk uit uw oog weg, dan zult gij scherp kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder weg te doen (Mt 7:5).

 

Nieuwe bestuurscultuur?

Ik besef dat ik met deze maatstaven weinig partijen overhoud, maar dat is al jaren mijn probleem. En niet alleen van mij. Het is niet voor niets dat zoveel mensen niet meer naar de stembus gaan. Wat dat betreft heb ik mijn hoop gevestigd op de nieuwe partijen van Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas. Toch lijkt Omtzigt moeite te hebben met het afschudden van zijn oude CDA-veren.

Deze uitspraak van Omtzigt is geen keiharde afwijzing, maar het is wel zorgelijk dat hij dit zei in antwoord op de vraag van de journalist of hij ook partijen uitsluit. Denkt hij dan werkelijk eerst aan FvD en PVV? Juist Omtzigt weet als geen ander hoe de huidige coalitie de grondwet heeft geminacht en de democratische rechtsstaat heeft ondermijnd.

En daarmee bedoel ik niet dat hij dus CDA, D66, VVD en ChristenUnie zou moeten uitsluiten, want als je alle partijen die zich hebben misdragen gaat uitsluiten, houd je weinig over. Dat is de trieste realiteit. Maar om dan in de eerste plaats aan PVV en FvD te denken is juist een reflex van de oude politiek, en iets waar onze politici mee zouden moeten breken.

 

Niet meespelen

Wat dat betreft was ik aangenaam verrast door de reactie van Caroline van der Plas toen Sven Kockelmann en de hardleerse Tijs van den Brink weer eens aandrongen op antwoord op DE vraag. Zij weigerde mee te gaan in het oude spelletje, wat bij deze twee journalisten tot verbazing en zelfs irritatie leidde.

Het is jammer dat de heren zo ongeïnteresseerd waren in dit ongewenste antwoord dat zij haar onderbraken en toch in een passend hokje probeerden te duwen, maar het is de moeite waard om een deel te citeren van wat zij wel kon zeggen. Ze sprak hier rechtstreeks deze twee ervaren journalisten aan en gaf hen een lesje democratie.

“Even kritisch op jullie. Jullie slaan wel steeds dingen plat.(…) Ik hoor nu net zeggen: Oh, dus jij wil wel samenwerken met de PVV.” (onderbreking Van den Brink: “U staat ervoor open?”)
Kijk, wat wij vinden is dat (…) Als wij bij voorbaat gaan zeggen: wij willen niet eens met jullie praten! Dan zeg je tegen anderhalf miljoen mensen: meneer en mevrouw, het heeft helemaal geen zin voor u om naar de stembus te gaan, want wij gaan toch niet met uw partij praten. En dat vind ik gewoon echt een probleem. (…)
Wij praten met alle partijen, en in de inhoud kan je afscheid van elkaar nemen. Als je zegt: maar moet je luisteren, hier gaan we elkaar nooit vinden-”

 

Afscheid van dit ritueel

Hier werd Caroline helaas weer afgebroken – dit keer door Kockelmann – maar ze sloeg de spijker op de kop. Het zou niet om de poppetjes moeten gaan, maar om de inhoud. Iedereen begrijpt dat D66 en PVV nooit in één coalitie zullen gaan zitten, maar moet dit bij elke verkiezing weer als een bezwering worden uitgesproken? En zelfs van andere partijen worden geëist?

Als we af willen van de oude bestuurscultuur, is dit verkiezingsritueel wat mij betreft een onderdeel dat onmiddellijk bij het grofvuil kan. Het is hypocriet en ondemocratisch. En journalisten zouden eens moeten stoppen met jagen op sappige uitspraken en in plaats daarvan hun kostbare zendtijd moeten besteden aan inhoudelijke vragen. Daar hebben de kiezers heel wat meer aan.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
66 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wij weten allemaal goed dat de migratie stroom niet gestopt wordt voordat er harde maatregelen komen. Alle andere oplossingen zijn gerommel in de marge zolang er enige aantrekkelijkheid in zit. Een echte vluchteling zal de soberheid niet erg vinden maar gelukzoekers wel. Wilders wordt de toon verweten en als onfatsoenlijk aangemerkt maar in wezen zegt hij niets anders dan asiel voor wie het echt nodig heeft en eis van aanpassing op de normen van dit land. Wie dat onfatsoenlijk vindt weet niet wat fatsoen is en zal Wilders altijd boycotten ondanks aangepaste taalgebruik.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, mijn stemkeuze zal gaan tussen PVV of BBB. Maar wij denken zelf dat het PVV wordt, ook al zou ik willen dat ik beiden een stem mocht geven.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zomaar een gedachte: we maken de PVV veruit de grootste bij de verkiezingen. Die partij mag dan het voortouw nemen om een coalitie te vormen. Stel dat kan met BBB en NSC. Omtzigt zag het niet gebeuren, maar misschien als de kans er is….. SGP mag ook meedoen voor het evenwicht.
Martin Bosma als premier, Wilders kan dan gewoon in de relatieve luwte van de 2e kamer blijven opereren, en genoemde partijen hebben bij elkaar genoeg ervaren politici of aankomend talent met terreinervaring om een gedegen rompkabinet te vormen.

Ana Lau
Ana Lau
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

En dan verandert er niets, BBB en NSC zitten allemaal aan de verkeerde kant (WEF en sponsering Monsanto )

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Linkse fatsoen kost miljarden en wat houdt het in? Bevoordelen van nieuwkomers boven eigen bevolking die de kosten daarvan draagt. Is dat fatsoen? Zijn ondemocratische uitsluitingen ook fatsoen? Veel gezonder is de Zwitserse systeem waar de vier grootste partijen met elkaar regeren en het ondanks hun verschillen zijn zij daarin in staat. Stopt u met werk omdat enkele collega’s u niet bevallen? Dan kan elke bedrijf sluiten. Fatsoen en democratie zijn steeds vaker lege termen voor linkse partijen die daarop hun macht baseren want wie niet onfatsoenlijk wil zijn moet de linkse lied meezingen. Na decennia mediale hersenspoeling lukt ook nog. Er is sterke cultuurverandering nodig zonder hypocrisie van partijen want anders kan zelfs een rechtse
regering niets betekenen.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Volledig mee eens. Heel goed. Nederland is helemaal geen democratie, eigenlijk goed beschouwd. Het is een dictatuur van gekozen meerderheid. Dat is geen democratie.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik zeg het al jaren omdat ik een vergelijk heb uit praktijk. Dat mist men hier en is het stilzwijgend aan het opbouwen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Blijf het zeggen en onderbouwen Ni28.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Nog niet eens een gekozen meerderheid. In dat geval had de PVV mee moeten kunnen doen. Dat de VVD liever (nog verder) linksaf sloeg, dus niet respecteerde dat NL rechts had gekozen, zegt alles.
Daarom: vertrouw de bekende stoere praatjes van de VVD vóór verkiezingen voor geen cent.
Ook de ‘verwarring’ over het afwijzen van hun eigen stikstofgedoe en dwangwet van hun eigen stas en minister is manipulatie-theater.
Nu zeggen dat er water bij de wijn wordt gedaan, straks in een ‘coalitie’ beweren dat ze toch door zullen moeten gaan vanwege coalitie-afspraken.
Stem niet op kartel-partijen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Fatsoen moet je doen, is veranderd in fatsoen voor de poen.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het rijmt wel maar het is triest.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel maakt goed duidelijk hoe belangrijk ‘fatsoen’ is voor Nederlanders. En wat is fatsoen? Eigenlijk weinig meer dan met de massa meegaan, de weg van de minste weerstand kiezen.
Logisch beschouwd zou het uitsluit-circus dat zich bij elke verkiezingen herhaalt, een hard criterium moeten zijn: een partij die uitsluit, is per definitie ondemocratisch, want luistert niet naar de stem van het volk.
Echter: ik zie nu al in de peilingen dat de pseudo-oppositie van NSC en BBB de gewenste kamermeerderheid voor de VVD aanlevert.
NSC is pseudo-oppositie omdat beter bestuur niets kan veranderen aan slechte beslissingen, zoals het toelaten van illegale migranten.
BBB is pseudo-oppositie omdat een paar jaar uitstel voor de boeren niets verandert aan de crisis op gebied van woningbouw en infrastructuur.
We gaan hals over kop de afgrond in. Wel met fatsoen – natuurlijk.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

ja, enige stemmogelijkheid is PVV als je een leefbaar land wil overhouden.

Will
Will
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Stemmen op deze partijen zal echt niks gaan veranderen……..het grote geld zal bepalen wat er gebeurt…..daar doet mevr. van de plas niks aan (ja..mee instemmen)
meneer Omtzicht doet er ook niks aan….allebeide dezelfde jus maar dan uit een ander pakje.
Zelfde geldt eigenlijk ook voor de vvd…….hoeveel jaar zijn wij al bedrogen door leugens van deze partij……..komt het ff niet uit dan zijn we demissionair

Hannah
Hannah
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel Helemaal mee eens.
Ook Sven Kockelman, een van de weinige presentatoren die nog wel eens een onafhankelijke mening had, verkondigt steeds meer de politiek gewenste mening van zijn broodheer de NPO. Jammer!
Goed dat Caroline overeind bleef in de discussie.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

ja, eens. Heerlijk mens eigenlijk, die Caroline. Ik hoop echt dat ze het volhoudt en dat het op den duur beter en eerlijker wordt in NL. Samen met Omtzigt wellicht. Maar die moet eens goed 1 op 1 met Geert Wilders praten en uitleggen waarom hij (Omzigt) niet kritisch is op die enge islam. Hij MOET toch zien dat dit een stroming is met ontzettend veel enge kanten? Dat kan je toch niet ongebreideld toelaten ook al zijn er ook wel veel leuke moslims die niet rigide zijn? Maar je moet de hoofdangel er WEL uithouden want anders krijgen we echt ooit (na mijn tijd want ik ben al ouder en heb geen kinderen) een onderdrukkende islam dictatuur en is Nederland en het Christendom of Jodendom of atheisme totaal ondergeschikt. Dat ze dat gevaar niet in willen zien, vind ik heel erg zorgelijk.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Marien
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Als de (onnadenkend massaal toegelaten) aanhangers van islam, die eenmaal hier gelijk behandeld moeten worden, enige beperkingen krijgen opgelegd, moet dat volgens het gelijke behandeling principe voor alle religies gelden. Daarom wil niemand er zijn vingers aan branden.
Voor het gemak wordt dan maar geheel buiten beschouwing gelaten dat islam een (ook politieke) overheersingsideologie is, met een religieus kantje.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, dat laatste is inderdaad precies het verschil wat islam dus deels is. Het is inderdaad zoals Wilders van meet af aan heeft gezegd, een politieke religie. Linkse mensen zijn hier heel erg anti SGP, die moeten ook niet de overhand krijgen, maar politieke islam is echt gevaarlijk. SGP wordt hier door links geminacht en als achterlijk gezien, en ze willen afdwingen dat SGP vrouwen lid van de partij moeten kunnen worden, maar dat islam vrouwen onderdrukt worden door mannen vinden ze dan weer prima op links.

Will
Will
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Links heeft gewoon”lak”aan wat de mensen in Nederland denken……
Die hebben een agenda….best wel jammer…het gaat ons land kapotmaken

Hanna
Hanna
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik heb vaak discussies met de jongere generatie. In hun ogen ben ik te rechts en zie ik te veel problemen.
Deze generatie is vaak in weelde opgegroeid en kende weinig tegenslagen.
Ze zien naar mijn mening niet goed in wat de bedreigingen vormen voor een vreedzame samenleving.
Soms denk ik (ook van de oudere generatie) wel eens als ik weer eens voor boomer word uitgemaakt: Dit is jullie wereld Als dit de wereld is waarin je wilt leven, dan krijg je de wereld die je verdient Waar maak ik me nog druk om,
als mijn mening toch niet op prijs wordt gesteld.
Gelukkig lees ik bij OpinieZ dat er meer mensen zijn die zich zorgen maken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hanna

Er is al lang een nieuwe babyboom aan de gang, alleen niet onder autochtonen. De politiek kan zich beter zorgen maken om de gevolgen daarvan.
Draag de titel boomer met trots! De boomers hebben voor het verwende en decadente jongvolk tenslotte een welvarend land neergezet. Een land dat nu afgebroken wordt omdat het jongvolk alleen nog lijkt te leven voor onmiddellijke bevrediging en kick.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

zo is het wel. ik heb er niks aan toe te voegen. Waar mijn jonge collega’s 1 of meerdere keren per jaar naar toe reisden, dat had ik allemaal niet. Maakt niks uit, maar verwijt mijn generatie dan niets. Wij reizen niet de hele wereld af. Kleine uitstapjes in NL of net over de grens en je fietsen mee is al heel leuk. Ik hoef niet uit, en ik hoef ook niet duur uit eten. Wij wonen in een dorp. Niet gewend aan culturele zaken als bioscoop of theater. Ik ben denk ik 2 of 3 x in een theater geweest in de omliggende steden. 1 x in de pauze vertrokken omdat er niks aan was.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hanna

mee eens. Wij zijn ook ouder. 70 en 65 maar wij zagen wel (in elk geval op het platteland) nog dat je ouders de oorlog meemaakten en dat ze behoorlijk arm waren, maar wel netjes en schoon en tevreden met familiebezoek en koffie met iets er bij in het weekend en verder geen poespas of eisen. Dus daar neem je toch iets van mee. Mijn man en ik dan, tenminste wel.

Will
Will
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hanna

Gaat mij hier net zo…ben ouder…..gelukkig wel jongere mensen om mij heen die er net zo overdenken………die zien gelukkig wel wat er allemaal niet goed gaat in dit land en anders zal kunnen

Hannah
Hannah
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zolang de middenpartijen mensen die zich zorgen maken over immigratie , zoals u en ik, betitelt als extreem rechts, gaat er niets veranderen in Nederland

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Extreem rechts wordt als scheldwoord gebruikt, en vaak ten onrechte als label op mensen geplakt.
Extreem links daarentegen….

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, de HSL van Duitsland is al weer geblokkeerd door extreem links die her en der blokkades opwierp, las ik op de digitale T. Nu.nl heeft er niks over gezegd, maar die zijn wel ‘links’ (ja ik doe het zelf ook, links en ‘rechts’ dwz behoudend tegenover elkaar gebruiken)

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Blijf gerust links en rechts gebruiken. Dat deze benamingen niet meer van toepassing zouden zijn is aperte onzin. En waarom zou een linkse partij een goed rechts standpunt niet mogen gebruiken, of omgekeerd.
Dat de partijdwang die benamingen wil uitsluiten, om bepaalde redenen, wil nog lang niet zeggen dat het volk moet volgen.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

ja, dat vind ik altijd zo’n dooddoener. Wij zijn voor een deel wat conservatief inderdaad, maar aantal zaken van links vind ik ook wat voor te zeggen. Wij moeten af van dat hele links- en rechts verhaal. Je gebruikt het alleen maar om bepaalde partijen mee aan te duiden. Ik denk dat we links en midden partijen hebben. Dat ‘rechtse’ valt wel erg mee. Want om alle wensen en eisen vorm te geven zal er toch door de bv Nederland geld verdiend moeten worden. Ik hoorde vanmorgen Natasja Gibb die de voorvrouw van de PvdD interviewde. Ik weet niet of het Ouwehand zelf was of een onderdaan van haar, maar wat die er allemaal voor onzin uitkakelde. Ze lieten hun plannen niet doorrekenen want ze hadden een andere economie voor ogen en kon niet volgens normaal model doorgerekend worden. 75 % van de veestapel moet weg binnen 2 jaar. Verder allemaal uitbreidingen in de dienstensector, dus wat alleen maar geld kost omdat het van belastinggeld wordt betaald. De grote vervuilers moesten flink betalen, maar wat als die denken ‘rot op NL , wij gaan verkassen naar oost Europa of Azie? Waar betaalt mevrouw dan haar plannen van. Het klonk als klinkklare onzin. Volt is ook zo’n onzinpartij van verwende jongeren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Waren dat maar onzinpartijtjes. Ze zijn dusdanig radicaal, met name Volt, dat er een enorm groot gevaar van uit gaat.
Dassen gehoord met zijn verkiezingsprogram? Om je rot te schrikken. Wat een zelfingenomen kwast die denkt dat hij wel eens eventjes met dwang en verbod NL kan verbouwen naar zijn idee. Met hulp van de miljardairs, WEF, WHO, VN en EU. Voor Ouwehand kan ik nog respect opbrengen, al irriteert haar stemmetje me enorm en ben ik het maar af en toe met haar eens.
Ook gelezen welk land in de VN weer een treetje hoger is gestegen? Het is echt ongelooflijk.

Marga
Marga
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die opstelling van PO, ik vraag me af of dat komt omdat zijn vrouw uit het MO komt/ of wortels heeft? Ik denk nl ook dat het standpunt van de SP mbt islam veranderd is omdat veel van de jongere generatie gemengde relaties hebben.
Ik vind het ook gewoon lastig. Ik vond Sadet Karabulut heel goed. Zij had het als eerste over armoede onder mensen met een fulltime baan. Zij trok ook veel stemmen van Alevieten.

Wil
Wil
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ik denk dat Omtzigt heel goed op de hoogte is over de enge kanten van islam omdat zijn vrouw uit die cultuur gevlucht is met haar familie. Zij is van christelijk orthodoxe huize en die werden in de streek waar haar familie woonde niet geaccepteerd. Interessanter wordt de vraag waarom je hem er nooit over hoort. Mogelijk omdat de gemiddelde katholiek nou een keer minder kritisch is op leerstellige zaken. Maar stel hem de vraag eens.

Edina
Edina
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wil

Ik heb een YT-video gezien van een demomstratie in Enschede die aandacht vroeg voor vervolgde Christenen uit Syrië, waar Pieter Omtzigt bij aanwezig was. Hij hield een indrukwekkende speech. Dus hij is zeker wel een onderwerp dat hem bezig houdt. Hopelijk vinden we dat terug in het verkiezingsprogramma van het NSC.

Will
Will
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Geloof zou eigenlijk helemaal geen onderwerp mogen zijn….extremisme wel.
De afgelopen eeuwen hebben we best wel veel sektarisch geweld gehad

Will
Will
7 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zal men dan wat aan de islam moeten doen…daar zitten veel vredelievende mensen tussen…die hoofdangel…helaas is dat extremisme, helaas gaat het sektarisch geweld “gewoon”door…veel mensen met een ander geloof kunnen daar niks aan veranderen

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

U heeft helemaal gelijk, maar er zijn nu eenmaal ongekozen en vaak onzichtbare krachten op de achtergrond die de eigenlijke dienst uitmaken. Het moet veranderen, maar dat zal een helse klus worden, zo niet onmogelijk. Democratie is alleen nog een zo goed als betekenisloos stopwoordje, te pas en te onpas naar believen ingezet.
En Demos, het Volk? Dat laat zich als makke schapen verder manipuleren voor de overhevelingstactieken van de boven ons gestelden, de kratein. Iemand schreef: geld afromen van de armen in een rijk land, voor de rijken in arme landen. Zoiets is denk ik op wereldschaal bezig.
Als FvD dit soort machinaties op wereldschaal en hun uitwerkingen ongezouten voordraagt, is het nu: shoot the messenger. Beter zou men eens goed luisteren, in plaats van dat gezanik over de toon. Alsof die toon bij D66 zo netjes is.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Decennia van hersenspoeling is heel moeilijk uit de hoofden te halen.

Youp
Youp
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

We zouden het ook eens kunnen hebben over de rechtstatelijkheid en het fatsoen van de kartelpartijen, niet alleen vanwege de innige relatie van Mark Rutte en Sigrid Kaag met Klaus Schwab en het WEF, maar ook vanwege de juridisch bindende afspraken die er met het WEF gemaakt zijn en waarbij alle democratische processen ontweken zijn. Of over de rechtstatelijkheid van de nauwe connecties tussen GroenLinks en de PvdD met allerlei activistische organisaties die van milieuterrorisme en mensenhandel beticht kunnen worden.

Het punt is dat de elites geradicaliseerd zijn en er een verborgen agenda op nahouden, niet alleen in NL, ook in de EU en de VN. Zij zijn zelf het fatsoen voorbij.
Maar goed, voor de astrologen onder ons, in januari 2024 gaat Pluto voor 18 jaar het teken Waterman in wat een tijd van revolutie aankondigt, een periode van dood en herboren worden samen met hele belangrijke technologische vernieuwingen. Dit gebeurt elke 248 jaar. De vorige keer zagen we de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog en de Franse Revolutie, dit ging samen met de start van de Industriële Revolutie. 248 jaar daarvoor hadden we de Reformatie met de boekdrukkunst. Deze keer hebben we het internet, AI en blockchain. De politieke consequenties zijn moeilijk a priori in te schatten, maar ik denk niet dat de huidige politieke orde het gaat overleven.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dank u. Er is inderdaad weinig fatsoenlijks te ontdekken aan de houding van het kartel t.o.v. de gemiddelde (autochtone) Nederlander.
Misschien brengt de stand van de sterren uitkomst, en blijft een revolutie zonder al te veel menselijk leed.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ja over het fatsoen van Rutte (liegen, geen actief geheugen), Kaag (het vingertje richting Baudet), enz valt maar een ding te zeggen: het is afwezig.
Bij deze corrupte en incompetente mensen betekent fatsoen niets anders dan machtsuitoefening. Het is onfatsoen dat door macht wordt gelegitimeerd. Alleen al het idee dat een politieke partij durft te stellen dat zij het monopolie heeft op fatsoen ,normen en democratie geeft aan hoe moreel corrupt deze mensen zijn.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Eens. We waren lid van FvD, maar Thierry heeft het zo verprutst dat ik op heb moeten zeggen. Hij leek ineens de weg kwijt. Hij was ZO goed bezig, maar hij had beter moeten zorgen dat men hem niet op rare uitspraken kon betrappen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Veel van die uitspraken werden m.i. pas ‘raar’ nadat de media en het kartel, en dan met name D66, die uitspraken geheel uit het verband belachelijk maakten.

Wil
Wil
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Nou zijn visie op reptielen hebben we hem toch echt zelf horen zeggen. die baudet is allang van het padje af en zwelgt in aandacht. Ik zie ook geen enkele reden om niet met zijn partijtje samen te werken omdat ze principieel een onbeschofte aanpak kiezen en zelf ook niet willen samenwerken. Het punt is dat je grondwettelijk een goede basis moet hebben om zo’n partij te verbieden, die is er denk ik ook niet maar dat wil niet zeggen dat je met ze moet werken zogenaamd omdat ze zoveel stemmen hebben. Vergeet niet dat de helft van de Nederlandse kiezers een IQ heeft van maximaal 100. Dat is het nadeel van democratie.

Ana Lau
Ana Lau
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Niet slim, de rest is allemaal gelinkt aan WEF, je moet kijken naar het programma en stemgedrag en de door kartelpartijen uit zijn verband gerukte uitspraken naast je neerleggen. Dit is precies wat zij willen door framen. Thierry verprutst het niet, dat doen de overige partijen, zij maken Nederland totaal kapot.

Wil
Wil
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ana Lau

Waaruit blijkt de link met WEF, inhoeverre is invloed van die club aantoonbaar in NL? en wat is er dan precies mis mee? ik ben ook niet gecharmeerd van ze maar een niet onderbouwde complottheorie heeft weinig met NL te maken vind ik

els
els
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“En journalisten zouden eens moeten stoppen met jagen op sappige uitspraken……..”

Net als politici die FvD en PVV willen uitsluiten.
Het voorbeeld dat u geeft is duidelijk van hoe de woorden van Thierry Baudet iedere keer weer uit hun context worden gehaald, waarbij vooral in deze door u aangehaalde tweet het woord genetica, zeker in de huidige Woke-gekte, blijkbaar vele rode knoppen doet raken. En daarmee weer kruit vormt voor een aanval. En natuurlijk weet ik dat de leden van Forum voor Democratie balanceren op de grens van het “betamelijke”, maar ik heb tot nu toe nog nooit een goed onderbouwde genuanceerde beargumentatie gekregen van de politici die hen constant veroordelen c.q. framen over het waarom zij vinden dat hij een racistisch is, behalve dan struikelen over een door hem gebruikt woord.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Kijk eens naar de ‘voordracht’ van het verkiezingsprogram van Volt. Mijn hemel, ik schrok van de radicale voorstellen, vol verboden en dwang.
Die club lijkt mij pas echt een gevaar voor NL.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Alles en iedereen die de zorgvuldig opgebouwde keizerrijkjes bedreigt is prooi voor de kat.

J-P
J-P
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Je sluit niemand op voorhand uit, werkt samen zoals de kiezer heeft gekozen, ander ben je als partij al niet eerlijk bezig. Dit is iets waar men de jeugd als beginsel al probeert bij te brengen op scholen e.d. en dat lukt vaak niet , want die kijken naar hun voorbeeld ( in dit opzicht de leider)

Wim
Wim
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Wat dat betreft heb ik mijn hoop gevestigd op de nieuwe partijen van Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas. Toch lijkt Omtzigt moeite te hebben met het afschudden van zijn oude CDA-veren.”
Beiden zijn overgoten met het CDA-sop en we weten waar dat ons land gebracht heeft. Nu je hoop stellen op BBB of (WEF) NSC gaat voorbij aan het gegeven dat het moet gaan over terugpakken van soevereiniteit (regie) om de moeder van alle problemen, de explosieve bevolkingsgroei door ongebreidelde immigratie, aan te pakken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Het feit dat beide kansrijke nieuwe partijen niet reppen over het al dan niet aanpakken van immigratie is veelzeggend.
Veel crises zijn op de ongebreidelde massa-immigratie terug te voeren, dus als hier geen paal en perk aan gesteld gaat worden zijn alle andere mooie veelbelovende woorden niets waard.
Deze week bijvoorbeeld in de media: de zorgpremies moeten ‘noodgedwongen’ heel erg stijgen. En een item over een buitenlander die hier al 30 jaar illegaal verblijft, en dus geen zorgverzekering heeft. Maar wel medische zorg moet krijgen. En zo zijn er ws. tienduizenden. Wie gaat dat betalen zoete lieve gerritje?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Hoorde vanochtend dat het om ruim 50.000 gevallen zou gaan, die ‘complexe medische zorg’ behoeven, maar dus nooit premie hebben betaald.
Nu wil ik niemand medische zorg ontzeggen, maar als de politiek beweert dat de stijgende zorgkosten o.a. door ‘de vergrijzing’ komen, verzwijgen ze moedwillig de échte oorzaken. Zoals óók de massa-immigratie. Die nieuwkomers komen immers ook niet allemaal fysiek en mentaal kerngezond binnen.

Ana Lau
Ana Lau
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Precies, realisme ontbreekt bij de actuele regerende partijen en nieuwkomers. Forum is de enige die iets wil en kan veranderen. Maak Forum Weer Groot.

Youp
Youp
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De politiek is vooral bezig zichzelf te diskwalificeren en volstrekt overbodig te maken. Waar betaal je die mensen nu voor? Kan dat niet op een andere manier georganiseerd worden? Natuurlijk wel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Vertel.

Youp
Youp
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Alles privatiseren is al een oplossing. Decentralisatie is een andere. Gelijkgestemde mensen gaan bij elkaar wonen. Ik geloof dat het FvD iets vergelijkbaars probeert te bereiken met het oprichten van een netwerk van gelijkgestemden. Als je een huisarts, tandarts, whatever zoekt, kun je er een vinden die je waarschijnlijk wat makkelijker kunt vertrouwen. En natuurlijk zo weinig mogelijk hun geld gebruiken. Daar leven ze van.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Privatiseren? Mwah. Tot nu toe heeft dat niet echt geleid tot verbeteringen, bv op zorg, OV e.d. Decentraliseren? Helemaal voor. De samenvoeging van b.v. gemeenten, ziekenhuizen en de mega XXL distrireuzen in de logistiek hebben heel veel nadelige consequenties. Maar gaat gewoon door.
Zelfs als FvD er in zou slagen een samenlevingsvorm van gelijkgestemden op te zetten (en ik zou er best voor voelen daarin mee te doen), is NL dan niet te klein? Zou je zoiets niet beter buiten de EU moeten proberen?
Ik ben het met u eens dat de politiek voor geen meter meer functioneert, maar ben bang dat elke andere vorm van samenleven toch ook weer ‘bestuur’ vereist.

Youp
Youp
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

We zullen zien. Een raad van ´wijzen´ is ook bestuur, of eerder een adviescollege, in ieder geval geen entiteit waar je elke maand de helft van je salaris aan kwijt bent en geen idee hebt waar het aan uitgegeven wordt. Meestal zie je er weinig van terug. Maar goed, zoals eerder beschreven, als Pluto Waterman induikt kan niemand voorspellen hoe de massieve veranderingen gaan uitpakken. Ik lees net dat in Rusland openlijk gesproken wordt over nucleaire represailles tegen de VS. Als dat gebeurt krijg je weer een heel andere situatie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Het ergste is, dat we wel zien waar het aan uitgegeven wordt, dat we het daar heel vaak helemaal niet mee eens zijn als volk/demos, maar dat we er op een legale manier niets aan kunnen doen. Die frustratie onder bevolkingen (niet alleen in NL) zou inderdaad wel eens voor nare tijden kunnen gaan zorgen.

Ana Lau
Ana Lau
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ze zijn bezig met scholen en met een netwerk, maar ook dat wordt geframed. Kost wel veel tijd om dit te realiseren.

Peter
Peter
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wellicht gaan alle “uitsluiters” ervan uit dat ze zelf nooit uitgesloten zullen worden?

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Peter
Piet Karbiet
Piet Karbiet
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een raak stuk maar er verandert weer niets, vrees ik. Jaren op de PVV gestemd en later Forum. Jammer dat Baudet het zo verkloot heeft. Het enige dat resulteert is veel verloren energie en droevenis. En prachtige polemiek van Martin Bosma. En ooit van Hiddema. Zet Cliteur maar in het kabinet. En wellicht Plasterk.

Ana Lau
Ana Lau
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Als je daar niet doorheen kunt kijken en toch weer op kartelpartijen stemt geef je die partijen precies hun zin, FVD in kwaad daglicht stellen, onterecht overigens. Kijk naar stemgedrag bij debatten en weet dat Forum de enige is die de menselijke toon voert.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Super column weer. Inderdaad hypocrieter dan CU, D66 en CDA en soms VVD vind je echt NIET in NL. Bontebal zou ZO bij de CU passen. Echt zo’n zalvende stem waarmee hij weer de geijkte EO uitstraling over ‘gezin’ en ‘hoeksteen’ uitspreekt. TE klef voor woorden en de onoprechtheid druipt er gewoon van af.
D66 hoort ONdemocraten66 te heten. Deels ben ik blij met Omtzigt, maar ik neem het hem ook kwalijk dat hij al over ‘uitsluiten’ begint. Dus ik vrees dat ik nog niet op hem kan stemmen ook al zegt hij heel veel goede dingen.
Caroline en Mona vindt ik dus veel betere keuze. Ik vond het SUPER hoe Caroline Kockelman en met name die hypocriete Tijs van den Brink de mond snoerde.
Geert Wilders heeft al jaren gelijk. En die hypocriete Bikker die hem durft te kapittelen dat hij tegen die doodenge islam is, is helemaal het toppunt. Bikker heeft zeker nog nooit gehoord van de Jezidi’s of van de Christenvervolging in islamitische landen, voor vrouwenbesnijdenis en uithuwelijken sluit ze haar ogen. HOE hypocriet en verraderlijk ben je dan zelf, vraag ik mij wel eens af.

Ana Lau
Ana Lau
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Omzigt hoort gewoon bij WEF ( vrouw en broer) , hij benoemt kwalijke zaken maar ontkent dat WEF de leidraad is, hij heeft geen oplossing voor het volk maar leidt iedereen regelrecht de afgrond in.

Ana Lau
Ana Lau
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Veel beter is : de 4 of 5 grootste partijen moeten samenwerken, dan maar water bij de wijn.

66
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x