Val Rutte-4 over asielbeleid is bewuste strategie VVD

We zijn nog niet van Mark af

Het kabinet Rutte4 is gevallen na maandenlang cirkeltjes draaien over aanscherping van het asielbeleid. Dat beleid is onhoudbaar geworden, nu post-corona de wereldwijde migratiestromen richting ons land weer op gang zijn gekomen én er veel vluchtelingen zijn door de Russische inval in Oekraïne. Het lijkt erop dat met name de VVD de laatste dagen het spel hard gespeeld heeft richting vooral de linksaf geslagen ChristenUnie en ook D66, schrijft Jan Gajentaan.

Strategische berekening

Welnu, heel verrassend was het niet. Zoals politiek analist van de NOS Xander van der Wulp gisteravond benadrukte, zit er een stuk berekening bij Rutte. De premier weet dat dit kabinet niet meer gepruimd wordt door het grote publiek en dat niet alleen het miljarden kostende veel te ruimhartige asielbeleid niet meer gesteund wordt, maar ook de zestig miljard aan ‘klimaatmaatregelen’. Het cadeautje voor Kaags trouwe poedeltje Rob Jetten leek achteraf toch iets te ruim bemeten nu veel Nederlanders hun rekeningen en de boodschappen niet meer kunnen betalen.

Door nú de crisis te forceren, op een punt waarmee de VVD kan scoren, ziet Rutte de kans schoon voor een vijfde premierschap, aldus Van der Wulp. Rutte hoopt dan maar dat we vergeten dat hij zélf twee jaar geleden met dat soepele asielbeleid had ingestemd, om Kaag te plezieren en zodoende zijn vierde premierschap veilig te stellen.

 

Cynisch machtsspel

Deze constatering van een cynisch machtsspel door Rutte neemt niet weg, dat ik verheugd ben dat dit onzalige kabinet nu tot het verleden behoort. De door geradicaliseerde D66’ers bepaalde extreme klimaat- en immigratieagenda van dit kabinet zou Nederland naar de afgrond voeren. De bevolking verarmt, de bronnen van onze welvaart (industrie, landbouw, luchtvaart etc.) worden vernietigd en door de ongecontroleerde invasie van immigranten is ons voorland nóg meer terreur en uiteindelijk ‘Franse’ toestanden in de buitenwijken. Het roer móet om en wel zonder D66 en CU.

 

Hoe nu verder?

Ervan uitgaande dat er komend najaar verkiezingen zullen zijn, kan er natuurlijk nog een en ander veranderen, maar hoe staan we er nu voor? Uitgaande van de laatste peiling van Maurice de Hond lopen BBB en VVD ver voor op de rest van het peloton. Zullen zij in staat zijn een kabinet over rechts te formeren, met eventueel de SP als linkse coalitiepartij voor het evenwicht? De crux is en blijft dat ‘rechts’ beleid eigenlijk alleen gevoerd kan worden met steun van de PVV.

Met ‘rechts’ beleid bedoel ik de immigratie beter controleren en klimaatmaatregelen zodanig doorvoeren dat burgers en bedrijven niet kapot worden gemaakt. Dit is ‘rechts’ beleid gaan heten door de verdwazing van links in Nederland, maar de meer rationele types op links, zoals Ronald Plasterk of Jacques Monasch, pleiten ook voor dit beleid. Plasterk is daarnaast vooral voor het inzetten van kernenergie, dat ook ‘rechts’ is gaan heten, maar gewoon verstandig beleid is natuurlijk. Maar goed, als BBB en VVD samen 47 zetels halen, JA21 7 zetels en CDA 6, dan heb je nog steeds de PVV nodig voor de meerderheid op ‘rechtse’ thema’s.

 

Positie Rutte

Heel interessant wordt nu het politieke steekspel rondom Mark Rutte. Caroline van der Plas heeft gezegd dat zij onder geen enkele voorwaarde in een regering wil stappen met Rutte als premier. Geert Wilders leek gisteravond het tegenovergestelde te suggereren, toen hij zei dat om het land te redden van een immigratieramp “ego’s opzij moeten worden gezet”. Het zijn de eerste openingszetten in het politieke spel.

Het zal de meeste lezers bekend zijn dat ik geen fan ben van onze opportunistische premier: niet voor niets kwam NRC Handelsblad erachter dat de hashtag #klaarmetRutte, die een week Twitter domineerde bij de vorige verkiezingen, tot mijn persoontje was terug te leiden.

 

We zijn nog niet van hem af

Toch vrees ik dat we nog niet van Rutte af zijn. Hij is richting- en visieloos, maar glad en ongrijpbaar en het politieke spel beheerst hij als geen ander. We zullen de komende maanden zien hoe dit zich ontwikkelt. Ook is bij velen de positie van het electoraal sterk opererende BBB nog onduidelijk. Een betere deal voor de boeren en de opvang van asielzoekers beperken lijken rationele standpunten. Ook al zitten de beleidsvoorstellen bij BBB nog wat rommelig in elkaar, een regering met Caroline van der Plas lijkt ook mij een grote stap vooruit ten opzichte van wat we nu hebben.

Maar net als OpinieZ-collega René Dercksen heb ik zo mijn twijfels, ook gezien een aantal linkse plannen en moties die door BBB gesteund werden. Steun voor GroenLinks om de vergunning van Schiphol te beperken of de anti pullback-motie met Sjoerdsma van D66 bijvoorbeeld. In die zin lijkt mij voor de gematigde rechtse stemmer JA21 of BVNL de meer verstandige keuze. Tenslotte denk ik dat gematigd ‘rechts’ er goed over na moet denken hoe er toch samengewerkt kan worden met Wilders. Waar tegenover ook wel concessies van Wilders c.s. mogen staan, met name wat betreft de rechten van moslims.

Hoe het ook zij, zolang gematigd rechts (met name VVD en CDA) de PVV uitsluit, kunnen de politiek-correct progressieven in de politiek, bedrijfsleven en in de media de nationale agenda blijven bepalen. Die vloek zal ooit doorbroken moeten worden, als we dit land willen redden!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
66 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
MrPercussionPete
MrPercussionPete
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Juich maar niet te vroeg… Zo lang de meerderheid van de Nederlandse bevolking Rutte beschouwt als “verstandig” en “redelijk”, en Wilders en Baudet als “onbeschaafd”, “radicaal” en “extreem”, zal er niets veranderen. Tijdens de komende verkiezingscampagne zal Rutte zichzelf ongetwijfeld gaan profileren als een “hardliner” die het kabinet ten val bracht vanwege het in zijn ogen “te slappe en softe asielbeleid”. Dat hij 100% zelf verantwoordelijk was voor dit beleid laat hij uiteraard achterwege. En geloof me, hier gaan wederom hele volksmassa’s intrappen. Stoere rechtse praatjes van Rutte, en Rutte 5 is straks een feit. De meeste kiezers zijn gewoon niet zo slim en trappen er niet 1 keer in, maar 5 keer. Ze leren het gewoon nooit. En dat weet Rutte maar al te goed. Die hele vertoning van de afgelopen dagen was van begin tot eind geënsceneerd. Een klassiek VVD-toneelstukje.

Hans
Hans
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Ik ben er ook bang voor. De Nederlandse kiezer in combinatie met topstrateeg Rutte kan hij het toch weer voor elkaar krijgen.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

nou ja, we weten inmiddels dat hij geen partijleider meer wil zijn. Hoop dat ze die Sophie Hermans ook weg sturen.

Youp
Youp
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De schrijver kijkt nog naar de televisie. Dat doet het ergste vermoeden. En jawel, hij noemt Rutte visieloos en richtingloos en meent dat er ´rechts´beleid met hem valt te voeren. Alsof het beleid van de afgelopen jaren, wat zeg ik: decennia, een soort vergissing is geweest, een ongelukje. En dat WEF-sporttasje heeft niets te betekenen. Net zo min als de talloze bezoekjes aan supranationale bijeenkomsten of alle communicatie tussen de diverse ministeries en het WEF.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Zou de berekening van Rutte kunnen zijn: Rutte wil ‘functie elders’. Volgend jaar is er opvolging nodig van Jens Stoltenberg, de secr. generaal van de Navo. Binnenkort treffen alle hotemetoten die daar iets mee te maken hebben elkaar in Vilnius. Perfect voor een sollicitatiegesprek. Maar dan moet hij wel beschikbaar zijn. Gewoon tussentijds vertrekken als zittend premier….. mwah. Kan eigenlijk niet. Maar nu wel.
Eerst verkiezingen uitschrijven. September zou te vroeg zijn? Oktober hoor je ook niet meer, nu spreekt men al over november. Dan de verkenningen, en daar loopt uiteraard het kerstreces weer doorheen. Dan zitten we al in 2024. Uitgaande van maandenlange formatiegesprekken is het afzwaaimoment voor Rutte als demissionair premier perfect om aan te treden bij de Navo.
Zou kunnen toch?

Youp
Youp
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ja, dat zou kunnen. Maar het doet er niet zo toe. Er wordt veel te veel over Rutte gesproken. Zo belangrijk is die man niet. Als er straks iemand anders in het torentje zit voert deze het beleid uit wat hem opgedragen wordt. Net zoals het weinig uit zal maken of Stoltenberg of Rutte secretaris-generaal zijn van de NAVO. Ze zeggen allebei precies hetzelfde want ze zijn een poppetje in een functie. Daar zijn ze op geselecteerd. Wat er toe doet is dat er mensen in het torentje zitten die geen deel uitmaken van het partijkartel. Die uit de EU, de NAVO, de WHO en al die andere clubs stappen om je soevereiniteit terug te halen. We werken met iedereen samen, we handelen met de hele wereld, maar wij maken onze wetten. Niemand anders.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Laatste nieuws is dat Stoltenberg een jaar langer aanblijft en dat Biden Ursula von der Leyen als SG van de NATO wil hebben.
Mogelijk dat Rutte dan aanmerking zou komen als voorzitter van de Europese commissie.
Vermoedelijk hangt dit allemaal samen met de moeizame ontwikkelingen van de Oekraïne oorlog.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zo houden de VS de EU onder controle.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat is ook een mogelijkheid. Daarom zou het belangrijkste doel van volken binnen de EU het ongedaan maken van het Verdrag van Lissabon moeten zijn. Niet alleen om soevereiniteit terug te halen en nationale democratieën opnieuw te laten functioneren, maar ook om de onderschikking van de EU aan de NAVO teniet te doen. Dat is namelijk een van de bepalingen van dit Verdrag.

piet12345
piet12345
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Inderdaad, maar hoe bizar is het dat de Nedriglander dit nog steeds niet in de gaten heeft. Overigens, behalve uit genoemde clubjes stappen graag een verplichte psychopaten test voor iedereen die bij de roverheid wil gaan werken.

Jop
Jop
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Prima opmerking waar ik gaarne aan wil toevoegen dat zolang de pers het narratief van het WEF /Agenda 2030 etc. volgt, de bevolking nooit anders zal stemmen. Overigens zijn bij ongelijke toegang tot de pers alle verkiezingen volgens O.V.S.E. verdrag ongeldig!

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Rutte is een van de hoofdaanjagers van de oorlog tegen Rusland. Rutte is internationaal juist uiterst belangrijk. Vooral ter financiering van deze oorlog. Waarom denk je dat het parlement onlangs zich over onze pensioenen heeft ontfermd? Vooral als secretaris-generaal van de NAVO zal Rutte zich richten op een rechtstreekse oorlog met de Russen. Zo’n gek is hij wel!

Youp
Youp
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Nee, hij heeft als opdracht beleid uit te voeren wat elders gedefinieerd wordt. Waar precies weten we niet. Rutte heeft beslist geen zitting gehad in de denktanken waar de oorlog met Rusland via de Oekraïne is bekokstoofd. Ik kan me evenmin voorstellen dat hij betrokken is geweest bij de go/no-go beslissing. Hem zal wel de uitkomst daarvan worden meegedeeld. Hij begrijpt dat hij de Oekraïne moet steunen door Zelensky te steunen. Net als andere politieke leiders in de ons omringende landen. Mark doet dat goed en de globalisten zullen tevreden over hem zijn. Maar hij kan elk moment vervangen worden door een ander poppetje. Mevrouw Kaag lijkt niet meer in de running te zijn, maar er blijven genoeg anderen over. De stijl van besturen zal veranderen, aan de inhoud niet zo veel vrees ik. De echte macht ligt nooit en kan ook niet liggen bij een stel politieke passanten die bij elke verkiezing weggestemd kunnen worden of ten prooi kunnen vallen aan schandaaltjes. Echte macht laat zich niet wegstemmen. Het meest duidelijk zie je het in de VS. Niemand gelooft dat een zieke, oude man, die op en van een podium geholpen moet worden, bovendien zo corrupt als menselijkerwijs mogelijk, de leider is van ‘de vrije wereld’. Misschien dat het precies daarom gebeurt, om je in te peperen dat democratie, in de zin van: het volk bestuurt, een lachertje is.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Lees het boek Tragedie Oekraine van Kees van der Pijl. Deze man vertelt je hoe het zit.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Rutte is een slaafje van de VS.

Kee
Kee
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ook de peiling dat vvd weer voor staat is natuurlijk weer gemanipuleerd.
De propaganda machine van de media draait alweer op volle toeren
Om Rutte te promoten.
Vergeet niet welke rotzooi hij heeft GECREËERD
En welke leugens .
nooit meer
Rutte. Dat is stemmen op de duivel .

Hans
Hans
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een schande dat het kabinet moeiteloos de belangen van Nederlanders schonden. Nu de belangen van niet-Nederlanders in het geding komen zijn er onoverkomenlijke problemen.
Welk kabinet er nu ook komt, hopenlijk een kabinet dat oog heeft voor de bevolking door wie ze immers gekozen zijn.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Niet Den Haag maar Brussel regeert. En dat heeft Rutte zelf geregeld.En hij is ook dingen anders gaan zien zoals hij zelf beweerde. De VVD is al lang niet fie van Uiteraard heeft Rutte het kabinet voor zichzelf laten vallen maar hijzelf is al zo ongeloofwaardig geworden dat hij niet meer mag regeren. En bestaat een VVD zonder Rutte, de alleenheerser? Onder zijn naam staan de vele crisissen die binnen een jaar ontstaan zijn door het kokketeren met links. Ook mag hij zich de aanstichter van polarisatie tussen vele groepen en zijn haat tegen de ouderen is onbegrensd. Het ligt ook niet aan de kiezer wie gaat regeren. Parlementaire democratie heeft afgedaan en alleen het Zwitserse model zonder uitsluitingen maar wel verplichtingen kan de tij keren. Het puinhoop van nu kan alleen door rechtse coalitie opgeruimd worden. En is de VVD nog rechts? Niet met Rutte die dingen is anders gaan zien zoals hij zelf zei. De de linkse vleugel overheerst ondanks deze incident.

Laatste aanpassing 10 maanden geleden door Ni28
Dino51
Dino51
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De Nederlander, haar geschiedenis en cultuur wordt gehaat door het linkse gevallen kabinet. Blij dat deze groep nu eindelijk moet stoppen met de afbraak van Nederland

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dino51

Deze groep heeft zich in jaren genesteld in alle instituties, pers, scholen noem maar op, eigenlijk beheren zij alles al zijn hun politieke partijen klein. Een rechtse regering zal onder deze omstandigheden weinig bereiken door hun tegenwerking. Zolang dit niet omkeert is er geen uitweg.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

EN door wie ze betaald worden, niet te vergeten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Deze reactie is zó raak. Al decennia gaan belangen van niet-Nederlanders voor.
Daar zit een strategie achter, moet wel.

Andre
Andre
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vanaf het moment dat het CDA de Provinciale verkiezingen dramatisch had verloren, hing dit in de lucht. Rutte had alleen nog het juiste moment nodig. De asielzoekers/migranten zijn het onderwerp waar eigenlijk alle andere onderwerpen ondergeschikt aan zijn, zoals infrastructuur, stikstof, woningbouw.
De CU was het geschikte struikelblok omdat deze mensen in een droomwereld van idealen leven en het contact met de alledaagse werkelijkheid verloren hebben.
Ondertussen gaat alles gewoon door, de opvang, de instroom, de hele immigratie-carrousel draait lekker door – zoals het EU en WEF goed uitkomt.
Hermans/VVD sluit PVV uit. VVD wil dus D66 vervangen door Pvda/GL met BBB. VVD gaat BBB natuurlijk regeringsdeelname voorhouden als bonus en PvdA/GL (die al jaren lang getrouwe kartelsteuners hebben getoond) dienen om het linkse electoraat te paaien.
Zo krijgt iedereen een beetje zijn zin.
De migratiecarrousel draait door. Eind 2023 zijn er weer 75.000 migranten bij. Want de opvang blijft bestaan. De wet Spreiding blijft bestaan.
Eind 2024 zijn er weer 75.000 bij.
Een Afrikaan die weet dat hij een levenslange uitkering en gratis huis kan krijgen in het moeras aan de Noordzee, laat zich niet weerhouden door een quotum, door BBB, door twee jaar uitstel van gezinshereniging. De voordelen voor hem zijn gewoon veel te groot.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Beste André,

Dat laatste zie je helemaal goed. Wat jaren geleden was er een studie o.b.v. wat enquetes door Afrika heen m.b.t. de vraag wie naar Europa, en dan welk land in Europa wilde.

Geëxtrapoleerd kwam daar uit, dat 22 miljoen wel naar Nederlandje wilde.

Zolang asiel of ettelijke decennia in de illegaliteit uitzicht biedt op bestaanszekerheid in de vorm van een bijstandsuitkering en AOW op bijstandsniveau (wegens een gebrek aan opbouwjaren) zullen de vaderlandse lichtjes aanlokkelijk blijven knipperen en seinen ‘Hier is het beter dan daar’.

Voor doelmatige oplossingen beter korte dan lange pijn doceerde heelmeester Knalhard: Om de verzorgingsstaat te kunnen waarborgen moeten we hem afschaffen.

Of dat een goed idee is, weet ik niet. Enige jaren geleden kondigde de drs. de participatiemaatschappij af, waar ik geheel voor was. Van de resulterende belastingverlaging – minder via de overheid, is ook minder afdracht aan de blauwe enveloppen maffia – heb ik echter helaas niets mogen merken.

Wellicht dat de goede man met zijn herwonnen innerlijke herijking (hahaha) nog wat meer vervlogen beloftes kan inlossen. Blijkt die toch nog een werkend geheugen en geweten te hebben.

Wie had dat gedacht.

Jos
Jos
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Alleen met Nexit kunnen we het tij nog keren….
En met de politieke Oranjes ben ik ook klaar.
Leve de vrije Republiek der Nederlanden!

Prem Marhe
Prem Marhe
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Rutte wordt voor Racist uitgemaakt.
Het moet nog veel erger worden wil men begrijpen dat wij gewoon de buitenwereld aan het financieren zijn terwijl velen thuis geen vreten hebben.
Rutte en zijn bende zijn wel goed gevuld.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Prem Marhe

Ik heb dat al jaren in de gaten.

fransgroenendijk
fransgroenendijk
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik lees: “Waar tegenover ook wel concessies van Wilders c.s. mogen staan, met name wat betreft de rechten van moslims.”
Op welke rechten doelt u hier precies?

Frank
Frank
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  fransgroenendijk

Vraag ik me ook af. De sneer van de schrijver inzake Wilders is niet terecht. Wilders sluit helemaal geen moslims uit. Hij wil gewoon een volledige stop op migratie en een bestrijding van de politieke islam in de instituties, en de geldstromen uit het buitenland voor de islam. Lijkt me allemaal niks mis mee. Migranten die netjes integreren in NL heeft ie geen enkel bezwaar tegen.
Wellicht dat schrijver zich nog een keer verdiept in de standpunten van GW / PVV die sociaal-economisch trouwens behoorlijk links is. Ook niks mis mee trouwens, de PVV-variant van ‘eigen volk eerst’.
Disclaimer: geen GW stemmer. Maar de framing van PVV over de afgelopen 10+ jaar is volledig onterecht.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Frank

Ja, klopt vlg mij wel. Wilders (maar ook meer dan 1 partijgenoot) benadrukt keer op keer dat hij niets tegen de individuele moslim heeft, mits geïntegreerd, maar alles tegen de politieke veroveringsideologie islam. Die m.i. slechts met behulp van een religieus sausje, want extra rechten in westerse landen, hun ideologie heersend wil maken.
Toch krijgt de partij dat keer op keer in de schoenen geschoven.
Ook richt Wilders zich v.w.b. immigratie niet uitsluitend op de islam, maar wil hij greep krijgen op de gehele toestroom. Zodat NL leefbaar blijft.
Bovendien: moslims hebben in NL niet minder rechten, wel eisen ze veel uitzonderingsposities op.

Dino51
Dino51
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Frank

Ik denk dat wordt gerefereerd naar het verdrag van Straatsburg 1975. Google maar eens dan zie je wat de toenmalige EU en mp Joop de Uyl voor olie heeft verkwanseld en toegezegd!!

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  fransgroenendijk

Het gaat er niet om hoe de gemiddelde niet-moslim over de islam denkt, maar hoe de islam over de gemiddelde niet-moslim denkt. En dat is bepaald huiveringwekkend.

Frans Groenendijk
Frans Groenendijk
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Véél duimpjes omhoog!

J-P
J-P
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Denk eraan hij is op een vieze manier bezig, laat het kabinet niet voor niet klappen. Dit heeft nog een staartje. Oja staat mij niets van bij, ben ik vergeten e.d.

Youp
Youp
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Met ‘rechts’ beleid bedoel ik de immigratie beter controleren en klimaatmaatregelen zodanig doorvoeren dat burgers en bedrijven niet kapot worden gemaakt. ”

Ik vind dit een rare zin. Immigratie heb je in principe niet, tenzij de persoon in kwestie een aanwinst is en klimaatmaatregelen zijn nergens voor nodig want er is helemaal geen klimaatprobleem.

Je gaat veel te makkelijk mee in de dogma’s van de globalisten en begint al water bij de wijn te doen voordat deze überhaupt geschonken is. Dat is precies de reden dat het partijkartel zich geen zorgen maakt over JA21, BBB of Pieter Omtzigt. Het is geen werkelijke oppositie. Op zijn best vertragen ze de uitvoer van hun agenda.

Verder, rechts/links, het bestaat eigenlijk niet meer. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, toen het socialisme nog populair was, voerden we hele felle discussies die meestal over economie gingen en waarin je onderscheid kon maken tussen rechts (vrije markt) en links (geleide economie). Dat hebben we niet meer omdat er een economische consensus ontstaan is. Het gaat nu tussen de globalisten en de nationalisten, of populisten. Een term als gematigd rechts gebruiken voor globalistische partijen als het CDA of de VVD is dan ook moeilijk te duiden. Wat verwacht je daarvan? Denk je dat er met hen te praten valt over het terugdringen van immigratie? Of het terugdraaien van klimaatmaatregelen? De laatste keer dat het terugdringen van immigratie op de agenda stond besloten de CDA mastodonten hun eigen partij op te blazen. Blijkbaar is het een halszaak voor die partij om daar niets tegen te doen.

Thomas
Thomas
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Om Rutte 5 te voorkomen is het zaak om bij de verkiezingen in november (?) a.s. massaal op één partij te stemmen, ook als dat niet de partij van je voorkeur is. Die partij moet dan meer stemmen halen dan de VVD. Dat dat goed mogelijk is hebben de recente PS-verkiezingen aangetoond. Het is nog even afwachten wat Pieter Omtzigt gaat doen. Een Omtzigt-partij náást de BBB zou het vervelende gevolg kunnen hebben dat de man die we kunnen missen als kiespijn toch weer premier wordt. In dat geval kunnen we de politiek en de democratie wel zo’n beetje doodverklaren.

dolphin
dolphin
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Onzin. Kies gewoon je eigen voorkeur. Hoe meer partijen hoe beter. Het voorkomt een dichtgetimmert coalitieakkoord, maar noodzaakt tot een globaal akkoord op hoofdlijnen. Alleen wetsvoorstellen die de werkelijke steun van de meerderheid hebben worden dan aangenomen. En niet waarvoor in de achterkamerrtjes met kwartetten, afspraken over zijn gemaakt.

Frank
Frank
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  dolphin

Inderdaad. Plus dat PO me net teveel met het kartel mee heeft gestemd de afgelopen periode, terwijl hij als onafhankelijke eenmanspartij nu echt zijn eigen stemgedrag kon bepalen. Dat stemgedrag van de afgelopen tijd op diverse moties stemt mij zeker niet gerust. Dat van BBB ook niet trouwens.

Frans Groenendijk
Frans Groenendijk
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  dolphin

Heel erg eens. Het idee dat je ‘strategisch’ zou kunnen stemmen: het is een waandenkbeeld. Theoretisch zou het kunnen als je de laatste bent die zijn stem uitbrengt en je precies wat ieder ander gestemd heeft.
En ja: je moet wel een inschatting maken of de partij van jouw keuze de kiesdrempel haalt. Alleen als dat niet gebeurt is je stem echt verloren gegaan.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Strategisch stemmen is de enige manier om de bepalingen van het Verdrag van Lissabon te omzeilen. In dit verdrag uit 2007 hebben alle nationale parlementen in de EU ingestemd nationale wetten op basis van richtlijnen vanuit de Europese Commissie in te voeren. Zo bepaald een (ongekozen) supranationaal bestuursorgaan nationale wetten, en is de rol van nationale parlementen uitgespeeld.

Tenzij kiezers inderdaad gezamenlijk besluiten op een of twee partijen te stemmen die de parlementaire meerderheid behalen. Praktisch gesproken is dat een onhaalbare kaart. Niet alleen omdat het Nederlandse electoraat er een van minderheden is, maar vooral omdat de overgrote meerderheid nog gelooft dat we in een democratie leven.

Maar, mocht het besef doorbreken dat dit niet zo is, en strategisch stemmen de te volgen lijn voor kiezers worden, dan zou het grote politieke doel niet zozeer moeten zijn om Rutte weg te stemmen, maar Nederland uit de EU te halen om zo de nationale soevereiniteit terug te halen en de democratisch staatsinrichting opnieuw te laten functioneren.

Nog beter zou het zijn als de volken van alle EU-lidstaten tot dit besef komen, en het Verdrag van Lissabon ongeldig verklaren.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Kies wat je wilt. Of niet. Bedenk daarbij echter wel, dat linksdraaiend volk altijd naar het stemlokaal gaat, mét vaak ook nog machtigingen van opa en oma, per brief stemmen vanuit hun buitenlands verblijf enz. Als rechts angehauchten dus massaal niet gaat stemmen onder het mom, hoewel begrijpelijk, van ‘heeft toch geen zin’ dan geeft Nederland zich gewoon laf helemaal zonder tegenstand over aan links, aan de globalisten, de wokies en de klimaathysterici. Die dan nóg meer macht zullen hebben.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Terug naar het Verdrag van Lissabon, waarin elk parlement van lidstaten zich heeft toegelegd regelgeving van de ongekozen Europese Commissie in nationale wetten om te zetten. Een ongekozen bestuursorgaan vaardigt dus wetten uit! Nooit in de geschiedenis is door een groep landen massaal en simultaan soevereiniteit opgegeven. Zelfs de Machtigingswet van februari 1933 in het Derde Rijk valt hierbij in het niet.

We zien dus:
1. (vrijwel) alle nationale wetgevende bevoegdheden afgestaan aan een ongekozen supranationaal bestuursorgaan.
2. Hiermee komt de soevereiniteit van elk nationaal parlement bij dit ongekozen supranationale bestuursorgaan (EC) te liggen: lidstaten houden op functionerende democratieën te zijn.

Hoe moet een parlementariër zijn/haar rol rechtvaardigen, nu deze ziet dat zijn wetgevende macht verloren is? Door zoveel mogelijk macht terug te winnen. Hoe? Door diegene te steunen die, nationaal, de grootste invloed heeft op de EC. Wie zijn dat? Zij die op bestuurlijk niveau communiceren met de EC, in casu de respectieve premiers, presidenten, kanselieren, enz.

Wanneer de hoofdbestuurder van een van de lidstaten ervoor kiest het programma van de EC (in casu dat van het WEF) uit te voeren, zoals Rutte dat doet, dan moeten alle parlementariërs de nationale hoofdbestuurder steunen om de schijn van macht te behouden. Concreet wordt hiermee het laatste restje parlementaire soevereiniteit onderuit gehaald. Het parlement hoort immers de premier te controleren, niet andersom.

Zo ontstaat wat Baudet het partijkartel noemt: een vijver van diverse politieke partijen die langs de façade van wat eens onafhankelijke politieke partijen waren, elkaar dat wat resteert aan staatsmacht (baantjes, functies, maar ook [beperkte] invloed om het landsbestuur) toespelen.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Beste Marc,

Het verdrag van Lisabon was toch de Europese grondwet met een jurk aan en een pruik op? De grondwet die ondanks de majeure inzet van ex-president Jiscard d’Estaing niet alleen in zijn eigen land maar ook hier te lande een afwijzing scoorde.

Tiens, tiens.

Volgens mij wat dat een unificerende poging na het verdrag van Maastricht – vers na de Van van de Muur – om daar met nog wat moderne regelgevingsmethodieken (altijd beter voor de organen, minder voor de justitiabelen) een leuke zwengel aan te geven.

Gaat volgens mij toch verder terug in de tijd, namelijk dat met de Val van de Muur het ‘Westen’ en dat met name van wat nu in sommige kringen ‘GloboCap’ genoemd wordt, opschakelde en met de turbo lachgas injectie van de digitalisering er hard vandoor gegaloppeerd is, terwijl jij en ik en de overige nukubuutjes dachten dat rechtstatelijke democratie samen met een markteconomie de oplossing voor iedereen zou zijn.

Daar hebben we ons ietwat in vergist.

En waar we vanwege een ander historisch proces – de uitwassen van nooit meer Auschwitz – niets meer aan kunnen doen. Bent u niet blij ook slachtoffer te zijn?

Qua nationale polletiek is het voor de rest likken aan dezelfde toverbal, af en toe een ander kleurtje of smaakje, maar het blijft dezelfde kleverige toestand. Ook Geert van de tamboervereniging en Thierry van de verre vergezichten.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Beste Henk,

Ik begrijp niets van wat je schrijft.

Henk de Verschikkelijke
Henk de Verschikkelijke
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Beste Marc,

Op straffe van het wat frikkerig overkomen, in omgekeerde volgorde:

Na de Val van de Muur en het daarmee wegvallen van het grote links-rechts verhaal (inclusief de antwoorden op de grote ‘Wat moet je daar aan doen vraag’) is er ook geen verbindend verhaal meer (of je nu voor of tegen bent). Partijen lieten hun ‘ideologische veren vallen’, bewandelden al dan niet in Rijnlandse setting ’the third way’ om allemaal met een boel praats uit te komen in hetzelfde modderige plasje.

Aan deze amorele en inhoudelijk inhoudsloze Werdegang zijn met wisselend succes nog wat thema’s gehangen (o.a. Blühende Wiesen, Third Way, War on Terror, djuurzaamheid/miljieu/siirkulariteit en Einde der Tijden of ‘je doet het voor een ander’), maar dat was allemaal van voorbijgaande aard.

Voor NL houdt dit in dat de ‘verstandige’ oppositie’ samen met de regeringspartijen feitelijk een uniparty vormt. Rutte IV voerde bij gratie van gratis geld GL-beleid uit dat D66 net even leuker wist te marketen. Dit terwijl de ‘marginalen’ getalsmatig steeds minder marginaal werden maar dankzij of ondanks Blonde Greet, boreaal gebabbel, aaipoes of rode tomaat net zo goed de statis in continueren als het slinkende cirkeltje ‘constructieven’. Dat spel stopt niet voor zolang die laatste factie de helft plus 1 kan doen.

Europees werkt het ongeveer hetzelfde maar net even anders. Brussel is een open pit lobbycratie, waarbij genoeg liquide middelen en een duidelijk doel om jaren vlijtig ge-influence te overbruggen altijd vruchten afwerpt. Zie hier de reden dat het internationale zakenleven hier verder komt dan simpele partijpolitiek of burgerinitiatieven.

In Lisabon ijlden inhoudelijkheden nog na in de post euforie van de Val van de Muur, maar het spel was al lang los.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uiteraard heeft Rutte het kabinet voor zichzelf laten vallen maar hijzelf is al zo ongeloofwaardig geworden dat hij niet meer mag regeren. En bestaat een VVD zonder Rutte, de alleenheerser? Onder zijn naam staan de vele crisissen die binnen een jaar ontstaan zijn door het kokketeren met links. Ook mag hij zich de aanstichter van polarisatie tussen vele groepen en zijn haat tegen de ouderen is onbegrensd. Het ligt ook niet echt aan de kiezer wie hier gaat regeren. Parlementaire democratie heeft afgedaan en alleen het Zwitserse model zonder uitsluitingen maar wel verplichtingen kan de tij keren. Het puinhoop van nu kan alleen door een rechtse coalitie opgeruimd worden. En is de VVD nog rechts? Niet met Rutte die in de loop der tijd dingen is
anders gaan zien, zoals hij zelf zei.
Het zal het niet veel schelen om in een volgende drama te belanden. Maar het is goed dat het kabinet viel. Er is namelijk weer hoop.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Rutte weet dat het zonder de grote VVD niet kan. De tragedie is dat het ook voor de VVD geldt. Wil je over rechts regeren ontkom je niet aan hem. Daar heeft ie al jaren aan gewerkt en een partij gecreëerd die geen opvolger heeft. Sterke dictatoriale trekken heeft ie wel. En partijen uitsluiten dat doet hij ook net als de rest. Verkiezingen mogen dan vrij zijn maar zijn toch nep.

fransgroenendijk
fransgroenendijk
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“En bestaat een VVD zonder Rutte, de alleenheerser?”
Een retorische vraag, he?
Zelfs de PvdA heeft een Witte Raaf (meneer Plasterk) het CDA en de CU misschien ook nog wel, maar de VVD heeft er echt geen enkele meer.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  fransgroenendijk

Dat was de tactiek van Rutte misschien door de tweestrijd met Verdonk als basis. Geen concurrentie binnen de partij. Dat kan zich ook wreken.

Peter.
Peter.
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Na zoveel schandalen van Rutte ,alles weer vergeten en vergeven??Corona ,toeslag ,Omtzicht,Asielinstroom ,,ga niet kijken wat hij gaat beloven ,maar wat Rutte heeft aangericht in al die jaren ,een grote puinzooi,alles zwartgelakt,weggemoffeld ,gewist ,Hoekstra,de Jonge ,Kaag ,alles pure maffia .Ben blij dat we in een klap van Jetten,Kuipers ,eigenlijk de hele zwik verlost worden ,de inspraak zal veel minder worden ,we hebben boeren nodig geen meelopers in de politiek die nog nooit iets hebben uitgevreten ,met knikken voor hun baantje ,bedrijven van 100 jaar op willen doeken .

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

De realiteit is echter dat we nog lang niet van ‘de hele zwik’ verlost zijn. Ze zullen tot het uiterste gaan om nog snel eea door te drukken, liefst buiten parlementaire controle en in de ‘luwte’ van politiek en journalistiek reces. Kennen we toch?
Bovendien, als de linkse infiltratie op vrijwel elk domein in stand blijft…..

Frank Pouw
Frank Pouw
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nou volgens mij is het bedrijfsleven,zo belangrijk voor Gajetaan heel blij met bv Onze voorzitter Ingrid Thijssen een fervent D66 lid. Zij zei dat het bedrijfsleven met smart zit te wachten op maatregelen van Jetten bv om verder te verduurzamen want het klimaat en dat doen ze met mevr. Thijssen u weet wel D66. Zou subsidie er iets mee te maken hebben want wij, het bedrijfsleven zijn zo geschrokken van het laatste IPCC rapport. Kijk naar wat verder in Europa gebeurd. Steeds meer op rechts gericht.
Ik denk dat dhr. Gajetaan zich drukker kan maken over de departementen die vol zitten met de mensen die hij in mijn woorden zo verafschuwd. Kijk naar het laatste rapport met ideeën van deze ambtenaren over hoe het verder moet in Nederland met bv vleestaks bpm 100% omhoog enz.
De terreur zit nier alleen bij de partijen maar zeker ook in het hele ambtenaren klikje van groen links en D66.

Eric
Eric
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Frank Pouw

Dit is het zoveelste artikel dat ik erover denk om maar niet te reageren op een artikel van Jan Gajentaan. Waarom nu die sneer richting Wilders? Ik ben het ook niet met alles eens, maar ik kan wel verbinden en een middenweg vinden, en dan zit ik nog niet eens in de politiek. En het getuigt ook niet van respect voor Geert Wilders als je weet hoe die man moet leven. Of ambieer jij een leven zoals Wilders dat heeft? Hij wil vast en zeker wel ruilen!

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Met het ‘opzij zetten van ego’s’ bedoelt Wilders natuurlijk niets minder dan het definitieve vertrek van Rutte radikalinski uit de politiek.

Dat juichen we toe. Maar voor alles moet voorkomen worden dat deze radicale globalist secretaris-generaal van de NAVO wordt. Want daarmee zou Wereldoorlog III een feit worden!

Laatste aanpassing 10 maanden geleden door Marc Bouwman
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Gezien zijn houding om ons land persé ‘koploper’ te laten zijn, letterlijk koste wat het kost, in die geforceerd in stand gehouden proxy-oorlog, en zijn timing om de kabinetsval in te leiden (opvolging Stoltenberg?), doet het ergste vrezen.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Precies! En uitgerekend vandaag kondigt hij zijn ‘vertrek uit de politiek’ aan. Dat heet ‘bekokstoven’: een baan als secretaris-generaal, of zoals sommige menen als voorzitter van de EC. Beide scenario’s betekenen absolute rampen voor Nederland, Europa en de wereld.

De Dertiende
De Dertiende
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De val van het kabinet maakt werkelijk niets uit. De morrende burgers (zoals wij) krijgen weer moed, maar let op: alle kartelpartijen zijn volledig uitwisselbaar. En ja, daartoe reken ik ook BBB. En Wilders gaf gisteren ook aan dat hij onder voorwaarden best met ome Mark op het pluche wil kruipen.

Zo lang er na de verkiezingen een meerderheid kan worden gevormd door WEF-puppet partijen verandert er niets. Mijns inziens bezetten de ècht veranderingsgezinde partijen volgens bovengetoonde peiling 17 zetels (SP, FVD, SGP, BVNL). Met twijfelgeval PVV erbij maakt dat 31 zetels. En daar gaan we het bij lange na niet mee redden. Dus helaas, nog minimaal 1 kabinetsperiode dezelfde sh#t.

Peter
Peter
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hier helpt maar een optie:

lijst BBB/Omtzigt met een nieuwe lijsttrekker/presidentskandidaat van buitenaf:
Ronald Plasterk

Gerrit Kassies de Vries
Gerrit Kassies de Vries
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Goeie vent Ronald Plasterk. Teken ik voor!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gerrit Kassies de Vries

Nou, kweenie hoor.
Als columnist was hij haarscherp kritisch, in het kartel getrokken deed en zei hij braaf wat van hem verwacht werd, en er uit gestapt is hij wel weer de haarscherpe kritische columnist.
Ik heb alle respect voor de man, net zoals voor Dijkgraaf D66, maar zij zijn niet gladjakkers genoeg om in de politiek óók die scherpe standpunten te durven/kunnen uitdragen.
Remkes (die naam zingt al rond) ook niet. Is vooral goed in verbaal meestribbelen, zodat het lijkt…..

Gerrit Kassies de Vries
Gerrit Kassies de Vries
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals de vorige keer door zijn ontslag aan te bieden bij de koning, ontspringt Rutte die al lang het zwaard van Damocles boven Zijn regering zag hangen de dans, immers hij zou volledig weggestemd worden, heeft hij ook nu weer de boel laten ontploffen, voor de afkalvende steun nota bene van zijn eigen partij. Weer komt hij er mee weg, hoewel dat zou nog moeten blijken. Je kunt niet eeuwig blijven gokken dat hij weer lijsttrekker zou worden. Want ook binnen zijn eigen VVD rommelt het aardig en hebben ze meer dan genoeg van hem.

Prem Marhe
Prem Marhe
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Waar is Wilders Geert of hoe die man heet ?
Waarom krijgt hij geen asiel in eigen land?
Premierschap bedoel ik.
Het is goed voor jullie allemaal wat ze doen.
De man met visie hebben jullie voor Racist en alles uitgemaakt.
De rijkste uit de klas,Nederland gaat arme Europa egaliseren.
Nu hebben we niks te eten of de boodschappen kunnen wij niet meer betalen.
Kinderen en Opa’s hebben geen pampers.
Wat we wel hebben is een kapmes op zak.
Alle rijken stemden VVD.
Dit is hun KARMA.
Er is nog veel meer op komst.
Wie wijs is stemt Wilders Geert.
Tenminste wie in zuivering gelooft weet waar het mee moet beginnen.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We lezen nu in de T dat Kaag hem 20 min voor het debat belde om hem te attenderen dat D66 de macht had om hem uit het Torentje te ‘jagen’. Ze liet doorschemeren een motie van wantrouwen van de oppositie tegen hem als premier wellicht te gaan steunen. Achterbakse vrouw.
Nou, goed dat Rutte haar in haar hemd laat staan door zelf de stekker er uit te trekken.
Al die tijd met dat Kaag mens in een machtsfunctie gaat het om de macht die ZIJ wil hebben. Jammer dat hij zich liet gebruiken.

Matjan
Matjan
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is opgebouwd over de eeuwen.. Wie waren de winnaars van deze opbouw wie verloren hun belangen?
Wellicht kunnen we zo beter begrijpen waar de sabotage (asiel beleid) vandaan komt?

AAA
AAA
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Eppo Bruins, prima MP.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Maarre….CU? Hij is misschien een goeie kandidaat, alleen zijn kluppie heeft zich nogal in de kaarten laten kijken nu, toch? Wenst u nog meer ongelimiteerde (en gecontroleerde) immigratie?
Dan liever Kees v.d. Staaij. Prima rustige en alles goed afwegende politicus, altijd bereid verschillende kanten mee te wegen, staatsrechtelijk puik, welbespraakt en wellevend, bij mijn weten blanco politiek strafblad, wel dun religiesausje maar dat hoeft m.i. geen breekpunt te zijn.
Ook als andere partijen de grootste worden, kunnen ze overwegen hem tot premier (boven de partijen) te benoemen. Als hij dat wil uiteraard.

66
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x