Overwinning BBB: Keerpunt 2023

Geen harde confrontaties, maar gezamenlijk zoeken naar oplossingen

Titelfoto bij artikel Overwinning BBB: Keerpunt 2023 Maaike van charante opiniez

Foto: Verkiezingsavond BBB (15 maart 2023). ©️Rutger van den Noort

De overwinning van BBB heeft Den Haag op zijn grondvesten laten schudden. Ondanks het zure gepruttel van sommige leden van het establishment is duidelijk dat dit niet genegeerd kan worden. Wie roept dat wetten onherroepelijk zijn, begrijpt niet hoe democratie werkt. Er is weer hoop voor de boeren en vissers en ook de rest van het land zal erop vooruit gaan. Als er tenminste wat meer gezond verstand in de politiek komt. Een column van Maaike van Charante.

Vooruit kijken

Nu het stof een beetje begint neer te dalen – en de BoerBurgerBeweging in alle provincies de grootste is geworden! – is het tijd om vooruit te kijken. Want na alle bestuurlijke arrogantie en meedogenloosheid van de laatste jaren kan het veel voldoening geven om het establishment een dreun te verkopen, maar met alleen maar dreunen verkopen lossen we de problemen niet op.

 

Onbekwame ministers

Een structureel probleem in onze democratie is het amateurisme in de top van onze politiek. Ik heb al eens eerder geschreven: “Het wordt steeds duidelijker dat we geregeerd worden door mensen die de juiste kwaliteiten hebben om zich in ons politieke systeem omhoog te werken, maar absoluut niet de juiste kwaliteiten om een land te besturen.”

Deze week bleek uit een peiling wat voor kiezers de belangrijkste reden was om een proteststem uit te brengen: onbekwaamheid van de ministers. En geen wonder. Denk aan energieminister Rob Jetten die zich afvroeg hoe je met kernenergie een huis moest verwarmen. Denk aan coronaminister Hugo de Jonge die 5,1 miljard aan uitgaven niet kon verantwoorden, en onlangs bij Vandaag Inside ijskoud beweerde dat dit een complottheorie op social media was.

https://twitter.com/Symph0ny3/status/1634099410324844544

 

Ondermijning van de democratie

De verleiding is groot om alle blunders en leugens van onze bewindslieden even op een rijtje te zetten, maar daarvoor ontbreekt mij de ruimte. Laten we het liever hebben over de gevolgen van deze onkunde, die helaas gepaard gaat met zelfoverschatting en dictatoriale neigingen. De gevestigde politiek is namelijk zo overtuigd van het eigen gelijk, dat men er alles aan doet om de democratische controlemechanismes onklaar te maken.

Met name de controlerende functie van het parlement wordt al decennialang volhardend ondermijnd. Berucht zijn de dichtgetimmerde regeerakkoorden en de daaraan verbonden fractiediscipline, waardoor Kamerleden stemvee worden in plaats van volksvertegenwoordigers die zonder last en ruggenspraak stemmen.

 

Slecht geïnformeerd

Erger is dat het inmiddels normaal is geworden om het parlement slecht of zelfs onjuist te informeren, waardoor Kamerleden stemmen over moties en wetsvoorstellen zonder te beseffen waarover ze nu eigenlijk stemmen. Ze moeten onder tijdsdruk en druk van de fractieleiding een stem uitbrengen, en ontdekken pas later wat de gevolgen zijn.

Een kenmerkend voorbeeld was het stikstofdebat van 23 juni 2022. De Kamer stemde onder andere over een motie om de Natura2000-lijst te gaan heronderhandelen in Brussel, en over een motie om in kaart te brengen wat de gevolgen voor het platteland zouden zijn als daar duizenden boerenbedrijven zouden verdwijnen.

Maar wist de Kamer hoe de Natura2000-lijst tot stand was gekomen en waar die stikstofnormen op gebaseerd waren? En hoeveel boeren hierdoor geraakt zouden worden? Deze feiten zijn sowieso al onwelkom, maar de regering hield ook nog eens informatie achter die de stemming – in hun ogen – negatief zou kunnen beïnvloeden. En zo werd ongeïnformeerd een voorstel weggestemd dat een begin van een uitweg uit de stikstofcrisis had kunnen bieden.

 

De gevolgen

Het dramatische stikstofbeleid is – samen met andere crisisdossiers – de oogst van deze ondermijning van de democratie. Het hele land zit op slot vanwege een onhaalbare stikstofnorm die ooit in klungelige wetgeving is vastgelegd. Waarschijnlijk overzag niemand in de keten van besluitvorming wat het effect van deze kromme wetten zou zijn.

In 2019 werd ondanks de woningnood de bouw van nieuwe woningen vrijwel stilgelegd, en geitenpaadjes werken niet. Telkens gaan activisten naar de rechter en vinden het gelijk aan hun kant. Maar wist u dat ook de aanleg van (spoor)wegen is stilgelegd vanwege stikstof? Dat het onderhoud van de dijken hierdoor in de knel komt?

 

Onhaalbare normen

Alles wordt opgeofferd aan de heilige koe van de stikstofnormen. Waarbij – zoals de meeste Nederlanders inmiddels gehoord kunnen hebben – die normen gebaseerd zijn op rammelende modellen. Waarbij die normen zo belachelijk streng zijn dat ze zelfs niet gehaald kunnen worden als de hele agrarische sector wordt opgeheven. U leest het goed: als alle boeren ermee stoppen, halen we nog die normen niet.

 

Recht is krom

Momenteel kunnen kokerblinde activisten hun ‘recht’ doordrukken omdat ze de kromme wetten aan hun kant hebben. Wetten die zijn aangenomen door slecht geïnformeerde volksvertegenwoordigers die gekoeioneerd werden door onbekwame politici. Maar toen de boeren terecht (!) in opstand kwamen, riepen diezelfde politici dat hier sprake was van een aanval op de democratie.

 

Arrogantie van het establishment

Zelfs nu nog doen zure columnisten alsof de overwinning van BBB een triomf voor extreemrechts is. In de Volkskrant kunt u lezen dat dit de machtsgreep van een slim communicatiebureau is (Bert Wagendorp); dat BoerBeerputBelang giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem brengt (Marcia Luyten); en dat Van der Plas klakkeloos extreemrechtse riedeltjes overnam (Sander Schimmelpenninck).

In NRC stond dat BBB de vertolker is geworden van de onvrede, het chagrijn over de gevestigde orde (Guus Valk), dit in tegenstelling tot die andere (betere…) partijen die stonden voor overwegende tevredenheid, geloof in de kracht van het compromis en het politieke midden. Siegfried Woldhek tekende Caroline van der Plas als het gezicht en de stem van het ontevreden platteland, waar NRC nog even fijntjes bij vermeldde: net als Thierry Baudet vier jaar geleden.

 

De kiezers van BBB

Maar deze mensen die er zo van overtuigd zijn dat ze het gezonde verstand aan hun kant hebben, bekommeren zich niet om feiten. Is nu bijna een kwart – in sommige provincies zelfs een derde – van de Nederlandse kiezers verdacht? Terwijl ruim de helft van deze kiezers twee jaar geleden nog VVD, CDA, SP, D66, PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Volt stemde?

 

Redenen voor protest

Dit is geen machtsgreep van de ‘bruinrechtse onderbuik’ van Nederland. Dit is een terechte correctie door nuchtere kiezers. Zoals de NOS schrijft: “Van alle kiezers die tegen het kabinet hebben gestemd, noemt het grootste deel van de stemmers de onbekwaamheid van de bestuurders als voornaamste reden. Andere redenen zijn het stikstofbeleid, klimaatbeleid, de gezondheidszorg en immigratie.”

De BoerBurgerBeweging kiest nadrukkelijk niet voor confrontatie, maar voor samenwerking. En ik denk dat dit verstandig is. De stikstofcrisis is ontstaan doordat onuitvoerbare wetten zijn aangenomen, en de enige manier om die wetten te veranderen is via de politiek. Dit is absoluut geen gevaar voor de rechtsstaat – zoals Arend Jan Boekestijn suggereerde – het is eerder het herstel van de rechtsstaat.

Want als iets een gezonde rechtsstaat en een gezonde democratie kenmerkt, is het wel dat de burgers dankzij hun stemrecht altijd het laatste woord hebben. En die burgers zijn niet een kleine betweterige elite, maar de gewone mensen die moeten leven met de gevolgen van keuzes. De mensen die huizen nodig hebben, en wegen, en gezondheidszorg en voedsel. Dit zijn niet voor niets primaire levensbehoeften.

 

Onderhandelen

De kiezer heeft gesproken, nu is het woord aan de politiek. Minister Christianne van der Wal (VVD) die meteen riep dat alles vast ligt en dat niets kan veranderen, heeft blijkbaar nog een lesje staatsrecht nodig. Wat dat betreft heeft CDA-leider Wopke Hoekstra beter door hoe de vlag erbij hangt. “Dit is zo’n aardverschuiving, dit moeten wij ons in Den Haag aantrekken. Je kan niet consequentieloos door op inhoud en op stijl.”

Dat mag Hoekstra ook aan Mark Rutte uitleggen die donderdag nog stelde dat er “nog wel draagvlak is voor zijn kabinet.” De premier noemde zelfs “dat hij veel vaker situaties heeft meegemaakt, waarin de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.” Rutte wil “op dossiers” kijken waar meerderheden te vinden zijn. “Dat is bij BBB, GroenLinks en PvdA, maar er zijn meer partijen.”

Nu blijkt dat BBB waarschijnlijk zelfs 17 zetels gaat halen in de Eerste Kamer, en D66 nog een zetel minder dan gedacht, zal Mark Rutte hopelijk beseffen dat hij niet behendig om de nieuwe speler heen kan manoeuvreren. Het grootste gevaar is nog dat hij de nieuwkomers weet in te pakken met zijn gladde verhalen, maar dan moet hij eerst om Ilona Lagas heen, de fractievoorzitter van BBB in de Eerste Kamer.

 

Vlag weer rechtop

Al met al denk ik dat het terecht is dat veel boeren de vlaggen weer rechtop hebben opgehangen, als teken van hoop. Maar er is nog een lange weg te gaan. Jaren van achterkamertjespolitiek, wanbeleid en slechte wetgeving worden niet in een dag ongedaan gemaakt. Voorlopig heeft BBB in de Tweede Kamer nog steeds maar één zetel, en de Eerste Kamer kan slechts reageren op de wetten die daar vandaan komen.

De gevestigde politiek mag dankbaar zijn dat Nederlanders massaal gekozen hebben voor een partij die niet de confrontatie zoekt, maar serieus samen wil werken om oplossingen te vinden. Slecht beleid heeft veel pijn veroorzaakt in de samenleving bij veel meer mensen dan alleen de boeren en vissers, en de woede daarover had ook de boventoon kunnen voeren.

Het domste wat het establishment nu kan proberen is om de nieuwkomers in te kapselen, maar hopelijk zal het gezonde boerenverstand en alle vakkennis van BBB de doorslag geven. Ilona Lagas lijkt in elk geval iemand die zich niet zomaar om laat blazen. En mocht Mark Rutte toch proberen buiten de BoerBurgerBeweging om meerderheden te regelen…

Dan zijn er hopelijk zeer binnenkort weer Tweede Kamerverkiezingen.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
42 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
MrPercussionPete
MrPercussionPete
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als de coalitie haar beleid niet aanpast dan is het bij de eerstvolgende tweede kamerverkiezingen exit Rutte. En dan hebben we voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke MP. Als er bij BBB maar geen LPF toestanden gaan plaatsvinden, dat gevaar ligt natuurlijk wel op de loer. En het is nog maar de vraag in hoeverre van der Plas een wezenlijk verschil kan gaan maken, of dat ze zich gaat conformeren aan het kartel. Dus dat ze hooguit wat “cosmetische” verschillen gaat bewerkstelligen, maar geen fundamenteel ander beleid. We gaan het zien… Reken maar dat de mainstream media haar kapot gaan maken, door bijv. kleine incidenten binnen de partij op te blazen tot enorme proporties.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

Tot de geplande parlementsverkiezingen – zo lang hebben we niet meer. Niet voor niets worden er in ijltempo allerlei dwangmaatregelen door gejast.
We mogen ook niet verwachten dat Mw. v.d. Plas en haar medewerkers nu ineens een totale ommekeer te weeg kunnen brengen, dat is niet eerlijk tegenover een nieuwe partij.
Dat de media en ‘links’ al begonnen zijn met hun vitriool te spuiten was te verwachten en kwam ook prompt.
Niet voor niets wilde men in die hoek al een bijeenkomst om geweld acceptabel te maken om hun visie af te dwingen.
Ik hoop dat mw. v.d. Plas goed beveiligd wordt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  MrPercussionPete

De media worden ook steeds doorzichtiger in hun pogingen.
Ook de burger heeft zijn leertraject. Je kunt het zien in je omgeving.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Mark Rutte hopelijk beseffen ”
Mark Rutte houdt als een pitt bull terrier vast aan de macht. Ik denk dat hij alles op alles zal zetten.
Dus bereidt u zich maar voor op wat er nog gaat komen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hoewel ik denk dat zijn grip op de media minder is geworden.

Leonardo
Leonardo
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er gaat helemaal niets veranderen. Klimaat is eschatologische waanzin. Het zijn allemaal leugens en gekkengebral. Met deze mensen valt niet te redeneren. Vroeger verdwenen ze op de brandstapel, later in het gekkenhuis. De gevestigde orde had geen belang bij dit soort oproerkraaiers. Thans is de situatie geheel anders en veel bedreigender. Ten eerste heeft China belang bij de zelf-vernietiging van de Westerse cultuur en de reductie tot lage lonen landen, wingewesten en vazalstaten die kanonnenvlees leveren. De huidige gevestigde orde heeft daar op zich geen probleem mee. Even a ruin needs to be ruled. Ten tweede is die grond van de boeren beloofd aan State Street, Vanguard, Blackrock, BMGF, WEF etc om er paupers op te huisvesten waarvan de huur een cashflow richting deze investeerders oplevert. Die cashflow wordt gefinancierd uit de proletarisering van de middenklasse, plundering pensioenpotten en verkoop van het tafelzilver. Groot-kapitaal en China werken hier dus samen, om uiteindelijk een bipolaire wereld te herstellen, die uiteindelijk weer monopolair moet worden. De cultuuroorlog is een uiting van Amerikaans imperialisme en dient de belangen van de elite van de hegemon. Klimaat, transrechten, immigratie etc. zijn bewuste destabiliserende maatregelen in het kader van een kapitaal-en een machtsgreep. Wie durft met droge ogen te beweren dat kinderen van zes bijdragen aan de energietransitie in de kobaltmijnen in de Congo? Africa fossil free betekent vijf miljoen vrouwen dood aan zwarte rookvergiftiging. Irrationeel en immoreel gedrag dat het de geld-en machtzucht van een zeer kleine elite tracht te verbergen. Een leugen kan je maar 1x vertellen, daarna sta je voor gek. Dat kunt u dagelijks zijn, maar de deugers willen het niet zien.

Anneken
Anneken
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Leonardo

De vinger op de zere plek. Maar hoeveel mensen gaan dat nou eens zien? Ik heb er een hard hoofd in.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Leonardo

Dus het stikstofverhaal wordt gewoon ingeruild voor andere illusoire dwangverzinsels.

‘Er zijn meer wegen naar Rome, je hoeft het niet alleen via stikstof te doen.
Dat betekent misschien minder gif, meer doen aan klimaatverandering, een mix’, aldus directeur @urgenda @marjanminnesma in #buitenhof.

Sietske Bergsma:
Wat deze Urgenda activist eigenlijk zegt: het dogma is heilig (“natuur”), dus als het Trojaanse stikstokpaardje niet meer werkt, dan gaan we boeren lastig vallen met andere paardjes. Dus het ging alleen om stikstof zolang het nog instrumenteel was en ‘werkte’.

Dus: overheid en rechterlijke macht: negeren die hap.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De 5 belangrijkste redenen voor de proteststem waren, aldus NOS;
1 onbekwaamheid ministers.
2.stikstof.
3.gezondheidszorg.
4 immigratie/integratie.
5.klimaat.
Als het CDA de hardste klappen heeft gekregen met de redenen “onbekwaamheid ministers”, wat moet het CDA dan nog vergaderen.
De CDA ministers zouden de eer aan zichzelf moeten houden.
Ja Hugo, zelf ingenomenheid en eer is niet hetzelfde.
Voor die D66 veel-vlieger is het niet anders.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tja als je dit leest “In Duitsland is een stikstofvergunning pas nodig als door een nieuwe activiteit meer dan 7 mol stikstof (=100 gram) per hectare per jaar neerslaat in een natuurgebied. Veel meer dus dan de 0,05 mol per hectare in Nederland.” dan vraag je jezelf serieus af tot wat voor ‘clownscircus’ de Tweede Kamer is verworden. We zijn werkelijk knettergek geworden in dit land met die totaal krankzinnige ‘Stikstof-religie’.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Het kan maar gedeeltelijk op het conto van de 2e kamer leden komen, want zij zijn bij herhaling niet – niet volledig – vals geïnformeerd. Trouwens op meerdere dossiers.
De conclusie is m.i. dat het kabinet niet de democratische en wetsregels hanteert, maar gewoon doet waar ze denkt voordeel uit te halen. Voor hén welteverstaan, bepaald niet voor het volk. Zij hebben daarmee de democratische regels afgeschaft, en ik ben benieuwd of er nu dan wel een andere ‘bestuurscultuur’ gaat komen.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er verandert weinig tot niets. Op zijn best worden er wat scherpe kantjes van het beleid afgehaald waarmee het behalen van de uiteindelijke doelstelling vertraagd wordt, maar niet afgeschaft. Bereid zijn tot samenwerken betekent bereid zijn tot concessies maken; maw, een krankzinnige agenda iets minder krankzinnig maken. Dat is, tot de volgende verkiezing. Er worden nu allerlei oud-VVD en oud-CDA mensen benaderd om de zetels te vullen. Hoe dwars gaan die liggen? Niet zo heel erg, lijkt me.
Verder is de winst voor BBB wel heel erg groot. Verdacht groot zelfs. Het is inmiddels een beproefd recept: als je een partij wilt opblazen, geef ze een ruime verkiezingsoverwinning. Is dit niet de perfecte uitslag voor het establishment? Er wordt gehoor gegeven aan de onvrede in het land, op een manier die niet werkelijk bedreigend is. Tallozen menen dat er nu echt wat gaat veranderen en vlaggen worden weer rechtop gehangen. Dat is leuk voor degene die minder cynisch zijn dan ik en nog geloven in democratie en het stemproces. Mij lijkt daarentegen dat de prioriteit van het onteigenen van de boeren even een trapje lager zal worden gezet terwijl het invoeren van een CBDC naar voren zal worden geschoven, want de volgende crisis klopt al aan de deur.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

De kans is groot dat de tweede kamer verkiezingen net zo zullen verlopen.
Mogelijk dat als er geen aanpassingen in het beleid komen, dat het nog desastreuzer voor de VVD gaat verlopen.
Zegt u niet dat mensen het maar over zich heen laten komen. Dat hebben deze verkiezingen wel bewezen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig verwoord wat er mis is met de huidige bijkans nep-democratie. Dank!
Eindelijk heeft het dociele alsmaar meer tirannieke meloenen slikkende volk in een wat grotere opkomst de waanzin van het huidige (schrik-)bewind afgestraft.
Dit is echter alleen maar een beginnetje voor een koerswijziging, een schot voor de boeg.
De 2e kamer wordt nog steeds geheel ondemocratisch en ontwrichtend (rammelende wetten) buitenspel gezet. De NPO is nog steeds overwegend D66. Regeerakkoorden met ‘maatregelen’ die ineens (en nooit in verkiezingsprogramma’s stonden) als een konijn uit een hoge hoed worden getoverd blijven komen. Als dictaat, niet als onderwerp van democratisch debat.
NGO’s blijven via de (D66) rechtspraak de politiek en het politieke ambt ondermijnen.
De Postcodeloterij blijft middels 1 (!) ongekozen ultralinks persoon aan de top veel van de opbrengsten naar eigen goeddunken verdelen onder uitsluitend linkse partijen, waarvan je soms het ‘goede’ doel ook nog eens mag betwijfelen.
De grenzen blijven ongecontroleerd en ongelimiteerd open voor wie er maar voet op NL bodem kan zetten, ongeacht de ontwrichtende werking van de massale instroom.
Nou ja, ik hou maar op.
Ik hoop dat BBB op provinciaal niveau en in de 1e kamer in ieder geval een ruk naar een andere koers kan geven. Maar het zal iets van de lange adem zijn om de democratie weer enigszins op orde te krijgen.

Anneken
Anneken
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

BBB zal niets bereiken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anneken

Misschien niet, we zullen het zien. Links zal alles uit de kast halen om er 1 grote mislukking van te fabriceren.
Wat deze verkiezingen in ieder geval duidelijk hebben gemaakt is het feit dat als er méér mensen hun stemrecht gebruiken, we andere uitslagen krijgen. Dat alleen al is winst.

Anneken
Anneken
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb geen enkel vertrouwen in BBB. De plannen met betrekking tot de boeren worden gewoon doorgedrukt. Het enige antwoord op die stikstofleugen is dat het een leugen is en dat er geen stikstofprobleem bestaat. Maar Caroline gaat er wel in mee.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anneken

Maar waar hebt u dan wel vertrouwen in?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anneken

Dus als BBB via de 1e kamer niet in staat blijkt de blijkbaar tot nu toe in beton gegoten afspraak Mark/Sigrid te verbrokkelen hebben ze het vertrouwen geschonden?
Ik vermoed dat de kiezer best wel weet dat een nieuwe partij ook geen ijzer met handen kan breken.
Ik lees het maar zo, denk dat u dat bedoelt, dat u er geen vertrouwen in heeft dat het rariteitenkabinet nu wel naar de kiezer zal luisteren.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is duidelijk dat zolang de linkse overheersing niet gestopt wordt veranderd er niets. De verkiezingscijfers zijn niet representatief voor de positie van links in Nederland waar zij nagenoeg elke instantie beheersen door hun propaganda. Er moet iets gebeuren met massamigratie, klimaatonzin en woke verschijnselen want anders zal de samenleving uit elkaar spatten. De regering moet in Brussel een hoop terugdraaien zodat het land weer normaal kan functioneren en dan met de vuist op tafel en stoppen met de braavste van de klas te spelen. BBB wacht nu een zware tijd vol tegenwerking en afgunst en het is te hopen dat zij het redden. Dat kunnen zij niet alleen en het is de vraag welke partij zal zich aanpassen. Wij zwenken tussen de hoop en vrees.

John
John
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

‘Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen’ (Lucas 23: 34)

Vanmorgen hoorde ik een column op de radio van Sana Valiulina op NPO 1 in het programma OVT. Dit is een schrijfster die in Amsterdam woont.

Als u het wil beluisteren kan dat hier, https://www.nporadio1.nl/fragmenten/ovt/d52fba5c-f28b-469f-84d4-6ddc6d67c2f8/2023-03-17-de-column-van-sana-valiulina. Het duurt maar 4 minuten, en het is werkelijk de moeite waard.

Het dedain waarmee over de mensen wordt gesproken die niet uit de stad komen is werkelijk stuitend. In dit geval gaat het erover dat mevrouw zich vanuit de stad af en toe in de Achterhoek bij een vriendin laat zien. Zij ergert zich eraan dat de ontwikkeling daar niet stil is blijven staan. Mevrouw had graag gewild dat de tijd daar had stil gestaan. Dat de boeren hun land nog zouden bewerkten sjokkend op klompen achter paard en ploeg, in plaggen hutten zouden wonen, hun kleding er door alle reparaties als een mozaïek stuk uit zou zien en dat radio, tv en internet daar nog niet beschikbaar zouden zijn. Met andere woorden het jaar 1935 of zoiets. (Mijn vrije samenvatting)

Mevrouw zou graag met een cafe latte, en een croissantje vanaf het terras een en ander minzaam gade slaan.
DIT is hoe men blijkbaar in ‘de grote stad’ naar ‘de boeren’ wil kijken. De boer als acteur in een open lucht museum en niet de boer die zijn geld moet verdienen. Men wil zich vanuit de grote stad ontspannen op het platte land, en na het tanken van nieuwe energie de boer verder laten verrekken, om terug gaan naar “de grote stad”.
Dit verklaard waarom vele politici, journalisten en ander links gespuis zo verbaasd zijn over de verkiezingsuitslag.

Ik wil dit gedrag niet eens kwaadaardig noemen, ze weten gewoon niet beter.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  John

” ze weten gewoon niet beter. ”
Dat is ook precies waarom het fout gaat.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  John

Mooi geschreven. ‘De boer als acteur in een open lucht museum en niet de boer die zijn geld moet verdienen.’

Henk uit Veliko Tarnovo
Henk uit Veliko Tarnovo
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  John

Hehehehe Ja John.
Maar je moet bedenken dat bij dit soort volk het coteletje of de biefstuk uit de supermarkt komt en ze zich niet voor kunen stellendat het zelfde Coteletje of biefstukje nog eens op een boerenerf gelopen heeft of in een boerenstal is groot gebracht.
Zo iets kunnen zulke zeeperts zich niet voorstellen.
Maar uiteraard wel het hoogste woord.

Antoinette
Antoinette
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

-2-
Gebrek aan inhoudelijke kennis heeft een flinke opmars gemaakt binnen alle (overheids)instanties. Van boven af naar beneden door gedruppeld zodat inmiddels de nieuwe projectleiders ook niet meer weten wat er binnen hun project wordt geproduceerd en hoe. Dat werd ook actief bevorderd door ‘mobiliteit’ in de richtlijnen op te nemen. Het werk van de managers is hierdoor ook inhoudelijk veel veranderd. Waar 30 jaar geleden in de directievergaderingen werd gesproken over inhoudelijke zaken, is nu plaatsgemaakt voor discussies over alle randzaken met betrekking tot het werk. Zaken als ‘prettige werkomgevingen’, verhuizingen en reorganisaties, aanstellen van coaches en facilitators. En dat dan allemaal uitgewerkt in toekomstperspectieven met ‘stippen op de horizon’, KPI’s, e.d. De werkelijk inhoudelijke kennis over alle onderwerpen is momenteel uitsluitend terug te vinden in de onderste 2 lagen van de werkvloer. En daar zitten de laagstbetaalden die bovendien bij elke bezuinigingsronde als eerste een vertrek-regeling krijgen. Dit verklaart een hoop van de problemen bij uitvoeringsorganen zoals de belastingdienst maar ook in de (geestelijke) gezondheidszorg e.d.

Inmiddels is het ook in het kabinet eerder regel dan uitzondering dat een minister NIET gestudeerd heeft in het vakgebied van zijn/haar ministerie. Die minister moet dus vertrouwen op de input van zijn/haar ambtenaren, die dus óók niet veel van het onderwerp weten. Een en ander heeft tot gevolg dat er geen lange termijn visies meer worden opgesteld in de ministeries en door de regering, maar dat er uitsluitend korte termijn oplossingen worden bedacht op urgente zaken.

../3

Antoinette
Antoinette
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In de 35 jaar dat ik bij een semi-overheidsinstantie heb doorgebracht, heb ik de zorgwekkende verandering mogen aanschouwen die op dit moment zijn weerslag vindt in alle lagen van de Nederlandse beleidsonderdelen.

35 jaar geleden was de Directeur Generaal (DG) afkomstig uit de organisatie. Onderaan begonnen en met de jaren als gevolg van kennis en kunde omhoog gegroeid in de organisatie.

Op een gegeven moment kwam er een nieuwe DG die NIET binnen de organisatie was gegroeid, maar van buitenaf kwam. Dat was ook de verandering van ‘leidinggevenden’ naar ‘managers’. Volgens de theorie (Nijenrode, Bestuurskunde, etc) is het niet langer noodzakelijk om inhoudelijke kennis te hebben van de organisatie of de producten om de (hoofd)directeuren aan te sturen. Het maakt niet uit wat voor organisatie of fabriek je leidt, het draait om het aansturen van mensen.

Tegelijertijdk werd een nieuw fenomeen geïntroduceerd in de organisatie: mobiliteit. Met het omvormen van leidinggevenden naar managers, bleek het ineens nodig om regelmatig (elke 4 tot 6 jaar) van positie te veranderen om zo breed mogelijke ervaring op te doen. Hierdoor kwam er een nieuwe wetmatigheid tevoorschijn: ‘Mobiliteit is omgekeerd evenredig aan inhoudelijke kennis’ Een manager die zeer mobiel is heeft van elk onderwerp weinig kennis en managers die heel honkvast zijn hebben juist gedegen inhoudelijke kennis. Probleem is dat managers die geen inhoudelijke kennis hebben niet kunnen beoordelen of hun personeel voldoet en logischerwijs groeit het aandeel inhoudsloze managers gestaag.

../2

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Gechargeerd: De gemiddelde vvd-ers in de blanke wijken hebben hun HRA weer veilig gesteld en de forse subsidie voor hun Tesla, denken ze. De ander interesseert ze niet. En wat een irritante interviewster is dat toch: “Maar we hebben dit toch afgesproken?” We? De NOS? De journalisten? Volgens haar staan de andere partijen dan de BBB wel voor het stikstofbeleid. Oh ja, de PVV, SP, JA21, FvD, en SGP zijn voor??? Wat een arrogantie en vooringenomenheid weer. Die Ilona Lagas bleef lekker rustig en beheerst. Klasse.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Beste Piet,

Dat is ook wat mij zo verbaasd. Het EV-rijdende smaldeel lijkt mij overigens ook prettig vertegenwoordigd aan te treffen bij D66- en GL-stemmers, die vast ook geen principiële bezwaren hebben tegen de uitloop van de HRA.

Feitelijk kun je zeggen dat de winst van BBB het verlies van FvD en splinters is, waarbij de blobberige uniparty VVD-D66-CDA-CU-GL-PvdA behalve CDA (vanwege de overlap qua landelijk met BBB en algehele neergang) niet groots verloren heeft.

Om nog maar eens een uitspraak te parafraseren ‘Wie zijn toch die mensen’, die kennelijk de gang van zaken in Nederlandje best wel dikke prima vinden?

Is dat de goegemeente die makkelijk al het anti-geluid als fascitoïde bruin gekrakeel onder het kamerbrede deugtapijtje blijven werken?

De spin dat de afspraken vast staan en dat enkel uit te voeren is qua stikstof, vergroening, asielopvang, migratie e.d. is volstrekt doorzichtig, maar toont tevens aan dat er hele groepen zijn voor wie de natiestaat op zijn best een administratief construct zijn.

Overigens gaat BBB buiten het agrarisch dossier niet buiten de lijntjes kleuren, dus dat gaat voor de deplorables die al zo lang op de contrarevolutie zitten te spinzen een (volgende) teleurstelling worden.

Aan de andere kant, no taxation without representation. Op naar Goejanverwellesluis!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Zeker kun je stemmers op GL en X66 tot die groep rekenen. Van de Nederlandse Eenheidspartij, zoals Martin Bosma het zo mooi formuleerde. 1 pot nat. Totaal inwisselbaar in bestuur, alleen de partijprogramma’s verschillen, op papier.

Antoinette
Antoinette
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

-3-

Ook kunnen ministeries niet meer zelf een oplossing bedenken, maar moeten voor elk wissewasje een commissie instellen om een voorstel te formuleren. En die commissies bestaan ook weer niet uit inhoudelijk deskundigen, maar veelal uit vriendjes uit de politieke partij van de minister.

De kennisloosheid is tot een deugd verworden en Nederland is er de dupe van. Bewijzen hiervan vinden we terug in het Klimaatbeleid, de stikstof problematiek, de Corona maatregelen, de energie besluiten, de toeslagen affaire, oorlog in Oekraïne, enz, enz, enz.

Hanskewashere
Hanskewashere
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er is nog steeds geen hoop.
Eerst zal er samenwerjing gekregen moeten worden.
Op hoofdlijnen is er weinig verschil met huidige coalitie.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb net het zeer leesbare boekje ‘Stikstoffuik’ uit en het is een aanrader voor wie een beetje inzicht wil verwerven over het zg. stikstof’probleem’. Zie hier: https://twitter.com/AgterhofRob/status/1636738551248289793.

Cornelia
Cornelia
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De burger heeft zich door de elite in het pak laten naaien.
BBB hoort gewoon bij de kliek.
Er gaat NIETS veranderen, agenda 2030 wordt nu met hulp van BBB uitgerold.
Bovendien krijgt Bayer Monsanto de volledige medewerking van het volk én de politiek om volledig grip op de voedselketen te krijgen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Ach ja, de media……….

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas zie ik in de opkomst van BBB geen teken van hoop. Het overwinningsgekraai van de afgelopen weken heb ik ook gehoord toen Forum, LPF, AOV enzovoort zetels won. Steeds zijn er mensen die hoop interpreteren als een maatstaf van komende verandering.
Juist het woord ‘hoop’ zou moeten doen inzien hoe ver weg we zijn van echte verandering.
De coalitie gaat nu overleggen met BBB hoe ze die partij voor het karretje kunnen spannen. De stikstof- en energietransitie-agenda zal gewoon verder afgewerkt worden. Overal waar BBB teveel tegenspartelt, zullen GL-PvdA-Volt maar wat graag bereid zijn om het vereiste ‘draagvlak’ te leveren. Om BBB te paaien, zal er gestrooid worden met subsidies, lucratieve banen, compensaties, kortom de tactiek die in vorige situaties zijn werkzaamheid heeft bewezen.
Over drie jaar zal menigeen zich afvragen: ‘wat zijn we ermee opgeschoten?’
Bedenk wel dat ongeveer 40 % van de mensen thuisbleef. Hebben die niets gemerkt van stikstofcrisis-dure energie-boerenprotest?
Van de stemmende 60 % stemde ruim de helft op partijen die energietransitie zien als de oplossing voor bijna alle problemen. Er wordt veel kritiek gespuid op de coalitie en GL-PvdA, maar SP, Volt, PvdD zijn ook fanatiek bezig in die richting. Zij vormen de meerderheid en bepalen dus de koers. Dat heet democratie.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Maar wat vind u dan wat er moet gebeuren?

Vincent Tayelrand
Vincent Tayelrand
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het stemgedrag in de Tweede Kamer van BBB tot nu toe laat ernstigste vrezen.

Laten we eerst eens afwachten of de BBB-ers echt interesse hebben in radicale veranderingen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Vincent Tayelrand

Inderdaad, afwachten of ze koersverandering willen proberen te realiseren.
Radicale veranderaars hebben we al genoeg in de politiek.

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als we ook ENIGSZINS de democratie willen herstellen, dan moeten alle stemming in het Parlement, Tweede én Eerste Kamer, individueel en anoniem worden. Zo kan ieder kamerlid zónder last zijn stem uitbrengen en is van de volstrekt ondemocratische fractiediscipline geen sprake meer. Ook kamerleden van de coalitiepartijen die het niet met hun bewindslieden eens zijn, kunnen dan probleemloos tegen stemmen. Als de stemmingen per computer gedaan worden, hoeft dat geen tijdsverlies op te leveren.

piet12345
piet12345
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wat doe je als de overheid (aangestuurd door alles met Big ervoor en Ngo´s) bewust je bestaanszekerheid ruïneert middels verzonnen problemen; we stemmen ze weg……..Pfff. Naïviteit kent blijkbaar geen grenzen. Democratie is een illusie, de BBB dus ook.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Nee, wat de media u voorschotelen is een illusie.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Daar ben ik het helemaal mee eens, alleen het grootste deel van de Nederlanders ziet dat helaas nog steeds niet. Ik heb echt het idee dat we in een mediacratie leven.

42
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x