Nederlandse vetorecht tegen EU-sancties onder vuur

Opnieuw dreigt Nederland een stuk soevereiniteit kwijt te raken

De verkiezingen gaan mede over de buitenlandse politiek. Steeds meer politieke partijen pleiten voor het opgeven van het Nederlandse vetorecht op EU-sancties. Daarmee zou weer een stukje soevereiniteit worden weggegeven.Bovendien zal het daar niet bij blijven. Frankrijk en Duitsland zullen geen genoegen nemen met alleen een eigen EU-sanctiebeleid, maar aandringen op een zelfstandige EU-buitenlandpolitiek, stelt Johannes Vervloed.

Het is een bekend thema in de buitenlandse politiek. Welk nationaal belang dient te prevaleren, het economische belang of de mensenrechten? De koopman of de dominee? Het pleegt politieke partijen te verdelen, zeker zoals nu in verkiezingstijd. Linkse partijen –  GroenLinks voorop – stellen allerlei mensenrechtenschendingen in de wereld aan de kaak en roepen op tot een boycot van het betreffende land. Traditionele midden-partijen als VVD en CDA zijn voorzichtiger. Want Nederland heeft ook nog andere belangen dan alleen mensenrechten.

 

Navalny

Voorbeelden zijn er te over. Het meest recente geval betrof de arrestatie van de Russische oppositieleider Navalny. De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, toog op hoge poten naar Moskou en zou de Russen wel even laten weten dat de EU dit niet pikt. Hij werd bijna letterlijk in z’n gezicht uitgelachen.

De EU moest eerst maar eens in eigen huis kijken, naar de politieke leiders van Catalonië, die om puur politieke redenen gevangen zijn gezet of waarnaar een internationaal arrestatiebevel is uitgegaan, zoals het geval is bij de voormalige Catalaanse regio-president Puigdemont die in België verblijft). De afgang van Borrell en met hem van de Europese Unie wordt door sommigen verklaard vanuit een gebrek aan mandaatBorrell had geen stok om de hond te slaan. Binnen de EU was er geen consensus over maatregelen waarmee de EU vertegenwoordiger kon dreigen om Navalny vrij te krijgen.

 

Vetorecht

De oplossing voor de onmacht van de EU is volgens D66 eenvoudig. In het verkiezingsprogramma van de partij staat: “We willen dat een volgend kabinet zich inzet om het vetorecht af te schaffen van lidstaten in het Europees buitenlandbeleid.” Maar ook VVD minister van buitenlandse zaken Stef Blok is voorstander van het opgeven van het Nederlands vetorecht in het EU-buitenlandbeleid. In het verkiezingsprogramma van zijn partij, de VVD, staat: Om .. sancties te laten werken wil de VVD het vetorecht bij EU-sancties voor mensenrechtenschenders en bij de vereniging van economische sancties afschaffen.” Het CDA gaat iets minder ver, maar is eveneens onder bepaalde voorwaarden bereid het vetorecht op te geven: “Het veto op het buitenlands beleid wordt gehandhaafd behalve bij het veroordelen van mensenrechtenschendingen en het opstellen van sanctielijsten.” De PvdA gaat het verst: “De PvdA wil de unanimiteitsregel binnen het EU-buitenlandbeleid afschaffen.” Niet alleen voor sancties dus, maar voor het gehele buitenlandbeleid.

De linkse partijen zijn verdeeld. GroenLinks wil het veto afschaffen, maar de SP niet.

 

Economisch belang

Op het eerste gezicht klinkt het loslaten van het vetorecht in het buitenlandse EU-beleid sympathiek. Niemand keurt toch schending van mensenrechten goed? En de effectiviteit van het buitenlandbeleid zou inderdaad worden verhoogd met het loslaten van het vetorecht van individuele lidstaten. Wat er alleen niet bij wordt verteld is dat Nederland ook nog andere belangen heeft dan mensenrechten. Dat geldt in optima forma voor Rusland. De Nederlandse landbouwsector heeft grote belangen in Rusland. Bovendien zijn wij sinds het sluiten van het Groningse gas voor een aanzienlijk deel afhankelijk van leveranties uit Rusland.

 

Russisch gas

 

De afweging die moet worden gemaakt is welk belang de doorslag geeft. Heel concreet speelt in dit geval wel of niet afbouwen van de Nord Stream 2, een gasleiding door de Oostzee die Noord-Europa van Russisch gas zal voorzien. Moet Nederland afzien van dit project omwille van de vrijlating van Navalny? Nog niet zo lang geleden had Nederland de ambitie om de gasrotonde voor Noord-Europa te worden. De infrastructuur is er en als handelsland kan Nederland als kruispunt voor gasleveranties een belangrijke marktpositie innemen. Nord Stream 2 zal deze positie enorm versterken.

Over deze ambitie hoor ik sinds de klimaathysterie (“Nederland van het gas af”) niemand meer, maar het Nederlandse belang is er niet kleiner om geworden. Integendeel, de ons omringende landen zetten zwaar in op gas als ‘overgangsbrandstof’ en kennen substantiële subsidies toe aan firma’s die de benodigde infrastructuur daarvoor realiseren.

 

Afweging

Wat ik met dit voorbeeld wil aantonen is dat in de buitenlandse politiek altijd een afweging van belangen moet worden gemaakt. Als we deze afweging overlaten aan een meerderheidsbeslissing in Brussel, is er geen enkele garantie dat de uitkomst van de stemming het Nederlandse belang dient. Frankrijk is tegen Nord Stream 2 en in Duitsland woedt binnen de coalitie tussen CDU en SPD een discussie over het wel of niet afbouwen van de pijpleiding. Hoe het verder moet met Nord Stream 2 is ongewis.

 

EU-grootmacht

Als Nederland meegaat in de wensen van D66, VVD, CDA, PvdA en Groenlinks om ons vetorecht (gedeeltelijk) af te schaffen, geven we weer een belangrijk stuk soevereiniteit uit handen. En hier blijft het naar alle waarschijnlijkheid niet bij. Wanneer de EU eenmaal over een eigen sanctie-instrument beschikt, zal de roep om verdere uitbouw van een communautaire buitenlandpolitiek luider worden. Betoogd zal worden – zoals thans reeds door de PvdA en GroenLinks – dat met sancties alléén geen volwaardige buitenlandse politiek kan worden gevoerd. Meer en zwaardere instrumenten zullen volgen. Frankrijk en Duitsland die in feite de richting van de buitenlandse politiek van de EU bepalen, gaan geen genoegen nemen met slechts een vinger, ze willen de hele hand. Macron had er in zijn inmiddels beruchte Sorbonne-rede (2017) al op gezinspeeld.

 

Macron

Met de Force de Frappe – het Franse nucleaire arsenaal – als ultiem machtsmiddel denkt het Frankrijk van Macron een leidende rol te kunnen vervullen in de EU. De EU kan op die wijze uitgroeien tot een internationale grootmacht, die het op kan nemen tegen andere grootmachten. Macron’s ideeën zijn niet verdwenen. Hij heeft een brede discussie gestart en al op veel plaatsen gehoor gekregen. Vooral in het Europees Parlement is men enthousiast over zijn plannen. Er is inmiddels ook een woord voor bedacht, ‘Strategische autonomie’. Dit nieuwe buzzword zingt rond in de gangen van ‘Brussel’. In Nederland zijn aanhangers van deze koers te vinden bij het The Hague Centre for Strategic Studies en het instituut Clingendael.

Hun belangrijkste argument is dat de EU niet langer volledig afhankelijk van de VS moet willen zijn en zelfstandig China tegemoet moet kunnen treden.

 

Soevereiniteit

Een EU-grootmacht, want dat is het ultieme doel, is vooral voor D66 (en de nieuwe partij Volt) een lonkend perspectief. Om dat te realiseren is men bereid de nationale soevereiniteit op te offeren en een provincie van een federale Europese Unie te worden.

Maar ook hier wordt het hele verhaal weer niet verteld. Toen de Britten nog lid waren van de EU, was er een zeker evenwicht in de positiebepaling. Op tal van thema’s en met name in de buitenlandse politiek, waren de Fransen niet in staat om hun protectionistische politiek, hun anti-NAVO en anti-VS beleid en hun eenzijdige Midden-Oosten en Afrika politiek door te drukken. Het kwam zelfs vaak voor dat de ‘grote drie’ het onderling niet eens werden en dat de Benelux met een compromis op de proppen kwam: de vermaarde en succesvolle Benelux memo’s.

Dat alles is voorbij. Sinds de Brexit is Nederland overgeleverd aan de luimen van Frankrijk en Duitsland. In de praktijk is de Franse positie bepalend. Duitsland is nog steeds niet over haar schuldgevoel over de Tweede Wereldoorlog heengegroeid en pleegt Frankrijk te volgen.

 

Nederland, let op uw saeck

Als Nederland het vetorecht opgeeft is de beer los. Dan zal er geen enkele remming meer zijn en zullen de Nederlandse buitenlandse belangen continu de dupe zijn.Willen we een dergelijke toekomst, een voorland, waarbij anderen ons lot bepalen? Ik kies voor een andere weg, een weg waarbij wij zelf ons lot bepalen. Samenwerking binnen de Europese Unie? Prima, maar wel vanuit een sterke positie als soevereine staat. Mét een vetorecht en mét de mogelijkheid niet mee te doen aan EU-projecten waarmee het Nederlandse belang niet is gediend, zoals eigen EU-belastingen.

 

Alle politieke partijen hebben inmiddels hun verkiezingsprogramma gepresenteerd. En (bijna) allemaal kennen die programma’s een buitenlandparagraaf. U kunt dus precies zien waar uw stem naar toe gaat, naar het behoud van een soeverein Nederland of naar een steeds verdergaande onderschikking aan een federale EU.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het kan de leiders in het kabinet geen snars schelen wat wij vinden. De Eu moet en zal een tweede verenigde staten worden. Met hollandse gekke henkie als betaler van alle kosten.
Als het aan mij ligt, gaan we uit de Eu. Duitsland en frankrijk bepalen de regels en wij mogen werken en dokken. Nee bedankt. Er uit en zo snel mogelijk.

Caranzan
Caranzan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hesa

Het gaat veel verder, de EU is de VN die met globalisme -een duur woord voor communisme- werelddominantie voorstaat.
Onze, maar ook de meeste andere regeringen zijn volledig in handen van de globalisten. De schaduwregeringen doen niets voor de individuele landen, ze doen alles volgens de door de VN opgestelde verdragen die nadat ze door de landen getekend zijn, in wetgeving afgedwongen worden.
We worden al jaren bestuurd door ongekozen leiders die een eigen agenda hebben.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We zitten met een meerderheid in de regering die totaal geen benul heeft wat werken en opbouwen is ,alles hebben ze geleerd uit boekjes,en zich bij laten praten door handige mensen uit het buitenland ,die voor geld en goede woorden de boel besodemietern,belangrijk gevonden ,een machtsgevoel,en de kiezer als oud vuil behandelen,tot wat weken voor de verkiezingen en uitgaan van het korte termijn geheugen van de meesten mensen .Ben helemaal klaar met Corona,Rutte,De Jonge ,en de rest van het circus wat eromheen hangt,de boel glijdt zo het ravijn in ,en debatteren ,lullen ,afschuiven doorschuiven,negatief,alle kleine zelfstandige ten einde raad,nou het maakt ze geen zak uit .
Grote bedrijven die weinig of geen belasting afdragen mogen gewoon door ,mensen wordt toch aub wakker ,geef dit niet nog een kans ,jaag ze weg in Maart .
Laat Rutte zijn nieuwe reset maar als eenmansbedrijf verder zetten en ons er niet mee opzadelen .

De Dertiende
De Dertiende
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb het al eerder gezegd en zal het nog een keer doen. Navalny is een typisch geval van “het westen steunt hem en helpt hem in het zadel, en over x jaar blijkt dat hij toch niet zo goed was als dat men hoopte”. Voor voorbeelden zie osama bin laden en de taliban. De westerse geopolitiek leert het nooit. Overal ter wereld mengen ze zich in interne zaken.

Een federaal Europa is een nachtmerrie. Nu al staat de politiek mijlenver van de samenleving, laat staan als je mag stemmen wie er in Brussel de nieuwe president wordt. In plaats van het opgeven van het veto is het tijd om die megalomane roversbende achter ons te laten.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de circus Borrell geen mandaat had is een goedkoop excuus want de unie is geen land en bestaat uit (nog) onafhankelijke lidstaten die allemaal zo hun eigen mening hebben. Als Brussel gaat bepalen wat er naar buiten toe gezegd wordt dan zijn de lidstaten niet meer onafhankelijk maar geleid door Duitsland en Frankrijk waarbij de rest ondergeschikt wordt aan hun wil. Drie keer is scheepsrecht zou je zeggen. Nederland is sterk in zichzelf weggeven. Onze wetten zij al ondergeschikt aan de beslissingen van de VN. Wij doen ook wat Brussel wil en nu gooien wij de laatste restjes soevereiniteit ten grabbel. Voortaan mag je alleen maar ja knikken. Dat is wel een enorm vertrouwen in een ander
waarbij men van uitgaat dat het allemaal uit goedheid komt. Je kan zo naïef dat het aan domheid grenst. Zuidelijke landen azen op onze spaargeld omdat zij sterker zijn in het uitgeven dan sparen. Belastingen nemen zij op met een korrel zout terwijl wij hier tot de laatste cent
alles moeten afdragen. De linkse partijen kunnen wij in deze niet meer serieus nemen. Dat de VVD dezelfde koers wil varen zegt iets over de verraad van de partij aan eigen waarden. Met Rutte heb je geen linkse partijen meer nodig. En wat de afgang in Rusland betreft is het te wijten aan de zwakheid van Europese leiders die niet kunnen kiezen tussen mensenrechten en geld.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Ni28
De Dertiende
De Dertiende
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Geheel mee eens. Nederland is gek dat het de eu vertrouwd. Europa is gek dat ze denken het tegen Poetin op te kunnen nemen. Het gezegde luidt niet voor niets Een goede buur is beter als een verre vriend. Op ieder vlak wordt de Russische uitgestoken hand afgeslagen en uitgelachen. Als het er echt op aan komt stelt Europa niets voor. Europa wil graag een machtig federaal blok worden maar gaat nu als klein duimpje proberen zich te meten met wereldmachten. Lachwekkend en intriest.

“Met Rutte heb je geen linkse partijen meer nodig.” Helemaal waar! Ayaan Hirsi Ali zei het onlangs nog: “het verschil tussen de VVD en D66 is hooguit cosmetisch”.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Noem mij de voordelen voor de Nederlandse burgers, van de EU in deze stijl.

Twee dingen kunnen Nederland redden.

RUTTUP en NEXIT.

John
John
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het helemaal met Peter eens. Er zit nauwelijks kwaliteit in de politiek. Het is voor allen een beroep waar je je geld mee kan verdienen. Niets meer en niets minder.
Het is naar boven likken, en naar onderen trappen. Principes zitten alleen maar in de weg, en zijn een belemmering voor de verdere loopbaan.
Neem nu zo’n Bente Becker. Is direct na haar studie aan het werk gegaan bij de VVD. Heeft nog NOOIT een bedrijf van binnen gezien. Ze houdt zich bezig met buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking en daarnaast met integratie en inburgering. Je zou verwachten dat zo iemand op zijn minst enige praktische ervaring heeft. Ben je gek, helemaal niet nodig. Kennis zit alleen maar in de weg. Het kan zo maar zijn dat ze na de verkiezingen staatssecretaris wordt of misschien wel minister.
Kijk eens naar Sharon Dijksma (PvdA). vanuit de studenten vakbond zo de 2 e kamer in. Nooit een bedrijf van binnen gezien. Ze heeft alleen op het juiste moment altijd de juiste keuzes gemaakt, en dat moet je ze allemaal nageven. Zich zelf verkopen, daar zijn het toppers in.
Loop de 2 e kamerleden maar eens na, u zult omvallen van verbazing.

Tan Lan Ing
Tan Lan Ing
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed gezien, Johannes Vervloed. Het is nog meer soevereiniteit inleveren, maar we moeten niet zeggen dat wij het Nederlandse volk, daar niets tegen kunnen doen. Stem op een partij die onze soevereiniteit wil behouden. Stem FVD of PVV!

Kees
Kees
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We mogen ons ook wel afvragen waarom de EU (en VS) zo tegen Rusland zijn. Navalny wordt afgeschilderd als een held, maar is hij dat wel? Waarom zijn de VS zo tegen de gasleiding Nord Stream 2?.
Over Navalny zie ook: https://verenoflood.nu/navalny-de-geboorte-van-een-media-constructie/
De EU bemoeit zich (net als de Nederlandse regering) regelmatig met zaken waar ze niets mee te maken hebben. En onze regering volgt slaafs de orders vanuit de EU.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind het afschaffen van het vetorecht een logische stap. Vervolgens kunnen zowel de Eerste als Tweede Kamer opgeheven worden. En verhuis ik naar Hongarije waar toch al veel vrienden wonen.
Dit land is hard af aan het glijden naar een zeer bedenkelijk niveau en dat vooral voor mensen die met hard en eerlijk werken iets willen bereiken. Het regent kwesties zoals bij de almachtige belasting dienst nu eens voor ZZP`ers. De rechtstaat is deze week ook letterlijk en figuurlijk door een verwend pestkereltje gesloopt vanwege een angst psychose. En dan moet ik ook nog geloven dat er een onvermijdelijke vierde termijn aan zit te komen?
Een alternatief is er feitelijk ook niet, want of gesloopt door een ranzige roddelpers of cordon sanitaire. Dus hoezo democratie? Ik gun iedereen een blinde hoek, maar ik trek het zo langzamerhand niet echt meer, wat een miserabel hoopje is er nog over.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dus zeker NIET stemmen op de kartel partijen en op Groen Links. en PvdA.
Nou, dat is duidelijk. Voor de linksdenkenden blijft dan alleen de SP over en de wat conservatieveren kunnen kiezen uit SGP, PVV, Forum en JA21 Meer mogelijkheden zijn er niet.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Soevereiniteit overdragen aan de EU zou gepaard moeten gaan met het verminderen en uiteindelijk opheffen van de 2e en 1e kamer. Anders zit je met politici die wel de macht hebben maar geen verantwoording hoeven af te leggen.

Dat hoor je de D66ers en Volters echter niet zeggen.. hun pluche baantjes willen ze wel graag houden.

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x