Er dreigt een nieuwe Koude Oorlog, nu met China

Ook de EU moet positie kiezen

Foto: President Trump en president Xi Jinping op de G20 (juni 2019)

De spanning tussen de VS en China loopt op. Aanleiding zijn de recente gebeurtenissen in Hongkong, Xinjiang (Oeigoeren), de voortgaande Chinese schendingen van het internationale recht in de Zuid- en Oost-Chinese zee en de verbale confrontaties van VS-bondgenoten Japan en Australië met China.

De oorzaak ligt echter dieper. China heeft zich niet geschaard in het rijtje van betrouwbare handelspartners en is geen democratie naar Westers model geworden, iets waar voorgaande Amerikaanse presidenten nog op hoopten. Die illusie is doorgeprikt. De Chinese Communistische Partij (CCP) is erin geslaagd de regie te behouden. In 1989 werd de opstand van de jeugd tegen het regime op het Tianmenplein in Peking met harde hand neergeslagen. Het land is sinds die tijd ondanks de sterke economische groei een dictatuur gebleven met een totalitair regime en een autocratisch gestuurde markteconomie. Het Chinese regime is op lange termijn uit op geopolitieke hegemonie en overname van de leidende rol van de VS.

 

Confrontatie

Aanvankelijk dacht Trump het tij nog te kunnen keren door een harde opstelling tegenover de Chinese president Xi en krachtige onderhandelingen. Die hoop lijkt nu vervlogen. De Amerikaanse president zet nu in op confrontatie en decoupling, het verleggen van de globale productieketens en handelsstromen uit China naar andere landen.

 

Handelsakkoord

Het fase 1-handelsakkoord dat in januari van dit jaar werd gesloten scheen een ontdooiing in de relatie tussen de VS en China aan te kondigen. Maar de spanning tussen de twee landen liep tijdens de coronacrisis weer op en is nu in alle hevigheid losgebarsten. Het akkoord zou worden gevolgd door een tweede, uitgebreider akkoord, fase 2. Dat is er vooralsnog niet van gekomen.

Om het fase 2-handelsakkoord mogelijk te maken moest China allereerst doen wat was afgesproken in het fase 1-akkoord: afzien van oneerlijke concurrentiepraktijken zoals gedwongen technologie-overdracht, marktverstorende subsidies aan het eigen bedrijfsleven en andere handelsbelemmeringen. Verder moet China ophouden met schendingen van intellectueel eigendom en met valutamanipulatie en moet de thuismarkt toegankelijk worden voor buitenlandse bedrijven.

Belangrijker nog is dat China bovendien zijn staatskapitalistische systeem moet afbouwen, wederkerigheid moet betrachten in markttoegang voor Amerikaanse en Chinese bedrijven, de yuan convertibel moeten maken en z’n financiële systeem openstellen. Kortom, het land moet de facto overstappen op een markteconomie naar Westers model.

 

Wensdenken

Dat dit alles niet gebeurt is niet verbazingwekkend. President Xi was best bereid hier en daar wat water in de wijn te doen, maar veranderen van systeem was natuurlijk wensdenken. Zolang de almachtige CCP het op alle maatschappelijke terreinen voor het zeggen heeft, blijft de centralistische aansturing van de economie gehandhaafd. Afbraak van de staatseconomie is helemáál out of the question. Het is de kurk waarop de CCP drijft.

Ook meer vrijheid voor de bevolking is een illusie gebleken. Zeker sinds president en partijleider Xi aan de macht is, wordt de vrijheid alleen maar verder ingeperkt. Met de allernieuwste technieken wordt de bevolking in de gaten gehouden. Er is zelfs een puntensysteem opgetuigd voor goed – lees: “CCP-vriendelijk” – gedrag. De voorspelling die George Orwell deed in zijn boek ‘1984’ lijkt in China uit te komen.

 

Implosie

Er zijn Westerse ‘China-kenners’ die betogen dat de Aziatische mens nu eenmaal meer collectivistisch is ingesteld. Deze redenering grijpt terug op het confucianisme, de oude Chinese leer. Die mag gegolden hebben voor een feodale, patriarchale samenleving, die China lange tijd was. De stelling gaat volgens mij niet op voor een hoog geïndustrialiseerde samenleving met toegang tot alle informatie die er in de wereld te koop is. De CCP doet weliswaar verwoede pogingen via filters en een leger aan ‘waakhonden’ alleen maar politiek correcte informatie toe te laten op internet, maar die belemmeringen kunnen technisch vrij makkelijk worden omzeild.

Een vergelijking met de nadagen van de Sovjet-Unie dringt zich op. De Chinese economie oogt nog goed, maar wordt kunstmatig in het leven gehouden met gigantische subsidies aan de staatsbedrijven. De nationale schuld van China bedraagt reeds 300 procent van het BBP en daar moeten de schulden van de lokale overheden nog bij worden opgeteld. Die ballon gaat onvermijdelijk een keer klappen.

 

Vrijheidsdrang

Ten tweede moeten we de vrijheidsdrang van de Chinese jeugd niet onderschatten. In de Sovjet-Unie was het Westen zo populair onder de bevolking dat het Kremlin op een gegeven moment de vrijheidsdrang van burgers niet meer kon stoppen. Dit zal naar mijn verwachting ook in China gebeuren. De Chinese bevolking is niet gek, is niet wezenlijk verschillend van andere bevolkingen. Een tweede Tiananmen Plein-opstand zal zich aandienen en zal dit keer niet zo maar neergeslagen kunnen worden. Het is slechts een kwestie van tijd. Een implosie van het communistische systeem in China is om zowel economische als psychologische redenen imminent.

 

Militaire confrontatie

In de tussentijd kan er overigens nog veel narigheid plaatsvinden. De spanning tussen China en de VS loopt sinds de coronacrisis steeds verder op en kan escaleren tot een ongewilde, maar niet uit te sluiten confrontatie. Bijvoorbeeld in de Zuid-Chinese zee.

Met enig diplomatiek kunst- en vliegwerk kan een dergelijk incident nog wel worden bezworen. Een echte crisis zou zich echter kunnen voordoen als China Taiwan probeert te ‘herenigen’ met het moederland. Zal de VS dan werkeloos toezien of komt het Taiwan te hulp? In het laatste geval is een omvangrijke militaire confrontatie onvermijdelijk, met alle risico’s van dien. Blijft het bij een strijd om Taiwan of breidt het conflict zich uit?

 

Koude Oorlog

Zo ver zal het wel niet komen. Maar een nieuwe Koude Oorlog, in dit geval tussen de twee grootmachten van de 21ste eeuw, dient zich aan. Weliswaar is het momenteel verkiezingstijd in de VS en worden zaken om electorale redenen uitvergroot, maar een back to normal China-politiek ligt niet voor de hand. Ook niet als de Democraten aan de macht komen. Joe Biden heeft al laten weten dat hij de harde confrontatiepolitiek met China zal voortzetten, als hij verkozen wordt.

 

Opstelling EU

Onduidelijk is hoe de EU en de wat grotere lidstaten binnen de EU zich gaan opstellen. De huidige Amerikaanse president is niet bepaald populair bij de regeringen van de EU-lidstaten en ook zijn China-politiek niet. Wel is in de Europese hoofdsteden het besef doorgedrongen dat China niet de vredelievende en betrouwbare handelspartner is die het tot voor kort nog werd gedacht te zijn. De coronacrisis heeft ook de ogen van de Europeanen geopend. Men zag dat China van de situatie gebruik probeerde te maken om de Europese landen tegen elkaar uit te spelen en met overnames in strategische sectoren een foothold op het Europese continent probeerde te krijgen.

Ook het repressieve optreden van China tegen de demonstranten in Hongkong en tegen de Oeigioeren in Xinjiang, de voortgaande ‘bezetting’ van de Zuid- en Oost-Chinese zee en de verbale schermutselingen met Japan en Australië zijn in Europa niet onopgemerkt gebleven.

 

 

Huawei

De geplande topontmoeting tussen de EU en China is al verdaagd en er is een discussie gaande of het Chinese Huawei mag meedoen met de uitrol van het 5G-netwerk. Het VK heeft al besloten Huawei uit te sluiten van de komende aanbestedingen. De andere Europese landen aarzelen nog, ook Nederland. Tot voor kort was het devies ‘meedoen’, maar niet voor de gevoelige onderdelen van het netwerk. Maar de druk van de VS op de EU om geen zaken te doen met Huawei neemt toe.

 

Eigen rol

Een meer fundamentele keuze is of de EU zich zal scharen achter de confrontatiepolitiek met China van de VS of een eigen rol wil spelen. Of, zoals minister-president Rutte het plastisch pleegt uit te drukken: willen wij een speler zijn of een speelveld? U kent mijn opvatting inmiddels wel. De EU is geen grootmacht en zal dat ook niet worden. Het is een illusie te denken dat de EU een (bemiddelende) rol zal kunnen spelen tussen de VS en China. Verstandiger is het de gelederen te sluiten en als Vrije Westen gezamenlijk de confrontatie met het totalitaire China aan te gaan.

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vrijheidsdrang en populariteit van het Westen waren een drijfveer in het Oostblok maar dat is verleden tijd. De Visegrad landen ervaren Brussel als potentiele opvolger van Moskou. Zij zien nu een heel andere Westen met de slappe en buigende politiek en de sterke linkse invloed. Die zoeken zij niet nogmaals. Rusland staat zowat volledig achter hun leider Poetin, men geeft minder om democratie die zij nooit gekend hebben. Democratie betekent voor velen onrust en zij willen liever een harde hand die voor
rust zorgt zoals in de tijden van Sovjet Unie. Oppositie is klein en voor velen zijn het raddraaiers en onruststokers.
De vrijheidsdrang in China is er vooral onder de jeugd. Het is misschien een ondergrondse vuur maar om boven de grond te komen is nog een lange weg. Wie zaken wil doen met Taiwan wordt als staatsvijand bejegend en door China geboycot. Hetzelfde gebeurd nu met Hongkong want met Taiwan zijn het de twee brandhaarden die gevaar kunnen opleveren. Hongkong telt niet meer mee als de vrijheidseilandje en als voorbeeld voor de rest. De Chinezen zijn inmiddels geprogrammeerd zoals alleen de communisten het kunnen. Je bent blij met wat je hebt en verder denk je niet meer. Het is in ieder geval beter dan vroeger.
De EU is geen echte opponent omdat ie voor elke potentiele gevaar buigt en zet alles op het spel alleen om Trump dwars te zitten. Het is weer de VS alleen die niet buigt en de vijand opponeert. De EU is geen goede partner meer voor de VS en niet andersom. Zij redden het wel, wij niet. Wij laten ons volledig bespelen door de VN en geven ons aan de wereld bloot. En de wereld ziet het goed. En de hulp van de Amerikanen zetten wij ook op het spel.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We worden begraven onder de goedkope rotzooi uit China, bedrijven zitten hier met duur personeel dat nooit mee kan doen met de concurrentie,daar krijgen ze een hand rijst na een werkweek van 80 uur,en hier betaald de werkgever zich scheel aan sociale afdrachten en belastingen, dat Trump zegt China moet gewoon belasting betalen voor invoer ,heeft hij wederom groot gelijk in ,Amerika first,zo hoort het,niet praten over het schenken van 400 miljard naar de zuidelijke landen,maar hier gebruiken,en de boel op slot voor China, die continu mensenrechten schenden ,over lijken gaan ,een virus verspreid,en geen links wat hier van wakker ligt,die hebben het liever over klimaat en BLM. Iets wat daar al helemaal niet aan de orde is ,terwijl dat is 233 maal groter dan Nederland ,Snel Timmermans heen sturen met zijn kompanen,want daar is echt werk aan de winkel voor hun ,maar dan hoor je ze niet

Rob
Rob
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland zal wel China minded zijn, zeker met onze linkse naïef en marxistische vrienden in den Haag, rug recht houden en gaan voor een im-export visie zonder China

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Westerse groepsstrategie om te overleven is vrij uniek in de wereld. De nadruk op vrijheid en individualisme, als ook het fenomeen van het onaangepaste genie. Genieën zijn biologisch gezien moeilijk te verklaren fenomenen omdat ze zo onaangepast zijn, echter door hun afzondering in total concentratie aan een nieuwe vinding kunnen werken die later voor de groep als geheel van belang is. Andere bevolkingsgroepen kennen dit fenomeen niet. Chinezen, net als andere Oost-Aziaten, hebben een hoger IQ dan Europeanen (105 versus 100, ze zijn met name goed in technologie) en ze werken harder. Economisch succes is daarmee verzekerd en je ziet dan ook dat Chinezen in andere landen het meestal beter doen dan de lokale bevolking. Genieën brengen ze echter niet voort. Waarschijnlijk omdat ze eerder en meer conformeren aan de geldende normen. Dat opent meteen de deur naar meer autoritaire bestuursvormen. Overigens lijken onze westerse overheden eveneens dol te zijn op puntensystemen, medische paspoorten of biometrische identificatie. Dit alles vanzelfsprekend met de bijbehorende controle en handhavingsconsequenties.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn vier problemen in de wereld: 1. staatskapitalistisch China; 2. kalifatistische Islam; 3. Westers kapitalisme; 4. Westerse democratie. De laatste twee problemen zijn ook onderdeel van de oplossing, immers zij zijn in staat tot rationele keuzes ten behoeve van klanten en burgers. De eerste twee zijn dat niet, en wel in absolute zin, ook al slagen ze er soms in te doen alsof. China en de Islam zijn soms verbonden in hun strijd tegen het Westen. Als Noord-Korea technologie voor kernraketten levert aan Iran dan is dat omdat China het toestaat. Samen zijn China en de Islam goed voor de helft van de wereldbevolking. De Islam en China kunnen effectief worden verzwakt door energiewinning en industriele productie anders te organiseren. Er zijn GL/D66-achtigen met een hoog BLM-gehalte die een dergelijke reorganisatie, al dan niet bewust, tegenwerken. Dat is geen geheim. Wie oren heeft, die hore.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Een probleem voor wie? staatskapitalistisch China is geen probleem voor Xi Jinping. Voor meneer Trump misschien? of voor jou? En hoe is het westerse kapitalisme een probleem? Verder kun je weinig veranderen aan de transitie van de VS naar China als de mondiale wereldleider. Er zijn grotere krachten aan het werk dan wij mensen kunnen controleren. Je kunt wel een heleboel onnodige schade aanrichten.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ah, vragen. Hier de antwoorden: 1. Een middellange-termijn probleem voor hen die geloven in voortuitgang in vrijheid (politiek en persoonlijk). 2. Het westerse kapitalisme is een probleem in de zin dat het zich laat verleiden om Chinese productiecapaciteit te gebruiken om het westerse kapitalisme te ondermijnen. Dat werkt op korte termijn, maar niet op middellange en lange termijn. Nu enkele tegenvragen. Wat zijn die ‘grotere krachten’ waarover u spreekt? Op welke manier kan afzwakking van islam en China (door ons zelf sterk gemaakt) onnodige schade aanrichten?

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Beschavingen komen op, rijzen, bloeien en gaan weer ten onder. Dit fenomeen is regelmatig bestudeerd en er zijn een aantal overeenkomende factoren uit te halen. Spengler was de bekendste, maar er zijn er meer geweest. Sir John Glubb bv met ‘The Fate of Empires’ http://people.uncw.edu/kozloffm/glubb.pdf

Ik heb het interessante deel even voor je gekopieerd:
(d) The stages of the rise and fall of great nations seem to be:
The Age of Pioneers (outburst)
The Age of Conquests
The Age of Commerce
The Age of Affluence
The Age of Intellect
The Age of Decadence.
(e) Decadence is marked by:
Defensiveness
Pessimism
Materialism
Frivolity
An influx of foreigners
The Welfare State
A weakening of religion.
(f) Decadence is due to:
Too long a period of wealth and power
Selfishness
Love of money
The loss of a sense of duty

Zoals je ziet zitten we in het laatste stadium, het decadente stadium.
Het is net zoiets als ouder worden. Je kunt je ertegen verzetten, maar je maakt het alleen maar erger.

Overigens is het niet waar dat China met islam samenspant tegen het Westen. Sterker nog, China treedt zelf spijkerhard op tegen de Oeigoeren. Ik geloof ook niet dat China van plan is om hun gewenste wereldheerschappij te delen. Net zoals islam niet van plan is te delen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Spengler is mij bekend. Glubb heb ik via uw link bekeken. Zijn theorie is dat het gemiddelde imperium 250 jaar gloreert en dan ten onder gaat. Zou kunnen. Dan heeft de VS nog ruim anderhalve eeuw te gaan. Er zijn veel aanwijzingen voor de juistheid van de laatste twee zinnen van uw reactie. Misschien denkt u nog na over de antwoorden op mijn twee vragen?

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ik heb de antwoorden al gegeven: Zoals je ziet zitten we in het laatste stadium, het decadente stadium. Dat is de grotere kracht.
Het is net zoiets als ouder worden. Je kunt je ertegen verzetten, maar je maakt het alleen maar erger. We gaan dat niet winnen namelijk.

Overigens is islam verdeeld. Ja, het is ook hun doel om de wereldheerschappij te bewerkstelligen, net zoals de globalisten een wereldregering willen en net zoals China minimaal het Eurazische continent wil controleren. Je hebt de soenieten en de shi’iten, die elkaar niet kunnen uitstaan. Je hebt Erdogan die graag het Ottomaanse Rijk opnieuw wil oprichten. Daarvoor moeten ook een aantal islamitische landen onderworpen worden. Of Egypte, Algerije en Marokko daar nu zoveel zin in hebben mag je je afvragen. Daarnaast heeft islam anno 2020 niets te bieden.

Zoals het stuk beschrijft heeft China zelf grote problemen. Normaliter zou je weinig anders hoeven te doen dan verstandig conservatief beleid voeren en wachten tot het de tegenstanders ineenstorten gelijk het socialisme. Helaas wordt er door het westen net zo stompzinning beleid gevoerd. We gaan kortom roerige tijden tegemoet en ik betwijfel of de nu geldende politieke structuren het gaan overleven.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Decadentie, zoals u het bedoeld, is een grootschalig sociaal-cultureel gegeven. De machtsoverdracht van de VS naar China meer een grootschalig economisch gegeven. U noemt het ‘grotere’, oncontroleerbare krachten. Het zijn beide resultantes van complexe factoren. Sociaal-cultureel heeft China niet veel te bieden. De economische tegenkrachten beginnen vorm te krijgen. Sociaal-politieke veranderingen zullen volgen. Maar het blijft spannend, dat geef ik toe.

Youp
Youp
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

“Sociaal-cultureel heeft China niet veel te bieden.”

China is een hele oude, succesvolle en rijke cultuur waar ooit Marco Polo zijn ogen heeft uitgekeken. Verder kun je de LT sociaal-culturele degeneratie en de bijbehorende economische verzwakking niet los van elkaar zien. Maar ik begrijp dat u het zo nog niet wilt zien. Niet onbelangrijk om op te merken is dat de politieke structuur weinig lijkt uit te maken in relatie tot de opkomst, bloei en ondergang van culturen. Of het nu een democratie, monarchie, keizerrijk, militaire dictatuur of theocratie is, ze volgen allemaal dezelfde patronen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Youp
Martine
Martine
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De opmerkingen van Biden over China is politieke retoriek, precies wat de mensen willen horen vanwege de Corona crisis. Geloof niet dat hij net zo competent met China zal omgaan als Trump. Hopelijk zal hij dan ook niet gaan winnen.

De hele wereld economie staat op inklappen door het almaar bijdrukken van geld. Toevallig dat Italië maar ook China en Rusland enorm veel goud blijken te hebben.

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martine

Ja, hier staat een scherpe en juiste opmerking! De grootste goudvoorraden liggen bij Xi en Poetin. Voor een habbekrats gekocht van o.a. NL. Omdat Lubbers en Kok ons geld hadden verbrast verpatsten ze het grootste deel van onze goudvoorraad. Hoe kortzichtig kun je zijn!
Koppel de munt weer aan goud en de politici kunnen niet ongestraft meer geld over de balk gooien. Nu is schuld voor hen slechts een onuitsprekelijk getal, dus totaal niet interessant!

Anna
Anna
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Het goud in China lijkt voor een groot deel NEP te zijn.
( bron kwijt maar op alternatieve media)

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Anna, zou me niets verbazen want er is zoveel NEP daar maar we moeten ze zeer zeker ook niet onderschatten. In 1940 dachten we ook dat de Japanners alleen maar speelgoed vliegtuigjes konden maken maar dat pakte wel even anders uit. Wat zich toen afspeelde in ZO Azië gebeurt nu weer in de Zuid Chinese Zee en in de Golf van Bengalen (horen we niets over). Niets wijst erop dat Xi zich wat handzamer zal opstellen en niemand weet hoe ver hij zal gaan, ook in Europa! In Oost-Europa zijn ze al actief en Piraeus hebben ze ook al in handen, evenals een groot deel van onze industrie. Wie volgt, politiek: Slaap zacht.

Eric
Eric
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland kiest zoals we gewend zijn natuurlijk voor de handel, dus we gaan geen produkten verkopen aan Taiwan. We krijgen mega veel opdrachten van de chinezen dus we zullen wel gek zijn de Chinezen voor het hoofd te stoten. Nee we gaan fijn handel drijven met de Chinezen en we zien amper iets terug uit China, behalve dan de zooi die we tegen komen in de action winkels. Made in China, maar meest toch wel uit Hong Kong, maar dat mag je van de Chinezen niet zeggen.

China heeft jaren en jaren alle alluminium gekocht, en gebruikt dat nu voor zijn immens groeiende luchtvaart industrie, waar ze eerst nog gevechtsvliegtuigen kochten in Rusland is dat nu zelf in staat om geavanceerde toestellen zelf te ontwikkelen. Er is zelfs een groot vliegdekschip, gekocht onder het mom het wordt een drijvend casino. Wijlen Boris Jeltsin gaf in dronken bui toestemming het toen nog Russische schip te verkopen. Dit schip vormt nu het vlaggeschip van de Chinese marine, welke ook groot is, maar matige kwaliteit heeft. Maar elk schip is er 1.

Nu de Chinezen hun invloed meer en meer laten gelden, groeit het aantal landen met belangen in de chinese zee natuurlijk ook. Filipijnen Vietnam zijn nu bondgenoten van de VS, en nu blijkt ook nog dat de Chinezen zelfs basis bouwen in de Chinese zee. Van Trump is dit wel een goede stap om te laten zien dat het de VS menes is om de Chinese overheersing een halt toe te roepen. Het moment waarop dit nu speelt komt voor Trumps herverkiezing op zeer gunstig tijdstip. Terugtrekking uit Afghanistan van duizenden troepen en kunnen nu hun tenten opslaan langs de Chinese zee.

Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat onze refering-dom als ze zijn-voor china gaan. Al was het maar om Trump dwars te zitten. En om een nationaal controlesysteem hier te implementeren, a la china.

Hendrikus
Hendrikus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Chinese filosofie verschilt niet zoveel van de Westerse in zoverre dat individuele morele waarden heel belangrijk zijn. Maar het is ook zo dat de kracht van de individu bij de Chinese gedachtegang veel meer verbonden is met het collectief. Het lijkt overigens iets Aziatisch. In het Westen neigt de nadruk meer naar focus op unieke individuele ontwikkeling. Beide hebben voor en nadelen. Als het gaat om maximale persoonlijk groei (in bewustzijn) dan neig ik zelf duidelijk naar de Westerse waarden.

Maar ik denk dat je het goed ziet. Het probleem is niet het Chinese volk maar de Communistische Partij. Een belangrijke nuance want de echte doelstelling van de CCP is absolute wereld hegemonie en daarin is de VS de grote tegenstander. Europa speelt hierin geen grote rol. Het is veel te naief te hopen dat de CCP een democratisch westers model gaat volgen want Mao’s “grote stap voorwaarts”, het inlijven van Tibet, de horror van het Tianmenplein en nu de “vereniging” met Hong Kong wijzen helemaal niet op een betrouwbare en verantwoordelijke wereldspeler.

Niet dat wij het in het westen allemaal zo goed onder controlle hebben want ook hier worden allerlei politieke spelletjes gespeeld. Soms oprecht en soms met een verborgen agenda. De situatie is sinds de twee wereld oorlogen behoorlijk complex geworden en voor de gewone man niet meer te begrijpen.

De huidige CCP en haar politiek is daarom extreem gevaarlijk, de koude oorlog is wat mij betreft al begonnen en we mogen hopen dat het niet komt tot een echte oorlog tussen de CCP en de VS. Dat gezegd hebbende is dit nog steeds Game A en moeten we serieus nadenken over Game B (IDW, Hall, Schmachtenberger etc).

logisch_denken
logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Iedereen wordt zenuwachtig gemaakt over Trump en Poetin maar het gele gevaar is het echte gevaar.

Anna
Anna
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Ja, ik ben verschillende keren in China geweest, en je fysieke “ achtervolging “ is verbluffend, beklemmend en soms lachwekkend.

China is als “ handelspartner “ een totaal onfatsoenlijk land.
Wij zijn echte kooplui en laten onze rommel voor een habbekrats produceren maar we vergeten welk leed daar in de fabrieken de mensen aan gedaan wordt. En dan hebben we het hier over mensen rechten. Wij zijn hypocriet.
In China is VOLOP SLAVENARBEID❗️

Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn inderdaad grote problemen in China, hun schuldenpositie blijkt nog groter te zijn dan de onze en een monetaire reset is onvermijdelijk. Toch denk ik dat China daar beter uit zal komen. Zowel de VS als de EU zijn ‘over the hill’. We hebben onze tijd gehad en gaan aan interne strubbelingen ten onder, zoals historici dat zo mooi neutraal kunnen verwoorden. De transitie van de ene wereldmacht naar de andere gaat over het algemeen wel gepaard met één of meer majeure incidenten. Twee wereldoorlogen bij de transitie van UK naar USA. Het zojuist verenigde Duitsland was overigens de andere kandidaat als opvolger van de UK, maar dat vond meneer Chruchill niet leuk. De Franse Revolutie en Napoleontische oorlogen bij de overgang van Frankrijk naar het VK. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te geven. Als we het bij een monetaire reset kunnen houden mogen we onze handen dichtknijpen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Youp
Anna
Anna
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel.
Hoe komt het toch dat onze main steam media maar blijft hangen in het Trump bashen, en deze problematiek die veel wezenlijker is en ons zeker aangaat totaal laat liggen.
Is het NOS journaal nou echt zo stom dat ze alleen Trump belachelijk maken omdat hij niet de centrale regie neemt in de Corona crisis.
Bovenstaande is al een aantal weken aan de gang en het lijkt hier wel gesensureerd te worden.
Het treft ook Europa. China heeft al belangrijke havens op ons contingent in handen en infiltreerd steeds verder IN DE HELE WERELD
Het is een politiek, militair, en sociaal economisch een zeer gevaarlijk land, wij hebben onze farmacie productie voor een groot deel aan hen “ uitbesteed “ dit is een machtig chantage middel.

En dan de beelden van de enorme WATERVLOED DIE ER MOMENTEEL AL 30 DAGEN OVER GROTE DELEN VAN CHINA RAAAST.

CHINA EEN PARIA VOOR DE WERELD PAS OP…. GEVAARLIJK!‼️

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Anna
Uilke hoekstra
Uilke hoekstra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen. China is een democratie.
Helaas is maar één partij.
Maar hoort u hier ooit iets over in de reguliere media. Heb drie maanden de Trouw gelezen. Inmiddels weer opgezegd. Ik trek het niet meer.
Lafaard. Allemaal de reguliere pers.
Don ’t mention China.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Uilke hoekstra
theoprinse
theoprinse
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Chinese staatsschuld is 48.4% of GDP

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  theoprinse

Heeft u daar de schuld van de staatsbanken bij opgeteld?

theoprinse
theoprinse
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!
Uri van As
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  theoprinse

“The nation’s total stock of corporate, household and government debt now exceeds 303% of gross domestic product and makes up about 15% of all global debt, according to a report published by the Institute of International Finance. That’s up from just under 297% in the first quarter of 2018.” Zie Bloomberg: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-07-16/china-s-debt-growth-keeps-marching-on-as-economy-loses-pace
“How much is China’s debt? Officially , it is a small number: 47.60%. Unofficially, it’s hard to figure it out. Because banks are owned by the government, and give loans to government-owned contractors, and the government owned min ing operations and steel manufacturers. The government is both the lender and the borrower – one branch of the government lends money to another branch of government, as described in a previous piece here. But there are some unofficial estimates. Like one from the Institute of International Finance (IIF) last year, which place d China’s debt to GDP at 300%! Worse, the government’s role as both lender and borrower concentrates rather than disperses credit risks. And that creates the potential of a systemic collapse.” Zie Forbes: https://www.forbes.com/sites/panosmourdoukoutas/2019/07/27/trade-war-is-hiding-chinas-big-problems/ En zie de economische pagina’s in de Chinees/Aziatische tot de Amerikaanse pers. Of lees de bron: https://www.iif.com/Research/Capital-Flows-and-Debt/Global-Debt-Monitor

theoprinse
theoprinse
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  theoprinse

Dank Uri van As voor de uitleg van de 300 procent Chinese schuld ofwel 30 biljoen ofwel iets meer dan 20.000 euro/dollar per hoofd van de bevolking. Dat is heel weinig maar ligt in de buurt van het nominale Chinese BNP per capita van 10.000 dollar.
Uit het Bloomberg artikel blijkt dat China 15 % van de totale schuld in de wereld heeft (250 biljoen). Dat is lager dan de 1/6 dat China heeft in de totale wereldbevolking.
De 30.000 miljard schuld zit met name in de infrastructuur.
De totale waarde van de infrastructuur in de hele wereld bedraagt 360 biljoen.
Als China delen van hun infrastructuur privatiseert aan westerse beleggers dan kan die Chinese schuld nog decennia gefinancierd blijven.
Trump heeft echter gedreigd om zijn US economy te decouplen van China in ruil voor India. Ik heb dat nog voordat Modi werd gekozen in India al jaren geleden voorgesteld maar zo dat China de outsourcing van de US naar China (Dick Army) zou kopiëren van China naar India. En verder dat de wereld inclusief China radicaal robotiseert.

Bernard
Bernard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik naar alles wat China betreft kijk en lees kan ik maar een conclusie trekken. We hebben het paard van Troje op wereldschaal binnengehaald en de machts verandering sinds 2012 in China intern heeft het masker laten vallen. Het domme Westen is letterlijk voor de gek gehouden. Het heeft meegewerkt aan onze eigen Westerse democratische ondergang door alle deuren voor China open te zetten. In de hoop dat het land net zo als ons zou worden. Dus niet ! China is net zo Communistisch als in de jaren van Mao. Het nu machtige China heeft bijna de VS en de EU ingehaald qua groei. Heeft wereldwijd vele grondstoffen zekergesteld en is millitair bijna klaar om af te rekenen met de Westerse idiologie en ons te onderwerpen aan een samenleving waar geen plaats meer is voor eigen mening en vrijheid. Het one belt en one road initiatief doet mijn denken aan Hitler Duitsland die naar alle windstreken autowegen liet construeren met als enig doel een Blitz Krieg te kunnen voeren. Zo ook China met zijn talloze wegen projecten op wereld schaal. Conventineel kan China in record tijd het Westen innemen als dit one belt one road initiatief voltooid is. Het doel van China is de wereld te veroveren en voor 2050 de enige heerser over de wereld te worden. Helaas kunnen we deze ontwikkeling niet meer stoppen en zal elk wereld continent een vazal continent van China worden. Tenzij …. en dat laat ik aan U …

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x