Uitspraak Duits Constitutioneel Hof legt zware druk op de euro

Financiering Italiaanse staatsschuld in gevaar

Titelfoto: Bundesverfassungsgericht by Lothar Schaack, gepubliceerd onder CC BY-SA 3.0 DE . Citaatrecht art. 15a Auteurswet.

Het Bundesverfassungsgericht (BVG) te Karlsruhe – het Constitutionele Hof van Duitsland – heeft uitgesproken dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar mandaat heeft overschreden bij het opkopen van staatsobligaties. Het Hof beschouwt dit als strijdig met de Duitse Grondwet. Dat heeft in de EU nogal wat stof doen opwaaien. Vooral omdat de uitspraak kan leiden tot de val van de euro.

Als de ECB geen steun van Duitsland meer krijgt voor het opkopen van (waardeloze) Italiaanse staatsobligaties, wordt het financieren van de Italiaanse staatsschuld onhoudbaar. De financiële markten zullen dan, net als indertijd bij de Griekse crisis, gaan speculeren tegen de euro. Een massale reddingspoging à la de ‘whatever it takes‘ van toenmalig ECB-voorzitter Draghi zal met een vleuggellam gemaakte ECB niet meer slagen.

 

Opzienbarend

De uitspraak van het BVG is opzienbarend. Al eerder heeft het BVG zich over de ECB uitgelaten, bijvoorbeeld inzake de voorgestelde bankenunie, en achtte die niet strijdig met de Duitse grondwet. Maar nog nooit heeft het BVG zich tegen de ECB gekeerd. Onomwonden wordt thans gesteld dat de ECB zich met haar Public Sector Purchase Programme (PSPP) opkoopprogramma schuldig heeft gemaakt aan ultra vires (het mandaat overschrijden), dus buiten haar mandaat is getreden, een juridische doodzonde.

 

Weerwoord

De rechters in Karlsruhe geven de ECB nog wel de mogelijkheid van een weerwoord. Drie maanden krijgt de ECB de tijd om aan te tonen dat haar beleid proportioneel is en geen schade berokkent aan Duitse spaarders en pensioenfondsen, niet de huizenprijzen onnodig opdrijft en geen firma’s overeind houdt die niet levensvatbaar zijn. Slaagt zij daar naar het oordeel van Karlsruhe niet in, dan mag de Bundesbank (de Centrale Bank van Duitsland) niet langer meewerken aan een onbeperkt PSPP-opkoopprogramma van (Italiaans) schuldpapier.

 

Rol ECB

Wat ter discussie staat is de rol die de ECB zich heeft aangemeten. Volgens de verdragen en het eigen Statuut dient de ECB zich te beperken tot prijsstabiliteitsbeleid. De ECB is echter veel verder gegaan en doet alles om de euro overeind te houden.

Met een omvangrijk opkoopprogramma van voornamelijk Italiaans schuldpapier heeft de ECB tot dusver weten te voorkomen dat de gigantische schuld van Italië tot een faillissement van het land leidt. De aankopen zorgen ervoor dat de spread (verschil in rentehoogte) tussen Italiaans en Duits schuldpapier niet te ver uiteen loopt. Opdat Italië goedkoop z’n schuld kan (her)financieren en de financiële markten geen speculatie tegen de euro beginnen.

De rechters in Karlsruhe stellen dat de ECB daartoe niet gemachtigd is en dat de bijeffecten van het ECB-beleid de Duitse economie schade toebrengen.

 

Reacties

De reacties op de uitspraak van ‘Karlsruhe’ zijn tweeërlei. Nationalisten zien in de uitspraak een bevestiging dat de lidstaten nog steeds soeverein zijn, federalisten downplayen de uitspraak en hopen dat de nationalistische wind overwaait. Ik denk dat de nationalisten uiteindelijk gelijk krijgen. De ‘mood’ is minder en niet méér Europese Unie. Steeds meer mensen zien de nadelen van een kostbaar en ondemocratisch Brussel dat over hun hoofden heen regeert.

In de Nederlandse media wordt weinig aandacht besteed aan de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof. Deze werd slechts zijdelings genoemd in het NOS-journaal dat er drie regels aan besteedde, maar een fundamentele beschouwing ontbreekt.

 

Een officiële reactie van Nederlandse kant laat eveneens op zich wachten en het zou me niet verbazen als deze ook uitblijft. Nederland heeft geen Constitutioneel Hof. In artikel 94 van onze Grondwet is bepaald dat internationaal recht altijd boven nationaal recht gaat. En daarbovenop is er ook nog artikel 150, dat zegt dat uitspraken van het EU-Hof van Justitie te Luxemburg bindend zijn en niet voor discussie vatbaar. In de Nederlandse opvatting is de uitspraak van het Hof van Karlsruhe dus niet relevant.

 

Voorspelbaar

Reacties van andere lidstaten komen wel al binnen, negatieve maar ook positieve. De zuidelijke lidstaten met woordvoerder Frankrijk reageren voorspelbaar. In een uitgebreid artikel in Le Figaro betoogt minister van buitenlandse zaken Bruno le Maire dat de uitspraak de stabiliteit van de euro niet ten goede komt. De ECB is onafhankelijk en moet dat vooral ook blijven, stelt hij.

 

Adhesiebetuigingen komen er uit PolenIn Duitsland zelf zijn de reacties verdeeld. Bondskanselier Merkel (CDU) merkte op dat de uitspraak van het BVG duidelijke grenzen stelt aan wat de ECB wel en niet kan doen. Minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) is voorzichtiger. Volgens hem is van (verboden) monetaire financiering door de ECB geen sprake. De AfD en de CSU zijn blij met de uitspraak. Zij waren van meet af aan voorstander van het aanpakken van de ECB.

 

Vervolg

Over drie maanden weten we meer, maar gezien de badinerende reactie van de ECB zelf, alsmede de reactie van de Europese Commissie valt een serieuze discussie, leidend tot een duidelijke afbakening van ECB-bevoegdheden, niet echt te verwachten. Reacties die eigenlijk neerkomen op: “Waar bemoei je je mee?”. Het ziet er naar uit dat ‘Brussel’ niet zal accepteren dat lidstaten het laatste woord krijgen. Temeer daar het Europese Hof van Justitie te Luxemburg nog niet zo lang geleden het opkoopprogramma van de ECB goedkeurde en oordeelde dat de ECB daarmee binnen haar mandaat bleef. Het wordt een harde strijd. De macht van de EU-instituties staat tenslotte op het spel.

 

Sisser

Wellicht loopt het voor de federalisten nog met een sisser af. Het kan zijn dat de ECB, zoals gevraagd, een uitgebreide toelichting op haar beleid geeft en dat Karlsruhe vervolgens accepteert dat het proportioneel is en geen onevenredige schade aan de Duitse spaarders, pensioenen en dergelijke toebrengt. Maar ik ben daar allerminst zeker van. De 1750 Duitse economen en juristen, die het proces van het BVG tegen de ECB aanspanden, hebben ‘beet’ en zullen niet snel opgeven.

Het wordt een gevecht dat, zoals gebruikelijk bij juridische processen, de nodige tijd zal nemen. Maar in potentie kan het uitlopen op het einde van de euro. Nu al zien we dat de spread tussen Duits en Italiaans schuldpapier oploopt.

 

Speculatie

Als de ECB moet stoppen met het PSPP-opkoopprogramma of in ieder geval met het ‘onbeperkt’ opkopen van Italiaans schuldpapier, zal de spread nog meer oplopen en komt een speculatie tegen de euro in zicht. Eenzelfde soort speculatie als we indertijd zagen bij de Griekse financiële crisis. De euro werd toen gered door Draghi, de voorzitter van de ECB, met zijn ‘whatever it takes’. In het geval de ECB niet meer kan beschikken over een onbeperkt opkoopprogramma, kan opvolgster Christine Lagarde wel hetzelfde zeggen als Draghi, maar veel indruk zal dat niet maken. De financiële markten kijken naar de ‘fire power’ van de ECB en niet naar de bruine ogen van Lagarde.

Als de markten grootschalig tegen de euro gaan speculeren, kan dat zelfs leiden tot de val van de euro en het einde van de Ever Closer Union. 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
37 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het klinkt mij als muziek in de oren, het einde van de ever closer union, einde van de euro; einde van de EU!
Zeer belangrijk dat deze uitspraak van het constitutioneel hof uit DUITSLAND komt, de sterkste economie van de EU.

Wij nederlanders weten dat sinds Draghi’s opkoopprogramma van waardeloze schuldpapieren onze pensioenen en spaartegoeden aanzienlijke schade hebben opgelopen. Italie leeft op te grote voet en wij mogen het betalen.
De GRONDWET moet boven EU- en internationale wetten en verdragen hersteld worden.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is dus tóch nog een instantie in de EUSSR, het BVG in Karlsruhe, bestaande uit normaal denkende mensen. Hopelijk bestaat het vervolg van de uitspraak van dat Hof uit het instorten van de euro, maar m’n jaar zal pas écht goed zijn als daarna de gehele EUSSR in elkaar dondert, het liefste als Fransje Timmermans, Gerrit Verhofstadt en Marietje in ’t veld aanwezig zijn.
NEXIT en wel z.s.m.

Bob Fleumer
Bob Fleumer
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU en de EC hebben jaren geleden al hun mogelijkheden verspeeld door niet naar de mensen te luisteren en nu staan ze met de ballen voor het blok dat door hen zelf geschapen is.Ik denk dat de EU niet in staat is te hervormen tot een voor de mensen aanvaardbare politiek. Ze hebben zoals dat heet “de boot gemist”

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Draghi een man uit Italie de macht geven over de Euro was de grootste fout,nu mag lagarde uit Frankrijk over de knip gaan ,beide uit landen die niks toevoegen maar tot hun schouders in de pot graaien ,graag de Nederlandse pensioenpotten leegvreten,en Rutte mag hierover beslissen ,dat ze allemaal voor een tribunaal komen en hun straf voor de grootste beroving aller tijden niet ontlopen .

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar ik bang voor ben is dat onze spaargeld op een dag waardeloos wordt dankzij de euro.

Cerberus
Cerberus
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De Europese centrale bank heeft vanaf 2015 2,5 triljoen euro aan overheidsschuld opgekocht. Dit met als gesteld doel het bereiken van jaarlijkse inflatie van 2%. Direct gevolg hiervan is onder andere dat de rente op spaartegoeden tot 0% is gedaald en dat spaartegoeden zelf ook jaarlijks met de bereikte inflatie verminderen (dus bij 2% inflatie en 20 jaar sinds de invoering is de euro 40% minder waard). Dus uw spaargeld is al een stuk minder waard, u heeft er daarnaast geen inkomsten van maar betaalt er wel jaarlijks belasting over. Dat is drie keer inleveren. Daarbij gaat de ECB uit van “gemeten” inflatie dat (bewust) niet aansluit op de (prijs)inflatie zoals de burger dat zelf in de winkel ervaart. Dus de door u ervaren inflatie kan een stuk hoger liggen. Waar u waarschijnlijk op doelt is hyperinflatie. De situatie dat er zoveel geld wordt bijgedrukt en de prijzen zo snel stjgen dat mensen het vertrouwen in de munt verliezen. In dat geval is het zeker mogelijk dat uw spaargeld als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dat risico is aanwezig. Doordat de ECB zonder enige democratische controle al in de “goede tijden” (van 2015 tot 2020) volop bezig is grote hoeveelheden geld in de economie te pompen (en inflatie te veroorzaken naast andere grote problemen). In de “slechte tijden” moet “natuurlijk” de ECB-brandweerman de zelf aangestoken en goed van brandstof voorziene brand weer gaan blussen (de euro moet gered worden). Ik ben blij dat er in Duitsland wel een kritische rechter is. Zij hebben die hyperinflatie, waarin de spaartegoeden van de gehele middenklasse zijn vernietigd en diepe armoede was, immers al meegemaakt.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cerberus

Cerberus@ mijn dank voor uw duidelijke uiteenzetting. De Duitsers kennen inderdaad het fenomeen en mijn ouders hebben dit ook meegemaakt na de communistische putsch in Tsjechoslowakije in 1948. Oorzaak was anders maar het effect was hetzelfde. Op een dag werden zij arm wakker. Ongelooflijk dat Nederland het zeggenschap over zichzelf weggaf wat een financiële zelfmoord met zich mee kan brengen.

Fawlty
Fawlty
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cerberus

2,5 triljoen, serieus ?
2500 miljard is 2,5 biljard, denk ik.
Een triljoen is nog 6 nullen erbij.

Cerberus
Cerberus
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fawlty

Dank. Het is 2,5 biljard euro inderdaad (“2,5 trillion euros” in het engels).

Andre
Andre
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De oplossing is onvermijdelijk en eenvoudig: ontmantel de EU totdat je de EEG overhoudt. De Euro als munt kan behouden blijven voor landen die kunnen aantonen dat ze bijv. 8 uit 10 jaren binnen de criteria zoals 3 % begrotingstekort blijven.
Zijn we meteen verlost van al die bureaucratie zoals Europees Parlement (lees: klapvee), de President(e) en de Raad van regeringshoofden. In plaats daarvan alleen overleggen op ministerieel niveau, omdat ministers tussentijds weggestuurd kunnen worden.

Youp
Youp
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Nee, terug naar de EEG is niets anders dan een pauze inlassen in het globaliseringsproces. Zodra de economie weer aantrekt gaan ze opnieuw plannetjes maken en hetzelfde proces heropstarten. Vergeet niet dat alle partijkartelleden in binnen- en buitenland het politieke globaliseringsproces hartstochtelijk toejuichen. Er moet een keuze gemaakt worden: je gaat Zwitserland achterna, of je heft jezelf op.

Omdat dit via democratische processen geregeld moet worden, zal het altijd een breekbare overeenkomst blijven die elke vier jaar weer teniet gedaan kan worden. Daarom moet eigenlijk ook de democratie herbekeken worden of zelfs de Grondwet aangepast worden omdat er in alle landen grote groepen enthousiaste globalisten zijn – uit ideologische overwegingen of omdat ze ervan profiteren – die elk moment van de dag bereid zijn de EU te heruitvinden.

Andre
Andre
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

“omdat er in alle landen grote groepen enthousiaste globalisten zijn”
Juist daarom: de globalisten zul je nooit kunnen overtuigen. Bij het grote publiek ligt het anders: het is te conformistisch voor een nexit, terwijl het een EEG die de kern van de samenwerking waarborgt makkelijker zou aanvaarden.

Youp
Youp
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het grote publiek stemt tot op de dag van vandaag overwegend op pro-EU partijen. Zelfs onder het deel van het publiek dat intelligent genoeg is om te begrijpen wat er gebeurt is er blijkbaar onvoldoende interesse om uit deze EU te stappen. Dat er ooit een referendum geweest is waar tweederde tegen het Verdrag van Lissabon gestemd heeft en waar dan maar gemakshalve niets mee gedaan is, spreekt boekdelen. Ik vrees dat je hoop op een democratische oplossing ongegrond is. Een economische implosie, gelijk de Sowjet-Unie in de jaren 90 lijkt meer waarschijnlijk.

Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De artikelen 94 en 150 van onze grondwet zijn dé redenen waarom er in NL een correctief bindend referendum gehoudne moet worden. Deze artikelen geven een groot deel van de soevereiniteit uit handen aan supranationale organisaties, waar wij geen controle op hebben.
Ik pleit al langer voor het opheffen van de inmiddels nutteloos geworden Eerste Kamer en het instellen van een a-politiek Constitutioneel Hof. Dit artikel is waarom.

Wist u trouwens dat het kabinet onlangs een lijst van 84 nieuwe wetsvoorstellen als hamerslag door de kamer wilde lozen? Daarin zaten 2 grondwetswijzigingen in, die dus tegen alle wetten in, zonder controle van het parlement erdoorheen gejast moesten worden. Gelukkig wist Mevrouw Arib dit te voorkomen.

Athanasia
Athanasia
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Toffe vrouw die Arib en ze heeft meer ballen dan een hoop van die kerels daar.. als we ooit eens een vrouw aan het bewind willen, ga ik voor haar en niet voor die andere enge wijven!!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is zo klaar als een klontje dat de ECB buiten haar boekje is gegaan. Zogenaamd wordt er gelet op het heiligverklaarde jaarlijkse inflatiepercentage van 2%, maar dat is slechts een excuus om diep economisch en fiscaal in te grijpen. Economisch in de zin van negatieve effecten op Duitse (en Nederlandse!!!!) spaarders en pensioenfondsen, huizenmarkt, en bedrijfsleven, maar ook negatieve effecten op belastingheffing in Noord-West Europa in de toekomst, om achteraf de rekening te betalen voor deze grappenmakerij (big bazooka). Ook zonder het gigantische pakket aankopen van zuidelijke staatsobligaties zou de inflatie keurig op peil zijn gebleven. De ECB is gewoon door Frankrijk, Spanje, Italie en Griekenland gebruikt voor een enorme overdracht van middelen van landen in het Noorden tegen alle regels en redelijkheid in. De economische groei van de afgelopen decennia in het zuiden was gebakken lucht. Overigens waren er in het noorden ook partijen (m.n. de franse en duitse banken) die van de strategie van Draghi hebben geprofiteerd. Die hebben het zuiden volgepompt met schulden om die gebakken lucht economie mogelijk te maken. Die schulden waren ook nog eens flink rentedragend, dus het was een truc om winst te maken in tijden van wereldwijd dalende rentestanden en zo het eigen falen te verbloemen. Een beter bewijs voor de waanzin van de Europese Unie is niet denkbaar. Of noodzakelijk.

Jan
Jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb al lang geleden mijn hoop gericht op het Bundesverfassungsgericht. Het enige instituut in heel Europa dat in staat is (en de wil heeft) om de vorming van een fascistoide EUSSR tegen te gaan. En nu maar hopen dat de Duitse regering ook achter dat besluit blijft staan. Het is immers nu al duidelijk dat het “antwoord” van de EU van nul en generlei waarde zal zijn (alleen maar meer van hetzelfde; we hebben toch het goede voor met – Zuid – Europa?).

Jeroen
Jeroen
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Ik meen ergens gelezen te hebben dat als de Bundestag in Duitsland de grondwet niet respecteert een federale staat het recht heeft om uit de Republiek te stappen.

Jemaintiendrai
Jemaintiendrai
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zal wel bij een soort van club horen, die het allemaal wel aanziet komen.

We staan met elkaar, aan het begin van een nieuw tijdperk.
Alles begint in te donderen. Echt alles..
Van de olie tot privacy van munt tot leiderschap.

Nu,,, nu er een echte crisis heerst zie je de politiek en de gedelegeerden niet weten wat ze er nog voor gekkigheid uit moeten kramen.
De WHO blijkt een incompetente organisatie te zijn, net als onze eigen RIVM.

In Brussel weten ze niet waar ze zo snel alle inkt vandaan moeten halen voor de gloeiend aanlopende geldpers.
Aan alle kanten vliegen de miljarden over tafel. Voornamelijk ten behoeve van die helft van de EU die die regeltjes allemaal maar onzin vinden.

Dit gaat niet lang meer goed..
Binnen nu en korte tijd, aangezwengeld ook door die zo briljante lockdown en nu zo verstandig gekozen route van “versoepeling”.

John
John
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gaat het dan toch gebeuren, trekt Duitsland uiteindelijk de stekker uit de EU. Een mooi Duits wijntje zet ik alvast koud.

Alex Delarge
Alex Delarge
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  John

U kunt beter geen alcohol drinken.

Youp
Youp
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Om het artikel samen te vatten: ofwel het Bundesverfassungsgericht krijgt gelijk en de ECB mag niet langer Italiaans staatspapier opkopen waarna de Italiaanse overheid niet meer tegen aangename rentes kan bijlenen en failliet zal gaan, wat het einde van de euro en wellicht van de EU zal betekenen; ofwel de ECB mag doorgaan met haar onwettelijke praktijken waardoor de schuldenpositie van de Italiaanse overheid mogelijk gemanaged kan worden, maar reguliere economische krachten zullen dan de euro in zijn geheel de nek omdraaien.

Bovendien, niet alleen de Italiaanse overheid heeft te veel schulden. De gedachte/hoop achter de opkoopprogramma’s is om tijd te winnen zodat de bedrukte economieen autonoom uit de schulden kunnen groeien gelijk Portugal en Ierland. Met een kleinigheidje coronacrisis erbij te verwerken (de wereldeconomie is meer dan een maand stilgezet) lijkt dat een mission impossible te worden. Bitcoin iemand?

Alex Delarge
Alex Delarge
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Bitcoin? Nee gouden munten.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als er één les uit het coronavirus kan worden getrokken is het wel dat de EU geen eenheid is. Alle staten hebben voor zich een eigen beleid gevoerd en de grenzen dichtgegooid. De EU was er niet en voor de besluitvorming van de meeste landen bestond die EU even niet.

Toen de stofwolken rondom dit virus wat optrokken ontstond de ruzie tussen noord en zuid. Duidelijk is, dat er voor herstel bedragen nodig zijn, die elke fantasie overschrijden. Waarbij de ECB grootschalig geld bij gaat drukken. Wat niet bevorderlijk is voor de waarde van het geld.

Dat virus is de aanleiding.
De oorzaak is dat een aantal Eurolanden de facto allang failliet is.

De risico’s van de redding van die economieën zijn enorm. Ze brengen de noordelijke landen op termijn aan de zuidelijke bedelstaf en als de ECB ongelimiteerd geld bijdrukt dreigt hyperinflatie.

Dan zien alle pensionado’s in ons land hun pensioen wegsmelten tot slechts de kale AOW. (ook)Die gaan gaan vervolgens de kartelpartijen daarvoor verantwoordelijk houden. Een sterk veranderend stemgedrag ten gunste van FvD/PVV en een Nexit is daarna een kwestie van tijd.

Om “in Nederland te blijven”. Onze kartelpartijen worden bevolkt door een bestand van volstrekt onnozele halzen en een meerderheid van opportunisten. Die laatsten zien inmiddels die bui ook wel naderen.
Dat zal ook voor Duitsland gelden.

Zo beschouwd kan de uitspraak van dat Duitse hof inderdaad de bom onder de € zijn die de discussie niet laat gaan over de tegenstellingen van noord/zuid, maar eenvoudig de ECB kortwiekt.

De EU in deze hoedanigheid is er geweest. Het is slechts nog de vraag hoe dat stervensproces gaat verlopen.

Cerberus
Cerberus
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Van belang is dat de EU een verdragsorganisatie is met instituten als de Europese Commissie, de ECB en het Europese Hof van Justitie (EHvJ). In het oorspronkelijke verdrag zijn de spelregels afgesproken, bijvoorbeeld wat zijn de bevoegdheden van de ECB en de “no bail-out”-clausule (verbod van landen om elkaars schuld over te nemen). Afgesproken is dat het EHvJ gaat over de interpretatie en applicatie van het EU-recht. Vervolgens is er sprake van “mission creep” bij alle instellingen van de EU dit met behulp van het EHvJ. Immers door steeds verder gaande uitleg en interpretatie worden bevoegdheden steeds opgeschoven. Oorspronkelijke verdragsbepalingen worden altijd een stuk ruimer uitgelegd. Zelfs zover dat er de facto sprake is van (tal van) verdragswijzigingen waarbij de EC, de ECB en het HvJ alle drie vinden dat lidstaten daarover niets meer te vertellen (zouden) hebben. Daarmee vinden de facto vergaande verdragswijzigingen plaats zonder open en democratisch debat en met grote (financiele) gevolgen (voor de inwoners van de deelnemende landen). Het hof legt dit proces terecht bloot, vindt dat als het EHvJ haar werk niet goed doet haar uitspraken ter zijde mogen worden gelegd en door haar grenzen gesteld mogen worden aan bevoegdheidsoverschrijdingen zoals die door de ECB worden gepleegd. Een opzienbarende en terechte uitspraak! Met name omdat er sprake van een enorm tekort van checks and balances in EU-verband. Is een rechter onafhankelijk als die altijd maar “meewerkt” met bevoegdheidsuitbreidingen en nooit zegt “als u dit wil moet echt het verdrag worden aangepast”, zoals bij de bevoegdheidsoverschrijding door de ECB. Is de ECB onafhankelijk als het de facto een politiek doel nastreeft (red de euro)? In beide gevallen: nee!

Youp
Youp
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cerberus

Natuurlijk zijn de diverse organisaties niet onafhankelijk van elkaar. Als ik iemand aanwijs om een bepaalde functie uit te oefenen en hem daarvoor betaal, dan is die persoon niet onafhankelijk van mij. Ik zorg er tevens voor dat ik mensen aanwijs die mij welgevallig zijn.

Al die procedurele en papieren checks & balances doen mij denken aan een legendarische uitspraak van Cersei Lannister: “Is this meant to be your shield, Lord Stark? A piece of paper?”

Athanasia
Athanasia
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Het is nooit alleen maar een piece of paper ; De archons aan de globalistische top bedenken de lijnen en zetten dit uit naar de nationale verraders van het volk… oftewel de politici, die doen daar een nationaal leugenlijstje om heen en geven het door aan de crimi-topambtenaren, die geven het weer door aan de juristen om dit in wetten en regelgeving vast te leggen, zwarte gebieden worden juridisch vergrijsd, grijze gebieden gewit eventueel als oppositie ingedamd moet worden komt ook de linkse crimi maffia erbij kijken en mensen worden bedreigd of ze verdwijnen. Alles wordt grotendeels geredigeerd door de crimi-topambtenaren.
Zie je; it’s never just the paper, it’s the multitude of corruption behind the paper which does the trick!!!

Youp
Youp
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Athanasia

Volledig mee eens! Tevens bewijs dat letters op papier geen bescherming bieden tegen kwaadwillendheid, ongehoorzaamheid, ideologische onenigheid of wat de motivatie dan ook moge zijn.

Eric Jan Kamp
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De uitspraak van het BVG in Karlsruhe lijkt het einde in te luiden van de onafhankelijkheid van de ECB, en legt dus een bom onder de houdbaarheid van de euro als enige munt. Tevens wordt in Europa het principe “Deutschland über alles” nog eens overduidelijk juridisch onderbouwd, en met de luxemburgse uitspraak omtrent het reilen en zeilen van de ECB wordt op deze wijze gründlich de vloer aangeveegd.
De gang van zaken binnen de euroclub doen mij sterk denken aan Animal Farm van George Orwell. Alle dieren waren gelijk in rechten en plichten onder een gemeenschappelijk project, en toch kwam er een diersoort uiteindelijk uit de bus, dat zich meer rechten en minder plichten dan alle andere dieren toegeeigend had. De slimme varkens dus.
Volgens mij heeft de uitspraak behoorlijke consequenties voor Italië, maar de grote kranten aldaar en de staatsmedia deden net alsof hun neus bloedde. Gualtieri, minister van economische zaken, zag geen enkel vuiltje aan de lucht voor zijn land. Hierbij deed hij mij sterk denken aan de woordvoerder van Saddam Hussein, die de verpletterende nederlaag van Amerika voorspelde terwijl de inwoners van Baghdad vanuit hun vensters konden zien hoe de Abrams tanks de Republikeinse Garde neersabelden.

Cerberus
Cerberus
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric Jan Kamp

Het heeft helemaal niets met Animal Farm te maken. Maar met economische modellen en de foutieve grondslag van de euro (het naar elkaar toegroeien van Noord en Zuid). Zowel Duitsland als Italie hebben geprofiteerd van de euro. Duitsland doordat het een te goedkope munt kreeg (ipv de D-mark) waardoor het te goedkoop zijn spulletjes kon exporteren en een export kampioen werd. Italie doordat het veel te goedkoop kon lenen (en daarmee o.a. de spulletjes van Duitland kon kopen). Gezien de grote schuldenberg waarmee Italie al de euro inkwam werden die berg nog veel groter. Waarbij Italie er niet meer, zoals bij de lire, zich uit de problemen kon devalueren (maw daarmee een goedkopere munt te krijgen). Dit is voor Italie een losers-game: uit die schuldenberg komt het land niet meer (binnen de euro-club). Nu zijn de noordelijke landen Ialie al vele jaren lang aan het steunen doordat Italie een veel te lage rente hoeft te betalen op die schuldenberg. Dus het klopt absoluut niet dat er geen “solidariteit” is. Duitse en Nederlandse spaarders bloeden voor Italie! Echter met die enorme rente-steun stopt het probleem van de Italiaanse schuldenberg niet. Dat komt bij ieder “crisis” weer terug. Italie is echter nu zo afhankelijk van de rente-ondersteuning dat ze niet meer uit de euro kunnen. Dit is echter allemaal het gevolg van de keuze om Italie met zijn schuldenberg en zijn economisch model (van devalatie en het niet oplossen van chronisch economische problemen) in de euro te laten. Bedenk dat het decennia-lange zwaar verliesgevende Alitalia tijden deze crisis nog even genationaliseerd is op kosten van de belastingbetaler. Over slecht economisch beleid gesproken! Italie is geen “slachtoffer”, Animal-farm analogieen slaan nergens op.

Cerberus
Cerberus
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cerberus

Deze zoveelste crisis wordt vervolgens in euro-verband (voor de zoveelste maal) misbruikt door schuldenlanden. Wat wil een land met veel te veel schulden? Dat er permanent geen/nauwelijks rente over betaald hoeft te worden (1) en dat die niet terug betaald hoeven te worden (bijv. kwijtgescholden of via inflatie “verdwijnen” (zie Griekenland)) (2) en dat andere landen “garant” voor hun schulden en (op omvallen staande) banken staan (3). Voor (1) zijn de “eurobonds” bedacht maw laat Nederland en Duitsland permanent (evt via de camel-nose taktiek) aan de rentebetalingen op Italiaanse schulden meebetalen. Voor zowel (1) als (2) zet de ECB zich in. Landen als Nederland en Duitsland laten zich vervolgens door een land als Italie continu chanteren. Want als je niet meewerkt dan eindigt (het politieke project) de euro en verlies je als schuldeiser al of een groot deel je leningen. Personen die in dit kader een binair “frame” hanteren in de zin van: “Duitsland sterk en slecht en Italie zielig en goed” laten zich continu een rad voor het neus draaien of willen gewoon niet verder kijken. In Euroverband zijn het de wanbetalers en de chanteurs die politiek gezien tot nu toe de dienst uitmaken.

H.J.
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik de zaak als vervende tegenstander van de EU (in deze vorm), goed tot mij doorlaat dringen.
Geloof ik er niets van dat er iets wijzigt en als er echt stront aan de knikker is, is een inleg velletje voldoende.

Mijn advies RUTTUP en NEXIT.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

mooi, dat moet ook. We moeten van de euro af. En zeker van de ‘help elkaar’ eis, want dan blijven wij tot in der eeuwigheid de kosten en het vroegpensioen van de zuidelijke landen betalen.

Netty
Netty
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is betreurenswaardig dat wij in NL geen soort van Verfassungs Gericht hebben. Een gebrek aan democratie vind ik dat al jaren.

De reactie van EU en EC was zoals altijd volledig voorspelbaar.
Wat een super negativiteit straalt deze ons kwellende en koeienerende organisatie toch altijd weer uit.

Nederland is een land van likkers en volgers. Hoe verzin je het: internationaal recht altijd boven het nationale recht te stellen. Daarmee geeft je je soevereiniteit al bij voorbaat geheel weg.

De media met de NPO/NOS voorop, selecteren het nieuws mbt tot zaken die niet in de kraam te pas komen,zeer zorgvuldig.
Men vergeet kennelijk dat er ook nog zoiets als internet en tv met veel buitenlandse zenders bestaat.

logisch_denken
logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na de brexit is de nexit een logische stap. Nederland kan de stortingen van het UK niet overnemen. We kunnen geen netto betaler in het kwadraat worden

trackback

[…] Kan dat niet bewezen worden, dan mag de ECB niet langer meewerken aan een onbeperkt PSPP-opkoopprogramma van (Italiaans) schuldpapier. De 1750 Duitse economen en juristen, die het proces van het BVG tegen de ECB aanspanden, zullen niet snel opgeven en wachten af…. https://opiniez.com […]

trackback

[…] Lees verder>>> (h/t K. J.A.M. W.) […]

37
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x