Chaos in Venezuela treft Aruba, Bonaire en Curaçao hard

Economische schade en militaire dreiging

ISLA Olieraffinaderij te Curaçao

Titelfoto: ISLA Olieraffinaderij te Curaçao. Screenshot YouTube-video, kanaal GreenTownCuracao

 

Co-productie met OpinieZ-collega Freek van Beetz

“Stef Blok is Koninkrijksminister van Buitenlandse Zaken, maar heeft weinig oog voor de belangen van Curaçao”, zei de Curaçaose dichter Walter Palm onlangs na de erkenning door Nederland van Juan Guaidó als interim-president van Venezuela. Door deze stap dreigen de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao (ABC-eilanden) die als een soort ‘Waddeneilanden’ voor de Venezolaanse kust liggen, in een geopolitiek machtsspel te worden betrokken.

Een Curaçaose vriend schreef: “Zaterdag over een week begint ook de humanitaire actie vanuit drie kanten (Brazilië, Colombia en Curaçao) richting Venezuela. Ik vrees dat deze humanitaire actie een mooi woord is voor invasie. Ik weet niet hoe de vier partners van Venezuela (Rusland, China, Cuba en Nicaragua) zullen reageren op deze invasie. Voor je het weet breekt er een oorlog uit, want Venezuela zal niet zonder slag of stoot de humanitaire actie toestaan.”

De Tweede Kamer is er kennelijk ook niet helemaal gerust op: D66, GroenLinks en de SP hebben al kritisch gereageerd op de plannen om van Curaçao een logistiek steunpunt te maken voor de hulpverlening aan Venezuela en de Amerikaanse rol daarbij. Inmiddels hebben de Curaçaose vakbonden een algemene staking uitgeroepen voor maandag 18 februari.

Volksprotesten

Na jaren van economische achteruitgang, hyperinflatie, gebrek aan medicijnen en pure armoede is de bevolking van Venezuela de straat op gegaan. De beloftes van het Chavisme, de beweging van voormalig linkse president Hugo Chavez, die aanvankelijk op grote steun onder de bevolking kon rekenen, zijn verdampt. Er is weinig overgebleven van de socialistische droom die de Venezolanen werd voorgehouden. Die revolutie is mislukt, de economie van het land – met de grootste oliereserves ter wereld – is ten gronde gericht en heeft de bevolking grote armoede gebracht.

 

Zelfs aanhangers van het regime in de barrios, de arme wijken, keren de opvolger van Hugo Chavez, Nicolas Maduro, de rug toe. Al eerder schreven we in Opiniez over het mislukken van het socialistische experiment in Venezuela en de bijzondere relatie van dat land met de ABC-eilanden, in het bijzonder Curaçao. Nederland heeft de door de VS naar voren geschoven parlementsvoorzitter Juan Guaidó erkend als interim-president en hoopt in het belang van de ABC-eilanden dat de situatie in Venezuela snel zal normaliseren.

 

Hezbollah

Vooralsnog staat het leger in Venezuela aan de kant van President Maduro. De top van het leger is sterk verweven met het regime en zal z’n gepriviligeerde positie niet snel opgeven. De generaals controleren de economie, staan aan het roer van de oliegigant PDVSA, regelen de distributie van voedselbonnen en verdienen goud geld aan de omvangrijke drugshandel in samenwerking met de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Ontrouw aan Maduro valt van hen niet te verwachten. Die zal moeten komen van het lagere militaire echelon.

Hulpgoederen

De oproep van Guaidó om zijn land te behoeden voor de hongersnood is met grootscheepse konvooien van hulpgoederen verhoord. Aan de Colombiaans-Venezolaanse grens staan inmiddels grote voorraden eerste levensbehoeften en medicijnen. Het wachten is op toelating van de goederen in Venezuela en distributie onder de bevolking. Maduro houdt de grens vooralsnog dicht en hij wil niets weten van de “imperialistische inmenging”.

Hoewel Maduro nog steeds de steun geniet van Rusland en China en de Veiligheidsraad daarom niet kan optreden, lijken zijn dagen geteld. De olieproductie, de cash cow van het land, is dramatisch gedaald en de buitenlandse deviezen zijn op. Als laatste strohalm verkoopt het regime de goudvoorraad van het land. De vorige week door de VS ingestelde olieboycot zal mogelijk de genadeklap toebrengen.

https://twitter.com/jetpack/status/1093945820758622209

 

Economische schade

Curaçao en Aruba – en in mindere mate Bonaire – ondervinden economische schade van de ontwikkelingen in Venezuela. Zij hebben met de ineenstorting van de economie in het grote buurland hun belangrijkste handelspartner verloren. De aanvoer uit Venezuela van groente en fruit is gestagneerd en het aantal vluchtelingen dat de oversteek naar de eilanden maakt, neemt gestaag toe. Naar schatting verblijven alleen al op Curaçao meer dan 15.000 vluchtelingen uit Venezuela, ruim 10% van de lokale bevolking. Voor opvang is nauwelijks geld. Nederland wil noch de rekening betalen, noch de vluchtelingen overnemen. De olieboycot door de VS heeft ook Curaçao zwaar getroffen.

 

De overlevingskans van de kleine en kwetsbare economieën van de ABC-eilanden hangt af van de val van het bewind van Maduro. Pas dan zijn vrije verkiezingen mogelijk en kan een nieuwe regering in Venezuela wellicht de olieproductie weer op gang brengen, de economie op poten krijgen en de relatie met de buurlanden normaliseren.

Handelsbezoek Rutte

Onlangs bezocht premier Rutte met een omvangrijke handelsdelegatie Curaçao, Aruba en Bonaire. De eilanden presenteren zich als een hub voor het Nederlandse bedrijfsleven naar Zuid-Amerika. Dat is in potentie een belangrijke markt, die vanuit de eilanden met een Nederlands juridisch systeem en met bewoners die de lokale situatie kennen en de lokale talen spreken, uitstekend bediend kan worden.

 

Militaire dreiging

Maar zover is het nog lang niet. Maduro geniet nog steeds de steun van het leger en beschikt over een door Cubaanse agenten opgeleide geheime dienst, die in alle uithoeken van het land prominent aanwezig is. De massademonstraties houden echter aan. De Koninkrijksregering heeft zich op eventuele Venezolaanse agressie voorbereid en op de eilanden 500 Nederlandse militairen gestationeerd. Ook de Amerikaanse marine is in de regio aanwezig. Admiraal Craig Feller van de US Southern Command is onlangs voor een ‘kennismakingsbezoek’ op Curaçao geweest.

https://twitter.com/jetpack/status/1089170067961589761

 

In het Antilliaans Dagblad werd onlangs gemeld dat Curaçao zich gaat aansluiten bij een overeenkomst van het Koninkrijk met de VS over toelating van Amerikaanse militairen op de eilanden. Met Aruba en Sint Maarten bestaat die overeenkomst al sinds 2013. De timing duidt op een verband met de geplande steunoperaties vanuit Curaçao aan de bevolking van Venezuela.

Olieraffinaderij

Curaçao heeft een grote olieraffinaderij (ooit van de Shell), die geleased wordt aan de Venezolaanse oliegigant PDVSA. Deze bron van inkomsten en werkgelegenheid dreigt op te drogen. Het leasecontract met PDVSA verloopt dit jaar en de zoektocht naar een nieuwe exploitant heeft nog geen resultaat opgeleverd. De onzekere toekomst van de raffinaderij leidt op Curaçao tot grote sociale onrust. De vakbonden voerden onlangs acties om de regering onder druk te zetten met wegblokkades, brandstichtingen en rellen. De hechte relaties van vakbondsleiders en hun adviseurs met het Venezuela van Maduro voorspellen weinig goeds.

Aruba zou met de hulp van CITGO, een dochter van PDVSA, z’n oude raffinaderij opknappen en weer opstarten. Dat project is op de lange baan geschoven.

Crisis

De onrust in Venezuela lijkt nu ook op Curaçao voor beroering te zorgen. De oproep tot een algemene staking, gevoed door al dan niet terechte zorgen over de manier waarop Curaçao betrokken kan raken in een geopolitiek schaakspel, leidt tot een serieuze crisis op het eiland.

Het Curaçaose parlement zou vandaag in spoedzitting bijeenkomen. De eilandregering, die al grote moeite had om de gemoederen over de toekomst van de raffinaderij tot bedaren te brengen, is in verwarring. Om de spanningen te beteugelen heeft premier Rhuggenaath voorwaarden gesteld aan de humanitaire hulpverlening: de Amerikanen mogen de eigen vliegbasis op de Curaçaose luchthaven Hato daarvoor niet gebruiken en president Maduro moet akkoord gaan met die luchtbrug.

 

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat heeft Nederland eigenlijk nog aan deze eilanden behalve hoge onkosten? En straks misschien nog een oorlog met China en Rusland aan de broek.

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Nederland in oorlog met China en Rusland ?
Ik weet bijna zeker dat beide landen geen belang bij een armetierig landje als Nederland hebben.
Als u de A B C-eilanden bedoelt : de Chinezen + Russen kunnen genoemde eilanden binnen enkele uren “veroveren”.

Ni28
Ni28
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Israël heeft een zesdaagse oorlog gevoerd, dit zou dan misschien zes uur duren. Venezolaanse leger onder leiding van de Russen net als in Oost Oekraïne.

karton
karton
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Venezuela heeft een links georiënteerde “regering”. Je mag dan toch verwachten dat het de inwoners héél goed gaat, zéker als je in ogenschouw neemt dat het land zéér rijk is aan bijv. olie.
Gòh, wat zal er dan toch aan mankeren ?
Bovendien begrijp ik niet helemaal, waarom veel Venezolanen naar een westers georiënteerd (ei)land vluchten terwijl óók Cuba “om de hoek ligt” met eenzelfde soort “regering” als in Venezuela.

marjo012
marjo012
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Dat weten ze daarom willen ze er niet heen.

Jeroen
Jeroen
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Om de hoek? Dat scheelt ruim 1200 kilometer!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De regeringen in Cuba en Venezuela zijn een ramp voor de bevolking. De hardnekkigheid van Russische en Chinese steun ervoor verergeren bewust de situatie. Met zulke ‘vrienden’ heb je geen vijanden meer nodig, zeker als juist die zogenaamde ‘vijanden’ juist bezig zijn met voorbereidingen om de ergste nood te lenigen. Zo zien we weer hoe communistische machtspolitici en hun radicale postmoderne vrienden in de praktijk te werk gaan. Laat dit goed tot iedereen doordringen.

Marien
Marien
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ze waren toch onafhankelijk?

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Ja, behalve als ze weer eens geld tekort komen !

ni28
ni28
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Maduro accepteert geen hulp van het Westen omdat er zogenaamd geen humanitaire crisis in Venezuela is maar de Russen mogen wel leveren. Contradictio in terminis?

Sabreur
Sabreur
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we gewoon maar hopen dat Guaidó snel op democratische wijze de macht over kan nemen. Hopelijk keert de rust in die regio dan weer terug.
Als cadeautje mag NL dan van mij de ABC eilanden voor $1 aan Venezuela verkopen. Daar schieten wij dan honderden miljoenen mee op.

marjo012
marjo012
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sabreur

Denk dat voor die tijd, er wel ongevraagd wat vliegtuigen vol met die gasten naar Nederland gehaald worden, zonder dat de burgers er iets van af weten natuurlijk. Want zo werkt het in Nederland.Dit hebben ze lang geleden ook gedaan toen de gevangenissen daar vol zaten, toen zijn er ook 2 vliegtuigen vol met die gasten naar Nederland gekomen, waar geen mens wat van af wist natuurlijk.

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

@ marjo012.
Ik weet wel bijna zeker dat er in NL héél veel gebeurt achter de schermen, waar dus niemand iets vanaf weet of vanaf mag wéten !

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x