Hardliner Bolsonaro treedt aan als nieuwe president van Brazilië

“Trump van de tropen” wil bestrijding armoede en criminaliteit

Jair Bolsonaro

Titelfoto: Jair Bolsonaro. Screenshot YouTube-video, kanaal FOX News

 

Gisteren werd de tot voor kort tamelijk onbekende rechtse politicus Jair Bolsonaro geïnstalleerd als 38ste president van Brazilië. Met zijn overwinning wordt duidelijk dat er in Zuid-Amerika een andere wind waait. Na Chili, Argentinië en Colombia is hij de vierde politieke leider die een linkse opponent verslaat. Het socialistische beleid in die landen bracht weinig goeds.

Dat beleid beloofde de positie van de lagere en middeninkomens te verbeteren en een einde te maken aan corruptie en criminaliteit, maar slaagde daar niet in. Integendeel, de corruptie werd erger, de criminaliteit nam schrikbarende vormen aan en het sociaal-economische beleid strandde in werkeloosheid, torenhoge inflatiecijfers en recessie. Na vele jaren van teleurstelling en met de rampzalige ineenstorting van Venezuela voor ogen lijkt de stemming onder de bevolking omgeslagen. Men koopt de mooie beloften van links niet meer.

Beloftevol

Het grootste land van het continent en vierde democratie in de wereld, Brazilië, wordt vanwege de minerale rijkdom, de redelijk goed opgeleide bevolking en succesvolle industrialisatie wel het meest beloftevolle land van het Zuid-Amerikaanse continent genoemd. Die belofte werd echter tot dusver nauwelijks waargemaakt. Een bekende uitdrukking luidt: “Brazilië is het land van de toekomst, maar zal dat ook altijd blijven”. Bolsonaro wil aan dit doemscenario, dit negatieve imago, een einde maken. Hij belooft de economie te verbeteren en de corruptie een halt toe te roepen.

 

Brazilië moet wat hem betreft weer groot worden en floreren. Bovenal heeft Bolsonaro zijn verkiezing te danken aan de oorlog die hij de criminaliteit heeft verklaard. Hij wil de drugsbendes van de favelas (de sloppenwijken) met harde hand aan te pakken en schuwt daarbij niet de gewelddadige methoden te verheerlijken van de vele militaire regimes die Brazilië gekend.

Drain the swamp

Bolsonaro wordt al vergeleken met Trump. Beiden hebben hun opkomst te danken aan onvrede onder de bevolking. In de VS de onvrede onder de blue collar workers over de voor hen negatieve consequenties van de globalisering. In Brazilië de onvrede over het ineffectieve, door zijn voorgangers Lula en Rousseff gevoerde socialistische beleid. Bolsonaro steekt zijn bewondering voor Trump ook niet onder stoelen of banken. Hij refereert in zijn speeches vaak aan Trump. Zo vergelijkt hij zijn strijd tegen het corrupte establishment met “draining the swamp”.

De vraag hoe iemand ‘uit het niets’ president van Brazilië heeft kunnen worden is niet makkelijk te beantwoorden. Bolsonaro begon zijn loopbaan als militair en diende van 1971 tot 1988 in het Braziliaanse leger. Z’n politieke carrière maakte hij als parlementariër. Hij wisselde maar liefst acht keer van politieke partij en kwam uiteindelijk terecht bij de Sociaal-Liberale Partij (PSL) die hem voordroeg als presidentskandidaat.

Stevige uitspraken

In het versplinterde politieke landschap van Brazilië slaagde deze relatief kleine partij er in om in korte tijd brede steun onder de bevolking te verwerven. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan de stevige uitspraken van Bolsonaro. Zijn boodschap dat hij zou afrekenen met de endemische corruptie en criminaliteit en de ineengestorte economie zou herstellen sloeg aan bij de bevolking. Hij deinsde daarbij niet terug voor uitspraken die door de westerse media als anti-democratisch, racistisch, misogyn en homofoob werden bestempeld. Hij kreeg al snel het etiket “extreemrechts” of “rechts-populistisch”.

In Brazilië zelf werden zijn standpunten hem minder streng aangerekend. Integendeel. Grote delen van de bevolking prezen zijn daadkrachtige uitspraken en hoopten dat deze ‘sterke man’ een einde aan alle ellende zou maken.

Corruptie

Zijn presidentsverkiezing heeft hij aan twee bijzondere omstandigheden te danken. Ten eerste belandde zijn gedoodverfde tegenstander van de Arbeiderspartij en voormalige president Lula achter slot en grendel vanwege corruptie. Als Lula mee had kunnen doen, had hij zeer waarschijnlijk de verkiezingen gewonnen. De polls gaven hem een grote voorsprong. De inderhaast door de socialisten opgetrommelde kandidaat Fernando Haddad had niet hetzelfde charisma als Lula.

Een tweede gebeurtenis, die Bolsonaro politiek gezien geen windeieren heeft gelegd is de mislukte aanslag op zijn leven. Hij kreeg na de onbeslist verlopen eerste verkiezingsronde bij de tweede verkiezingsronde op 28 oktober 2017 55 procent van de stemmen, tien procent meer dan Haddad.

Installatie

Gisteren werd Bolsonaro geïnstalleerd als president. President Trump stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Onder de aanwezige regeringsleiders bevond zich premier Netanyahu van Israël. Bolsonaro heeft aangekondigd om – net als Trump heeft besloten – de ambassade van Brazilië naar Jeruzalem te verhuizen. Ook Victor Orban van Hongarije en de president van Portugal waren op de installatieplechtigheid aanwezig. De leiders van de linkse dictaturen Cuba, Nicaragua en Venezuela waren niet welkom.

Coalitie smeden

De grote vraag is uiteraard of de zo snel gestegen ster van Jair Bolsonaro blijft schijnen. Net als gold voor zijn voorgangers, zal het in de praktijk lastig blijken om zijn beloften waar te maken. Het begint er al mee dat zijn sociaal-liberale partij geen meerderheid in het Congres heeft. Hand-outs in de vorm van baantjes en geld – de traditionele manier in Brazilië om stemmen van andere partijen te winnen – kan hij zich nauwelijks permitteren als echt hij schoon schip wil maken. Hij zal op een andere wijze een werkbare coalitie moeten smeden.

De weg die daartoe openstaat is het op een akkoordje gooien met de centrumpartijen. Dat betekent concessies doen aan zijn beloften tijdens de verkiezingscampagne: Brazilië uit het klimaatakkoord van Parijs, staatsschuld en begrotingstekort verminderen, een ingrijpende belastinghervorming en een ander pensioensysteem. Op al deze punten zal hij water in de wijn moeten doen.

Deregulering

Waar Bolsonaro waarschijnlijk meer succes zal boeken is zijn belofte de economie te saneren door deregulering en privatisering. Hij heeft daartoe de in Brazilië door vriend en vijand gerespecteerde topeconoom uit de Chicago-school en leerling van Milton Friedman Paulo Guedes als minister van Financiën weten aan te trekken.

De echte toets voor het wel of niet slagen van Bolsonaro, is echter het aanpakken van de endemische corruptie. Zal hij zich beperken tot het zich ontdoen van zijn politieke tegenstanders of durft hij het moeras ook over de hele linie droog te leggen?

Stokpaardje

Ten slotte: zijn stokpaardje, het uitroeien van de ongebreidelde criminaliteit. Gaat hij deze echt te lijf met het bewapenen van burgers en genadeloos laten optreden van politie en leger, zoals hij heeft aangekondigd? Het valt te betwijfelen. De diepere oorzaak van de criminaliteit in Brazilië is namelijk de armoede en het grote verschil tussen arm en rijk. Om de criminaliteit bij de wortel aan te pakken zal dus de armoede bestreden moeten worden. Dat hebben al veel presidenten voor hem vergeefs geprobeerd. Zijn eerste decreet betreft in ieder geval de verhoging van het minimum-loon.

https://twitter.com/jetpack/status/1080373565243953152

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
marjo012
marjo012
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij de wortel aanpakken zegt u hier, de armoede bestrijden. Eerlijk gezegd ben ik het met deze president wel eens dat hij dat op een andere manier aan wil pakken als zijn voorgangers. Die hebben de winst binnen gehaald voor het president schap en vervolgens niets gedaan. Het is een feit en dat is overal ter wereld zo, dat men niet als eerste de armoede moet aanpakken, maar de corrupte elite en dat gebeurd nergens die kunnen gewoon doorgaan. Als de corrupte elite geelimineerd is lost de armoede zich wel degelijk voor een groot deel op door eerlijke verdeling. Dat zelfde voorbeeld wat in Brazilie is zie je hier in de Europese landen ook. Haal de pluch maar eens eerst onder de kont van de corrupte EU vandaan vervolgens overal in ieder Europees land de elite aanpakken ook die gasten die een land in de afgrond brengen binnen de regering. Ook in Europa is weinig democratie nog te vinden, wij in Nederland zijn daar een goed voorbeeld van dat deze regering dat beetje democratie wat hier nog bestond ten grave heeft gebracht, door het niet eerlijk laten verlopen na de uitslag van de laatste verkiezingen. Het heeft weinig met democratie te maken als men binnen een regering de 2de winnende partij gewoon uit kan sluiten, de uitslag van een referendum naast zich neer kan leggen, en doet wat het wil zonder dat de burgers er inspraak in hebben. Uit landen die niets met democratie hebben massaal gasten importeerd die alleen maar dood en verderf brengen gezien hun ideologie.Zo krijg je massaal criminaliteit.Het zal n keer genoeg zijn en de mensen in verzet brengen voor alle ellende wat de linkse elite overal gebracht heeft.De ogen gaan open bij de mensen en men zal in steeds meer landen ook in Europa rechtse regeringen gaan krijgen die de gemaakte ellende van links overal kunnen knappen.

Eric Jan Kamp
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mag hem wel, die Bolsonaro met zijn italiaanse voorouders. Vooral omwille de gespierde en vooral niet politiek correcte taal die hij gebruikt. Een paar dagen geleden twitterde hij over het brasiliaanse onderwijs en diens lage niveau. “We gaan het systeem zuiveren van al het marxisisch afval dat zich daar geinstalleerd heeft”. Moet je proberen te zeggen in Italië, waar de scholen bijna allemaal links zijn!

Frans
Frans
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric Jan Kamp

Italië?
Zover hoef je het helemaal niet te zoeken.
Kijk maar eens naar het Nederlandse onderwijs.
Links tot op het bot.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De kern van dit stuk is dit: “Grote delen van de bevolking prezen zijn daadkrachtige uitspraken en hoopten dat deze ‘sterke man’ een einde aan alle ellende zou maken.” Bolsonaro is dus een president van de hoop. Zijn enige hoop is dat hij president van de hoop blijft. Iedereen ziet de pijnpunten en veel kiezers voelen de pijn zelf. Het is een enorme opgave. Criminaliteitsbestrijding zal wel lukken. Hij moet daarbij de armen niet tegen zich in het harnas jagen. Anders verliezen ze de hoop en zoeken ze hun heil juist in de criminaliteit. Corruptiebestrijding en economische hervorming moeten op elkaar worden afgestemd. Veel zal ervan afhangen of Bolsonaro zich ook politiek voldoende sterk kan maken. Hij kan zich dus niet veel uitglijers permitteren. Moge hij snel succes hebben.

Frans
Frans
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Das nogal een flinke “swamp” die Bolsonaro wil gaan “drainen”, en dan ook nog eens zonder een parlementaire meerderheid achter zich te hebben staan, lijkt al bij voorbaat een “mission impossible”.
En het er aan verbonden gevaar is uiteraard dat in dat geval, zoals gewoonlijk, rechts bij de eerstvolgende verkiezingen de rekening der linkse obstructie gepresenteerd krijgt, en het in een van de regen in de drup verhaal eindigt.
Zolang een volk niet inziet dat “socialisme” enkel armoede en ellende cultiveert, omdat dit de enige voedingsbodem is waarin de linkse ideologie floreert, blijft het dweilen met de kraan open.
En gezien de Brazilianen blijkbaar enkel rechts gestemd hebben omdat hun grote linkse leider Lula, vanwege een onvrijwillig verblijf in de bajes, even niet beschikbaar was is dat besef klaarblijkelijk nog niet gearriveerd.

Ron
Ron
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zonder particulier initiatief, commitment van grote bedrijven, gemeenschapszin, vertrouwen in de economie af te dwingen -à la Trump-, zal armoedebestrijding, werkgelegenheid, niet lukken. Zet corruptie buitenspel.

Ron
Ron
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ron

Ook niet onbelangrijk de bevindingen van Hernando de Soto gelden ook in Brazilië:
De Soto ontdekte in Peru dat Latijns-Amerikaanse regeringen gemiddeld 28.000 wetten en andere regels per jaar afkondigen, waarvan een groot aantal, ondanks alle goede bedoelingen, het particuliere initiatief belemmert of ontmoedigt. Zo vergt het opstarten van een klein bedrijf, zoals een naaiatelier of een bakkerswinkeltje, het afleggen van een bureaucratische lijdensweg die meestal vierhonderd dagen of langer duurt en een bedrag kost dat groter is dan dertig maandsalarissen van een metselaar of andere vakman.

De toenmalige Braziliaanse minister van Justitie Bastos stelt: “Wanneer mensen straks formeel bezit hebben genomen van hun stukjes grond en woningen, kunnen zij naar de bank stappen om geld te lenen voor het opzetten of uitbreiden van kleine bedrijven. Zij hebben dan een bezit om in onderpand te geven. Op deze manier willen wij als regering een volkskapitalisme bevorderen en iedereen een kans geven om volop te profiteren van zijn werk en inzet”.

ni28
ni28
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zuid Amerika is veel verder met socialisering van de maatschappij dan Europa die nu pas de laatste jaren op stoom komt. Rechtse dictaturen hadden wij al lang niet meer in Europa terwijl Zuid Amerika kende die wel, vandaar. Een aantal Zuid Amerikaanse landen hebben die voor een linkse dictatuur ingeruild. Waar het met socialistische dictatuur heen gaat is in Venezuela goed te zien. Brazilië beseft dat kennelijk ook wel nadat de linkse president Lula ook maar een ordinaire dief bleek te zijn. Nu dan een hardliner dan want er is veel mis in Brazilië. Corruptie en misdaad floreert ten kosten van de gewone man. Voorlopig lijkt deze Bolsonaro meer op de Filipijnse Duterte. De vergelijking met Trump komt mij nog te vroeg.

karton
karton
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uit de uitslag van de presidentsverkiezingen in Brazilië moge duidelijk zijn dat de bevolking het gehannes van dat linkse zooitje helemaal beu is.
Zodra het links-denkende deel v.d. bevolking in de gaten heeft dat het, voor hén, de verkeerde kant op gaat, halen ze de meest vreselijke scenario’s tevoorschijn waaruit zou moeten blijken hóe verkeerd de keuze is geweest. Zij kunnen niet meer redelijk denken, alsdan zouden zij weten/voelen/zien dat zij de “nederlaag” aan zichzelf te wijten hebben en aan niemand anders.
Hopelijk gaat ’t in ons landje óók die kant op, maar dan zónder enige geweld maar wel met gezond verstand.

Elisabeth Sengers
Elisabeth Sengers
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uhh??? Wel de juiste infotmatie geven graag…Verlaging van het minimumloon zal je bedoelen..8 real..

Asher
Hoofdredactie
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elisabeth Sengers

De voor 2019 voorziene verhoging van het minimumloon wordt beperkt tot 4,6%. Dus geen verlaging, maar minder verhoging dan oorspronkelijk afgesproken.

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x