Nieuwe verkiezingen kunnen best interessant zijn

Reële verzilveringsoptie voor Wilders

Of informateur Kim Putters erin slaagt een uitweg te vinden uit de huidige impasse bij de kabinetsformatie staat te bezien. Lukt dat niet, dan zijn nieuwe verkiezingen een optie. Voor welke partijen zou dat interessant zijn? Zolang het thema immigratie het meest prominente thema blijft, maar ook de oorlog in Israël die het antisemitisme en de islamisering van Nederland op pijnlijke wijze blootlegt, heeft alleen rechts belang bij nieuwe verkiezingen. Een column van René Dercksen.

Kim Putters onderzoekt, naar wij begrijpen, een kabinet naar Deens model. Een minderheidskabinet, waarbij de kanttekening is gemaakt dat recht gedaan dient te worden aan de verkiezingsuitslag. Zo kan Pieter Omtzigt aan zijn geliefde zijlijn blijven staan, daar waar hij de kans had de bestuurscultuur opnieuw vorm te geven. Pieter maakte achttien jaar deel uit van het CDA dat, ten onrechte, Wilders twaalf jaar verweet bij Rutte 1 te zijn weggelopen. Nu loopt hij zelf weg, zich bedienend van trucjes waarvoor zelfs de oude politiek zich zou schamen. Zo’n minderheidskabinet lijkt een wankele basis. Nieuwe verkiezingen dan? Voor wie zou dat een interessante optie zijn?

 

PVV

In de peilingen stijgt de PVV naar ongekende hoogten. Zo rond de vijftig zetels. Dat is dus één op de drie kiezers. Hoe kan de wanhoop van de Nederlander nog duidelijker worden gemaakt? In die zin zouden verkiezingen hen niet schaden. Maar bij de laatste verkiezingen stonden er niet eens zoveel kandidaten op de lijst. Goede politici verdwenen in de afgelopen jaren bij de PVV, maar ik ken er nogal wat die, als ze gevraagd zouden worden, in het landsbelang gelijk de PVV-handschoen weer zouden opnemen. Kortom, als Wilders bereid is om een heel klein beetje over zijn schaduw heen te stappen zou hij de lijst kunnen uitbreiden, waarmee hij die tevens een kwaliteitsimpuls geeft.

Maar in nieuwe verkiezingen schuilt ook altijd een risico. Ook voor de PVV. Van belang blijft om de schuld van het breken bij Omtzigt te laten liggen. Dat geldt uiteraard ook voor de andere formerende partijen. Hoe langer dit nieuwe proces van Putters duurt, hoe verder de door Omtzigt veroorzaakte breuk wegzakt in het geheugen van de kiezer en het geheugen van de kiezer is al zo kort. Daadkracht is dus voor de PVV vereist. Of nu een kabinet of verkiezingen. Dralen heeft geen zin. Zolang echter immigratie hét thema blijft, is het risico te overzien.

 

GroenLinks/PvdA

Bij de laatste verkiezingen werden zowel op rechts als op links de kleine partijen weggevaagd. Maar waar op rechts de PVV vanuit het midden nog meer kiezers blijkt te kunnen trekken, is dat arsenaal bij links nagenoeg niet meer aanwezig. Het kan een zeteltje meer of minder worden, maar het nu bereikte resultaat lijkt het hoogtepunt te zijn. Temeer daar, na de Eritrese rellen en de ellende in Ter Apel, immigratie meer dan ooit het centrale thema zal blijven. Aan die immigratie moet een einde komen en het is ondenkbaar dat Timmermans daarmee verkiezingen ingaat.

Daarnaast is Timmermans impopulair, zelfs, relatief, bij zijn eigen kiezers. Om toch aan de macht te komen zal hij bij een uitnodiging van de VVD in ieder geval op immigratie een zeer grote beweging moeten maken. Dat legde de sociaaldemocraten in Denemarken geen windeieren, maar of de asielindustrie die zich genesteld heeft in GroenLinksPvdA dat zal trekken is de vraag. Op financiën en klimaat zullen zij geen ruzie krijgen met de VVD. De VVD heeft zich in de afgelopen jaren de globalistische, maar ongefundeerde en economisch rampzalige klimaatagenda toegeëigend. Verkiezingen zijn voor Timmermans niet aantrekkelijk.

 

VVD

Nu de VVD zich heeft bedacht en toch wil deelnemen aan een kabinet met de PVV, is het voor Yeşilgöz zaak om die lijn vast te houden. De kiezers willen tenslotte rechtsaf. Toenadering tot Timmermans is een gevaarlijke strategie, die alleen is uit te leggen als er op asiel grote stappen mogelijk zijn. Nú zou iedereen nog zeggen dat het een zelfmoordmissie zou zijn van de VVD, maar als het proces lang duurt wordt daar zomaar weer anders tegenaan gekeken. Er moet tenslotte geregeerd worden. Desalniettemin lijkt het onwaarschijnlijk. Ook vanwege de soms ronduit antisemitische geluiden die uit de achterban van GroenLinksPvdA klinken.

Wat wel in het voordeel van de VVD zou kunnen werken is als Rutte snel benoemd wordt als nieuwe NAVO-chef en Yeşilgöz een periode minister-president mag spelen. Dat zal haar aanzien goed doen en de schade bij verkiezingen beperken. De peilingen zijn voor de VVD nu desastreus, dus tijdrekken kan vooralsnog weleens de minst schadelijke optie blijken te zijn. En laten we wel zijn, het partijbelang is bij de VVD altijd leidend geweest.

 

NSC

Net zoals bij FvD zal een groep getrouwen zich rond de partijleider blijven verzamelen en kan Omtzigt rekenen op een aantal zetels. Daardoor kan hij doen waar hij goed in is, het kabinet langs de rechtsstatelijke meetlat leggen, zonder zijn vingers zelf te branden. Die verantwoordelijkheid past, zo is duidelijk geworden, niet bij zijn karakter. Dat zal men op links ook gezien hebben. Afspraken maken met Omtzigt is onmogelijk. De maximale variant voor de Kamerleden van NSC is dan ook gedogen, waarbij, als je naar de Tweede Kamerleden van NSC kijkt, zij dat veel liever over links zouden doen dan over rechts, want net als bij het CDA is de top veel en veel linkser dan de kiezer van NSC. Dan dringt zich wel de vraag op: hoe rechtsstatelijk, hoe zuiver is het om de wil van de kiezer, die rechtsaf wil, te negeren? Bij nieuwe verkiezingen is de sleutelpositie die NSC nu heeft in ieder geval verdwenen. Dat zou voor de formerende partijen aantrekkelijk kunnen zijn. En voor Pieter eigenlijk ook.

 

BBB

Nieuwe verkiezingen zouden geen significante verschillen opleveren, hoewel ik met name bij Mona Keijzer een flirt met de PVV-kiezer zie. Zij was zeer kritisch over het verblijf van Oekraïense vluchtelingen en postte op X nota bene een bericht over Houellebecq in reactie op de islamisering van het Brusselse parlement. Dat is in kringen van het CDA 1.0 en CDA 2.0 (NSC) volstrekt ondenkbaar. Die zien uit naar verdere onderwerping. Houellebecq was nog niet zo lang geleden alleen in kringen van ingelezen PVV’ers bekend, hoewel ik hier een tikje chargeer.

 

Overige partijen

De overige partijen zullen bij verkiezingen vooral moeten strijden tegen de vergetelheid en irrelevantie. Dat zal bij de één wat makkelijker gaan dan bij de ander. D66 heeft namelijk de publieke omroep gekaapt, leve de Mediawet, dus aan aandacht geen gebrek. Het CDA zou nog een enkel zeteltje van NSC kunnen oppikken, maar zij weigeren te leren van de geschiedenis door een GroenLinks-agenda uit te dragen en zelfs op het thema Israël is men aan het bewegen richting links. Daarmee maakt de partij zichzelf nog verder overbodig en vervreemdt zij zich nog verder van haar laatste kiezers, die slechts vanwege hun hoge leeftijd niet van partij wisselen. Een CDA-collega vertelde mij ooit eens dat er elk jaar een zetel overleed bij het CDA. Welnu, dat proces heeft men drastisch weten te versnellen. Een wezenlijke heroriëntatie naar rechts had juist nu het CDA weer nieuw leven in kunnen blazen, maar daar geloven ze intussen heiliger in klimaatfabeltjes dan in het Christendom.

Resumerend kunnen wij vaststellen dat zolang het thema immigratie het meest prominente thema blijft, maar ook de oorlog in Israël die het antisemitisme en de islamisering van Nederland op pijnlijke wijze blootlegt, alleen rechts belang heeft bij nieuwe verkiezingen. Het is aan Wilders om die mogelijkheid te verzilveren.

Over de auteur

René Dercksen
Vastgoedprofessional, oud senator en statenlid, publicist.
Verkiesbaar voor BVNL, nummer 3, voor het Europees Parlement!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
76 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een schande, dat islamitisch ‘gebed’ in het Europese parlement. Degenen met ruggengraat hadden demonstratief de zaal horen te verlaten.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Net als in het communisme wordt de ruggengraat heel flexibel. Als de meute ja knikt knikt iedereen mee terwijl ze anders over denken. Toe Tsjechië lid werd vertelden aanwezige politici dat het eigenlijk hetzelfde werkte zoals ze gewend waren. Nee bedoelen ja knikken.

Jos
Jos
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoop vooral op een “rechtse” storm bin de Europeese verkiezingen!
Via Brussel en Davos komen de bevelen!
Stop de marxisten….

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed punt. Links loopt nu te blèren en nuilen over rechtstatelijkheid en de Grondwet, ondertussen worden er daar grove antisemitische geluiden gedoogd. De strijd tegen racisme en discriminatie was decennia hun paradepaardje maar over openlijke jodenhaat hoor je ze nu niet. Walgelijke linkse hypocrisie.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

ik vind dat het in de politiek de gevaarlijke kant op gaat met links en onderdanig doen naar mensen toe die ons een kwaad hart toedragen.

loekie
loekie
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

je meent het

Antoinette
Antoinette
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

mocht het zover komen stem ik gewoon weer op FvD

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Mij de laatste tijd iets te veel op de hand van moslims en tegen Israël.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Nou ja, op de hand…. dat zie ik toch wat breder. Ook al is de islam in mijn ogen een middeleeuwse onderdrukkende doctrine, er zitten ook enkele goede kanten aan dat stukje er aan geplakt ‘geloof’.
Moet ook gewoon gezegd en benoemd kunnen worden.
Je bent ook niet perse tegen Israël als je de negatieve kanten van hun beleid kritisch becommentarieert.
De wereld, en zeker de geopolitieke machten die we niet horen en zien, hebben belangen waarvoor zwart tot wit gemaakt wordt en donker tot licht, recht tot krom, en krom tot recht.
Het is heel goed dat ook dat belicht kan worden.
En het te midden van alle demonisering toch doorgaan verdient respect.

P.
P.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

‘Enkele goede kanten’ aan de islam??? Noem er eens één?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  P.

De familiezin bv, al geef ik onmiddellijk toe dat ook dat tot ongewenste uitwassen kan leiden en zelfs tot fraude en moord. De samenhang ook in die gemeenschap, al heeft dit hier te lande mede tot kwalijke segregatie geleid. Maar dat betekent niet dat in élke moslimfamilie eerwraak is, of hoofddoekdwang of zo.
Zaken zijn meestal niet zo zwartwit.
Ik bedoel juist dat gewoon over álle aspecten gesproken moet kunnen worden.

Jos
Jos
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Antoinette

Die kijken in elk geval naar het grote en achterliggende plaatje… Dat durven vele niet aan. De drang om bij de deugers te horen is groot. Het is als een religie.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Je kunt een olifant ook niet in 1 hap verorberen. Eerst hier orde op zaken en daar vanuit verder werken. Helikopterview is mooi, maar niet als je de details uit het oog verliest.

Jos
Jos
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Dat is juist het probleem. Bezig zijn met details en symptoom bestrijding, maar het onderliggende probleem niet met wortel en tand uitroeien.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Hmmm. In mijn visie is juist de fixatie op details en dichtgetimmerde controlefetisj mede wat onze samen(?)leving heeft ontwricht.
De helikopterview is broodnodig om te begrijpen waarom de grote geopolitieke opdrachten onze ‘bestuurders’ zo links hebben laten afslaan.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Toch snap ik de keuze van Wilders om Putters voor te dragen niet goed. Ten eerste is hij ook een PvdA-er. En verder herinner ik mij een recent optreden van hem bij Buitenhof. Daar zat een ijdeltuit die verdronk in algemeenheden en open deuren. En meneer had bij de SER iets ontdekt; in de missie en visie van zijn club stond niks over inclusie en diversiteit. Och, hemeltje! Dus nu ging Kim wel even een plan schrijven. Deze nette meneer is gewoon een eeuwige linkse ambtenaar. Die geen idee heeft wat er in een gemiddeld gezin in NL speelt. En wat de werkelijke acute problemen zijn, en die zijn niet de woke nonsens. Al doet ie 100 onderzoeken.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Iedereen die Wilders uit eigen gelederen voordraagt, wordt al dan niet terecht door de msm gefileerd en zwartgemaakt en daarna afgeserveerd (zie Gom van Strien). Telkens anderen zoeken maakt slechts dat rutte demissionair door kan regeren en nog meer brokken maken. Dus kiest Wilders uit de tegenpartij mensen waarop de msm en timmermans weinig aan kunnen merken, maar hun reputatie als erudiet en eerlijk niet in de waagschaal zullen stellen door de boel te saboteren.
Realistisch en slim, met oog voor de dringende noden van ons land. Aan hem zal het niet liggen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe democratisch is Nederland nog?
Ik denk democratisch genoeg om bang te zijn voor nieuwe verkiezingen.
In Duitsland speelt zich hetzelfde af.

loekie
loekie
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nederland is nog nooit democratisch geweest

Jimbo
Jimbo
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Alle kartelpartijen vrezen nieuwe verkiezingen. Ze kijken ook naar de peilingen. Ze zullen alles doen om de coalitieonderhandelingen tot het uiterste te rekken. Uiteindelijk zal de VVD moeten kiezen: regeren met de PVV of het op nieuwe verkiezingen laten aankomen.

piet12345
piet12345
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is alleen interessant voor degene die nog geloven in democratie. De rest weet dat het een toneelspel is en dat de echte macht ligt bij alles met Big ervoor en Ngo´s. Overheden voeren nog louter uit wat hun wordt opgedragen. Maar blijf vooral stemmen, dat zal ze leren.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Door te blijven stemmen kun je ze misschien niet stoppen, maar wel ontmaskeren. (S)links gaat zeker stemmen, geef ze zo min mogelijk munitie en rechts zoveel mogelijk zetels.

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Er is ook een stroming die heet het accelerationisme. Wat zoveel wil zeggen als: er zijn grote problemen en die kunnen niet met reguliere middelen opgelost worden; op enig moment zal er een soort revolutie/reset komen. Laat dat maar meteen gebeuren ipv er eerst een half leven op te wachten.

Dat zou betekenen: niet stemmen, of zelfs op Frans 1 stemmen, en laat het maar gebeuren. Zelf denk ik eerder dat zulke enorme processen hun tijd nodig hebben en het niet verstandig is om ze te forceren.

Cees Dekker
Cees Dekker
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goede analyse. Inderdaad, hoe langer de formatie duurt, hoe meer veel zwevende kiezers de neiging zullen hebben, terug te keren naar hun oude partij. Ik voorzie toch uiteindelijk een kabinet met Timmermans, VVD, NSC en D`66. Op korte termijn verkiezingen zou mijn voorkeur hebben; met Omtzigt als gedoger van een kabinet met de PVV wordt het niks, hij zal het vrij snel laten klappen. Bij verkiezingen op korte termijn zal vooral de PVV garen spinnen, als…ze maar een stabiele eensgezindheid blijven uitstralen en er geen intern gedoe komt. Verder voorspel ik een langzame maar gestage groei van de SGP; die kan klimmen naar 4-6, misschien wel 7 zetels. Die partij heeft goede bestuurders, capabele Kamerleden, voert een stabiele degelijke politiek en nagenoeg geen intern gedoe. (Ik stem er zelf niet op, maar de partij heeft wel mijn sympathie)

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cees Dekker

Eens. Trek de SGP er bij en maak Kees vd Staaij premier.

Josef
Josef
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cees Dekker

Ook de SGP is een WEF liefhebbende partij Maxima moet uit de WEf maar Nederland moet erbij blijven, Farizeeën!
Hoe kan je als christen zo’n duivels instituut de voorkeur geven?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Josef

Het ligt wel iets genuanceerder. Op zich kun je prima deelnemen aan WEF bijeenkomsten. Als je kritiek wilt onderbouwen, moet je weten hoe het er daar aan toe gaat. Het ziet er anders uit als je als koningshuis en/of bestuurder gaat propageren en/of uitvoeren wat de WEF (en WHO, VN, NAVO, EU) voorschrijft. Dan ben je een puppet. En daar zijn er velen van.
Ik reken de SGP niet daar toe.
Religieuze partij? Ja, maar tot nu toe is dat totaal geen belemmering geweest om in de 2e kamer goed tot zeer goed te functioneren.

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Persoonlijk ben ik er een voorstander van om uit de NAVO te stappen. Na de val van de muur is deze organisatie zo ongeveer zijn eigen vijand geworden om aan zijn overbodigheid te ontkomen nu er eigenlijk geen nationale vijanden meer zijn en dat terwijl het militair-industriële complex toch altijd vijanden nodig heeft. Ik weet dat dit een minderheidsstandpunt is, maar ik hoop dat het gaat veranderen als Teflon Mark in het supranationale pluche gekatapulteerd wordt. Wat kan die man zichzelf monumentaal impopulair maken. Gelukkig zal Mark niet zelf de geopolitieke lijnen gaan uitzetten – daar heb je ideeën voor nodig – maar hij zal de plannen mogen oplezen, ook om te voorkomen dat zijn actieve herinnering tijdelijk wordt uitgeschakeld.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Het westen is voorbij het kantelpunt. Economisch, politiek, sociaal en cultureel is de afbraak zo groot geworden dat er geen herstel meer mogelijk is.

Henk de Verschrikkeliijke
Henk de Verschrikkeliijke
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Beste Anton,

Nounou, zozo.

De krachten die een democratisch, rechtstatelijk Westen met een eigen idee waarom we hier op deez aard zijn, zijn superieur aan wat anderen daar de afgelopen 100 jaar tegenover gezet hebben. Punt.

Alleen die anderen kijken – ook enorm geholpen door allerlei fijne digitale ontwikkelingen – de kunstjes af en kunnen een heel eind meekomen. Zeker als daarbij voorbij gegaan wordt aan de Westerse hang-ups van de laatste 50 à 40 jaar.

Mensenrechten worden aan de lopende band uitgevonden in Straatsburg. Waar een gerecht een basale oplossingenmachine is – maak niet uit wat voor soort oplossing, voor je probleem krijg je er één – wordt daar tegenwoordig meer dan eens deze lawaaisaus overheen getrokken. Naar analogie van Deelder’s ‘Het heelal, hoe verder men keek, hoe groter het leek’.

Gelijkberechtiging en privacy zijn nog zo wat van de fijne. Kort en goed, als d66 op dit soort onderwerpen de victorie kraait, dan weet je dat de weg naarbenee ingezet is.

Als we – nog niet zo heel erg lang geleden – van december ’41 naar mei/juni ’43, dus iets van anderhalf jaar van aangeslagen naar eerste invasie konden komen, dan kunnen we nu meer dan het nodige. Alleen je moet wel willen en dat is wat anders dan eindeloos gepalaver en stoere taal.

Wir schaffen das werd gered door NATO-prikkeldraad op Balkangrenzen, niet door de leipe, op zijn best tijdelijke Turkije-deal. Ook bommen en granaten kun je op een beetje formaat draaibank maken. Gewoon met het handje.

En we hebben Nedcar nog leegstaan en Doekle Terpstra van de installatiebranche. KOZP zoekt ook nog nieuwe maatschappelijke relevantie. Oplossingen te over.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkeliijke

Het is net als met een transpersoon. Als het proces met een operatie is ingezet, is er geen weg terug.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkeliijke

Het westen kan superieur zijn, maar is te beschaafd en netjes om zich goed te weren tegen de barbaren die oprukken. En zo dom zullen zijn om de kip met gouden eieren te slachten, waarna alle welvaart waar ze voor komen ook zal verdwijnen.

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkeliijke

Het Westen heeft een voorsprong opgebouwd dankzij de Industriële Revolutie en kapitalisme, niet vanwege democratie en elke vier jaar een stemmetje doen. Ook belangrijk zijn: eigendomsbescherming, een intelligente, creatieve en hardwerkende bevolking. Als je de democratie in het oude Griekenland buiten beschouwing laat, is er een transformatie geweest van de monarchie en het feodale stelsel, die begon met de Franse Revolutie en geëindigd is bij de Eerste Wereldoorlog. Tot WO1 waren de meeste landen monarchieën. Democratie hebben we pas zo’n 100 jaar. Daarvoor waren we ook dominant. Vrij lang heeft het grootste deel van de wereldbevolking in Europa geleefd. De rest had domweg niet genoeg te eten om een grote bevolking te ondersteunen.
Maar goed, Oost-Aziaten zijn intelligenter dan wij en werken harder (ofschoon ze minder creatief lijken te zijn, daarom kopiëren ze alles). De politieke structuren kun je naar eigen voorkeur overnemen. En dat is wat er gebeurd. Op veel plekken in Azië en Zuid-Amerika, ook in Centraal- en Oost-Europa, kun je uitstekend wonen. Die trend zal naar verwachting doorzetten: het Westen stagneert / omlaag, de rest gaat vooruit.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goede analyse. Het fenomeen tijd is hier de hoofdrolspeler in een combinatie met de kiezer. Hoe ervaart de kiezer het gesteggel na de verkiezingen? Heeft Wilders niet teveel weggegeven om de andere partijen mee te krijgen? Linkse partijen geven zich intussen helemaal bloot in hun wil om een rechtse regering te blokkeren. Dat zou de kiezer die voor rechts kiest nog argwaniger moeten maken. De demissionair kabinet intussen is bezig om van alles te regelen om vanuit hun graf te regeren. Zie de tienjarige ‘verbond’ met Oekraïne. In een land waar illegaal gelijkgesteld is aan legaal is demissionair kabinet oppermachtig en neemt maatregelen die een rechtse kabinet het werk onmogelijk maken. Gewoon Rutte’s wraak naar Wilders. De tijd is hier de vijand en maakt duidelijk dat een nieuwe kabinet niet lang op zich moet wachten. Uiteraard een verstandig kabinet.

Mind my words
Mind my words
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zeker geen links kabinet, dan nog liever nieuwe verkiezingen, maar ook daarmee zal Wilders indien hij het aantal voorspelde zetels zou krijgen nog steeds coalitie partners moeten vinden.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Mind my words

Het punt is nu juist dat als de formatie met PVV mislukt, nieuwe verkiezingen niet automatisch volgen.
Elke andere partij kan aanbieden om een formatiepoging te doen. Timmermans zal maar wat graag van die gelegenheid gebruik maken. Aangezien het programma van NSC eigenlijk hetzelfde is als dat van PvdAGL, maar dan hier en daar wat anders geformuleerd en opgeleukt met wat bezwaren en bedenkingen, zal die formatiepoging bijna zeker slagen.
SGP zal niet meedoen aan een kabinet Wilders, ook niet als daarmee de 75 zetels gehaald zal worden, vanwege het punt van vrijheid van godsdienst.
Het is zoals het is. Partijen als VVD, CDA, NSC, slaan af en toe wat rechtse taal uit om stemmers te paaien, maar blijken steeds weer linkse partijen te zijn.
Er is maar één manier om dit te doorbreken: als mensen eindelijk doorzien dat ze meewerken aan hun eigen ondergang door op deze crypto-linkse partijen te stemmen.

Theo Prinse
Theo Prinse
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Resumerend “Het is aan Wilders om die mogelijkheid te verzilveren.” … Begin: “als Wilders bereid is om een heel klein beetje over zijn schaduw heen te stappen”
Dat ligt Wilders niet.
Het is aan de kiezer waar de meerderheid een meerderheidskabinet wil met Wilders als premier.
Patrick van Schie pleit voor een extra-parlementair kabinet maar dan in principe de kalief van Bagdad minister premier worden.
Het is ook aan de Europese verkiezingen in juni. Volgens een recente peiling is daar ondanks de Europese boerenprotesten nog onvoldoende beweging. De Bertelsmann Stiftung Christendemocraten blijven in die peiling oppermachtig.
Het is ook aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.
Als Trump niet door de maffia van de democraten bestolen kan worden komt er een einde aan de oorlog in Oekraïne, de pretenties van de EU, NATO enz. De WEF is al weg
Er is een kentering in de hele wereld gaande rond de economie van China, de klimaat moeheid, de Woke moeheid, de opmars van patriottisch, nationalistische partijen in de wereld.
Een soort Maarten Luther reveil

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Ik denk niet dat Wilders perse zelf premier wil worden. Ook niet dat PVV kiezers dat perse willen. Kiezers willen gewoon een rechts kabinet, met de PVV, omdat die partij al decennia de massa-immigratie en islamisering aankaart. Dát moet primair opgelost worden. Want de ongebreidelde massa-immigratie zorgt voor allerlei vervolgcrises.
Evenals de oprukkende islamisering.
Waarom hoor je in de politiek nooit dat de regels van de islam totaal in tegenstrijd zijn met ONZE grondwet?! Paal en perk a.u.b.

Den Helder
Den Helder
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wilders is een politicus zonder partij: heeft geen partij organisatie. Dat is een groot verschil met Front National, Vlaams Belang of AfD. Buiten de Tweede Kamer is de PVV onzichtbaar. Dat is wel te doen zolang het om even voor/tegen stemmen in de Tweede Kamer gaat, maar niet als er bestuurd moet worden.
Het grote aantal zetels van de PVV is een soort ‘corrigerende tik’ van de kiezer die deze steun onmiddellijk zal inwisselen voor een echte partij met alle kenmerken die daarbij horen. Maar dat alternatief is er niet, FVD leek er in het begin even op. JA21 is overleden maar nog niet begraven en BBB verbreedt zich niet tot een club die de tweede B aanspreekt want dan vreest de agrovleugel verlies van invloed.
Nieuwe verkiezingen rekken vooral de tijd voor het demissionaire kabinet om schaamteloos in het buitenland van alles en nog wat toe te zeggen.
Die EU verkiezingen zouden weleens de belangrijkste ooit kunnen worden. Voor de rest: burgerlijke ongehoorzaamheid.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Juist omdat Wilders als enige garen spint bij nieuwe verkiezingen, zullen de andere partijen (op BBB na) er alles aan doen om dit niet te laten gebeuren. Dus gebeurt het niet. Benieuwd dus wat voor rariteitenkabinet er straks op het bordes staat.
Immigratie zal het voornaamste punt blijven, alleen al omdat er – ondanks de huidige verkiezingsuitslag – helemaal niks aan wordt gedaan. Elke week komen er 1000 mensen voor asiel. Nu deze mensen gespreid gaan worden over het hele land, zullen ook de mensen die daar nog niet zoveel vervelende gevolgen van ondervinden zich ook meer en meer gaan keren tegen het ‘welkom, welkom’-beleid.
Pas over 4 jaar krijgen we weer de kans om de politiek af te rekenen op de behaalde resultaten. Pas dan kan Wilders de vruchten plukken en heeft tot dan ook de tijd om voldoende capabele kandidaten te vinden. Wat makkelijker zou moeten zijn nu de PVV uit het verdomhoekje is gekomen waar vvd en links hem hadden ingetrapt.
Geduld is een schone zaak. Hoop wel dat het dan nog niet te laat is om het tij te keren.

Peter
Peter
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland wordt al bekvechtend en volledig tegen elkaar uitgespeeld zo WO III in gerommeld. Daar helpt geen herverkiezing meer tegen en ook geen Kim Putters die het formatiewiel nog moet uitvinden.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Ik hoop dit niet maar vrees van wel.

Marc
Marc
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Alleen verkiezingen als naast een nieuwe Tweede Kamer ook een nieuwe Eerste Kamer gekozen wordt.

De komende politieke omwenteling mag best wel het karakter krijgen van een zeer intensieve en omvangrijke volksraadpleging.

2de
2de
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Net als de Tweede Kamer kan ook de Eerste Kamer bij koninklijk besluit (dus door de regering) ontbonden worden, waarna er nieuwe verkiezingen volgen.
Maar ontbinding van de Eerste Kamer heeft weinig zin, omdat het kiescollege daarvan, de Provinciale Staten, niet ontbonden kan worden. Ontbinding leidt dan ook niet tot andere krachtsverhoudingen.

Eigenlijk een vreemde zaak. Een provinciale ‘regering’ (GS) kan vallen vanwege een belangrijke kwestie, maar kan geen nieuwe verkiezingen uitschrijven. De enige truc om tot tussentijdse provinciale verkiezingen te komen zou geloof ik een provinciale herindeling kunnen zijn. Maar ja, je kunt moeilijk aan alle provinciegrenzen tegelijk gaan morrelen…

Terzijde: GS kunnen vallen, hun voorzitter, de Commissaris der Koning niet. Dat is een zetbaas van Den Haag, net als een burgemeester of een watergraaf bij een waterschap. Dat is mij al jaren een doorn in het oog. Het zijn allemaal regenteske types, vriendjes van een incrowd met een hoog D’66 gehalte.
De lokale of regionale democratie stelt in dit land weinig voor. Bovendien gooit den Haag graag allerlei taken over de schutting naar de gemeenten, maar niet de bijbehorende centen.
En als een democratisch gekozen gemeenteraad meent dat men ter plaatse nauwelijks (meer) asielzoekers kan opvangen, wordt men platgewalst door een spreidingswet. Mede aangenomen door de VVD-regenten in de Eerste Kamer.

Marc
Marc
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Met verkiezingen voor de Eerste Kamer bedoel ik uiteraard verkiezingen voor de Provinciale Staten.

2de
2de
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Ja, maar die zijn met geen mogelijkheid tussentijds af te dwingen.

Marc
Marc
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Dat weet ik niet. Maar die Eerste Kamer, zonder NSC erin, blijft een rare figuur. De huidige samenstelling van de EK ontkent de grote veranderingen die tussentijds hebben plaatsgevonden.

2de
2de
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Ja, dat is zo en dat is een nadeel van de manier waarop de EK gekozen wordt: op een andere manier en op een ander moment dan de TK.

Toch heeft dat in zijn algemeenheid ook wel weer een voordeel. Als een meerderheid de TK in de waan van de dag een slechte of eenzijdige wet aanneemt, kan een politiek wat anders samengestelde EK dat tegenhouden.

dolphin
dolphin
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  2de

Ik verwacht wel een andere 1e kamer samenstelling. Ik geloof niet dat het kartel opnieuw de extra zetels kan binnenhalen. Andere partijen kunnen dat eenvoudig voorkomen.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nieuwe verkiezingen kosten tijd en het is verspilling van de Rechtse wind wat het Nederlandse volk wil. Nieuwe verkiezingen die zijn dan pas op z’n vroegst ergens begin mei, dus blijven we zitten met het zooitje ongeregeld wat maar weggaat zoals Ernst Kuipers en Kaag. En Rutte loopt al stuurloos rond en is op weg naar de uitgang en dan naar Brussel. Partijen die nu aan tafel zitten, moeten ervoor zorgen er uit te komen met goede gesprekken, en beleg als leiding van partij dat op een bepaalde plaats zonder media gesprekken kunnen worden gehouden waarbij je dan FvD uitnodigd Ja-21 SGP. En pas naar buiten komt als er een goed bestendig kabinetsplan is, zodat op links niemand nog een stok in het wiel kan steken. Dat is de weg die alle rechtste partijen moeten gaan volgen en gewoon aan de slag, zo moeilijk kan dat toch niet zijn!

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Omtzigt moet beseffen dat hij met zijn gedrag een steun verleent aan het demissionaire kabinet die vanuit de graf gaat verder regeren met langdurige contracten die zij nog steeds afsluiten om de nieuwe regering aan zich te binden. Is Omtzigt rechts? Ik betwijfel dat ten zeerste.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De vraag hoe rechts Omtzigt is, kan heel snel beantwoord worden als je het programma van NSC op de belangrijke punten bekijkt:
– bij bouwplannen wil hij overleggen met lokale natuurorganisaties vanwege ecologische overwegingen (p. 20). Die NGO’s hebben heel andere belangen en gaan dan op de stoel van de overheid zitten.
– hij wil een richtgetal van 50.000 migranten (p. 24) Een richtgetal is vrijblijvend en is hoe dan ook niet te handhaven. Migranten zullen zich daar echt niet aan storen. Puur retoriek.
– hij wil “criminele mensensmokkel harder aanpakken en bestraffen” (p. 26) Oeps. Frontex doet helemaal NIETS om de bootjes vanuit Noord-Afrika tegen te houden. Hoe wil Omtzigt deze mensensmokkelaars op zee aanpakken en bestraffen? Als de migranten eenmaal in Italië zitten, krijgen ze een EU-pas waar elke dag een bedragje op wordt gestort en hebben ze vrij reizen binnen de Schengen-zone, tenzij een lidstaat anders besluit (en dat mag dan enkel voor 6 maanden). Puur retoriek.
– NSC verbindt zich aan het Klimaatakkoord van Parijs om de economie klimaatneutraal te maken. Met het oog hierop bouwen we onze afhankelijkheid van fossiele bronnen in een ambitieus maar verantwoord tempo af. (p. 55)
Met deze bloemlezing lijkt mij het antwoord duidelijk: NSC is net zo links als PvdA, GL, PvdD, Volt, D66.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zijn stemgedrag liet veel zien en zijn deelname aan de gespreken lijken een vertragingstactiek te zijn geweest om de huidige kabinet zolang mogelijk te laten draaien. Voor zijn stemgedrag heb ik ook niet op hem gestemd en het blijkt opnieuw dat een CDA lid altijd CDA blijft en niet te vertrouwen is.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Absoluut niet dat Omtzight Rechts is, Links hangt hij wel aan, maar dat is achtergrond CDA wat met iedereen mee heult als het uit komt!

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Alle CDA-ers die ik kende klaagden over situatie maar stemden CDA.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

zo zie je maar

Andre
Andre
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Daarnaast is Timmermans impopulair, bij zijn eigen kiezers. Om toch aan de macht te komen zal hij… op immigratie een zeer grote beweging moeten maken.”
Zinnige opmerking, maar dat is niet het perspectief van Timmermans, EU, VN en WEF en al die honderden organisaties die afhankelijk zijn van linkse politiek. Die zien dat allemaal HEEL anders.
1) Verkiezingen zijn niet noodzakelijk in dit stadium. Want anderen mogen proberen een kabinet te formeren. Nu komt Timmermans in beeld. Met VVD, D66 en Volt kan hij vrij snel tot overeenstemming komen. NSC wordt moeilijker, dus dat wordt gedogen en dat is voldoende.
2) Timmermans is links, heeft dus maling aan wat kiezers denken, want linkse mensen zien het als hun missie om rechtse mensen de andere kant op te leiden. Want rechtse mensen snappen niet dat globalisme, massale immigratie en energietransitie echt veel beter zijn voor iedereen.
Conclusie: zowel formeel als politiek zijn verkiezingen niet nodig en dus komt er een kabinet Timmermans-1 vlak na de zomervakantie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Daarom: vorm nu een (interim-)kernkabinet en laat dat desgewenst snel klappen.
Dan pronto nieuwe verkiezingen.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik snap de redenatie en vind die heel aantrekkelijk. Maar dit is de echte wereld en dus zal het niet gebeuren. Want er is voor nodig dat zowel VVD als SGP in deze coalitie zal deelnemen – naast Forum, JA21, BBB en PVV. Alles zal uit de kast getrokken worden om dit te verhinderen.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Aan de minnetjes te zien, lijkt het alsof er lezers zijn die moeite hebben met nieuws dat niet welgevallig is. Die niet goed kunnen omgaan met cognitieve dissonantie. Het is nooit te laat om een reality check te ondergaan.

Bernardo A
Bernardo A
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Die mannetjes kunnen het natuurlijk ook gewoon niet eens zijn met jouw visie.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A

Snap ik. In dat geval hoor ik graag de argumenten.

Bernardo A
Bernardo A
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Er zijn mensen die niet willen schrijven, maar wel hun mening kenbaar maken.

En als iedereen het altijd met je eens is doe je iets niet goed.
Zo beschouwd kan je een minnetje ook als compliment zien.

Bernardo A
Bernardo A
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Jou kijk is realistisch.
Alleen zijn er wat meer factoren.
De maatschappelijke onvrede is wel erg groot geworden. Daar gaat de spreidingswet geen goed bij doen.
De energietransitie begint steeds meer nadelen te tonen. Naast onze staatsschuld hebben we nog een staatsschuld tot 600 miljard €. Deels in de vorm van garanties. Europa de-industraliseert en de gevolgen tonen een versnellende inzakking van onze economie. Ik voorzie een instorting van (ook) onze economie met hooguit 3 jaar.

Ook een Timmerfrans 1 begint onder een heel beroerd gesternte.
Alle wanbeleid van de afgelopen decennia begint nu samen te komen. In een heel giftige mix.

En een VVD pleegt zelfmoord als ze aan Timmerfrans 1 deelneemt. Het verstand is wel uit die partij verdwenen, maar dit zou wel een heel stupide actie zijn.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A

Die factoren kunnen wel aanwezig zijn, maar politieke wil wordt voornamelijk gevormd door:
Feit 1: er is een verkiezingsuitslag en die staat vast.
Feit 2: de krachten die kabinet Wilders willen tegenhouden, zijn veel sterker en actiever dan de krachten die kabinet Wilders willen formeren.
Hoeveel argumenten je ook aandraagt – die argumenten zitten niet in de TK. De zetelverdeling in de TK is het enige dat politieke wil bepaalt. Wat betreft ‘de politieke zelfmoord van de VVD” : de VVD heeft in het verleden heel vaak kabinetten gevormd met de PvdA.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Volgens mij is de enige reden dat vvd nu eventueel zou willen meeregeren, het feit dat Pieter is afgehaakt. De kans op een kabinet Wilders is nu vrijwel 0 en als straks timmermans het initiatief mag nemen, is het zetelverlies – in eerste instantie het argument van vvd om ‘geen regeringsverantwoording te kunnen nemen’ – geen probleem meer.
Vvd is niet te vertrouwen.

Jimbo
Jimbo
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Maar niet met de eco-communisten van Groen Links.

Bernardo A
Bernardo A
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik herinner me, dat in 1977 de PvdA als grootste uit de verkiezingen kwam. Maar CDA en PVDA kwamen er niet uit. Het werd toen VVD en CDA.

Dat “iedereen en z’n moeder” de PVV wil uitsluiten was te voorzien.
Gebrek aan eendracht op het rechtse front werkt ook niet mee.

Blijkbaar is de tijd nog niet rijp.

2de
2de
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A

Effe wachten. Ik weet niet of Wilders premier moet of wil worden, dat hoeft ook niet. Net zomin als Omtzigt minister moet worden, zijn enige talent is kritisch kamerlid zijn.
Wel zeg ik dit: ELKE partij die de PVV na deze verkiezingsuitslag compleet negeert is ongezond hautain en in wezen ondemocratisch.

De tijd is wél rijp voor verandering. Hoe eerder hoe beter, met name op het punt van immigratie. Neem een voorbeeld aan Denemarken. Zeg desnoods verouderde internationale verdragen op, of dreig ermee, om enige coulance te verkrijgen. Diverse Oost-Europese landen gingen ons voor.
Als wij, een van de founders van de EU, in Brussel moeilijk gaan doen, zal dat echt raken en wereldwijd de media halen.
Waar wachten we op?

Jimbo
Jimbo
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Alleen als de VVD politieke zelfmoord wil plegen.

loekie
loekie
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe kan de wanhoop van de Nederlander nog duidelijker worden gemaakt?
wat te denken van afgeslachte politici

Helen
Helen
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb het al vaker gezegd en ik ga het nu weer zeggen als reactie op dat islamitische gedoe in het Europees Parlement: steun de kerk in Nederland. Steun je lokale parochie, financieel of anderszins. Doe er vrijwilligerswerk (er is ontzettend veel en zeer interessant werk te doen!). Laat je kinderen dopen, trouw voor de kerk, ga naar de kerk op zondag. Het is zo’n beetje het enige culturele tegenwicht wat we hebben tegen de islam en hoe steviger de kerk in de samenleving verankerd is, hoe moeilijker het voor de islam is om voet aan de grond te krijgen. Mer een beetje geluk kunnen we ze zelfs terug in hun hoek dwingen.

Joost Visser
Joost Visser
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een koerd als mp? Zullen de turken leuk vinden.

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wilders als het aan mij ligt tot hier en niet verder, je gaat de kant op van Rutte en Kaag.
Je verkiezing program zegt dubbel A en nu ga je al voorbij dubbel B en stevent af op dubbel C.
Geloofwaardigheid knul.

Jimbo
Jimbo
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Wat mij betreft hoeft Geert maar één ding te bereiken: MINDER MINDER MINDER(asielellende)!!! Op alle andere punten mag hij m.i. volop water bij de wijn doen. Zal wel moeten zolang de PVV geen 76 zetels heeft.

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jimbo

Dat minder minder gebeurt nooit met de VVD en NSC.
Als Oekraïne nog 10 jaar wordt ondersteund zit 50% van de Oekraïnse bevolking in Nederland.

76
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x