De spreidingswet: fataal ongeval of rimpeling in de tijd?

Grote veranderingen gaan gepaard met incidenten

Titelfoto De spreidingswet: fataal ongeval of rimpeling in de tijd? Paul verburgt opiniez

Foto: Eerste Kamerstukken 2023-2024

De spreidingswet wordt door de VVD-fractie in de Eerste Kamer gesteund, ook al had partijleider Dilan Yeşilgöz dit sterk afgeraden. Maar ja, over welke VVD hebben we het? Binnenkort gaat die partij het CDA achterna en verdwijnt Yeşilgöz. BBB heeft ook een probleem en Wilders ziet zijn rechtse kabinet al voor de formatie verdampen. En wat gaat Omtzigt doen? Is dit geklungel van olympisch niveau of opzet? Je kunt het ook zien als een ‘normale’ rimpeling in een ongekend veranderingsproces, schrijft Paul Verburgt.

Om lekker hard boeh! of hoera! te roepen moet je niet behept zijn met een goed geheugen en ook niet te veel zin hebben om het grotere geheel te zien. De gemiddelde politicus voldoet ruimschoots aan deze vereisten en voor de gemiddelde commentator (zoals ik) geldt hetzelfde.

 

VVD: boeh!

Dus boeh! voor de VVD die het kabinet laat vallen op de asielkwestie. Die daarom tegen de spreidingswet is, zolang de instroom van asielzoekers niet drastisch wordt afgeknepen. Die de man, die de spreidingswet als staatssecretaris heeft voorgesteld, op plaats vier (4) van de kandidatenlijst zet, hem met een gefingeerde buikgriep een maand buiten de verkiezingsstrijd houdt zodat-ie geen kiezers kan afschrikken, om hem daarna de ruimte te geven zijn wet te promoten.

Die VVD dus die in de Tweede Kamer probeert de eigen kiezers te accommoderen om ze in de Eerste Kamer in te wisselen voor ongekozen bestuurders, die de dwangwet omarmen omdat die ze ontlast van nare gesprekken met … jawel de kiezers van bijvoorbeeld de VVD.

VVD boeh!, Dilan Yeşilgöz boeh!

 

BBB: boeh!

Trouwens, ook de BBB is boeh! Want de Senaatsfractie van die partij was zo klunzig om de spreidingswet niet controversieel te verklaren. Onduidelijk was (en is gebleven) of dit om inhoudelijke argumenten gebeurde of om aan Caroline van der Plas te laten zien dat ze niet aan haar leiband wilde lopen. Onervaren was het zeker, want de dames en heren wisten kennelijk niet dat een wetgevingsproces een eigen dynamiek kent, hetgeen is gebleken. Bovendien was het dommer dan dom, want je kon op je vingers natellen dat het delicate formatieproces elk incident kan missen, zeker als dat incident een aangenomen spreidingswet is.

BBB boeh!, Caroline van der Plas boeh!

 

Tribune der ongekozenen

Op de tribune der ongekozenen klonk daarentegen luid hoera! Vertegenwoordigers van de ‘tegenpartij’ binnen de VVD, aangevoerd door gepensioneerden als Nijpels en Weisglas, burgemeesters, VNG-bestuurders en – waarom ook niet – directeuren van de COA. Hoera! Hun vreugde mengde zich met het hoera! van de oppositie, GL/PvdA voorop. Behalve dat de spreidingswet de lasten eerlijk zou verdelen (= links en fatsoen), was het natuurlijk ook een triomf voor de democratie. De Chambre de Réflexion was er mooi niet voor niets, konden we horen.

 

Slecht geheugen

Ach ja. We herinneren ons nog de tijd dat de sociaaldemocraten de Senaat wilden opheffen omdat ze alleen rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers wensten en ook zeker geen mensen die het parlementaire werk er parttime bij deden, naast hun lobbywerk. En GroenLinks dat van de Eerste Kamer af wilde zodra er een Hof voor Grondwetstoetsing was. Vergeten!

Vergeten ook de diverse ‘nachten’ waarin de Senaat liet zien met de rug naar de toekomst te staan en zelfs de kleinste modernisering van ons staatsbestel torpedeerde. Het correctief referendum (de Nacht van Wiegel, 1999) en de gekozen burgemeester (de Nacht van Van Thijn, 2005).

Maakt niet uit, een slecht geheugen garandeert een vreugdevol leven. Hoera! dus.

 

Geklungel van olympisch niveau

Dit is geklungel van olympisch niveau, constateerden de commentatoren en ze slepen hun pen. De waarheid lag voor het oprapen en de gevolgen ook. We vatten samen.

Finito Dilan Yeşilgöz. Finito ook de VVD. De partij zal in de eerstkomende peiling zakken tot onder de tien zetels en gaat het CDA achterna. Komt niet meer goed. Is allemaal de schuld van Rutte, want die heeft een bloedhekel aan Wilders, en Rutte zit overal achter.

In de BBB zal de sluimerende wrijving tussen de partijleider en de Senaatsfractie tot ontbranding komen. Een scheuring is niet uitgesloten, waarmee ook de asset van de partij vervalt: nu de grootste fractie in de Eerste Kamer, dan een archipel van ruziemakers en kleine zelfstandigen.
De druk op Omtzigt om uit de formatiebesprekingen te stappen zal toenemen. In zijn fractie zitten nogal wat mensen die Wilders te ruw en te rechts vinden. En Omtzigt? Die zou zo maar eens door de knieën kunnen gaan: hij is geen vechter.

 

Opzet

Wilders is boos, want ziet zijn kabinet verdampen nog voor het is geformeerd. De enige kandidaten voor een coalitie dreigen in het ongerede te raken. Zelfs als hij volgende verkiezingen met overmacht wint (50+ zetels), dan nog moet hij een nieuw cordon sanitaire vrezen.

Nou, dat is ook van meet af aan de opzet geweest, zeggen sommigen. De VVD wilde helemaal niet (never nooit beter gezegd) met de PVV, maar moest even voor de kiezers een rondje met die partij doen om dat te laten mislukken om zo met Rutte-5 verder te kunnen, waarbij Rutte er zelf niet meer bij is en Dilan het niet kan worden, maar dan met Timmermans die al met al net zo Europees en globalistisch denkt als Rutte.

Klaar. Wellicht. Opzet of niet, het kan zijn dat er toch een kabinet-Timmermans komt. En dat Yeşilgöz opstapt. Et cetera.

 

Nieuw era

Je kunt de gebeurtenissen van de afgelopen tijd ook anders zien. Niet als een stapeling blunders, opzettelijke vergeetachtigheden, al dan niet bestaande complotten en menselijk onvermogen. Maar als uiting van het aflopen van het ene tijdvak en het ontstaan van een nieuw.

Het einde van de dertienjarige periode, gedomineerd en gesymboliseerd door de langstzittende premier. Een era waarin het onderscheid links-rechts allengs transformeerde naar een kloof tussen een weldenkende, gediplomeerde bovenlaag die de wereld wil verbeteren (omdat hun eigen wereld er prima bijstaat) en een midden- en onderlaag die steeds meer op afstand werden gezet, omdat zij hun eigen wereld wilden opkalefateren en voorlopig even niet de wereld van anderen.

 

Kiezers willen rechts kabinet

De verkiezingen van 22 november vorig jaar hebben een einde gemaakt aan die machts- resp. onmachtsverdeling, althans in theorie. Wat zich al jarenlang aankondigde, maar steeds werd ontkend of gepareerd door de bovenlaag, is tot uitbarsting gekomen. De overwinning van de PVV is enorm, maar uiteindelijk minder indicatief voor de gewenste verandering dan de breed levende opvatting dat er een rechts kabinet moet komen. En dan praat je over zeventig tot tachtig procent van de kiezers. Ook dus kiezers van partijen die niet aan de formatietafel zitten.

 

Ongekend veranderingsproces

Dit is niet zomaar een andere verkiezingsuitslag zoals we er zovele hebben gezien, dit is een ware breuk met het verleden. Dat verklaart de uitbundige vreugde bij de ene groep evengoed als de rouw bij de andere. De breuklijn die is ontstaan, steek je niet zonder incidenten, gerommel, menselijk falen, ontkenning en overschatting over.

Zo zie ik het gedoe rond de spreidingswet. Hier en nu is het te pijnlijk voor woorden en moet – ik noem maar wat – Yeşilgöz weg. Kijk je breder, dan is het een ‘normale’ rimpeling in een ongekend veranderingsproces, waarin twee tijdvakken over elkaar heen schuiven.

Kortom, aan de formatietafel het hoofd koel houden, ogen op de bal en de kiezers in het hart. Gebeurd is gebeurd. En er komt geheid nog meer ongerief. Kleine veranderingen lopen stuk op incidenten, grote veranderingen gaan gepaard met incidenten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
50 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

1) Denemarken bereikte al in 2020 dat er maar 432 asielzoekers werden geregistreerd, terwijl er tegelijkertijd remigratie plaatsvindt. Het resultaat is een ZERO toename van asielzoekers. (Bron: Denmark: Lowest number of asylum seekers ever). In Denemarken hebben ze geen ‘Ter Apels’.
2) Denemarken heeft niets te maken met de EU-regels op dit gebied, omdat het een opt-out heeft bedongen bij toetreding. Een ander verschil is het percentage van erkenning: in Denemarken wordt maar 43 % van de aanvragers erkend, in Nederland is dit 85 %. Dit is een van de hoogste van alle EU-lidstaten (Bron: Additional measures in response to larger number of expected asylum applications).
3) De regels voor acceptatie kan ieder land zelf bepalen. Een land met een laag percentage wordt vanzelf minder aantrekkelijk voor aanvragers. Het echte probleem is dat iedereen nu geaccepteerd wordt. Volgens de EU-regels vangen we geen vluchtelingen op, maar ‘beschermingzoekers’. Waarvoor ze bescherming zoeken maakt niet meer uit.
4) Gezien het bovenstaande, is de Spreidingswet geen ‘Olympus geklungel’ – het is gewoon het voortzetten van het bestaande beleid. Het is moedwil en geen misverstand.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Beste André,

Helemaal inderdaad. Van alles is – compleet binnen alle vreselijk belangrijke verdragsrechtelijke bepalingen – aan te passen en met een modicum aan creativiteit te sturen. Alleen je moet wel willen. En laten we nu een goegemeente betrokkenen hebben – die compleet iets anders willen, zonder oog te hebben voor de lange termijn gevolgen, nu wat genoodzaakt tot iets anders door de vox populi, voor de bühne iets doen.

Het hele AMV (voorheen AMA’s) verhaal is met een beroep op dezelfde kinderrechtverdragen instantelijk te stoppen: Ouders wijzen op dat ze meer dan onverantwoordelijk handelen door hun schattepattatjes moederziel alleen en volstrekt buiten de invloedssfeer van hun verantwoordelijk ouderlijk gezag de barre reis laten maken. ‘Voor dat soort ouders is geen plek in Nederland … ‘.

De nareis – algeheel op staatskosten geregeld – is een ander dingetje. Jeetje meneer, wil u uw ouders en zeven broers en zussen laten nareizen? Nou dat wordt dan hard werken en sparen om de tickets te kunnen betalen. En denkt u aan de verplichte CO2-compensatie?

Huisvesting is een ander dingetje, maar tweesnijdend, want zolang de COA-huisvesting regelt voor statushouders (omdat er geen doorstroom is richting sociale huisvesting) rekent men daar een minimaal kostgeld. Dat dan het idee kan geven, dat onze nieuwe medelanders met een flut uitbuitingsbaantje lekker bezig zijn. Gewenning aan de Nederlandse woningmarkt met inhouding van een gemiddelde vrijsector huur van 1200 E p/m, na twee jaar deels inzetbaar voor aanschaf van de nareistickets?

Ook de Rijkswet op het Nederlanderschap zou een tandje opgeschoond kunnen worden. Nu is het paspoort voor de buitenlandse partner na 3 jaar relatiegeluk in NL en zo’n 6/7 jaar na status.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

” Nou dat wordt dan hard werken en sparen om de tickets te kunnen betalen.”
Goed idee op zichzelf, maar ik denk niet dat het ook maar een klein beletsel is. Dat zien ze – net als het betalen van 3000 USD aan een mensensmokkelaar – als een investering die zichzelf terugbetaalt in de vorm van levenslange uitkering en gratis huis. Als je tv-beelden ziet van Afrikaanse steden, dan zijn de straten vol van moderne auto’s, scooters en heeft iedereen een mobieltje.

Henk de Verschrikkeliijke
Henk de Verschrikkeliijke
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Beste André,

De grote glap is dat het – verhoudingsgewijs – reuzegoed gaat in Afrika. Ondanks arbitraire grenzen, niet functionerende overheden, rovende elites, ontbrekende rule of law, plagen en epidimieën groeit de bevolking als kool.

Iets waar je de gebruikelijke hulpclubs nou nooit over hoort, want die doen het dus eigenlijk dikke prima voor waar ze ingeschakeld zijn, namelijk het verlichten van het ergste leed.

Puntje is alleen dat de bevolking veel harder groeit dan de bedrijvigheid, dus er is een overschot aan menschens, die ook nog eens – in verband met de kerstboom bevolkingsopbouw – voor het merendeel reuze jong en wild zijn. Dus dan wil je met dat Veronica-gevoel dingen doen.

Geëxtrapoleerde rondvraag van wat jaar geleden wees er op, dat op gans het continent wel zo’n 20 à 22 miljoen Afrikanen geïnteresseerd was in een verplaatsing van het bestaan naar Nederlandje. Kortom, ver voordat die continentale ambitie tot uitvoering is gekomen is het niet meer zo leuk in Nederlandje en ook niet meer zo leuk om naar NL te komen.

Punt blijft dat iedereen – ook lokaal – van emigratie profiteert. Landjes en vee wordt verkocht wat leuk is voor de achterblijvers. En ook komen er centjes retour als alles goed gaat. Van de verliezers hoort nooit iemand meer wat, maar dat telt niet.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dus de Denen kunnen mensen wel laten remigreren. Waarom kan het bij ons dan niet? Allemaal ook door hun ‘opt’ out? Dan deugen de verdragen niet waar Rutte of voorgangers de handtekening onder gezet hebben. En zitten wij als burgers met de gebakken peren die gevolg zijn van slecht bestuur.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die verdragen kunnen gewoon opgezegd worden. Na 1 jaar ben je er uit.
Moet ‘men’ wel willen natuurlijk. En ze willen niet. Zegt alles.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, dat zegt inderdaad alles. Ik hoop toch zo dat dit groepje succesvol een kabinet kan smeden. ZO jammer dat men steeds zanikt over die rechtsstatelijkheid terwijl andere partijen waaronder ook NSC ook veranderingen in de grondwet willen voor hun wensen. Waarom botst dat dan niet met de huidige ‘rechtsstaat’. Of PvdA en D66 die van de monarchie af willen. Dat is toch ook iets wat niet gaat gebeuren of waarvoor de grondwet etc helemaal op de kop moet?

H.Nijhuis
H.Nijhuis
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is al 60 jaar lang hetzelfde, De opeenvolgende regeringen zien de Nederlander niet staan. Ze zijn alleen goed om belasting te betalen.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

ja, eigen risico van 385 euro afschaffen is te duur. Eigen burgers financieel lucht geven doet men dus niet, maar wel miljarden investeren in mensen van elders en die hier grotendeels ook geen asiel zouden mogen krijgen. Moet je kijken wat dat slechte beleid kost. Daar zou je voor de eigen burgers de kosten betaalbaar mee kunnen houden, door niet zulke exorbitante zorgverzekeringen en bijbetalen en overal bakken met belasting op. Die miljarden die naar asiel gaan zijn echt weggegooid geld. En ze nestelen zich comfortabel in onze samenleving. Medelijden met volgende generaties die onder sharia dictatuur gaan komen.

Josef
Josef
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wij worden geregeerd door gewillige marionetten die gehoorzaam zijn aan ongekozen instituten als het wef,eu,en vele van die kwaadaardige smeerlappenbendes!

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door Josef
Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als je op moment alles optelt en aftrekt dan wordt het een enorme flater en grijpt nog links op het laatst de macht. Dan wordt het geen flater meer maar een ramp. Zijn de politici nu zo dom om dit niet zien aankomen of willen zij dat? Wat en geklungel.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Laten de 3 (NSC, PVV en BBB) als de sodemieter een minderheidskabinet vormen, zonder de VVD zoals ik al in het begin zei. Die club is niet te vertrouwen. Laat ze lekker in de 2e kamer, steunen ze OK, zo niet even goeie vrienden. Kundige lui genoeg om een rompkabinet te vullen, intern en extern. Desnoods voor een halve periode, waarna het volk opnieuw kan kiezen op basis van het getoonde bestuur.
Ze zullen het moeilijk genoeg krijgen, echter elk stapje is er 1.
Maar dat het zittende kabinet weg moet, asap, is overduidelijk.
Geef ze aub niet de kans NL nog verder te verprutsen tbv buitenlanden en buitenlanders.

Cor
Cor
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Spreidingswet is lasten verdelen volgens dit artikel, lasten zijn over het algemeen problemen. Dus problemen verdelen over geheel Nederland. Het aantal incidenten met gelukzoekers wordt groter dit omdat er nog steeds gelukzoekers worden toe gelaten in Nederland. Gelukkig worden wij daarvan niet op de hoogte gehouden daar de incidenten onder de pet moeten worden gehouden. Ingewijden van AZC’s en COA vertelen veel incidenten die niet in de media komen. Het wordt pas erg voor ieder individu als een incident in je eigen gezin voorkomt. De kans hierop wordt veel groter nu de problemen worden verdeeld over Nederland. Er is maar 1 optie en dat is net als Denemarken en Hongarij de grenzen dicht voor dit soort mensen

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Vraag me af hoeveel meer kiezers de VVD hiermee verloren heeft.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Bij élke soort probleem is altijd het devies: strak inkaderen om de schade te beperken.
Nu scheept men willens en wetens de bevolking van heel NL op met immigranten die bewezen hier en daar voor heel veel ellende zorgen. Een heel groot deel (al beweren de aan de asielindustrie gelieerden anders) is geen wanhopige vluchteling, maar een gratis door Europa hoppende rover. In het beste geval door onterecht aanspraak op voorzieningen te maken, in het slechtste geval door agressie en vergaande criminaliteit. En alle mengvormen daar tussen.
Dat men dit bewust over NL wil verspreiden is in mijn ogen een ronduit dubieuze intentie.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, zoals ik het zie worden nu door heel Europa cellen geplaatst die op enig moment geactiveerd kunnen worden. Ik geloof vast dat die er tussen zitten. Moslims wille toch de hele wereld veroveren? Dat heb ik eens ergens gelezen. Ze doen het nu middels paarden van Troje.

Jos
Jos
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We hebben de afgelopen 3 kabinetten ministers en de minister president bij de EU en op het internationale toneel beslissingen zien nemen zonder de 2de kamer te informeren en/of toestemming te vragen.
In Nederland worden de majeure beslissingen niet meer gemaakt.
Welke mogelijkheden hebben ministers van een minderheidskabinet om uit het FEW te stappen, de EU te frusteren of te verlaten, internationaler verdragen op te zeggen enz enz?
Kan het minderheidskabinet Wilders1 net zo als de laatste 3 kabinetten zelf beslissingen nemen om juist los te komen van verdere globalisatie, internatiolisatie en de EU?
Als we een Nexit kunnen forceren in 1 kabinets periode……
Wie kan dat eens uitleggen aan de Opiniez lezers en mij? Bvd

Laatste aanpassing 3 maanden geleden door Jos
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien wordt er stiekum aan een minderheidskabinet gewerkt met Timmermans aan het roer.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Is wel een strategie; Eerst een kabinet formeren met GroenLinks en met de eerste rimpel het kabinet laten vallen met resultaat; nieuwe verkiezingen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

Nieuwe verkiezingen gaan Wilders waarschijnlijk nog meer zetels geven.

audio1958
audio1958
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

En dan nog zal hij waarschijnlijk geen regering kunnen vormen. Er word alles op alles gezet om een regering Wilders te voorkomen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Alleen zullen ze hier geen ruchtbaarheid aan geven.
Het is nu een beetje laat om te roeptoeteren dat je Wilders buiten de regering wilt houden als Wilders nu al 37 zetels heeft.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Maar reken maar dat er intern heel hard over nagedacht wordt.

Ni28
Ni28
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik heb bet mijn reactie geplaatst maar ik denk hetzelfde. En men laat het toe. Hoe dom kun je zijn?

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De combinatie PvdAGL-NSC-VVD haalt al 69 zetels. Met D66 erbij 78. BBB zou getalsmatig hetzelfde resultaat opleveren, maar die willen ze niet in de coalitie betrekken.
Ik voorzie dat NSC wel ministers mag leveren, maar snel imagoschade zal opleveren en dat Omtzigt daarom fractieleider in de TK zal blijven. Dat is ook de rol die het beste bij hem past.
Het tijdpad ziet er zo uit: binnen een paar weken lopen de huidige coalitiebesprekingen op niets uit. Er komt een nieuwe informateur. In mei is de coalitie rond, want achter de schermen is alles al besproken.
Vergeet niet dat de EU hier aan de touwtjes trekt op de achtergrond.

Demanpieter
Demanpieter
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik vrees dat deze nachtmerrie werkelijkheid wordt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat heb ik ook bedacht. Het probleem van deze coalitie is dat ze de meerderheid van de kiezers hier buiten laten. Bovendien is deze coalitie niet stabiel. De reacties in de samenleving daar nog buiten gelaten. De kans op nieuwe verkiezingen is dan heel erg groot.
Hoeveel zetels zal de PVV in dat geval dan krijgen.
Mijn idee is dat het niet onder de 50 zal zijn.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De PVV had het grootste aantal kiezers.
Die zouden in deze coalitie volledig buiten spel staan.
Bovendien denk ik dat de problemen in dit land steeds groter gaan worden. Problemen die met de PvdAGL-NSC-VVD niet goed aangepakt zullen worden.
Nee het wordt er allemaal niet vrolijker op.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik neem aan dat je met ‘deze coalitie’ bedoelt Timmermans 1.
Dat ze de meerderheid van de kiezers er buiten laten, interesseert ze sowieso niets. Dat doen ze al vele jaren zo en dat lossen ze steeds weer op met rechtse beloftes waar na de verkiezingen toch niets mee gedaan wordt (VVD) of het inkapselen van een partij met rechts electoraat en die vervolgens links beleid laten uitvoeren (zoals ik voorzie dat met NSC gaat gebeuren en vroeger met CDA is gebeurd).
De kans op nieuwe verkiezingen in dit scenario acht ik zeer klein. NSC zal heel lang gepaaid worden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het interesseert ze voldoende om de gesprekken aan de gang te houden.
Anders hadden ze het al gedaan.
Wilders is nog steeds gesprekspartner.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Overigens opvallen hoe Mark Rutte zo buiten beeld blijft.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Hij is zo veel mogelijk buiten ‘beeld’ maar reken er op dat hij de nodige sms’jes heeft gewist inmiddels en kopjes koffie gedronken buiten het zicht en gehoor van de parlementaire pers.
Met name die, waarin VVD senatoren een ’toekomstperspectief’ geboden werd. Complottheorie? Kan zijn, ik ben er van overtuigd door de manier van aankondigen. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk schade toebrengen aan een formatie. Rutte is er meester in.

Els
Els
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Maar hoe zit dat achter de schermen met hem. Volgens mij heeft hij nog steeds een dikke vinger in de pap. Hij was degene die vóór de spreidingswet was.
“Demissionair premier Rutte heeft al gezegd dat het kabinet voorstander van de spreidingswet is en blijft en niets met de wens gaat doen. En dat het aan de Eerste Kamer is om te beslissen hoe het verder gaat met de wet.”
Dat zou ook van zijn uitspraak dat hij als demissionair premier nog meer macht heeft (en mocht hij op deze stemming invloed op hebben uitgeoefend),
Mocht hij invloed op deze stemming in de Eerste Kamer hebben gehad, dan wordt zijn uitspraak, dat hij als demissionair premier meer macht heeft, wel bewaarheid.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Er zijn een aantal redenen waarom de gesprekken aan de gang worden gehouden:
1 – naar de kiezers toe: de indruk moet gewekt worden dat er een serieuze poging gedaan wordt;
2 – de VVD wil geen verder verlies van achterban;
3 – de wensen van NSC moeten verkend worden, aangezien NSC een waarschijnlijke coalitiepartner wordt in Timmermans 1.
4 – er moet een manier gevonden worden om Wilders het mislukken van de coalitiebesprekingen in de schoenen te schuiven.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het probleem is de onrust die het gaat veroorzaken als er een PvdAGL-NSC-VVD regering komt.
Die regering krijgt, behalve de problemen die er al zijn, hier ook nog mee te maken. Terwijl de grootste partij niet mee mag doen. Ik hoop dat u beseft dat dit ongekend is.

Andre
Andre
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De gebeurtenissen gaan ongeveer dezelfde loop nemen als toen met de LPF. Deze mensen deinzen nergens voor terug. Eén van hun doelen is om mensen die het niet met hen eens zijn, te laten voelen dat ze machteloos zijn. Zoals tijdens de corona periode.

Els
Els
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik hoop dat een PvdAGL-NSC-VVD regering beseft dat dat ongekend zal zijn.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

zou dhr Plasterk zich hiervoor lenen? Dat geloof ik niet. Dat is nog een integere PvdA er zoals de PvdA niet meer heeft in de huidige partij die in de Kamer zetelt.

Den Helder
Den Helder
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Juist gezien. Binnen de huidige club wordt het CDA vervangen door NSC en D66 aangevuld met GL/PvdA. Zodat het internationale klimaat- en immigratiebeleid gewoon doordendert.

Els
Els
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat idee heb ik ook. Deze stemming in de Eerste Kamer (als de bevoegdheid daartoe inderdaad ligt bij de Eerste Kamer) zou zomaar een poging kunnen zijn een coalitie met de PVV te frustreren. Hoezo moet het vertrouwen tussen bevolking en politici hersteld worden. Ik ben benieuwd of zij daar in Davos een antwoord op weten te vinden.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goede raad van Paul Verburgt aan het formatie team. Goed om het hoofd koel te houden en toch alles op alles te zetten om een veranderde structuur te maken in het bestuur van dit land.

Joost Visser
Joost Visser
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

In de TK zitten, op een enkele uitzondering na, zwakkelingen die voor hun eigen carriere gaan zonder in de gaten te hebben dat zij de toekomst van hun eigen (klein)kindreren aan het verzieken zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Elke gebeurtenis is uiteindelijk achteraf niet meer dan een rimpeling in de tijd.
Maar kan op het moment van geschieden wel bepalen hoe de samenleving verder moet.
Dit was geen fataal ongeval, dit was een welbewuste sabotagecoup.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Edith Schippers nog smoezen uiten over het waarom van hun draai. Die heb ik nooit vertrouwd.

H.J.
H.J.
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wilders noemt het de Dwangwet en daarmee is alles gezegd en het vervolg is waarschijnlijk een wet op het vorderen van woonruimte.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat kan al met de wet verplaatsing bevolking.
Je mag het geen omvolking noemen, maar dat is wel wat het is en gewoon doorgaat.

Marien
Marien
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Van mijn erf blijven ze af.

H.J.
H.J.
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het WEF heeft een aantal doelen waaronder, mijn wordt ons.
Dus mijn erf is gelijk aan ons erf.
Mijn (bedrijfs)pensioen is ons pensioen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
3 maanden geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ook dat pensioen is eigenlijk al geregeld met de EU en hun ‘pensioenharmonisering’. Onze pensioenpotten worden verdeeld over EU landen die er geen hebben. Iedereen even arm.

Jimbo
Jimbo
3 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

VVD=Vereniging van Demagogen. Bij volgende verkiezingen: 5 zetels, net als het CDA. (en dat zijn er dan nog 5 teveel!)

50
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x